22 Σεπ 2010

Δωρεάν ανθρακούχο νερό στο Παρίσι


Με απώτερο στόχο τη σταδιακή «απεξάρτηση» των Γάλλων από το εμφιαλωμένο νερό, οι αρχές του Παρισιού έκαναν τα αποκαλυπτήρια τεχνητής πηγής, από την οποία αναβλύζει ανθρακούχο νερό. Η πηγή –η πρώτη του είδους στη Γαλλία- θα ξεδιψά τους περαστικούς με παγωμένο νερό, στο οποίο πρώτα θα διοχετεύεται διοξείδιο του άνθρακα.
Η ανταπόκριση των κατοίκων του 12ου διαμερίσματος, στο νοτιο-ανατολικό Παρίσι, ήταν ενθουσιώδης. Από το πρωί, ο κόσμος συνέρρεε στον Κήπο του Ρεϊγί για να δροσιστεί στη δημόσια πηγή, με κάποιους μάλιστα να συγκρίνουν το νερό με το διάσημο ανά τον κόσμο Perrier.
Η Γαλλία είναι όγδοη στον κατάλογο των χωρών με τη μεγαλύτερη κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού, καθώς ο μέσος Γάλλος υπολογίζεται πως πίνει πάνω από 100 λίτρα το χρόνο. Η συνήθειά τους αυτή ωστόσο έχει, σύμφωνα με ειδικούς, σοβαρές συνέπειες για το περιβάλλον. Μόνο το 2009, η χώρα παρήγαγε 262 χιλιάδες τόνους πλαστικών απορριμάτων!
Η πηγή που θα είναι προσβάσιμη κατά τις ώρες λειτουργίας του Κήπου του Ρεϊγί, θεωρείται τρόπον τινά ένα πείραμα, που θα καταδείξει κατά πόσο οι Γάλλοι είναι διατεθειμένοι να αλλάξουν συνήθειες. Κατά την πρόεδρο της Eau de Paris, της εταιρίας ύδρευσης της γαλλικής πρωτεύουσας, ο κόσμος «θα κατανάλωνε περισσότερο νερό βρύσης εάν ήταν ανθρακούχο». Ήδη πάντως υπάρχουν ενθαρρυντικές ενδείξεις: πέρυσι οι πωλήσεις μηχανημάτων ενανθράκωσης για οικιακή χρήση εκτοξεύθηκαν.
Εάν το πείραμα κριθεί επιτυχές, ο δήμος του Παρισιού ενδέχεται να εγκαταστήσει παρόμοιες πηγές σε άλλα σημεία της πρωτεύουσας. Κοστίζουν 75.000 ευρώ η καθεμία, είναι συνδεδεμένες με το δίκτυο υδροδότησης και παρέχουν νερό για όλα τα γούστα: ανθρακούχο ή μη, παγωμένο ή σε θερμοκρασία δωματίου. Οι Γάλλοι ακολουθούν έτσι το παράδειγμα των Ιταλών που, χάρη σε 215 τέτοιες πηγές, αγοράζουν 2.300 πλαστικά μπουκάλια λιγότερα την ημέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: