21 Σεπ 2010

Εξυγίανση ΑΤΕ μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου

Στην τελευταία έκθεση του ΔΝΤ αναφερόταν με αρκετή έμφαση, ότι η κυβέρνηση είχε αναλάβει τη δέσμευση να υποβάλει εντός του Σεπτεμβρίου σχέδιο εξυγίανσης της ΑΤΕ στην Κομισιόν, ώστε να δοθεί η έγκριση για άμεση αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, την οποία έχει δηλώσει ότι θα καλύψει η κυβέρνηση. Η προθεσμία αυτή, όμως, είναι πλέον βέβαιο ότι θα χαθεί, αφού η κυβέρνηση δεν αντέχει πολιτικά να ανοίξει το λεπτό θέμα της εξυγίανσης της ΑΤΕ, που θα έχει υψηλό πολιτικό κόστος στην επαρχία, λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Έτσι, η αύξηση κεφαλαίου και η έναρξη εφαρμογής του σχεδίου εξυγίανσης μετατέθηκε σιωπηλά μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου και όλως τυχαίως αναβλήθηκε παράλληλα για το τέλος του χρόνου ο προγραμματισμένος έλεγχος των τραπεζών. «Μόνο ζημιά θα γινόταν στην ΑΤΕ και το τραπεζικό σύστημα, αν το νέο τεστ αντοχής γινόταν μόνο για να επιβεβαιωθεί το σοβαρό πρόβλημα κεφαλαιακής επάρκειας της ΑΤΕ», εκτιμά στέλεχος μεγάλης τράπεζας, υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο να χαθούν και πάλι καταθέσεις, λόγω της αρνητικής δημοσιότητας.
Δυστυχώς, όμως, αυτή η εύλογη αναβολή, λόγω του προβλήματος της ΑΤΕ, αντί να έχει έγκαιρα αποφασισθεί και ανακοινωθεί από το καλοκαίρι, αφέθηκε να ανακοινωθεί υπό την πίεση δημοσιευμάτων στο εξωτερικό με μεγάλη καθυστέρηση, δημιουργώντας εύλογα απορίες στους αναλυτές και εντείνοντας αδικαιολόγητα την καχυποψία για την πραγματική κατάσταση του τραπεζικού συστήματος…

Δεν υπάρχουν σχόλια: