30 Οκτ 2009

Καλό Σαββατοκύριακο











Έπιασε κρύο και είναι δύσκολος ο καιρός για αγροτικές δουλειές. Μια βαυαρική ένωση αγροτών, σε μια προσπάθεια να προσελκύσει νέους στο επάγγελμα, παρουσίασε την τελευταία έκδοση ημερολογίου που δείχνει τα κορίτσια να κάνουν τις απαραίτητες δουλειές στα αγροκτήματά τους.
Πάντως τα κορίτσια επιβεβαιώνουν ότι η φυσική ομορφιά είναι αξεπέραστη.

Έκανε πίσω η ΔΩΔΩΝΗ

Θετικό αποτέλεσμα επεφύλασσε για τους κτηνοτρόφους των 50 Δημοτικών Διαμερισμάτων της παραλιακής ζώνης της Πρέβεζας η συνάντηση του νομάρχη Πρέβεζας κ. Βασίλης Ιωάννου και του βουλευτή Πρέβεζας της Ν.Δ. κ. Δ. Τσουμάνη με τον Γενικό Διευθυντή της ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε. κ. Μ. Κασσαλιά, για το θέμα της λειτουργίας του σταθμού πρόψυξης γάλακτος στο Καστρί.
Όπως ανακοίνωσε στις 29 Οκτωβρίου, εγγράφως, η ίδια η εταιρία, η διακοπή της λειτουργίας του συγκεκριμένου σταθμού που ήταν προγραμματισμένη για της 2 Νοεμβρίου, ανεστάλη, με σκοπό, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, να υπάρξει εύλογο χρονικό περιθώριο για την κατάλληλη διαβούλευση με τοπικούς φορείς και παραγωγούς της περιοχής, για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των παραγωγών.
Ο νομάρχης είχε ταχθεί ξεκάθαρα στο πλευρό των αγροτών της περιοχής του και μάλιστα σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, παρουσία του βουλευτή Πρέβεζας κ. Τσουμάνη, του αρμόδιου Αντινομάρχη κ. Βέργου, του Γενικού Γραμματέα κ. Γιάγιας και του Δήμαρχου Φαναρίου κ. Νάστα, είχε δηλώσει ότι η κτηνοτροφία του νομού δεν μπορεί να υποστεί και νέο αδικαιολόγητο πλήγμα.

Τραγουδίστρια κατασπαράχθηκε από κογιότ

Τραγικό θάνατο βρήκε μία γνωστή τραγουδίστρια από τον Καναδά, όταν έπεσε θύμα επίθεσης κογιότ σε ένα πάρκο στη Νέα Σκωτία.
Ο λόγος για την 19χρονη Taylor Mitchell, που περπατούσε μόνη στο εθνικό πάρκο Cape Breton Highlands το απόγευμα της Τρίτης.
Την επίθεση των κογιότ στην νεαρή τραγουδίστρια είδε ένας περαστικός, ο οποίος κάλεσε άμεσα ασθενοφόρο. Διακομίσθηκε στο νοσοκομείο λίγο αργότερα, αλλά τελικά 12 ώρες μετά εξέπνευσε.
Η Mitchell προσφάτως ήταν υποψήφια για το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενης Καλλιτέχνιδος της Χρονιάς. Αυτή την περίοδο έκανε συναυλίες σε όλη τη χώρα.

ΗΠΑ: Ανήλικοι διώκονται ως ενήλικες για βιασμό

Τέσσερις εφήβους συνέλαβε η αστυνομία της Καλιφόρνια στις ΗΠΑ ως ύποπτους για συμμετοχή στον ομαδικό βιασμό μιας 15χρονης κοπέλας.
Η αστυνομία διευκρίνισε ότι στην επίθεση μπορεί να εμπλέκονται έως και 12 άτομα και ότι συνεχίζει να αναζητά τους υπόλοιπους υπόπτους.
Η επίθεση πραγματοποιήθηκε το περασμένο σαββατοκύριακο σε λύκειο του Ρίτσμοντ, συνοριακής πόλης ανατολικά του Σαν Φρανσίσκο. Σύμφωνα με την αστυνομία, η επίθεση διήρκησε επί δύο ώρες και αρκετοί από τους δράστες πήραν μάλιστα φωτογραφίες με τα κινητά τους τηλέφωνα, αλλά κανείς δεν κάλεσε την αστυνομία.
Η νεαρή κοπέλα, που έβγαινε από το λύκειο, ετοιμαζόταν να τηλεφωνήσει στον πατέρα της για να την παραλάβει, όταν ένας φίλος της την έπεισε να καθίσει με μία παρέα που έπινε σε ένα απομονωμένο σημείο των εγκαταστάσεων. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε όταν η κοπέλα έπεσε αναίσθητη, ύστερα από κατανάλωση κονιάκ.
Η υπόθεση είχε προκαλέσει μεγάλη αίσθηση στις ΗΠΑ, όπου η κοινή γνώμη σοκαρίστηκε από το γεγονός πώς τόσα άτομα συμμετείχαν στην επίθεση, χωρίς κανείς να κάνει κάτι για να την αποτρέψει.
Οι τέσσερις συλληφθέντες έφηβοι αντιμετωπίζουν ισόβεια κάθειρξη σε περίπτωση που καταδικαστούν. Οι τρεις εξ αυτών είναι ανήλικοι (15, 16 και 17 ετών) αλλά διώκονται ως ενήλικες λόγω της βιαιότητας της επίθεσης.

Η γρίπη των πτηνών «χτύπησε» την Ισπανία, σε επιφυλακή η Ελλάδα

Στη θανάτωση χιλιάδων κοτόπουλων, προχωρά η κυβέρνηση της Ισπανίας μετά την εκδήλωση κρουσμάτων της γρίπης των πουλερικών Η1Ν7 σε πτηνοτροφεία της χώρας. Οι Κτηνιατρικές αρχές της Ισπανίας ανακοίνωσαν την εμφάνιση κρούσματος της Γρίπης των Πτηνών στην περιοχή Guadalajara της Castilla - La Mancha, στην κεντρική Ισπανία. Αρχικά πέθαναν 30.000 κότες αυγοπαραγωγής και στη συνέχεια οι αρχές προχώρησαν στη σφαγή όλου του πληθυσμού της περιοχής που έφτανε τις 309.000.
Με βάση το γεγονός αυτό και για προληπτικούς λόγους στην χώρα μας, η διεύθυνση υγείας ζώων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απέστειλε στις διευθύνσεις κτηνιατρικής των Νομαρχιών όλης της χώρας εγκύκλιο, στην οποία επισημαίνεται ότι η χώρα μας βρίσκεται γεωγραφικά εντός της ζώνης του μεταναστευτικού ρεύματος αγρίων πτηνών από την Ισπανία και για το λόγο αυτό εφιστάται η προσοχή σε όλους τους πτηνοτρόφους, όσο και στους κάτοχους οικόσιτων πουλερικών για πιστή εφαρμογή των μέτρων βιοασφάλειας στην αντιμετώπιση της γρίπης των πτηνών. Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται η αποφυγή πώλησης πουλερικών σε υπαίθριες αγορές, η απαγόρευση διατήρησης πουλερικών σε ανοικτούς χώρους και ιδιαίτερα σε περιοχές που βρίσκονται κοντά σε λίμνες, ποτάμια και υδατοδεξαμενές, καθώς και η αποφυγή επαφής μεταξύ πουλερικών εκτροφών και οικόσιτων με άγρια πουλερικά.

29 Οκτ 2009

Ρωσικές τράπεζες: Τώρα δέχονται και ...γουρούνια ως εγγύηση

Μέχρι και γουρούνια δέχτηκε ρωσική τράπεζα ως εγγύηση, ώστε να μειώσει τις επισφάλειές της, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.
Αναλυτικά, ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Alexander Lebedev, ιδιοκτήτης της National Reserve Bank, αναγκάστηκε να δεχτεί ως εγγύηση για επισφαλές δάνειο από φάρμα στην περιοχή Σαμάρα, 40.450 γουρούνια, τα οποία, όμως, έχουν τεθεί σε καραντίνα λόγω της γρίπης των χοίρων. Ως αποτέλεσμα, η τράπεζα περιμένει ακόμα να πάρει τα γουρούνια, ως εγγύηση για δάνειο ύψους 100 εκατ. ρουβλιών.
Σημειώνεται ότι οι ρωσικές τράπεζες, έχουν διευρύνει τα περιουσιακά στοιχεία που δέχονται ως εγγυήσεις, καθώς οι επισφάλειές τους αναμένεται να φθάσουν στο 20% των συνολικών χορηγήσεων το 2009. Ακόμη, οι επισφάλειες των τραπεζών μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την ανάκαμψη της οικονομία της χώρας, η οποία παρουσίασε ανάπτυξη ύψους 0,6% το τρίτο τρίμηνο του έτους.
Επιπλέον, εκτός από τα γουρούνια έχουν δεχτεί και ως εγγυήσεις μερίδιο στην εταιρία λιανικής πώλησης εσωρούχων Wild Orchid, αλλά και στον όμιλο λιανικής πώλησης τροφίμων Mosmart.

Η αρχαία Ελλάδα απλωνόταν από τη σημερινή Γεωργία έως την Ισπανία

Το πάθος των Γάλλων για το κρασί οφείλεται πιθανότατα στους αρχαίους Έλληνες, σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ. Ποικιλίες διάσημων κρασιών, σύμφωνα με την έρευνα, δημιουργήθηκαν από απόγονους Ελλήνων εξερευνητών που εγκαταστάθηκαν στη σημερινή νότια Γαλλία πριν από περίπου 2.500 χρόνια.
Ο ελληνιστής επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Πωλ Κάρτλετζ δήλωσε ότι η μεγαλύτερη σύγχρονη βιομηχανία παραγωγής οίνου ίσως να μην είχε δημιουργηθεί ποτέ αν δεν υπήρχε μία «ομάδα πρωτοπόρων Ελλήνων εξερευνητών από το 600 π.Χ.». Η θεωρία του καθηγητή Κάρτλετζ αναιρεί την κυρίαρχη άποψη ότι οι Ρωμαίοι ήταν αυτοί που πρώτοι έφεραν τις γνώσεις της οινοποιίας στη Γαλλία.
Μέσα από ιστορικές μελέτες, ο καθηγητής του Κέιμπριτζ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Μασσαλία που ιδρύθηκε από Έλληνες ταξιδευτές και γρήγορα μετατράπηκε σε πολυσύχναστο εμπορικό κέντρο άρχισε να αξιοποιεί τις ποικιλίες αμπελιών από τη γειτονική κοιλάδα του Ρον. Το «εξωτικό ποτό» που έφτιαχναν οι Έλληνες από το χυμό σταφυλιών μεταφερόταν από την περιοχή σε πήλινους αμφορείς προς άλλες φυλές της δυτικής Ευρώπης.
Ως αποδείξεις που επιβεβαιώνουν τη θεωρία του ο καθηγητής Κάρτλετζ επικαλείται την ανάμιξη των Ελλήνων με τους προερχόμενους από την Λιγουρία της Ιταλίας μεταγενέστερους κατοίκους της Μασσαλίας, κάτι που όπως λέει δικαιολογεί γιατί αυτοί οι νέοι κάτοικοι πιστώνονται τη γνώση της οινοποιίας. Παράλληλα, επισημαίνει ότι οι Έλληνες άφησαν πίσω τους άφθονες αρχαιολογικές αποδείξεις της ενασχόλησής του με το εμπόριο κρασιού.
Η έρευνα του καθηγητή Κάρτλετζ αποτελεί τμήμα της προσπάθειάς του να ορίσει το γεωγραφικό χώρο δράσης των αρχαίων Ελλήνων. Ο ίδιος θεωρεί ότι η αρχαία Ελλάδα απλωνόταν από τη σημερινή Γεωργία έως την Ισπανία.

Παγωτό φράουλα για χημειοθεραπείες

Ένα παγωτό, το οποίο παρασκευάζεται στη Νέα Ζηλανδία, βρίσκεται στο στάδιο των δοκιμών προκειμένου να διαπιστωθεί αν μπορεί να μειώσει κάποιες από τις δυσάρεστες παρενέργειες της χημειοθεραπείας σε καρκινοπαθείς, έγινε σήμερα γνωστό.
Το παγωτό παρασκευάζει η εταιρία γαλακτοκομικών ειδών Fonterra σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο του Auckland, βρίσκεται στο στάδιο των κλινικών δοκιμών για να εκτιμηθεί η δραστικότητά του κατά της διάρροιας και της αναιμίας που προκαλούνται από τη χημειοθεραπεία.
Επίσης, εκτιμάται πως θα μπορούσε να περιορίσει την απώλεια βάρους και βλάβες στο ανοσοποιητικό σύστημα κατά τη διάρκεια της θεραπείας.
Δέκα ασθενείς σε οκτώ ογκολογικά κέντρα της χώρας θα υποβάλλονται σε ένα καθημερινό διαιτολόγιο που θα περιλαμβάνει την κατανάλωση 100 γραμμαρίων σε σωληνάριο παγωτού φράουλα, το οποίο ονομάζεται ReCharge.
Τώρα, το κέντρο Cancer Trials New Zealand (CTNZ) αναζητεί 190 εθελοντές ενώ τα αποτελέσματα αναμένεται να γίνουν γνωστά σε ένα χρόνο.

Τελικά δεν θα ξέρουμε τι τρώμε

Λίγες ημέρες μετά την συμφωνία Αιγύπτου με Ε.Ε. νέα συμφωνία έρχεται να δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα στους ευρωπαίου παραγωγούς φρούτων και λαχανικών.
Την 20 Οκτωβρίου συνάφθηκε συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και του Ισραήλ που επιτρέπει τη μεγαλύτερη «φιλελευθεροποίηση» του εμπορίου στα γεωργικά προϊόντα μεταξύ των δύο χωρών. Τελικά δεν θα ξέρουμε αν αυτό που τρώμε θα είναι από την Αμαλιάδα ή τα kiputz της Γαλιλαίας.
Όπως δήλωσε ο κ. Γ. Πολυχρονάκης, ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT – HELLAS, «οι επιπτώσεις της συμφωνίας αυτής θα είναι, κατά την γνώμη μας, πάρα πολύ αρνητικές για τον τομέα οπωροκηπευτικών της Κοινότητος επειδή προβλέπονται εκτενείς παραχωρήσεις στα φρούτα και τα λαχανικά τα εισαγόμενα στην Ε.Ε. από το Ισραήλ. Οι αρνητικές αυτές επιπτώσεις θα προστεθούν σε αυτές της πρόσφατης συμφωνίας της ΕΕ με την Αίγυπτο, με την οποία παραχωρήθηκαν επίσης παρόμοια προνόμια».
Η συμφωνία προβλέπει τη συνολική φιλελευθεροποίηση για τις εισαγωγές γεωργικών προϊόντων που προέρχονται από Ισραήλ, εκτός από μερικά προϊόντα, μεταξύ αυτών και του τομέα των φρούτων και λαχανικών, όπως είναι: πατάτες, ντομάτες, αγγούρια, πιπεριές, κολοκύθια, πορτοκάλια, κλημεντίνες, σταφύλια Για αυτά τα φρούτα και λαχανικά διατηρείται κάποιος βαθμός προστασίας. Συμφωνήθηκαν δηλαδή παραχωρήσεις, μέσω της επέκτασης των ημερομηνιών ή και των ποσοστώσεων που καθορίζονται στη συμφωνία. Στην περίπτωση των πατατών που είχαν μια προτίμηση 33.963 τόνων για την περίοδο μεταξύ του 1 του Ιανουαρίου και 30 του Ιουνίου διαγράφονται οι ποσοστώσεις και θα είναι χωρίς πληρωμή των τελωνειακών δασμών. Στην περίπτωση των ντοματών Cherry προβλέπεται ποσόστωση 28.000 τόνων, που θα είναι χωρίς δασμούς. Άλλα προϊόντα για τα οποία προβλέπεται ποσόστωση χωρίς πληρωμή τελωνειακών δασμών είναι η ντομάτα (5.000 τόνοι) και τα αγγούρια (1.000 τόνοι). Για τις πιπεριές και για 17.248 τόνους που προβλέπεται να είναι ελεύθερες πληρωμής δασμών, ενώ μια μείωση των δασμών κατά 40% προβλέπεται για τις υπόλοιπες ποσότητες. Το ίδιο συμβαίνει για τις εισαγωγές των πορτοκαλιών, των κλημεντινών, των πεπονιών και των φραουλών . Γι αυτά τα τέσσερα φρούτα, προβλέπονται μειώσεις δασμών Στην περίπτωση των πορτοκαλιών θα πρέπει να σεβαστούν μόνο την τιμή εισόδου. Στην περίπτωση των κολοκυθιών η ελευθερία της εισαγωγής για όλα τα ισραηλινά προϊόντα ισχύει μεταξύ 1 Δεκεμβρίου και τέλους Φεβρουαρίου. Στα επιτραπέζια σταφύλια η ελεύθερη εισαγωγή αναφέρεται στην περίοδο μεταξύ 1 Απριλίου και 31 Ιουλίου. Η συμφωνία Ε.Ε. - Ισραήλ καθιερώνει επίσης τις παραχωρήσεις και στις εισαγωγές των δρεπτών ανθέων.

Εξαφάνιση φυσικής βλάστησης

Στη διαπίστωση ότι έχουν ελαχιστοποιηθεί έως και εξαφανιστεί, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι νησίδες φυσικής βλάστησης στο θεσσαλικό κάμπο, με συνέπεια την υποβάθμιση της βιοποικιλότητας της περιοχής, καταλήγει μελέτη του καθηγητή εφαρμογών στο ΤΕΙ Λάρισας, Γ. Ευθυμίου.
Σύμφωνα δε με τον καθηγητή, όπου εξακολουθούν να υπάρχουν τέτοιες νησίδες φυσικής βλάστησης, έχουν υποβαθμιστεί σημαντικά. Η δημιουργία σύγχρονων και εκτεταμένων μονοκαλλιεργειών, η εφαρμογή εντατικής γεωργίας και η πλήρη εκμηχάνισή της, αποτελούν, όπως εξηγεί ο κ. Ευθυμίου, τους βασικούς λόγους των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί στη θεσσαλική πεδιάδα. Ο ίδιος σημειώνει ακόμα πως με τη συρρίκνωση των δασικών εκτάσεων, λόγω υλοτομιών, πυρκαγιών, εκχερσώσεων, υποβάθμισης, αλλαγής χρήσεων γης, μειώνεται δραστικά και η ποικιλία της ζωής. Μια σημαντική κατηγορία δασικών εκτάσεων είναι η παρόχθια δασική βλάστηση. Πρόκειται για τη φυσική βλάστηση που η ύπαρξη και η ζωτικότητά της εξαρτάται από την άμεση ή έμμεση επίδραση του νερού, επιφανειακού ή υπόγειου. Χαρακτηρίζεται ως σημαντική κατηγορία διότι στηρίζει πλούσια βιοποικιλότητα. Σύμφωνα με τον καθηγητή, στο παραποτάμιο δάσος του Νέστου έχουν καταγραφεί περισσότερα από 15 διαφορετικά είδη αναρριχώμενων ειδών, τα οποία δίνουν την αίσθηση της "ζούγκλας", λόγω της μη προσπελασιμότητας. Αυτά τα αναρριχώμενα είδη δημιουργούν, κατά θέσεις, απαράμιλλου κάλους τοπία, με φυσικές "κουρτίνες".
Μερικές ακόμη σημαντικές λειτουργίες των παρόχθιων δασών, σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι ότι συγκρατούν την κοίτη, την προστατεύουν από τη διάβρωση, βελτιώνουν την ποιότητα του νερού, με το φιλτράρισμα και τη συγκράτηση των φορτίων που αυτό μεταφέρει, είτε από τα ανάντη προς τα κατάντη είτε από τις γειτονικές καλλιέργειες προς την κοίτη, δημιουργούν μικροκλίμα στην περιοχή και βελτιώνουν τη βιοποικιλότητά της.
Η παρόχθια βλάστηση είναι αυτή που αναπτύσσεται κατά μήκος μικρών και μεγάλων ποταμών, χειμάρρων ακόμη και στα αρδευτικά και στραγγιστικά κανάλια, δημιουργώντας θέσεις για φωλεοποίηση, τροφή και απόκρυψη ειδών της άγριας ζωής, αυξάνοντας παράλληλα τη βιοποικιλότητα των ειδών αλλά και την ποιότητα και την ποικιλία του τοπίου, επισημαίνει ο κ. Ευθυμίου.

Ελλάδα: Νεποτισμός και στην ενημέρωση

Χθες το βράδυ δύο δελτία ειδήσεων είχαν μια αποκλειστικότητα. Το star και το mega. Μια γυναίκα μετείχε στην επιχείρηση των τρομοκρατών.
Ο ένας που το είπε ήταν ο Πάνος Σόμπολος στο mega. Ο άλλος ήταν ο γιος του Πάνου Σόμπολου που δουλεύει στο star. Έκαναν οικογενειακό συμβούλιο και μοίρασαν τα θέματα. Ο μπαμπάς στηρίζει τον γιο.
Εννοούσαν αποκλειστικό της οικογένειας όχι των καναλιών.
Νεποτισμός είναι η οικογενειοκρατία, η οποία εκδηλώνεται με την παραχώρηση θέσεων και αξιωμάτων σε συγγενείς και φίλους.
Θυμίζουμε τρεις άγνωστοι που επέβαιναν σε δύο μοτοσυκλέτες «γάζωσαν» στις 21:40 το βράδυ της Τρίτης, με αυτόματο όπλο, το αστυνομικό τμήμα της Αγίας Παρασκευής στη λεωφόρο Πεντέλης. Οι δράστες έριξαν δεκάδες σφαίρες εναντίον του αστυνομικού τμήματος και εξαφανίστηκαν. Σε εξέλιξη βρίσκεται ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψή τους.
Από τα πυρά τέσσερις αστυνομικοί -μία γυναίκα και τρεις άντρες- τραυματίστηκαν. Δύο εξ αυτών είναι σε σοβαρή κατάσταση, καθώς δέχτηκαν σφαίρες στον θώρακα και στην κοιλιά.
Οι τραυματίες αστυνομικοί έχουν διακομιστεί στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο και στον Ερυθρό Σταυρό.
Επίσης, ένας πολίτης που περνούσε από το σημείο λιποθύμησε και διακομίστηκε προληπτικά στον Ερυθρό Σταυρό.

27 Οκτ 2009

Τιμωρία για τζινς

Τα χρόνια περνάνε αλλά κάποια πράγματα δεν καλυτερεύουν. Στην Ινδονησία , στην περιοχή West Aceh, ψηφίστηκε νέος νόμος σύμφωνα με τον οποίον οι γυναίκες απαγορεύεται να φοράνε στενά παντελόνια και τζινς.
Ο νόμος θα μπει σε εφαρμογή απο την 1η Ιανουαρίου του 2010. Όποια γυναίκα πιαστεί στο δρόμο να φορά κάτι τέτοιο θα πρέπει να αλλάξει αμέσως και να βάλει φούστα που θα της δώσουν. Το τζινς της θα κόβεται κομμάτια και θα το πετάνε.

Αντιδρούν οι κτηνοτρόφοι στο κλείσιμο του σταθμού συγκέντρωσης γάλακτος της ΔΩΔΩΝΗΣ στο Καστρί Πρέβεζας

Αναστατωμένη είναι η κοινωνία του Φαναρίου Πρέβεζας από την απόφαση της γαλακτοβιομηχανίας «ΔΩΔΩΝΗ» να βάλει «λουκέτο» στον σταθμό πρόψυξης γάλακτος του Δημοτικού Διαμερίσματος Καστριού. Ο σταθμός, που είναι η μεγαλύτερη ζώνη γάλακτος της Ηπείρου, λειτουργεί επί 35 χρόνια και τώρα μεταφέρεται στην Γκρίκα Θεσπρωτίας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα όπως υποστηρίζουν οι κτηνοτρόφοι των 50 Δημοτικών Διαμερισμάτων της παραλιακής ζώνης της Πρέβεζας να μην έχουν ουσιαστικά τρόπο να διαθέσουν το γάλα τους.

Όλα ξεκίνησαν πριν από ενάμιση χρόνο, με τις πρώτες αναφορές για μεταφορά του σταθμού πρόψυξης στην Θεσπρωτία. Τότε οι παραγωγοί έλαβαν καθησυχαστικές απαντήσεις. Όμως ο γενικός διευθυντής της βιομηχανίας, με σχετική επιστολή ειδοποιεί τους εργαζόμενους ότι ο σταθμός θα παύσει να λειτουργεί λόγω έλλειψης άδειας λειτουργίας και από 2/11/2009 θα πρέπει να παρουσιαστούν και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην Γκρίκα Παραμυθιάς. Οι κτηνοτρόφοι της περιοχής θεωρούν σαν πρόσχημα την έλλειψη άδειας λειτουργίας που επικαλείται η εταιρεία και θεωρούν ότι ήταν μέλημα του Δ.Σ. της επιχείρησης να γίνει ο εκσυγχρονισμός και η αναγκαία αναβάθμιση του σταθμού που λειτουργεί 35 ολόκληρα χρόνια. Επισημαίνεται ότι οι παραγωγοί για περίπου 5 μήνες το χρόνο αναγκάζονταν να μεταφέρουν οι ίδιοι το γάλα τους στον σταθμό. Τώρα με την κατάργησή του υποχρεώνονται να μεταφέρουν το γάλα σε πολύ μεγαλύτερη απόσταση. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα οικονομική επιβάρυνση ταλαιπωρία των κτηνοτρόφων κίνδυνος αλλοίωσης του γάλακτος και αδυναμία από κάποιους να το μεταφέρουν.
Από την πλευρά της σε ανακοίνωσή της η εταιρία διευκρινίζει τα εξής:
Η εταιρία λαμβάνοντας υπόψη τη γεωγραφική κατανομή του εισκομιζόμενου γάλακτος και αξιοποιώντας τις δυνατότητες, που δίνει η λειτουργία της Εγνατίας οδού, προχώρησε στη δημιουργία σταθμού συγκέντρωσης γάλακτος στη ΒΙΠΕ Παραμυθιάς, υλοποιώντας σχεδιασμό από το 2001 σύμφωνα με τον οποίο προβλέπονταν να λειτουργήσει ο νέος σταθμός με την ολοκλήρωση του τμήματος Ηγουμενίτσας - Ιωαννίνων. Στο σταθμό αυτό θα προσκομίζεται το γάλα από τον Νομό Θεσπρωτίας, που μέχρι σήμερα προσκομιζόταν στο σταθμό στο Καστρί στο νομό Πρεβέζης, γεγονός, που θα περιορίσει σημαντικά τις διανυόμενες αποστάσεις και θα έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της ποιότητας της Α' ύλης και τη μείωση του κόστους συλλογής. Επιπρόσθετα, τονίζει η εταιρία, θα υπάρξει θετική επίδραση στο περιβάλλον και στη διαβίωση των κατοίκων του οικιστικού ιστού της περιοχής Φαναρίου από την διακοπή της λειτουργίας του υπάρχοντος σταθμού, ο οποίος δεν καλύπτει τις προϋποθέσεις για να λάβει άδεια λειτουργίας και αριθμού έγκρισης από τις αρμόδιες υπηρεσίες σύμφωνα με το Π.Δ. 79/2006. Όλοι οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο νέο σταθμό, όπου θα δημιουργηθούν και ορισμένες νέες θέσεις εργασίας. Είναι προφανές ότι με τη λειτουργία του νέου σταθμού δημιουργούνται ιδιαίτερα θετικές επιπτώσεις για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές και συγκεκριμένα για τους παραγωγούς, τους εργαζομένους, τους κατοίκους της περιοχής και φυσικά για την εταιρία και τους καταναλωτές των προϊόντων ΔΩΔΩΝΗ.

Σαρκοζί: Πακέτο 1,65 δις ευρώ στους αγρότες

Ο Γάλλος πρόεδρος κ. Νικολά Σαρκοζί ανακοίνωσε στο Πολιγνί (ανατολική Γαλλία) ένα σχέδιο «χωρίς προηγούμενο» για την αντιμετώπιση της κρίσης στη γεωργία, ύψους 1,65 δισεκατομμυρίου ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει 650 εκατομμύρια ευρώ ως «έκτακτη υποστήριξη» και 1 δισεκατομμύριο ευρώ σε δάνεια με ευνοϊκούς όρους.

Η κίνηση αυτή ικανοποιεί τα αιτήματα της FNSEA, της μεγαλύτερης αγροτοσυνδικαλιστικής οργάνωση της Γαλλίας, που ζητούσε από την κυβέρνηση να χορηγήσει στους Γάλλους αγρότες πακέτο ενίσχυσης 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ και για το λόγο αυτό είχε πραγματοποιήσει, στις 16 Οκτωβρίου, συγκέντρωση διαμαρτυρίας των αγροτών στα Ιλίσια Πεδία του Παρισιού. Επίσης ο Γάλλος πρόεδρος υποσχέθηκε να υποχρεώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να θεσπίσει μηχανισμούς αντιμετώπισης των «κρίσεων» στην αγορά αγροτικών προϊόντων, καθώς και να καθιερώσει έναν φόρο «διοξειδίου του άνθρακα» για τα αγροτικά προϊόντα που θα εισάγονται από τρίτες χώρες, αφού κατά τη μεταφορά τους καταναλώνουν πετρέλαιο και μολύνουν το περιβάλλον, με στόχο να σταματήσει ο αθέμιτος ανταγωνισμός στους κοινοτικούς παραγωγούς από τις ανεξέλεγκτες εισαγωγές.

Πως έγινε το κόλπο με την κρεμάλα

Όταν η Ελεονώρα Μελέτη γύρισε το σταντ με τις αγχόνες, η μεσαία (η ψεύτικη δηλαδή) ήταν γυρισμένη ανάποδα. Ο Ζάκρης, η Καραμανλή και η Μελέτη είχαν συμφωνήσει από πριν να βάλουν την ψεύτικη αγχόνη στο νούμερο 1.

Η Καραμανλή ανακάτεψε τις θηλιές πρώτη και φρόντισε να βάλει την ψεύτικη ανάποδα ώστε να την ξεχωρίσει η Μελέτη που θα τις ανακάτευε μετά. Η Ελεονώρα έβαλε το καρτελάκι με το νούμερο 1 στην αναποδογυρισμένη θηλιά, αλλά ξέχασε να την γυρίσει και πάλι από την σωστή πλευρά. Όταν το σταντ γύρισε, η κάμερα έδειξε στιγμιαία την ανάποδη θηλιά, γεγονός που οδήγησε τον σκηνοθέτη να κάνει εσπευσμένα κοντινό στον Ζάκρη. Η Μελέτη διόρθωσε αμέσως το λάθος της, ο Ζάκρης διάλεξε την θηλιά 1 και όλα κύλησαν «ρολόι», που θα ‘λεγε κι ο Γιούρι Γκέλερ.

26 Οκτ 2009

Απελευθέρωση Θεσσαλονίκης


Αναβίωση Οθωμανικής αυτοκρατορίας θέλουν οι Τούρκοι

Τα Βαλκάνια την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας υπήρξαν πρότυπο συνεργασίας σε όλους τους τομείς, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Νταβούτογλου.
Επιθυμούμε μία νέα Βαλκανική, που θα θεμελιώνεται στις πολιτικές αξίες, την οικονομική αλληλεξάρτηση, τη συνεργασία και την πολιτιστική αρμονία. Όλα αυτά εξασφαλίζονταν στα Οθωμανικά Βαλκάνια», ανέφερε ο Νταβούτογλου, μιλώντας σε διάσκεψη με θέμα: «Η οθωμανική κληρονομιά και οι μουσουλμανικές κοινότητες στα Βαλκάνια».
Ο Τούρκος υπουργός συμπλήρωσε: «Εμείς θα αναβιώσουμε την εποχή αυτή, τα Οθωμανικά Βαλκάνια ήταν μία πετυχημένη ιστορία και τώρα πρέπει να αναγεννηθούν».
Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας διεύρυνε τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής της χώρας του, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Θα κάνουμε τα Βαλκάνια, τον Καύκασο, τη Μέση Ανατολή, μαζί με την Τουρκία, επίκεντρο της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής. Αυτός είναι ο στόχος της εξωτερικής μας πολιτικής στο μέλλον και θα τον πετύχουμε».

Επικηρύσσονται τρία άτομα

Με το ποσό των 600.000 ευρώ επικήρυξε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τρία άτομα που καταζητούνται για συμμετοχή στην ομάδα «οι ληστές με τα μαύρα».
Πρόκειται για τους Συμεών Σεϊσίδη, Μάριο Σεϊσίδη και Γρηγόρη Τσιρώνη, εις βάρος των οποίων εκκρεμούν εντάλματα σύλληψης για αξιόποινες πράξεις σε βαθμό κακουργήματος.
Η αμοιβή για όποιον δώσει πληροφορίες ανέρχεται στο ποσόν των 600.000 ευρώ και εξασφαλίζεται η ανωνυμία έναντι κάθε Αρχής και οποιουδήποτε τρίτου.

Γιατί όχι σε θάνατο;

Στις 7 Νοεμβρίου 2004, λίγο πριν από τις εννιά το βράδυ, κάπου στα Πατήσια... ψιλοβρέχει και η κίνηση στον δρόμο είναι αραιή. Μια νεαρή γυναίκα και η 12χρονη κόρη της επιστρέφουν στο σπίτι... Ένας άγνωστος άντρας πετιέται μπροστά τους. Βάζει ένα κατσαβίδι στην κοιλιά του κοριτσιού και με την απειλή ότι θα το σκοτώσει τις παρασύρει σε μια οικοδομή. Εκεί, βιάζει πρώτα τη μάνα και στη συνέχεια την κόρη.
Η μικρή είναι σήμερα 17 ετών και κάθε φορά που ακούει στην τηλεόραση για κάποιον βιασμό, αγκαλιάζει τη μητέρα της και της λέει: «Μαμά, άλλος ένας άνθρωπος πονάει σήμερα».
Πέντε χρόνια έχουν περάσει από τότε και μόλις πριν από λίγες ημέρες η Δικαιοσύνη εξέδωσε τελεσίδικη ετυμηγορία για τον δράστη του αποτρόπαιου διπλού εγκλήματος. Τριάντα δύο χρόνια κάθειρξη (κατά συγχώνευση 25), χωρίς κανένα ελαφρυντικό για τον κατηγορούμενο, Αλβανό υπήκοο, που όπως τόνισε ο Εμ. Ρασιδάκης, εισαγγελέας του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Αθήνας, ενώπιον του οποίου δικάστηκε, «ακόμη και τώρα με την απολογία του πλήγωσε τα θύματά του. Και ο ηθικός πόνος είναι ανεξίτηλος, πολύ σοβαρότερος από το σωματικό άλγος». Γι' αυτό «καλείστε -είπε απευθυνόμενος κυρίως προς τους ενόρκους, λαϊκούς δικαστές- να αποκαταστήσετε την αξιοπρέπεια των θυμάτων».
Κατάθεση-γροθιά
Συντάραξε με την κατάθεσή της η γυναίκα και μητέρα που βίωσε διπλό βιασμό.
«Μάσκες αποστροφής» για τον δράστη τα πρόσωπα των ενόρκων, όση ώρα αναβίωνε μέσα από λυγμούς το έρεβος της ζωής της, τη φρίκη που συνείδηση ψυχής ανθρώπινης δεν μπορεί να διανοηθεί.
Βλέμματα δικαστών λαϊκών άλλοτε ξέχειλα από δάκρυα κι άλλοτε από οργή.
«Πρέπει να τελειώσει αυτό το πράγμα. Πονάει... Είναι ένας φόβος που σε κυνηγάει σε όλη σου τη ζωή. Μακάρι να μπορούσα να ξεχάσω αυτή τη μορφή. Και τη φωνή του. Μου προκαλεί ακόμη φόβο».
Πρόεδρος: «Το ξέρω ότι είναι δύσκολο να αναμοχλεύσετε... Πρέπει όμως, με ειλικρίνεια και χωρίς λεπτομέρειες».
Εισαγγελέας: «Δεν θέλουμε να κάνουμε πολλές ερωτήσεις... να περάσει το πιο επώδυνο».
Μάρτυρας: «Ήρθε δίπλα στο παιδί και του έβαλε το κατσαβίδι στην κοιλιά. Πίστεψα ότι ήταν ληστεία. Του είπα «πάρε την τσάντα και άσε το παιδί. Μην το πειράξεις». Μου απάντησε «σκάσε πουτάνα, αν το θες ζωντανό». Η μικρή με κοίταγε στα μάτια κι εγώ δεν μπορούσα να κάνω τίποτε για το παιδί μου. Ήταν αποφασισμένος. Μ' έπιασε από τα μαλλιά και μας πήγε σε μια οικοδομή. Άρχισε να με χτυπάει. «Θα σε βιάσω», μου είπε. Τον παρακαλούσα: «Οχι μπροστά στο παιδί». Ξεκίνησε ο βιασμός. Με ρωτούσε: «Σ' αρέσει;».
Κι όταν έλεγα «όχι» με έδερνε με μπουνιές. «Δες, έλεγε στο παιδί». «Μην κάνεις κίνηση, την πέταξα από κάτω», με απειλούσε. Με έδεσε σε κάτι σίδερα με μια μπαλαντέζα που είχε ρεύμα. Κατάλαβα ότι χάνω το παιχνίδι, θα μου πάρει το παιδί. Λύθηκα με τα δόντια, δεν ήξερα που είχε πάει την κόρη μου. Έψαχνα στα δωμάτια της οικοδομής. Όταν τον βρήκα είχε μια φανέλα στον λαιμό γεμάτη αίματα. Και το παιδί μου ήταν μέσα στα αίματα. «Δεν σου 'κανα τίποτε», της είπε, «ότι θα σου έκανε ένας θείος που σε αγαπάει». «Μην πας στην Αστυνομία. Είναι μαλάκες και δεν θα με βρουν», είπε σε μένα.
Μας πήρε τα κινητά που είχαμε μαζί και έφυγε. Ο χρόνος είχε χαθεί... Δεν ήξερα από πού να φύγουμε για να μην πέσουμε πάνω του. Αρχίσαμε να τρέχουμε. Σταματήσαμε σ' ένα περίπτερο και ζήτησα νερό για το παιδί. Ειδοποίησα τον άντρα μου και πήγαμε στο «Παίδων». Νοσηλεύτηκε για ημέρες. Οι γιατροί μάς είπαν μετά ότι ήταν σε επικίνδυνη κατάσταση... Του έλεγα τότε: «Αν έχεις παιδιά ή αδερφή, λυπήσου το δικό μου. Όταν τον έπιασαν έμαθα ότι είναι πατέρας».
«Δεν τις βίασα»
Ο κατηγορούμενος, που σύμφωνα με μαρτυρίες είχε επιτεθεί εκείνο το διάστημα και σε άλλες δύο γυναίκες, οι οποίες όμως είχαν καταφέρει να ξεφύγουν, στην απολογία του, που προκάλεσε την αποστροφή του εισαγγελέα, υποστήριξε ότι δεν βίασε τη μητέρα, γιατί «γνωρίζονταν κι έγινε με τη θέλησή της», ενώ για το κορίτσι υποστήριξε ότι «δεν ξέρω τι έγινε, εγώ δεν το πείραξα», ρίχνοντας την ευθύνη για την κατάσταση του παιδιού στη... μητέρα του. Το δικαστήριο διέταξε να απελαθεί από τη χώρα αμέσως μετά την έκτιση της ποινής.
Εδώ τώρα θα ξαναπώ ότι δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να έχουμε επιείκεια στις ποινές. Αυτή η συγκεκριμένη περίπτωση γιατί να μην καταδικαστεί σε θάνατο; Δηλαδή πρέπει να φοβόμαστε να θανατώσουμε αυτούς που κάνουν τέτοιες πράξεις για να μην μας κατηγορήσουν ότι δεν είμαστε προοδευτικοί; Τι ντροπή να έχουμε τέτοια κόμπλεξ και να φοβόμαστε να δικάσουμε όπως αξίζει αυτούς τους εγκληματίες αντί να τους αφήσουμε να κυκλοφορούν ελεύθεροι.
Αλλά να ξέρεις εσύ που διαβάζεις αυτό το κείμενο, όταν ο εγκληματίας χτυπήσει και την δικιά σου πόρτα τότε θα είναι αργά.
Ακόμη έχω ένα παράπονο, γιατί δεν αναγράφεται το όνομα του εγκληματία, τι παραπάνω πρέπει να κάνει για να αποφασίσει η πολιτεία να δημοσιεύσει το όνομά του, γιατί να τον κρύβουμε;

Αναπάντητο το ερώτημα βιοκαύσιμα ή τροφή;

Η εποχή που τα βιοκαύσιμα θεωρούνταν σωτήρια λύση για την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα ανήκει στο παρελθόν. Η αύξηση του πληθυσμού και η άνοδος των τιμών στα τρόφιμα έχει επισκιάσει το γόητρο των βιοκαυσίμων, καθώς κλιμακώνεται η «μάχη» μεταξύ αυτών που διεκδικούν τις γεωργικές εκτάσεις για την παραγωγή βιοκαυσίμων και αυτών που ζητούν καλλιέργειες για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών.

Ήδη στις ΗΠΑ, όπως αναφέρουν οι New York Times, οι επιχειρήσεις του κλάδου των βιοκαυσίμων προσανατολίζονται ολοένα και περισσότερο στην παραγωγή βιοκαυσίμων με εναλλακτικές μεθόδους. Το 2007 το Αμερικάνικο Κογκρέσο έθεσε ως στόχο μια προηγμένη βιομηχανία βιοκαυσίμων και υποχρέωσε ως το 2010 την αγορά βενζίνης να συμπεριλάβει 100 εκατ. γαλόνια από αυτά τα καύσιμα. Ο απώτερος σκοπός, φυσικά, είναι η μείωση της εξάρτησης από το ξένο πετρέλαιο και η προστασία του περιβάλλοντος. Σε πρόσφατη έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, ορισμένα βιοκαύσιμα λαμβάνουν τα εύσημα, μεταξύ των οποίων και η αιθανόλη που προέρχεται από τα ζαχαροκάλαμα, η οποία μάλιστα θεωρείται προτιμότερη από άλλα καύσιμα «μηδενικών εκπομπών». Εάν η καλλιέργεια και η επεξεργασία του ζαχαροκάλαμου πραγματοποιηθεί σωστά, η αιθανόλη έχει «αρνητικές εκπομπές», καθώς απορροφά το CO2 από την ατμόσφαιρα, σύμφωνα με την έκθεση. Το διάστημα 2000-2007 παρατηρήθηκε αύξηση της αιθανόλης, που χρησιμοποιείται ως καύσιμο για τις μετακινήσεις, από 17 σε 52 δισ. λίτρα. Ταυτόχρονα, όμως, ραγδαία αυξάνεται και ο πληθυσμός της Γης, κάτι που σημαίνει αυξημένες διατροφικές ανάγκες και μεγαλύτερες εκτάσεις που πρέπει να καλλιεργούνται με τρόφιμα. Στις ΗΠΑ ήδη κάποιες από τις εταιρείες βιοκαυσίμων χρησιμοποιούν πρώτες ύλες πλούσιες σε κελουλόζη, οι οποίες προέρχονται από τα φυτά, από την οποία απελευθερώνουν τα σάκχαρα. Στη συνέχεια αναλαμβάνουν οι μικροοργανισμοί οι οποίοι τα επεξεργάζονται και τα διαλύουν σε απλούστερα στοιχεία, όπως το υδρογόνο και ο άνθρακας ώστε να μετατραπούν σε καύσιμο. Τα αποτελέσματα έχουν αρχίσει να γίνονται ορατά, όπως αναφέρουν οι New York Times. Πιλοτικές εγκαταστάσεις δημιουργούνται, γραμμές παραγωγής στήνονται, αλλά δεν υπάρχει ακόμα μια πλήρης βιομηχανία που θα μπορέσει να ανταγωνιστεί σε οποιονδήποτε βαθμό τις εισαγωγές πετρελαίου. Οι υπέρμαχοι των βιοκαυσίμων «νέας γενιάς» δηλώνουν ότι η φιλοσοφία πίσω από την παραγωγή αυτή είναι ότι τα φυτά που χρησιμοποιούνται δεσμεύουν το διοξείδιο στη διάρκεια της ζωής τους και αφού χρησιμοποιηθούν για τον οποιονδήποτε σκοπό, στη συνέχεια θα μετατρέπονται τα ίδια σε καύσιμο απελευθερώνοντας εκ νέου το διοξείδιο αυτό. Πρόκειται δηλαδή για έναν βραχυπρόθεσμο κύκλο ο οποίος έρχεται σε αντίθεση με τη διαδικασία του πετρελαίου, όπου απλά απελευθερώνεται άνθρακας ο οποίος είχε δεσμευτεί στο έδαφος εδώ και εκατομμύρια χρόνια. Η βιομηχανία πάντως κινείται πιο αργά από τις αρχικές προβλέψεις. Ο στόχος των 100 εκατ. γαλονιών για το 2010 θεωρείται ανέφικτος πλέον, καθώς η παραγωγή αναμένεται να φθάσει μόλις σε μερικά εκατομμύρια γαλόνια. Ομοίως, για το 2011, ο στόχος μιλάει για 250 εκατ. γαλόνια, κάτι που κρίνεται ως δυσχερές. Αναφέρουμε, τέλος, ότι για το 2022 ο προγραμματισμός προβλέπει 16 δις γαλόνια. Το πρόβλημα για τις επιχειρήσεις είναι εν μέρει η οικονομική κρίση και εν μέρει τα τεχνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, καθώς η τεχνολογία μετατροπής αποδεικνύεται πιο περίπλοκη από ότι αναμενόταν.

23 Οκτ 2009

Καλό Σαββατοκύριακο






Η οικονομική κρίση έχει «βάθος» χρόνου, κάτι που αναγκάζει πολλά κορίτσια να κάνουν δουλειές με ...τούβλα.

Ενιαία ενίσχυση: Δεν θα δοθεί προκαταβολή

«Τα μέτρα που εξήγγειλε προεκλογικά η κυβέρνηση θα εφαρμοστούν μετεκλογικά», τόνισαν στην πρώτη συνέντευξη τύπου που έδωσαν στο ΥπΑΑΤ, την Πέμπτη (22/10), η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Κατερίνα Μπατζελή με τον υφυπουργό κ. Μιχάλη Καρχιμάκη.
Απαντώντας η υπουργός σε ερώτηση για το πότε θα γίνουν οι πληρωμές των δικαιούχων της ενιαίας ενίσχυσης είπε ότι «δεν θα δοθούν προκαταβολές, αλλά η πληρωμή θα γίνει σύμφωνα με τον Κανονισμό, από 1η Δεκεμβρίου θα κατατεθούν τα δικαιολογητικά και θα αρχίσει να καταβάλλεται από 1η Ιανουαρίου». Επίσης διευκρίνισε ότι δυστυχώς οι χάρτες που έχουν ψηφιοποιηθεί (ΟΣΔΕ) μέχρι τώρα από τις περισσότερες Ενώσεις κυμαίνονται περίπου στο 40% των εκτάσεων και αφού δεν έχει ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση δεν έχουν γίνει καθόλου έλεγχοι από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Αυτά τα δύο προβλήματα κάνουν αδύνατη την πληρωμή προκαταβολών.
Όσον αφορά την αύξηση της επιστροφής ΦΠΑ (από 7% σε 11%) και τις αλλαγές στην επιστροφή φόρου στο πετρέλαιο θα εφαρμοστούν από την επόμενη χρονιά. Για το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» ανέφερε ότι για να λειτουργήσει η πρόταση που έχει κατατεθεί χρειάζεται ενίσχυση της εθνικής συμμετοχής.
Ειδικότερα, όπως υποστήριξε η υπουργός, τα Σχέδια Βελτίωσης από το Γ΄ ΚΠΣ απορρόφησαν το 40% των κονδυλίων του Μπαλτατζή. Για να υλοποιηθούν τα τότε Σχέδια Βελτίωσης θα πρέπει να αναζητηθούν περίπου 80 εκατ. ευρώ. «Θα χρειαστεί άμεσα επανασχεδιασμός του «Αλέξανδρου Μπαλτατζή», για να σκιαγραφήσουμε τις νέες προτεραιότητες που όμως θα είναι σίγουρα περιορισμένες».
Την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθούν οι νέες αρμοδιότητες του ΕΦΕΤ, θα συζητηθεί το μέλλον της Αγρογής και θα γίνει ο επανασχεδιασμός του ΕΛΓΑ. Όσον αφορά την εισφορά υπέρ ΕΛΟΓΑΚ, αλλάζει η διαδικασία και όχι η ουσία. Θα προγραμματιστεί η εισφορά να ισχύσει μετά την πώληση του προϊόντος και δεν θα καταβάλλεται ως «καπέλο». Αυτή θα είναι η απάντηση που θα δώσει το ΥπΑΑΤ στην Κομισιόν στα τέλη Νοεμβρίου.
Για το «πακέτο Χατζηγάκη» η κ. Μπατζελή ανέφερε ότι θα υποστηριχθεί έστω και αν διαφωνούμε με την αποτελεσματικότητα που είχε και στο πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε. πήραμε μια μικρή παράταση μέχρι τις 11 Νοεμβρίου, στο να αιτιολογήσουμε την πληρωμή των αποζημιώσεων.
Οι βασικές προτεραιότητες της νέας ηγεσίας του ΥπΑΑΤ είναι να γίνουν οι απαραίτητες διαρθρωτικές και θεσμικές αλλαγές στην αγορά των τροφίμων. «Αν δεν μπορέσουμε να αλλάξουμε τον τρόπο λειτουργίας της αγοράς στα τρόφιμα και τα αγροτικά προϊόντα τότε ποτέ δεν θα εξασφαλίσουμε ένα εισόδημα του αγρότη από την εμπορική αξία του προϊόντος που παράγει». Απαντώντας σε ερώτηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ενώσεις καθώς και η πορεία ενός προϊόντος από το χωράφι στο ράφι, η υπουργός μας είπε ότι «υπάρχει βούληση από όλη την κυβέρνηση για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της αγοράς. Η Ευρωπαϊκή Ένωση μας δίνει το δικαίωμα να θωρακίσουμε την Επιτροπή Ανταγωνισμού ώστε να ελέγχει: τις συμφωνίες μεταξύ αγροτών και εμπόρων, τα συμβόλαια, το ποσοστό κέρδους. Επίσης θα ιδρύσουμε παρατηρητήριο κόστους εισροών. Θα δημιουργήσουμε συλλογικές οργανώσεις που θα διακινούν τις εισροές (συλλογική διαχείριση αγροτικών εφοδίων) και μηχανισμό ώστε οι παραγωγοί να πουλάνε συλλογικά και όχι ατομικά το προϊόν τους. Δεν έχουμε σκοπό να φτιάξουμε Ενώσεις «δεύτερης γενιάς» υπερχρεωμένες. Αν δεν καταλάβουν οι Ενώσεις ότι πρέπει να παίξουν ένα ρυθμιστικό ρόλο στην αγορά τότε «χάσαμε το αεροπλάνο». Θέλουμε ένα μοντέλο γεωργίας που θα διαθέτει ποιότητα και δυνατότητα να φτάσει το προϊόν στον καταναλωτή. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η ΚΑΠ που έχουμε δεν ανταποκρίνεται ούτε στις φιλοδοξίες της Ευρώπης ούτε στις ανάγκες της Ελλάδας».
Πάντως η υπουργός παραδέχτηκε ότι «ο «μεγάλος ασθενής» της αγροτικής παραγωγής δεν είναι η κτηνοτροφία αλλά τα σιτηρά και αναμένεται, όπως υποστήριξε, να υπάρχει πρόβλημα και τον επόμενο χρόνο. Περιμένουμε να μας πει προτάσεις αντιμετώπισης του προβλήματος η Κομισιόν στις αρχές του έτους. Πολιτικά θέλουμε να πείσουμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να περάσει σε μια νέα πολιτική διαχείρισης κρίσεων. Στο τελευταίο Συμβούλιο υπουργών πιέσαμε μαζί με άλλα κράτη μέλη και «ξεκουμπώθηκαν» 250 εκατ. ευρώ, που δεν είχαν δαπανηθεί μέσω της ΚΑΠ, για να περάσουν απευθείας στους αγελαδοτρόφους. Τα κριτήρια κατανομής δεν έχουν ακόμη αποσαφηνισθεί. Θα συνομιλήσουμε με τους Έλληνες αγελαδοτρόφους και θα προσπαθήσουμε να τους πείσουμε να οργανωθούν σε Ομάδες Παραγωγών με σκοπό να διαπραγματεύονται συλλογικά με τις γαλακτοβιομηχανίες».
Τέλος άμεσα αναμένεται να γίνει η ψήφιση νόμου που θα αφορά το αγροτοσυνδικαλιστικό κίνημα.
Ο υφυπουργός κ. Μιχάλης Καρχιμάκης ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει τα θέματα φυτικής και ζωικής παραγωγής. «Αναλάβαμε σε μια δύσκολη συγκυρία το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων», είπε στη συνέντευξη τύπου και πρόσθεσε «θα βάλουμε στόχο να κάνουμε μια πολυλειτουργική γεωργία που θα είναι προωθητικός παράγοντας στην ανάπτυξη της υπαίθρου». Υποσχέθηκε ότι θα γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, θα υπάρξει περιβαλλοντική αναβάθμιση και θα γίνει «ομαλή ένταξη των αγροτών στην αγορά». Δεσμεύτηκε για να υπάρξει αποτελεσματικότητα των ελέγχων και διασφάλιση εισοδήματος των παραγωγών. «Είμαστε υποχρεωμένοι να πορευθούμε μαζί με τους αγρότες, να τους δώσουμε την ευκαιρία να παράγουν και όχι να επαιτούν», τόνισε.

Κάστανα στη φωτιά

Την τιμητική του έχει τον τρέχοντα μήνα, σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, το κάστανο, το οποίο, στα δύσκολα χρόνια του πολέμου και της κατοχής αποτέλεσε βασική τροφή για τους Έλληνες.
Σήμερα οι «φανατικοί» λάτρεις του αυτοφυούς αυτού προϊόντος διοργανώνουν γιορτές και εκδηλώσεις, με στόχο να αναδείξουν τη μεγάλη θρεπτική του αξία και τις τεράστιες δυνατότητες εμπορικής εκμετάλλευσής του.
Στην Αρχαία Ελλάδα, οι ξηροί καρποί ονομάζονταν τρωγάλια και από τα πλέον εκλεκτά ήταν τα «καστανεϊκά κάρυα», οι καρποί της καστανιάς, που τη θεωρούσαν και δέντρο του Δία.
Μεταξύ άλλων τονίζεται ότι, από ξερά κάστανα παράγεται ειδικός καφές για νευρικούς, ενώ στις θεραπευτικές χρήσεις του προϊόντος εντάσσονται τα φύλλα της καστανιάς, που χρησιμοποιούνται σε αρρώστιες των βρόγχων και κατά του κοκίτη και για τους ρευματισμούς.

Ενέργεια από φύκια

Εντός της προσεχούς δεκαετίας εκτιμάται ότι θα έχει τεθεί σε πιο μαζική εφαρμογή η καλλιέργεια φυκιών (άλγεων) για την παραγωγή βιομάζας, μια πολλά υποσχόμενη ενεργειακή λύση που είχε κριθεί ασύμφορη στις ΗΠΑ γύρω στο 1990, αλλά τώρα βγαίνει ξανά από το συρτάρι, καθώς οι τιμές του πετρελαίου αυξάνονται.

Η εκμετάλλευση της βιομάζας των άλγεων θεωρείται ότι θα μπορούσε να αλλάξει το ενεργειακό και οικονομικό τοπίο του πλανήτη, όπως προέκυψε στη διάρκεια συνάντησης εργασίας που διοργάνωσαν χτες στη Θεσσαλονίκη το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) και το αμερικανικό προξενείο.
Ακαδημαϊκοί και ερευνητές σε ΗΠΑ και Ευρώπη πραγματοποιούν ήδη μελέτες για το θέμα για το οποίο βρίσκονται μάλιστα σε προχωρημένο στάδιο. «Πρέπει να βρεθεί τρόπος να αυξηθεί σημαντικά η παραγωγή βιομάζας από άλγη και να μειωθεί το κόστος», τόνισε ο δρ Ντέιβιντ Νόμπλς, από το Πανεπιστήμιο Τέξας, προσθέτοντας ότι οι απόψεις για το κόστος διίστανται, αφού κάποιοι το προσδιορίζουν σε 4 - 5 δολάρια /γαλόνι και άλλοι σε 20 δολάρια /γαλόνι.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Νομπλς σημείωσε ότι η μελέτη εκμετάλλευσης βιομάζας άλγεων ξεκίνησε στις ΗΠΑ το 1970 και διεκόπη το 1990, αφού, λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής από τη μια και των χαμηλών τιμών πετρελαίου από την άλλη, κρίθηκε ασύμφορη διαδικασία. Με τις σημερινές τιμές πετρελαίου, όμως, οι σχετικές μελέτες τέθηκαν εκ νέου στο μικροσκόπιο των ειδικών.
«Πολλά υποσχόμενα», χαρακτήρισε τα πειραματικά δεδομένα που υπάρχουν σε παγκόσμιο επίπεδο για την εκμετάλλευση της βιομάζας των άλγεων ο καθηγητής Σπύρος Αγάθος του Πανεπιστημίου Louvain (Βέλγιο), τονίζοντας ωστόσο ότι «πρέπει να είμαστε φειδωλοί σε δηλώσεις, αφού η όλη διαδικασία δεν πρόκειται να εφαρμοστεί στο άμεσο μέλλον».
Επεσήμανε μάλιστα ότι η Ελλάδα παρέχει ιδανικές καιρικές συνθήκες για την καλλιέργεια άλγεων. Πρόσθεσε ότι η κατασκευή σχετικών μονάδων κοντά σε περιοχές όπου ρέουν θερμά νερά εξασφαλίζει τον περιορισμό του κόστους επένδυσης.

22 Οκτ 2009

Άρχισε το ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας για το Βανκούβερ

Η Ολυμπιακή Φλόγα άρχισε το μακρινό ταξίδι της για το Βανκούβερ του Καναδά. Μετά από μία λιτή τελετή στους πρόποδες του Κρονίου Λόφου, η πρωθιέρεια, Μαρία Ναυπλιώτου, ολοκλήρωσε την Τελετή Αφής.

Πρώτος λαμπαδηδρόμος στην Τελετή Αφής θα είναι ο 31χρονος Βασίλης Δημητριάδης. Πρωταθλητής του γιγαντιαίου σλάλομ, έχει επανειλημμένα αναδειχτεί πρωταθλητής Ελλάδας, αλλά και πρωταθλητής Ευρώπης το 2001. Επίσης, έχει πάρει μέρος σε τρεις Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, το 1998 στο Ναγκάνο, το 2002 στο Σολτ Λέικ Σίτι και το 2006 στο Τορίνο.
Την επόμενη Πέμπτη, στις 6 μ.μ., στην Τελετή Παράδοσης της Φλόγας στο Παναθηναϊκό Στάδιο, τελευταία λαμπαδηδρόμος θα είναι η αθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ Νίκη Γεωργιάδου, η οποία είναι φοιτήτρια στο Τορόντο του Καναδά.
Το Ιερό Φως θα περάσει από 22 Νομούς, 42 Δήμους, τρία Δημοτικά Διαμερίσματα και μία Κοινότητα, ενώ η Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία θα διαρκέσει οκτώ ημέρες επί ελληνικού εδάφους και θα καλύψει 2.180 χιλιόμετρα. Συνολικά, 36 Τελετές Αφής βωμών θα γίνουν σε συγκεκριμένες πόλεις, αλλά και σε δύο αρχαιολογικούς χώρους.

21 Οκτ 2009

Εμπρός στο δρόμο που χάραξε η Τζούλια

Αναγνώστρια
(Yπουργείο συγκοινωνιών Ν. Ροδόπης)
Το καλοκαίρι (Ιούλιο 2009) που μας πέρασε έπεσα θύμα κλοπής στην Κρήτη (τσάντα: κινητό, ταυτότητα, κλπ και το ΔΙΠΛΩΜΑ ΟΔΗΓΗΣΗΣ).

Αφού έχω κάνει την δήλωση απώλειας όλων των παραπάνω και συγκεκριμένα για το δίπλωμα οδήγησης πήγα όπως θα έπρεπε, στο αστυνομικό... τμήμα και δήλωσα την απώλειά του.
Η επόμενη κίνησή μου ήταν να πάρω την προσωρινή δήλωση διπλώματος από το αστυνομικό τμήμα και να πάω στο υπουργείο συγκοινωνιών για να μπορέσω να κάνω αίτηση για έκδοση νέου διπλώματος (αφού πλήρωσα ως νομοταγής και φορολογούμενος πολίτης τα απαραίτητα παράβολα). Και απ’ ότι μου είπανε έπρεπε να περάσω σε 15-20 μέρες για την παραλαβή του. Φυσικά μετά από 25 μέρες που πήγα μου είπαν ότι δεν ήταν έτοιμο!
Αλλά ούτε και σε 40 μέρες δεν ΗΤΑΝ ΕΤΟΙΜΟ!
Μετά από 3 μήνες, σήμερα πήγα με τη σιγουριά ότι επιτέλους θα ήταν έτοιμο για να το παραλάβω. Γιατί μέχρι στιγμής κυκλοφορούσα με την προσωρινή βεβαίωση του αστυνομικού τμήματος. Προς έκπληξή μου, όχι απλά δεν ήταν έτοιμο, αλλά μου είπαν από το υπουργείο συγκοινωνιών ότι δεν ήταν ΚΑΝ καταχωρημένο το Προηγούμενο Δίπλωμά μου! ΑΚΟΥΣΟΝ Άκουσον δηλαδή! Οι λέξεις του υπαλλήλου του δημοσίου ήταν: ότι πριν 13 χρόνια που είχα βγάλει το δίπλωμα δεν είχε καταχωρηθεί στα αρχεία τους! Ο υπάλληλος τότε μάλλον ξέχασε να το περάσει!
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά μου λεει ο υπάλληλος της Νομαρχίας δεν έχετε κρατήσει ένα φωτοαντίγραφο του διπλώματος ? δεν γνωρίζετε την ημερομηνία έκδοσής του?
Δηλαδή θα πρέπει να τα γνωρίζω και αυτά?
Και στο τέλος με μάλωσε που πήγα στην αστυνομία γιατί θα έπρεπε μετά την απώλεια να πάω στο υπουργείο συγκοινωνιών, και όχι στο αστυνομικό τμήμα.
Αύτη είναι η σειρά, που έπρεπε να ακολουθήσω? Να μην πάω στην αστυνομία? Δικιά μου δουλειά είναι να ψάξω ημερομηνία και έτος έκδοσης του διπλώματος ή του υπαλλήλου? Είναι δηλαδή σα να μου λένε ότι δεν έχω δίπλωμα τόσα χρόνια!
Παρακαλώ πολύ η κυρία Τζούλια Αλεξανδράτου να επικοινωνήσει μαζί μου για να μου δώσει οδηγίες πλαστού διπλώματος γιατί εγώ δεν έχω σκοπό να ξαναδώσω και να ξαναπληρώσω για ένα λάθος ενός Δημοσίου υπαλλήλου!
Ευχαριστώ

Τα μεταλλαγμένα έρχονται

Δεν κατέστη δυνατός ο σχηματισμός της ειδικής πλειοψηφίας που απαιτείται για την έγκρισή ή μη της άδειας κυκλοφορίας τριών μεταλλαγμένων καλαμποκιών, από το Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ε.Ε. που συνεδρίασε το διήμερο 19 και 20 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο, και το θέμα επιστρέφει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την τελική απόφαση. Στο μεταξύ η Κομισιόν ανακοίνωσε πως θα προωθήσει προς έγκριση, σε προσεχές Συμβούλιο υπουργών, ένα νέο μεταλλαγμένο καλαμπόκι.

Από τα πρώτα τρία καλαμπόκια τα δύο είναι της Monsanto Europe S.A. και συγκεκριμένα η ποικιλία MON 88017, για την οποία υποβλήθηκε αίτηση για τη διάθεση στην αγορά στην αρμόδια αρχή της Τσεχίας στις 4 Οκτωβρίου 2005, και η MON 89034, για την οποία υποβλήθηκε αίτηση για τη διάθεση στην αγορά στην αρμόδια αρχή της Ολλανδίας, στις 14 Δεκεμβρίου 2006. Το τρίτο είναι η ποικιλία 59122xNK603, της Pioneer Overseas Corporation, για την οποία υποβλήθηκε αίτηση για τη διάθεση στην αγορά στην αρμόδια αρχή της Αγγλίας, στις 26 Αυγούστου 2005. Όσον αφορά το νέο Γ.Τ. καλαμπόκι που ανακοίνωσε η Επιτροπή, είναι η ποικιλία MIR604 της Syngenta, που έχει πάρει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) και συζητήθηκε, στις 20/10, στην Μόνιμη Επιτροπή για την τροφική αλυσίδα και την υγεία των ζώων (SCoFCAH), όπου δεν υπήρξε και εκεί ειδική πλειοψηφία για έγκριση ή απόρριψη. Έτσι η Επιτροπή θα το προωθήσει στο συμβούλιο των υπουργών. Πάντως, για τις τρεις πρώτες Γ.Τ. ποικιλίες θεωρείται σχεδόν δεδομένη η τελική έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς η ίδια τις είχε παραπέμψει στο Συμβούλιο με θετικές εγκρίσεις από την EFSA.

Το στέλεχος του ιού της γρίπης Η1Ν1 εντοπίστηκε σε γαλοπούλες στον Καναδά

Γαλοπούλες στην περιοχή του Οντάριο στον Καναδά έχουν προσβληθεί από τον ιό της γρίπης Η1Ν1, αλλά κανένα από τα πτηνά ή τα αβγά του αγροκτήματος δεν έχουν εισέλθει στην τροφοδοσία της αγοράς, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι της περιφερειακής κυβέρνησης.

Η λοίμωξη ενέχει μικρό κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία, δήλωσε η δόκτωρ Αρίνα Κινγκ, επικεφαλής της υγειονομικής υπηρεσίας του Οντάριο, σε συνέντευξη τύπου στο Τορόντο. Ωστόσο, η ίδια τόνισε ότι η ανακάλυψη αυτή καθιστά επιτακτική την ανάγκη για όσους εργάζονται στο αγρόκτημα και ασχολούνται με τα ζώα να εμβολιαστούν άμεσα τόσο με το εμβόλιο για την εποχική γρίπη όσο και με το εμβόλιο για την πανδημία της νέας γρίπης Α του ιού Η1Ν1. Ο κίνδυνος από τον ιό που μεταδίδεται από ζώα σε ανθρώπους είναι ο ιός να αναπτύξει μια τέτοια μορφή στην οποία οι άνθρωποι έχουν ελάχιστη ή καθόλου ανοσία, σημειώνει η δόκτωρ Κινγκ. Η ίδια πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία αλλαγής της φύσης του ιού. Η ανακάλυψη έγινε σε ένα και μόνο αγρόκτημα στο Οντάριο από την Καναδική Υπηρεσία Ελέγχων των Τροφίμων και είναι η δεύτερη που καταγράφεται σε γαλοπούλες. Η πρώτη είχε καταγραφεί στη Χιλή. Η υπόθεση του Οντάριο ανακαλύφθηκε μια εβδομάδα μετά από την Καναδική Ημέρα των Ευχαριστιών, όπου το παραδοσιακό δείπνο προβλέπει την κατανάλωση γαλοπούλας. Υγειονομικοί αξιωματούχοι παρακολουθούν όσους ήλθαν σε επαφή με τα επιμολυσμένα πτηνά. Ένα άτομα παρουσίασε συμπτώματα της γρίπης. Ο ιδιοκτήτης του αγροκτήματος προσφέρθηκε εθελοντικά να θέσει σε καραντίνα όλα τα πουλερικά του αγροκτήματος, αλλά δεν πρόκειται τα πτηνά να σφαγούν για προληπτικούς λόγους, δήλωσε η δόκτωρ Ντεμπ Σταρκ, επικεφαλής της κτηνιατρικής υπηρεσίας του Οντάριο. Η επιδημία Η1Ν1 σε γαλοπούλες στη Χιλή εντοπίστηκε τον Αύγουστο.Ήταν, επίσης, η πρώτη φορά που ο ιός αυτός εντοπίστηκε σε πτηνά και όχι σε ανθρώπους ή χοίρους. Στις αρχές του 2009 το στέλεχος του ιού είχε εντοπιστεί σε κοπάδια χοίρων στις περιοχές της Αλμπέρτα και της Μανιτόμπα του Δυτικού Καναδά.

20 Οκτ 2009

Η λάμψη έρχεται και φεύγει

Madonna
Richard Gere

Catherine Bach

Kevin Bacon

Heather Locklear

Michael Douglas

Kathleen Turner