30 Σεπ 2010

Στοπ σε μετανάστες από μη δυτικές χώρες

Την ώρα που η Γερμανία συνεχίζει να συζητά τις απόψεις Σάρατσιν για τις δυσκολίες ενσωμάτωσης των μουσουλμάνων μεταναστών, η κοινή γνώμη της Δανίας έρχεται αντιμέτωπη με μια άκρως δυναμική πρόταση του Λαϊκού Κόμματος


Το Λαϊκό Κόμμα, που στηρίζει με τις ψήφους και τη στάση του εντός του κοινοβουλίου την νυν συντηρητική κυβέρνηση, προτείνει τη δια νόμου απαγόρευση εισόδου στη χώρα μεταναστών από μη δυτικές χώρες. Όπως υποστηρίζει η πρόεδρος του Λαϊκού Κόμματος Πία Κγερσγκαρντ:

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η μετανάστευση από μη δυτικές χώρες. Υπολογισμοί δείχνουν ότι οι άνθρωποι αυτοί κοστίζουν στα κρατικά ταμεία τρεις φορές περισσότερα από τους μετανάστες που προέρχονται από χώρες της Δύσης. Όσον αφορά το ειδικευμένο εργατικό δυναμικό: ας απασχολήσουμε πρώτα τους Δανούς και εάν οι επιχειρήσεις χρειάζονται επιπλέον προσωπικό, υπάρχουν 23 εκατομμύρια και πλέον άνεργοι εντός της ΕΕ, οι οποίοι θα ενσωματώνονταν και πολύ πιο εύκολα».

Παραδέχτηκε η ΒASF τη μεταλλαγμένη πατάτα

Η γερμανική εταιρία BASF παραδέχθηκε τελικά ότι καλλιεργήθηκαν στη Σουηδία δικοί της σπόροι της γενετικά τροποποιημένης (μεταλλαγμένης) πατάτας Amflora, αναμεμιγμένοι με την μη εγκεκριμένη μεταλλαγμένη ποικιλία Amadea. Η Αmflora έχει πρόσφατα λάβει έγκριση για καλλιέργεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο πρόεδρος του ομίλου της BASF, κ. Πέτερ Έκες, απέδωσε το συμβάν στο ότι στις εγκαταστάσεις της εταιρίας παρασκευάζονται και οι δύο ποικιλίες των γενετικά τροποποιημένων σπόρων πατάτας. «Λυπούμαστε πάρα πολύ για το γεγονός αυτό και προκειμένου να αποφευχθούν οποιαδήποτε τέτοια λάθη στο μέλλον, δεσμευόμαστε ότι θα διασφαλίσουμε τον πλήρη διαχωρισμό των συστημάτων παραγωγής των ποικιλιών Amflora και Amadea», αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο πρόεδρος της BASF.
H εταιρία θα προχωρήσει στην καταστροφή της σοδειάς από την έκταση 40 περίπου στρεμμάτων, που καλλιεργήθηκε στη Σουηδία, ενώ διαβεβαιώνει ότι δεν σημειώθηκε ανάλογο πρόβλημα στις καλλιέργειες με την μεταλλαγμένη Amflora σε Γερμανία και Τσεχία.

Ομοβροντία φόρων, ο Μπαρόζο κόβει την ανάσα

Υπό την πίεση των Βρυξελλών γράφουν στην κυβέρνηση το νέο κρατικό προϋπολογισμό, το προσχέδιο του οποίου θα καταθέσει στη Βουλή.
Η κυβέρνηση σχεδιάζει αυξήσεις ΦΠΑ "πολλαπλών ταχυτήτων" σε προϊόντα και υπηρεσίες ευρείας κατανάλωσης, που σήμερα φορολογούνται με 11%, "για να της βγουν" τα νούμερα στο νέο κρατικό προϋπολογισμό.
Συγκεκριμένα, για να αποφύγει τον διπλασιασμό του ΦΠΑ από 11% σε 23%, για βασικά είδη κατανάλωσης, ετοιμάζει "ομοβροντία μέτρων" για επιπλέον έσοδα 1 δισ. ευρώ. Σχεδιάζει να προχωρήσει:
- και σε αύξηση ΦΠΑ άμεσα … για όλα τα αγαθά και υπηρεσίες, από 11% στο 13%
- και σε μετάταξη ΦΠΑ από 11 σε 23% για είδη περιορισμένης κατανάλωσης
- και σε αύξηση στο πετρέλαιο θέρμανσης…αλλά από του χρόνου.
Την ώρα όμως που στο οικονομικό επιτελείο κάνουν ακόμη "ασκήσεις επί χάρτου" για τα μέτρα που θα υποκαταστήσουν τη μαζική μετάταξη προϊόντων από το 11% στο 23% ΦΠΑ, ο πρόεδρος της Κομισιόν ήταν κάτι παραπάνω από σαφής για το τι θα πρέπει να αναμένουν οι Έλληνες το 2011.
Ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, στη διάρκεια των ανακοινώσεων για το νέο μηχανισμό αυτόματης επιβολής ποινών από την Κομισιόν, στις χώρες της ευρωζώνης που εμφανίζουν υπερβολικά ελλείμματα και χρέη (όπως η Ελλάδα) τόνισε πως «οι πιέσεις που δεχόμαστε από την έναρξη της κρίσης δείχνουν ότι δεν υπάρχει πλέον "δωρεάν έλλειμμα". Το δημόσιο χρέος πρέπει να αποπληρώνεται και τα λεφτά που χρησιμοποιούνται για την πληρωμή του χρέους, είναι λεφτά που δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς για να χρηματοδοτήσει την Παιδεία, την Υγεία ή τις Συντάξεις. Και αυτά είναι μερικά μόνο παραδείγματα».
Ειδικά για την περίπτωση της Ελλάδας μάλιστα τόνισε πως «εάν αυτό το πακέτο προληπτικών μέτρων υπήρχε ήδη, η κατάσταση στην Ελλάδα θα ήταν πιθανότατα πολύ καλύτερη. Διότι σήμερα ο ελληνικός λαός πληρώνει ένα πολύ υψηλό τίμημα εξαιτίας του γεγονότος ότι οι Αρχές δεν σεβάστηκαν το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Αυτή είναι η πραγματικότητα», υπογράμμισε.

Πέθανε η Δούκισσα

Πάλευε χρόνια με τον καρκίνο και τελικά δεν τα κατάφερε η μεγάλη κυρία του λαϊκού τραγουδιού, Δούκισσα, η οποία πέθανε σε ηλικία 69 ετών, στις 03:15 τα ξημερώματα σε γνωστό νοσοκομείο της Αθήνας. Γεννημένη στις 8 Φεβρουαρίου του 1941 στο Πασαλιμάνι του Πειραιά και έχοντας ξεκινήσει την καριέρα της στην ηλικία των 12 σαν χορεύτρια, η γνωστή λαϊκή τραγουδίστρια πρωταγωνίστησε σε 10 ταινίες την περίοδο 1966 – 1970.

Το τελευταίο διάστημα είχε απομονωθεί από τον κόσμο και έχοντας δίπλα της τα παιδιά της έδινε την δική της μάχη με τον καρκίνο.
Η κηδεία της θα γίνει το Σάββατο στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών

Ουραγός η Ελλάδα σε εξαγωγές μελιού προς Γερμανία

Μόλις 160 τόνοι ελληνικού μελιού εισήχθησαν το 2009 στην γερμανική αγορά (έναντι 153 τόνων το 2008), η οποία είναι μία από τις τρεις μεγαλύτερες παγκοσμίως για το συγκεκριμένο προϊόν, μαζί με τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία. Η ποσότητα αυτή αντιπροσωπεύει το 0,2% των συνολικών εισαγωγών και κατατάσσει την Ελλάδα σε μία από τις τελευταίες θέσεις ανάμεσα στους προμηθευτές της Γερμανίας σε μέλι.


Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν, πάντως, σύμφωνα με την επεξεργασία που έχει γίνει από την εταιρεία συμβούλων με έδρα το Μόναχο που ειδικεύεται στο εξωτερικό εμπόριο μεταξύ της Ελλάδας και των Γερμανόφωνων χωρών INTZEIDIS Consulting, ότι η κατανάλωση μελιού στην Γερμανία βαίνει μειούμενη τα δύο τελευταία χρόνια, συμπαρασύροντας καθοδικά και τις εισαγωγές, ο οποίες καλύπτουν το 80% περίπου της εσωτερικής ζήτησης. Χαρακτηριστικά, πέρυσι, οι συνολικές εισαγωγές μελιού μειώθηκαν κατά 11%, φτάνοντας τους 82.590 τόνους, έναντι 92.547 τόνων το αμέσως προηγούμενο έτος, σημειώνοντας έτσι αρνητικό ρεκόρ δεκαετίας. Μάλιστα, όσον αφορά τις καθαρές εισαγωγές, απείλησαν να σπάσουν το «ορόσημο» των 60.000 τόνων - έφτασαν τους 60.556 τόνους, με μείωση της τάξης του 5% έναντι του 2008. Όσον αφορά την προέλευση του μελιού που καταναλώνεται στην Γερμανία, η χώρα καλύπτει τη ζήτηση με εισαγωγές από 14 χώρες-μέλη της ΕΕ (17.453 τόνους ή 21,1% του συνόλου) και 18 τρίτες χώρες. Η μερίδα του λέοντος, πάντως, προέρχεται από έξη χώρες, με την Αργεντινή να βρίσκεται σταθερά στην πρώτη θέση, καθώς πέρυσι προμήθευσε την Γερμανία με 23.051 τόνους, ποσότητα που, παρά τη σημαντική μείωση σε σχέση με τους 28.618 τόνους του 2008, αντιστοιχεί στο 27,9% του συνόλου των εισαγωγών.

Στις επόμενες θέσεις βρίσκονται άλλες χώρες της κεντρικής και Λατινικής Αμερικής, όπως Μεξικό (12.434 τόνοι), Χιλή (7.373), Ουρουγουάη (5.259) και Βραζιλία (4.140). Όσον αφορά τους Ευρωπαίους προμηθευτές, στην κορυφή της σχετικής λίστας βρίσκονται η Ρουμανία (4.262 τόνοι), η Ισπανία (3.179), η Βουλγαρία (2.818) και η Ουγγαρία - η οποία, πάντως, είδε τις εξαγωγές μελιού προς την Γερμανία να μειώνονται κατακόρυφα, από 6.074 τόνους το 2008 στους 2.179 τόνους το 2009. Θα πρέπει, επίσης, να σημειωθεί ότι οι εισαγωγές μελιού στην Ε.Ε. διέπονται από αυστηρά πρότυπα ποιότητας και διαρκείς ελέγχους. Έτσι, σήμερα, η Γερμανία έχει χορηγήσει άδεια εισαγωγής μελιού μόνο σε 40 τρίτες χώρες.

Διαζύγιο τράπεζας Πειραιώς με Αγροτική

Με μία λιτή ανακοίνωση του Διευθύνοντος Συμβούλου και αναπληρωτή CEO, του Ομίλου Πειραιώς, κ. Σταύρου Λεκκάκου αποσύρεται το ενδιαφέρων της Τράπεζας Πειραιώς για την εξαγορά της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Ειδικότερα η ανακοίνωση αναφέρει: «Δυόμιση μήνες μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την Αγροτική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η Τράπεζα Πειραιώς απέσυρε το ενδιαφέρον της, διαπιστώνοντας ότι οι σχετικές αποφάσεις δεν είναι του αμέσως επόμενου χρονικού διαστήματος».

Χαρακτηριστικό στην εξέλιξη της υπόθεσης για την συγχώνευση των τραπεζών είναι κατά πολλούς η δήλωση του νέου υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Κ. Σκανδαλίδη – λίγες ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του – ότι δηλαδή η ΑΤΕ «είναι δημόσιος φορέας. Καταβάλλεται μια προσπάθεια εξυγίανσης της Τράπεζας. Από την ενημέρωση που είχα από τον Διοικητή της Τράπεζας, κ. Πανταλάκη, υπάρχει μια προσπάθεια εξυγίανσης της, ώστε να πεισθεί η τρόικα να παραμείνει υπό κρατικό έλεγχο και είμαστε κοντά σε αυτό».

29 Σεπ 2010

Η Δραγώνα αποφασίζει και οι γονείς χάνουν τις κόρες τους

Χαράς ευαγγέλια για τα τσιγγανόπουλα, 13χρονοι και 14χρονοι στις ίδιες τουαλέτες με 6χρονες και 7χρονες όλο και κάτι θα βρουν να χώσουν…. Βλέπετε μπορεί να καταδικάζουν όλοι την παιδεραστία αλλά το Παρατηρητήριο του Ελσίνκι δεν γνωρίζει ότι τα τσιγγανόπουλα «παντρεύονται» για να μην το πούμε αλλιώς… σε μικρές ηλικίες….

Αναστάτωση προκλήθηκε προχθές το πρωί στην Περαία, όταν γονείς των μαθητών που φοιτούν στο 1ο, στο 3ο και στο 4ο Δημοτικό Σχολείο έμαθαν ότι 35 τσιγγανόπουλα θα φοιτήσουν φέτος στα σχολεία της περιοχής τους μετά από προσωπική παρέμβαση και επίσκεψη της Θάλειας Δραγώνα που συνοδευόταν μάλιστα και από εκπρόσωπο του Παρατηρητηρίου του Ελσίνκι.
Οι γονείς δεν έστειλαν τα παιδιά τους στο σχολείο μιας και δεν κλήθηκαν στη συνάντηση που πάρθηκε η τερατώδη απόφαση. Και λέμε τερατώδη γιατί η «διαταγή» της Δραγώνα ήταν να ενταχθούν τα τσιγγανόπουλα στο Δημοτικό σχολείο βάσει των γνώσεών τους και όχι βάσει της ηλικίας τους. Αποτέλεσμα να συνυπάρχουν στον ίδιο χώρο (προαύλιο, ΤΟΥΑΛΕΤΕΣ) 13χρονοι και 14χρονοι αθίγγανοι, που καλουπώνουν τον ψύλλο μιας και έχουν φάει τη νύχτα της Θεσσαλονίκης με το κουτάλι, μαζί με 6χρονα και 7χρονα παιδάκια που ξέρουν μόνο την παιδική χαρά και τον παιδότοπο!!!!
Στη συνάντηση που συγκάλεσε η Δραγώνα, κάλεσε μόνο όσους ήταν του χεριού της, ενώ απέκλεισε τους γονείς για να μην την κράξουν.

Στους δρόμους οι Ευρωπαίοι εργαζόμενοι

Πανευρωπαϊκή διαδήλωση στις Βρυξέλλες διοργανώνει σήμερα, Ημέρα Δράσης των Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, ενάντια στα μέτρα λιτότητας, που υιοθετούν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συνδικάτων (ΕTUC).

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, 100.000 διαδηλωτές, εκπρόσωποι εργατικών συνδικάτων από όλη την Ευρώπη, αναμένεται να κατακλύσουν τους δρόμους των Βρυξελλών, την ίδια στιγμή, που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάζει τις προτάσεις της για τη νέα οικονομική διακυβέρνηση στην ΕΕ και την επιβολή κυρώσεων προς τις χώρες, οι οποίες δεν εφαρμόζουν τις συστάσεις των Βρυξελλών για δημοσιονομική εξυγίανση.
Στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής διαμαρτυρίας, την ίδια ημέρα, θα υπάρξουν διαδηλώσεις στην Πορτογαλία, την Ιταλία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Τσεχία, την Κύπρο, τη Σερβία, τη Ρουμανία, την Πολωνία, τη Γαλλία και την Ιρλανδία. Στην Ισπανία θα πραγματοποιηθεί γενική απεργία.
Στη διαδήλωση θα μετάσχουν περίπου 50 εργατικά συνδικάτα από όλη την Ευρώπη και από την Ελλάδα.

Δημητριακά: Μείωση εκτάσεων μείωση παραγωγής

Οι εκτάσεις που καλλιεργήθηκαν φέτος με δημητριακά, στα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι δύο κορυφαίες ευρωπαϊκές συνεταιριστικές και αγροτοσυνδικαλιστικές οργανώσεις COPA και COGECA, μειωμένες κατά 3,2%, σε σύγκριση με τις αντίστοιχες περυσινές.

Λόγω της μείωσης των καλλιεργηθέντων εκτάσεων, αλλά και εξαιτίας των δυσμενών για την καλλιέργεια δημητριακών καιρικών συνθηκών που επικράτησαν φέτος το καλοκαίρι σε πολλά κράτη μέλη, η συνολική παραγωγή δημητριακών εκτιμάται ότι θα είναι φέτος μειωμένη κατά 5%, σε σχέση με εκείνη του 2009.
Από την πλευρά του ο σύνδεσμος των ευρωπαίων εμπόρων δημητριακών (COCERAL) ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με τις δικές του εκτιμήσεις οι καλλιεργηθείσες φέτος εκτάσεις είναι λιγότερες κατά 1,5%, σε σχέση με πέρυσι, ενώ η αναμενόμενη παραγωγή μικρότερη κατά 5,4% συγκριτικά με πέρυσι.

Μετακομίζουν ΕΦΕΤ και αλιεία

Στο νεοσύστατο υπουργείο Θαλάσσιων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, μεταφέρεται η Γενική Διεύθυνση Αλιείας από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Όσον αφορά τον ΕΦΕΤ η εποπτεία του, μεταφέρεται στο υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Αυτά προβλέπονται στο Προεδρικό Διάταγμα (το οποίο φέρει τις υπογραφές του Πρόέδρου της Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού) το οποίο δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

28 Σεπ 2010

Μπέρδεψε τον πληθωρισμό με τον... στοματικό έρωτα

Ηταν το σαρδάμ της χρονιάς! ‘Η μήπως κάτι που απλώς είχε στο μυαλό της εκείνη την ώρα η κυρία που εκ παραδρομής είπε κάτι άλλο από αυτό που έπρεπε να πεί…

Ο λόγος για την Γαλλίδα ευρωβουλευτή και πρώην υπουργό της κυβέρνησης Σαρκοζί Ρασιντά Ντατί, η οποία την στιγμή που παραχωρούσε συνέντευξη σε ραδιοφωνικό σταθμό της Γαλλίας για την οικονομία, αντί να χρησιμοποιήσει τη λέξη inflation, δηλαδή πληθωρισμός, είπε fellation, το οποίο στα γαλλικά σημαίνει… στοματικός έρωτας! Το σαρδαμάκι προκάλεσε αμέσως σάλο στη Γαλλία και όχι μόνον, ενώ εκατομμύρια επισκέψεις έχει δεχθεί το βίντεο με την Ντατί να ξεστομίζει τη συγκεκριμένη λέξη στο you tube. Για την ακρίβεια το βίντεο έχει γίνει ανάρπαστο!
Η ίδια δικαιολογήθηκε αργότερα λέγοντας ότι μιλούσε ιδιαίτερα γρήγορα γι'αυτό και μπερδεύτηκε, και πρόσθεσε πως αισθάνεται ικανοποιημένη αν διασκέδασε τον κόσμο. Ζήτησε, δημόσια συγγνώμη.
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που εν λόγω κυρία προκαλεί τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Υπήρξε η ευνοούμενη του Νικολά Σαρκοζί. Για την ακρίβεια, υπήρξε τόσο ευνοούμενη, που πριν από λίγο καιρό είχαν κυκλοφορήσει και φήμες για μεταξύ τους ερωτική σχέση, χάρη στην οποία έγινε εκείνη υπουργός Δικαιοσύνης. Οι φήμες «φούντωσαν» όταν γέννησε παιδί εκτός γάμου, χωρίς να αποκαλύψει ποιος είναι ο πατέρας. Το βέβαιο είναι ότι η Κάρλα Μπρούνι την αντιπαθούσε και δεν αποκλείεται να έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην απόφαση για την έξοδό της από την κυβέρνηση με πρόσχημα τη θέση στην ευρωβουλή. Ο αέρας μυστηρίου που αποπνέει το πρόσωπό της δεν αποτελεί κάτι καινούριο, αλλά σε αυτό το σημείο που έφθασε τώρα, ομολογουμένως δεν είχε φθάσει.
Το Δεκέμβριο του 2008, η μαροκινής καταγωγής Ντατί, δεν είχε αντιληφθεί ότι έχει ανοιχτό το μικρόφωνό της στο ευρωκοινοβούλιο, μιλούσε στο κινητό και εξηγούσε στο συνομιλητή της ότι πλήττει αφόρητα στο Στρασβούργο και ότι δεν ξέρει αν θα αντέξει να βγάλει τη θητεία.
Τι να πει κανείς; Γλώσσα λανθάνουσα αγάπη μου… αλήθεια λέγει…

Η ελληνική παραδοσιακή ενδυμασία εμπνέει

Η ελληνική παραδοσιακή ενδυμασία συναντά την σύγχρονη μόδα στην θεματική έκθεση με τίτλο «Beyond Dress Codes: Σύγχρονοι σχεδιαστές και ελληνική φορεσιά».
Η έκθεση περιλαμβάνει 520 ολοκληρωμένα και τεκμηριωμένα σχέδια ενδυμασιών του σκιτσογράφου Γήση Παπαγεωργίου, από τη Μακεδονία, τη Θράκη, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, την Εύβοια, την Κρήτη, τις Β. Σποράδες, τα νησιά του Αργοσαρωνικού, τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας αλλά και τον Πόντο και την Κύπρο. Η καταγραφή αυτή αποτελεί την μεγαλύτερη και κατά το δυνατόν πληρέστερη μέχρι σήμερα των ελληνικών παραδοσιακών φορεσιών. Βασικό πυρήνα για τη δημιουργία των σχεδίων του Παπαγεωργίου αποτέλεσε αρχικά το υλικό και η πλούσια ιδιωτική συλλογή ελληνικών ενδυμασιών του λαογράφου Ανδρέα Παπαγεωργίου, που βρίσκεται στη Λίμνη Ευβοίας.

Παράλληλα με τα σχέδια ελληνικών ενδυμασιών εκτίθενται δημιουργίες των Jean-Paul Gaultier και John Galliano αλλά και των γνωστών ελλήνων σχεδιαστών μόδας Ιωάννη Γκία, Γιώργου Ελευθεριάδη, Σοφίας Κοκοσαλάκη, Θάνου Κυριακίδη, Άγγελου Μπράτη, Δημήτρη Ντάσιου, Ορσαλίας Παρθένη, Deux Hommes, Mastori Motwary, MiRo σε μια απόπειρα «συνομιλίας» της τοπικής ενδυματολογικής παράδοσης με την σύγχρονη μόδα. Με αυτόν τον τρόπο, η ελληνική παραδοσιακή φορεσιά αναδεικνύεται όχι ως μουσειακό είδος ή ως πεπερασμένο ιστορικό γεγονός αλλά ως πηγή έμπνευσης και ζωντανού ενδιαφέροντος.
Την έκθεση επιμελείται η ιστορικός μόδας Lydia Kamitsis, η οποία εξηγεί ότι «H ενδυμασία είναι ένα παιχνίδι απόκρυψης και αποκάλυψης. Από τις απαρχές του ανθρώπινου πολιτισμού μέχρι και σήμερα το ένδυμα λειτουργεί ως πολυσήμαντος επικοινωνιακός κώδικας για το πρόσωπο που το φορά. Το ρούχο καλύπτει το σώμα ενώ την ίδια στιγμή αποτελεί στοιχείο εξωτερικού καλλωπισμού ή μαρτυρία στοιχείων της ταυτότητάς μας. Μέσα από το ένδυμα μπορεί κανείς να αντλήσει χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την ιστορία, τα ήθη και τα έθιμα ενός λαού, την οικονομική, πολιτική και κοινωνική οργάνωση ενός τόπου, το φύλο, την ηλικία, την κοινωνική θέση».

Γκαλερί Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, Μασσαλίας 22, Κολωνάκι, από 27 Σεπτεμβρίου ως 27 Οκτωβρίου, είσοδος ελεύθερη.

Τα «μυστήρια» της αριστεράς

Μια κουκούλα πλανάται πάνω από τον δημόσιο διάλογο στη χώρα. Η κουκούλα της σταλινικής Αριστεράς. Αυτή που ελαφρά τη καρδία χαρακτηρίζει «μακαρθισμό» την συγκέντρωση σε ένα βιβλίο δημοσιευμένων απόψεων. Αυτή που χρησιμοποιεί δύο μέτρα και σταθμά. Αυτή που χαρακτηρίζει «πράξη δημοκρατίας» την καταγγελία ακροδεξιών τρομοκρατών και «χαφιεδισμό» την καταγγελία ακροαριστερών τρομοκρατών. Αυτή που πλάθει σενάρια με πράκτορες και παπαγαλάκια. Αυτή που θέλει τον κ. Κουφοντίνα «εκτελεστή» και τον κ. Ανδρουτσόπουλο «φονιά».
Όλα αυτά βέβαια θα μπορούσαν να μείνουν στο χώρο του γραφικού σταλινισμού. Από την στιγμή όμως που μπαίνουν στον κορμό του δημόσιου διαλόγου, κάτι πάει στραβά σ' αυτή τη χώρα.…..
Η ιστορία της Αριστεράς είναι γεμάτη τέτοια μυστήρια. Δύο από αυτά τα επεσήμανε ο κ. Αντύπας Καρίπογλου σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στην «Απογευματινή» 1.9.2002, όταν σύσσωμη η Αριστερά (σταλινική και μη) ελεεινολογούσε την προτροπή της Αστυνομίας να παράσχουν πληροφορίες για τον καταζητούμενο (τότε) κ. Κουφοντίνα. Ο κ. Καρίπογλου θύμισε ότι η καταδίκη του ακροδεξιού κ. Αντώνη «Περίανδρου» Ανδρουτσόπουλου στηρίχθηκε σε στοιχεία που έδωσαν αυθόρμητα οι πολίτες και ο συντάκτης του «Ιού» της «Ελευθεροτυπίας» κ. Δ. Τρίμης, ο οποίος κατέθεσε μάλιστα στο δικαστήριο. Τότε κανείς «προοδευτικός διαννοούμενος» δεν εξανέστη. «Η "προοδευτική διανόηση"», έγραφε ο κ. Καρίπογλου, «μπορεί να μας εξηγήσει γιατί δεν είναι χαφιές όποιος καταγγέλλει ακροδεξιό και είναι χαφιές όποιος καταγγέλλει ακροαριστερό τρομοκράτη;».
Το δεύτερο περιστατικό αφορά την γνωστή ακτιβίστρια δικηγόρο κ. Τασία Χριστοδουλοπούλου η οποία στις 20.6.1999 δήλωνε σε συνέντευξή της ότι η φυγοδικία επί ένα χρόνο του ακροδεξιού κ. Ανδρουτσόπουλου, αποτελεί «ομολογία ενοχής», ενώ στις 25.10.2001 δήλωνε για την αθώωση του επί 17 χρόνια φυγόδικου κ. Αβραάμ Λεσπέργολου ότι «ήταν η τελευταία δίκη η οποία έγινε στη μνήμη ενός νομικού πολιτισμού που χάνεται». Δικαίως λοιπόν ο κ. Καρίπογλου τόνιζε ότι «Προσβάλλομαι όμως όταν το ίδιο πρόσωπο θεωρεί ομολογία ενοχής την φυγοδικία ενός κατηγορούμενου ακροδεξιού όχι όμως και την φυγοδικία ενός κατηγορουμένου ακροαριστερού. Το κοινό αυτών των "προοδευτικών διανοουμένων" δεν ενοχλείται καθόλου από την "συνέπειά" τους;».

Τα παραπάνω είναι αποσπάσματα από κείμενο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 16/9/2002 με τίτλο: «η κουκούλα της δημοσιογραφίας»

Πατήστε εδώ να το διαβάσετε ολόκληρο

Το πριμ αιγοπρόβειου

Στα 29 λεπτά το κιλό για το γάλα με ολικό μικροβιακό φορτίο μέχρι 500.000 μικρόβια ανά ml και σε 20 λεπτά το κιλό για γάλα με ολικό μικροβιακό φορτίο από 500.001 έως 1.000.000 μικρόβια ανά ml, καθορίστηκε με απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το φετινό κοινοτικό πριμ ποιότητας (άρθρο 69), που θα εισπράξουν οι κτηνοτρόφοι για το αιγοπρόβειο γάλα.

Το συνολικό ποσό του φετινού κοινοτικού πριμ ποιότητας για το αιγοπρόβειο γάλα που θα εισπράξουν οι αιγοπροβατοτρόφοι ανέρχεται στα 12,615 εκατ. ευρώ.

Καίνε και οι Αμερικάνοι βιβλία

Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ αγόρασε και στη συνέχεια κατέστρεψε σχεδόν δέκα χιλιάδες αντίτυπα βιβλίου με τα απομνημονεύματα έφεδρου αξιωματικού ώστε να μην αποκαλυφτούν κρατικά μυστικά, επιβεβαίωσε εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων.

Όπως προσέθεσε ο εκπρόσωπος, «η πρώτη έκδοση περιείχε πληροφορίες που θα μπορούσαν να βλάψουν την εθνική ασφάλεια».
Το βιβλίο αναφέρεται σε επιχειρήσεις των Ειδικών Δυνάμεων, της CIA και της NSA στο Αφγανιστάν, όπου υπηρέτησε ο Σάφερ· για τη δράση του τού απονεμήθηκε μετάλλιο.
Πάντως ο εκδοτικός οίκος ανέφερε ότι ετοίμασε δεύτερη ανατύπωση συμπεριλαμβάνοντας τις ‘διορθώσεις’ που ζητούσαν οι μυστικές υπηρεσίες.
Σε δηλώσεις του στο CNN ο συγγραφέας Άντονι Σάφερ ανέφερε ότι η κίνηση του Πενταγώνου «μυρίζει αντεκδίκηση» και προσθέτει ότι «στη ψηφιακή εποχή η αγορά 10.000 βιβλίων για να μη βγει προς τα έξω μία ιστορία είναι γελοία»...

Στην Γαλλία πληρώνουν

Σε συμβιβασμό «αξίας» 2,2 εκατ. ευρώ κατέληξαν ο Ζακ Σιράκ και ο Δήμος του Παρισιού σε υπόθεση διαφθοράς την περίοδο που ήταν δήμαρχος της γαλλικής πρωτεύουσας, αλλά ο Γάλλος πολιτικός δεν θα αποφύγει το εδώλιο του κατηγορουμένου τους επόμενους μήνες. Ο τέως Γάλλος πρόεδρος κατηγορείται ότι υπέγραφε, από τη θέση του δημάρχου, πληρωμές ανύπαρκτων εργαζομένων και τα χρήματα έβρισκαν τη θέση τους στα ταμεία του κόμματός του.
Στην Γαλλία πληρώνουν τα κλεμμένα εδώ;

Χρυσωρυχείο τάφος στην Κρήτη

Περισσότερα από 3.000 φύλλα χρυσού και την πρώτη απεικόνιση της µέλισσας ως θεάς έκρυβε µοναδικός διπλός τάφος ηλικίας 2.700 ετών στην αρχαία Ελεύθερνα.

Κορυφαίο εύρηµα πέρα από τα 3.000 φύλλα χρυσού δεν είναι µόνο οι 386 χάντρες από φαγεντιανή, χρυσό και ορεία κρύσταλλο που βρέθηκαν στον τάφο, ούτε οι χρυσοί ρόδακες, αλλά ένα χρυσό λίλιουµ που κρύβει ένα µυστικό. Αν αντιστρέψει κάποιος το κόσµηµα των 3 εκατ. θα διαπιστώσει πως απεικονίζει µία µέλισσα που έχει πρόσωπο και χαρακτηριστική κόµµωση της εποχής που µοιάζει µε περούκα (δαιδαλική οροφωτή φενάκη). Πρόκειται για µοναδική απεικόνιση της µέλισσας ως θεάς, η οποία γονιµοποιεί τους ρόδακες που βρίσκονται στο πλάι.
Ουδείς µπορούσε να φανταστεί τι κρυβόταν κάτω από ένα απλό ανάληµµα στην καρδιά της αρχαίας Ελεύθερνας, στην Κρήτη, λίγα µόλις µέτρα µακριά από τον περίφηµο τάφο των πολεµιστών. Το έµπειρο µάτι των αρχαιολόγων όµως διαπίστωσε πως σε ένα σηµείο του αναλήµµατος οι πέτρες κατέληγαν στο ίδιο όριο. Χρειάστηκε να ξεπεράσουν όλα τα εµπόδια που οι αρχαίοι Κρήτες είχαν βάλει στους τυµβωρύχους - να σκάψουν σε βάθος και να σηκώσουν µια πλάκα βάρους 700 κιλών - για να βρεθούν σε µια εντυπωσιακή ανακάλυψη: έναν διπλό τάφο γεµάτο χρυσό, λεπτεπίλεπτα αγγεία και τη µοναδική απεικόνιση που έχει βρεθεί ώς σήµερα της µέλισσας ως θεάς.
Η εικόνα που αντίκρυσαν οι αρχαιολόγοι ήταν εντυπωσιακή. Ενα πιθάρι µήκους 2 µ. και διαµέτρου 1,20 µ. λειτουργούσε ως θόλος του τάφου, αφήνοντας χώρο ικανό για να εργάζονται δύο άνθρωποι.

Το χώµα επί 2.700 χρόνια κάτω από τον θόλο ήταν ανέγγιχτο. Και µόλις οι αρχαιολόγοι σκούπισαν, «σαν πυγολαµπίδες είδαµε σε όλη την επιφάνεια µικρά αποτµήµατα χρυσού, από 0,5 έως 2,5 εκατ.», ανέφεραν.
Ποιος ήταν θαµµένος σε αυτόν τον µοναδικό τάφο; Μια γυναίκα αριστοκρατικής καταγωγής αν κρίνει κάποιος όχι µόνο από το πλούσιο σάβανο αλλά και από τα µικρά λεπτεπίλεπτα αγγεία από φαγεντιανή, της οποίας η ηλικία προσδιορίζεται χωρίς να έχει γίνει ακόµη ανθρωπολογική µελέτη µεταξύ 22 και 25 ετών. Μυστήριο ωστόσο αποτελεί ο ρόλος του δεύτερου ατόµου που ήταν θαµµένο µαζί της, καθώς πρόκειται για άνδρα, του οποίου η ηλικία δεν έχει προσδιοριστεί και στον οποίο φαίνεται πως ανήκουν η πόρπη και η σιδερένια αιχµή που εντοπίστηκαν.

27 Σεπ 2010

Όλοι κινούνται στους ρυθμούς του Οκτόμπερφεστ

Η μεγαλύτερη γιορτή μπύρας του κόσμου έχει τη 200η της επέτειο και φυσικά στο Μόναχο όλοι κινούνται στους ρυθμούς του Οκτόμπερφεστ. Άντρες και γυναίκες ντυμένοι με τις παραδοσιακές βαυαρικές στολές, χιλιάδες επισκέπτες από ολόκληρο τον κόσμο, τεράστια λούνα παρκ, η μυρωδιά του φρεσκοψημένου λουκάνικου και φυσικά, τεράστια βαρέλια μπύρας συνθέτουν ένα απόλυτα εορταστικό σκηνικό στο Μόναχο, όπου όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος γιορτάζεται το Οκτόμπερφεστ. Φέτος, οι Γερμανοί γιορτάζουν τη 200η επέτειο του Οκτόμπερφεστ και αναμένουν συνολικά περίπου 6 εκατομμύρια τουρίστες στις περίπου δυόμισι εβδομάδες που διαρκεί το φεστιβάλ.

Nέο παραδικαστικό κύκλωμα

Σε δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών προσώπων που εμπλέκονται στο μεγάλο κύκλωμα, τα μέλη του οποίου οικειοποιούνταν υποθηκευμένα, υπό πλειστηριασμό ή «ορφανά» ακίνητα, προχωρά η Εισαγγελία Εφετών.

Ο εισαγγελέας Εφετών, Ισίδωρος Ντογιάκος, ο οποίος χειρίζεται την υπόθεση του κυκλώματος, έδωσε εντολή, βάσει του νόμου περί νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, να δεσμευτούν οι τραπεζικοί λογαριασμοί συγκεκριμένων προσώπων, για τα οποία προκύπτουν ενδείξεις για ενεργό συμμμετοχή τους στην υπό διερεύνηση υπόθεση.
Για την εκτίμηση των μέχρι στιγμής συλλεχθέντων στοιχείων και τις περαιτέρω ενέργειες της Εισαγγελίας έγινε σύσκεψη του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ι. Τέντε με τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών κ. Ι. Σακελάκο και τον εισαγγελέα Εφετών κ. Ισ. Ντογιάκο.
Στο αποκαλούμενο και «νέο παραδικαστικό κύκλωμα» φέρονται να εμπλέκονται περίπου 20 άτομα, μεταξύ των οποίων και ένα, που είχε ανάμειξη και στο πρώτο παραδικαστικό κύκλωμα.
Πρόκειται για δικηγόρους, υπαλλήλους υποθηκοφυλακείων, πολιτικούς μηχανικούς και άλλους κρατικούς λειτουργούς, από τις πράξεις των οποίων προκύπτει μεγάλη οικονομική ζημιά για το Ελληνικό Δημόσιο, με απώλειες εσόδων που υπολογίζονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Δικαίωση...των Νεάντερταλ

Μια νέα επιστημονική μελέτη έρχεται να αμφισβητήσει τα όσα πιστεύαμε μέχρι σήμερα για τους Νεάντερταλ, οι οποίοι υπήρξαν πρόδρομοι και ανταγωνιστές του σύγχρονου ανθρώπου ή αλλιώς homo sapiens.

Σύμφωνα με την επταετή έρευνα της αμερικανικής επιστημονικής ομάδας υπό τον καθηγητή ανθρωπολογίας Τζούλιεν Ριλ-Σαλβατόρε του Πανεπιστημίου του Κολοράντο-Ντένβερ , οι Νεάντερταλ είχαν ικανότητες στην ανάπτυξη τεχνολογικών καινοτομιών και δεν χρειάστηκαν "βοήθεια" από τους πρώτους homo sapiens ώστε να κατασκευάσουν εργαλεία.
Η αμφισβήτηση της κυρίαρχης άποψης πως οι Νεάντερταλ μπόρεσαν να κάνουν προόδους μόνον όταν ήρθαν σε επαφή με τους πρώτους homo sapiens τεκμηριώνεται σύμφωνα με τα λεγόμενα του καθηγητή ανθρωπολογίας στο ΒBC, εν μέρει και από το γεγονός πως η κλιματική αλλαγή τους ώθησε να αναπτύξουν καινοτομίες ώστε να επιβιώσουν.
"Ηταν πολύ πιο εφευρετικοί από ότι τους θεωρούσαμε μέχρι τώρα" δήλωσε ο καθηγητής Σαλβατόρε και έδωσε με τέσσερις λέξεις το αποτέλεσμα της έρευνας του"Βασικά αποκαθιστώ τους Νεάντερταλ"είπε και η επιστημονική κοινότητα αναμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την επίσημη δημοσίευση των συμπερασμάτων της ομάδας του, στο περιοδικό αρχαιολογίας "Journal of Archaeological Method and Theory"τον Δεκέμβριο.
Μέχρι τον Δεκέμβριο και σε αναμονή των αντιδράσεων της επιστημονικής κοινότητας για την μελέτη που "αποκαθιστά" τους Νεάντερταλ οι οποίοι ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά το 1856 στην κοιλάδα Νεάντερ της Γερμανίας-από όπου και το όνομα τους-να θυμίσουμε τα μέχρι τώρα αποδεκτά για την "παρουσία" τους.
Οι γενετικές αναλύσεις των απολιθωμάτων που βρέθηκαν σε διάφορες περιοχές της Ευρώπης και της Ασίας κατέδειξαν ότι είχαν κοινό με τους ανθρώπους το 99,5 έως 99,9% του DNA τους, γεγονός που τους καθιστά τους πιο στενούς συγγενείς μας. Είχαν κοντά και μυώδη σώματα, μεγάλους εγκεφάλους και προτεταμένα χαρακτηριστικά προσώπου.
Οι Νεάντερταλ αποχωρίστηκαν από την εξελικτική γραμμή των ανθρώπων πριν από 500.000 χρόνια και εξαφανίστηκαν από τη Γη πριν από 30.000 χρόνια, για λόγους που δεν έχουν αποσαφηνιστεί ακόμα. Από τότε που εντοπίστηκαν τα πρώτα ίχνη τους, οι επιστήμονες προσπαθούν να λύσουν το μυστήριο της εξαφάνισης τους και να καταλήξουν σε συμπεράσματα για τον πολιτισμό τους.
Η εξέλιξη τους οφειλόταν στις επαφές και επιρροές των homo sapiens ή όχι; Στο ερώτημα αυτό θέλησε να απαντήσει η ομάδα των αμερικανών επιστημόνων και μελέτησε ευρήματα από εγκαταστάσεις Νεάντερταλ στην Ιταλία οι οποίες ήταν απομονωμένες από τους homo sapiens.Τα όσα κατέγραψαν οδήγησαν στο συμπέρασμα πως ανάμεσα στα ευρήματα 42.000 χρόνων υπήρχαν και τεχνολογικές καινοτομίες όπως μύτες από βέλη, ώχρα, εργαλεία από οστά, κοσμήματα και πιθανές ενδείξεις ψαρέματος.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Σαλβατόρε αν τα στοιχεία αυτά προέρχονται όντως από Νεάντερταλ, τότε αποδεικνύουν ότι οι επαφές με τους προγόνους των σύγχρονων ανθρώπων δεν ήταν απαραίτητες για την ανάπτυξή τους και όπως τόνισε μιλώντας στο BBC, "Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις αντιλήψεις των τελευταίων 50 ετών και φωτίζει με νέο φως του Νεάντερταλ. Τους «εξανθρωπίζει» κατά κάποιο τρόπο με δεδομένη την βιολογική ομοιότητα θα έπρεπε να θεωρηθούν υπο-είδος των ανθρώπων παρά διαφορετικό είδος. Είμαστε αδέλφια, μάλλον, παρά μακρινά ξαδέλφια".

Πόλη μυρμηγκιών

Πετάνε οι διεθνείς τιμές χυμών πορτοκαλιού

Την μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο το τελευταίο δωδεκάμηνο στις διεθνείς τιμών των βασικών αγροτικών προϊόντων και πρώτων υλών, που διαπραγματεύονται στα διεθνή χρηματιστήρια εμπορευμάτων, σημειώνουν οι τιμές του χυμού πορτοκαλιού.

Οι τιμές στο χυμό πορτοκαλιού έχουν αυξηθεί στο χρονικό διάστημα των τελευταίων 12 μηνών κατά 62%, ενώ οι αντίστοιχες ποσοστιαίες αυξήσεις στα άλλα βασικά εμπορεύματα είναι +56% για το βαμβάκι, +50% για τα στάρια, +49% για το καλαμπόκι, +35% για τα χοιρινά, +33% για τον καφέ, +20% για τη σόγια, +12% για τα βοοειδή και +5% για τη ζάχαρη.

Διεθνές συνέδριο για τη μάχη του Μαραθώνα

Με αφορμή την επέτειο των 2.500 χρόνων από τη μάχη του Μαραθώνα, η Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, οργανώνει διεθνές συνέδριο με τίτλο «η σημασία της μάχης του Μαραθώνα για τον πολιτισμό, με βάση τις ιστορικές, αρχαιολογικές και φιλολογικές μαρτυρίες» .

Το συνέδριο θα διεξαχθεί από τις 7 έως τις 10 Οκτωβρίου, στην έδρα της σχολής στην Καλαμάτα και θα συμμετάσχουν εξέχουσες προσωπικότητες του ακαδημαϊκού χώρου από τις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γερμανία και την Ελλάδα.
Στόχος του συνεδρίου είναι να φωτιστούν οι βασικές πτυχές της κοσμοϊστορικής αυτής μάχης και να τονιστεί η διαχρονική σημασία και η πρόληψη αυτού του γεγονότος που άλλαξε την πορεία του κόσμου και αναδείχθηκε ως παγκόσμιο σύμβολο ελευθερίας και αρετής.

Χαμηλές τιμές για τις ελιές

Σύμφωνα με δηλώσεις του ελαιοπαραγωγού, Γεώργιου Τσακίρογλου, μέλος του συντονιστικού οργάνου των αγροτών που αντιδρούν, οι καλλιεργητές αρνούνται να προχωρήσουν στη συγκομιδή και παράδοση της ελιάς λόγω των «εξευτελιστικά χαμηλών τιμών», που προσφέρουν οι έμποροι. Ο ίδιος επεσήμανε ότι, ενώ η παραγωγή της πράσινης βρώσιμης ελιάς στοιχίζει στον παραγωγό 1,13 ευρώ/κιλό (σύμφωνα με στοιχεία 2007 της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Χαλκιδικής), οι έμποροι αγοράζουν τις χοντρότερες προς 0,85 ευρώ και τις ψιλότερες προς περίπου 40 λεπτά.

Οι αγρότες που την περασμένη Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου πραγματοποίησαν συγκέντρωση στον κόμβο της Ορμύλιας, χωρίς να προτίθενται προς το παρόν να αποκλείσουν δρόμους, έχουν ξεκινήσει περιοδείες στα χωριά της Χαλκιδικής, παροτρύνοντας τους καλλιεργητές να μην παραδώσουν την παραγωγή τους. Στόχος είναι να πιέσουν για καλύτερες τιμές και να μη δημιουργηθεί κακό προηγούμενο με πωλήσεις σε πολύ χαμηλές τιμές.

Εκτιμήσεις Διεθνούς Συμβουλίου Δημητριακών

Περίπου στα περυσινά επίπεδα παραμένει όπως όλα δείχνουν η παγκόσμια παραγωγή δημητριακών για φέτος, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις του Διεθνούς Συμβουλίου Δημητριακών (IGC). Οι εκτιμήσεις του ΙGC διατηρεί σταθερές τις προβλέψεις του για την παγκόσμια παραγωγή σταριών, την οποία τοποθετεί χαμηλότερα κατά 3,8%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή, ενώ μείωσε ελάχιστα τις εκτιμήσεις για την παγκόσμια παραγωγή καλαμποκιού, η οποία σύμφωνα με τα στοιχεία του θα είναι αυξημένη κατά 1,7%, σε σχέση με πέρυσι.

Πάντως, τα παγκόσμια αποθέματα δημητριακών στα τέλη της εμπορικής περιόδου 2010 - 11 (καλοκαίρι 2011) εκτιμώνται από το Διεθνές Συμβούλιο Δημητριακών ότι θα είναι μειωμένα κατά 9,9%, σε σχέση με εκείνα στις αρχές του φετινού καλοκαιριού. Η μεγαλύτερη μείωση εστιάζεται στα αποθέματα καλαμποκιού (-8,3%), ενώ μικρότερη υπολογίζεται ότι θα είναι η μείωση στα αποθέματα σταριών (-5,3%).
Την εκτίμηση ότι η φετινή παγκόσμια παραγωγή ρυζιού θα είναι η υψηλότερη της τελευταίας πενταετίας διατύπωσε στη μηνιαία του έκθεση το Διεθνές Συμβούλιο Δημητριακών (IGC), τοποθετώντας την αυξημένη κατά 3,2%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή. Με βάση τις προβλέψεις του IGC, η φετινή παγκόσμια παραγωγή ρυζιού αναμένεται να φθάσει στα 454 εκατ. τόνους, έναντι 440 εκατ. τόνων πέρυσι και 448 εκατ. τόνων πρόπερσι.

Σκοτώνουν ελάφια και αγριόγιδα

Στο στόχαστρο των λαθροθηρών μπαίνουν τακτικά τα ελάφια της Πάρνηθας και τα αγριόγιδα της Πίνδου. Το έγκλημα στην Πάρνηθα είναι οργανωμένο, καθώς συνηθίζεται οι λαθροθήρες να μη χρησιμοποιούν καραμπίνες, ώστε να μη γίνονται αντιληπτοί. Αντ’ αυτών, χρησιμοποιούν τόξα και παγίδες για να θηρεύσουν τα ελάφια. Στην αγορά, η τιμή του ελαφιού μπορεί να φτάσει και τα 1.000 ευρώ το καθένα.

«Το ΣΔΟΕ πρέπει να κάνει έφοδο στις ταβέρνες της περιοχής και να ζητήσει τα τιμολόγια αγοράς για τα θηράματα. Αυτό το έγκλημα πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει», επισημαίνει από την πλευρά της η Μαρία Γανωτή, αντιπρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής «ΑΝΙΜΑ».
Όσον αφορά το αγριόγιδο, χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των δύο λαθροκυνηγών που συνελήφθησαν επ’ αυτοφώρω πέρυσι από θηροφύλακες της Ε’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου σε περιοχή εντός του Εθνικού Πάρκου Β. Πίνδου. Η λαθροθηρία είναι η σημαντικότερη απειλή για τους λιγοστούς πληθυσμούς του αγριόγιδου στην Ελλάδα, του οποίου το κρέας κοστίζει μέχρι και 50 ευρώ το κιλό. Εκτιμάται, μάλιστα, ότι ο συνολικός αριθμός του είδους δεν ξεπερνά πλέον τα 500.

Εμείς μόνοι

Sinn Fein σε ελεύθερη μετάφραση από τα αρχαία ιρλανδικά σημαίνει «Εμείς μόνοι», «we ourselves» το μεταφράζουν οι Άγγλοι.

Το ιστορικό και πλειοψηφικό κόμμα του Ιρλανδικού Ρεπουμπλικανικού Εθνικισμού (Republican ή Nationalists αυτοαποκαλούνται), απ’ όπου ξεπήδησαν όλα τα υπόλοιπα σημαντικά κόμματα της ιρλανδικής πολιτικής ζωής είναι το ιστορικό, το παλαιό Sinn Fein, που ίδρυσε το 1905 στο Δουβλίνο ο Άρθουρ Γκρίφιθ. Αυτό ήταν η ατμομηχανή της ιρλανδικής εθνικής ζωής στον 20ο Αιώνα.
Μέσα από τα σπλάχνα του βγήκαν οι ηγέτες της προσωρινής κυβέρνησης της Ιρλανδικής Δημοκρατίας που γεννήθηκε στα καπνισμένα ερείπια του Γενικού Ταχυδρομείου κατά την αποτυχημένη εξέγερση του 1916. Δεκαέξι από αυτούς με επικεφαλής τον Padraig Pearce, τον πρώτο Πρόεδρο της εξεγερμένης Ιρλανδίας, ντουφεκίστηκαν αλλά άντρες όπως ο Μάϊκλ Κόλλινς και ο Ήμον Ντε Βαλέρα συνέχισαν τον αγώνα και οδήγησαν την Ιρλανδία στην ελευθερία, μέσα από έναν επώδυνο συμβιβασμό για τις 4 Κομητείες του Ώλστερ, βιώνοντας στην συνέχεια τον εμφύλιο πόλεμο.
Για να δούμε αν πιστέψουμε και εμείς κάποτε στις δυνάμεις μας......στις δυνάμεις του ελληνισμού..

Δώδεκα συμφωνίες υπόγραψαν Κίνα με Ρωσία

Ο κινέζος πρόεδρος Χου Ζιντάο και ο ρώσος ομόλογός του, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, δεσμεύτηκαν σήμερα να ενισχύσουν τους οικονομικούς δεσμούς των δύο χωρών.

Τα κρατικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της Κίνας μετέδωσαν ότι ο Μεντβέντεφ δήλωσε πώς 12 διμερείς συμφωνίες είναι προγραμματισμένο να υπογραφούν μετά τις συνομιλίες των δύο ανδρών που ήταν ενδεικτικές της «στενής συνεργασίας και συντονισμού μεταξύ των δύο χωρών». Από την πλευρά του ο Χου δήλωσε ότι η επίσκεψη του ρώσου προέδρου θα «εμβαθύνει τις διμερείς στατηγικές ανταλλαγές και την πρακτική συνεργασία σε όλους τους τομείς».
Οι συμφωνίες αναμένεται ότι θα καλύψουν τους τομείς της ενέργειας, του εμπορίου, της επιστήμης και τεχνολογίας, του περιβάλλοντος, της εκπαίδευσης και της περιφερειακής συνεργασίας, μετέδωσαν νωρίτερα ρωσικά και κινεζικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
Ο Χου και ο Μεντβέντεφ είναι προγραμματισμένο να παραστούν σήμερα σε τελετή εορτασμού της ολοκλήρωσης του σινο-ρωσικού πετρελαιαγωγού.
Σε συνέντευξή του στην κρατική κινεζική εφημερίδα «People's Daily», πριν αναχωρήσει από τη Ρωσία, ο Μεντβέντεφ είπε ότι η επίσκεψή του θα μπορούσε «να ανοίξει έναν νέο ορίζοντα» συνεργασίας, ειδικά στον τομέα της ενέργειας.
Οι συνομιλίες του με τον Χου, τον πρωθυπουργό Γουέν Τζιαμπάο και άλλους κινέζους ηγέτες αναμένεται να επικεντρωθούν και σε άλλα διεθνή θέματα όπως το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας και του Ιράν.

Αγρότες και νέα τεχνολογία

Η γεωργία ακριβείας και η ανάλυση των πρακτικών μεθόδων που θα διευκολύνουν τους αγρότες, προσφέροντάς τους παράλληλα και εξοικονόμηση χρημάτων ήταν το θέμα της ανοιχτής συζήτησης που πραγματοποίησαν, την εβδομάδα που μας πέρασε τα μέλη της Ένωσης Νέων Αγροτών νομού Σερρών, στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Νέου Σκοπού, του δήμου Στρυμόνα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΝΑ Σερρών Παναγιώτη Γκιοργκίνη, στόχος των Νέων Αγροτών είναι η ανάπτυξη και ο εκσυγχρονισμός όλων των κλάδων της τοπικής αγροτικής οικονομίας.

«Πρέπει να κατεβάσουμε το κόστος παραγωγής και να σχεδιάσουμε το παρόν και το μέλλον μας, έτσι ώστε να καταφέρουμε να ανεβάσουμε την ποιότητα των προϊόντων μας και να αυξήσουμε τα έσοδά μας», επεσήμανε ο κ. Γκιοργίνης. Κατά τη συνάντηση, ο πρόεδρος του νομαρχιακού συμβουλίου Σερρών, που θεωρείται και καλός γνώστης πρακτικών θεμάτων εφαρμοσμένης πληροφορικής, Γ. Πέτκογλου, ανέλυσε τον τρόπο λειτουργίας μιας ηλεκτρονικής αγοράς αγροτικών προϊόντων. Συγκεκριμένα, ανέλυσε τον τρόπο αποκατάστασης της επαφής παραγωγών-καταναλωτών με αμοιβαίο όφελος, αλλά και τις δυνατότητες εξεύρεσης προμηθευτών για αγροτικά εφόδια αξιοποιώντας το διαδίκτυο.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής του κολεγίου της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης δόκτωρ Αθανάσιος Γκέρτσης, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της αναγνώρισης των εδαφολογικών ιδιοτήτων και των διαφόρων συνθηκών που συμβάλλουν στην ανάπτυξη των φυτών. Όπως είπε, «πρώτο στάδιο είναι η αναγνώριση της παραλλακτικότητας του εδάφους και κατόπιν η ταξινόμησή του σε ζώνες διαχείρισης, ανάλογα με τις εδαφολογικές ιδιότητες».

26 Σεπ 2010

Ο σύνδεσμος, η αντίσταση και η διαδρομή

Μετά τα γεγονότα των τελευταίων ημερών και την προσπάθεια του συστήματος να εντοπίσει τις Διαδρομές της αντίστασης και τους Συνδέσμους, εξάγονται κάποια χρήσιμα συμπεράσματα και κάποιες σκέψεις τις οποίες πρέπει να μοιραστούμε και με όσους αγνούς πατριώτες ενδιαφέρονται για το ζήτημα αυτό, αλλά ταυτοχρόνως πρέπει να ενημερωθούν και οι πολυαγαπημένοι μας...ρουφιάνοι ώστε να ξέρουν περίπου τι ψάχνουν και να μην αναλώνουν φαία ουσία σε ... άκυρες δραστηριότητες (άνθρωποι είναι και οι ρουφιάνοι άλλωστε και με την Χριστιανική αγάπη που διαθέτουμε πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε προς...διευκόλυνση τους!!!!! )

Ένα πρώτο συμπέρασμα που εξάγεται από όλα αυτά είναι ότι το σύστημα ψάχνει να βρει ποια οργάνωση και ποιοι κρύβονται πραγματικά πίσω από την αντίσταση. Δεν πιστεύουν ότι είναι αυτοί που φαίνονται αλλά ψάχνουν κάποιους “άλλους” και τους Συνδέσμους ημών με αυτούς τους “άλλους”. Γιατί άραγε; Δεν τους φτάνουν οι τάδε οι οι κείθε αλλά ψάχνουν την Διαδρομή. Περίεργο; Τι είναι αυτό που δεν τους πείθει; Θα σας πω. Ο εχθρός “δεν ξύπνησε ένα πρωί” και “δεν εμφανίστηκε εν μια νυκτί”. Όσα το σύστημα εφαρμόζει σήμερα έχουν σχεδιαστεί εδώ και δεκάδες εκατοντάδες χρόνια. Αν λοιπόν σχεδίαζες την καταστροφή ενός λαού και είχες τον απαραίτητο χρόνο να το σχεδιάσεις και να το δρομολογήσεις τότε τι είναι το πρώτο πράγμα που θα περίμενες να αντιμετωπίσεις; Ποιο είναι αυτό που θα έπρεπε να έχεις δεμένο και φακελωμένο και μαντρωμένο σε αυτόν τον λαό που θα ήθελες να καταστρέψεις; Μα φυσικά την αντίσταση αυτού του λαού και τα άτομα που θα την πλαισιώσουν, γιατί ως είναι λογικό αν καταφέρεις και χειραφετήσεις την αντίσταση τότε την μάχη την δίνεις χωρίς ουσιαστικό αντίπαλο.

“Γιάννης κερνάει-Γιάννης πίνει” που λέει και ο σοφός λαός. Εδώ φτάνουμε στο δεύτερο συμπέρασμα. Ξέρανε ότι θα δρομολογήσουν τα ανθελληνικά σχέδια τους, άρα ξέρανε ότι θα δημιουργηθεί αντίσταση και συνεπώς καταλαβαίνανε ότι έπρεπε πρώτα να βρουν τρόπους να ελεγχθεί και να χειραφετηθεί η αντίσταση αυτή. Μέχρι εδώ καλά, αλλά τώρα αν κάνουμε τον συλλογισμό αυτό θα αναρωτηθούμε “πως καταφέρνεις να μαντρώσεις την αντίσταση τελικά;”.... Και μετά από κάμποση φιλοσοφία θα καταλήξουμε στο δεύτερο ασφαλές συμπέρασμα: “Βάζοντας να ηγηθούν της αντίστασης αυτής δικοί σου άνθρωποι εν την δημιουργία της η αντικαθιστώντας τους αρχηγούς τις αντίστασης με άλλους η έστω διασφαλίζοντας ότι δίπλα στους αρχηγούς της αντίστασης θα υπάρχουν και οι δικοί σου πράκτορες που θα επηρεάζουν τις καταστάσεις”

Έτσι λοιπόν ο έχων αυτιά και μάτια στον λεγόμενο πατριωτικό χώρο καταλαβαίνει ότι λίγο πολύ με τον ένα η τον άλλο τρόπο τα καταφέρανε να μαντρώσουν αυτούς που νομίζανε ότι θα τους αντισταθούν. Μετά βάλανε μπροστά τις μηχανές και τα ανδρείκελα τους ερχόμενοι με....φόρα(!), έχοντας την βεβαιότητα ότι ξέρουν από που θα προέλθει η αντίσταση και την σιγουριά ότι θα μπορέσουν να ελέγξουν την αντίσταση αυτή. Και ξαφνικά -ω του θαύματος!- γίνεται το αναπάντεχο. Εντελώς απροειδοποίητα πετάγεται ένας...χασάπης από το...πουθενά με γνώσεις δημοτικού που αρθρογραφεί σαν καθηγητής...πανεπιστημίου και ξεσηκώνει τον κόσμο να αντισταθεί. “Από που ήρθε αυτός ρε παιδιά;” αναρωτιέται το σύστημα και μέχρι να προλάβει να καταλάβει από που...τού ΄ρθε πετάγεται πιο πέρα ένας ταξιτζής που οργανώνει κόσμο, η περιπτερού της γειτονιάς γράφει συνθήματα στους τοίχους, κάποιος άσχετος μέχρι τώρα κρεμάει γουρουνοκεφαλές εδώ και εκεί, ένας φιλήσυχος γιατρός γίνεται πολεμιστής, ένας αναρχικός μεταμορφώνεται σε πατριώτη, και μην τα πολυλογώ γίνονται πράγματα και καταστάσεις... απρόσμενες.

“Από που πετάχτηκαν αυτοί;” διερωτάται το σύστημα. “Δεν μπορεί, κάποιος η κάτι είναι από πίσω τους. Ψάξτε να βρείτε τον Σύνδεσμο, ψάξτε την Διαδρομή να βρούμε ποιος τα υποκινεί όλα αυτά”. Η εντολή δίνεται και οι ρουφιάνοι πιάνουν δουλειά. Γιατί αυτή η δυσπιστία; Γιατί άραγε κατά την γνώμη τους δεν είναι δυνατόν να τα κάνει αυτά ένας απλός άνθρωπος και πρέπει να έχει βοήθεια από κάποιους υψηλά ιστάμενους και γιατί είναι σημαντικό να βρεθούν αυτοί οι ιστάμενοι που αντιστέκονται(αν υπάρχουν φυσικά); Από την μία ο καθένας “εξ ιδίων κρίνει αλλότρια” και από την άλλη η φύση του κακού είναι εγωιστική. Από την μία δηλαδή οι έχοντες και κατέχοντες αυτού του κόσμου έχουν καβαλήσει το καλάμι, λόγω εγωισμού, και θεωρούν ότι ο απλός άνθρωπος είναι ένα κατώτερο είδος, από τους ίδιους, που πρέπει να είναι υποταγμένος σε αυτούς μη δυνάμενος να κάνει κάτι άλλο και από την άλλη οι ίδιοι οι έχοντες και κατέχοντες δεν μπόρεσαν να κάνουν κάτι από μόνοι τους αλλά υπήρχαν κάποιοι “άλλοι” από πίσω που τους βοήθαγαν και, είτε αυτοί οι άλλοι λέγονται μασόνοι είτε Εβραίοι είτε Αμερικάνοι η δεν ξέρω τι άλλο, μόνο με αυτή την βοήθεια αυτών των “άλλων” θα μπορούσαν να κάνουν τα όσα κάνανε.

Ένα απλό παράδειγμα είναι ο πρωθυπουργός της χώρας (ΓΑΠ) που χωρίς την βοήθεια αυτών των “άλλων” το πιο πιθανό είναι πως ούτε μια θέση προέδρου σε τοπική οργάνωση του ΠΑΣΟΚ, δεν θα κατάφερνε να πάρει. Άρα λοιπόν αφού αυτοί οι “ανώτεροι” δεν μπορούν να καταφέρουν μόνοι τους πως είναι δυνατόν η “κατώτερη” μάζα να τα καταφέρνει από μόνη της; Α πα πα δεν γίνεται! Κάποιος κρύβεται από πίσω και έχουν και έναν τρίτο λόγο-προσωπικό- να βρουν αυτόν τον κάποιο: Ίσως αυτός που κρύβεται από πίσω από την αντίσταση να είναι κάποιος που νομίζουν δικό τους και τελικά δεν είναι, οπότε αισθάνονται...ανασφαλής και την ανάσα της αντίστασης...δίπλα τους.

Όμως όλοι αυτοί οι “ισχυροί”, αυτά που κάνουν τα κάνουν επειδή έχουν τάξει την ζωή τους σε αγώνα πλούτου και δύναμης. Έχουν ξεπουλήσει πίστη, πατρίδα και ιδανικά οπότε είναι φυσικό να είναι άπιστοι προς αυτά. Είναι φυσιολογικό (βάση των διεστραμμένων πεποιθήσεων τους) να μην πιστεύουν στην δύναμη της ψυχής που έδωσε ο Θεός στον άνθρωπο. Είναι φυσικό να μην υπολογίζουν την αξία της ανθρώπινης ζωής και την αξία έστω και του πιο απλού και άσημου ανθρώπου. Εμείς ωστόσο δεν είμαστε έτσι. Πιστεύουμε ότι κάθε άνθρωπος μπορεί να κρύβει μέσα του έναν Άγιο η έναν ήρωα που μπορεί να τον βγάλει όταν οι περιστάσεις το απαιτήσουν. Έτσι δεν μας φαίνεται καθόλου παράξενο που απλοί άνθρωποι αποφασίζουν ξαφνικά να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και δεν δέχονται ότι τους σερβίρουν τα παπαγαλάκια του κατεστημένου. Αυτό είναι άλλωστε και ο τρόπος της Ελληνικής Γροθιάς: Μπορείτε όλοι σας να είστε Γροθιά. Αυτοοργανωθείτε ακομμάτιστα και μακρυά από Οργανωμένους Εθνοσωτήρες του κατεστημένου. Βρείτε όσους είναι αγνοί πατριώτες σαν εσάς και πάρτε την κατάσταση στα χέρια σας μακρυά από συμβουλάτορες και συμφέροντα και τότε είστε Γροθιά: Ο Σύνδεσμος είναι σίγουρο πως θα σας βρει και η Διαδρομή θα συμπληρωθεί και με εσάς!

Άρα ένα τρίτο συμπέρασμα είναι πως με αυτό τον τρόπο η νίκη μπορεί να μην είναι ούτε τόσο απίθανη ούτε και τόσο μακρυά. Σκεφτείτε το εξής. Ο Διάβολος, και οι ακόλουθοι του(είτε μιλάμε για το παγκόσμιο καθεστώς μεταφορικά, είτε μιλάμε κυριολεκτικά), δεν θέλει να δημιουργούνται Άγιοι και ήρωες. Θέλει να πάρει όσους το δυνατόν περισσότερους μαζί του. Αν λοιπόν καταλάβει ότι στα σχέδια του θα αντισταθούν πολλοί, που δεν έχει καταφέρει να τους μαντρώσει, τότε θα διαπιστώσει ότι δεν τον συμφέρει ακόμα να κάνει την τελική του έφοδο γιατί πολλοί θα μαρτυρήσουν και θα θυσιαστούν για την πίστη και την πατρίδα. Τότε θα αναβάλει τα σχέδια του για αργότερα, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν. Στην περίπτωση αυτή όσοι έχουν κάνει “συμφωνία” μαζί του, και όσοι είναι υπό τις διαταγές του κατεστημένου είτε κάποιος το λέει αυτό Εβραίοι είτε μασόνοι είτε νέα τάξη,θα μείνουν ακάλυπτοι από αυτόν και από τους “άλλους”. Αν τα σχέδια αποτύχουν όλοι αυτοί που τώρα κορδώνονται για κοσμοκράτορες θα μείνουν ξεκρέμαστοι από προστάτες στα χέρια του απλού κόσμου που θα ζητάει εκδίκηση. Και τότε...
Μπορεί να μην πιστεύει το σύστημα ότι μπορείτε να το κάνετε, αλλά εσείς κάντε τους μια έκπληξη και αφήστε τους να ψάχνουν την... Διαδρομή... Δεν θα την βρουν ποτέ γιατί τους λείπει το εργαλείο για να την ψάξουν...

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟ BLOG ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΡΟΘΙΑ.....

24 Σεπ 2010

Καλό Σαββατοκύριακο







ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΑΓΓΕΛΟΙ ΜΑΣ ΦΥΛΑΝΕ

Πορεία ελαιοκαλλιεργητών Χαλκιδικής

Πορεία από τη Χαλκιδική στη Θεσσαλονίκη και συγκέντρωση διαμαρτυρίας, με χρήση περίπου 40 αυτοκινήτων, πραγματοποίησαν σήμερα ελαιοκαλλιεργητές της Χαλκιδικής οι οποίοι αρνούνται να μαζέψουν τη φετινή σοδειά αφού κρίνουν ότι είναι ασύμφορες οι τιμές που τους δίνουν οι έμποροι, τις οποίες και χαρακτηρίζουν «εξευτελιστικές».
Σύμφωνα με τους καλλιεργητές, το κόστος παραγωγής για την πράσινη βρώσιμη ελιά φθάνει το 1,13 ευρώ το κιλό, ενώ οι έμποροι τους προσφέρουν 0,85 ευρώ για τις πιο χοντρές και κάτω από τα μισά χρήματα (0,40 ευρώ) για τις πιο ψιλές. Οι παραγωγοί, έχουν ήδη ζητήσει την παρέμβαση του αρμόδιου υπουργείου για τη διαμόρφωση μια δίκαιης, όπως λένε, τιμής (διεκδικούν είναι 1,25-1,30 ευρώ το κιλό).

Συζήτηση για τα μεταλλαγμένα

Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου όσον αφορά στην καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων (μεταλλαγμένων) αγροτικών προϊόντων στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελεί ένα από τα βασικά θέματα στην ατζέντα του Συμβουλίου των υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συνέρχεται τη Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου, στις Βρυξέλλες.


Στις προτάσεις της η Κομισιόν προβλέπει την παροχή της ευχέρειας στις εθνικές αρχές των κρατών μελών να απαγορεύουν σε περιοχές ή και σε ολόκληρη την επικράτειά τους την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων οργανισμών και παράλληλα να μην μπορούν να προβάλουν κανένα εμπόδιο στη διακίνηση στην αγορά τους εγκεκριμένων από την Ευρωπαϊκή Ένωση μεταλλαγμένων αγροτικών προϊόντων και τροφίμων, που περιέχουν γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς.

Παρότι οι εν λόγω προτάσεις τυπικά εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Συμβουλίου υπουργών Περιβάλλοντος, οι 27 υπουργοί Γεωργίας καλούνται και αυτοί να αποφανθούν επ΄ αυτών, εξετάζοντας τις οικονομικές τους επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή γεωργία, τις συνέπειές στη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς και τη συμβατότητά τους με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).

Στα θέματα του Συμβουλίου της Δευτέρας περιλαμβάνονται επίσης, η συζήτηση επί των συμπερασμάτων και προτάσεων της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου για την κατάσταση του ευρωπαϊκού γαλακτοκομικού τομέα, η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη χορήγηση επισιτιστικής βοήθειας σε αναξιοπαθούντα άτομα και ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, καθώς και η λήψη ειδικών μέτρων για την γεωργία στις εξόχως απομεμακρυσμένες περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από τις εθνικές αντιπροσωπείες έχουν τεθεί προς συζήτηση η κατάσταση στον τομέα της βιομηχανικής τομάτας (Ιταλία), η συνέχιση των κρατικών ενισχύσεων (Ουγγαρία), η κατάσταση στην αγορά δημητριακών (Πολωνία) και το πρόγραμμα καταπολέμησης της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών (Λετονία).

Ελληνικό: Το πάρκο που δεν έγινε ποτέ

Από χθες που η Ελλάδα υπέγραψε ακόμη ένα…μνημόνιο - αυτή τη φορά ενοικίασης και όχι δανεισμού - τα χαμόγελα πάγωσαν. Αντί αυτών άρχισαν οι συζητήσεις, για το τι και το που θα «πουλήσουμε»…

Εκτός από τα ανεκμετάλλευτα οικόπεδα της Αττικής - που πάντα έχουν προτεραιότητα - υπάρχουν κι άλλα ευήλια και ευάερα στην «υποβαθμισμένη» περιφέρεια, τα οποία και θα τα «αξιοποιήσουν» για το καλό της. Αρκετά εξ αυτών έχουν εγκαταλελειμμένους στρατώνες, μισογκρεμισμένες αποθήκες, παράνομα ναυπηγεία μικροσκαφών, αυθαίρετες περιφράξεις αιγιαλού κι άλλα πολλά και ελληνικά, όπως ακριβώς το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΥ ΠΩΛΕΙΤΑΙ. Για το Ελληνικό και τα περί λειτουργίας αεροδρομίου και καζίνου δεν υπάρχει ονομαστική αναφορά, ενώ κυβερνητικοί κύκλοι εξέφραζαν την...απορία τους για τις «ανυπόστατες διαρροές». Γιατί; Αφενός διότι -υποστήριζαν- με τη σύμβαση του αεροδρομίου των Σπάτων αποκλείεται η λειτουργία αεροδρομίου στο Ελληνικό (υπάρχουν και αντισυνταγματικά ζητήματα) και αφετέρου δεν υπήρξε καμιά τέτοιου είδους ανταλλαγή προτάσεων μέχρι τώρα. Ωστόσο, το Ελληνικό δεν μπορεί να «διαγραφεί» από τον γενικότερο σχεδιασμό των ενδιαφερόμενων επενδυτών, όμως για άλλες χρήσεις και υποδομές.
Θυμάστε που ο Σημίτης υποσχόταν ότι εκεί θα γινόταν το μεγαλύτερο πάρκο των Βαλκανίων…… φάτε τώρα υποδομές.
Δυστυχώς το έχω γράψει ξανά τα δέντρα δεν φέρνουν κέρδος παρά μόνο καθαρό αέρα…. Που δεν πουλιέται

Αναπτυξιακός χωρίς χρήμα

Μόλις 500 εκατ. ευρώ μπορούν να διατεθούν το 2011 για άμεσες επιδοτήσεις επενδύσεων διά του νέου αναπτυξιακού νόμου, ο οποίος αναμορφώνεται από τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και θα είναι έτοιμος στα μέσα Οκτωβρίου.
Η έλλειψη κεφαλαίων οφείλεται αφενός μεν στο οξύ δημοσιονομικό πρόβλημα, αφετέρου δε στην αθρόα ένταξη επενδυτικών σχεδίων στον προηγούμενο αναπτυξιακό, για τα οποία έχουν δεσμευθεί περισσότερα από 6 δισ. ευρώ. Ετσι, αναγκαστικά, η επιχορήγηση των επενδυτικών σχεδίων που θα ενταχθούν στο νέο νόμο θα γίνει κυρίως μέσω φορολογικών κινήτρων, όπως προανήγγειλε χθες από την Νέα Υόρκη ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ισχυρά φορολογικά κίνητρα θα δοθούν για επενδύσεις σε εμπορευματικά κέντρα, τον τουρισμό, τις κατασκευές και τη ναυτιλία. Επίσης, θα δοθεί έμφαση στα ταμεία ενισχύσεων τύπου ΤΕΜΠΜΕ με τη συμμετοχή και των τραπεζών.

Δε χρειάζονται απεργίες, δεν χρειάζεται αγώνας

Την ημέρα που στη Γαλλία απεργούσαν εκατομμύρια εργαζόμενοι κόντρα στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, που σαρώνουν τα εργατικά δικαιώματα βρήκε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος να δηλώσει στο πρακτορείο Ρόιτερς, ότι δεν χρειάζονται απεργίες, προκαλώντας σοκ με τον ενδοτισμό του.
Ο ρίψασπις συνδικαλιστής, που έχει πολλές φορές επικριθεί ότι δεν αντιλαμβάνεται τα πραγματικά προβλήματα της εργατικής τάξης, αφού διαμένει στο Διόνυσο και έχει υψηλά εισοδήματα από αμοιβές για συμμετοχή του σε διοικητικά συμβούλια, δήλωσε ότι το μνημόνιο είναι τετελεσμένο γεγονός και άρα δεν υπάρχει νόημα να ακολουθήσει η ΓΣΕΕ τον απεργιακό οίστρο της ΑΔΕΔΥ δεν πίστευαν στ’ αυτιά τους μόλις πληροφορήθηκαν τις δηλώσεις του κ. Παναγόπουλου.
Ο πρόεδρος της πιο ιστορικής εργατικής ένωσης της χώρας, απεφάνθη μάλιστα, ως ένας καλός και πιστός κυβερνητικός εκπρόσωπος και άνθρωπος της τρόικας, ότι δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις πέραν του μνημονίου! Την ώρα μάλιστα, που ακόμη και επιφανή στελέχη του ΠΑΣΟΚ ή και υποψήφιοι περιφερειάρχες, όπως ο Γιάννης Σγουρός εκφράζουν έντονη αντίρρηση για τις συνταγές, που προβλέπει το μνημόνιο για την ελληνική οικονομία.
Σε ένα ρεσιτάλ, που ξεπερνά κατά πολύ τα όρια του συνηθισμένου ρεφορμισμού και οπορτουνισμού ο κ. Παναγόπουλος, εκτίμησε ότι δεν υπάρχουν μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα, δείχνοντας ότι βρίσκεται τελείως εκτός πραγματικότητας.
ΤΑ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΤΕ Κ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΕ;

Καθυστερεί η σπορά στη Ρωσία

Μεγαλύτερη από την αρχικά αναμενόμενη είναι τελικά η καθυστέρηση στη σπορά χειμερινών σιτηρών στη Ρωσία, η φετινή σοδειά της οποίας επλήγη από τους καλοκαιρινούς καύσωνες και τις πυρκαγιές.

Η ξηρότητα του εδάφους εμποδίζει τους Ρώσους καλλιεργητές δημητριακών να σπείρουν τα χωράφια τους και έτσι μέχρι χθες, όπως γνωστοποίησε το υπουργείο Γεωργίας της χώρας, είχαν σπαρεί με σιτηρά κατά 28% λιγότερες εκτάσεις από ότι πέρυσι τέτοια εποχή.
Υπενθυμίζεται ότι λόγω των ζημιών στη φετινή σοδειά, η ρωσική κυβέρνηση έχει απαγορεύσει από τις 15 Αυγούστου τις εξαγωγές ρωσικών δημητριακών. Το εμπάργκο στις εξαγωγές ισχύει τυπικά μέχρι τις 31.12.2010, αλλά από ότι φαίνεται θα επεκταθεί χρονικά και στους πρώτους μήνες του 2011.

Στρατηγική Σκανδαλίδη

Το στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας παρουσίασε την Πέμπτη (23/9), σε συνέντευξή τύπου στο ΥπΑΑΤ, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Κώστας Σκανδαλίδης. «Στην προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα μας για να βγει από την οικονομική κρίση το ζήτημα της γεωργίας αποτελεί ζήτημα εθνικής ασφάλειας. Ασφάλεια όσον αφορά την ποσότητα και την ποιότητα των προϊόντων, ασφάλεια όσον αφορά τη ζωή των παραγωγών και των καταναλωτών, ασφάλεια σε ότι αφορά τις κρίσεις που προκαλεί η κλιματική αλλαγή», τόνισε ο υπουργός. «Είναι καθοριστικό να έχουμε επάρκεια αγαθών καλής ποιότητας σε προσιτές τιμές», ανέφερε.
Για την επίτευξη του στόχου αυτού ο υπουργός εξήγγειλε ότι θα προχωρήσει μέσα στο 2011 στα εξής:
  • ίδρυση ψηφιακού χάρτη της ελληνικής γεωργίας με τον οποίο θα βλέπουμε κάθε στιγμή ότι συμβαίνει σε πραγματικό χρόνο και με ελεύθερη πρόσβαση σε όλους
  • οργάνωση ενός θαλάμου επιχειρήσεων στο ΥπΑΑΤ για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων που ανακύπτουν από ειδική ομάδα που θα υπάγεται απευθείας στην πολιτική ηγεσία και θα έρχεται σε άμεση επαφή με τους αγρότες.
  • αναβάθμιση του δικτυακού τόπου του υπουργείου όπου θα αναρτώνται τα πάντα, από τα έργα και τους διαγωνισμούς ως τις επιδοτήσεις και τις ζημιές στις καλλιέργειες. «Τίποτα δεν θα είναι στη γκρίζα ζώνη όλα στο φως. Η αλήθεια online είναι δέσμευσή μας», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
  • αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του υπουργείου σε επίπεδο περιφέρειας, σε αυτό που ο κ. Σκανδαλίδης ονόμασε «αγροτικό Καλλικράτη».
Το πρόγραμμα των αλλαγών αφορά την ελληνική γεωργία κατά την τριετία 2011 – 2014.
Οι στόχοι αυτού του προγράμματος είναι:


  1. Να υπάρξει αύξηση της συμβολής του αγροτικού τομέα στο εθνικό προϊόν
  2. Η ανασυγκρότηση της υπαίθρου στο πλαίσιο της Ελλάδας των Περιφερειών που θεμελιώνεται παραγωγικά στον πρωτογενή τομέα, στον γεωργικό τομέα
  3. Η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής του αγροτικού κόσμου,
  4. Η ανταγωνιστικότητα της αγροτικής οικονομίας.
Οι στόχοι, οι ποσοτικοί και ποιοτικοί, θα προσδιοριστούν κατά προϊόν και Περιφέρεια, για τον παραγόμενο πλούτο και φιλοδοξούμε -και αυτή είναι η δεύτερη δέσμευσή μας- μέσα στο 2011 να ολοκληρωθεί το σχέδιο «Ελληνική Γεωργία 2014» σε κάθε μία από τις 13 Περιφέρειες της χώρας και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα που το υλοποιεί.

23 Σεπ 2010

Έπιασαν επ’ αυτοφώρω εφοριακό να τα παίρνει και τον άφησαν ελεύθερο

Μετά από συνδυασμένες ενέργειες των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών και της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, ανακοινώθηκε με κοινή ανακοίνωση δύο υπουργών ότι συνελήφθη υπάλληλος του ΣΔΟΕ της Περιφερειακής Διεύθυνσης Ιονίων Νήσων για χρηματισμό ύψους 30.000 ευρώ, προκειμένου να τακτοποιήσει φορολογική υπόθεση.
Ακολούθησε όμως ένα απίστευτο αλαλούμ μέσα στο επόμενο διήμερο από την σύλληψη επ’ αυτοφώρω του ράμπο του ΣΔΟΕ στους Παξούς.
Ο συλληφθείς αφού απολογήθηκε στην εισαγγελέα, αφέθηκε ελεύθερος και ο Άρειος Πάγος ζήτησε εξηγήσεις από την Εισαγγελέα Κέρκυρας.
Τι απάντηση δόθηκε από την εισαγγελία; Ότι οι κατηγορούμενοι ράμπο ήταν κανονικά τρεις στην συγκεκριμένη υπόθεση και για το ενιαίο της κρίσης και την κοινή αντιμετώπιση της υπόθεσης αφέθηκε ελεύθερος αυτός που πιάστηκε επ’ αυτοφώρω μέχρι να συλληφθούν, αν συλληφθούν, οι άλλοι δύο που εμπλέκονται στην υπόθεση και να έχουν την ίδια αντιμετώπιση.
Το ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι ότι η εξήγηση κρίθηκε επαρκής. Παρόλο που η υπουργική ανακοίνωση έκανε λόγο για έναν και όχι τρεις υπαλλήλους. Ελλάς το μεγαλείο σου..

Στην Αγγλία το μεγαλύτερο θαλάσσιο αιολικό πάρκο

Το μεγαλύτερο θαλάσσιο αιολικό πάρκο στον κόσμο, που θα περιέχει μακροπρόθεσμα 341 ανεμογεννήτριες, εγκαινιάστηκε σήμερα ανοιχτά του Κεντ, στη νοτιοανατολική Αγγλία. Το πάρκο, που... βρίσκεται ανοιχτά της περιοχής του Θάνετ και κατασκευάστηκε από τον σουηδικό δημόσιο ενεργειακό όμιλο Vattenfall, έχει σήμερα 100 ανεμογεννήτριες που επαρκούν για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος για 240.000 νοικοκυριά. Ο αριθμός των ανεμογεννητριών του θα αυξηθεί σε 341 εντός τεσσάρων ετών.Η συνολική παραγωγή αιολικής ενέργειας στη Βρετανία φτάνει τα πέντε γιγαβάτ, δηλαδή αρκεί για την κάλυψη του ηλεκτρικού ρεύματος που καταναλώνεται στη Σκωτία. Σήμερα υπάρχουν περίπου 250 αιολικά πάρκα στη Βρετανία, γύρω στα δώδεκα από τα οποία είναι θαλάσσια, που έχουν συνολικά σχεδόν 3.000 ανεμογεννήτριες.

"Βρισκόμαστε στην εξαιρετική θέση να μπορούμε να ηγηθούμε παγκοσμίως σε αυτήν τη βιομηχανία. Ως νησί, πιστεύω σθεναρά ότι οφείλουμε να επωφεληθούμε στο μέγιστο από τους αιολικούς, παλιρροιακούς και θαλάσσιους πόρους μας", δήλωσε ο υπουργός αρμόδιος για την Ενέργεια και την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής Κρις Χαν, στα εγκαίνια του πάρκου.

Ωστόσο η οργάνωση "Φίλοι της Γης" χαρακτήρισε αξιοθρήνητες τις επιδόσεις της Βρετανίας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ζήτησε πολύ μεγαλύτερες επενδύσεις.

Το πάρκο του Θάνετ στοίχισε 780 εκατομμύρια στερλίνες (918 εκατομμύρια ευρώ) και χρειάστηκε δύο χρόνια εργασίας για να γίνει.

Πράσινο φως για τα μεταλλαγμένα στις ζωοτροφές

Τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με τον κοινοτικό Επίτροπο Υγείας κ. Τζον Ντάλι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει τις προτάσεις της για μια «τεχνική λύση» για τη χαμηλή παρουσία μη εγκεκριμένων γενετικά τροποποιημένων (μεταλλαγμένων) οργανισμών στις ζωοτροφές που διατίθενται στην ευρωπαϊκή αγορά.
Η Κομισιόν, δήλωσε ο κ. Ντάλι, αναζητεί αυτή την περίοδο ποιο θα είναι το επιτρεπόμενο ποσοστό παρουσίας μη εγκεκριμένων μεταλλαγμένων συστατικών στις ζωοτροφές, με δεδομένο ότι η ευρωπαϊκή κτηνοτροφία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές σόγιας και καλαμποκιού από την Αμερική, όπου γίνεται εκτεταμένη χρήση γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών. Σκοπός της «τεχνικής λύσης», πρόσθεσε ο Επίτροπος, είναι ο εναρμονισμός των μεθόδων λήψης και ανάλυσης των δειγμάτων στις ζωοτροφές, καθώς και η ερμηνεία των εργαστηριακών αποτελεσμάτων από τις εθνικές αρχές των 27 κρατών μελών. Σύμφωνα με τον κ. Ντάλι, η «τεχνική λύση» δεν θα αλλάξει την κοινοτική πολιτική της μηδενικής ανοχής στους μη εγκεκριμένους από την Ευρωπαϊκή Ένωση μεταλλαγμένους οργανισμούς, αλλά θα ορίζει ένα όριο περιεκτικότητας, κάτω από το οποίο τα αποτελέσματα των ελέγχων θα θεωρούνται ασφαλή. Σύμφωνα με πληροφορίες από κοινοτικές πηγές, η Κομισιόν προσανατολίζεται στην καθιέρωση ορίου 0,1% έως 0,2% στην παρουσία μη εγκεκριμένων γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στις ζωοτροφές. Ένα όριο, που με βάση εκείνους που αντιτίθενται στους μεταλλαγμένους οργανισμούς, θα «ανοίξει το κουτί της Πανδώρας». Στο μεταξύ, την ερχόμενη Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εξετασθεί η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη νέα προσέγγιση του θέματος της καλλιέργειας μεταλλαγμένων προϊόντων στην Κοινότητα. Πρόταση, που προβλέπει την παροχή της δυνατότητας στα κράτη μέλη να περιορίζουν ή και να απαγορεύουν την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων οργανισμών σε τμήμα ή στο σύνολο της επικράτειάς τους, με αντιστάθμισμα ότι δεν θα μπορούν να προβάλουν κανένα εμπόδιο στη διακίνηση στην αγορά μεταλλαγμένων προϊόντων που έχουν λάβει την κοινοτική έγκριση. Η εν λόγω πρόταση τυπικά εμπίπτει στην αρμοδιότητα του Συμβουλίου υπουργών Περιβάλλοντος, όμως οι υπουργοί Γεωργίας καλούνται και αυτοί να αποφανθούν επ΄ αυτής εξετάζοντας τις οικονομικές της επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή γεωργία, τις συνέπειές της στη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς και τη συμβατότητά της με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

22 Σεπ 2010

Δωρεάν ανθρακούχο νερό στο Παρίσι


Με απώτερο στόχο τη σταδιακή «απεξάρτηση» των Γάλλων από το εμφιαλωμένο νερό, οι αρχές του Παρισιού έκαναν τα αποκαλυπτήρια τεχνητής πηγής, από την οποία αναβλύζει ανθρακούχο νερό. Η πηγή –η πρώτη του είδους στη Γαλλία- θα ξεδιψά τους περαστικούς με παγωμένο νερό, στο οποίο πρώτα θα διοχετεύεται διοξείδιο του άνθρακα.
Η ανταπόκριση των κατοίκων του 12ου διαμερίσματος, στο νοτιο-ανατολικό Παρίσι, ήταν ενθουσιώδης. Από το πρωί, ο κόσμος συνέρρεε στον Κήπο του Ρεϊγί για να δροσιστεί στη δημόσια πηγή, με κάποιους μάλιστα να συγκρίνουν το νερό με το διάσημο ανά τον κόσμο Perrier.
Η Γαλλία είναι όγδοη στον κατάλογο των χωρών με τη μεγαλύτερη κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού, καθώς ο μέσος Γάλλος υπολογίζεται πως πίνει πάνω από 100 λίτρα το χρόνο. Η συνήθειά τους αυτή ωστόσο έχει, σύμφωνα με ειδικούς, σοβαρές συνέπειες για το περιβάλλον. Μόνο το 2009, η χώρα παρήγαγε 262 χιλιάδες τόνους πλαστικών απορριμάτων!
Η πηγή που θα είναι προσβάσιμη κατά τις ώρες λειτουργίας του Κήπου του Ρεϊγί, θεωρείται τρόπον τινά ένα πείραμα, που θα καταδείξει κατά πόσο οι Γάλλοι είναι διατεθειμένοι να αλλάξουν συνήθειες. Κατά την πρόεδρο της Eau de Paris, της εταιρίας ύδρευσης της γαλλικής πρωτεύουσας, ο κόσμος «θα κατανάλωνε περισσότερο νερό βρύσης εάν ήταν ανθρακούχο». Ήδη πάντως υπάρχουν ενθαρρυντικές ενδείξεις: πέρυσι οι πωλήσεις μηχανημάτων ενανθράκωσης για οικιακή χρήση εκτοξεύθηκαν.
Εάν το πείραμα κριθεί επιτυχές, ο δήμος του Παρισιού ενδέχεται να εγκαταστήσει παρόμοιες πηγές σε άλλα σημεία της πρωτεύουσας. Κοστίζουν 75.000 ευρώ η καθεμία, είναι συνδεδεμένες με το δίκτυο υδροδότησης και παρέχουν νερό για όλα τα γούστα: ανθρακούχο ή μη, παγωμένο ή σε θερμοκρασία δωματίου. Οι Γάλλοι ακολουθούν έτσι το παράδειγμα των Ιταλών που, χάρη σε 215 τέτοιες πηγές, αγοράζουν 2.300 πλαστικά μπουκάλια λιγότερα την ημέρα.

Η Κομισιόν έδωσε το πράσινο φως για πληρωμές ενισχύσεων αγροτών


«Πράσινο φως» έδωσαν οι Βρυξέλλες για την ταχύτερη καταβολή των ενισχύσεων στους αγρότες δέκα κρατών-μελών της Ε.Ε. μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, η Διαχειριστική Επιτροπή για τις Αμεσες πληρωμές, υιοθετώντας ομόφωνα τη σχετική πρόταση της Κομισιόν αποφάσισε σήμερα να επιτρέψει σε 10 κράτη μέλη μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα, να καταβάλουν στους αγρότες έως το 50% των άμεσων πληρωμών που προβλέπονται για το 2010, από τις 16 Οκτωβρίου αντί για την 1η Δεκεμβρίου.
Τα υπόλοιπα κράτη - μέλη είναι το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ουγγαρία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Λετονία,η Λιθουανία, η Ρουμανία και η Ισπανία.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι λόγοι που οδήγησαν την Επιτροπή σε αυτή την απόφαση για επίσπευση της καταβολής άμεσων πληρωμών στους αγρότες, ήταν η χρηματοπιστωτική κρίση και οι επιπτώσεις της στο μειωμένο εισόδημα, στις αυστηρότερες συνθήκες δανειοδότησης, στις διακυμάνσεις των τιμών σε ορισμένα αγροτικά προϊόντα, αλλά και οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες.
Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ακόμη ότι προϋπόθεση για την καταβολή των άμεσων πληρωμών είναι η απαιτούμενη επαλήθευση των συνθηκών επιλεξιμότητας.

Aπαγόρευση ζάχαρης στους χυμούς;

Το εκτελεστικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρότεινε τα κράτη μέλη της να απαγορεύσουν την προσθήκη ζάχαρης στους περισσότερους φρουτοχυμούς στο πλαίσιο μιας πολιτικής για την παραγωγή υγιεινότερων τροφίμων.
Συναγερμός έχει σημάνει στην Ευρώπη μετά την αύξηση που παρατηρήθηκε στην παχυσαρκία και στα προβλήματα που σχετίζονται με αυτήν, οδηγώντας τις κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών χωρών και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην αναζήτηση τρόπων για να υιοθετήσουν οι πολίτες τους έναν υγιεινότερο τρόπο ζωής.
Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής, η Επιτροπή προτείνει μια επίσημη απαγόρευση από την ΕΕ της προσθήκης ζάχαρης σε σχεδόν όλους τους χυμούς φρούτων, αναφέρεται σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.
Η κύρια εξαίρεση της απαγόρευσης αυτής θα είναι τα νέκταρ, ένα παραδοσιακά ζαχαρούχο ποτό, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση. Ωστόσο σε αυτά τα ποτά θα πρέπει να αναφέρεται σαφώς η προσθήκη ζάχαρης.
Επιπλέον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την προσθήκη της τομάτας στον επίσημο κατάλογο της ΕΕ με τα φρούτα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή χυμού.
Οι τομάτες, βάσει της βιολογίας τους, είναι φρούτα κι όχι λαχανικά.
Οι δύο προτάσεις θα πρέπει να εγκριθούν από τα κράτη μέλη της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να τεθούν σε ισχύ.

Κλέβουν και νεκρούς στην Ελλάδα

Ζωηρή έκπληξη, που σύντομα μετατράπηκε σε οργή, δοκίμασαν οι συγγενείς που επισκέφθηκαν τα μνήματα των δικών τους ανθρώπων στο κοιμητήριο του τοπικού διαμερίσματος Περδίκκα της Πτολεμαΐδας, όταν διαπίστωσαν ότι οι τάφοι είχαν λεηλατηθεί από αγνώστους!Περισσότερα από 15 μνήματα των νεκροταφείων του οικισμού είχαν υποστεί μεγάλες φθορές από την επέλαση των ιερόσυλων βανδάλων, οι οποίοι είχαν κλέψει κάθε είδους μπρούτζινα αντικείμενα, από τα ανθοδοχεία και τα διακοσμητικά φαναράκια ως τα καντήλια και τους μεταλλικούς σταυρούς!Στο νεκροταφείο έφτασαν άνδρες της Αστυνομικής Υποδιεύθυνσης Πτολεμαΐδας, οι οποίοι πήραν δακτυλικά αποτυπώματα από τα λεηλατημένα μνήματα και προσπαθούν να εντοπίσουν τους δράστες. Πιθανότατα πρόκειται για μέλη συμμορίας, που κλέβουν μεταλλικά αντικείμενα, τα λιώνουν και τα πωλούν σε χυτήρια για να εξασφαλίζουν «μεροκάματο», χωρίς να υπολογίζουν τον πόνο και την θλίψη που προκαλούν στους συγγενείς των νεκρών.
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΙΑ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΗΣΥΧΑΣΟΥΝ.... ΟΡΓΑΝΩΘΕΙΤΕ ΓΙΑΤΙ ΧΑΝΟΜΑΣΤΕ

Ανακάλυψαν «χαμένα» αμφίβια

Δύο είδη αφρικανικών βατράχων και μία σαλαμάνδρα που θεωρούνταν εξαφανισμένα εδώ και πολλές δεκαετίες εντόπισαν ερευνητές, στο πλαίσιο ειδικής αποστολής ενόψει της συνόδου της Σύμβασης για τη Βιολογική Ποικιλότητα, που πραγματοποιείται τον Οκτώβριο στην Ιαπωνία.
Σε σπήλαιο της επαρχίας Χιντάλγκο του Μεξικού, ένας καθηγητής του Εθνικού Αυτόνομου Πανεπιστημίου εντόπισε είδος σαλαμάνδρας που θεωρείτο εξαφανισμένη από τη δεκαετία του 1940. Χωρίς να έχει μεγάλες προσδοκίες, ο Σον Ροβίτο ακολούθησε τις μαρτυρίες κατοίκων ενός χωριού, οι οποίοι επέμεναν πως την είχαν δει στο σπήλαιο. Πράγματι, λίγα λεπτά αργότερα, εντόπισε «μία μεγάλη ενήλικη σαλαμάνδρα με μακριά ουρά και όψη διαφορετική απ’ όσα είδη» είχε δει.
Κατά τη διάρκεια νυχτερινής αποστολής σε παρθένο δάσος, κατά μήκος παραπόταμου του Κονγκό, στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, ο Γιος Κίελγκαστ του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Δανίας ακολούθησε το κάλεσμα του βατράχου του Omaniundu. Αρχικά πίστεψε πως ανακάλυψε ένα άγνωστο έως σήμερα αμφίβιο, για να διαπιστώσει κατόπιν έρευνας ότι επρόκειτο για το βάτραχο που κανείς δεν είχε δει από το 1979. Ανάλογη αποστολή επιστημόνων στην Ακτή του Ελεφαντοστού, κοντά στα σύνορα με τη Λιβερία, οδήγησε στην... εκ νέου ανακάλυψη του βατράχου ζαχαροκάλαμου του Όρους Νίμπα, που είχε «χαθεί» από το 1967.
«Πρόκειται για φανταστικά ευρήματα που θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις για τους ανθρώπους και για τα αμφίβια», δήλωσε εκπρόσωπος της Διεθνούς Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης, εξηγώντας ότι από αυτά τα είδη θα μπορούσαν να προέλθουν ακόμη και νέα συστατικά για την παρασκευή φαρμάκων.
Η αναζήτηση για περισσότερα είδη συνεχίζεται, με την ελπίδα στη σύνοδο της Ναγκόγια να ανακοινωθούν περισσότερες ευχάριστες εξελίξεις. Οι ερευνητές ωστόσο παραδέχονται ότι οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος τους και πως τα περισσότερα «χαμένα» αμφίβια ενδέχεται να έχουν ήδη περάσει στη λήθη.

Καθηγητές λαμόγια τσέπωναν χρήμα

Είκοσι άτομα, ανάμεσα τους ο πρώην πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Γιάννης Αντωνόπουλος, παραπέμπονται σε δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, για το σκάνδαλο υπεξαίρεσης μεγάλων ποσοτήτων πετρελαίου θέρμανσης από το Ίδρυμα.
Μεταξύ των πράξεων που καταλογίζονται βάσει της δικογραφίας στους κατηγορούμενους είναι -κατά περίπτωση- αυτές της υπεξαίρεσης στην υπηρεσία, της άμεσης συνέργειας στην παραπάνω πράξη, της ψευδούς βεβαίωσης και της ηθικής αυτουργίας στην ανωτέρα πράξη.
Πέρα από τον πρώην πρύτανη του Ιδρύματος Γ. Αντωνόπουλο, ο αντιεισαγγελέας Εφετών Αχιλλέας Ζήσης «στέλνει» στο εδώλιο του κατηγορουμένου επτά υπαλλήλους του ΑΠΘ, όλοι τους μέλη των επιτροπών παραλαβών και προμηθειών, καθώς επίσης δώδεκα ιδιοκτήτες και οδηγούς βυτιοφόρων και εταιριών πετρελαιοειδών.
Ο εκ των βασικών κατηγορουμένων του σκανδάλου, που διετέλεσε μέχρι το 2003 θερμαστής του Ιδρύματος, απεβίωσε και δεν περιλαμβάνεται στο μακρύ κατάλογο των κατηγορουμένων.
Το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε τον Οκτώβριο του 2008 και όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο, το διάστημα από τον Οκτώβριο του 1999 έως τον Απρίλιο του 2004 έγιναν προμήθειες τουλάχιστον 11 εκατομμυρίων λίτρων σε πετρέλαιο θέρμανσης, αξίας επτά εκατομμυρίων ευρώ, που το Ίδρυμα κατέβαλε σε εμπόρους πετρελαιοειδών, χωρίς όμως, αυτές οι ποσότητες να καταλήξουν στις δεξαμενές του Πανεπιστημίου. Αντίθετα, διακινήθηκαν κανονικά στην αγορά.

Κινητοποιήσεις παραγωγών λαϊκών αγορών

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις προχωρούν την Τετάρτη και Πέμπτη (22 - 23/9) οι παραγωγοί λαϊκών αγορών, αντιδρώντας στο νόμο για υποχρεωτική τοποθέτηση ταμειακών μηχανών στους πάγκους των λαϊκών αγορών. Θυμίζουμε ότι από την 1η Οκτωβρίου ξεκινά η εφαρμογή της χρήσης των φορητών ταμειακών μηχανών σε παραγωγούς και πωλητές λαϊκών αγορών, αλλά από την πλευρά τους οι παραγωγοί δηλώνουν ανέτοιμοι για κάτι τέτοιο και ζητούν τρίμηνη αναβολή του μέτρου.
Οι παραγωγοί διαφωνούν με την εφαρμογή του μέτρου και σύμφωνα με πληροφορίες μόνο ορισμένοι έχουν προχωρήσει στην αγορά ταμειακών μηχανών, ενώ οι περισσότεροι δεν έχουν κάνει ούτε την παραγγελία. Όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς είναι πλέον τόσο οριακός ο χρόνος που και τώρα να παραγγείλουν τις ταμειακές μηχανές θα είναι αδύνατον να τις έχουν μέχρι την 1η Οκτωβρίου. Οι παραγωγοί ζητούν νέο γύρο διαβούλευσης και θα προχωρήσουν σε απεργία την Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010, ενώ αύριο στις 10 το πρωί θα πραγματοποιηθεί διαδήλωση μπροστά από το υπουργείο Οικονομικών και συμβολικός αποκλεισμός. Αιτήματα του κλάδου δεν είναι μόνο το θέμα των ταμειακών αλλά και φορολογικά ζητήματα, η αύξηση του ΦΠΑ στα αγροτικά προϊόντα και γενικότερα προβλήματα καλής λειτουργίας του θεσμού των λαϊκών αγορών. Σε ανακοίνωση της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγορών, αναφέρει ότι τα μέτρα της κυβέρνησης διαλύουν τον θεσμό τον λαϊκών αγορών καθώς το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ από 11 στο 13%, θα «αδειάσει» τις υπαίθριες αγορές.

21 Σεπ 2010

Κινδυνεύουν τα πλατάνια της Θεσπρωτίας


Τα αιωνόβια πλατάνια της Θεσπρωτίας νεκρώνονται από την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους. Τα δέντρα της περιοχής, το ένα μετά το άλλο, κιτρινίζουν και τελικά ξεραίνονται, προσβεβλημένα από έναν επικίνδυνο μύκητα. Συγκεκριμένα, με ανακοίνωσή του το Δασαρχείο Ηγουμενίτσας, αφού πιστοποίησε την ασθένεια, ζήτησε από τους αγρότες να λάβουν μέτρα ώστε να αποτραπεί η εξάπλωση της νόσου.
Ο πιο συχνός τρόπος μετάδοσης του μύκητα του μεταχρωματικού έλκους είναι τα πριόνια. Οι ξυλοκόποι κόβουν τα άρρωστα δέντρα, αλλά χωρίς να το γνωρίζουν μεταφέρουν τον μύκητα από προσβεβλημένα δέντρα, σε άλλα, που είναι υγιή. Στη Θεσπρωτία παρατηρήθηκαν τις τελευταίες μέρες η διασπορά της νόσου και νέες εστίες προσβολής, που ξεκίνησαν από δέντρα στα οποία είχαν κοπεί κλαδιά με εργαλεία που νωρίτερα χρησιμοποιήθηκαν σε προσβεβλημένα δέντρα.Ήδη η Διεύθυνση Δασών του νομού προσανατολίζεται στο να εκδώσει ανακοίνωση με την οποία θα απαγορεύει την υλοτομία και την κλάδευση πλατάνων σε όλο τον νομό, ενώ συνιστά σε όσους το κάνουν να απολυμαίνουν κάθε φορά τα εργαλεία και τα μηχανήματά τους. Το μεταχρωματικό έλκος ήρθε στην Ελλάδα το 2003 από την Ιταλία και είναι η πλέον καταστρεπτική ασθένεια των πλατάνων, ενώ προσβάλλει μόνο το συγκεκριμένο δέντρο. Προκαλεί νέκρωση των κλαδιών και σταδιακά τα δέντρα ξεραίνονται. Τα νεαρά δέντρα «πεθαίνουν» μέσα σε δύο χρόνια, τα μεγαλύτερα σε ηλικία χρειάζονται χρόνια για να υποκύψουν στον παθογόνο μύκητα. Το πιο εμφανές σύμπτωμα είναι ο ξαφνικός μαρασμός ενός τμήματος του δέντρου και αυτό εμφανίζεται την άνοιξη και το καλοκαίρι, όταν η ανάγκη για νερό είναι μεγαλύτερη. Τα φύλλα κιτρινίζουν και μαραίνονται και σταδιακά νεκρώνουν ολόκληρα κλαδιά.

Σουηδία: Σκίνχεντ στα 16 του αρχηγός κόμματος στη Βουλή στα 31


Πανηγυρίζει ο μόλις 31 ετών Τζίμι Άκεσον, αρχηγός του κόμματος «Σουηδοί Δημοκράτες», ο οποίος δήλωσε ότι το κόμμα του «έγραψε ιστορία». Παρά τις κινητοποιήσεις εναντίον τους (χθες διαδήλωσαν 6.000 στη Στοκχόλμη), το κόμμα των «Σουηδών Δημοκρατών» - μια κίνηση με νεοναζιστικές ρίζες και άκρως ξενοφοβική και αντιμεταναστευτική ατζέντα, ιδίως σε βάρος των μουσουλμάνων - όχι μόνο μπήκε στη Βουλή διπλασιάζοντας σχεδόν τα ποσοστά του από την τελευταία εκλογική αναμέτρηση του 2006, αλλά ήδη προβάλλει και ως άτυπος «ρυθμιστής». Είναι χαρακτηριστικό ότι ο μόλις 31 ετών αρχηγός του Τζίμι Ακεσον, ο οποίος έχει παραδεχθεί δημοσίως ότι υπήρξε σκίνχεντ στα 16 του, δήλωσε ότι το κόμμα του «έγραψε ιστορία» και υποσχέθηκε πως θα «συμπεριφερθεί υπεύθυνα». Γίνεται να νικήσει κάποιο κόμμα σε εθνικές εκλογές λαμβάνοντας μόλις το 5,7%; Στην περίπτωση του κόμματος «Σουηδοί Δημοκράτες», το οποίο εισέρχεται για πρώτη φορά στη Βουλή της Σουηδίας κερδίζοντας 20 έδρες και τον «τίτλο» του επίδοξου ρυθμιστή των μετεκλογικών παζαριών. Ενός ρυθμιστή τον οποίο οι υπόλοιποι πρωταγωνιστές της σουηδικής πολιτικής σκηνής επιχειρούν με κάθε νόμιμο τρόπο να κρατήσουν σε απόσταση. Όλοι οι άλλοι υποψήφιοι, αντίθετα, «έχασαν» στις βουλευτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής στη Σουηδία. Στους χαμένους συγκαταλέγεται ο πρωθυπουργός Φρέντρικ Ράινφελντ, που είδε μεν την τετρακομματική κεντροδεξιά «Συμμαχία» του να νικά άνετα τον αντιπολιτευόμενο κεντροαριστερό συνασπισμό (και μάλιστα με υψηλότατο ποσοστό: 49,2% έναντι 43,9%), αλλά απώλεσε την αυτοδυναμία αφού δεν συγκέντρωσε αρκετές έδρες για να σχηματίσει νέα κυβέρνηση. Έτσι, η ιστορική αυτή νίκη - είναι η πρώτη φορά που η Κεντροδεξιά κερδίζει δύο συνεχόμενες φορές τους Σοσιαλδημοκράτες στην παραδοσιακά σοσιαλδημοκρατική σκανδιναβική χώρα - είχε μια γλυκόπικρη γεύση για τον 45χρονο σουηδό πολιτικό. Τώρα, λένε πολλοί αναλυτές, ίσως αναγκαστεί να σχηματίσει μια εύθραυστη κυβέρνηση μειοψηφίας ποντάροντας στη «σιωπηρή» στήριξη του κόμματος «Σουηδοί Δημοκράτες».

ΟΤΑΝ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΣΤΙΣ ΙΔΕΕΣ ΣΟΥ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΖΕΣΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΕΣ ΚΑΝΕΙΣ ΘΑΥΜΑΤΑ

Αγριαγκινάρα στην Μαγνησία

Περίπου 50.000 στρέμματα αγριαγκινάρας, θα φυτευτούν σύντομα στην Μαγνησία και θα δώσουν παραγωγή που θα εκμεταλλευτούν τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που κατασκευάζει στην περιοχή ο Όμιλος Apollo Capital Group και οι θυγατρικές του εταιρίες Ελληνική Βιομάζα Α.Ε. και Τράπεζα Ενέργειας Α.Ε.
Η αγορά αγροτικών εκτάσεων σε όλη την Θεσσαλία ολοκληρώθηκε και στην Μαγνησία θα κατασκευαστούν συνολικά 6 σταθμοί, συνολικής ισχύος 15MW για την παραγόμενη βιομάζα.
Ο Όμιλος έχει υπογράψει συμφωνητικό αποκλειστικής συνεργασίας με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Νικόλαο Δαναλάτο και το εργαστήριο έρευνας της Γεωπονικής Σχολής για την χρήση του σπόρου αγριαγκινάρας που έχει εξελίξει το Τμήμα Γεωπονίας για τα επόμενα 3 χρόνια για την καλλιέργεια 1,5 εκ. στρεμμάτων.

Εξυγίανση ΑΤΕ μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου

Στην τελευταία έκθεση του ΔΝΤ αναφερόταν με αρκετή έμφαση, ότι η κυβέρνηση είχε αναλάβει τη δέσμευση να υποβάλει εντός του Σεπτεμβρίου σχέδιο εξυγίανσης της ΑΤΕ στην Κομισιόν, ώστε να δοθεί η έγκριση για άμεση αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, την οποία έχει δηλώσει ότι θα καλύψει η κυβέρνηση. Η προθεσμία αυτή, όμως, είναι πλέον βέβαιο ότι θα χαθεί, αφού η κυβέρνηση δεν αντέχει πολιτικά να ανοίξει το λεπτό θέμα της εξυγίανσης της ΑΤΕ, που θα έχει υψηλό πολιτικό κόστος στην επαρχία, λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Έτσι, η αύξηση κεφαλαίου και η έναρξη εφαρμογής του σχεδίου εξυγίανσης μετατέθηκε σιωπηλά μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου και όλως τυχαίως αναβλήθηκε παράλληλα για το τέλος του χρόνου ο προγραμματισμένος έλεγχος των τραπεζών. «Μόνο ζημιά θα γινόταν στην ΑΤΕ και το τραπεζικό σύστημα, αν το νέο τεστ αντοχής γινόταν μόνο για να επιβεβαιωθεί το σοβαρό πρόβλημα κεφαλαιακής επάρκειας της ΑΤΕ», εκτιμά στέλεχος μεγάλης τράπεζας, υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο να χαθούν και πάλι καταθέσεις, λόγω της αρνητικής δημοσιότητας.
Δυστυχώς, όμως, αυτή η εύλογη αναβολή, λόγω του προβλήματος της ΑΤΕ, αντί να έχει έγκαιρα αποφασισθεί και ανακοινωθεί από το καλοκαίρι, αφέθηκε να ανακοινωθεί υπό την πίεση δημοσιευμάτων στο εξωτερικό με μεγάλη καθυστέρηση, δημιουργώντας εύλογα απορίες στους αναλυτές και εντείνοντας αδικαιολόγητα την καχυποψία για την πραγματική κατάσταση του τραπεζικού συστήματος…

20 Σεπ 2010

Οι Κινέζοι αγρίεψαν

Έπειτα από μήνες θερμών και ανέφελων συνομιλιών, βαριά σύννεφα αρχίζουν και πάλι να σκιάζουν τις σχέσεις Ελλάδας και Κίνας, μετά την αδυναμία του Ελληνικού Δημοσίου να εγγυηθεί την ομαλή λειτουργία των κινεζικών επενδύσεων στη χώρα μας και την υλοποίηση όσων συμφωνήθηκαν στις αρχές του καλοκαιριού μεταξύ του Παπανδρέου και κορυφαίων αξιωματούχων της Κίνας.
Παρά την αρχική καχυποψία του Πεκίνου από τις προεκλογικές εξαγγελίες του ΠαΣοΚ για επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης με την Cosco, οι πάγοι έλιωσαν γρήγορα και ο Έλληνας Πρωθυπουργός έχει ήδη υποδεχθεί στην Αθήνα τον επικεφαλής της εταιρείας που έχει εγκατασταθεί στο λιμάνι του Πειραιά, αλλά και τον αναπληρωτή πρόεδρο της χώρας που υπόσχεται να μετατρέψει την Ελλάδα σε επιχειρησιακό της κέντρο. Τους τελευταίους μήνες όμως το Ελληνικό Δημόσιο, είτε μέσω του ΟΛΠ είτε μέσω των συναρμόδιων υπουργείων, έχει προχωρήσει σε ενέργειες που οι Κινέζοι θεωρούν εχθρικές και ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της. «Αν δεν θέλετε άλλες κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα, αρκεί να μας το πείτε. Αλλά αν τις θέλετε, θα πρέπει και να το αποδείξετε» είναι το μήνυμα που εκπέμπουν αυτές τις ημέρες οι προπομποί του κινέζου πρωθυπουργού, ο οποίος θα επισκεφθεί την Αθήνα στις 2 Οκτωβρίου, με βασική του επιδίωξη να ανοίξει τον δρόμο για νέες επενδύσεις στην Ελλάδα ή να κλείσει την πόρτα οριστικά και αμετάκλητα. Ο πρωθυπουργός της Κίνας κ. Γουέν Ζιαμπάο έχει προγραμματίσει δείπνο με τον κ. Παπανδρέου στις 2 Οκτωβρίου και κοινή επίσκεψη στο λιμάνι του Πειραιά την επομένη. Στις 3 Οκτωβρίου θα διεξαχθούν λοιπόν οι πιο κρίσιμες ελληνοκινεζικές συνομιλίες για τις επενδύσεις που προγραμματίζονται, ενώ προπομποί του κ. Ζιαμπάο έχουν ήδη συναντηθεί με τον Θ. Πάγκαλο και τη Λούκα Κατσέλη, εκφράζοντας κατ΄ αρχάς επιφυλάξεις για το αν μπορούν να προχωρήσουν οι επενδύσεις που συμφωνήθηκαν τον Ιούνιο μεταξύ του κ. Παπανδρέου και του αναπληρωτή προέδρου της Κίνας. Όπως είχε συζητηθεί τότε, οι Κινέζοι ενδιαφέρονται για την κατασκευή εμπορευματικού κέντρου του ΟΣΕ στο Θριάσιο πεδίο, για την είσοδο της Cosco στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και για την αξιοποίηση από άλλον κινεζικό κολοσσό τού υπό κατασκευήν αεροδρομίου στο Καστέλι της Κρήτης. Όλα αυτά έχουν συζητηθεί, αλλά δεν έχουν αποφασιστεί. Στις αρχές Οκτωβρίου ή θα κλειδώσουν ή θα ναυαγήσουν οριστικά.

Εξαφανίστηκαν 600.000 φυτά

Πάνω από 600.000 φυτά σβήστηκαν από τον κατάλογο των καταγεγραμμένων ειδών...
Ο κατάλογος περιελάμβανε περισσότερα από ένα εκατομμύριο είδη. Εντός του έτους επιστήμονες θα ανακοινώσουν ότι στην πραγματικότητα υπάρχουν περίπου 400.000 είδη φυτών. Η έρευνά τους διήρκεσε τρία χρόνια. Κρίθηκε απαραίτητη στο πλαίσιο των προσπαθειών να εντοπιστούν και να προστατευθούν τα είδη που απειλούνται με εξαφάνιση και επιβλήθηκε από τη Σύμβαση για τη Βιολογική Ποικιλότητα του 2002.«Κατά μέσο όρο, κάθε φυτό μπορεί να είχε 2-3 ονόματα», δήλωσε στον Guardian ο Άλαν Πέιτον, ο οποίος μετείχε στο πρόγραμμα καταγραφής. Όπως εξηγεί, αυτό συνέβαινε επειδή πολύ συχνά οι ερευνητές αγνοούσαν ότι το είδος που εξέταζαν είχε ήδη αποτελέσει αντικείμενο μελέτης από άλλες επιστημονικές ομάδες. Άλλες φορές, οι επιφανειακές διαφορές μεταξύ φυτών, όπως το μέγεθος των φύλλων τους, οδηγούσε στη διπλή ή και τριπλή καταγραφή τους με διαφορετική ονομασία. Όπως εξηγεί ο Πέιτον, αυτό το πρόβλημα καθιστά προβληματική την αναζήτηση πληροφοριών για ένα είδος. Εν τω μεταξύ, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν σπόρους που θα αντέχουν στις όλο και υψηλότερες θερμοκρασίες, επιστήμονες στο Μεξικό αξιοποιούν σιτάρι ηλικίας 500 και πλέον ετών.Μελετώντας το σιτάρι που έφεραν από την Ευρώπη Ισπανοί ιερείς προκειμένου να παρασκευάσουν την όστια για τους καθολικούς πιστούς, διαπίστωσαν ότι έχει μακρύτερους μίσχους, ικανούς να «αποθηκεύσουν» περισσότερο νερό και θρεπτικά συστατικά. Έτσι, στα εργαστήρια του Διεθνούς Κέντρου Βελτίωσης Αραβοσίτου και Σίτου, το διασταυρώνουν με τη σύγχρονη κοινή ποικιλία, ευελπιστώντας ότι το υβρίδιο που θα προκύψει θα βοηθήσει να θωρακιστούν οι αγρότες από τις συνέπειες της αλλαγής των καιρικών συνθηκών.

Συνέδριο Βιολογικής Γεωργίας στην Καρδίτσα

«Το μέλλον ανήκει στη Βιολογική Γεωργία» ήταν το μήνυμα που έστειλαν οι διοργανωτές της 10ης Οικολογικής Γιορτής Καρδίτσας η οποία ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ στην Καρδίτσα, με ποικίλες εκδηλώσεις.
Επί τέσσερις συνεχείς ημέρες, η ανταπόκριση του κόσμου υπήρξε εντυπωσιακή και όλοι στάθηκαν με ιδιαίτερη προσοχή στα 46 περίπτερα που περιλάμβανε η Πανελλαδική Εκθεσιακή Αγορά Βιολογικών Προϊόντων και χειροποίητων ειδών που λειτούργησε στο άλσος του Παυσιλύπου.
Το μέλι, το ελαιόλαδο, τα κηπευτικά και τα εσπεριδοειδή ήταν μερικά μόνον από τα προϊόντα για τα οποία μπορούσαν να ενημερωθεί το κοινό, αλλά και να τα αγοράσει.
Σημαντική υπήρξε η συμμετοχή του κοινού και στις παράλληλες εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης. Στην Εκθεσιακή Αγορά πραγματοποιήθηκαν οργανωμένες επισκέψεις μαθητών, οι οποίοι ήρθαν σε άμεση επαφή με τα βιολογικά προϊόντα, συζήτησαν με τους βιοκαλλιεργητές και πληροφορήθηκαν για τα οφέλη τους.

Σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα στο ναό του Άκτιου Απόλλωνα

Νέα σπουδαία ευρήματα (αρχαία νομίσματα, κολοσσικό χέρι) αποκαλύφθηκαν φέτος στην ανασκαφή της Καθηγήτριας Αρχαιολογίας Ισμήνης Τριάντη στο ναό του Άκτιου Απόλλωνα, για τα οποία ενημερώθηκε χθες (Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010) κατά την επίσκεψή του ο νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας Θύμιος Σώκος.
Πέρυσι, στις 17 Σεπτεμβρίου 2009 του είχαν βρεθεί στον ίδιο χώρο τα δύο θεϊκά κεφάλια κολοσσικών αγαλμάτων του Απόλλωνα και της Αρτεμης.
Η κ. Τριάντη σκάβει τα τελευταία χρόνια στο Άκτιο Βόνιτσας, αποκαλύπτοντας τον ναό του Απόλλωνα που είδε ο Οκταβιανός Αύγουστος εκεί και τον μεγέθυνε όταν νίκησε τον Μάρκο Αντώνιο και την Κλεοπάτρα στη ναυμαχία του Ακτίου (31 π.Χ.).
Ο ναός είναι πιθανότατα σύγχρονος της ίδρυσης της Νικόπολης και του Μνημείου του Αυγούστου (29-27 π.Χ.).
Η θέση του ήταν γνωστή από το 1867, όταν ο Γάλλος πρόξενος στα Γιάννενα Φρανσουά Νοέλ Σαμπουαζό έκανε την πρώτη ανασκαφή και βρήκε δύο αρχαϊκούς Κούρους, που έστειλε στο Λούβρο.
Πυκνή βλάστηση είχε καλύψει έπειτα από χρόνια τα υπολείμματα του κτιρίου.
Η πανεπιστημιακή ανασκαφή έφερε στο φως ένα ναόσχημο οικοδόμημα (μήκους 24,15 μ. και πλάτους 9,20 μ.) με εγκάρσιο τοίχο (3,43 μ.).
Στο κέντρο του σηκού βρέθηκε μια τετράπλευρη βάση (0,55 x 0,55 μ.). Η κ. Τριάντη είχε από πρόπερυσι παρατηρήσει ότι η βαθειά θεμελίωση της δείχνει πως ανήκει σε προγενέστερο αρχαϊκό ναό.
«Τα εντυπωσιακά ευρήματα της ανασκαφής της κ. Τριάντη αλλάζουν τα δεδομένα για την ιστορικότητα και την αξία της περιοχής του Ακτίου.
Αξίζουν στην κ. Τριάντη και στους συνεργάτες της πολλές ευχαριστίες για την επιστημονική τεκμηρίωση των ευρημάτων στην περιοχή.
Είμαστε αλληλέγγυοι με τους ελάχιστους πόρους που διαθέτει η νομαρχία σε αυτή την ανασκαφή όπως και στην ανασκαφή του αρχαίου νεκροταφείου των Οινιαδών, στην ανασκαφή της Παλαιομάνινας και της Δελβίνας Ναυπάκτου.
Ακόμη η νομαρχία χρηματοδοτεί τις μελέτες ανάταξης των αρχαίων θεάτρων της Πλευρώνας και των Οινιαδών σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης.
Επιβάλλεται να συνεχισθούν αυτές οι πρωτοβουλίες γιατί τα αρχαία μνημεία είναι η περιουσία μας και χαρακτηρίζουν την ιστορία της Αιτωλοακαρνανίας» δήλωσε μετά την επίσκεψη του στην ανασκαφή ο κ. Σώκος.