17 Ιουν 2009

Έρχεται η στέβια


Πιέσεις εξασκούνται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να επιτραπεί η χρήση και η καλλιέργεια της στέβιας στην Ευρωπαϊκή Ένωση। Ήδη η κυβέρνηση Σαρκοζί στη Γαλλία βρίσκεται στη διαδικασία έγκρισης, ενώ η Τουρκία έχει εγκρίνει τη χρήση της। Από τα μέσα Δεκεμβρίου του 2008, στις ΗΠΑ, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αναγνώρισε τη στέβια σαν τρόφιμο που μπορεί να χρησιμοποιείται όπου και η ζάχαρη


Ύστερα από απραξία πολλών ετών η μη κυβερνητική οργάνωση eustas (European stevia association) αποφάσισε να δραστηριοποιηθεί για την υποστήριξη των φακέλων που είχε υποβάλλει στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις 5/7/2007 για τα ξηρά φύλλα της στέβιας και στις 26/9/2007 για τις γλυκαντικές ουσίες.
Έτσι η eustas πραγματοποιεί διήμερο συμπόσιο, στις 1 και 2 Ιουλίου, στη Λουβέν του Βελγίου, στο οποίο θα συζητηθούν: η παραγωγή της στέβιας και των γλυκοσιδών, ποιότητα της γεύσης, αναλογία των δύο κύριων γλυκαντικών ουσιών (στεβιοσίδη και ρεμπαουντιοσίδη –Α) καθώς και το νομοθετικό πλαίσιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Βασικό θέμα επίσης που θα συζητηθεί στο συμπόσιο είναι η περιεκτικότητα σε γλυκοσίδες στις ευρωπαϊκές καλλιέργειες να είναι πάνω από 95%», δήλωσε στον Αγροτύπο ο Κων/νος Ζαχοκώστας, γεωπόνος του καπνικού σταθμού έρευνας Καρδίτσας. «Αυτό ευνοεί ιδιαίτερα την περιοχή μας γιατί από τους πειραματισμούς της ΟΠΑΚ Καρδίτσας διαπιστώθηκε ότι η αναλογία αυτή είναι απολύτως εφικτή». Επιδίωξη όλων όσων ασχολούνται με το φυτό στέβια είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ρεμπαουντιοσίδη –Α γιατί έχει μόνο γλυκιά γεύση, ενώ η στεβιοσίδη έχει γλυκόπικρη. Παρακολουθώντας λοιπόν τις εξελίξεις η Ομάδα Καπνοπαραγωγών μετά από δύο επιτυχημένους πειραματισμούς που έγιναν πέρυσι στο φυτό στέβια (αποστάσεων φυτείας και εξέλιξη γλυκαντικών ουσιών) αποφάσισε να συνεχίσει και φέτος τους πειραματισμούς προσθέτοντας ένα ακόμη στοιχείο, εκείνο της Συγκριτικής καλλιέργειας ποικιλιών στέβιας. Σκοπός του τρίτου πειραματισμού είναι να βρεθούν εκείνες οι ποικιλίες που ενδείκνυνται περισσότερο στις εδαφολογικές συνθήκες της περιοχής. Ήδη από τους περσινούς πειραματισμούς εντοπίστηκαν και απομονώθηκαν 8 διαφορετικοί τύποι φυτών που θα βοηθήσει στην καλύτερη αξιολόγηση της καλλιέργειας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: