28 Ιουν 2009

Κοβάλτιο, το ορυκτό που στάζει αίμα


Η απόκτηση του ορυκτού μεταλλεύματος κοβαλτίου, που χρησιμοποιείται ευρέως στην κατασκευή κινητών τηλεφώνων, είναι μια πολύ αιματοβαμμένη υπόθεση. Στην Κεντρική Αφρική και πιο συγκεκριμένα στο Κονγκό περίπου τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, θύματα ενός ιδιότυπου πολέμου για την απόκτηση αυτού του ανθεκτικού στη θερμότητα μεταλλεύματος. Αναρωτιέμαι εύλογα αν τα κινητά στάζουν αίμα.


«Προκειμένου να κατασκευαστεί η μικρή ηλεκτρονική συσκευή ενός κινητού τηλεφώνου, είναι απαραίτητο ένα σπάνιο μετάλλευμα, που μπορεί να βρεθεί στην Αυστραλία και στο Κονγκό, το κοβάλτιο», αυτό αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες της αιματοβαμμένης προσπάθειας εξόρυξης κοβαλτίου στο νότιο Κιβού, περιοχή στο ανατολικό Κονγκό.


Πολλές από τις περιοχές πλούσιες σε κοβάλτιο είναι υπό τον έλεγχο ανταρτών και στρατιωτών από τη Ρουάντα, που είχαν λάβει μέρος στη γενοκτονία του 1994 Ως αποτέλεσμα αυτού, η όλη επιχείρηση εξόρυξης κοβαλτίου χρησιμοποιείται για τη χρηματοδότηση των ένοπλων ανταρτών, που πολεμούν τα στρατεύματα της Δημοκρατίας του Κονγκό, ενισχύοντας ένα φαύλο κύκλο βίας στην περιοχή. Ο ιδιότυπος αυτός πόλεμος, συχνά αποκαλούμενος ως «εμφύλιος πόλεμος», δείχνει να αποτελεί επί της ουσίας μια συνεχή μάχη για την κατοχή των φυσικών πόρων της περιοχής και ιδιαίτερα του πολύτιμου κοβαλτίου.


Έπειτα από την εξόρυξή του, για την οποία δουλεύουν και μικρά παιδιά, το σπάνιο μετάλλευμα μεταφέρεται στο αεροδρόμιο του Μπουκαβού, απ' όπου ξεκινά το εμπόριο κοβαλτίου προς διάφορες κατευθύνσεις, ενώ για τη μεταφορά του εκεί χρησιμοποιούνται παλαιού τύπου ρωσικά αεροσκάφη Αντόνο Το δίκτυο εμπορίας κοβαλτίου είναι ιδιαίτερα εξαπλωμένο στην περιοχή και καταφέρνει να λειτουργεί χρησιμοποιώντας μεθόδους χρηματισμού των τοπικών αρχών, ενώ όλα λειτουργούν με την απαραίτητη μυστικοπάθεια που απαιτείται. Στο Μπουκαβού υπάρχουν οι περιοχές με τις μεγάλες βίλες, γνωστές ως «τα σπίτια του κοβαλτίου», αποκτήματα από το παραεμπόριο πολύτιμων μεταλλευμάτων.


Πολλοί έχουν καταγγείλει την καταπάτηση των δικαιωμάτων των ανθρώπων που εργάζονται στα υπό κατάληψη από τους αντάρτες ορυχεία, αλλά και για τα κρούσματα πορνείας, που έχουν πολλαπλασιαστεί. Στο Κονγκό περίπου δύο εκατομμύρια άνθρωποι είναι φορείς του ιού του AIDS, τη στιγμή που γυναίκες και παιδιά αναγκάζονται να οδηγηθούν στην εργασία σε μεταλλεία κοβαλτίου αλλά και στην πορνεία, υπό την έντονη απειλή βασανιστηρίων και δολοφονιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: