18 Ιουν 2009

Μοιράζουν φρούτα δωρεάν


Το 2009 θα ξεκινήσει το πρόγραμμα δωρεάν διανομής φρούτων στα σχολεία। Το πρόγραμμα, που εγκρίθηκε το Νοέμβριο του 2008 από το Ευρωκοινοβούλιο, θα χρηματοδοτηθεί από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους.


Είκοσι τέσσερα από τα είκοσι επτά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης - εκτός Σουηδίας, Φιλανδίας και Λετονίας - εξεδήλωσαν ενδιαφέρον, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να συμμετάσχουν στο κοινοτικό πρόγραμμα δωρεάν διανομής φρούτων στα σχολεία, ο πρώτος χρόνος εφαρμογής του οποίου ξεκινά από τη φετινή σχολική χρονιά 2009-10.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρακτήρισε ως πολύ ικανοποιητική την εν λόγω συμμετοχή στο πρόγραμμα, που ως στόχο έχει την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας, μέσω της προώθησης της κατανάλωσης φρούτων και ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 90 εκατ. ευρώ ετησίως. Στόχος του φιλόδοξου προγράμματος, συνολικού κόστους 500 εκατομμυρίων ευρώ, είναι η καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας που αποτελεί «μάστιγα» της εποχής και εγκυμονεί πολλούς κινδύνους όπως ο παιδικός διαβήτης. Σήμερα στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπολογίζεται ότι υπάρχουν 22 εκατ. υπέρβαρα παιδιά, εκ των οποίων τα 5 εκατ. είναι παχύσαρκα, αυξανόμενα με ρυθμό 400.000 το χρόνο.
Όσον αφορά την Ελλάδα, αναζητούνται λύσεις για τον τρόπο που θα διανεμηθούν τα φρούτα και τα λαχανικά στα σχολεία. Αν θα μοιράζονται σε καθημερινή βάση θα πρέπει να υπάρξουν οι κατάλληλοι αποθηκευτικοί χώροι. Θα δοθούν μια φορά στους μαθητές -οπότε κάποια φρούτα θα μείνουν παραπονεμένα- ή θα δίνονται περιοδικά ανάλογα την κάθε εποχή και τα φρούτα και λαχανικά που θα υπάρχουν; Ερωτήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: