26 Ιουν 2009

Όχι στο σολάριουμ λένε στην Αυστραλία


Περίπου 196 οίκοι τεχνητού μαυρίσματος (σολάριουμ) έχουν κλείσει από το Φεβρουάριο του 2008 μέχρι σήμερα στη Βικτώρια. Τότε η πολιτειακή κυβέρνηση είχε εκδώσει ειδικές οδηγίες για τη λειτουργία των εν λόγω οίκων, ύστερα από τη δημόσια αποκάλυψη και εκστρατεία εκ μέρους της 26χρονης Κλερ Όλιβερ, η οποία πέθανε από καρκίνο, που, σύμφωνα με τους γιατρούς της, προήλθε από την υπερβολική χρήση σολάριουμ.


Σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες των κέντρων μαυρίσματος, μετά την εκστρατεία της Κλερ Όλιβερ κατά της χρήσης σολάριουμ, όλο και λιγότεροι πελάτες επισκέπτονται πλέον τα καταστήματα αυτά, γεγονός που οδήγησε πολλές επιχειρήσεις τεχνητού μαυρίσματος να βάλουν λουκέτο.
Συγκεκριμένα, από τους 436 οίκους τεχνητού μαυρίσματος στη Βικτώρια που λειτουργούσαν πριν από τον Φεβρουάριο του 2008, σήμερα έχουν απομείνει μόνο 240.
Οι ειδικές οδηγίες της κυβέρνησης συμπεριλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την απαγόρευση χρήσης των σολάριουμ από παιδιά, καθώς και την υποχρεωτική εγγραφή των κινδύνων χρήσης σολάριουμ, ώστε όσοι αποφασίζουν να τα χρησιμοποιήσουν να έχουν πλήρη γνώση των πιθανών επιπτώσεων. Οι ιδιοκτήτες των κέντρων απειλούνται με πρόστιμα που φτάνουν έως και το 1 εκατ. δολάρια, αν δεν εφαρμόσουν τις οδηγίες της κυβέρνησης.
Πέρασαν 10 ολόκληρα χρόνια για να δικαιωθώ σε όσα έλεγα για τους κινδύνους που υπήρχαν από το σολάριουμ. Τότε το πλήρωσα βέβαια και επιχειρηματικά, αλλά και μου έκανε εντύπωση η πλήρη αδιαφορία για το θέμα από τους γιατρούς καθώς και τους υπεύθυνους ενημέρωσης (δημοσιογράφους) έστω να γινόταν μια αναφορά ή μια αντίθετη άποψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: