23 Οκτ 2009

Κάστανα στη φωτιά

Την τιμητική του έχει τον τρέχοντα μήνα, σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, το κάστανο, το οποίο, στα δύσκολα χρόνια του πολέμου και της κατοχής αποτέλεσε βασική τροφή για τους Έλληνες.
Σήμερα οι «φανατικοί» λάτρεις του αυτοφυούς αυτού προϊόντος διοργανώνουν γιορτές και εκδηλώσεις, με στόχο να αναδείξουν τη μεγάλη θρεπτική του αξία και τις τεράστιες δυνατότητες εμπορικής εκμετάλλευσής του.
Στην Αρχαία Ελλάδα, οι ξηροί καρποί ονομάζονταν τρωγάλια και από τα πλέον εκλεκτά ήταν τα «καστανεϊκά κάρυα», οι καρποί της καστανιάς, που τη θεωρούσαν και δέντρο του Δία.
Μεταξύ άλλων τονίζεται ότι, από ξερά κάστανα παράγεται ειδικός καφές για νευρικούς, ενώ στις θεραπευτικές χρήσεις του προϊόντος εντάσσονται τα φύλλα της καστανιάς, που χρησιμοποιούνται σε αρρώστιες των βρόγχων και κατά του κοκίτη και για τους ρευματισμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: