16 Ιουν 2009

Από Ελλάδα Wonderful Wines στον Καναδά


Ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία και φέτος, ύστερα από ένα διάλειμμα ενός έτους (το 2008 δεν πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις στο Τορόντο και στο Μόντρεαλ), οι ετήσιες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του Προγράμματος προώθησης οίνου σε τρίτες χώρες με την ονομασία «Wonderful Wines».


Θυμίζουμε το Πρόγραμμα «Wonderful Wines» είναι τριετούς διάρκειας (2/3/2007 έως 1/3/2010) και ο συνολικός προϋπολογισμός του φθάνει τα 3.500.000 ευρώ. Έχει εγκριθεί από την Ε.Ε. και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και αφορά την στήριξη της προώθησης κρασιών σε 4 συγκεκριμένες αγορές - στόχους, που είναι: οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Κίνα και η Ρωσία.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα περιμένουν σαν «ανάσα ζωής» τα Ελληνικά οινοποιεία, των οποίων οι δεξαμενές είναι γεμάτες με κρασιά της προηγούμενης χρονιάς, αφού η μείωση της κατανάλωσης, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, κυρίως λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά και της αυξημένης περυσινής παραγωγής, οδήγησαν σε μεγάλα πλεονάσματα। Υπενθυμίζουμε σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ), τα αδιάθετα αποθέματα οίνων που έχουν αποθηκευτεί σε συνεταιριστικά και ιδιωτικά οινοποιεία σε όλες τις παραγωγές περιοχές της χώρας, ξεπερνούν τους 35.000 τόνους. Δικαιούχος του Προγράμματος είναι ο ΟΠΕ (Οργανισμός Προώθησης Εξωτερικού Εμπορίου) και ο ΕΔΟΑΟ, φορείς οι οποίοι συγχρηματοδοτούν το εν λόγω Πρόγραμμα. Την κύρια εποπτεία των εκδηλώσεων έχει ο φορέας All About Greek Wine, φορέας που εδρεύει στην Ατλάντα των Η.Π.Α. και αποτελεί μια κοινοπραξία των πιο διάσημων οινοποιείων στην Ελλάδα. Ο φορέας αυτός έχει ως στόχο την προώθηση του Ελληνικού οίνου στην απαιτητική αγορά της Βορείου Αμερικής (Η.Π.Α. και Καναδάς) και ιδρύθηκε με όραμα την προβολή του ποιοτικού Ελληνικού κρασιού στην Αμερικανική ήπειρο. Οι συγκεκριμένες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται κάθε χρόνο από το 2003 (με μοναδική εξαίρεση το 2008) και είναι στοχευμένες (απευθύνονται δηλαδή κυρίως σε επαγγελματίες του χώρου- αγοραστές και διανομείς, sommeliers, διαμορφωτές κοινής γνώμης και οινοδημοσιογράφους), με μεγάλη επιχειρηματική σημασία, καθώς τα τελευταία χρόνια η ελληνική οινοποιία έχει επιτελέσει πολύ σημαντικά βήματα προόδου όσον αφορά στην επεξεργασία και στην παραγωγή των οίνων. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων σε κάθε πόλη είχε ως εξής:



  • Μόντρεαλ, Πέμπτη 7 Μαΐου 2009 Le Sheraton Centre Montréal 11:00-12:30: Σεμινάριο 12:30-16:30: Δεξίωση / Γευστική δοκιμή των κρασιών 12:30: Διαγωνισμός Οινολόγων

  • Τορόντο, Τρίτη 12 Μαΐου 2009 Hotel Metropolitan Toronto 11:00-12:30: Σεμινάριο 12:30-16:30: Δεξίωση / Γευστική δοκιμή των κρασιών 12:30: Διαγωνισμός Οινολόγων

Δεν υπάρχουν σχόλια: