24 Σεπ 2010

Στρατηγική Σκανδαλίδη

Το στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας παρουσίασε την Πέμπτη (23/9), σε συνέντευξή τύπου στο ΥπΑΑΤ, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Κώστας Σκανδαλίδης. «Στην προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα μας για να βγει από την οικονομική κρίση το ζήτημα της γεωργίας αποτελεί ζήτημα εθνικής ασφάλειας. Ασφάλεια όσον αφορά την ποσότητα και την ποιότητα των προϊόντων, ασφάλεια όσον αφορά τη ζωή των παραγωγών και των καταναλωτών, ασφάλεια σε ότι αφορά τις κρίσεις που προκαλεί η κλιματική αλλαγή», τόνισε ο υπουργός. «Είναι καθοριστικό να έχουμε επάρκεια αγαθών καλής ποιότητας σε προσιτές τιμές», ανέφερε.
Για την επίτευξη του στόχου αυτού ο υπουργός εξήγγειλε ότι θα προχωρήσει μέσα στο 2011 στα εξής:
  • ίδρυση ψηφιακού χάρτη της ελληνικής γεωργίας με τον οποίο θα βλέπουμε κάθε στιγμή ότι συμβαίνει σε πραγματικό χρόνο και με ελεύθερη πρόσβαση σε όλους
  • οργάνωση ενός θαλάμου επιχειρήσεων στο ΥπΑΑΤ για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων που ανακύπτουν από ειδική ομάδα που θα υπάγεται απευθείας στην πολιτική ηγεσία και θα έρχεται σε άμεση επαφή με τους αγρότες.
  • αναβάθμιση του δικτυακού τόπου του υπουργείου όπου θα αναρτώνται τα πάντα, από τα έργα και τους διαγωνισμούς ως τις επιδοτήσεις και τις ζημιές στις καλλιέργειες. «Τίποτα δεν θα είναι στη γκρίζα ζώνη όλα στο φως. Η αλήθεια online είναι δέσμευσή μας», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
  • αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του υπουργείου σε επίπεδο περιφέρειας, σε αυτό που ο κ. Σκανδαλίδης ονόμασε «αγροτικό Καλλικράτη».
Το πρόγραμμα των αλλαγών αφορά την ελληνική γεωργία κατά την τριετία 2011 – 2014.
Οι στόχοι αυτού του προγράμματος είναι:


  1. Να υπάρξει αύξηση της συμβολής του αγροτικού τομέα στο εθνικό προϊόν
  2. Η ανασυγκρότηση της υπαίθρου στο πλαίσιο της Ελλάδας των Περιφερειών που θεμελιώνεται παραγωγικά στον πρωτογενή τομέα, στον γεωργικό τομέα
  3. Η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής του αγροτικού κόσμου,
  4. Η ανταγωνιστικότητα της αγροτικής οικονομίας.
Οι στόχοι, οι ποσοτικοί και ποιοτικοί, θα προσδιοριστούν κατά προϊόν και Περιφέρεια, για τον παραγόμενο πλούτο και φιλοδοξούμε -και αυτή είναι η δεύτερη δέσμευσή μας- μέσα στο 2011 να ολοκληρωθεί το σχέδιο «Ελληνική Γεωργία 2014» σε κάθε μία από τις 13 Περιφέρειες της χώρας και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα που το υλοποιεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: