7 Ιουλ 2011
Ασυνήθιστο το βακτήριο E.coli στη Γερμανία
Το βακτήριο Ε.coli που σκότωσε δεκάδες άτομα στη Γερμανία τον περασμένο μήνα έχει ένα ιδιαίτερα ασυνήθιστο συνδυασμό δύο χαρακτηριστικών, στον οποίο μπορεί να οφείλεται το ξέσπασμα μιας από τις σημαντικότερες επιδημίες της πρόσφατης ιστορίας. Ένα από τα δύο γνωρίσματα είναι μια τοξίνη, που ονομάζεται Shiga, η οποία προκαλεί σοβαρή ασθένεια, με αιματηρή διάρροια και σε ορισμένους ασθενείς, νεφρική ανεπάρκεια. Η άλλη είναι η δυνατότητα αυτού του στελέχους να συγκεντρώνει στην επιφάνεια του εντερικού τοιχώματος ένα πυκνό μοτίβο που μοιάζει με μια στοίβα από τούβλα. Ενδεχομένως, να ενισχύεται έτσι η ικανότητα των βακτηρίων για την άντληση της τοξίνης μέσα στο σώμα. Οι μικροβιολόγοι ήξεραν βέβαια, ότι η E. coli μπορεί να είναι θανατηφόρα, εφόσον είναι ένα δυνητικά παθογόνο βακτήριο. Κρουσμάτα στις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω αλλοιωμένου χάμπουργκερ ή λαχανικών έχουν οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια σε 5 έως 10 % των θυμάτων. Οι πιο ευάλωτοι ήταν οι πολύ νεαροί και οι ηλικιωμένοι άνθρωποι. Επιπλέον τα θύματα έτειναν να είναι νεαρής και μέσης ηλικίας γυναίκες. Αλλά η πρόσφατη έξαρση ήταν διαφορετική. Μέχρι τις 20 Ιουνίου που είχαν προσβληθεί 2.684 άτομα με διάρροια και 810 με νεφρική ανεπάρκεια, τριάντα εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Η αναλογία με νεφρική ανεπάρκεια - 25 % - ήταν «σπανιότατη», είπε ο Δρ Waldor. Παρόλα αυτά το στέλεχος που προκάλεσε τη γερμανική επιδημία δεν φαίνεται να διαδίδεται και σε ζώα. «Το συγκεκριμένο βακτήριο φαίνεται να επηρεάζει μόνο τον ανθρώπινο οργανισμό» είπε ο Δρ Karch. Το γεγονός αυτό φαίνεται να αυξάνει το μυστήριο για την προέλευση των κρουσμάτων στη Γερμανία. Πάντως μετά τις έντονες ανησυχίες που προκάλεσε η ξαφνική διάδοση της αιμορραγικής γαστρεντερίτιδας (EHEC - βακτηρίδιο του Έσεριχ) η ΕΕ απαγόρευσε προσωρινά την εισαγωγή σπόρων τριγωνέλλας από την Αίγυπτο. Παράλληλα αποφασίστηκε η απόσυρση από την αγορά των σπόρων τριγωνέλλας που εισήχθησαν στην ΕΕ από το 2009 μέχρι το 2011, ενώ συστήνεται η αποφυγή κατανάλωσής τους. Οι σπόροι της τριγωνέλλας (είδος ψυχανθούς) χρησιμοποιούνται πολτοποιημένοι για τον αρωματισμό πολλών τροφίμων (σούπας και τυριών), π.χ. στην Ελβετία, ή σαν φύτρες σε σαλάτες. Επίσης το πιο σημαντικό για τους Γερμανούς, που χρησιμοποιούν πολύ το κάρι, ακόμη και στις σάλτσες για τα αγαπημένα τους λουκάνικα: "Τα κονιορτοποιημένα σπέρματα της τριγωνέλλας αποτελούν συστατικό του μπαχαριού κάρι."
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου