30 Ιουν 2009

Καπνός έγιναν οι ενισχύσεις των καπνοπαραγωγών

Με μεγάλη συμμετοχή αλλά και μεγάλη αγανάκτηση πραγματοποιήθηκε η συνάντηση των εκπροσώπων των καπνοπαραγωγών τη Δευτέρα, 29 Ιουνίου, στη Θεσσαλονίκη. Όλοι όσοι συμμετείχαν παραδέχθηκαν ότι θα χαθεί μεγάλο ποσοστό των ενισχύσεων από τη μεταφορά τους στο δεύτερο πυλώνα. Οι καπνοπαραγωγοί αποφάσισαν πως η κλιμάκωση του αγώνα τους με δυναμικές κινητοποιήσεις αποτελεί πλέον μοναδική λύση για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους και συμφώνησαν ομόφωνα στην υιοθέτηση ψηφίσματος.

Τα αιτήματα του ψηφίσματος συνοψίζονται στα εξής:

  • Αποκατάσταση της αδικίας του 2004 και επιστροφή του συνόλου των ενισχύσεων των καπνοπαραγωγών. Μόνο ο 1ος πυλώνας της ΚΑΠ διασφαλίζει το εισόδημά τους. Όλα τα υπόλοιπα είναι «προφάσεις εν αμαρτίαις» που στοχεύουν να δικαιολογήσουν ή να ωραιοποιήσουν τις αποφάσεις του 2004 και του 2008.
  • Η Κυβέρνηση να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της, έναντι των καπνοπαραγωγών. Επιτέλους η πολιτική πρέπει να αποκτήσει αξιοπιστία.
  • Να σταματήσουν τα ψέματα και η κοροϊδία με τις μελέτες και τα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. Έφτασε η ώρα της αλήθειας. Εδώ και τώρα ουσιαστικές αποφάσεις και λύσεις που θα αποκαθιστούν την αδικία και θα αντιμετωπίζουν τους καπνοπαραγωγούς ισότιμα με τους άλλους αγρότες.
  • Η σημερινή οικονομική κρίση που βιώνουμε χωρίς «τα δικαιώματα του καπνού», δεν αφήνει περιθώρια επιβίωσης. Όπως βρέθηκαν τα χρήματα για τις τράπεζες έτσι επιβάλλεται να βρεθούν τα χρήματα για τους καπνοπαραγωγούς.
  • Να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για τη στήριξη της καπνοκαλλιέργειας και όσων συνεχίζουν να παράγουν καπνό, με στόχο να διατηρηθεί και γιατί όχι, να επεκταθεί η καλλιέργεια καπνού στη χώρα μας.

Το ψήφισμα θα αποσταλεί στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στους εκπροσώπους των εντός της Βουλής πολιτικών κομμάτων και στους Βουλευτές του Εθνικού Κοινοβουλίου, ώστε να ενημερωθούν αναλυτικά για τις πρόσφατες εξελίξεις, αλλά και να αναλάβουν τις πολιτικές τους ευθύνες για την αποκατάσταση της αδικίας σε βάρος των καπνοπαραγωγών.

29 Ιουν 2009

Οι καταναλωτές εμπιστεύονται τα ελληνικά κρασιά

Σημαντικά ευρήματα προέκυψαν από έρευνα, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στη συμπεριφορά του σύγχρονου Έλληνα καταναλωτή απέναντι στο κρασί, στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού προγράμματος της Αγροτικής Οικονομίας της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ. Συγκεκριμένα, η συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων (91%) καταναλώνει κρασί, στοιχείο που το αναδεικνύει ως ένα από τα δημοφιλέστερα οινοπνευματώδη. Το 50% των συμμετεχόντων το καταναλώνει σε υψηλή συχνότητα.


Παράλληλα, οι καταναλωτές δείχνουν εμπιστοσύνη στα ελληνικά κρασιά αφού τα προτιμούν σε ποσοστό 64,8%, ενώ αυτοί που προτιμούν αποκλειστικά τα εισαγόμενα είναι ελάχιστοι (0,6%)। Ένα στοιχείο που αποδεικνύει ότι η ελληνική αγορά δεν έχει αλωθεί από τα εισαγόμενα στο βαθμό που ισχύει για άλλες ευρωπαϊκές αγορές. Αυτό δε σημαίνει ότι οι ερωτώμενοι δεν έχουν κατά το πλείστον σχηματίσει γνώμη για τα εισαγόμενα κρασιά, αφού τα έχουν δοκιμάσει σε ποσοστό 74,2%. Όσον αφορά στις προτιμήσεις των συμμετεχόντων στην έρευνα σε σχέση με τα εισαγόμενα κρασιά, τη μερίδα του λέοντος αποσπούν οι υπόλοιπες μεσογειακές χώρες, με τη Γαλλία να κυριαρχεί, ενώ ο «νέος» κόσμος δε φαίνεται, προς το παρόν, να αποτελεί κίνδυνο για τις κατεστημένες, παραδοσιακές δυνάμεις.

Το ποσοστό του δείγματος που καταναλώνει κρασί, πίνει έως και τρία ποτήρια ανά περίσταση (84,1%), με τους περισσότερους να σταματάνε στα δύο ποτήρια (67,6%)। Μόνο ένα ποσοστό της τάξης του 15,9% καταναλώνει τέσσερα ποτήρια και άνω. Όσον αφορά στην προτίμηση των ερωτηθέντων σε σχέση με το είδος του κρασιού φαίνεται να κατέχει ένα προβάδισμα το ερυθρό (48%) σε σχέση με το λευκό (36%). Σημαντικό στοιχείο είναι ότι η ρετσίνα κατέχει προβάδισμα με βραχεία κεφαλή (8%) σε σχέση με το ροζέ (7%). Τα αφρώδη κρασιά έρχονται τελευταία στις προτιμήσεις των καταναλωτών.

Στην ερώτηση «Για ποιους λόγους προτιμάτε να καταναλώνετε κάποιο είδος κρασιού;», η αίσθηση της γεύσης επικράτησε με ποσοστό 44%। Επίσης, το άρωμα και η γλυκύτητα εμφανίζονται ως σημαντικοί παράγοντες επιλογής συγκεκριμένου είδους κρασιού. Η προσπάθεια δημιουργίας αγοράς για τους οίνους που προέρχονται από βιολογικούς αμπελώνες έχει καλύψει κατά το ήμισυ το στοχευμένο τμήμα των καταναλωτών. Σίγουρα υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω ανάπτυξη αφού το 44.5% των ερωτηθέντων δεν έχει δοκιμάσει κρασί που προέρχεται από βιολογικούς αμπελώνες. Παρά τις προσπάθειες ενημέρωσης από τα οργανωμένα οινοπαραγωγεία, το κοινό προτιμά μονό σε ποσοστό 44% τον εμφιαλωμένο οίνο. Ένα ποσοστό της τάξης του 48,4% δεν έχει πρόβλημα να καταναλώσει και εμφιαλωμένο και «χύμα» κρασί, ενώ ένα ποσοστό 7,7% προτιμά αποκλειστικά το «χύμα».

Όσον αφορά στους παράγοντες επηρεασμού των καταναλωτών κατά τη διαδικασία επιλογής κρασιού, η περίσταση για την οποία αγοράζεται και η περιοχή καταγωγής έχουν τη μεγαλύτερη βαρύτητα। Αντίθετα, η τιμή δε φαίνεται να είναι το πρωταρχικό κριτήριο επιλογής κρασιού. Επίσης, το 73,1% των ερωτηθέντων υποστηρίζουν ότι οι τιμές του κρασιού είναι κανονικές. Στο τι ακριβώς προσέχουν οι καταναλωτές από το πλήθος των πληροφοριών που αναγράφονται πάνω σε μια ετικέτα, η χώρα προέλευσης (16,6%), η ποικιλία των σταφυλιών (14,6%) και η περιοχή παραγωγής (14%) κατέχουν τις τρεις πρώτες θέσεις ενδιαφέροντος. Σχεδόν ο ένας στου δύο συμμετέχοντες θεωρούν ότι το σπιτικό κρασί είναι πιο αγνό από το εμφιαλωμένο, το παλιό κρασί είναι πάντα πιο καλό, όπως, επίσης, ότι η χρέωση του στις επιχειρήσεις υγειονομικού χαρακτήρα είναι υπερβολική. Η ενημέρωση των ερωτηθέντων γύρω από οινικά θέματα γίνεται κυρίως από το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον και κατά δεύτερον από τα περιοδικά και τα ενημερωτικά φυλλάδια των οινοπαραγωγών. Οι καταναλωτές κρασιού προτιμούν τη μπύρα ως δεύτερη επιλογή οινοπνευματώδους ποτού σε ποσοστό 26,8%, το ούζο σε ποσοστό 24,1%, ενώ το ουίσκι έρχεται τρίτο στη σειρά των προτιμήσεων με ποσοστό 16,5%.

Όσον αφορά στις προτιμήσεις των καταναλωτών σε σχέση με τα σημεία πώλησης, ξεχωρίζουν δυο πόλοι έλξης οι οποίοι διαθέτουν τα δικά τους ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. Από τη μια οι πολυεθνικές αλυσίδες των σουπερμάρκετ κερδίζουν τους καταναλωτές παρέχοντας μια πλειάδα καταναλωτικών προϊόντων και αγοραστικών επιλογών, άνετους χώρους στάθμευσης, συνεχές ωράριο και συγκριτικά φιλικές τιμές. Στον αντίποδα των σουπερμάρκετ εμφανίζονται οι κάβες οι οποίες παρέχουν ποικιλία στις ετικέτες των κρασιών, φιλική εξυπηρέτηση, ενώ έχουν χτίσει πολύ καλή φήμη σε σχέση με την παρεχόμενη τεχνογνωσία. Αξίζει να σημειωθεί ότι το κρασί για τους Έλληνες καταναλωτές συνεχίζει να κατέχει σημαντικό ρόλο στις διαδικασίες του εορτασμού. Με εξαίρεση τις εθνικές εορτές, σε όλες τις υπόλοιπες εορταστικές περιστάσεις αυξάνεται η κατανάλωση του.

Στις 15 Ιουλίου σταματάνε οι Νέοι Αγρότες


Ως τις 15 Ιουλίου θα γίνονται δεκτοί οι φάκελοι υποψηφιότητας για ένταξη στο Μέτρο 112 «Εγκατάσταση Νέων Αγροτών» του 2009 (το πρώτο με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ) καθώς έχει σημειωθεί ήδη υπέρβαση στα όρια πιστώσεων που έχουν κατανεμηθεί ανά περιφέρεια. Αυτό αναφέρει εγκύκλιος του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σωτήρη Χατζηγάκη προς τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Πείραμα με καρπούζια στη Τριφυλία


Ένα από τα σημαντικότερα προϊόντα που παράγεται στην περιοχή της Τριφυλίας είναι το καρπούζι με μεγάλη οικονομική σημασία για την αγροτική οικονομία. Είναι ένα προϊόν πάνω στην καλλιέργεια του οποίου οι παραγωγοί έχουν αναπτύξει σημαντική τεχνογνωσία.


Μέσα Ιουνίου ολοκληρώθηκε ένα σημαντικό πείραμα από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με επικεφαλής τον καθηγητή κ. Χρήστο Ολύμπιο, την συνεργασία της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης με τον γεωπόνο κ. Αντώνη Παρασκευόπουλο και με χρηματοδότηση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.
Σκοπός του ήταν να μελετηθεί η παραγωγή καρπουζιού σε αυτοφυή και εμβολιασμένα φυτά, τόσο ως προς την ποσότητα παραγωγής και το μέγεθος καρπών, όσο και ως προς τα ιδιαίτερα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά.
Οι καρποί από τις καλλιέργειες αυτές που μπήκαν πειραματικά σε αγρό, που διέθεσε παραγωγός στην περιοχή της Τερψιθέας, συγκομίστηκαν και έγιναν οι πρώτες μετρήσεις.
Όλοι οι καρποί ζυγίστηκαν και μετρήθηκε το μέγεθός τους, ενώ όπως έδειξαν τα πρώτα στοιχεία φαίνεται ότι υπάρχει μια αύξηση της παραγωγής γύρω στο 30% στα εμβολιασμένα φυτά απ' ό,τι στα αυτοφυή.
Τις επόμενες μέρες στα εργαστήρια του Γεωπονικού Πανεπιστημίου θα μελετηθούν και τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά των καρπών, όπως σάκχαρα, βιταμίνες, λυκοπένιο και αρωματικές ιδιότητες, προκειμένου να υπάρχει πλήρης εικόνα για τους καρπούς που παράγονται από τα αυτοφυή και τα εμβολιασμένα φυτά, τα οποία χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες της περιοχής.
Όσον αφορά το συγκεκριμένο πείραμα μετρήθηκαν επίσης κατά την διάρκεια της καλλιέργειας οι δείκτες φωτοσύνθεσης καθώς και η βλάστηση και η ευφορία των φυτών.

Ξεραίνονται τα έλατα στα Τρίκαλα


Ξεραίνονται τα δέντρα ελάτης στα περισσότερα δάση του νομού Τρικάλων


Μετά την παρατεταμένη ξηρασία των προηγούμενων ετών (2005-2008)- αναφέρει η Διεύθυνση Δασών Τρικάλων- σε αρκετά δάση του Νομού Τρικάλων παρουσιάσθηκε το πρόβλημα της ξήρανσης (κοκκίνισμα κόμης και ξήρανση κορμού) δέντρων ελάτης. Οι περιοχές στις οποίες εμφανίζεται πιο έντονα το φαινόμενα είναι τα δάση Καστανιάς, Αμαράντου, Ελαφίου (Κουρνιάτα - Φίλιππα), Κλεινού και Αηδόνας, Βροντερού, Νεραϊδοχωρίου, Πύρρας, Δέσης, καθώς και στο δάσος Στουρναρέικων. Το φαινόμενο αυτό, σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες, είχε παρουσιασθεί και στο παρελθόν, σε περιόδους που υπήρχε έντονη ξηρασία. Για παράδειγμα, υπήρξαν ασυνήθιστες νεκρώσεις το 1977 σε πολλά ελατοδάση της Στερεάς Ελλάδας, τις περιόδους 1964-'65 και 1985-'86 το φαινόμενο υπήρξε έντονο στην Πελοπόννησο και ιδιαίτερα στα ελατοδάση Μαινάλου. Κατά το έτος 1989, η κατάσταση είχε πάρει μορφή επιδημίας σχεδόν σε όλα τα ελατοδάση της πατρίδας μας, με αποτέλεσμα, ύστερα από παρέμβαση της κεντρικής υπηρεσίας δασών, να ανασταλεί η εφαρμογή των εγκεκριμένων διαχειριστικών μελετών ώστε να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα. Από την επί τόπου έρευνα που έγινε τότε, διαπιστώθηκε ότι η αποξήρανση των δέντρων ήταν απότομη, χωρίς να προηγείται άλλο χαρακτηριστικό σύμπτωμα, εκτός από την εκροή ρητίνης σε ορισμένα δένδρα από το φλοιό του κορμού. Άλλα δέντρα ξηραίνονταν από το μέσον της κόμης και άνω ή σε άλλα ξηραίνονταν μόνο συγκεκριμένος αριθμός πλάγιων κλαδιών. Η εργαστηριακή έρευνα δεν έδωσε σαφή αποτελέσματα, λόγω του περιορισμένου χρόνου, η δε εμφάνιση και εξέλιξη των συμπτωμάτων έδειξε ότι η αποξήρανση των δέντρων οφείλονταν σε άγνωστη ασθένεια του φλοιού, που δημιουργούσε συνθήκες κατάλληλες για δευτερογενή προσβολή από διάφορα έντομα και παθογόνους μικροοργανισμούς.

28 Ιουν 2009

Ήρθε... να το χαιρόμαστε


Ψηφοφορία για τη Μακεδονία


Σε Αμερικανικό site γίνεται δημοσκόπηση για το αν η Μακεδονία είναι Ελληνική ή όχι। Μπείτε , ψηφίστε...και διαδώστε το σε όσους ξέρετε!


Κοβάλτιο, το ορυκτό που στάζει αίμα


Η απόκτηση του ορυκτού μεταλλεύματος κοβαλτίου, που χρησιμοποιείται ευρέως στην κατασκευή κινητών τηλεφώνων, είναι μια πολύ αιματοβαμμένη υπόθεση. Στην Κεντρική Αφρική και πιο συγκεκριμένα στο Κονγκό περίπου τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, θύματα ενός ιδιότυπου πολέμου για την απόκτηση αυτού του ανθεκτικού στη θερμότητα μεταλλεύματος. Αναρωτιέμαι εύλογα αν τα κινητά στάζουν αίμα.


«Προκειμένου να κατασκευαστεί η μικρή ηλεκτρονική συσκευή ενός κινητού τηλεφώνου, είναι απαραίτητο ένα σπάνιο μετάλλευμα, που μπορεί να βρεθεί στην Αυστραλία και στο Κονγκό, το κοβάλτιο», αυτό αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες της αιματοβαμμένης προσπάθειας εξόρυξης κοβαλτίου στο νότιο Κιβού, περιοχή στο ανατολικό Κονγκό.


Πολλές από τις περιοχές πλούσιες σε κοβάλτιο είναι υπό τον έλεγχο ανταρτών και στρατιωτών από τη Ρουάντα, που είχαν λάβει μέρος στη γενοκτονία του 1994 Ως αποτέλεσμα αυτού, η όλη επιχείρηση εξόρυξης κοβαλτίου χρησιμοποιείται για τη χρηματοδότηση των ένοπλων ανταρτών, που πολεμούν τα στρατεύματα της Δημοκρατίας του Κονγκό, ενισχύοντας ένα φαύλο κύκλο βίας στην περιοχή. Ο ιδιότυπος αυτός πόλεμος, συχνά αποκαλούμενος ως «εμφύλιος πόλεμος», δείχνει να αποτελεί επί της ουσίας μια συνεχή μάχη για την κατοχή των φυσικών πόρων της περιοχής και ιδιαίτερα του πολύτιμου κοβαλτίου.


Έπειτα από την εξόρυξή του, για την οποία δουλεύουν και μικρά παιδιά, το σπάνιο μετάλλευμα μεταφέρεται στο αεροδρόμιο του Μπουκαβού, απ' όπου ξεκινά το εμπόριο κοβαλτίου προς διάφορες κατευθύνσεις, ενώ για τη μεταφορά του εκεί χρησιμοποιούνται παλαιού τύπου ρωσικά αεροσκάφη Αντόνο Το δίκτυο εμπορίας κοβαλτίου είναι ιδιαίτερα εξαπλωμένο στην περιοχή και καταφέρνει να λειτουργεί χρησιμοποιώντας μεθόδους χρηματισμού των τοπικών αρχών, ενώ όλα λειτουργούν με την απαραίτητη μυστικοπάθεια που απαιτείται. Στο Μπουκαβού υπάρχουν οι περιοχές με τις μεγάλες βίλες, γνωστές ως «τα σπίτια του κοβαλτίου», αποκτήματα από το παραεμπόριο πολύτιμων μεταλλευμάτων.


Πολλοί έχουν καταγγείλει την καταπάτηση των δικαιωμάτων των ανθρώπων που εργάζονται στα υπό κατάληψη από τους αντάρτες ορυχεία, αλλά και για τα κρούσματα πορνείας, που έχουν πολλαπλασιαστεί. Στο Κονγκό περίπου δύο εκατομμύρια άνθρωποι είναι φορείς του ιού του AIDS, τη στιγμή που γυναίκες και παιδιά αναγκάζονται να οδηγηθούν στην εργασία σε μεταλλεία κοβαλτίου αλλά και στην πορνεία, υπό την έντονη απειλή βασανιστηρίων και δολοφονιών.

27 Ιουν 2009

Πέθανε ο Σπύρος Καλογήρου

Ενας μεγάλος του ελληνικού κινηματογράφου, ο Σπύρος Καλογήρου, έχασε τη μάχη της ζωής.
Λίγο πριν τις 6 το απόγευμα άφησε την τελευταία του πνοή στο Τζάνειο νοσοκομείο του Πειραιά.

26 Ιουν 2009

1948 – 2008: 60 χρόνια προσφυγιάς των Παλαιστινίων


Το κείμενο γράφηκε στις 11/2/2008 αλλά μέχρι τώρα δεν έχει κάτι αλλάξει στη Γάζα.
Στη φώτο η 18χρονη Ayat Akhras που στις 2 Απριλίου 2002 ανατινάχθηκε με εκρηκτικά έξω από ένα σουπερ μάρκετ στην Ιερουσαλήμ.
Γιατί πληθαίνουν οι ακραίες φωνές των Παλαιστινίων, μήπως γιατί αδιαφορούνε οι υπόλοιποι λαοί ή φοβούνται να πάρουν κάποια απόφαση για την επίλυση του Παλαιστινιακού όλα αυτά τα χρόνια; Ας δούμε γιατί οργανώσεις σαν την Χεζμπολάχ και την Χαμάς βρίσκουν πρόσφορο έδαφος και δυναμώνουν μέρα με τη μέρα।


Το 1948 είχαμε 750.000 Παλαιστίνιους που έφυγαν από το Ισραήλ, σήμερα φτάνουν τα 7 εκατ. οι πρόσφυγες που εγκαταλείψανε τα σπίτια τους. Τώρα ζούνε 1.200.000 Παλαιστίνιοι μέσα στο Ισραήλ. Σύμφωνα με τους νόμους (νόμος υπηκοότητας) όσοι Άραβες έμειναν στο Ισραήλ δικαιούνται να πάρουν υπηκοότητα, ενώ όσοι εκδιώχτηκαν δεν έχουν δικαίωμα επιστροφής. Το τείχος που κτίζεται τα τελευταία χρόνια παρά τις διεθνείς αντιδράσεις δεν είναι, όπως κάποιοι νομίζουν, στα σύνορα του 67 αλλά περιλαμβάνει και τους εβραϊκούς εποικισμούς της Δυτικής Όχθης. Το 93% της γης στο Ισραήλ ανήκει στο κράτος !!!


Μόνιμη λύση για να υπάρξει οι Παλαιστίνιοι θεωρούν απαραίτητα: Να υπάρξει λύση με το καθεστώς της Ιερουσαλήμ Επιστροφή όλων των προσφύγων Ίδρυση του Παλαιστινιακού κράτους στα σύνορά του 1976


Η πολιτική του Ισραήλ αντίθετα προχωρά: Στο νόμο της υπηκοότητας Στην ανταλλαγή πληθυσμών Καταστρέφει 500 χωριά και η γη πάει στα χέρια του Ισραήλ Κάνει εκδίωξη των Παλαιστινίων από τις μεγάλες πόλεις του Ισραήλ


Η Γάζα βρίσκεται στα πρόθυρα της καταστροφής. Σε οικονομικά χάλια βρίσκεται και η Δυτική Όχθη. Συνεχίζονται οι εποικισμοί από το Ισραήλ στα Παλαιστινιακά εδάφη. Χαρακτηριστικά τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι το ποσοστό αύξησης του εβραϊκού πληθυσμού στις «αποικίες» ξεπερνά το 5%. Το Ισραήλ επεκτείνει τις αποικίες και στη περιοχή της Ιερουσαλήμ. Συγκεκριμένα οργανώνει οικισμούς με σκοπό να αποκόψει την πόλη από την Βηθλεέμ και την Δυτική όχθη. Επίσης έχει στρατηγικό σχέδιο να φτιάχνει εβραϊκές πόλεις με στόχο να χωριστεί η Δυτική όχθη σε βόρεια και νότια. Με όλα αυτά τα σχέδια, που μπορεί ο επισκέπτης στην περιοχή εύκολα να αντιληφθεί, ένα είναι το σίγουρο… δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμο Παλαιστινιακό κράτος.

Πέθανε η ηθοποιός Φάρα Φόσετ, διάσημη από το ρόλο της στην τηλεοπτική σειρά «Οι Αγγελοι του Τσάρλι»


Όχι στο σολάριουμ λένε στην Αυστραλία


Περίπου 196 οίκοι τεχνητού μαυρίσματος (σολάριουμ) έχουν κλείσει από το Φεβρουάριο του 2008 μέχρι σήμερα στη Βικτώρια. Τότε η πολιτειακή κυβέρνηση είχε εκδώσει ειδικές οδηγίες για τη λειτουργία των εν λόγω οίκων, ύστερα από τη δημόσια αποκάλυψη και εκστρατεία εκ μέρους της 26χρονης Κλερ Όλιβερ, η οποία πέθανε από καρκίνο, που, σύμφωνα με τους γιατρούς της, προήλθε από την υπερβολική χρήση σολάριουμ.


Σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες των κέντρων μαυρίσματος, μετά την εκστρατεία της Κλερ Όλιβερ κατά της χρήσης σολάριουμ, όλο και λιγότεροι πελάτες επισκέπτονται πλέον τα καταστήματα αυτά, γεγονός που οδήγησε πολλές επιχειρήσεις τεχνητού μαυρίσματος να βάλουν λουκέτο.
Συγκεκριμένα, από τους 436 οίκους τεχνητού μαυρίσματος στη Βικτώρια που λειτουργούσαν πριν από τον Φεβρουάριο του 2008, σήμερα έχουν απομείνει μόνο 240.
Οι ειδικές οδηγίες της κυβέρνησης συμπεριλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την απαγόρευση χρήσης των σολάριουμ από παιδιά, καθώς και την υποχρεωτική εγγραφή των κινδύνων χρήσης σολάριουμ, ώστε όσοι αποφασίζουν να τα χρησιμοποιήσουν να έχουν πλήρη γνώση των πιθανών επιπτώσεων. Οι ιδιοκτήτες των κέντρων απειλούνται με πρόστιμα που φτάνουν έως και το 1 εκατ. δολάρια, αν δεν εφαρμόσουν τις οδηγίες της κυβέρνησης.
Πέρασαν 10 ολόκληρα χρόνια για να δικαιωθώ σε όσα έλεγα για τους κινδύνους που υπήρχαν από το σολάριουμ. Τότε το πλήρωσα βέβαια και επιχειρηματικά, αλλά και μου έκανε εντύπωση η πλήρη αδιαφορία για το θέμα από τους γιατρούς καθώς και τους υπεύθυνους ενημέρωσης (δημοσιογράφους) έστω να γινόταν μια αναφορά ή μια αντίθετη άποψη.

25 Ιουν 2009

Τέλος τα γεωργικά μηχανήματα από FIAT


Η ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία FIAT ανακοίνωσε επισήμως ότι αποχωρεί από τον κλάδο των γεωργικών μηχανημάτων, κλείνοντας την προσεχή διετία το εργοστάσιό της στην Ίμολα, στο οποίο απασχολούνται 500 περίπου εργαζόμενοι


Η FIAT αποδίδει την απόφασή της στη διεθνή οικονομική κρίση, που έχει πλήξει την αγορά γεωργικού εξοπλισμού, καθώς οι αγρότες σε πολλές χώρες του κόσμου λόγω περιορισμού του εισοδήματός τους έχει μειώσει τις αγορές γεωργικών μηχανημάτων.
Η Κομισιόν όλα αυτά τα χρόνια υποχωρούσε στα αιτήματα των χωρών του τρίτου κόσμου, για απελευθέρωση των εισαγωγών αγροτικών προϊόντων, με αντάλλαγμα φυσικά τη πώληση σε αυτές τις χώρες των βιομηχανικών προϊόντων.
Τώρα που έφυγαν οι βιομηχανίες από την Ευρώπη και πήγαν στην Ασία, δεν υπάρχει κάτι να πουλήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Βέβαια συνεχίζει να εισάγει παρουσιάζοντας τεράστια οικονομικά ελλείμματα. Και όχι μόνο αυτό αλλά και καταργεί τους ελέγχους ποιότητας των εισαγόμενων τροφίμων.
Για παράδειγμα την Τετάρτη (1 Ιουλίου) θα τεθεί σε εφαρμογή ο Κανονισμός 1221/2008 της Επιτροπής, ο οποίος προβλέπει την κατάργηση των εμπορικών προτύπων σε μεγάλο αριθμό φρούτων και λαχανικών (συγκεκριμένα σε 26 από τα 36).
Δηλαδή και εισάγουμε και δεν είναι καλή ποιότητας.
Πώς μετά όλα αυτά να μη χρεοκοπήσουν οι Ευρωπαίοι αγρότες.

Monsanto με Dole στο πιάτο μας τα μεταλαγμένα


Δύο «γίγαντες» της παγκόσμια βιομηχανίας αγροτικών προϊόντων και τροφίμων – η αμερικανική πολυεθνική εταιρία βιοτεχνολογίας Monsanto και η επίσης αμερικανική πολυεθνική εταιρία παραγωγής και εμπορίας φρουτολαχανικών Dole – ήρθαν σε συμφωνία για την παραγωγή νέων γενετικά τροποποιημένων οπωροκηπευτικών


Η συμφωνία προβλέπει την πενταετή συνεργασία των δύο εταιριών στην αξιοποίηση της βιοτεχνολογίας και της γενετικής μηχανικής για την παραγωγή λαχανικών (κυρίως μπρόκολου, κουνουπιδιού, λάχανου και σπανακιού) με βελτιωμένες διατροφικές αξίες, άρωμα, χρώμα, υφή και γεύση.
Θα πέσει η ανάλογη διαφήμιση και θα ταΐσουν με χορηγίες την «ανεξάρτητη» δημοσιογραφική ενημέρωση και ……Καλή χώνεψη.
Έλληνα δεν λυπάσαι τα παιδιά σου και δεν αντιδράς; Τόσο παθητικός καταναλωτής είσαι;

24 Ιουν 2009

Σαρκοζί: «Η μπούργκα δεν είναι ευπρόσδεκτη στη Γαλλία»


Ο Γάλλος Πρόεδρος, Ν. Σαρκοζί, είπε το αυτονόητο ότι δηλαδή «η μπούργκα δεν είναι θρησκευτικό σύμβολο αλλά επιβολή ενός μέσου με στόχο τη γυναικεία υποταγή.


Οι Έλληνες πολιτικοί δεν θα τολμήσουν να ψελλίσουν κάτι για το συγκεκριμένο θέμα;
Ας ψάξουν οι «ξερόλες» δημοσιογράφοι στο Κοράνι να βρουν αν υπάρχει σούρα που να κάνει αναφορά στη μπούργκα.
Οι «αιρετικοί» μουσουλμάνοι που έχουν έρθει στη χώρα μας, οι κρυφο..ταλιμπάν, οι ψευτομουφτήδες, ας μη βγαίνουν στα ελληνικά χαζοκάναλα να μας δουλεύουν.
Μη μας δουλεύουν οι φανατικοί ισλαμιστές, έχω ζήσει σε ισλαμική χώρα και μάλιστα προσωπικά έχω μιλήσει σε ανώτατο συμβούλιο ισλαμιστών κληρικών.Πριν γίνει η ισλαμική επανάσταση στο Ιράν και πριν επικρατήσουν οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, απουσίαζε από τις μεγάλες ισλαμικές πόλεις η μπούργκα. Τότε δεν ήταν οι γυναίκες καλές μουσουλμάνες;

Νιγηρία: Μάθε γιατί ακριβαίνει το πετρέλαιο

Το κείμενο που ακολουθεί το έγραψα στις 11/1/2008, μετά ένα ταξίδι μου στη Νιγηρία. Ο εμφύλιος όμως εκεί ακόμη συνεχίζεται οδηγώντας σε εξαθλίωση τον πληθυσμό της αφρικανικής χώρας. Στο συγκεκριμένο ταξίδι ανακάλυψα και τη μεγάλη διαφθορά που υπάρχει στην εκεί ελληνική πρεσβεία και τα «ταξιδιωτικά» έγραφα που βγάζουν κάποιοι, κερδίζοντας αρκετά «μαύρα» χρήματα. Πολλοί σε αυτό το τόπο πλουτίζουν και δεν φοβούνται τίποτα. Επίσης στις βόρειες περιοχές της Νιγηρίας επιβλήθηκε ο ισλαμικός νόμος (σαρία) αλλά καμιά ευρωπαϊκή χώρα δεν αντέδρασε. Στην Ελλάδα οι «προοδευτικοί» ασχολούνται μόνο με αυτούς που έρχονται μετανάστες και όχι με το «Γολγοθά» όλων αυτών των ανθρώπων που ζούνε εκεί σε συνθήκες εξαθλίωσης.

Στη Νιγηρία η κατάσταση στο Δέλτα του ποταμού Νίγηρα παρομοιάζεται από πολλούς αναλυτές με αυτήν της Τσετσενίας και της Κολομβίας। Οι νεκροί από τις συγκρούσεις ξεπερνούν κάθε χρόνο τους χίλιους, ενώ οι απαγωγές ξένων που εργάζονται στις πετρελαϊκές εταιρείες της περιοχής, οι εκρήξεις αγωγών πετρελαίου, οι εκρήξεις βομβών και οι ένοπλες επιδρομές τόσο των ιθαγενών ανταρτών όσο και των ειδικών σωμάτων του στρατού, συνθέτουν μια ζοφερή καθημερινότητα. Οι στυγνές δικτατορίες των στρατηγών Αμπάτζα, Μπαμπαγκίντα κ.ά. της τελευταίας 15ετίας και η επί σειρά ετών κακοδιαχείριση του άφθονου φυσικού και ορυκτού πλούτου της Νιγηρίας, από τις διεφθαρμένες τοπικές και ομοσπονδιακές Αρχές, δημιουργούν γόνιμο έδαφος για τη γέννηση εξτρεμιστικών οργανώσεων. Οι μη κυβερνητικοί οργανισμοί στις εκθέσεις τους μιλούν για «μια κόλαση» στην οποία ακόμη και ολόκληρα χωριά αφανίζονται απ’ τη μια στιγμή στην άλλη από το χάρτη.

Η Νιγηρία είναι μια από τις μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες του κόσμου και η πλούσια σε ορυκτό πλούτο περιοχή του Δέλτα «ζει» όλη τη χώρα αφού από εδώ προέρχεται το 95% των εξαγωγών και το 76% των εισοδημάτων της.

Οι ιθαγενείς των φυλών Ijaw και Ogoni όμως, που κατοικούν εδώ και αιώνες στο Δέλτα, ζουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας με εισοδήματα που δεν ξεπερνούν το ένα δολάριο την ημέρα। Η περιοχή είναι βαλτώδης και πνιγμένη στη μόλυνση που προκαλείται από τις συνεχείς διαρροές πετρελαίου και την ανεξέλεγκτη καύση φυσικού αερίου. H θνησιμότητα είναι εξαιρετικά υψηλή εξαιτίας των νοσημάτων που προέρχονται από το μολυσμένο νερό και την ανεπαρκή διατροφή, ενώ στο 80% των περιοχών του Δέλτα δεν υπάρχει οδική πρόσβαση και οι βασικές υποδομές.

Τα τελευταία χρόνια οι ιθαγενείς της περιοχής έχουν συγκροτήσει ένοπλες ομάδες οι οποίες κάνουν διαρκώς επιθέσεις δολιοφθοράς στις εγκαταστάσεις των πετρελαϊκών εταιρειών, τινάζουν τους αγωγούς μεταφοράς πετρελαίου και τις εγκαταστάσεις των εταιρειών στον αέρα, απαγάγουν τους αλλοδαπούς υπαλλήλους τους ζητώντας λύτρα για να τους απελευθερώσουν, τοποθετούν βόμβες σε κινητούς και ακίνητους στόχους. Αίτημά τους είναι «η δικαιότερη κατανομή του πλούτου από το πετρέλαιο».

Τους τελευταίους μήνες, οι ένοπλες αυτές ομάδες κατάφεραν με τις επιθέσεις τους ισχυρό πλήγμα στις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες(Shell, Agip, Texaco, Elf, Chevron, Mobil κ।α.) που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Η παραγωγή πετρελαίου μειώθηκε κατά 32% και τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην διεθνή αγορά ενέργειας, έκαναν τη διεθνή κοινότητα να στρέψει το βλέμμα της στο ξεχασμένο Δέλτα του Νίγηρα.

Ένας αντάρτης μου είπε ότι μάχονται εναντίον των πετρελαϊκών εταιρειών και της Ομοσπονδιακής κυβέρνησης, που σε συνεργασία καταστρέφουν το περιβάλλον των ιθαγενών, τους καταδικάζουν στην πείνα και τον αφανισμό। Είπε πως τα πλούτη αυτού του τόπου τα κλέβουν οι πολυεθνικές και η κυβέρνηση. Ότι τα χρήματα ή φεύγουν στο εξωτερικό ή καταλήγουν στις τσέπες διεφθαρμένων πολιτικών την ώρα που ο λαός του Δέλτα «που θα έπρεπε να ζει σαν πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας, είναι βουτηγμένος στην εξαθλίωση».

«Όλο το Δέλτα μας στηρίζει» συνέχισε και ανεβάζοντας τον τόνο της φωνής του φώναξε: «Για αυτό και είμαστε αήττητοι. Εμείς δεν πεθαίνουμε. Αυτοί (ο στρατός) πεθαίνουν. Ή θα υπάρξει ανάπτυξη στον τόπο μας ή οι πετρελαϊκές θα αναγκαστούν να φύγουν από δω. Δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε. Τον αγώνα μας θα τον συνεχίσουν τα παιδιά μας».

Βαμβάκι: Διεθνείς εκτιμήσεις και οι προοπτικές

Σε όλους αρέσουν τα βαμβακερά ρούχα. Αλλά τι γίνεται με τη παραγωγή βαμβακιού στην Ελλάδα; Η καλλιέργεια το 2009 στη χώρα μας βρίσκεται σε οριακά επίπεδα. Οι χαμηλές τιμές σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος παραγωγής, έχουν απογοητεύσει τους βαμβακοπαραγωγούς και απειλούν τον κλάδο με «αφανισμό». Η καλλιεργούμενη έκταση βαμβακιού στην Ελλάδα, την περίοδο 2009/10 παρουσίασε μια μείωση της τάξης του 14% σε σχέση με πέρυσι, με τα καλλιεργούμενα χωράφια να ανέρχονται σε 2,15 εκατ. στρέμματα. Για την ίδια περίοδο στην Ισπανία είχαμε αύξηση των εκτάσεων κατά 13%, με τα καλλιεργούμενα χωράφια να ανέρχονται σε 0,6 εκατ. στρέμματα.
Με βάση τις τελευταίες εκτιμήσεις η παγκόσμια παραγωγή βαμβακιού κατά τη νέα εμπορική περίοδο 2009-10 προβλέπεται να διατηρηθεί σχεδόν σταθερή στα περσινά επίπεδα (23,4 εκατ। τόνοι φέτος, έναντι 23,6 εκατ. τόνοι πέρσι). Παρότι η διεθνής κατανάλωση του προϊόντος να αυξηθεί, σε σχέση με την προηγούμενη εμπορική περίοδο (23,3 εκατ. τόνοι, έναντι 22,9 εκατ. τόνων), τα αποθέματα στο τέλος της εμπορικής περιόδου 2009 - 10 θα είναι ελαφρώς αυξημένα σε σχέση με τα τρέχοντα αποθέματα. Ο συνδυασμός όλων αυτών οδηγεί τη Διεθνή Συμβουλευτική Επιτροπή Βαμβακιού στην εκτίμηση ότι η μέση διεθνής τιμή του προϊόντος θα είναι μειωμένη κατά 10% περίπου κατά τη νέα εμπορική περίοδο. Ένας από τους λόγους μείωσης της παγκόσμιας παραγωγής, είναι και η μεγάλη αστάθεια που παρατηρήθηκε το 2008 στην αγορά βάμβακος, με την τεράστια διαφορά μεταξύ της υψηλότερης και της χαμηλότερης τιμής του Δείκτη Α, δηλαδή στα 90 και στα 52 (περίπου) σεντς/λίμπρα αντίστοιχα. Πρόκειται για μία απόκλιση της τάξης των 38,20 σεντς/λίμπρα, μία τεράστια διαφορά, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς τις πολύ μικρότερες διακυμάνσεις του 2007 (απόκλιση υψηλότερης και χαμηλότερης τιμής της χρονιάς στα 17,65 σεντς) και του 2006 (στα 7,85 σεντς).

Το βαμβάκι στην Ελλάδα
Τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η βαμβακοκαλλιέργεια στην χώρα μας είναι:
  • υψηλό κόστος παραγωγής
  • έλλειψη ταυτότητας του παραγόμενου προϊόντος
  • έλλειψη στρατηγικής στην στήριξη του προϊόντος όπως η σύνδεση παραγωγή - μεταποίηση - αγορά - τιμές

Για να διασφαλιστεί το μέλλον ενός τόσο σημαντικού για την ελληνική αγροτική οικονομία προϊόντος, θα πρέπει να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητά του, τόσο στην εσωτερική όσο και στη διεθνή αγορά. Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας απαιτεί την εφαρμογή μιας σειράς μέτρων που θα καλύπτουν όλους τους τομείς της παραγωγικής διαδικασίας, με στόχο τη μείωση του κόστους παραγωγής, τη βελτίωση της ποιότητας και την τυποποίηση του προϊόντος για την καλύτερη τοποθέτηση του στην αγορά. Από τους παραπάνω στόχους εξαρτάται η βιωσιμότητα και το μέλλον της Ελληνικής βαμβακοκαλλιέργειας, που σε πολλές περιοχές της χώρας μας αποτελεί ακόμη μονοκαλλιέργεια.

Η παραγωγική διαδικασία που διαμορφώθηκε κάτω από ένα παλαιότερο καθεστώς ενισχύσεων, παραμένει στάσιμη. Χρειάζεται μια προσαρμογή στα νέα δεδομένα της αγοράς. Οι επιδοτήσεις προκάλεσαν από τη μια εφησυχασμό και από την άλλη μια σημαντική υποβάθμιση της ποιότητας, η οποία έφερε το ελληνικό βαμβάκι, από τις πρώτες στις τελευταίες θέσεις, της διεθνής αγοράς. Η απώλεια της ταυτότητας του ελληνικού βαμβακιού, ως προϊόν καλής και συγκεκριμένης ποιότητας, είχε ως αποτέλεσμα την εκτόπισή του από τις διεθνείς αγορές.

Πρέπει άμεσα να υπάρξει στρατηγικός σχεδιασμός, ώστε να μπορέσει να επανέλθει το προϊόν στις ξένες αγορές. Η συζήτηση για τις επιδοτήσεις είναι κουβέντα «χωρίς ουσία», αφού λίγα χιλιόμετρα μακριά μας, η γειτονική Τουρκία, αποτελεί «κλασσικό» παράδειγμα χώρας στην οποία δεν υπάρχει καμία επιδότηση στο σύσπορο.


23 Ιουν 2009

Έκλεισε ο Ελεύθερος Τύπος


Ας πάρουν ένα μάθημα όλοι οι δημοσιογράφοι που έγλυφαν την Αγγελοπούλου όταν ήταν στην Ολυμπιακή Επιτροπή

Όλη η πολιτική και κοσμική Ελλάδα (το life style) έγλειφε την Γιάννα για τους Ολυμπιακούς αγώνες και την μεγάλη επιτυχία της। Κανείς δεν μίλαγε για το χρήμα που κονόμησε από τους Έλληνες φορολογούμενους. Μέχρι και πρόεδρο της Δημοκρατίας την έκαναν κάποιοι….
Θυμάστε στη «μούγκα» το πέρασαν τότε με την πυρκαγιά στο πάρτι της;
Θα πει άραγε κάτι και ο Λαζόπουλος που τα κονόμησε χοντρά πουλώντας τα αλ τσαντίρια σε cd που τα μοίραζαν με την εφημερίδα. Το γελοίο ήταν ότι οι δεξιοί αναγνώστες του Ελεύθερου Τύπου πλήρωναν για να δουν το Λάκη να τα χώνει στη ΝΔ.
Με όλα αυτά και τη κακή διαχείριση βούλιαξε το καράβι
Έρχονται και άλλα ναυάγια
Αν θέλουν να ψάξουν τι φταίει ας ελέγξουν τους διευθυντάδες που βάζουν οι επιχειρηματίες. Πότε έχουν κάνει τα τελευταία χρόνια μια πρόσληψη βάση των γνώσεων και του βιογραφικού; Όλα γίνονται με τις γνωριμίες. Τώρα θερίζουν ότι έσπειραν.
Άντε γεια
Το Βήμα έχει το θράσος να ζητάει συγνώμη που έγραψε ψεύτικο ρεπορτάζ και λέει ότι είναι γκάφα. Και η ΕΣΗΕΑ δεν έβγαλε καμία ανακοίνωση.
Τέλος η ΕΣΗΕΑ ας αποφασίσει επιτέλους ότι ενημέρωση γίνεται το 2009 και μέσω ιντερνετ και οι εργαζόμενοι σε ειδησεογραφικά portal είναι δημοσιογράφοι και όχι εργαζόμενοι δεύτερης κατηγορίας. Τώρα με την ανεργία δεν θα βρίσκουν σε λίγα χρόνια και συνδρομές……..

Ιστορικό
Ο «Ελεύθερος Τύπος» ξεκίνησε την άνοιξη του 1983. Ένας μπίζνεσμαν, ο πρώην συνεταίρος του Σωκράτη Κόκκαλη, ο Άρης Βουδούρης, θέλησε να είναι ο συνεχιστής της έκδοσης μια παλιάς αριστερής εφημερίδας του Καβαφάκη, και με εφόδιο τον τίτλο της, αλλά και το οικονομικό του μέγεθος, μπήκε στο στίβο των εκδοτών. Ο Άρης Βουδούρης είχε «κάνει» τα λεφτά του -γιατί είχε πολλά- από κρατικές προμήθειες. Αριστερών καταβολών ο ίδιος, μαζί με την πανέξυπνη γυναίκα του, τη Λίλιαν Βουδούρη, προσπάθησαν να στήσουν μια εφημερίδα «τέλεια» τεχνικά και δημοσιογραφικά. Στον δημοσιογραφικό τομέα, πήρε από μια επιτυχημένη –τότε- εφημερίδα, την Απογευματινή, ολόκληρο το επιτελείο της.Έναν δεινόσαυρο της δημοσιογραφίας, τον Χρήστο Πασσαλάρη, και τους Γιάννη Βούλτεψη, Ανδρέα Μπόμη και Γιώργο Γαβαλά. Σύντομα όμως συγκρούεται μετωπικά με τους διευθυντές Πασσαλάρη και Βούλτεψη, που δεν σήκωναν μύγα στο σπαθί τους. Σε λίγο, ολόκληρο το δημοσιογραφικό επιτελείο αποχωρεί.
Τότε ο Βουδούρης κατάλαβε κάτι που η Γιάννα Αγγελοπούλου και οι υπόλοιποι σημερινούς εκδότες δεν μπορούν να αντιληφθούν: Ποιοι είναι στην ουσία, πίσω από τα μεγάλα και φανταχτερά ονόματα, αυτοί που «βγάζουν» την εφημερίδα। Ποιοι είναι δηλαδή οι αφανείς συντελεστές της. Έπιασε τον σφυγμό της έκδοσης. Είχε και μια αξιοθαύμαστη πολιτική διαίσθηση, ένα πολιτικό κριτήριο μοναδικό. Ταυτόχρονα, αποτόλμησε μια εκδοτική κίνηση μοναδική, ίσως αυτή που έκανε την εφημερίδα μεγάλη. Αντί να ψάξει να βρει ηχηρά ονόματα, έφερε πίσω αυτούς τους δημοσιογράφους που πίστευε ότι ήταν το μέλλον της εφημερίδας. Νέοι, με όρεξη για δουλειά, τραβούσαν όλη τη δουλειά επί Πασαλάρη. Το ότι κατάφερε και τους ξεχώρισε, ήταν ένα από τα προσόντα του Βουδούρη. Μετά το θάνατό του η εφημερίδα όμως πέρασε στο ίδρυμα Λίλιαν Βουδούρη. Πρόεδρος του ιδρύματος μπήκε πολιτικό πρόσωπο από τη Ρηγίλλης. Η εφημερίδα έζησε εικοσιοκτώ χρόνια.
«City 99,5»
Ένα παιχνίδι φαίνεται ήταν και η αγορά του Planet (στη Μεσογείων) του πάλαι ποτέ κραταιού Μιχάλη Ανδρουλιδάκη που μετονομάστηκε σε City. Η αγορά του κόστισε πολύ ακριβά, αλλά ακόμη περισσότερο το πρώτο πλήρως αποτυχημένο επαναλανσάρισμά του. Ήταν ένας σταθμός χωρίς ουσιαστική φυσιογνωμία. Ακολούθησε τη κάτω βόλτα που έχουν πάρει και οι υπόλοιποι ραδιοφωνικοί σταθμοί στη χώρα μας. Η νέα αλλαγή σε έναν ειδησεογραφικό σταθμό παρά τα αρχικά θετικά αποτελέσματα δεν ικανοποίησε την ιδιοκτησία.

22 Ιουν 2009

Βομβιστική επίθεση στη Ρωσία

Έκρηξη βόμβας μεγάλης ισχύος σε παγιδευμένο φορτηγό μάρκας volkswagen, έγινε στο κέντρο της πόλης Όρελ, 300 χλμ από τη Μόσχα, τη Δευτέρα το βράδυ, στις έντεκα και τριανταπέντε ώρα Ελλάδος.

Γερμανία: Που πάνε οι αγροτικές ενισχύσεις


Μετά αρκετή καθυστέρηση και εν μέσω αντιδράσεων από την Κομισόν, δόθηκαν τελικά στη δημοσιότητα οι αποδέκτες των αγροτικών επιδοτήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Γερμανία. «Δεν επιδοτούμε γήπεδα γκολφ», είχε δηλώσει πρόσφατα η επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ κ. Μάριαν Φίσερ Μπόελ, προσπαθώντας να αντικρούσει τις κατηγορίες για κατασπατάληση χρημάτων των Ευρωπαίων φορολογούμενων. Ωστόσο τα στοιχεία από τη Γερμανία για τους αποδέκτες των αγροτικών επιδοτήσεων έρχονται να τη διαψεύσουν. Όντως το 2008 ένα γκολφ κλαμπ στη Γερμανία έλαβε αγροτική επιδότηση.


Θυμίζουμε με βάση τον κοινοτικό κανονισμό, που υιοθετήθηκε προ τριετίας, όλα τα κράτη μέλη έπρεπε να δημιουργήσουν στο διαδίκτυο ειδική ιστοσελίδα, όπου από 30/4/2009 θα εμφανίζονταν αναλυτικά στοιχεία (ονοματεπώνυμο, τόπος κατοικίας, ποσό κοινοτικής ενίσχυσης) που έλαβε κάθε αγρότης ή άλλος δικαιούχος το προηγούμενο οικονομικό έτος στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, τα οποία δημοσιεύει ο γερμανικός τύπος, στη Γερμανία -όπως και στην Ελλάδα- οι περισσότεροι αγρότες λαμβάνουν το μίνιμουμ της επιδότησης. Περίπου οι μισοί επιδοτούνται με λιγότερο από 5 χιλιάδες ευρώ το χρόνο. Αντίθετα τη μερίδα του λέοντος παίρνουν μεγάλες αλυσίδες τροφίμων και βιομηχανικές μονάδες.
Η μεγαλύτερη βιομηχανία ζαχάρεως στην Ευρώπη η Südzucker έλαβε 34,4 εκατομμύρια για την επιδότηση των εξαγωγών της. Αντιδράσεις προκαλεί όμως και το γεγονός ότι αποδέκτες μεγάλων ποσών από τις αγροτικές επιδοτήσεις είναι συχνά και επιχειρήσεις που δεν έχουν σαν κύρια ασχολία τη γεωργία. Παράδειγμα είναι ο ενεργειακός κολοσσός RWE που έλαβε 590.000 ευρώ επιδότηση για την επανακαλλιέργεια εκτάσεων όπου γίνονταν εξόρυξη λιγνίτη.
Πάντως ένα από τα συνολικά 16 κρατίδια της Γερμανίας αρνείται κατηγορηματικά να δώσει στη δημοσιότητα τη λίστα με τα ονόματα των αγροτών που λαμβάνουν επιδοτήσεις, μολονότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει συμφωνήσει στα νέα μέτρα. Πρόκειται για το κρατίδιο της Βαυαρίας, που επικαλείται λόγους προστασίας προσωπικών δεδομένων. Αρκετά γερμανικά δικαστήρια έχουν αποφανθεί υπέρ των Βαυαρών. Στο θέμα καλείται να παρέμβει τώρα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Λουξεμβούργο.

Η γενιά του αγώνα και της φτώχειας


Εβραίοι είναι οι Κρήτες (!)

Ρε την πληρώνουμε από τους φόρους μας για να μας βρίζει;

Αντιδράσεις προκάλεσε στην Κρήτη η δημόσια τοποθέτηση ανώτερης υπαλλήλου - αρχαιολόγου του υπουργείου Πολιτισμού αλλά και ενός συναδέλφου της ιδιώτη, οι οποίοι αμφισβήτησαν ευθέως την ελληνικότητα των Μινωιτών εμφανίζοντάς τους ως... απογόνους των Σημιτών, Εβραίων.

Στην ομιλία της ενώπιον τοπικών αρχών και πλήθος κόσμου, η διευθύντρια του Εθνικού Αρχείου Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού κ. Μεταξία Τσιποπούλου, είπε ευθέως ότι οι Μινωίτες δεν ήταν Έλληνες.
Στην ομιλία της επιτακτικά και με κατηγορηματικό τρόπο, επέμενε στις απόψεις της και μάλιστα για τους ισχυρισμούς της ζήτησε και τη συνηγορία του συνομιλητή της στο πάνελ, νεαρού αρχαιολόγου, επιμελητή της έκδοσης, κ. Κωστή Χρηστάκη.
«Είτε αρέσει είτε δεν αρέσει σε κάποιους οι Μινωίτες ήταν σημιτικό φύλο», είπε με κατηγορηματικό τρόπο και ο δεύτερος ομιλητής.
Περιμένω τον κ. Σαμαρά να την στείλει σπίτι της. Η απόλυση πρέπει να γίνει χωρίς καμιά χρονοτριβή, δεν μπορεί η συγκεκριμένη υπάλληλος να έχει οποιαδήποτε οικονομικά οφέλη από το ελληνικό κράτος

20 Ιουν 2009

Το κύκνειο άσμα της καταναλωτικής κοινωνίας

Το κείμενο αυτό το έγραψα τον Αύγουστο του 2007, πολύ πριν κάνει την εμφάνισή της η οικονομική κρίση

νέα μορφή καπιταλισμού, η καταναλωτική παγκόσμια αγορά, οδηγείται με γοργούς ρυθμούς σε αδιέξοδο। Και αυτό φαινόταν λογικό όσο και αν κάποιοι δεν θέλανε να το δούνε. Η κατανάλωση, για να μπορεί να υπάρξει, πρέπει να υπάρχει χρήμα στις μεγάλες μάζες του κόσμου. Πρέπει οι καταναλωτές πολίτες να έχουν εισόδημα, για να μπορούν να το χρησιμοποιούν για τις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών. Το χρήμα όμως που κινείται στην αγορά, μετεφέρεται προς τις πολυεθνικές και απο εκεί πάει σε λίγες οικογένειες. Τα κέρδη πολυεθνικών και πιστωτικών επιχειρήσεων αυξάνονται, αλλά την ίδια στιγμή τα ημερομίσθια των εργαζομένων "παγώνουν". Έτσι αν και υπάρχει σαν πρότυπο της κοινωνίας μας η life style ζωή, δεν υπάρχουν τα χρήματα για να την ζήσουμε. Στην προσπάθεια να αυξήσουν το εισόδημά τους οι πολίτες, αναγκάζονται να κάνουν δεύτερη και τρίτη δουλειά. Αυτό όμως μειώνει τον ελεύθερο χρόνο, που έχει σαν αποτέλεσμα να μην μπορεί ο καταναλωτής να "αγοράσει". Η καταναλωτική υστερία οδηγείται στην αυτοκτονία. Η Δημοκρατία των καταναλωτών καταρρέει. Αν η κατανάλωση μειωθεί κινδυνεύει το οικονομικό σύστημα να πέσει εκ των έσω τότε τι θα ακολουθήσει;
Η κατανάλωση έχει αρνητικές επιπτώσεις για τον ολόκληρο τον πλανήτη। Η φύση δέχεται πραγματικά μια σκληρή επίθεση από τον άνθρωπο που προσπαθεί από παντού να κερδίσει

Ο επαναστάτης του μέλλοντος θα είναι αυτός που θα δώσει στους πολίτες ελεύθερο χρόνο, όχι για να καταναλώνουν αλλά για να απολαμβάνουν τη ζωή।

Οι πολιτικοί έχουν ξεφύγει...Αποφασίζουν και διατάζουν και δεν μας ρωτάνε.... Αυξάνουν το ΦΠΑ μεγαλώνουν τους φόρους όποτε θέλουν αυτοί και όταν μιλάνε στο λαό διαβάζουν αυτά που τους γράφουν οι σύμβουλοι δημοσίων σχέσεων...δεν ακούω πολιτικούς αλλά λόγια που χαιδεύουν τα αυτιά... 1 στους 5 Έλληνες κάτω από τα όρια φτώχειας και κανεις δεν μιλά। Δεν καταλαβαίνουν ότι οι αποφάσεις τους επηρεάζουν την καθημερινή μας ζωή... την δική μας ζωή. Όχι δεν τους χαρίζω τη ζωή μου. Αν αυτός είναι ο τρόπος που θέλουν να κυβερνάνε εγώ δεν τον θέλω. Μην μιλανε για δημοκρατίες και όλα αυτά τα μεγάλα λόγια. Δεν υπάρχει η δύναμη του πολίτη, δεν μας βλέπουν σαν πολίτες, αλλά σαν καταναλωτές που η ζωή τους δεν αξίζει παρά μια χούφτα ευρώ. Κανείς δεν τους ελέγχει και δεν θέλουν τον έλεγχο. Κακομαθημένοι και αυταρχικοί !!! Η καταναλωτική η κοινωνία τρέμει από τα θεμέλια.

Αφού λοιπόν το κέρδος είναι ο μόνος σκοπός, βλεπουμε ότι οι εργοδότες βγάζουν το σκληρό και απάνθρωπο πρόσωπό τους, με σκοπό την επιβίωσή τους। Και είναι φυσικό όταν υπάρχει δράση υπάρχει και αντίδραση. Η σκληρότητα φέρνει και τη βιαιότητα. Παράδειγμα στο εξωτερικό πολλές πολυεθνικές επιχειρήσεις, ζητάνε από τις γυναίκες εργαζόμενες να κάνουν υποχρεωτικές στειρώσεις. Δεν ένδιαφέρονται για την ανθρώπινη πλευρά των εργαζομένων, αφού υπάρχει πληθώρα εργατικό δυναμικό που εισάγεται από τις εξαθλιωμένες τρίτες χώρες. Για την εξαθλίωση αυτών των χωρών βέβαια φταίνε οι ίδιες οι πολυεθνικές. Όσον αφορά τις ανεπτυγμένες χώρες, υπάρχουν τρόποι για να μην υπάρχουν γεννήσεις, είναι η καταναλωτική ευδαιμονία, αλλά και η ανασφάλεια στις γυναίκες, που απλόχερα χαρίζεται από τα μέσα ενημέρωσης.

19 Ιουν 2009

Αδιαφορία από Ε.Ε. τώρα τι θα κάνει η κυβέρνηση;


Απρόθυμοι εμφανίζονται οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης, όπως προκύπτει από το σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, παρά τις προσπάθειες Ελλάδας, Ιταλίας και Μάλτας.Οι 27 δεν προβλέπουν ενίσχυση του προϋπολογισμού της Frontex, της Ευρωπαϊκής δύναμης διαχείρισης συνόρων, ωστόσο υπογραμμίζουν την ανάγκη αποτελεσματικής εφαρμογής των συμφωνιών επαναπροώθησης.
Τώρα έμεινε η γνωστή συνταγή για την ελληνική κυβέρνηση…. Φορολογούμενοι ανοίξτε τα πορτοφόλια σας και πληρώστε για να τους ταΐζουμε αφού θέσεις εργασίας δεν υπάρχουν

18 Ιουν 2009

Το ΝΑΤΟ, η FYROM και στο βάθος το VMRO

Το κείμενο αυτό το έγραψα στις 4/4/2008

Τρίζουν τα θεμέλια της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ, που απειλείται με «αποσύνθεση» μετά την μη «πρόσκληση» της μεγάλης στρατιωτικής δύναμης στη χερσόνησο των Βαλκανίων της φιλελεύθερης και «δημοκρατικής» FYROM. Το «όχι» της Ελλάδας στον Μπους, ξεγυμνώνει τη μακροχρόνια προπαγάνδα που έκαναν «γνωστοί κύκλοι» στη χώρα μας ότι οι ΗΠΑ διατάζουν και οι υπόλοιποι ακολουθούν πιστά σαν σκυλάκια. Αλλά οι εποχές άλλαξαν και όλοι βλέπουν τα συμφέροντά τους και ενεργούν ανάλογα και αν αυτό που τους συμφέρει έρχεται σε σύγκρουση με την υπερδύναμη τότε δεν διστάζουν να πούνε «όχι».

Η Ρωσία έχει επιρροή σε Γαλλία και Γερμανία με αποτέλεσμα οι δύο αυτές χώρες να πούνε «όχι» για Γεωργία και Ουκρανία. Η Ελλάδα είπε «όχι» και βρήκε συμμάχους πρώτα τη Γαλλία και ακολούθησαν με χαμηλούς τόνους η Ισπανία, το Λουξεμβούργο και…..η Ισλανδία. Η Γαλλία (πλην της καταγωγής του «θεσσαλονικιού» Σαρκοζί που την είχαμε ξεχάσει) έχει οικονομικά συμφέροντα με Ελλάδα και η Ισπανία που (πλην της ελληνικής καταγωγή βασίλισσάς της που γνωρίζει το θέμα) «ζητά» μια πολιτική βοήθεια από τη χώρα μας, για τη μη αναγνώριση του Κοσόβου λόγω Βασκονίας (χώρας Βάσκων). Τώρα για Λουξεμβούργο και Ισλανδία φαίνεται ότι θα …γνωρίζουν την ιστορία οι λαοί των δύο αυτών χωρών. Πάντως είναι κατανοητό ότι οι ΗΠΑ, βρήκαν πιστότερους συμμάχους από τις χώρες της δυτικής Ευρώπης, τις χώρες του πρώην «υπαρκτού» σοσιαλισμού και πολλοί μη βιαστούν να πουν ότι κάνουν μπίζνες (σίγουρα παίζει και αυτό) αλλά παράλληλα «στήνουν» γεωστρατηγικές περιοχές ελέγχου και επιρροής. Έτσι στήθηκε και το βόρειο τόξο πάνω από τη χώρα μας, για να μας υπενθυμίσει ότι εκεί πάνω έχει χωθεί βαθιά το αμερικάνικο χέρι. Η Ελλάδα είναι μια στενή λωρίδα γης, οι αμερικάνοι τώρα βρήκαν ενδοχώρα και την προτίμησαν. Γιατί όμως ξαφνικά οι κάτοικοι της FYROM απέκτησαν τόσο παγκόσμιο ενδιαφέρον, που οφείλεται η «σιωπή» των Βουλγάρων, γιατί οι «αριστερίζοντες» στη χώρα μας σκίζουν τα ρούχα τους και τους υπερασπίζονται. Μήπως ακόμη μια φορά οι Έλληνες «σκεφτόμαστε» με τα ιδεολογικά γυαλιά μας και υποστηρίζουμε αυτούς που θεωρούμε «ιδεολογικά» φίλους μας. Όπως και στα δικαστήρια υπάρχει το δεδικασμένο έτσι και στην πολιτική υπάρχει το ιστορικό προηγούμενο. Η Ελλάδα πάντα στηριζόταν στους συμμάχους της και ποτέ στα πόδια της. Οι γείτονες που έχουμε βλέπουν ότι δεν χρειάζονται πολεμικές ενέργειες (έτσι αποφεύγουν τα θύματα και τα οικονομικά έξοδα) αφού με το διπλωματικό «ιμπέριουμ» μπορούν να κερδίζουν την «δυνατή» Ελλάδα. Η συνταγή είναι γνωστή αυτονόμηση περιοχής που στην πλειοψηφία τους κατοικούν Έλληνες και μετά απορρόφηση από την εκάστοτε γειτονική χώρα. Αυτονόμηση της Ανατολικής Ρωμυλίας και μετά προσάρτηση στην Βουλγαρία έφερε στην σημερινή της έκταση τη γειτονική μας χώρα. Αυτονόμηση της Βορείου Ηπείρου κι απορρόφηση της από την Αλβανία για να αποκτήσει «σταθερότητα» η χώρα. Με την συνθήκη του Βουκουρεστίου (λήγει τον Β΄ Βαλκανικό πόλεμο 13 Οκτωβρίου 1913) χωρίστηκε μια τεράστια περιοχή που ονομαζόταν Μακεδονία. Αν κάποιοι αποδείκνυαν ότι υπήρχε εθνότητα Μακεδόνων, τότε έπρεπε να υπάρξει ένα ανεξάρτητο Μακεδονικό κράτος (που πίστευαν οι Βούλγαροι ότι θα το απορροφούσαν αμέσως μετά). Όμως ποιοι πίστευαν και πιστεύουν σήμερα ότι υπάρχει εθνότητα Μακεδόνων; Οι οπαδοί ενός κόμματος που ονομάζεται VMRO που αποφεύγουν σαν το διάβολο στην χώρα μας να το αναφέρουν. Τι φοβίζει τους Έλληνες πολιτικούς και δημοσιογράφους ένα κόμμα που γεννήθηκε από τον 19ο αιώνα; Είναι αναρχικοί σοσιαλιστές οι οπαδοί του, όπως δηλώνουν στο καταστατικό τους; Μα τώρα θα ασχολούμαστε με το παρελθόν. Μα δεν είναι παρελθόν αλλά παρόν. Το 1991, μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος, το VMRO επανιδρύθηκε στην Βουλγαρία, έπειτα από ιδρυτικό συνέδριο στην πόλη Μπλαγκόεφγκραντ, αρχικά με το όνομα VMRO-SMD (ВМРО-СМД - Съюз на македонските дружества) και αργότερα με το όνομα VMRO. Ταυτόχρονα ιδρύθηκε το VMRO-dpmne στα Σκόπια. Αρκετά μικρά κόμματα και φράξιες με το πρόθεμα VMRO. Οι νέες γενιές του VMRO-dpmne όμως είναι ακόμη πιο ριζοσπαστικές στα Σκόπια, αφού δεν δέχονται την σλαβική καταγωγή τους, αλλά πιστεύουν ότι ζούσαν εκεί από την εποχή του Μεγάλου Αλέξανδρου. O Νίκολα Γκρούεφσκι, που θέλει να μας κάνει και μαθήματα δημοκρατίας, ανήκει σε αυτό το πολιτικό κόμμα. Στις βουλευτικές εκλογές πρώτο κόμμα με 37 έδρες, σε σύνολο 120, αναδείχθηκε το ακραίο εθνικιστικό κόμμα VMRO (Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση / ΕΜΕΟ). Τόσο η ονομασία όσο και οι προγραμματικές δηλώσεις αυτού του κόμματος θυμίζουν την επαναστατική οργάνωση του 19ου αιώνα, την περιβόητη ΕΜΕΟ, γνωστή για την τρομοκρατική της δραστηριότητα στο Βαλκανικό χώρο.

Ιστορία τoυ «δημοκρατικού» VMRO
Tο σύνθημα «η Μακεδονία στους Μακεδόνες» είναι αυτό που εκμεταλλεύτηκε η βουλγαρική Ηγεμονία, κυρίως επειδή ορισμένοι Βούλγαροι πολιτικοί θεώρησαν ότι μια κίνηση για την αυτονομία της Μακεδονίας" θα ήταν δυνατό να γίνει ανεκτή από τις Δυνάμεις και να αποτελέσει ταυτόχρονα, όπως και στην περίπτωση της Ανατολικής Ρωμυλίας, ένα προσωρινό στάδιο πριν από την ένωση με τη Βουλγαρία. Η ευκαιρία παρουσιάστηκε μετά την πτώση της κυβέρνησης Σταμπούλοφ το 1894. Η νέα κυβέρνηση Στοΐλοφ άρχισε να εξετάζει το ενδεχόμενο άμεσης επέμβασης στη Μακεδονία, καθώς δεν της αρκούσε, όπως στην προκάτοχο της, να απαιτεί απλώς από το σουλτάνο την έκδοση διαταγμάτων ευνοϊκών για την Εξαρχία. Τα μέσα για μια πιο ενεργητική παρέμβαση υπήρχαν: πολυάριθμες μακεδόνικες εταιρείες είχαν συσταθεί στη Βουλγαρία, οι οποίες, σε Συνέδριο που συνήλθε στη Σόφια το 1895, συγχωνεύτηκαν σε μια ενιαία Μακεδόνικη Εταιρεία ή, όπως είναι πιο γνωστή ως ΕΜΕΟ στα Σλάβικα Vatreshna Makedonska Revolutsionna Organizacija ή VMRO δεν είχαν καμμιά σχέση με τις Σοσιλιστικές ιδέες. Το VMRO είναι καθαρά απόφαση του Κεντρικού Πανσλαβικού Κομιτάτου που είχε σαν σκοπό καθαρά να επιταχύνει τον εκβουλγαρισμό της Μακεδονίας η αυτονόμηση της και η προώθηση των βουλγαρικών συμφερόντων κατά τέτοιον τρόπο ώστε, εάν οι συνθήκες ήταν ευνοϊκές, η Μακεδονία εύκολα να ενσωματωνόταν στη Βουλγαρία.

Το VMRO είναι συνέχεια του Tajna Makedonsko-Odrinska Revolutsionna Organizacija ή TMORO (Μακεδονο-Βουλγαρο-Αδριανουπολίτικη Επαναστατική Επιτροπή) που όπως φαίνεται αρχικός σκοπός ήταν όχι μόνο η Μακεδονία αλλά και η Θράκη.Λόγω διαφωνιών στους κόλπους του TMORO το Μάρτιο του 1895 οι «Μακεδόνικες Αδελφότητες» στη Βουλγαρία, οι οποίες συνίσταντο από Βούλγαρους μετανάστες από τη Μακεδονία, ίδρυσαν το «Ανώτατο Μακεδόνικο Κομιτάτο», γνωστό επίσης και ως «Βιρχόβεν Κομιτέτ» (Vrchornija Makedonski Komitet, VMK), για να συντονίζει τις επαναστατικές δραστηριότητες στη Μακεδονία. Τα εναπομείναντα μέλη του TMORO οργανώθηκαν ως VMRO. Τα μέλη της VMK έγιναν γνωστά ως Βερχοβιστές και της VMRO ως Σεντραλιστές. Ένα χρόνο αργότερα, αριστερίζοντα μέλη αποχώρησαν από την VMRO (Εσωτερική) και ίδρυσαν την πολιτική οργάνωση «Ομοσπονδιακό Λαϊκό Κόμμα» (Federated Popular Party), τα μέλη του οποίου έγιναν γνωστά ως «Φεντεραλιστές». Οι Βερχοβιστές επιδίωκαν άμεση ένωση της Μακεδονίας με τη Βουλγαρία . Αντίθετα, οι οπαδοί της VMRO (Σεντραλιστές) υποστήριζαν την ίδρυση αυτόνομης Μακεδονίας ως μέλος μιας ανατολικής Σλαβικής Ομοσπονδίας, με τους Φεντεραλιστές να προτιμούν σοσιαλιστική αυτόνομη Μακεδονία. Η αυτονομία της Μακεδονίας παρέμεινε ο μόνος και κύριος στόχος της VMRO μέχρι το 1928.Το 1925 οι Φεντεραλιστές διέλυσαν τον οργανισμό και πολλοί από τους ηγέτες, με επί κεφαλής τον Βούλγαρο Ντήμηταρ Βλάχοβ, συγκρότησαν νέο οργανισμό της αριστεράς, την VMRO Ενωμένη, με σκοπό να επιτύχει την ίδρυση ανεξάρτητης και ενωμένης Μακεδονίας με την υποστήριξη της Σοβιετικής Ένωσης. Από την αρχή της ίδρυσης της, η VMRO Ενωμένη ήταν άσπονδος εχθρός της VMRO και εκεί αρχίζει το παραμύθι δήθεν ότι το Ίλιντεν ήταν Σοσιαλιστική επαναστατική κίνηση.

Βρήκε τη λύση που περίμενε ο Παυλόπουλος

Διαβάστε με πολύ προσοχή το παρακάτω Κανονισμό γιατί θα τον θυμηθείτε στο μέλλον. Κάθε Κανονισμός της Ε.Ε. ερμηνεύεται από τις πολιτικές ηγεσίες του κάθε κράτους μέλους. Τον γράφω χωρίς σχόλια αλλά διαβάστε πίσω από τις φράσεις να δείτε τι κρύβεται.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανοίγει τα σύνορα της σε υπηκόους τρίτων χωρών, που διαθέτουν τα προσόντα για απασχόλησης υψηλής ειδίκευσης, προκειμένου να καλύψει κενά, που υπάρχουν στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας και να αποτρέψει την αποδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας της.
Προς την κατεύθυνση αυτή εκδόθηκε από το Συμβούλιο Υπουργών και δημοσιεύθηκε, σήμερα στην επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ η Οδηγία «σχετικά με τις προϋποθέσεις εισόδου και διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών με σκοπό την απασχόληση υψηλής ειδίκευσης», η οποία πρέπει να εφαρμοστεί στα κράτη μέλη, το αργότερο σε δυο χρόνια από τώρα (19 Ιουνίου 2011) και προβλέπει ρυθμίσεις για τα κράτη μέλη, για τα απασχολούμενα αυτά άτομα, για τις οικογένειες τους, και για τους εργοδότες αυτών.
Μεταξύ άλλων η οδηγία προβλέπει τη χορήγηση στους υπηκόους τρίτων χωρών, που πληρούν σχετικές προϋποθέσεις τη μπλε κάρτα της ΕΕ, με βάση την οποία δικαιούνται να διαμένουν και να εργάζονται νόμιμα στην επικράτεια κράτους μέλους της ΕΕ, σύμφωνα με τους όρους, που θέτει η οδηγία.
Επίσης, οι κάτοχοι μπλε κάρτας της ΕΕ απολαύουν 'ίσης μεταχείρισης με τους υπηκόους του κράτους μέλους που έχει εκδώσει την κάρτα, σχετικά με τις συνθήκες εργασίας, περιλαμβανομένων και των όρων αμοιβών και απόλυσης, την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι, την εκπαίδευση και την επαγγελματική κατάρτιση, την κοινωνική ασφάλιση κλπ.
Η μπλε κάρτα της ΕΕ εκδίδεται από τις αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους, με χρήση του ενιαίου τύπου πού έχει θεσπιστεί με κοινοτικό κανονισμό.
Η οδηγία προβλέπει, επίσης σχετικά με τη μπλε κάρτα, ότι τα κράτη μέλη καθορίζουν, εάν οι αιτήσεις για μπλε κάρτα της ΕΕ, πρέπει να υποβάλλονται από τον υπήκοο τρίτης χώρας, η και από τον εργοδότη
Μετά από δέκα οκτώ μήνες νόμιμης διαμονής στο πρώτο κράτος μέλος της Ένωσης ως κατόχου μπλε κάρτας της ΕΕ, ο ενδιαφερόμενος ( και τα μέλη της οικογενείας του), μπορεί, σύμφωνα με την οδηγία να μετακινηθεί σε κράτος μέλος, διαφορετικό από πρώτο κράτος μέλος, με σκοπό την απασχόληση υψηλής ειδίκευσης

Μοιράζουν φρούτα δωρεάν


Το 2009 θα ξεκινήσει το πρόγραμμα δωρεάν διανομής φρούτων στα σχολεία। Το πρόγραμμα, που εγκρίθηκε το Νοέμβριο του 2008 από το Ευρωκοινοβούλιο, θα χρηματοδοτηθεί από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους.


Είκοσι τέσσερα από τα είκοσι επτά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης - εκτός Σουηδίας, Φιλανδίας και Λετονίας - εξεδήλωσαν ενδιαφέρον, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να συμμετάσχουν στο κοινοτικό πρόγραμμα δωρεάν διανομής φρούτων στα σχολεία, ο πρώτος χρόνος εφαρμογής του οποίου ξεκινά από τη φετινή σχολική χρονιά 2009-10.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρακτήρισε ως πολύ ικανοποιητική την εν λόγω συμμετοχή στο πρόγραμμα, που ως στόχο έχει την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας, μέσω της προώθησης της κατανάλωσης φρούτων και ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 90 εκατ. ευρώ ετησίως. Στόχος του φιλόδοξου προγράμματος, συνολικού κόστους 500 εκατομμυρίων ευρώ, είναι η καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας που αποτελεί «μάστιγα» της εποχής και εγκυμονεί πολλούς κινδύνους όπως ο παιδικός διαβήτης. Σήμερα στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπολογίζεται ότι υπάρχουν 22 εκατ. υπέρβαρα παιδιά, εκ των οποίων τα 5 εκατ. είναι παχύσαρκα, αυξανόμενα με ρυθμό 400.000 το χρόνο.
Όσον αφορά την Ελλάδα, αναζητούνται λύσεις για τον τρόπο που θα διανεμηθούν τα φρούτα και τα λαχανικά στα σχολεία. Αν θα μοιράζονται σε καθημερινή βάση θα πρέπει να υπάρξουν οι κατάλληλοι αποθηκευτικοί χώροι. Θα δοθούν μια φορά στους μαθητές -οπότε κάποια φρούτα θα μείνουν παραπονεμένα- ή θα δίνονται περιοδικά ανάλογα την κάθε εποχή και τα φρούτα και λαχανικά που θα υπάρχουν; Ερωτήματα.

Καλλιεργούν λαχανικά άτομα με ειδικές ανάγκες

Στο Δήμο Πολίχνης δημιουργήθηκε ένας πρωτότυπος χώρος δημιουργικής απασχόλησης των ΑμΕΑ πέραν της περιφερειακής οδού. Πρόκειται για την ανάπτυξη ενός θερμοκηπίου, στο οποίο άτομα με ειδικές ανάγκες θα μπορούν να καλλιεργούν διαφόρων ειδών λαχανικά, αξιοποιώντας έτσι δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους.

Τη συγκομιδή ακολουθεί η πώληση των προϊόντων στις λαϊκές αγορές. Στο θερμοκήπιο έχουν φυτευτεί, μεταξύ άλλων, ντομάτες, αγγουράκια, κολοκυθάκια, πιπεριές, μελιτζάνες, καρπούζια και πεπόνια, όλα βιολογικά, χωρίς χημικά λιπάσματα, ενώ σε άλλο χώρο τα παιδιά έχουν φυτέψει διάφορα φυτά και λουλούδια, τα οποία έχουν ανθίσει.Η μετακίνηση των ατόμων στο χώρο του θερμοκηπίου γίνεται με ένα, πλήρως εξοπλισμένο για τις ανάγκες μετακίνησης των ΑμεΑ, 9θέσιο λεωφορείο του Δήμου.
Για πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να τηλεφωνούν στο 2310-609380

Πέστε ονόματα

Επ’ αυτοφώρω συνελήφθη ένας 19χρονος διακινητής λαθρομεταναστών στο Σιδηροδρομικό Σταθμό της Θεσσαλονίκης, την ώρα που είχε «παραλάβει» και ετοιμαζόταν να διακινήσει σε άλλες περιοχές της Ελλάδας 31 συνολικά λαθρομετανάστες που είχαν έρθει από τον Έβρο।

Ανάμεσα στους 31 λαθρομετανάστες βρίσκονται και 11 παιδιά. Όλοι οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα.
Γιατί δεν μας λένε το όνομά του. Το δουλεμπόριο δεν είναι σοβαρό ποινικό αδίκημα; Για να δούμε ποιοι πλουτίζουν εις βάρος μας

Άλλος ένας νεκρός και τα παπαγαλάκια έχασαν τη λαλιά τους


Οι τρομοκράτες δολοφόνησαν με μίσος τον αστυνομικό Αντώνη Σάββα, ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή του...


Είχε προηγηθεί ο αστυνομικός που δολοφονήθηκε στη Νίκαια και ένας ακόμη στο κέντρο της Αθήνας.
Ο κύκλος του αίματος συνεχίζεται
Οι δημοσιογράφοι της τηλεόρασης που υποδαύλισαν αυτό το μίσος μετά το θάνατο του 15χρονου για να κερδίσουν τηλεθέαση τώρα σιωπούν
Η ΕΣΗΕΑ δεν τολμά να μιλήσει
Τα βίντεο υπάρχουν γιατί δεν τα βγάζουν από τα συρτάρια
Σεβαστές όλες οι ιδεολογίες αλλά η υποδαύλιση του μίσους εναντίον άλλων πολιτών είναι ποινικό αδίκημα έτσι δεν είναι;
Τι περιμένουν οι δικαστές;
Μήπως φοβούνται;

17 Ιουν 2009

Έρχεται η στέβια


Πιέσεις εξασκούνται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να επιτραπεί η χρήση και η καλλιέργεια της στέβιας στην Ευρωπαϊκή Ένωση। Ήδη η κυβέρνηση Σαρκοζί στη Γαλλία βρίσκεται στη διαδικασία έγκρισης, ενώ η Τουρκία έχει εγκρίνει τη χρήση της। Από τα μέσα Δεκεμβρίου του 2008, στις ΗΠΑ, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αναγνώρισε τη στέβια σαν τρόφιμο που μπορεί να χρησιμοποιείται όπου και η ζάχαρη


Ύστερα από απραξία πολλών ετών η μη κυβερνητική οργάνωση eustas (European stevia association) αποφάσισε να δραστηριοποιηθεί για την υποστήριξη των φακέλων που είχε υποβάλλει στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις 5/7/2007 για τα ξηρά φύλλα της στέβιας και στις 26/9/2007 για τις γλυκαντικές ουσίες.
Έτσι η eustas πραγματοποιεί διήμερο συμπόσιο, στις 1 και 2 Ιουλίου, στη Λουβέν του Βελγίου, στο οποίο θα συζητηθούν: η παραγωγή της στέβιας και των γλυκοσιδών, ποιότητα της γεύσης, αναλογία των δύο κύριων γλυκαντικών ουσιών (στεβιοσίδη και ρεμπαουντιοσίδη –Α) καθώς και το νομοθετικό πλαίσιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Βασικό θέμα επίσης που θα συζητηθεί στο συμπόσιο είναι η περιεκτικότητα σε γλυκοσίδες στις ευρωπαϊκές καλλιέργειες να είναι πάνω από 95%», δήλωσε στον Αγροτύπο ο Κων/νος Ζαχοκώστας, γεωπόνος του καπνικού σταθμού έρευνας Καρδίτσας. «Αυτό ευνοεί ιδιαίτερα την περιοχή μας γιατί από τους πειραματισμούς της ΟΠΑΚ Καρδίτσας διαπιστώθηκε ότι η αναλογία αυτή είναι απολύτως εφικτή». Επιδίωξη όλων όσων ασχολούνται με το φυτό στέβια είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ρεμπαουντιοσίδη –Α γιατί έχει μόνο γλυκιά γεύση, ενώ η στεβιοσίδη έχει γλυκόπικρη. Παρακολουθώντας λοιπόν τις εξελίξεις η Ομάδα Καπνοπαραγωγών μετά από δύο επιτυχημένους πειραματισμούς που έγιναν πέρυσι στο φυτό στέβια (αποστάσεων φυτείας και εξέλιξη γλυκαντικών ουσιών) αποφάσισε να συνεχίσει και φέτος τους πειραματισμούς προσθέτοντας ένα ακόμη στοιχείο, εκείνο της Συγκριτικής καλλιέργειας ποικιλιών στέβιας. Σκοπός του τρίτου πειραματισμού είναι να βρεθούν εκείνες οι ποικιλίες που ενδείκνυνται περισσότερο στις εδαφολογικές συνθήκες της περιοχής. Ήδη από τους περσινούς πειραματισμούς εντοπίστηκαν και απομονώθηκαν 8 διαφορετικοί τύποι φυτών που θα βοηθήσει στην καλύτερη αξιολόγηση της καλλιέργειας».

16 Ιουν 2009

Απάτη με πλαστά τιμολόγια


Πρωτοφανής υπόθεση παράνομης είσπραξης αγροτικού ΦΠΑ, με την ταυτόχρονη τέλεση σοβαρών ποινικών εκτός των φορολογικών αδικημάτων, ερευνάται από την Περιφερειακή Δ/νση Κρήτης της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων (ΥπΕΕ). Σύμφωνα με τα έως σήμερα στοιχεία της ΥπΕΕ, κατά την τριετία 2005 - 2006 - 2007 εισπράχθηκαν συνολικά 96 εκατ. ευρώ, ενώ οι νόμιμες επιστροφές Φ.Π.Α. ανέρχονται περίπου στα 40 εκατ. ευρώ.


Η ΥπΕΕ αναφέρει ότι ως εμπλεκόμενοι στην υπόθεση φέρονται Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και φυσικά πρόσωπα. Η επιστροφή ΦΠΑ αφορά αγρότες ειδικού καθεστώτος (με απαλλαγή βιβλίων και στοιχείων), στους οποίους επιστρέφεται ο ΦΠΑ σε ποσοστό 7% επί της τιμολογιακής αξίας των αγροτικών προϊόντων που παρήγαγαν και πούλησαν το προηγούμενο έτος. Η επιστροφή αυτή έχει τη μορφή ενίσχυσης για την κάλυψη των εξόδων παραγωγής. Αφορμή για την έναρξη της έρευνας ήταν οι υπερβολικά υψηλές δαπάνες που πραγματοποιούσαν δημοσίως και με προκλητικό τρόπο οι συγκεκριμένοι δικαιούχοι.
Η ΥΠΕΕ Κρήτης, σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων προχώρησε άμεσα έλεγχο, όσον αφορά τις επιστροφές ΦΠΑ στην Κρήτη. Διαπιστώθηκε ότι την τριετία 2005-2007 εισπράχθηκαν συνολικά 96 εκατ. ευρώ, ενώ οι νόμιμες επιστροφές ανέρχονται στα 40 εκατ. ευρώ περίπου. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι και διασταυρώσεις σε αγροτικούς συνεταιρισμούς και φυσικά πρόσωπα, όπου διαπιστώθηκε σειρά σοβαρών ποινικών και φορολογικών αδικημάτων.
Συγκεκριμένα:



  • εξωπραγματικός όγκος συναλλαγών, με ανύπαρκτες επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα

  • κατασκευή επαγγελματικών σφραγίδων και πλαστογραφία υπογραφών

  • αγοραπωλησίες αγροτικών προϊόντων που δεν δικαιολογούνται από τον χρόνο παραγωγής τους και τις καλλιεργούμενες εκτάσεις, με ανύπαρκτα στοιχεία διακίνησης και μεταφοράς

Ορισμένοι από τους παρανομούντες χρησιμοποίησαν για την είσπραξη του ΦΠΑ υπεύθυνες δηλώσεις αποθανόντων προσώπων. Ένας αριθμός εμπλεκομένων, ανεξαρτήτως των φορολογικών παραβάσεων, θα μηνυθούν από την ΥΠΕΕ και για σειρά ποινικών αδικημάτων, όπως πλαστογραφία, σύσταση συμμορίας, απάτη κατ' εξακολούθηση, υπεξαίρεση και κατάχρηση δημοσίου χρήματος.
Όσοι εμπλεκόμενοι δεν έχουν υποπέσει σε ποινικά αδικήματα και συμμορφωθούν οικειοθελώς, δηλαδή επιστρέψουν τα παρανόμως εισπραχθέντα χρηματικά ποσά ΦΠΑ με το 1/5 των προσαυξήσεων στην αρμόδια ΔΟΥ, πριν την έκδοση εντολής προσωρινού ελέγχου, απαλλάσσονται από κάθε άλλο πρόστιμο ΦΠΑ και Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.
Ήδη, έχουν αποσταλεί 200 περίπου υπηρεσιακά σημειώματα και οι έρευνες συνεχίζονται.



Σύμβουλος του προέδρου

Σύμβουλος του προέδρου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Ανδρέα Μαρτίνη στο "Ερρίκος Ντυνάν" τοποθετήθηκε η γνωστή και μη εξαιρετέα κυρία Χατζοπούλου που εκδιώχθηκε από τη θέση του διοικητή του νοσοκομείου "Ερυθρός Σταυρός" επειδή καταγγέλθηκε ότι τις μέρες γενικής εφημερίας έκανε τόπλες στον "Αστέρα".

Από Ελλάδα Wonderful Wines στον Καναδά


Ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία και φέτος, ύστερα από ένα διάλειμμα ενός έτους (το 2008 δεν πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις στο Τορόντο και στο Μόντρεαλ), οι ετήσιες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του Προγράμματος προώθησης οίνου σε τρίτες χώρες με την ονομασία «Wonderful Wines».


Θυμίζουμε το Πρόγραμμα «Wonderful Wines» είναι τριετούς διάρκειας (2/3/2007 έως 1/3/2010) και ο συνολικός προϋπολογισμός του φθάνει τα 3.500.000 ευρώ. Έχει εγκριθεί από την Ε.Ε. και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και αφορά την στήριξη της προώθησης κρασιών σε 4 συγκεκριμένες αγορές - στόχους, που είναι: οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Κίνα και η Ρωσία.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα περιμένουν σαν «ανάσα ζωής» τα Ελληνικά οινοποιεία, των οποίων οι δεξαμενές είναι γεμάτες με κρασιά της προηγούμενης χρονιάς, αφού η μείωση της κατανάλωσης, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, κυρίως λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά και της αυξημένης περυσινής παραγωγής, οδήγησαν σε μεγάλα πλεονάσματα। Υπενθυμίζουμε σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ), τα αδιάθετα αποθέματα οίνων που έχουν αποθηκευτεί σε συνεταιριστικά και ιδιωτικά οινοποιεία σε όλες τις παραγωγές περιοχές της χώρας, ξεπερνούν τους 35.000 τόνους. Δικαιούχος του Προγράμματος είναι ο ΟΠΕ (Οργανισμός Προώθησης Εξωτερικού Εμπορίου) και ο ΕΔΟΑΟ, φορείς οι οποίοι συγχρηματοδοτούν το εν λόγω Πρόγραμμα. Την κύρια εποπτεία των εκδηλώσεων έχει ο φορέας All About Greek Wine, φορέας που εδρεύει στην Ατλάντα των Η.Π.Α. και αποτελεί μια κοινοπραξία των πιο διάσημων οινοποιείων στην Ελλάδα. Ο φορέας αυτός έχει ως στόχο την προώθηση του Ελληνικού οίνου στην απαιτητική αγορά της Βορείου Αμερικής (Η.Π.Α. και Καναδάς) και ιδρύθηκε με όραμα την προβολή του ποιοτικού Ελληνικού κρασιού στην Αμερικανική ήπειρο. Οι συγκεκριμένες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται κάθε χρόνο από το 2003 (με μοναδική εξαίρεση το 2008) και είναι στοχευμένες (απευθύνονται δηλαδή κυρίως σε επαγγελματίες του χώρου- αγοραστές και διανομείς, sommeliers, διαμορφωτές κοινής γνώμης και οινοδημοσιογράφους), με μεγάλη επιχειρηματική σημασία, καθώς τα τελευταία χρόνια η ελληνική οινοποιία έχει επιτελέσει πολύ σημαντικά βήματα προόδου όσον αφορά στην επεξεργασία και στην παραγωγή των οίνων. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων σε κάθε πόλη είχε ως εξής:



  • Μόντρεαλ, Πέμπτη 7 Μαΐου 2009 Le Sheraton Centre Montréal 11:00-12:30: Σεμινάριο 12:30-16:30: Δεξίωση / Γευστική δοκιμή των κρασιών 12:30: Διαγωνισμός Οινολόγων

  • Τορόντο, Τρίτη 12 Μαΐου 2009 Hotel Metropolitan Toronto 11:00-12:30: Σεμινάριο 12:30-16:30: Δεξίωση / Γευστική δοκιμή των κρασιών 12:30: Διαγωνισμός Οινολόγων

Θέλουν να πληρωθούν

Αποκλεισμένη από τους περίπου 300 απλήρωτους εργαζόμενους της ΑΤΤΙΚΑΤ είναι από το πρωί η Εγνατία Οδός στο ύψος του κόμβου Παναγιάς. Το ίδιο συμβαίνει και με περίπου άλλους 150 εργαζόμενους στην περιοχή των Σερρών που έχουν να πληρωθούν 4-5 μήνες.

15 Ιουν 2009

Αγορά ελαιολάδου ενόψει της ιδιωτικής αποθεματοποίησης




Κάτι αρχίζει να κινείται στην εγχώρια αγορά ελαιολάδου, που φαίνεται να ξυπνά από τη «χειμέρια νάρκη» και να παρουσιάζει μια τάση ανόδου της τιμής. Αυτό γίνεται ενόψει της ιδιωτικής αποθεματοποίησης, που θα ανοίξει τον Ιούνιο και Ιούλιο και θα γίνει με κοινοτική χρηματοδότηση. Θα αφορά ποσότητα μέχρι 110.000 τόνους εξαιρετικά παρθένου και παρθένου ελαιολάδου για ένα εξάμηνο (180 ημέρες).




Οι ποσότητες που θα οδηγηθούν στις δεξαμενές της ιδιωτικής αποθεματοποίησης, καθώς και το ύψος της κοινοτικής ενίσχυσης, θα καθοριστούν μέσω μειοδοτικών διαγωνισμών. Υπενθυμίζεται ότι με ανακοίνωσή της η ΠΑΣΕΓΕΣ, ζητά από το υπουργείο να κατατεθεί αίτημα για ιδιωτική αποθεματοποίηση 80.000 τόνων.
Στους μειοδοτικούς διαγωνισμούς μπορούν να λάβουν μέρος αποθεματοποιητές από την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Γαλλία, για ελάχιστη ποσότητα αποθεματοποίησης τους 50 τόνους. Ο πρώτος μειοδοτικός διαγωνισμός θα διεξαχθεί μέσα Ιουνίου και τα αποτελέσματά του θα ανακοινωθούν στις 9 Ιουλίου. Ο δεύτερος διαγωνισμός έχει προγραμματισθεί για το χρονικό διάστημα 7 έως 16 Ιουλίου και τα αποτελέσματά του θα ανακοινωθούν στις 23 Ιουλίου. Οι κάτοχοι αποθηκευτικών χώρων θα υποβάλλουν προσφορές για αποθήκευση ελαιολάδου και θα ζητήσουν ως αποζημίωση ένα ποσό ενίσχυσης ανά τόνο και ανά ημέρα. Οι καλύτερες προσφορές θα γίνουν αποδεκτές και οι πληρωμές θα γίνουν στο τέλος της αποθηκευτικής περιόδου. Η λειτουργία του μηχανισμού της κοινοτικής ιδιωτικής αποθεματοποίησης έχει στόχο να συγκρατήσει τον κατήφορο των τιμών παραγωγού στο ελαιόλαδο, που φέτος άγγιξαν μέχρι και το 1,70 ευρώ το κιλό για το εξαιρετικά παρθένο λάδι.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής, οι τιμές παραγωγού στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιταλία μειώθηκαν πάνω από 40% κατά το τελευταίο 12μηνο, λόγω της μεγάλης προσφοράς. Ειδικότερα, η τιμή παραγωγού στην Ελλάδα στο εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο μειώθηκε τον Απρίλιο του 2009 στα 1.700 ευρώ/τόνο από 2.600 ευρώ/τόνο που ήταν τον αντίστοιχο μήνα του 2008. Η τιμή του παρθένου ελαιολάδου υποχώρησε φέτος τον Απρίλιο στα 1.430 ευρώ από 2.200 ευρώ/τονο που ήταν την αντίστοιχη περίοδο το 2008.
Εν τω μεταξύ, την περασμένη εβδομάδα, και εν αναμονή της ψήφισης του μέτρου, οι τιμές CIF, τις οποίες προσφέρουν πλέον οι Ιταλοί για τα πολύ καλά εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα ανέβηκαν στην περιοχή των 2,15 ευρώ το κιλό, ενώ προσφέρονται ακόμα πιο ψηλές τιμές για τα λάδια περιοχών, όπως η Λακωνίας και η Σητεία. Ωστόσο, η ελληνική πλευρά έδειχνε απρόθυμη να αποδεχθεί τις ιταλικές θέσεις με αποτέλεσμα οι εμπορικές πράξεις να έχουν περιοριστεί πάρα πολύ. Είναι προφανές ότι οι Ιταλοί σε αυτήν τη φάση προσπαθούν να μην εμφανιστούν στην αγορά για σημαντικές ποσότητες και θα προσπαθήσουν - όσο τους επιτρέπεται - να υποκαταστήσουν τις ανάγκες για ποιοτικό ελληνικό ελαιόλαδο από άλλους προμηθευτές και κυρίως την ποσόστωση των 60.000 τόνων που διαθέτει η Τυνησία.
Σίγουρα πλέον μια άλλη παράμετρος, η οποία μπαίνει στις εκτιμήσεις για την πορεία της αγοράς, είναι και οι προοπτικές της νέας εμπορικής περιόδου, οι οποίες σε επίπεδο ανθοφορίας ήταν ιδιαίτερα καλές, αλλά κρίσιμο ρόλο θα παίξει και το επίπεδο της καρπόδεσης, κάτι το οποίο θα γίνει πιο ξεκάθαρο κυρίως στην περίπτωση της Ισπανίας εντός του Ιουλίου. Πολλοί εκφράζουν το φόβο ότι οι ποσότητες που θα οδηγηθούν στις αποθήκες της Κοινότητας θα διοχετευτούν στην αγορά το Φθινόπωρο δημιουργώντας νέα ασφυξία στις τιμές του προϊόντος με την έναρξη της ελαιοκομικής περιόδου 2009 – 2010. Πάντως η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι θα παρακολουθεί τις εξελίξεις στην αγορά και θα αποφασίσει στην συνέχεια αν θα παραταθεί η εφαρμογή του μέτρου.

12 Ιουν 2009

Καλή χρήση και αποφυγή της σπατάλης νερού κατά την άρδευση


Η μόνη λύση για την εξοικονόμηση νερού είναι η ορθολογική χρήση, υποστηρίζει το ΓΕΩΤΕ.Ε. - Παράρτημα Κεντρικής Ελλάδας και συνιστά στους αγρότες προσοχή στη σπατάλη νερού κατά την άρδευση. Ακόμη ζητά από την πολιτεία την επιτάχυνση των ήδη εκτελουμένων έργων. Όπως τονίζει το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. οι υπόγειοι υδροφορείς σε πολλές περιοχές της χώρας εξαντλούνται, ενώ η θάλασσα έχει εισχωρήσει για τα καλά στον υδροφόρο ορίζοντα. «Η αλόγιστη χρήση και σπατάλη των υπόγειων υδάτων και το ανεξέλεγκτο καθεστώς των γεωτρήσεων, επιδεινώνει δραματικά την όλη εικόνα, και βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα τεράστιο ζήτημα - κοινωνικό, περιβαλλοντικό, οικονομικό», προσθέτει.


Η πρόσφατη έκθεση του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), που βασίζεται σε μετρήσεις από 524 σημεία σε όλη την Ελλάδα, αποτελεί την πιο πρόσφατη και αξιόπιστη καταγραφή για τον προκλητικό τρόπο διαχείρισης και εκμετάλλευσης του υδάτινου πλούτου. Η ανάγκη λήψης μέτρων είναι επιτακτική. Σε κάθε περίπτωση, όπως επισημαίνεται από το ΙΓΜΕ, οι περιοχές που έχουν οξύ πρόβλημα με τα υπόγεια νερά τους αυξάνονται. Ένα απτό παράδειγμα είναι η Χαλκιδική, όπου οι βρύσες πλέον «τρέχουν» θάλασσα, προτού καν ξεκινήσει η τουριστική περίοδος. Στην ίδια κατηγορία ανήκουν περιοχές της ανατολικής Βοιωτίας και πολλά από τα νησιά του Αιγαίου. Ταυτόχρονα, στις περιοχές που ήδη αντιμετώπιζαν πρόβλημα, η κατάσταση επιδεινώνεται συνεχώς.
Ο γενικός διευθυντής του ΙΓΜΕ, κ. Ανδρέας Γεωργακόπουλος, παρουσίασε τα ανησυχητικά νέα στοιχεία στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής: «πρόκειται για τα αποτελέσματα των πιο πρόσφατων μετρήσεων του ινστιτούτου, που πραγματοποιούνται από ένα δίκτυο 524 σημείων σε όλη τη χώρα για λογαριασμό της Κεντρικής Υπηρεσίας Υδάτων του ΥΠΕΧΩ∆Ε, σε εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας. Σύμφωνα λοιπόν με τις τελευταίες μετρήσεις του ΙΓΜΕ, από τα 236 υπόγεια υδροφόρα συστήματα της χώρας, τα 110 χαρακτηρίζονται πλέον ως απειλούμενα, δηλαδή σχεδόν ένα στα δύο. Με δεδομένη την ανομβρία της προηγούμενων ετών, που οδήγησε στη μείωση των υπόγειων αποθεμάτων, ποσοτικά και ποιοτικά έχουμε αρχίσει πλέον να έχουμε πρόβλημα».
Ειδικά στο Θεσσαλικό κάμπο η επί δεκαετίες κατασπατάληση του υπόγειου νερού οδήγησαν που υπόγειους υδροφορείς σε εξάντληση. Οι γεωτρήσεις φτάνουν όλο και πιο βαθιά, παρότι διανύσαμε ένα βροχερό έτος, ενώ τα μέτρα περιορισμού της σπατάλης είναι ακόμα πολύ περιορισμένα.
Η μόνη λύση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων είναι η ορθολογική διαχείριση. Το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, Παράρτημα Κεντρικής Ελλάδας, με ανακοίνωσή του συνιστά στους αγρότες να εφαρμόζουν τα παρακάτω μέτρα:
Να αποφεύγονται τα ποτίσματα κατά τις θερμές ώρες της ημέρας και όταν πνέουν άνεμοι. Τα ποτίσματα πρέπει κατά προτίμηση να γίνονται νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα και αν είναι δυνατόν κατά τις νυκτερινές ώρες, ώστε να μειώνονται οι απώλειες από την εξάτμιση.
Να παίρνουμε τα αναγκαία μέτρα, ώστε να μειώνονται οι απώλειες στους σωλήνες μεταφοράς και διανομής νερού (σπασίματα αγωγών).
Να αποφεύγεται το πότισμα με επιφανειακές μεθόδους άρδευσης (κατάκλιση). Επιβάλλεται η αντικατάσταση με σύγχρονα συστήματα άρδευσης (σταγόνα).
Να αποφεύγεται η χορήγηση υπερβολικής δόσης νερού (εκτός από σπατάλη έχουμε και δημιουργία προβλημάτων στις καλλιέργειες).
Να γίνεται επιλογή του σωστού αντλητικού αρδευτικού συγκροτήματος (μείωση του κόστους ποτίσματος) & αξιοποίηση του συνόλου της παροχής της γεώτρησης.
Να γίνεται έγκαιρη καταστροφή ζιζανίων.
Να εφαρμόζονται τα προγράμματα άρδευσης των Τ.Ο.Ε.Β
Επίσης υποστηρίζει ότι γενικός άμεσος στόχος -για όσες περιοχές της Θεσσαλίας και της Κεντρικής Ελλάδας, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με τα υπόγεια νερά- πρέπει να είναι η μείωση ή σταθεροποίηση των αρδευόμενων εκτάσεων και η επιτάχυνση των έργων για τη μεταφορά νερού από άλλες περιοχές (Αχελώος).
Θα πρέπει να συνεχισθεί από την πολιτεία, η προσπάθεια που γίνεται με έργα ταμίευσης νερού (φράγματα) σε ορεινές-ημιορεινές περιοχές με μικρό ποσοστό αρδευόμενων εκτάσεων που δεν διαθέτουν υπόγεια νερά.
Θα πρέπει να συνεχισθούν τα έργα ταμίευσης νερού (ταμιευτήρες), στις περιοχές που εξαρτώνται άμεσα από την μειωμένη καλοκαιρινή παροχή του Πηνειού ποταμού, έτσι ώστε να μειωθεί όσο είναι δυνατόν η εξάρτηση από νερό άλλων περιοχών - Νομών.
Θα πρέπει να εκσυγχρονισθούν όσα από τα αρδευτικά έργα έχουν προοπτικές και δυνατότητες εξοικονόμησης νερού, όπως οι επενδυμένες ανοικτές διώρυγες, οι κλειστοί επιφανειακοί ή υπόγειοι αγωγοί. Η εξοικονόμηση αρδευτικού νερού, επιβάλλει την χρηματοδότηση αρδευτικών δικτύων με υψηλό βαθμό αποδοτικότητας, που θα ανταποκρίνεται στις μελλοντικές ανάγκες, με το μικρότερο δυνατό κόστος και εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων αρδευτικών δικτύων, για να περιορισθούν οι απώλειες νερού που φθάνουν το 30 - 40%.
Τέλος είναι αναγκαία η αντικατάσταση γεωτρήσεων και ο εκσυγχρονισμός αντλητικών συγκροτημάτων, τα οποία λόγω της μακροχρόνιας χρήσης τους (30 χρόνια) σε ορισμένες περιοχές έχουν αχρηστευθεί ή υπολειτουργούν.

10 Ιουν 2009

«Κάτω από τη βάση» η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο περιβάλλον


Οι περιβαλλοντικές επιδόσεις της σημερινής Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχουν παρεκτραπεί ανησυχητικά από τους στόχους, δηλώνουν δέκα ευρωπαϊκές περιβαλλοντικές οργανώσεις Σύμφωνα με κοινή αξιολόγηση της Επιτροπής υπό την ηγεσία του Μανουέλ Μπαρόζο, οι περιβαλλοντικές επιδόσεις της Κομισιόν βρίσκονται «κάτω από τη βάση»।


Σύμφωνα με την Έκθεση αξιολόγησης από τις δέκα ευρωπαϊκές περιβαλλοντικές οργανώσεις, μεγάλες αποτυχίες καταγράφονται στο πεδίο της περιβαλλοντικής συμμόρφωσης των τομέων αλιείας και γεωργίας, καθώς και στην πολιτική της ΕΕ για τα μεταλλαγμένα. Καταγράφονται όμως και κάποιες θετικές εξελίξεις που αφορούν τις πολιτικές για την κλιματική αλλαγή, την ενέργεια και τις μεταφορές.
Ήδη από την αρχή της θητείας της, η παρούσα Επιτροπή Μπαρόζο ξεκίνησε άσχημα, καθώς αντιμετώπισε το περιβάλλον σαν πολιτική ασύμβατη με την ατζέντα για την απασχόληση και την ανταγωνιστικότητα. Ως αντίδραση όμως στην ολοένα αυξανόμενη περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, η Επιτροπή έκανε εν τέλει κάποιες προσπάθειες ενίσχυσης της νομοθεσίας για το κλίμα (Επίτροπος: Στ. Δήμας), την ενέργεια (Επίτροπος: Α. Πίμπαλγκς) και τις μεταφορές, αποκομίζοντας ικανοποιητική βαθμολογία, δηλαδή 7/10, 6/10 και 6/10 αντίστοιχα. Η έκθεση των «πράσινων 10» όμως προειδοποιεί ότι αυτές οι πολιτικές, κυρίως το «πακέτο για το κλίμα και την ενέργεια», δεν έχουν αποφέρει τα αποτελέσματα που είχε αρχικά προβλέψει η Επιτροπή, καθώς αποδυναμώθηκε από τις κυβερνήσεις των κρατών μελών της ΕΕ.
Ταυτόχρονα, σύμφωνα με την έκθεση αξιολόγησης, η Επιτροπή έχει αγνοήσει την προστασία των οικοσυστημάτων και τη σημασία τους για την οικονομική βιωσιμότητα και την αναχαίτιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Σκληρή κριτική ασκείται επίσης και για τη συχνή υποχώρηση της Κομισιόν σε συμφέροντα που κυριαρχούν σε τομείς που επηρεάζουν τη γεωργία και τη θαλάσσια ζωή. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον τομέα της γεωργίας, η Επιτροπή βαθμολογείται με μόλις 4/10.
Τέλος, η αποτυχία ικανής στήριξης του δικτύου προστατευόμενων περιοχών Natura 2000, η αδύναμη αρχική πρόταση για τη νέα Οδηγία για το θαλάσσιο περιβάλλον και η συνεχιζόμενη υποστήριξη της καλλιέργειας μεταλλαγμένων συνέβαλαν στη βαθμολόγηση με 4/10 της πολιτικής για τη βιοποικιλότητα.
Η έκθεση των «πράσινων 10», εκτός από την κριτική προχωρά και σε συστάσεις προς την επόμενη Επιτροπή, ώστε να αναλάβει παγκόσμιο ηγετικό ρόλο στη μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, να συμφωνήσει σε έναν πανευρωπαϊκό και δεσμευτικό στόχο για την εξοικονόμηση ενέργειας, να υιοθετήσει ένα αποτελεσματικότερο σύστημα για την τήρηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, να ενδυναμώσει το νομικό πλαίσιο για τα μεταλλαγμένα και να απαγορεύσει τις νέες εγκρίσεις τους μέχρι να αναθεωρηθεί το υπάρχον σύστημα.
«Παρά το γεγονός πως η κοινωνία δείχνει ξεκάθαρα αυξανόμενη περιβαλλοντική ανησυχία και ευαισθησία, τόσο στην Ελλάδα όσο και συνολικά στην ΕΕ, οι πολιτικές ηγεσίες έχουν μείνει πολύ πίσω. Ζητάμε από τη νέα ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μη δειλιάσει να προχωρήσει στις απαραίτητες πολιτικές τομές που θα φέρουν την Ευρώπη κοντά στο όραμα για μια περιβαλλοντικά βιώσιμη οικονομία και κοινωνία», δηλώνει ο Δημήτρης Καραβέλλας, Διευθυντής του WWF Ελλάς.
«Όσο η ΕΕ επιλέγει να ακολουθεί το σημερινό μονόδρομο της άνευ όρων οικονομικής ανάπτυξης που αντιμετωπίζει την προστασία του περιβάλλοντος ως περιοριστικό παράγοντα, το περιβάλλον αλλά και η κοινωνική συνοχή θα επιδεινώνονται. Η ΕΕ βρίσκεται μπροστά σε ένα κρίσιμο δίλημμα: να συνεχίσει την μέχρι σήμερα αναπτυξιακή πορεία της με τις γνωστές πλέον αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον ή να στραφεί με έργα και δεσμεύσεις στην πράσινη ανάπτυξη. Ο πρώτος δρόμος είναι η συνταγή της αποτυχίας ενώ ο δεύτερος είναι ο μόνος που εγγυάται την παράλληλη αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής και οικονομικής κρίσης», δηλώνει ο Νίκος Χαραλαμπίδης, Διευθυντής του ελληνικού γραφείου της Greenpeace.
«Η έκθεση αποδεικνύει πως ακόμη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση που θεωρείται πρωτοπόρος, τα περιβαλλοντικά προβλήματα συσσωρεύονται με ταχύτερο ρυθμό από ότι λύνονται, ειδικά όσον αφορά το φυσικό περιβάλλον. Μόνη λύση για ουσιαστική αντιμετώπιση των προβλημάτων αποτελεί η υιοθέτηση του περιβάλλοντος ως κεντρική πολιτική επιλογή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι ως απλή διαχειριστική ανάγκη», δηλώνει ο Ξενοφώντας Κάππας, Διευθυντής της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.


9 Ιουν 2009

Ακριβό μπάνιο στη θάλασσα

Σήμερα θα γράψω για το παραλιακό κατάστημα στο Σχοινιά Μαραθώνα με την ονομασία Mara Punta.

Ημέρα Δευτέρα, 8 Ιουνίου, του Αγίου Πνεύματος, παρότι καθημερινή και για πολλούς εργάσιμη πήγα στο συγκεκριμένο μαγαζί και μου ζητήθηκε να πληρώσω 8 ευρώ για 2 ξαπλώστρες.
Όταν πήγα να ζητήσω έναν καφέ freddo (capussino) σε πλαστικό ποτήρι και χωρίς νερό έπρεπε να πληρώσω 4 ευρώ

4 Ιουν 2009

Το χέρι στη τσέπη

Τα προβλήματα για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες συνεχίζονται με την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων.

Σε αρκετές Ενώσεις αποφασίστηκε για όσους παραγωγούς το εκκαθαριστικό της εφορίας δείχνει ότι το πενήντα ένα τοις εκατό (51%) του συνολικού του εισοδήματος είναι από την απασχόλησή τους στη γεωργική εκμετάλλευση, αλλά δεν βρίσκονται στη λίστα των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών του ΟΠΕΚΕΠΕ, να κάνουν ένσταση για να μην πληρώσουν και αργότερα θα γίνουν οι έλεγχοι।Όπως φαίνεται ο ΟΠΕΚΕΠΕ στη λίστα του δεν χρησιμοποίησε τα σωστά στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Φορολογίας Εισοδήματος της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογίας του Υπουργείου Οικονομίας & Οικονομικών, κατά κύριο επάγγελμα αγρότης θεωρείται, το φυσικό πρόσωπο το οποίο είναι κάτοχος γεωργικής εκμετάλλευσης (ιδιοκτήτης, μισθωτής ή εργολήπτης της γεωργικής Εκμετάλλευσης, εφόσον η μίσθωση ή η αργοληψία έχει συναφθεί εγγράφως), λαμβάνει τουλάχιστον το πενήντα τοις εκατό (50%) του συνολικού του εισοδήματος από την απασχόλησή τους στη γεωργική εκμετάλλευση και απασχολείται αυτοπροσώπως και επαγγελματικά τουλάχιστον κατά το πενήντα τοις εκατό (50%) του συνολικού χρόνου απασχόλησής του.
Όσον αφορά τους παραγωγούς που είναι παντρεμένοι, το Υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια του γάμου, οι σύζυγοι έχουν υποχρέωση να υποβάλλουν κοινή δήλωση των εισοδημάτων τους, όπου ο φόρος, τα τέλη και οι εισφορές που αναλογούν υπολογίζονται χωριστά στο εισόδημα καθενός συζύγου. Σε αυτήν την περίπτωση, το τυχόν αρνητικό αποτέλεσμα του εισοδήματος του ενός συζύγου δεν συμψηφίζεται με τα εισοδήματα του άλλου συζύγου, άρα και εκεί δεν έπρεπε να υπάρχουν λάθη στη λίστα.
Όμως και πολλούς συνταξιούχους αγρότες, τους βάζουν να πληρώνουν άδικα για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων. Όπως υποστηρίζουν από τη σύνταξη του ΟΓΑ εισπράττουν 4.500 – 5.000 ευρώ το χρόνο, αν όμως παράλληλα καλλιεργούν για παράδειγμα γύρω στα 50 στρέμματα με βαμβάκι, με 60 ευρώ που πουλάνε, τότε έχουν μικρότερο εισόδημα από απασχόληση σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις και καλούνται να πληρώσουν.
Τα χρήματα για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων φέτος είναι περισσότερα σε σχέση με πέρσι και οι παραγωγοί διαμαρτύρονται ότι δεν βγαίνουν οικονομικά, αφού οι τιμές πώλησης των προϊόντων τους είναι κάτω του κόστους, ενώ σε πολλές περιπτώσεις κυμαίνονται σε χαμηλότερα από τα περσινά επίπεδα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα στη Θεσσαλία, που, όπως μας καταγγέλλουν αγρότες, ενώ ξεκινάνε τα αλώνια για το κριθάρι, η ΕΑΣ Λάρισας δεν έχει βγάλει ακόμη τιμή αγοράς, ενώ ιδιώτης ανακοίνωσε ότι αγοράζει στα 10 λεπτά. Θυμίζουμε πέρσι η τιμή ήταν 18,5 λεπτά.

3 Ιουν 2009

Αλλαγές στον Κανονισμό Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων


Το 2006 άλλαξαν οι Κοινοτικές Κατευθυντήριες Γραµµές (ΚΚΓ) για τις κρατικές ενισχύσεις στον τοµέα της γεωργίας (2006/C 319/ΕΚ της 27।12.2006). Αυτό είχε σαν αποτέλεσµα, µετά τη δηµοσίευσή τους στην Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα να υποχρεωθεί να τροποποιήσει τον Κανονισµό Κρατικών Οικονοµικών Ενισχύσεων, ο οποίος αποτελεί τη νοµική βάση όλων των προγραµµάτων ενισχύσεων που υποβάλλονται προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έτσι υποβλήθηκε από τον ΕΛΓΑ και εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο νέος Κανονισμός Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων, σύμφωνα με τις νέες κατευθύνσεις. Οι συγκεκριμένες αλλαγές κάνουν πιο δύσκολη την έγκριση των ενισχύσεων ΠΣΕΑ από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που θα γίνει πιο «ορατό» το επόμενο χρονικό διάστημα.


Οι κυριότερες αλλαγές που επέρχονται με τις νέες ΚΚΓ είναι οι παρακάτω:
Καθιερώνεται ένα κοινό κατώτατο όριο ζημιών, ίσο με το 30%, για όλες τις περιοχές, αντί να απαιτείται χαμηλότερο ποσοστό για τις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές (για τις οποίες, με τις παλαιότερες ΚΚΓ, ίσχυε το 20%)
Καθιερώνεται το ίδιο κατώτατο όριο ζημιών, ίσο με το 30%, για ζημιές στα μέσα παραγωγής -φυτικό κεφάλαιο- (με τις παλαιότερες ΚΚΓ ίσχυε 10% το πρώτο έτος και 30% συνολικά στο σύνολο των ετών που παρατηρείται μείωση της παραγωγής)
Ζητείται η θέσπιση κανόνα που να επιβάλλει ορισμένες ζημιές να βαρύνουν πάντοτε το γεωργό, ώστε να υπάρχει κίνητρο για την ελαχιστοποίηση των ζημιών και παράλληλα να μην παρασύρονται οι γεωργοί στην ανάληψη αδικαιολόγητων κινδύνων. Το ποσοστό απαλλαγής ορίζεται σε 20% (δεν ίσχυε με τις παλαιότερες ΚΚΓ)
Ζητείται να ενθαρρύνονται οι παραγωγοί να ασφαλίζονται (είχε προβλεφθεί από τον προηγούμενο Κανονισμό μας). Ειδικά από 01/01/2010 ζητείται οι εκμεταλλεύσεις να είναι ασφαλισμένες για τους στατιστικά συχνότερους κλιματικούς κινδύνους του σχετικού κράτους - μέλους
Η ακαθάριστη ένταση της ενίσχυσης με τις νέες ΚΚΓ δεν μπορεί να υπερβαίνει το 80% (90% σε περιοχές του άρθρου 36 του Κανονισμού 1698/2005 - με τις παλαιότερες ΚΚΓ ίσχυε έως 100%). Στον Κανονισμό υιοθετήθηκε το 80% για όλες τις περιοχές
Από 1/01/2011 η ενίσχυση για ζημιές που προκαλούνται από ξηρασία μπορεί να καταβάλλεται μόνο εφόσον εφαρμόζεται το άρθρο 9 της οδηγίας 2000/60/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου «για τη θέσπιση πλαισίου κοινοτικής δράσης στον τομέα πολιτικής των υδάτων» στον τομέα της γεωργίας।


Eντός του 2008 συντάχθηκαν από τον ΕΛΓΑ και κατατέθηκαν προς έγκριση στην Ε.Ε. τέσσερα προγράµµατα: -το ετήσιο πρόγραµµα ζηµιών στη γεωργία του έτους 2006 (για το οποίο όπως καθυστέρησε η υποβολή του λόγω της αλλαγής των ΚΚΓ και του Κανονισµού), το οποίο εγκρίθηκε όµως εντός 5 µηνών - το ετήσιο πρόγραµµα ζηµιών στη γεωργία του έτους 2007 (το οποίο επίσης καθυστέρησε για τους ίδιους λόγους) - το πρόγραµµα ζηµιών στη γεωργία του α' τριµήνου έτους 2008, το οποίο εγκρίθηκε στις 11 Μαΐου του 2009. -το πρόγραµµα ζηµιών στο νοµό Έβρο από τις πληµµύρες του ποταµού, το οποίο εγκρίθηκε εντός 2µηνών. Αντίστοιχα εντός του 2009 κατατέθηκαν από τον ΕΛΓΑ προς έγκριση στην Ε.Ε. δύο προγράµµατα: -το πρόγραμμα που αφορά ζημιές από τις πυρκαγιές του 2008, το οποίο εγκρίθηκε -το πρόγραμμα για ζημιές που αφορούν την περίοδο από Απρίλιο του 2008 μέχρι Δεκέμβριο του 2008, που ακόμη δεν έχει εγκριθεί.