27 Σεπ 2010

Εκτιμήσεις Διεθνούς Συμβουλίου Δημητριακών

Περίπου στα περυσινά επίπεδα παραμένει όπως όλα δείχνουν η παγκόσμια παραγωγή δημητριακών για φέτος, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις του Διεθνούς Συμβουλίου Δημητριακών (IGC). Οι εκτιμήσεις του ΙGC διατηρεί σταθερές τις προβλέψεις του για την παγκόσμια παραγωγή σταριών, την οποία τοποθετεί χαμηλότερα κατά 3,8%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή, ενώ μείωσε ελάχιστα τις εκτιμήσεις για την παγκόσμια παραγωγή καλαμποκιού, η οποία σύμφωνα με τα στοιχεία του θα είναι αυξημένη κατά 1,7%, σε σχέση με πέρυσι.

Πάντως, τα παγκόσμια αποθέματα δημητριακών στα τέλη της εμπορικής περιόδου 2010 - 11 (καλοκαίρι 2011) εκτιμώνται από το Διεθνές Συμβούλιο Δημητριακών ότι θα είναι μειωμένα κατά 9,9%, σε σχέση με εκείνα στις αρχές του φετινού καλοκαιριού. Η μεγαλύτερη μείωση εστιάζεται στα αποθέματα καλαμποκιού (-8,3%), ενώ μικρότερη υπολογίζεται ότι θα είναι η μείωση στα αποθέματα σταριών (-5,3%).
Την εκτίμηση ότι η φετινή παγκόσμια παραγωγή ρυζιού θα είναι η υψηλότερη της τελευταίας πενταετίας διατύπωσε στη μηνιαία του έκθεση το Διεθνές Συμβούλιο Δημητριακών (IGC), τοποθετώντας την αυξημένη κατά 3,2%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή. Με βάση τις προβλέψεις του IGC, η φετινή παγκόσμια παραγωγή ρυζιού αναμένεται να φθάσει στα 454 εκατ. τόνους, έναντι 440 εκατ. τόνων πέρυσι και 448 εκατ. τόνων πρόπερσι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: