22 Ιουν 2009

Γερμανία: Που πάνε οι αγροτικές ενισχύσεις


Μετά αρκετή καθυστέρηση και εν μέσω αντιδράσεων από την Κομισόν, δόθηκαν τελικά στη δημοσιότητα οι αποδέκτες των αγροτικών επιδοτήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Γερμανία. «Δεν επιδοτούμε γήπεδα γκολφ», είχε δηλώσει πρόσφατα η επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ κ. Μάριαν Φίσερ Μπόελ, προσπαθώντας να αντικρούσει τις κατηγορίες για κατασπατάληση χρημάτων των Ευρωπαίων φορολογούμενων. Ωστόσο τα στοιχεία από τη Γερμανία για τους αποδέκτες των αγροτικών επιδοτήσεων έρχονται να τη διαψεύσουν. Όντως το 2008 ένα γκολφ κλαμπ στη Γερμανία έλαβε αγροτική επιδότηση.


Θυμίζουμε με βάση τον κοινοτικό κανονισμό, που υιοθετήθηκε προ τριετίας, όλα τα κράτη μέλη έπρεπε να δημιουργήσουν στο διαδίκτυο ειδική ιστοσελίδα, όπου από 30/4/2009 θα εμφανίζονταν αναλυτικά στοιχεία (ονοματεπώνυμο, τόπος κατοικίας, ποσό κοινοτικής ενίσχυσης) που έλαβε κάθε αγρότης ή άλλος δικαιούχος το προηγούμενο οικονομικό έτος στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, τα οποία δημοσιεύει ο γερμανικός τύπος, στη Γερμανία -όπως και στην Ελλάδα- οι περισσότεροι αγρότες λαμβάνουν το μίνιμουμ της επιδότησης. Περίπου οι μισοί επιδοτούνται με λιγότερο από 5 χιλιάδες ευρώ το χρόνο. Αντίθετα τη μερίδα του λέοντος παίρνουν μεγάλες αλυσίδες τροφίμων και βιομηχανικές μονάδες.
Η μεγαλύτερη βιομηχανία ζαχάρεως στην Ευρώπη η Südzucker έλαβε 34,4 εκατομμύρια για την επιδότηση των εξαγωγών της. Αντιδράσεις προκαλεί όμως και το γεγονός ότι αποδέκτες μεγάλων ποσών από τις αγροτικές επιδοτήσεις είναι συχνά και επιχειρήσεις που δεν έχουν σαν κύρια ασχολία τη γεωργία. Παράδειγμα είναι ο ενεργειακός κολοσσός RWE που έλαβε 590.000 ευρώ επιδότηση για την επανακαλλιέργεια εκτάσεων όπου γίνονταν εξόρυξη λιγνίτη.
Πάντως ένα από τα συνολικά 16 κρατίδια της Γερμανίας αρνείται κατηγορηματικά να δώσει στη δημοσιότητα τη λίστα με τα ονόματα των αγροτών που λαμβάνουν επιδοτήσεις, μολονότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει συμφωνήσει στα νέα μέτρα. Πρόκειται για το κρατίδιο της Βαυαρίας, που επικαλείται λόγους προστασίας προσωπικών δεδομένων. Αρκετά γερμανικά δικαστήρια έχουν αποφανθεί υπέρ των Βαυαρών. Στο θέμα καλείται να παρέμβει τώρα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Λουξεμβούργο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: