30 Ιουν 2009

Καπνός έγιναν οι ενισχύσεις των καπνοπαραγωγών

Με μεγάλη συμμετοχή αλλά και μεγάλη αγανάκτηση πραγματοποιήθηκε η συνάντηση των εκπροσώπων των καπνοπαραγωγών τη Δευτέρα, 29 Ιουνίου, στη Θεσσαλονίκη. Όλοι όσοι συμμετείχαν παραδέχθηκαν ότι θα χαθεί μεγάλο ποσοστό των ενισχύσεων από τη μεταφορά τους στο δεύτερο πυλώνα. Οι καπνοπαραγωγοί αποφάσισαν πως η κλιμάκωση του αγώνα τους με δυναμικές κινητοποιήσεις αποτελεί πλέον μοναδική λύση για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους και συμφώνησαν ομόφωνα στην υιοθέτηση ψηφίσματος.

Τα αιτήματα του ψηφίσματος συνοψίζονται στα εξής:

  • Αποκατάσταση της αδικίας του 2004 και επιστροφή του συνόλου των ενισχύσεων των καπνοπαραγωγών. Μόνο ο 1ος πυλώνας της ΚΑΠ διασφαλίζει το εισόδημά τους. Όλα τα υπόλοιπα είναι «προφάσεις εν αμαρτίαις» που στοχεύουν να δικαιολογήσουν ή να ωραιοποιήσουν τις αποφάσεις του 2004 και του 2008.
  • Η Κυβέρνηση να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της, έναντι των καπνοπαραγωγών. Επιτέλους η πολιτική πρέπει να αποκτήσει αξιοπιστία.
  • Να σταματήσουν τα ψέματα και η κοροϊδία με τις μελέτες και τα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. Έφτασε η ώρα της αλήθειας. Εδώ και τώρα ουσιαστικές αποφάσεις και λύσεις που θα αποκαθιστούν την αδικία και θα αντιμετωπίζουν τους καπνοπαραγωγούς ισότιμα με τους άλλους αγρότες.
  • Η σημερινή οικονομική κρίση που βιώνουμε χωρίς «τα δικαιώματα του καπνού», δεν αφήνει περιθώρια επιβίωσης. Όπως βρέθηκαν τα χρήματα για τις τράπεζες έτσι επιβάλλεται να βρεθούν τα χρήματα για τους καπνοπαραγωγούς.
  • Να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για τη στήριξη της καπνοκαλλιέργειας και όσων συνεχίζουν να παράγουν καπνό, με στόχο να διατηρηθεί και γιατί όχι, να επεκταθεί η καλλιέργεια καπνού στη χώρα μας.

Το ψήφισμα θα αποσταλεί στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στους εκπροσώπους των εντός της Βουλής πολιτικών κομμάτων και στους Βουλευτές του Εθνικού Κοινοβουλίου, ώστε να ενημερωθούν αναλυτικά για τις πρόσφατες εξελίξεις, αλλά και να αναλάβουν τις πολιτικές τους ευθύνες για την αποκατάσταση της αδικίας σε βάρος των καπνοπαραγωγών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: