15 Ιουν 2009

Αγορά ελαιολάδου ενόψει της ιδιωτικής αποθεματοποίησης




Κάτι αρχίζει να κινείται στην εγχώρια αγορά ελαιολάδου, που φαίνεται να ξυπνά από τη «χειμέρια νάρκη» και να παρουσιάζει μια τάση ανόδου της τιμής. Αυτό γίνεται ενόψει της ιδιωτικής αποθεματοποίησης, που θα ανοίξει τον Ιούνιο και Ιούλιο και θα γίνει με κοινοτική χρηματοδότηση. Θα αφορά ποσότητα μέχρι 110.000 τόνους εξαιρετικά παρθένου και παρθένου ελαιολάδου για ένα εξάμηνο (180 ημέρες).




Οι ποσότητες που θα οδηγηθούν στις δεξαμενές της ιδιωτικής αποθεματοποίησης, καθώς και το ύψος της κοινοτικής ενίσχυσης, θα καθοριστούν μέσω μειοδοτικών διαγωνισμών. Υπενθυμίζεται ότι με ανακοίνωσή της η ΠΑΣΕΓΕΣ, ζητά από το υπουργείο να κατατεθεί αίτημα για ιδιωτική αποθεματοποίηση 80.000 τόνων.
Στους μειοδοτικούς διαγωνισμούς μπορούν να λάβουν μέρος αποθεματοποιητές από την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Γαλλία, για ελάχιστη ποσότητα αποθεματοποίησης τους 50 τόνους. Ο πρώτος μειοδοτικός διαγωνισμός θα διεξαχθεί μέσα Ιουνίου και τα αποτελέσματά του θα ανακοινωθούν στις 9 Ιουλίου. Ο δεύτερος διαγωνισμός έχει προγραμματισθεί για το χρονικό διάστημα 7 έως 16 Ιουλίου και τα αποτελέσματά του θα ανακοινωθούν στις 23 Ιουλίου. Οι κάτοχοι αποθηκευτικών χώρων θα υποβάλλουν προσφορές για αποθήκευση ελαιολάδου και θα ζητήσουν ως αποζημίωση ένα ποσό ενίσχυσης ανά τόνο και ανά ημέρα. Οι καλύτερες προσφορές θα γίνουν αποδεκτές και οι πληρωμές θα γίνουν στο τέλος της αποθηκευτικής περιόδου. Η λειτουργία του μηχανισμού της κοινοτικής ιδιωτικής αποθεματοποίησης έχει στόχο να συγκρατήσει τον κατήφορο των τιμών παραγωγού στο ελαιόλαδο, που φέτος άγγιξαν μέχρι και το 1,70 ευρώ το κιλό για το εξαιρετικά παρθένο λάδι.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής, οι τιμές παραγωγού στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιταλία μειώθηκαν πάνω από 40% κατά το τελευταίο 12μηνο, λόγω της μεγάλης προσφοράς. Ειδικότερα, η τιμή παραγωγού στην Ελλάδα στο εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο μειώθηκε τον Απρίλιο του 2009 στα 1.700 ευρώ/τόνο από 2.600 ευρώ/τόνο που ήταν τον αντίστοιχο μήνα του 2008. Η τιμή του παρθένου ελαιολάδου υποχώρησε φέτος τον Απρίλιο στα 1.430 ευρώ από 2.200 ευρώ/τονο που ήταν την αντίστοιχη περίοδο το 2008.
Εν τω μεταξύ, την περασμένη εβδομάδα, και εν αναμονή της ψήφισης του μέτρου, οι τιμές CIF, τις οποίες προσφέρουν πλέον οι Ιταλοί για τα πολύ καλά εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα ανέβηκαν στην περιοχή των 2,15 ευρώ το κιλό, ενώ προσφέρονται ακόμα πιο ψηλές τιμές για τα λάδια περιοχών, όπως η Λακωνίας και η Σητεία. Ωστόσο, η ελληνική πλευρά έδειχνε απρόθυμη να αποδεχθεί τις ιταλικές θέσεις με αποτέλεσμα οι εμπορικές πράξεις να έχουν περιοριστεί πάρα πολύ. Είναι προφανές ότι οι Ιταλοί σε αυτήν τη φάση προσπαθούν να μην εμφανιστούν στην αγορά για σημαντικές ποσότητες και θα προσπαθήσουν - όσο τους επιτρέπεται - να υποκαταστήσουν τις ανάγκες για ποιοτικό ελληνικό ελαιόλαδο από άλλους προμηθευτές και κυρίως την ποσόστωση των 60.000 τόνων που διαθέτει η Τυνησία.
Σίγουρα πλέον μια άλλη παράμετρος, η οποία μπαίνει στις εκτιμήσεις για την πορεία της αγοράς, είναι και οι προοπτικές της νέας εμπορικής περιόδου, οι οποίες σε επίπεδο ανθοφορίας ήταν ιδιαίτερα καλές, αλλά κρίσιμο ρόλο θα παίξει και το επίπεδο της καρπόδεσης, κάτι το οποίο θα γίνει πιο ξεκάθαρο κυρίως στην περίπτωση της Ισπανίας εντός του Ιουλίου. Πολλοί εκφράζουν το φόβο ότι οι ποσότητες που θα οδηγηθούν στις αποθήκες της Κοινότητας θα διοχετευτούν στην αγορά το Φθινόπωρο δημιουργώντας νέα ασφυξία στις τιμές του προϊόντος με την έναρξη της ελαιοκομικής περιόδου 2009 – 2010. Πάντως η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι θα παρακολουθεί τις εξελίξεις στην αγορά και θα αποφασίσει στην συνέχεια αν θα παραταθεί η εφαρμογή του μέτρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: