4 Ιουν 2009

Το χέρι στη τσέπη

Τα προβλήματα για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες συνεχίζονται με την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων.

Σε αρκετές Ενώσεις αποφασίστηκε για όσους παραγωγούς το εκκαθαριστικό της εφορίας δείχνει ότι το πενήντα ένα τοις εκατό (51%) του συνολικού του εισοδήματος είναι από την απασχόλησή τους στη γεωργική εκμετάλλευση, αλλά δεν βρίσκονται στη λίστα των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών του ΟΠΕΚΕΠΕ, να κάνουν ένσταση για να μην πληρώσουν και αργότερα θα γίνουν οι έλεγχοι।Όπως φαίνεται ο ΟΠΕΚΕΠΕ στη λίστα του δεν χρησιμοποίησε τα σωστά στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Φορολογίας Εισοδήματος της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογίας του Υπουργείου Οικονομίας & Οικονομικών, κατά κύριο επάγγελμα αγρότης θεωρείται, το φυσικό πρόσωπο το οποίο είναι κάτοχος γεωργικής εκμετάλλευσης (ιδιοκτήτης, μισθωτής ή εργολήπτης της γεωργικής Εκμετάλλευσης, εφόσον η μίσθωση ή η αργοληψία έχει συναφθεί εγγράφως), λαμβάνει τουλάχιστον το πενήντα τοις εκατό (50%) του συνολικού του εισοδήματος από την απασχόλησή τους στη γεωργική εκμετάλλευση και απασχολείται αυτοπροσώπως και επαγγελματικά τουλάχιστον κατά το πενήντα τοις εκατό (50%) του συνολικού χρόνου απασχόλησής του.
Όσον αφορά τους παραγωγούς που είναι παντρεμένοι, το Υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια του γάμου, οι σύζυγοι έχουν υποχρέωση να υποβάλλουν κοινή δήλωση των εισοδημάτων τους, όπου ο φόρος, τα τέλη και οι εισφορές που αναλογούν υπολογίζονται χωριστά στο εισόδημα καθενός συζύγου. Σε αυτήν την περίπτωση, το τυχόν αρνητικό αποτέλεσμα του εισοδήματος του ενός συζύγου δεν συμψηφίζεται με τα εισοδήματα του άλλου συζύγου, άρα και εκεί δεν έπρεπε να υπάρχουν λάθη στη λίστα.
Όμως και πολλούς συνταξιούχους αγρότες, τους βάζουν να πληρώνουν άδικα για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων. Όπως υποστηρίζουν από τη σύνταξη του ΟΓΑ εισπράττουν 4.500 – 5.000 ευρώ το χρόνο, αν όμως παράλληλα καλλιεργούν για παράδειγμα γύρω στα 50 στρέμματα με βαμβάκι, με 60 ευρώ που πουλάνε, τότε έχουν μικρότερο εισόδημα από απασχόληση σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις και καλούνται να πληρώσουν.
Τα χρήματα για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων φέτος είναι περισσότερα σε σχέση με πέρσι και οι παραγωγοί διαμαρτύρονται ότι δεν βγαίνουν οικονομικά, αφού οι τιμές πώλησης των προϊόντων τους είναι κάτω του κόστους, ενώ σε πολλές περιπτώσεις κυμαίνονται σε χαμηλότερα από τα περσινά επίπεδα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα στη Θεσσαλία, που, όπως μας καταγγέλλουν αγρότες, ενώ ξεκινάνε τα αλώνια για το κριθάρι, η ΕΑΣ Λάρισας δεν έχει βγάλει ακόμη τιμή αγοράς, ενώ ιδιώτης ανακοίνωσε ότι αγοράζει στα 10 λεπτά. Θυμίζουμε πέρσι η τιμή ήταν 18,5 λεπτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: