23 Οκτ 2009

Ενιαία ενίσχυση: Δεν θα δοθεί προκαταβολή

«Τα μέτρα που εξήγγειλε προεκλογικά η κυβέρνηση θα εφαρμοστούν μετεκλογικά», τόνισαν στην πρώτη συνέντευξη τύπου που έδωσαν στο ΥπΑΑΤ, την Πέμπτη (22/10), η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Κατερίνα Μπατζελή με τον υφυπουργό κ. Μιχάλη Καρχιμάκη.
Απαντώντας η υπουργός σε ερώτηση για το πότε θα γίνουν οι πληρωμές των δικαιούχων της ενιαίας ενίσχυσης είπε ότι «δεν θα δοθούν προκαταβολές, αλλά η πληρωμή θα γίνει σύμφωνα με τον Κανονισμό, από 1η Δεκεμβρίου θα κατατεθούν τα δικαιολογητικά και θα αρχίσει να καταβάλλεται από 1η Ιανουαρίου». Επίσης διευκρίνισε ότι δυστυχώς οι χάρτες που έχουν ψηφιοποιηθεί (ΟΣΔΕ) μέχρι τώρα από τις περισσότερες Ενώσεις κυμαίνονται περίπου στο 40% των εκτάσεων και αφού δεν έχει ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση δεν έχουν γίνει καθόλου έλεγχοι από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Αυτά τα δύο προβλήματα κάνουν αδύνατη την πληρωμή προκαταβολών.
Όσον αφορά την αύξηση της επιστροφής ΦΠΑ (από 7% σε 11%) και τις αλλαγές στην επιστροφή φόρου στο πετρέλαιο θα εφαρμοστούν από την επόμενη χρονιά. Για το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» ανέφερε ότι για να λειτουργήσει η πρόταση που έχει κατατεθεί χρειάζεται ενίσχυση της εθνικής συμμετοχής.
Ειδικότερα, όπως υποστήριξε η υπουργός, τα Σχέδια Βελτίωσης από το Γ΄ ΚΠΣ απορρόφησαν το 40% των κονδυλίων του Μπαλτατζή. Για να υλοποιηθούν τα τότε Σχέδια Βελτίωσης θα πρέπει να αναζητηθούν περίπου 80 εκατ. ευρώ. «Θα χρειαστεί άμεσα επανασχεδιασμός του «Αλέξανδρου Μπαλτατζή», για να σκιαγραφήσουμε τις νέες προτεραιότητες που όμως θα είναι σίγουρα περιορισμένες».
Την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθούν οι νέες αρμοδιότητες του ΕΦΕΤ, θα συζητηθεί το μέλλον της Αγρογής και θα γίνει ο επανασχεδιασμός του ΕΛΓΑ. Όσον αφορά την εισφορά υπέρ ΕΛΟΓΑΚ, αλλάζει η διαδικασία και όχι η ουσία. Θα προγραμματιστεί η εισφορά να ισχύσει μετά την πώληση του προϊόντος και δεν θα καταβάλλεται ως «καπέλο». Αυτή θα είναι η απάντηση που θα δώσει το ΥπΑΑΤ στην Κομισιόν στα τέλη Νοεμβρίου.
Για το «πακέτο Χατζηγάκη» η κ. Μπατζελή ανέφερε ότι θα υποστηριχθεί έστω και αν διαφωνούμε με την αποτελεσματικότητα που είχε και στο πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε. πήραμε μια μικρή παράταση μέχρι τις 11 Νοεμβρίου, στο να αιτιολογήσουμε την πληρωμή των αποζημιώσεων.
Οι βασικές προτεραιότητες της νέας ηγεσίας του ΥπΑΑΤ είναι να γίνουν οι απαραίτητες διαρθρωτικές και θεσμικές αλλαγές στην αγορά των τροφίμων. «Αν δεν μπορέσουμε να αλλάξουμε τον τρόπο λειτουργίας της αγοράς στα τρόφιμα και τα αγροτικά προϊόντα τότε ποτέ δεν θα εξασφαλίσουμε ένα εισόδημα του αγρότη από την εμπορική αξία του προϊόντος που παράγει». Απαντώντας σε ερώτηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ενώσεις καθώς και η πορεία ενός προϊόντος από το χωράφι στο ράφι, η υπουργός μας είπε ότι «υπάρχει βούληση από όλη την κυβέρνηση για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της αγοράς. Η Ευρωπαϊκή Ένωση μας δίνει το δικαίωμα να θωρακίσουμε την Επιτροπή Ανταγωνισμού ώστε να ελέγχει: τις συμφωνίες μεταξύ αγροτών και εμπόρων, τα συμβόλαια, το ποσοστό κέρδους. Επίσης θα ιδρύσουμε παρατηρητήριο κόστους εισροών. Θα δημιουργήσουμε συλλογικές οργανώσεις που θα διακινούν τις εισροές (συλλογική διαχείριση αγροτικών εφοδίων) και μηχανισμό ώστε οι παραγωγοί να πουλάνε συλλογικά και όχι ατομικά το προϊόν τους. Δεν έχουμε σκοπό να φτιάξουμε Ενώσεις «δεύτερης γενιάς» υπερχρεωμένες. Αν δεν καταλάβουν οι Ενώσεις ότι πρέπει να παίξουν ένα ρυθμιστικό ρόλο στην αγορά τότε «χάσαμε το αεροπλάνο». Θέλουμε ένα μοντέλο γεωργίας που θα διαθέτει ποιότητα και δυνατότητα να φτάσει το προϊόν στον καταναλωτή. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η ΚΑΠ που έχουμε δεν ανταποκρίνεται ούτε στις φιλοδοξίες της Ευρώπης ούτε στις ανάγκες της Ελλάδας».
Πάντως η υπουργός παραδέχτηκε ότι «ο «μεγάλος ασθενής» της αγροτικής παραγωγής δεν είναι η κτηνοτροφία αλλά τα σιτηρά και αναμένεται, όπως υποστήριξε, να υπάρχει πρόβλημα και τον επόμενο χρόνο. Περιμένουμε να μας πει προτάσεις αντιμετώπισης του προβλήματος η Κομισιόν στις αρχές του έτους. Πολιτικά θέλουμε να πείσουμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να περάσει σε μια νέα πολιτική διαχείρισης κρίσεων. Στο τελευταίο Συμβούλιο υπουργών πιέσαμε μαζί με άλλα κράτη μέλη και «ξεκουμπώθηκαν» 250 εκατ. ευρώ, που δεν είχαν δαπανηθεί μέσω της ΚΑΠ, για να περάσουν απευθείας στους αγελαδοτρόφους. Τα κριτήρια κατανομής δεν έχουν ακόμη αποσαφηνισθεί. Θα συνομιλήσουμε με τους Έλληνες αγελαδοτρόφους και θα προσπαθήσουμε να τους πείσουμε να οργανωθούν σε Ομάδες Παραγωγών με σκοπό να διαπραγματεύονται συλλογικά με τις γαλακτοβιομηχανίες».
Τέλος άμεσα αναμένεται να γίνει η ψήφιση νόμου που θα αφορά το αγροτοσυνδικαλιστικό κίνημα.
Ο υφυπουργός κ. Μιχάλης Καρχιμάκης ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει τα θέματα φυτικής και ζωικής παραγωγής. «Αναλάβαμε σε μια δύσκολη συγκυρία το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων», είπε στη συνέντευξη τύπου και πρόσθεσε «θα βάλουμε στόχο να κάνουμε μια πολυλειτουργική γεωργία που θα είναι προωθητικός παράγοντας στην ανάπτυξη της υπαίθρου». Υποσχέθηκε ότι θα γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, θα υπάρξει περιβαλλοντική αναβάθμιση και θα γίνει «ομαλή ένταξη των αγροτών στην αγορά». Δεσμεύτηκε για να υπάρξει αποτελεσματικότητα των ελέγχων και διασφάλιση εισοδήματος των παραγωγών. «Είμαστε υποχρεωμένοι να πορευθούμε μαζί με τους αγρότες, να τους δώσουμε την ευκαιρία να παράγουν και όχι να επαιτούν», τόνισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: