29 Ιουν 2009

Πείραμα με καρπούζια στη Τριφυλία


Ένα από τα σημαντικότερα προϊόντα που παράγεται στην περιοχή της Τριφυλίας είναι το καρπούζι με μεγάλη οικονομική σημασία για την αγροτική οικονομία. Είναι ένα προϊόν πάνω στην καλλιέργεια του οποίου οι παραγωγοί έχουν αναπτύξει σημαντική τεχνογνωσία.


Μέσα Ιουνίου ολοκληρώθηκε ένα σημαντικό πείραμα από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με επικεφαλής τον καθηγητή κ. Χρήστο Ολύμπιο, την συνεργασία της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης με τον γεωπόνο κ. Αντώνη Παρασκευόπουλο και με χρηματοδότηση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.
Σκοπός του ήταν να μελετηθεί η παραγωγή καρπουζιού σε αυτοφυή και εμβολιασμένα φυτά, τόσο ως προς την ποσότητα παραγωγής και το μέγεθος καρπών, όσο και ως προς τα ιδιαίτερα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά.
Οι καρποί από τις καλλιέργειες αυτές που μπήκαν πειραματικά σε αγρό, που διέθεσε παραγωγός στην περιοχή της Τερψιθέας, συγκομίστηκαν και έγιναν οι πρώτες μετρήσεις.
Όλοι οι καρποί ζυγίστηκαν και μετρήθηκε το μέγεθός τους, ενώ όπως έδειξαν τα πρώτα στοιχεία φαίνεται ότι υπάρχει μια αύξηση της παραγωγής γύρω στο 30% στα εμβολιασμένα φυτά απ' ό,τι στα αυτοφυή.
Τις επόμενες μέρες στα εργαστήρια του Γεωπονικού Πανεπιστημίου θα μελετηθούν και τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά των καρπών, όπως σάκχαρα, βιταμίνες, λυκοπένιο και αρωματικές ιδιότητες, προκειμένου να υπάρχει πλήρης εικόνα για τους καρπούς που παράγονται από τα αυτοφυή και τα εμβολιασμένα φυτά, τα οποία χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες της περιοχής.
Όσον αφορά το συγκεκριμένο πείραμα μετρήθηκαν επίσης κατά την διάρκεια της καλλιέργειας οι δείκτες φωτοσύνθεσης καθώς και η βλάστηση και η ευφορία των φυτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: