28 Φεβ 2010

27 Φεβ 2010

Σεισμός των 8,8 Ρίχτερ συγκλόνισε τη Χιλή

Δεκάδες νεκροί από το σεισμό των 8,8 Ρίχτερ που έπληξε την περιοχή Κονσεπσιόν. Ζημιές σε κτίρια. Προκλήθηκε τσουνάμι. Συνεχείς μετασεισμοί.
Ζημιές αναφέρονται και στο ιστορικό κέντρο του Σαντιάγο, που βρίσκεται 320 χιλιόμετρα βορείως της πόλης Κονσεπσιόν, όπου εντοπίζεται το επίκεντρο της δόνησης. Κοντά στην πρωτεύουσα έχει καταρρεύσει μία γέφυρα σε αυτοκινητόδρομο.
Η χιλιανή τηλεόραση και τοπικοί ραδιοσταθμοί μεταδίδουν ότι έχουν καταρρεύσει αρκετά κτήρια στην πόλη Κουρίκο.
Τοπικοί τηλεοπτικοί σταθμοί μεταδίδουν εικόνες που δείχνουν ζημιές που έχουν προκληθεί σε κτήρια, δρόμους και γέφυρες στην πρωτεύουσα Σαντιάγο και στην πόλη Κονσεπσιόν, που βρίσκεται κοντά στο επίκεντρο της δόνησης.
Στο Σαντιάγο προκλήθηκε διακοπή ηλεκτροδότησης σε μεγάλα τμήματα της πόλης, ενώ δεν είναι δυνατή η τηλεφωνική επικοινωνία με τις περιοχές που βρίσκονται κοντά στο επίκεντρο.
Η επικεφαλής της εθνικής Υπηρεσίας Εκτάκτων Καταστάσεων στη Χιλή είπε ότι ο απολογισμός των νεκρών δεν αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με τον τωρινό. Πρόσθεσε ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον τρείς ημέρες για να αποτιμηθεί η πλήρης έκταση των ζημιών που προκάλεσε ο ισχυρός σεισμός.
Η πόλη Κονσεπσιόν, όπου εντοπίζεται το επίκεντρο του σεισμού έχει πληθυσμό περίπου 670.000 ανθρώπων και είναι μία από τις μεγαλύτερες στη Χιλή.
Εξαιτίας του σεισμού κλειστό θα παραμείνει για 24 ώρες το διεθνές αεροδρόμιο στην πρωτεύουσα, Σαντιάγο, το οποίο έχει υποστεί ζημιές.
Η δόνηση ήταν τόσο ισχυρή ώστε έγινε αισθητή μέχρι την Αργεντινή.
Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 90 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Κονσεπσιόν και σε βάθος 55 χιλιομέτρων.
Το 1960 η Χιλή είχε πληγεί από τον μεγαλύτερο σεισμό που έχει καταγραφεί στην ιστορία του πλανήτη, από το 1900, όταν άρχισε η καταγραφή συγκεκριμένων στοιχείων για τα χτυπήματα του Εγκέλαδου. Ο σεισμός είχε μέγεθος 9,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και είχε ισοπεδώσει την πόλη Βαλδίβια, σκοτώνοντας 1.655 ανθρώπους.
Το Υπουργείο Εξωτερικών, ενεργοποίησε, λόγω του σεισμού στη Χιλή, τη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων.
Οι Ελληνες πολίτες που επιθυμούν να πληροφορηθούν για την τύχη συγγενών τους, ή άλλων προσώπων που τυχόν βρίσκονται στη Χιλή, μπορούν να επικοινωνούν στην ακόλουθη τηλεφωνική γραμμή: 210368 1912.
Δείτε το βίντεο του σεισμού

Τι παίζουν αυτοί που μας κυβερνούν

Αυτοί οι γαλαζοπράσινοι που μας κυβερνούν το κάνουν επιδεικτικά μπροστά στον λαό. Δεν ντρέπονται γιατί ξέρουν ότι ο Έλληνας αντέχει και τους ξαναβγάζει. Μιλάμε για έναν έρωτα μεγάλο με τα πιθηκάκια να τα δίνουν όλα.
Δείτε εδώ το βίντεο

Αυτή είναι η Ε.Ε.

Όλα αυτά τα χρόνια που υπάρχει η Ευρωπαϊκή Ένωση τελικά έχουμε ένα Bad Romance μεταξύ των λαών που αποτελούν την Ευρώπη των 27 κρατών μελών.
Μόνο οικονομικά συμφέροντα υπάρχουν και όχι ευρωπαϊκή συνείδηση όπως θέλουν να μας λένε οι φεντεραλιστές.
Δείτε το βίντεο για την αγάπη μεταξύ των Ευρωπαίων

Ανέκδοτο για τους κλέφτες Έλληνες πολιτικούς

Ο υπουργός του κυβερνώντος κόμματος κάνει περιοδεία. Επισκέπτεται ένα σχολικό συγκρότημα και ακούει τα παράπονα των δασκάλων και των μαθητών:
- Κύριε υπουργέ, δεν έχουμε πετρέλαιο για θέρμανση και έρχεται βαρύς χειμώνας, δεν μας χωράνε οι αίθουσες, τα μισά θρανία είναι χαλασμένα, τα περισσότερα τζάμια είναι σπασμένα...
Αφού ακούει διάφορα τέτοια τους λέει:- Μήν ανησυχείτε όλα θα γίνουν το συντομότερο δυνατόν.
Μπαίνει στην μερσεντές και πάει στον επόμενο σταθμό, στις τοπικές φυλακές. Ακούει και εκεί πολλά παράπονα.
- Κύριε υπουργέ, θέλουμε καλύτερο φαγητό, περισσότερα κλινοσκεπάσματα, πιο πολύ προσωπικό γιατί δεν επαρκούμε...
- Θα γίνουν όλα όσα ζητάτε, μην ανησυχείτε.
Μπαίνει στην Μερσεντές και καθώς φεύγουν αρχίζει να δίνει οδηγίες στον γραμματέα του.
- Λοιπόν. Στο σχολείο στείλε ένα συνεργείο να μπαλώσει μερικές τρύπες, και να βάλει μερικά τζάμια, αλλά τίποτε άλλο. Μετά στείλε ένα συνεργείο στις φυλακές να φτιάξει: πισίνα, χαμάμ, τζακούζι, σάουνα, αίθουσα για διασκέδαση με 50άρα τηλεόραση, φλίπερ...
Μένει κάγκελο ο γραμματέας.- Μα κύριε υπουργέ, τί είναι αυτά που λέτε;
Και απαντά ο υπουργός:- Κοίτα να δεις. Σχολείο πήγαμε και δεν θα ξαναπάμε. Στην φυλακή όμως δεν ξέρεις πότε θα μπούμε... Κατάλαβες;

Υποδοχή προδότη

Την Παρασκευή το απόγευμα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος επισκέφθηκε την εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα για τους χαιρετισμούς.
Όταν εισήλθε ο Ιερώνυμος στην Εκκλησία αμέσως σχεδόν όλοι οι Ενορίτες άδειασαν τον Ναό και έμειναν μέσα σε αυτόν μόνον πέντε δέκα άτομα.
Αρκετοί από τους πιστούς που αποχώρησαν τον αποδοκίμασαν. Έντονες αποδοκιμασίες δέχτηκε και ο πατήρ Μάξιμος γιατι όπως ισχυρίζονται οι κάτοικοι της περιοχής κλειδώσε Έλληνες κατοίκους εκτός της Εκκλησίας ώστε να γίνει δυνατή η προσαγωγή τους από την αστυνομία και να εμποδιστεί η συμμετοχή τους σε εκδήλωση που γινόταν από τους κατοίκους της γειτονικής πλατείας Αμερικής.

Καλό Σαββατοκύριακο



















Αθλήτριες και διάσημοι άντρες ταιριάζουν

26 Φεβ 2010

Αρχίζουν οι εργασίες για το πρώτο αεροδρόμιο της Δ. Θεσσαλίας

Τις αμέσως επόμενες μέρες ξεκινούν οι εργασίες για την κατασκευή του πρώτου αεροδρομίου της Δυτικής Θεσσαλίας στον Δήμο Κάμπου Καρδίτσας.
Το αεροδρόμιο θα κατασκευαστεί σε δημοτική έκταση 158 στρεμμάτων και θα ανήκει στην κατηγορία D.
Συγκεκριμένα θα κατασκευαστεί ένας διάδρομος μήκους 681 μέτρων και πλάτους 20 μέτρων με προοπτική επιμήκυνσης του στο μέλλον.Ακόμη προβλέπεται η κατασκευή πύργου ελέγχου, κεντρικού κτιρίου, στεγάστρου για στάθμευση ενώ εξετάζεται και η φιλοξενία έκθεσης μικρών αεροσκαφών.
Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 600.000 ευρώ για την κατασκευή του διαδρόμου και 300.000 ευρώ για τις κτιριακές εγκαταστάσεις. Η χρηματοδότηση του έργου γίνεται από το Υπουργείο Εσωτερικών και από τον Δήμο Κάμπου.

Επιδοτήσεις και αποζημιώσεις παραγωγών από την ΕΑΣ Πηλίου

Έως και τις 3 Μαρτίου, οι παραγωγοί του Πηλίου που λαμβάνουν εξισωτική αποζημίωση θα πρέπει να προσκομίσουν στην Ένωση το Ε1 και το εκκαθαριστικό της εφορίας του 2009, προκειμένου να πληρωθούν, αναφέρει ανακοίνωση της ΕΑΣ Πηλίου – Βορείων Σποράδων.
Οι φάκελοι των παραγωγών της εξισωτικής αποζημίωσης θα αποσταλούν σύμφωνα με τις οδηγίες στις 4 Μαρτίου στον ΟΠΕΚΕΠΕ και όσοι παραγωγοί δεν τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητες στις προβλεπόμενες ημερομηνίες δεν θα πληρωθούν. Στο μεταξύ, όσοι παραγωγοί λαμβάνουν το ποιοτικό παρακράτημα για τις ελιές Π.Ο.Π. Κονσερβοποιία Πηλίου – Βόλου, πρέπει να απευθυνθούν στην Ένωση για την τακτοποίηση τυχόν εκκρεμοτήτων που έχουν, προκειμένου να μην χάσουν τη συμπληρωματική επιδότηση για το 2010. Παράλληλα, οι παραγωγοί καλούνται να καταβάλλουν στην Ένωση όλα τα τιμολόγια εκκαθάρισης από πωλήσεις αγροτικών προϊόντων που έχουν πραγματοποιήσει από 1/1/2009 μέχρι και τις 31/12/2009 προκειμένου να λάβουν την επιστροφή Φ.Π.Α. αγροτών. Αναφέρεται ότι το ποσοστό θα είναι αυξημένο κατά 11%, σύμφωνα με τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης μετά τις κινητοποιήσεις των αγροτών. Τέλος, ανακοινώθηκε ότι συνεχίζεται από την Ένωση η εξαγορά των ελαιών και ελαιολάδου από τους παραγωγούς της περιοχής σε αρκετά καλές τιμές και τρόπο πληρωμής. Η εξαγορά έχει σχέση με τα Π.Ο.Π. και τη λήψη του ποιοτικού παρακρατήματος.

Χυμοί με καρκινογόνο ουσία στα ράφια σούπερ μάρκετ

Χυμοί φρούτων με υψηλές συγκεντρώσεις της τοξικής ουσίας αντιμόνιο, που είναι ύποπτη για καρκινογενέσεις, εντοπίσθηκαν στα ράφια ελληνικών καταστημάτων. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των αναλύσεων, χυμός βύσσινο που κυκλοφορεί στα ράφια ελληνικών παντοπωλείων και σούπερ μάρκετ περιέχει αντιμόνιο 2,7 φορές πάνω από τα ευρωπαϊκά όρια για το πόσιμο νερό. Στην έρευνα του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης, από τα 42 δείγματα που αναλύθηκαν 8 βρέθηκαν να υπερβαίνουν τα όρια που έχουν τεθεί για το νερό- όρια συγκεντρώσεων αντιμονίου δεν έχουν θεσπιστεί για τις τροφές, όπου και κατατάσσονται οι χυμοί. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στις 17 Φεβρουαρίου στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Εnvironmental Μonitoring». Σημειώνεται μάλιστα πως το τριοξείδιο του αντιμονίου, που θεωρείται ύποπτο για καρκινογενέσεις, χρησιμοποιείται στην κατασκευή συσκευασιών από πλαστικό ΡΕΤ, ενώ πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι «μετανάστευση» αντιμονίου έχει παρατηρηθεί και σε εμφιαλωμένο νερό, χωρίς όμως να υπάρξουν υπερβάσεις του ορίου των 5 μικρογραμμαρίων ανά λίτρο που ισχύει για τις χώρες της Ε.Ε. (στις ΗΠΑ το όριο ανέρχεται στα 6 μικρογραμμάρια ανά λίτρο). Σύμφωνα με τους ερευνητές, η παρουσία της ύποπτης καρκινογόνου ουσίας μπορεί να οφείλεται στη «μετανάστευσή» της από τη συσκευασία στους χυμούς. Όπως υποστηρίζουν, υπάρχει πιθανότητα η παρουσία οργανικών οξέων ή σακχάρων να απελευθερώνει το αντιμόνιο από τις συσκευασίες κατά κύριο λόγο από πλαστικό ΡΕΤ, αλλά και από Τetra Ρak και γυαλί. Κατά τη διάρκεια της έρευνας, οι ειδικοί ανέλυσαν χυμούς από φραγκοστάφυλο, φράουλα, σμέουρο (raspberry), βύσσινο, μέντα και συνθετική καραμέλα που αγόρασαν από καταστήματα σε Ελλάδα, Σκωτία και Δανία

Περιβαλλοντική αναβάθμιση του ποταμού Πέλεκα

Πεζόδρομους, ποδηλατόδρομους, πλατείες και πάρκα θα απολαμβάνουν σε λίγο καιρό οι κάτοικοι της Κατερίνης, στην παραποτάμια περιοχή του Λεύκου ποταμού, γνωστού και ως Πέλεκα. Το φυσικό πάρκο που πρόκειται να δημιουργηθεί, μήκους 9 χιλιομέτρων, θα ξεκινά από το Πλατανόδασος του Νέου Κεραμιδίου, θα διέρχεται από τη γέφυρα του Πέλεκα και θα καταλήγει στον ποταμό Αίσωνα, συνδέοντας το βορειοδυτικό με το νοτιοανατολικό κομμάτι της πόλης και δημιουργώντας έναν θαυμάσιο χώρο αναψυχής, ανάπαυλας και επαφής με τη φύση.
Το όλο εγχείρημα αποτελεί μια οργανωμένη προσπάθεια της δημοτικής αρχής της Κατερίνης, σε συνεργασία με την πολυτεχνική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που εκπόνησε τη σχετική μελέτη. Παραλαμβάνοντας την πρώτη φάση της μελέτης, ο δήμαρχος Κατερίνης, Σάββας Χιονίδης, σημείωσε ότι, αποτελεί τη βάση για την οικοδόμηση μιας νέας σχέσης των Κατερινιωτών με το αστικό τους περιβάλλον. «Μέσα από τη σχεδιαζόμενη περιβαλλοντική αναβάθμιση και αξιοποίηση, ο Πέλεκας μπαίνει ξανά δυναμικά στη ζωή της πόλης», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χιονίδης και επισήμανε ότι σκοπός του Δήμου είναι η προστασία του πρασίνου και η διαχείρισή του για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Η πλήρης μελέτη του έργου θα παραδοθεί τον Ιούνιο, ενώ αμέσως μετά θα ξεκινήσει η διεκδίκηση κονδυλίων από το ΕΣΠΑ για την υλοποίηση του έργου.

Όχι στην υποχρεωτική σήμανση των πρώτων υλών

Υπέρ της διατήρησης των υφιστάμενων τριών κοινοτικών συστημάτων καταχώρισης των γεωγραφικών ενδείξεων στα αγροτικά προϊόντα, τα τρόφιμα, το κρασί και τα αλκοολούχα ποτά, τάχθηκε η επιτροπή Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά η συζήτηση της έκθεσης για την ευρωπαϊκή πολιτική ποιότητας των αγροτικών προϊόντων.
Η Επιτροπή Γεωργίας τάχθηκε υπέρ μιας δεσμευτικής νομοθετικής ρύθμισης ως προς τη σήμανση του τόπου παραγωγής μόνο σε ό,τι αφορά τα πρωτογενή αγροτικά προϊόντα (κατά περίπτωση), ενώ αντιτάχθηκε στην υποχρεωτική σήμανση των πρώτων υλών, που χρησιμοποιούνται στα μεταποιημένα προϊόντα. Όσον δε αφορά στα προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την εκπόνηση μελέτης αναφορικά με τον καθορισμό των ενδεδειγμένων πληροφοριών, που θα πρέπει αναγράφονται στις ετικέτες των προϊόντων αυτών.
ΚΑΛΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ.......

Eλεγκτικός Οργανισμός Οίνου

Τη σύσταση και λειτουργία ενός Οργανισμού Οίνου, ο οποίος θα συγκεντρώσει όλη την ελεγκτική ευθύνη σε ολόκληρη την αλυσίδα του κρασιού, από το αμπελοτόπι έως την κατανάλωσή του, εισηγείται στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η τριτοβάθμια κλαδική οργάνωση των αμπελουργικών και οινοποιητικών συνεταιρισμών ΚΕΟΣΟΕ.
Σε ένα πολυσέλιδο, αναλυτικό υπόμνημα, που απέστειλε η ΚΕΟΣΟΕ στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, περιγράφεται η κατάσταση και τα σημαντικά, κατά την γνώμη της συνεταιριστικής οργάνωσης, προβλήματα που επικρατούν στη χώρα μας σε όλες τις φάσεις παραγωγής, διακίνησης και διάθεσης στην αγορά των κρασιών. Τονίζονται ιδιαίτερα το απηρχαιωμένο εθνικό νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο χρήζει άμεσης προσαρμογής προς τους ισχύοντες κοινοτικούς κανονισμούς, η αναξιοπιστία του υφιστάμενου Αμπελουργικού Μητρώου, η πλημμελής εφαρμογή των δηλώσεων συγκομιδής σταφυλιών, το απαράδεκτο, όπως χαρακτηρίζεται, καθεστώς με τα τριπλής χρήσης (νωπά, αποξηραμένα, οινοποιήσιμα) σταφύλια, δηλαδή της κρητικής Σουλτανίνας και της πελοποννησιακής Κορινθιακής σταφίδας, η διακίνηση μεγάλου όγκου της παραγωγής από μεσίτες, με γενικόλογα τιμολόγια, οι αδυναμίες ελέγχων και η πολυδιάσπασή τους, καθώς και η λειτουργία των μεγάλων αλυσίδων λιανικής πώλησης, αλλά και η τιμολογιακή πολιτική, που ακολουθείται στο κρασί από τις επιχειρήσεις μαζικής εστίασης. Οι αρνητικοί παράγοντες που υπάρχουν στον αμπελοοινικό τομέα, από την πρωτογενή παραγωγή έως και την αγορά, όχι μόνο στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό, αλλά κατά την άποψη της ΚΕΟΣΟΕ διαμορφώνουν ένα καθεστώς ανυπαρξίας ανταγωνισμού, με μοναδικό αποτέλεσμα πολύ χαμηλές τιμές στους αμπελουργούς και πολύ υψηλές στους καταναλωτές κρασιών. Για το λόγο αυτό θεωρεί αναγκαία τη σύσταση και λειτουργία ενός Οργανισμού Οίνου, που θα είναι υπεύθυνος για το σύνολο της πιστής εφαρμογής του νομοθετικού πλαισίου σε όλο το φάσμα του προϊόντος.

Επανεξετάζεται το θέμα της βιομηχανικής τομάτας

Θετική χαρακτήρισαν τη συνάντησή τους με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, αρμόδιο για φορολογικά και τελωνειακά θέματα, κ. Δημήτρη Γεωργακόπουλο, οι εκπρόσωποι των Σερραίων καλλιεργητών βιομηχανικής τομάτας.
Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε το αίτημα της επανεξέτασης των δηλώσεων των τοματοπαραγωγών, του 2003, όπου σύμφωνα με τον έλεγχο της εφορίας διαπιστώθηκε ότι προέβησαν σε εικονικές δηλώσεις καλλιέργειας και για το λόγο αυτό κλήθηκαν να πληρώσουν πρόστιμα. Διαμαρτυρόμενοι οι τοματοπαραγωγοί, προχώρησαν τις προηγούμενες μέρες σε συμβολικές τριήμερες καταλήψεις των γραφείων της Β' ΔΟΥ Σερρών, αλλά και των γραφείων της Νομαρχίας.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο των καλλιεργητών βιομηχανικής τομάτας του Νομού, κ. Θανάση Τασάκο, ο κ. Γεωργακόπουλος τους υποσχέθηκε την επανεξέταση του θέματος, σε νομικά πλαίσια.

Tζιχάντ εναντίον της απόφασης των Ελβετών πολιτών

Ο ηγέτης της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι ζήτησε "τζιχάντ" εναντίον της Ελβετίας, την οποία χαρακτήρισε ως "άπιστη" και ως "αποστάτρια" μετά από την απαγόρευση της κατασκευής μιναρέδων στη χώρα.

"Είναι εναντίον της Ελβετίας της άπιστης και αποστάτριας η οποία κατέστρεψε τα σπίτια του Αλλάχ που το τζιχάντ πρέπει να εκφραστεί με όλα τα μέσα", δήλωσε ο συνταγματάρχης Καντάφι σε ομιλία του στη Βεγγάζη, με την ευκαιρία της γιορτής του Μουλούντ για τη γέννηση του προφήτη Μωάμεθ.

Σύμφωνα με τον Λίβυο ηγέτη "το τζιχάντ εναντίον της Ελβετίας, εναντίον του σιωνισμού, εναντίον της ξένης επιθετικότητας δεν είναι τρομοκρατία".

"Κάθε μουσουλμάνος σε ολόκληρο τον κόσμο που σχετίζεται με την Ελβετία είναι ένας άπιστος εναντίον του Ισλάμ, εναντίον του Μωάμεθ, εναντίον του Θεού, εναντίον του κορανίου", πρόσθεσε ο Μουάμαρ Καντάφι, μιλώντας σε χιλιάδες ανθρώπους.

Στις 29 Νοεμβρίου το 57,5% των ελβετών ψήφισε υπέρ της απαγόρευσης των μιναρέδων.

Τον θυμάστε τον φίλο του Ανδρέα που ερχόταν Αθήνα και αγκάλιαζε όλο το υπουργικό συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ; Είχε πάντα δημοκρατικές συνήθειες βλέπετε..... Μας βάζανε να διαβάζουμε και τα πράσινα βιβλία του.

25 Φεβ 2010

Έλληνες μετανάστες στην Αλβανία

Μας ξεγύμνωσαν και ζητάνε και άλλες θυσίες. Πυκνώνουν επικίνδυνα τα μαύρα σύννεφα πάνω από την ελληνική οικονομία καθώς χθες η S&P έριξε μια ακόμα βόμβα στα θεμέλια της χώρας, εξέλιξη η οποία μπορεί να έχει αλυσιδωτές αντιδράσεις τόσο στον επικείμενο δανεισμό όσο και στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Η S&P ανακοίνωσε ότι ίσως η Ελλάδα στο τέλος Μαρτίου υποβαθμιστεί σε BBB - όσον αφορά στη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική της ικανότητα. Μια τέτοια υποβάθμιση θα φέρει τη χώρα μας στο ίδιο επίπεδο με την Ουγγαρία (!) και μόλις μια βαθμίδα επάνω από την αξιολόγηση των λεγόμενων οικονομικών «σκουπιδιών» (junk).
Είναι προφανές ότι μια τέτοια εξέλιξη θα δημιουργήσει σχεδόν ανυπέρβλητες δυσκολίες στην προσπάθεια της χώρας μας να επαναχρηματοδοτήσει περίπου 25 δις ευρώ τον ερχόμενο Απρίλιο και Μάιο οδηγώντας την έτσι ένα βήμα πριν την πτώχευση.
Αμέσως μετά την ανακοίνωση του διεθνούς οίκου αξιολόγησης οι επενδυτές από κόσμο ξεπουλήσαν τα διετή ελληνικά ομόλογα τα οποία κατέγραψαν μια από τις μεγαλύτερες πτώσεις στην τιμή τους κατά το τελευταίο έτος.
Η είδηση όπως ήταν αναμενόμενο προκάλεσε ιδιαίτερη νευρικότητα στην Αθήνα όπου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος έκανε λόγο σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του BBC για τις περίφημες γερμανικές αποζημιώσεις από την κατοχή του 1941 κάνοντας έτσι εμφανές ότι η κυβέρνηση αρχίζει να χάνει ψυχραιμία της από την συνεχόμενη πίεση των διεθνών αγορών.
Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η ίδια εταιρία ανακοινώσε ότι υποβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας από Α- σε BBB+. Η υποβάθμιση αντανακλά την άποψη μας ότι τα μέτρα που ανακοίνωσαν πρόσφατα οι ελληνικές αρχές για την μείωση του ελλείμματος είναι απίθανο, από μόνα τους, να οδηγήσουν σε μια βιώσιμη μείωση της επιβάρυνσης από το δημόσιο χρέος, ανέφερε σε ανακοίνωση ο αναλυτής του διεθνούς οίκου αξιολόγησης.
Την ίδια στιγμή που συνέβαιναν τα παραπάνω η Πορτογαλία κατόρθωσε χθες να πουλήσει περίπου 1 δισ. € σε πενταετή ομόλογα με εξαιρετικά ικανοποιητικό επιτόκιο ενώ σε ανακοίνωση του οργανισμού διαχείρισης του δημόσιου χρέους της αναφέρεται ότι συνολικά, φέτος αναμένεται να χρειαστεί περί τα 20 δις ευρώ από τις αγορές δηλαδή περίπου τα μισά από όσα αναμένεται να χρειαστεί η Ελλάδα.
Είναι πλέον προφανές ότι η πίεση για τη λήψη άμεσων νέων σκληρών μέτρων είναι κάτι παραπάνω από εξοντωτική καθώς σε περίπτωση που η S&P πραγματοποιήσει στα τέλη Μαρτίου την «απειλή» της η κατάσταση στην ελληνική οικονομία θα είναι μη αναστρέψιμη.
Οι προοδευτικοί - αριστεροπλούσιοι συνεχίζουν να δουλεύουν τον λαό. Κατάφεραν να μας φέρουν σε χειρότερη μοίρα από τις χρεωκοπημένες κομμουνιστικές χώρες του πρώην υπαρκτού σοσιαλισμού (ανατολικό μπλόκ) και τώρα αντί να ζητάνε από τα κλεφτρόνια - ελληνικά και ξένα - να επιστρέψουν τα κλεμμένα και να πληρώσουν τους φόρους τους, κάθονται και μας παραμυθιάζουν με τις .... αποζημιώσεις του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Ρε αληταριά δεν πετάτε στο δρόμο τους μόνιμους τεμπέληδες του δημοσίου, που πληρώνουμε από τον ιδρώτα μας και εσείς τους προσλάβατε, για να έχετε τους ψήφους και να είστε στις καρέκλες της εξουσίας όλα αυτά τα χρόνια και αφήστε τις μαμακίες.
Τα δανεικά είναι για να πληρώσετε τις συντάξεις και τους μισθούς των τεμπελομόνιμων υπαλλήλων και όχι για να κάνετε οικονομική ανάπτυξη. Και βάλτε στη φυλακή κάνα ρεμάλι που έκλεψε τα λεφτά των ασφαλιστικών ταμείων και αφού πήρε το "φακελάκι του" τα έπαιξε στις αμερικάνικες τράπεζες λες και ήταν δικά του χρήματα.
Κολοπαράρες μαζέψτε τους κλέφτες και μην το παίζετε αντράκια. Και μην μας λέτε για κερδοσκόπους εσείς που φάγατε με την συμμορία σας το χρήμα του κοσμάκι στο ελληνικό χρηματιστήριο (τότε που ήταν στην Σοφοκλέους).
Γονατιστές πεοθηλάστρες ήσασταν όλα αυτά τα χρόνια στα αφεντικά σας, μας γίνατε τώρα πηδηχταράδες; Θα μας στείλετε στην Αλβανία να ζητάμε δουλειά και τις γυναίκες μας πουτάνες στη Ρωσία; Και εσείς θέλετε να μείνουμε με σταυρωμένα χέρια και να τα δεχτούμε όλα αυτά σαν καλά παιδάκια, επειδή εσείς είσαστε της ΓΑΛΑΖΟΠΡΑΣΙΝΗΣ ΓΕΝΙΑΣ.

«Πράσινο φως» από την Επιτροπή για την ένταξη της Ισλανδίας στην ΕΕ

Έτοιμη για την έναρξη διαπραγματεύσεων προσχώρησης στην ΕΕ κρίθηκε η Ισλανδία των 320 χιλιάδων κατοίκων. Οι διαπραγματεύσεις θα διαρκέσουν περί τον έναν χρόνο και εφόσον το αποτέλεσμα είναι θετικό, η Ισλανδία σκοπεύει να διενεργήσει δημοψήφισμα.
Σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής, η χώρα θα πρέπει να καταβάλει «σοβαρές προσπάθειες» για να εναρμονίσει τους νόμους της με τη νομοθεσία της Ένωσης σε τομείς όπως η αλιεία, η γεωργία και οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.
Με τη σύσταση αυτή, η Επιτροπή ολοκληρώνει την εξέταση της υποψηφιότητας της Ισλανδίας για προσχώρηση, η οποία αποτελεί το πρώτο βήμα της ενταξιακής διαδικασίας.
Αν και τέτοιες μελέτες χρειάζονται συχνά περισσότερο από έναν χρόνο για να ολοκληρωθούν, η σημερινή σύσταση διατυπώνεται μόλις επτά μήνες μετά την υποβολή της ισλανδικής αίτησης.
Στη έκθεση αναγνωρίζεται ότι η Ισλανδία συμμερίζεται πολλές αξίες της ΕΕ, όπως καλά εδραιωμένη δημοκρατία και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ως μέλος του εμπορικού συνασπισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, η χώρα αυτή έχει ήδη ενταχθεί στην αγορά της Ένωσης και εφαρμόζει το μεγαλύτερο μέρος της νομοθεσίας της.
Η τουρκομογγολία ακολουθεί αλλά λέτε να προηγηθεί;

Aρχαιότερη αγροτική κατοικία στην Ελλάδα

Γεωφυσικές έρευνες στο λόφο της Κεφαλάς στην Κνωσό αποκάλυψαν ευρήματα από την αρχαιότερη αγροτική κατοικία στην Ελλάδα και ίσως στην Ευρώπη, η οποία χρονολογείται μεταξύ 7000 και 6400 π.Χ. Τη σημαντική αυτή ανακάλυψη παρουσίασε η διευθύντρια της Βρετανικής Σχολής στην Αθήνα και καθηγήτρια πανεπιστημίου κα Κάθριν Μόργκαν στην ετήσια ανοιχτή συνάντηση της Σχολής στο κτίριο της Αρχαιολογικής Εταιρείας.

Η ανακάλυψη έγινε με τη χρήση υψηλής τεχνολογίας ραντάρ και σε συνεργασία με Ολλανδούς επιστήμονες σε έρευνες που διεξάγονταν από τον Μάιο του 2009 για την χαρτογράφηση και οπτικοποίηση αρχαιολογικών και γεωλογικών ιζημάτων στην περιοχή της Κνωσού.

Στο πλαίσιο του ετήσιου απολογισμού της Βρετανικής Σχολής, η οποία δραστηριοποιείται στην χώρα μας από το 1900, η κα Μόργκαν παρουσίασε ακόμα την πορεία αντίστοιχων ερευνών στην νησίδα Κέρος των Κυκλάδων και συγκεκριμένα στον οικισμό Δασκάλιο ο οποίος ήταν σημαντικός οικισμός κατά την πρώιμη εποχή του Χαλκού, στον Κάβο της Κέρκυρας, την Θεσσαλία τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα. Αξίζει να σημειωθεί η επισήμανση της κας Μόργκαν ότι βάση των αρχαιολογικών ερευνών της σχολής στην Αίγινα, λόγω των φυσικών πόρων, και των εμπορικών δυνατοτήτων του νησιού, άνθιζε η κατασκευή πήλινων αγγείων από την εποχή του χαλκού μέχρι και την δεκαετία του 1960, ενώ σήμερα μόνο μία οικογένεια εξακολουθεί να διατηρεί αυτή την παράδοση των πέντε χιλιετιών.

Επίσημος προσκεκλημένος της συνάντησης της Βρετανικής σχολής ήταν ο ομότιμος καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου του Λονδίνου κ. Ρόμπιν Κόρμακ ο οποίος αναφέρθηκε στην επιρροή του Βυζαντίου στην κληρονομιά της Βρετανικής αυτοκρατορίας μέσα από το έργο σημαντικών βρετανών αρχιτεκτόνων. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στον Γουόλτερ Σάικς, ο οποίος εργάστηκε από το 1906 έως το 1911 για την Βρετανική Σχολή στην Αθήνα και συμμετείχε σε αρχαιολογικές ανασκαφές και συντηρήσεις αρχαίων και βυζαντινών μνημείων στη χώρα μας.

Ρωσία: Πιστοποιητικό και για τα ελληνικά ακτινίδια

Η ρωσική φυτουγειονομική υπηρεσία Rosselkhoznadzor, με επιστολή της προς την Ε.Ε γνωστοποίησε ότι στην περίοδο από την 1η Ιανουαρίου έως 31 Δεκεμβρίου 2009, διαπιστώθηκε υπέρβαση των MRLs φυτοφαρμάκων και παρουσία νιτρικών αλάτων και νιτρωδών σύμφωνα με την ρωσική νομοθεσία σε 834 φορτία (12.499,5 τόνοι) κοινοτικών φυτικών προϊόντων. Μεταξύ των χωρών που ανήκουν τα συγκεκριμένα φορτία είναι και η Ελλάδα. Επίσης στην ίδια επιστολή αναφέρεται ότι βάσει του άρθρου 6 του Memorandum από 1ης Μαρτίου 2010, για την Ελλάδα, στα ήδη υφιστάμενα προϊόντα για τα οποία απαιτείται ένα πιστοποιητικό ασφάλειας προστίθενται και τα ακτινίδια.
Ο κ. Γ. Πολυχρονάκης, ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT – HELLAS δήλωσε:
«Κατά πληροφορίες μας, η ρωσική φυτουγειονομική υπηρεσία Rosselkhoznadzor, με επιστολή της προς την Ε.Ε γνωστοποίησε ότι στην περίοδο από την 1η Ιανουαρίου έως 31 Δεκεμβρίου 2009, διαπιστώθηκε υπέρβαση των MRLs φυτοφαρμάκων και παρουσία νιτρικών αλάτων και νιτρωδών σύμφωνα με την ρωσική νομοθεσία σε 834 φορτία (12.499,5 τόνοι) κοινοτικών φυτικών προϊόντων. Τα περισσότερα απ αυτά προέρχονται από την Βουλγαρία (22%), Πολωνία (17%), Κάτω Χωρες (16%), Ισπανία (10%), Λιθουανία (11%) αλλά και από την Ελλάδα. Στην παραπάνω επιστολή επισυνάπτεται και σχετική αναφορά για τα παραληφθέντα φορτία από 1η Σεπτεμβρίου έως 31.12. 2009. Επίσης στην ίδια επιστολή αναφέρεται ότι βάσει του άρθρου 6 του Memorandum από 1ης Μαρτίου 2010 απαιτείται ένα πιστοποιητικό ασφάλειας για τα ακόλουθα προϊόντα και την προέλευση τους (τα προϊόντα και οι χώρες με έντονους χαρακτήρες είναι τα προϊόντα που νεουπάχθηκαν σε καθεστώς επιτήρησης). Διευκρινίζεται ότι για την Ελλάδα στα ήδη υφιστάμενα προστέθηκαν τα ακτινίδια.
Επί πλέον μετά την 1η Μαρτίου 2010, σύμφωνα με την παρ 6 του Memorandum, δεν θα γίνονται αποδεκτά στην Ρωσία τα πιστοποιητικά ασφαλείας από 3 εργαστήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήτοι: 2 από Πολωνία και 1 από Ολλανδία.
Επανάληψη ανησυχιών
Δυστυχώς παρά το ότι οι εξαγωγές ελληνικών νωπών οπωροκηπευτικών και κυρίως αυτών που έχουν υπαχθεί στα άρθρο 6 του Memorandum επλήγησαν ανεπανόρθωτα (π.χ. στα εσπεριδοειδή οι εξαγωγές μας είναι μηδενικές, 2 φορτία πορτοκαλιών και 1 μανταρινιών), εντούτοις και στην νέα εξαγωγική περίοδο επαληθεύθηκαν οι ανησυχίες μας για τον μη αυστηρό έλεγχο των εξαγομένων προϊόντων προκειμένου να αποφύγουμε την υπαγωγή και άλλων ελληνικών φορτίων στην διαδικασία του άρθρου 6 με συνέπεια να υπαχθούν στην επιτήρηση και τα ακτινίδια, δηλαδή ένα προϊόν που εκτιμάται ότι μέχρι σήμερα έχουν εξαχθεί περίπου 8 - 9 χιλ τόνοι και που η συγκεκριμένη αγορά αποτελεί το 25 - 30% του συνόλου των εξαγωγών του. Η επιβάρυνση του κόστους του με τις εργαστηριακές εξετάσεις για υπολείμματα φυτοφαρμάκων μη υπερβαινόντων τα όρια βάσει των Ρωσικών προτύπων επιβαρύνει δυσβάσταχτα την ανταγωνιστικότητά του. Προτρέπουμε τις αρμόδιες αρχές της χώρας μας, κυρίως το ΥΠ.Α.Α.Τ., όπως διαπραγματευθούν βελτίωση κάποιων όρων του Memorandum έστω και διμερώς, αλλά και την επιδίωξη άρσης υπαγωγής ,των αρχικώς υπαχθέντων προϊόντων της χώρας μας,(μετά την διαπίστωση συμμόρφωσης τους στα Ρωσικά MRLS), για την ομαλοποίηση του εξαγωγικού εμπορίου οπωροκηπευτικών της χώρας μας προς την Ρωσία».

Μέτρα με αφορμή την πτώση κατά 45% στις τιμές σιτηρών

Με αφορμή τη δραματική κατάσταση στην αγορά σιτηρών στην Ε.Ε., η COPA-COGECA χαιρέτισε την πρωτοβουλία της ισπανικής Προεδρίας για την έναρξη μιας συζήτηση σχετικά με το μέλλον της ΚΑΠ μεταξύ των Ευρωπαίων υπουργών Γεωργίας. Η οργάνωση COPA-COGECA τόνισε την ανάγκη βελτίωσης των υφιστάμενων μέτρων διαχείρισης της αγοράς και την ανάπτυξη νέων εργαλείων.
Μιλώντας μετά από συνάντηση με την Ισπανικό υπουργό Γεωργίας Elena Espinosa, ο πρόεδρος της Cogeca Paolo Bruni ανέφερε: «Υπάρχει σήμερα μια σοβαρή έλλειψη ισορροπίας στον τομέα των σιτηρών στην Ε.Ε. Οι τιμές των σιτηρών έχουν πέσει κατακόρυφα κατά 45% κατά τα τελευταία 2 χρόνια ενώ το κόστος παραγωγής αυξήθηκε σημαντικά κατά 63% κατά την περίοδο 2004 έως 2009. Αυτή η καταστροφική κατάσταση έχει προκαλέσει συνολική οικονομική απώλεια των 16,6 δισεκατομμυρίων ευρώ για την αγροτική οικονομία το 2009, σε σύγκριση με το 2008. Αν δεν ληφθούν μέτρα, η κοινοτική παραγωγή σιτηρών θα μειωθεί το 2010/11, καθώς και τα αποθέματα σιτηρών είναι ήδη χαμηλά. Παράλληλα θα μπορούσε να υπάρξει μια νέα αύξηση των τιμών των σιτηρών και των ζωοτροφών το 2011. Αυτό θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τους κτηνοτρόφους της Ε.Ε. Η Επιτροπή της Ε.Ε., κατά συνέπεια, πρέπει να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να βελτιώσει την δραματική κατάσταση στην αγορά σιτηρών». Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας της COPA-COGECA Pekka Pesonen παρατηρεί: «Αυτή η καταστροφική κατάσταση καταδεικνύει την ανάγκη βελτίωσης των μέτρων διαχείρισης της αγοράς στο πλαίσιο της ΚΓΠ κατά την περίοδο μετά το 2013. Χρειαζόμαστε μέτρα τα οποία θα τονώσουν την αγορά και θα επιτρέψουν στους γεωργούς να αντέχουν τις κρίσεις και να τους παρέχουν τη σταθερότητα για να μπορέσουν να επενδύσουν και να αναπτύξουν τις επιχειρήσεις τους».

Αιτήσεις για αποζημιώσεις από τις πλημμύρες στην Καστοριά υποβάλλουν οι αγρότες

Έως και την Παρασκευή (26/02) έχουν προθεσμία οι κάτοικοι των Δήμων Καστοριάς και Μακεδνών προκειμένου να υποβάλλουν αιτήσεις για την καταγραφή των ζημιών που έχουν υποστεί οι κατοικίες τους από τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα που σημειώθηκαν τις περασμένες μέρες στις παραλίμνιες περιοχές της λίμνης της Καστοριάς. Αφού ολοκληρωθεί η παραλαβή των αιτήσεων, θα γίνει αξιολόγησή τους από επιτροπή που έχει συσταθεί για το σκοπό αυτό στη νομαρχία Καστοριάς. Στη συνέχεια η επιτροπή θα εκτιμήσει τις περιπτώσεις στις οποίες θα χορηγηθούν αποζημιώσεις. Στο μεταξύ, ο Δήμος Μακεδνών έχει προχωρήσει σε μια πρώτη γενική εκτίμηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν πάνω από 30 καλλιεργητές της περιοχής καθώς σε πολλά χωράφια του κάμπου συγκεντρώθηκαν μεγάλες ποσότητες υδάτων από τις βροχοπτώσεις των προηγούμενων ημερών και το λιώσιμου του χιονιού στα γύρω βουνά. «Αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να παρέμβει ο ΕΛΓΑ καθώς δεν υπάρχει παραγωγή ώστε να δοθούν αποζημιώσεις» λέει στο ΑΠΕ ο δήμαρχος Μακεδνών Κώστας Διαμαντής. Ωστόσο, τονίζει ότι υπάρχει δυνατότητα αποζημιώσεων μέσω των υπηρεσιών του νομού αφού επανεκτιμηθεί η κατάσταση. Στο μεταξύ, στάσιμη παραμένει η στάθμη των υδάτων στη λίμνη της Καστοριάς καθώς οι παρεμβάσεις της νομαρχίας για την εκροή του νερού της λίμνης προς τον ποταμό Αλιάκμονα άρχισαν να αποδίδουν. «Σε 15 μέρες περιμένουμε και να υποχωρήσει η στάθμη των υδάτων, καιρού επιτρέποντος», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Διαμαντής.

Μπερλουσκόνι: Η αριστερά θέλει ξένους ψηφοφόρους

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, κατηγόρησε χθες την Ιταλική αριστερά ότι επιδιώκει μια «εισβολή των ξένων» στη χώρα για να «διευρύνει την εκλογική της βάση», σε ομιλία του εν όψει των τοπικών εκλογών του επόμενου μήνα. Η σκλήρυνση των μέτρων για την πάταξη της λαθρομετανάστευσης στη χώρα υπήρξε, κατά δημοσκοπήσεις, δημοφιλής κυβερνητική πρωτοβουλία και ο Μπερλουσκόνι αναμένεται να αναφερθεί αρκετές φορές στο θέμα αυτό πριν την ψηφοφορία, εν μέρει για να εκτρέψει την προσοχή από τα σκάνδαλα διαφθοράς που απειλούν να πλήξουν τις εκλογικές προοπτικές της δεξιάς συμμαχίας της οποίας ηγείται.
«Η αριστερά θέλει να άρει τις πύλες για να εισβάλλουν οι ξένοι», είπε ο Μπερλουσκόνι σε προεκλογική ομιλία του εν όψει των τοπικών εκλογών της 28ης και 29ης Μαρτίου. «Δε θέλει μετανάστευση, θέλει εισβολή των ξένων για να αλλάξει η εκλογική βάση» στην Ιταλία, πρόσθεσε. Το ζήτημα της μετανάστευσης είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο και ακανθώδες στην Ιταλία, η οποία πασχίζει να εντάξει ανατολικοευρωπαίους και αφρικανούς μετανάστες τα τελευταία χρόνια. Η δεξιά κυβερνητική συμμαχία επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τους φόβους περί αλλοίωσης της εθνικής ταυτότητας.
Αριστεροί βουλευτές κατηγόρησαν τον πρωθυπουργό για αντιπερισπασμό σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις συνέπειες από τα σκάνδαλα διαφθοράς που μαστίζουν το συνασπισμό του. «Πλέον η αλήθεια είναι ξεκάθαρη σε όλους. . . ο πρωθυπουργός ανεβάζει τους τόνους και λέει ανοησίες για να κρύψει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει», δήλωσε η Μαρίνα Σερένι του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος.
Μήπως βλέπετε ομοιότητες με την ελληνική αριστερά;

Απαγόρευση συγκεντρώσεων πλην αναρχικών

Η αστυνομία απαγόρευσε την συγκέντρωση των κατοίκων στην πλατεία ΑμερικήςΝέα σταλινική επίθεση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του Σπύρου Βούγια, κατά των αντιδρώντων στο νομοσχέδιο για τη χορήγηση ιθαγένειας στους λαθρομετανάστες. Ο υπουργός Προστασίας του (αριστερού) Πολίτη, ο οποίος έχει χάσει κάθε αίσθηση του μέτρου, αλλά και την ψυχραιμία του, επιτίθεται κατά των συνταγματικά κατοχυρωμένων ελευθεριών, διατάσσοντας την προσαγωγή και σύλληψη πολιτών που δεν έχουν διαπράξει κανένα απολύτως αδίκημα! Αυτή τη φορά, θύματά του ανύποπτοι πολίτες του Αγίου Παντελεήμονα, οι οποίοι προσήχθησαν στη ΓΑΔΑ «προληπτικά», λίγο πριν μεταβούν ειρηνικά στην Πλατεία Αμερικής, όπου υπήρχε προγραμματισμένη εκδήλωση κατά του νομοσχεδίου και ενώ δεν συνέτρεχε κανένας απολύτως λόγος. Φυσικά, Χρυσοχοΐδης εκμεταλλεύεται και το γεγονός της απεργίας στα ΜΜΕ, που δεν θα επιτρέψει να ακουστούν, σήμερα τουλάχιστον, φωνές διαμαρτυρίας... Οι συγκεντρωμένοι στον Άγιο Παντελεήμονα, δεν έχουν καταλάβει ακόμα γιατί προσήχθησαν στη ΓΑΔΑ. Παρά τις αναφορές του επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης στην περιοχή, ο οποίος έλεγε ότι εκεί όλα ήταν απολύτως ήρεμα, διατάχθηκε από το «Κέντρο», όπως ο ίδιος εξήγησε στους έκπληκτους κατοίκους, να τους προσαγάγει στη ΓΑΔΑ, για... «εξακρίβωση στοιχείων». Δηλαδή φακέλωμα από την Υπηρεσία Προστασίας του Πολιτεύματος, καθώς κατά την κυβέρνηση και τον Χρυσοχοΐδη, όποιος αντιδρά στα νομοθετήματα του ΠΑΣΟΚ, αποτελεί κίνδυνο για το πολίτευμα! Μιλήσαμε με έναν εκ ων προσαχθέντων πολιτών, τον Τάσο Χατζηπαράσχου, στελέχους της Επιτροπής Κατοίκων του Αγίου Παντελεήμονα, ο οποίος μας δήλωσε μέσα από τη ΓΑΔΑ. «πολιτικός κρατούμενος». Στην πλατεία Αμερικής στο μεταξύ, εμφανίστηκαν για «αντισυγκέντρωση» εκατοντάδες οπλισμένοι αριστεριστές τους οποίους ουδείς ενόχλησε... Εδώ, η συνεργασία του υπουργείου ΠΡΟΠΟ με τους αριστεριστές και αντιεξουσιαστές, είναι παραπάνω από οφθαλμοφανής. Η πατρίδα μας, ζει ημέρες στην κυριολεξία ζοφερές! Την ίδια ώρα, αξίζει να σημειωθεί και η μεγάλη ευθύνη όσων εκ της φυσικής ηγεσίας της ΕΛΑΣ εκτελούν διαταγές, οι οποίες αντιβαίνουν στο Σύνταγμα και στους νόμους, καταστέλλοντας καθ' όλα νόμιμες συγκεντρώσεις πολιτών, που δεν διασαλεύουν τη δημόσια τάξη! Θα κριθούν τα δικαστήρια, μετά τις σχετικές μηνύσεις που θα υποβληθούν.

Ότι δεν τους αρέσει το καταργούν

Δυστυχώς τελικά δεν ήταν τα χρήματα το πρόβλημα για το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών όσον αφορά την διοργάνωση των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Έθνος η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου απέστειλε νέα εγκύκλιο στις Διπλωματικές Αρχές της Ελλάδας στο εξωτερικό με την οποία απορρίπτεται το αίτημα πολλών πρεσβευτών και προξένων να διοργανώσουν χωρίς δαπάνη για το ελληνικό Δημόσιο την καθιερωμένη δεξίωση για τον εορτασμό της Εθνικής Παλιγγενεσίας.
Το επιχείρημα που χρησιμοποιεί το ελληνικό....Υπουργείο Εξωτερικών για την άρνηση διοργάνωσης εκδηλώσεων ακόμα και χωρίς οικονομική επιβάρυνση του Δημοσίου είναι ότι πρέπει να υπάρξει, λέει, ενιαία εικόνα σε όλες τις ελληνικές διπλωματικές αποστολές.
Τι είναι η πατρίδα μου;

23 Φεβ 2010

Απεργία δημοσιογράφων

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού-Ηλεκτρονικού Τύπου κηρύσσει 24ωρη απεργία την Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου 2010 από ώρα 6.00 πμ έως 6.00 πμ της Πέμπτης, 25 Φεβρουαρίου 2010, συμμετέχοντας στη Γενική Πανελλαδική Πανεργατική απεργία, σύμφωνα και με την απόφαση της ΠΟΕΣΥ.
Οι δημοσιογράφοι απεργούν:
Για να σταματήσουν οι απολύσεις και να παρθούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης των ανέργων.
Για να διασφαλιστεί πλήρης και σταθερή εργασία για όλους τους συναδέλφους με παράλληλη κατοχύρωση όλων των εργασιακών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων.
Για να καταργηθεί το απαράδεκτο καθεστώς της ελαστικής απασχόλησης.
Για να καταργηθεί το παράνομο εργασιακό καθεστώς των συναδέλφων, που αμείβονται με ΔΠΥ, παρόλο που εργάζονται υπό συνθήκες εξαρτημένης εργασίας.
Για να δοθούν ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, ενάντια στην πολιτική του «παγώματος» και της «μείωσης» των αποδοχών.
Για να υπάρξει τήρηση και πλήρης εφαρμογή των ΣΣΕ και της εργατικής νομοθεσίας.
Για να αποσυρθούν όλα τα ασφαλιστικά μέτρα που είναι σε βάρος των δικαιωμάτων και της ποιότητας ζωής των εργαζομένων.

Την βασάνισαν για ένα μύνημα στο Facebook

«Σε καμία περίπτωση, ό,τι και να έγινε, δεν δικαιολογεί όσα έγιναν», ξεσπά η σύζυγος του ηθοποιού Μαρίνου Δεσύλλα και μητέρα της 15χρονης που έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από συμμαθητές της! Η μητέρα περιέγραψε καρέ καρέ όσα εφιαλτικά έζησε η κόρη της εξαιτίας μιας διαφωνίας που ξεκίνησε από το Facebook!
Αυτό που έφτασε τα 7 ανήλικα παιδιά στο απερίγραπτο και συνάμα ανησυχητικό συμβάν, ήταν ένα μήνυμα που έγραψε η 15χρονη στο Facebook.
Όμως, ένας αθώος καβγάς μεταξύ συμμαθητών μετατράπηκε σε χυδαίο υβρεολόγιο και, τελικά, κατέληξε στον άγριο ξυλοδαρμό της 15χρονης.
Όπως είπε η μητέρα της, τα 7 παιδιά της είχαν στήσει καρτέρι έξω από το σπίτι, την ώρα που κατέβαινε για να πάει στο φροντιστήριο. Αφού την έσυραν δια της βίας σε αποθήκη λίγα μέτρα πιο κάτω, άρχισαν να την χτυπούν με γροθιές σε όλο της το σώμα!
Θεατής στο περιστατικό ήταν το μοναδικό αγόρι της παρέας, ενώ μία από τις ανήλικες κοπέλες δεν δίστασε να σβήσει ένα τσιγάρο στο στήθος της συμμαθήτριάς της που εκείνη την στιγμή σφάδαζε από τους πόνους!
Πλέον, η κόρη του Μαρίνου Δεσύλλα (που μετρά συμμετοχές σε πολλές θεατρικές παραστάσεις και επιτυχημένα σήριαλ με τελευταίο το «Singles» του Mega) είναι πλέον φοβισμένη, με έκδηλα τα σημάδια στο σώμα της.
Η μητέρα και ο πατέρας της προσπαθούν να την κάνουν να ξεπεράσει το σοκ, ενώ η υπόθεση έχει πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης.
Μετά τη γενιά του Πολυτεχνείου που κυβέρνησε και χρεοκόπησε την Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια.... έρχεται η γενιά της Οργής.

Μια προφητική συνέντευξη στο ΚΛΙΚ

Η συνέντευξη αυτή δόθηκε στο δημοσιογράφο Θεοδωράκη 11 ολόκληρα χρόνια πριν, τον Αύγουστο του 1999 κι ενώ ο πόλεμος στο Κόσοβο μαινόταν: Είναι ανατριχιαστική η διαπίστωση πως αυτά που κάνει και θέλει να κάνει σήμερα ο Γιωργάκης, τα προετοίμαζε από τότε !!!
Έχουμε λοιπόν:

Tο δίδαγμα αυτής της ιστορίας (σημειώση:εννοεί του Κοσόβου) ποιο είναι για έναν Έλληνα;
Ότι σημαντικότερο όλων είναι η συνύπαρξη των λαών. O πολυπολιτισμικός χαρακτήρας των κοινωνιών. Aνοχή στο διαφορετικό, ανοχή στον διπλανό σου ασχέτως αν είναι άλλης φυλής, άλλης θρησκείας, άλλης εθνότητας και άλλης πολιτικής άποψης. Aυτά είναι και τα ιδανικά που πρέπει να προωθεί η Ελλάδα. Kι η Eλλάδα αναλαμβάνει μια ιστορική ευθύνη στα Bαλκάνια προωθώντας αυτές τις αρχές και συμβάλλοντας έτσι στην ευρωπαϊκή τους προοπτική.

Πολλές φορές αναρωτιέμαι αν όντως αυτά είναι τα ιδανικά μας.
Ας μην ξεχνάμε ότι στην Ελλάδα πριν από λίγα χρόνια δεν μιλιούνταν οι εθνικόφρονες και οι μη εθνικόφρονες. Η λέγανε τους κομουνιστές Βούλγαρους. Δυο ρατσισμοί σε μια πρόταση. Εχουν γίνει, λοιπόν, σημαντικά βήματα. Δεν είμαι απόλυτα ικανοποιημένος. Εχουμε δεχτεί ως χώρα το διαφορετικό, αλλά δεν το θεωρούμε και προσόν. Δεν κατανοούμε τη δύναμη του διαφορετικού.

Nα σας ρωτήσω για τη μειονότητα. Ως υπουργός Παιδείας είχατε προβεί στην κατ' εξαίρεση εισαγωγή των παιδιών της μειονότητας στα ΑΕΙ.
Είχαμε προωθήσει την εξής ρύθμιση: Nα μπαίνει στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ ένας αριθμός μουσουλμάνων ανάλογος με το ποσοστό των μουσουλμάνων της Θράκης στον γενικό πληθυσμό.

Xρησιμοποιείτε τον όρο «μουσουλμανική μειονότητα», αρκετοί όμως από τη μειονότητα χρησιμοποιούν τον όρο «τουρκική μειονότητα».
Πιθανώς κάποιοι να αισθάνονται ότι έχουν τουρκική καταγωγή, όπως άλλοι δηλώνουν Tσιγγάνοι και άλλοι Πομάκοι. Aυτό που έχει αξία είναι όλοι αυτοί να αισθάνονται ότι είναι Έλληνες πολίτες. Yπόχρεοι και πατριώτες προς αυτή την πολιτεία που τους βοηθάει, τους αναδεικνύει. Αυτό το μήνυμα ήθελα να δώσω εγώ στα παιδιά των μουσουλμάνων.

Aρκετοί στη χώρα μας φοβούνται να πουν τα πράγματα με το όνομά τους. Tο επιχείρημά τους είναι ότι, αν μιλήσουμε για μειονότητα τουρκικής καταγωγής, αμφισβητούνται τα σύνορα.
Δεν πρέπει να φοβόμαστε τις λέξεις, παρότι και οι λέξεις έχουν μια ιδιαίτερη σημασία. Δεν αμφισβητεί κανείς ότι υπάρχουν πάρα πολλοί μουσουλμάνοι τουρκικής καταγωγής. Βεβαίως, οι Συνθήκες μιλάνε για μουσουλμάνους. Kατά καιρούς, το θέμα της μειονότητας τίθεται παράλληλα με το θέμα της διεκδίκησης εδαφών. Εάν δεν αμφισβητούνται τα σύνορα, ποσώς μ' ενδιαφέρει το αν ο ένας λέγεται μουσουλμάνος ή Τούρκος, Βούλγαρος ή Πομάκος. Tα Βαλκάνια θα έχουν την ησυχία τους εάν διασφαλίσουμε τα σύνορα και παράλληλα διασφαλίσουμε και τα δικαιώματα των μειονοτήτων. Αν όμως ο όρος «τουρκική μειονότητα» χρησιμοποιείται από μια χώρα για να δημιουργήσει αναταραχές, για ν' αλλάξει τα σύνορα, τότε βεβαίως αυτός ο όρος δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα.

Ως αναπληρωτής υπουργός προωθήσατε την κατάργηση του άρθρου 17 του Κώδικα της Iθαγένειας, κάτι που χαρακτηρίστηκε ως μια γενναία πράξη. Πιστεύετε ότι έχουμε ξεπεράσει πλέον οριστικά τα προβλήματα που σχετίζονται με τη μειονότητα;
Εγώ προώθησα την κατάργηση του άρθρου 17 και το Υπουργείο Εσωτερικών το έκανε. Δεν πρέπει να φοβόμαστε κάποιον που είναι διαφορετικός, κάποιον που είναι μιας άλλης θρησκείας. Aντίθετα, πρέπει αυτό τον άνθρωπο να τον κάνουμε να αισθανθεί ότι είναι μέρος αυτής της κοινωνίας και ότι η διαφορετικότητά του είναι προνόμιο. Kουβαλά μια άλλη κουλτούρα, τη γνώση ενός άλλου λαού, και αυτό είναι δύναμη για όλους μας.

Nα υπάρξει μουσουλμανικός ναός στην Αττική;
Στην Αττική είμαστε 4 εκατομμύρια. Tο να έχουν οι μουσουλμάνοι της Αττικής ένα ναό, ένα τζαμί, το θεωρώ πάρα πολύ φυσιολογικό. Aναγκαίο. Είναι πολύ κακό ένας μουσουλμάνος να θεωρεί ότι η Αθήνα δεν είναι πατρίδα του και είναι μόνο η Θράκη, όπου υπάρχουν πολλά τζαμιά. H Θράκη είναι κάτι ξεχωριστό από την υπόλοιπη Ελλάδα; Ετσι καλλιεργούμε το αίσθημα απόσχισης. Αντιθέτως, αν του πούμε ότι και στην Αθήνα, εκεί όπου ζεις, μπορείς να προσευχηθείς ή να κάνεις τον γάμο σου, τότε τον έχουμε κερδίσει. Θα πει, εγώ μπορεί να είμαι μουσουλμάνος, χριστιανός, καθολικός, Eβραίος ή Tσιγγάνος, αλλά για μένα η πατρίδα είναι η Ελλάδα. Και αισθάνομαι πατριώτης που θα στηρίξω αυτή τη χώρα, διότι ζω ισότιμα, διότι με σέβεται.

Πώς είδατε, αλήθεια, την καλοκαιρινή, καθιερωμένη πια υστερία εναντίον των Aλβανών που ζουν στη χώρα μας;
Κάτι που δεν γνωρίζει ο πολύς κόσμος είναι ότι η εγκληματικότητα των Αλβανών είναι ίδια με τη γενική εγκληματικότητα. Δεν είναι διαφορετική, δεν είναι παραπάνω, είναι ίδια, λένε οι στατιστικές. Bέβαια ο χαρακτήρας του εγκλήματος μπορεί να είναι διαφορετικός. Πρέπει όλοι να καταλάβουμε, να το καταλάβουν και οι υπηρεσίες του κράτους, ότι ο Αλβανός ο οποίος πήρε την πράσινη κάρτα αισθάνεται πια μέρος της κοινωνίας. Δεν είναι αντίπαλος. Αντίπαλος γίνεται αυτός που σπρώχνεται στο περιθώριο. Aν προσφέρεις τη δυνατότητα στον μετανάστη να ενταχθεί ισότιμα στην κοινωνία, θα στο ανταποδώσει. Tο 99% θα στο ανταποδώσει. Kάναμε ένα σωστό βήμα, αλλά χρειάζεται τώρα μια ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική.

Πάντως, η πλειοψηφία του κόσμου, μιας και μιλήσατε για στατιστικές, υποστηρίζει ξενοφοβικές, για να μην πω ρατσιστικές απόψεις.
Έχουμε μεγάλο αριθμό μεταναστών, αρκετοί από τους οποίους παραμένουν στην παρανομία,αυτό αποτελεί το βασικό πρόβλημα. O μέσος Ελληνας, καλώς ή μάλλον δικαιολογημένα, ζητά να υπάρχει μια τάξη. Είναι άλλο αυτό και άλλο η λογική ότι επειδή είναι ξένος είναι κακός. Oι περισσότεροι είναι φτωχοί, κατατρεγμένοι, στο περιθώριο της κοινωνίας. Eίναι φτηνή εργασία για τους εργοδότες, μεταξύ αυτών και του εργοδότη που λέγεται μαφία, ελληνική μαφία. Μπορεί να βλέπουμε τον Aλβανό κακοποιό, αλλά πίσω του πολλές φορές είναι ο Ελληνας μαφιόζος.

Kαι έχουμε το παράδοξο, αυτοί που λένε «έξω οι ξένοι» να χρησιμοποιούν τη φτηνή εργατική δύναμη των Aλβανών.
Ναι, ένα μεγάλο μέρος της άνθησης της ελληνικής οικονομίας οφείλεται στους μετανάστες. Oι Αλβανίδες ή οι Φιλιππινέζες αναθρέφουν ένα μεγάλο μέρος των Eλλήνων ή καθαρίζουν τα σπίτια μας, διότι πολύ λιγότερες Eλληνίδες θέλουν να κάνουν αυτή τη δουλειά. Tους Aλβανούς οικοδόμους στα νησιά κάποιοι τους χρησιμοποιούν. Δεν θα έρχονταν αν δεν έβρισκαν δουλειά. Δεν κάνουν τη βόλτα τους. Γι'αυτό χρειάζεται να κάνουμε διαχωρισμό στον «νοικοκυραίο» που εντάσσεται στην κοινωνία και στη μικρή μειοψηφία των παρανομούντων.

Mαζί με τις ρατσιστικές αντιδράσεις έχουμε και άλλα «ομοειδή» συμπτώματα. Λέτε να ζούμε μια νέα έξαρση του φαινομένου που ο K. Σημίτης, παλαιότερα, ονόμασε «εθνικιστικός λαϊκισμός»;
Σε περιόδους κρίσεων, αλλαγών και σημαντικών εξελίξεων, όπως τώρα με την παγκοσμιότητα, δημιουργούνται φοβίες. Kάποιοι που αδυνατούν να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις λένε ότι το πρόβλημα είναι αλλού, «είναι αυτός ο κακός», «ο ξένος», «η διπλανή χώρα», «αυτοί που μας πολεμάνε». Kαι μπορεί να υπάρχει ένα στοιχείο αλήθειας, αλλά κυρίως είναι η αδυναμία ν 'αντιμετωπίσει κανείς τις εξελίξεις, ν' αντιμετωπίσει τον φόβο του και άρα ν' αλλάξει ο ίδιος ή να προσπαθήσει να επηρεάσει θετικά το περιβάλλον. Και έτσι γεννιέται ο εθνικισμός. Άκρως συντηρητικός, διασπαστικός για ένα έθνος και πολλές φορές καταστροφικός.

Πώς ακούτε τις απόψεις που εκφράζει ο αρχιεπίσκοπος για το έθνος, για τον πατριωτισμό, για τους γείτονές μας;
Επιβεβαιώνει την άποψή μου ότι η Eκκλησία είναι ελεύθερη να εκφράσει την άποψή της, αλλά παράλληλα η πολιτεία είναι εκείνη η οποία είναι υπεύθυνη απέναντι στον ελληνικό λαό να εκφράσει την επίσημη εξωτερική πολιτική. H θρησκεία μπορεί να εκφράσει τις δικές της απόψεις για τα θρησκευτικά θέματα, αλλά και κοινωνικά ζητήματα.

Eδώ δεν μιλάμε για θρησκευτικά θέματα, αλλά για εθνική πολιτική. Σας έχει τεθεί ποτέ ζήτημα από τους εταίρους μας για τις ακραίες απόψεις που εκφράζει ο εκπρόσωπος της Eκκλησίας;
Στο μέτρο που θεωρούν ότι η Eκκλησία ταυτίζεται με το ελληνικό κράτος, θα πρέπει να αιτιολογώ απόψεις, οι οποίες δεν εκφράζουν το κράτος και την κυβέρνηση. Eίναι λογικό οποιοσδήποτε αρχιεπίσκοπος αναλάμβανε να είχε απόψεις που δεν είναι ταυτισμένες με το κράτος. Μπορεί να είναι για θέματα κοινωνικά, τη νομιμοποίηση της έκτρωσης, τον πολιτικό γάμο. Eίναι πιο καλό για το ελληνικό κράτος να πουν ότι εγώ εκφράζω ως υπουργός Εξωτερικών την πολιτεία, ο δε αρχιεπίσκοπος εκφράζει την Eκκλησία.

Μήπως, τελικά, είναι λάθος που δεν προχωράτε στον διαχωρισμό της Eκκλησίας από το κράτος;
Η ταύτιση κράτους και Eκκλησίας ξεκινά από το '21 που η θρησκεία είχε συμβάλει σημαντικά στην επανάσταση, αλλά αυτή τη στιγμή δεν βρισκόμαστε στο '21. Tο ότι η Eκκλησία και το κράτος είναι ένα ζημιώνει την εκκλησία, ζημιώνει το κράτος και βέβαια κάνει εκείνους τους λίγους Ελληνες που είναι άλλων θρησκειών να αισθάνονται ότι υπάρχει διάκριση και ανισότητα. Nα αναγνωρίσουμε, λοιπόν, την κυρίαρχη θέση της Ορθόδοξης Εκκλησίας, αλλά να υπάρξει η αρχή της ανεξαρτησίας της θρησκείας στη χώρα μας. Kαι η δυνατότητα ελεύθερης επιλογής. Γεννιέσαι Ελληνας, γίνεσαι Ορθόδοξος. Γεννήθηκα Ελληνας και επέλεξα να είμαι Ορθόδοξος. Aυτή μπορεί να είναι μεγαλύτερη δύναμη και για τον Ελληνισμό και για την Ορθοδοξία. Πολλές φορές αυτό δεν το κατανοεί η Eκκλησία.


Αν δεν ήσασταν ένας Παπανδρέου, θα ήσασταν τώρα σε κάποιο πανεπιστήμιο του εξωτερικού;
Μπορεί να ήμουνα σε πανεπιστήμιο του εξωτερικού, μπορεί να ήμουνα ένας κοινωνιολόγος που θα έκανε έρευνες σε κάποιο γκέτο μαύρων της Αμερικής. Η θα δούλευα για την ανοικοδόμηση του Kόσοβο με μια ανθρωπιστική οργάνωση. Η μπορεί να ήμουν κιθαρίστας σε κάποιο ροκ γκρουπ και να έγραφα μουσική σ'ένα ελληνικό νησί.

Σας ενοχλεί που ορισμένες απόψεις σας είναι μειοψηφούσες; Έχω στο μυαλό μου, λ.χ., τις τολμηρές σας θέσεις για τα ναρκωτικά.
Oι πολιτικοί, αγαπητέ μου, δεν είναι εδώ για να εκφράζουν τον μέσο όρο ούτε για να σύρονται από τις πλειοψηφίες. Aλίμονο. Tότε θα κάναμε μια καλή δημοσκόπηση για κάθε θέμα μικρό ή μεγάλο και θα είχαμε τις λύσεις. Oι πολιτικοί είναι για να ανοίγουν δρόμους.


Τις απόψεις του σημερινού πρωθυπουργού τις γνωρίζω πολύ καλά εδώ και χρόνια. Διαβάστε τις ερωτήσεις με προσοχή του δημοσιογράφου. Πρόκειται για ένα σεμινάριο προς φοιτητές για το πως ένας δημοσιογράφος αποκαλύπτει με τις ερωτήσεις του πόσο ταυτίζεται πλήρως με τις ιδέες του πολιτικού. Διαβάζεται σαν μονόλογος και όχι σαν ερώτηση με απάντηση.

Μειωμένη η ειδική ενίσχυση για το ρύζι

Η αύξηση των καλλιεργηθέντων πέρυσι εκτάσεων με ρύζι στη χώρα μας και η υπέρβαση του εθνικού πλαφόν εκτάσεων, που έχουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οδηγεί σε μείωση της ειδικής κοινοτικής ενίσχυσης στο προϊόν, που θα εισπράξουν φέτος οι ρυζοκαλλιεργητές. Οι καλλιεργηθείσες πέρυσι εκτάσεις με ρύζι σε ολόκληρη τη χώρα, υπολογίζονται από την ΠΑΣΕΓΕΣ ότι ανήλθαν γύρω στα 290.000 στρέμματα. Η έκταση αυτή είναι αυξημένη κατά 43%, σε σχέση με το εθνικό πλαφόν, οπότε ανάλογη ποσοστιαία αναμένεται να είναι η μείωση της ειδικής κοινοτικής στρεμματικής ενίσχυσης στο προϊόν.
Η περικοπή θα γίνει ανάλογα με τις υπερβάσεις που υπάρχουν στις εκτάσεις σε κάθε ρυζοπαραγωγικό νομό της χώρας, με βάση την κατανομή που έχει σε κάθε νομό του εθνικού πλαφόν. Η αύξηση της καλλιέργειας είχε και ως αποτέλεσμα την άνοδο της εγχώριας παραγωγής ρυζιού, η οποία με βάση τα στοιχεία της ΠΑΣΕΓΕΣ έφθασε στους 208.000 – 210.000 τόνους. Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να δοθεί ειδική ενίσχυση για το ρύζι 56,1 €/στρέμμα θα πρέπει να υπάρχει μέγιστη έκταση (πλαφόν) 203.330 στρέμματα ενώ σε περίπτωση υπέρβασης του πλαφόν γίνεται η ανάλογη μείωση. Η ειδική ενίσχυση καταργείται το αργότερο το 2012 και εντάσσεται στο ΚΕΕ (Καθεστώς Ενιαίας Ενίσχυσης).

Στο ίδιο έργο θεατές


Τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου. Γιατί αν έπρεπε η Olympic Air να καταλήξει στην Aegean έπρεπε να περάσει μέσω του Βγενόπουλου, δηλαδή την οδό που ακολουθήθηκε για να φθάσει ο Ο.Τ.Ε. στην Deutsche Telecoms.

Χθες το απόγευμα εκδόθηκε κοινή ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι οι βασικοί μέτοχοι των δύο εταιριών συμφώνησαν την συγχώνευση των δραστηριοτήτων τους, ώστε η νέα εταιρεία να είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ και οι εταιρείες OLYMPIC HANDLING και OLYMPIC ENGINEERING θα καταστούν κατά 100% θυγατρικές του νέου σχήματος.Η νέα εταιρία που θα προκύψει από τη συγχώνευση θα χρησιμοποιεί το όνομα και τα σήματα της OLYMPIC AIR μετά από το απαραίτητο μεταβατικό χρονικό διάστημα αλλαγών και προσαρμογής όπου θα χρησιμοποιούνται παράλληλα το όνομα και τα σήματα της AEGEAN.Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η συμφωνία τελεί υπό την αίρεση της εγκρίσεώς της από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, που λόγω του μεγέθους και των όρων της συναλλαγής είναι αρμόδια, ενώ μέχρι τότε θα εξειδικευθούν όλα τα διαδικαστικά βήματα και το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής της.Με βάση τη συμφωνία ο βασικός μέτοχος της Aegean (Όμιλος Βασιλάκη) και ο μοναδικός μέτοχος της OA (Marfin Investment Group) θα έχουν ισότιμη μετοχική συμμετοχή στην ενοποιημένη εταιρεία, ενώ στην εταιρεία θα παραμείνουν, διατηρώντας αναλογικά τη συμμετοχή τους ως μέτοχοι, οι όμιλοι Λασκαρίδη, Β. Κωνσταντακόπουλου, Γ. Δαυίδ και Λ. Ιωάννου καθώς και η Τράπεζα Πειραιώς, συνεχίζοντας να στηρίζουν την εξαιρετικά σημαντική αυτή προσπάθεια για τη χώρα. Θα πρέπει, πάντως να σημειωθεί ότι η συμφωνία θα πρέπει ουσιαστικά να υλοποιηθεί μετά την 9η Σεπτεμβρίου, οπότε και λήγει η περίοδος ενός έτους από την αποκρατικοποίηση της Ο.Α., διάστημα εντός του οποίου η MIG έχει δεσμευθεί έναντι του ελληνικού Δημοσίου ότι δεν θα προχωρήσει σε καμία μετοχική αλλαγήΟι κ.κ. Θ. Βασιλάκης και Α. Βγενόπουλος θα ηγηθούν του νέου σχήματος.

22 Φεβ 2010

Aυτούς περιμένουμε να μας σώσουν;


Κινητοποιήσεις από ντοματοπαραγωγούς των Σερρών

Δίωρη κατάληψη, αρχικά των γραφείων της Β’ ΔΟΥ Σερρών και στη συνέχεια στο κτίριο στο οποίο στεγάζονται οι υπηρεσίες της νομαρχίας, προχώρησαν σήμερα, συμβολικά οι ντοματοπαραγωγοί του νομού.Όπως υποστήριξαν οι εκπρόσωποί τους, με τη διαμαρτυρία τους αυτή εκδήλωσαν τη δυσαρέσκειά τους για τα πρόστιμα που τους επιβλήθηκαν από την εφορία, όταν ύστερα από τον έλεγχο που τους έγινε διαπιστώθηκε πως δήλωσαν ψευδή στοιχεία για την παραγωγή τους το 2003.
Από την πλευρά τους, οι ντοματοπαραγωγοί ισχυρίζονται ότι δεν ήταν σωστός ο έλεγχος στον οποίο υποβλήθηκαν και ζητούν τον ακριβή επανέλεγχο των δηλώσεών τους. Μάλιστα, αύριο πρόκειται να συναντηθούν - για το ζήτημα που έχει προκύψει - με τον υφυπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη, στην Αθήνα.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο ντοματοπαραγωγών Σερρών, Αθανάσιο Τασάκο, ζητείται επανέλεγχος από το Υπουργείο Οικονομικών, καθώς όπως υποστηρίζει, «το ΣΔΟΕ χρησιμοποίησε τυπικά στατιστικά στοιχεία και μαθηματικούς υπολογισμούς για να στοιχειοθετήσει υποθετικές, και όχι πραγματικές, παραβάσεις».

Θα κόψει χέρι στον κλέφτη; Έτσι λέει το Κοράνι

Θυμάστε τις συγκρούσεις στην Αθήνα για το Κοράνι; Δέκα μήνες μετά ο άνθρωπος για τον οποίο «κάηκε» η Αθήνα όταν κατήγγειλε ότι αστυνομικός έσκισε το ιερό βιβλίο του συνελήφθη ως μέλος συμμορίας διαρρηκτών και καταδικάστηκε ως κλεπταποδόχος. Πρόκειται για τον 27χρονο Σύρο Χασάν Χαμζί, που καταδικάστηκε πριν από λίγες ημέρες σε ποινή φυλάκισης δέκα μηνών επειδή πουλούσε κλοπιμαία. Προηγήθηκε έφοδος της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής στο υπόγειο διαμέρισμα όπου διέμενε ο Χαμζί με έναν ακόμη ομοεθνή του και έπεσαν πάνω σε έναν… θησαυρό. Κοσμήματα, ρολόγια, κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικές συσκευές και άλλα αντικείμενα αξίας, τα οποία σπείρα διαρρηκτών είχε αφαιρέσει το προηγούμενο διάστημα από διαμερίσματα και μεζονέτες των βορείων προαστίων. Κατά την ακροαματική διαδικασία, ο 27χρονος Σύρος αρνήθηκε πως ο ίδιος συμμετείχε στη σπείρα των διαρρηκτών, αλλά υποστήριξε πως αγόρασε τα αντικείμενα αξίας από άγνωστο άνδρα, χωρίς να γνωρίζει πως ήταν κλεμμένα.
Σημειώνεται ότι η έδρα τον καταδίκασε σε δέκα μήνες φυλάκιση, με τριετή αναστολή, προφανώς για να φύγει στην πατρίδα του.
Ο ίδιος είχε δηλώσει σε τηλεοπτική εκπομπή πώς έφτασε λαθραία στη Σάμο από την Τουρκία το 2002 και από εκεί βρέθηκε στην Αθήνα. Το 2003 υπέβαλε τα χαρτιά του για νομιμοποίηση, στο πλαίσιο μέτρων που τότε προωθούσε η κυβέρνηση Σημίτη, δηλώνοντας όμως πως είναι Ιρακινός επ’ ονόματι Ατίγκ Μοχάμαντ, και όχι Σύρος.
Τον περασμένο Μάιο αστυνομικός που έπαιρνε μέρος σε επιχείρηση-«σκούπα» στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα, στο κέντρο της Αθήνας, σταμάτησε τον Χαμζί για εξακρίβωση στοιχείων. Με βάση τα όσα κατήγγειλε ο νεαρός, ο αστυνομικός έσκισε σελίδες από το Κοράνι που είχε πάνω του και στη συνέχεια το έριξε στο έδαφος και το ποδοπάτησε βρίζοντας. Αποτέλεσμα ήταν να υπάρξει αντίδραση μεγάλης μερίδας μουσουλμάνων μεταναστών που ζουν στην Αθήνα και για δύο ημέρες να προκληθούν σοβαρά επεισόδια από φανατικούς, που προκάλεσαν καταστροφές σε οχήματα και καταστήματα, ενώ υπήρξαν και τραυματισμοί.

Συμβούλιο Υπουργών

Τα μέτρα διαχείρισης της ευρωπαϊκής αγοράς αγροτικών προϊόντων, που περιλαμβάνονται στην Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) και η μορφή που θα έχουν αυτά μετά το 2013 είναι το κύριο θέμα που θα εξετασθεί στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο συνεδριάζει τη Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου, στις Βρυξέλλες.
Η ισπανική προεδρία του Συμβουλίου θα παρουσιάσει ένα κείμενο εργασίας για το πώς πρέπει να διαμορφωθεί η ΚΑΠ μετά το 2013 και επ΄ αυτού θα γίνουν οι πρώτες τοποθετήσεις των 27 υπουργών Γεωργίας της Κοινότητας. Ο νέος Επίτροπος Γεωργίας κ. Ντάτσιαν Τσιόλος, που για πρώτη φορά θα μετάσχει σε Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας, συναντήθηκε με την προεδρεύουσα του Συμβουλίου υπουργό Γεωργίας της Ισπανίας κ. Έλενα Εσπινόζα και συζήτησαν επί του θέματος. Επίσης στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας της ερχόμενης Δευτέρας θα εξετασθεί η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη σήμανση και καλή μεταχείριση των ζώων, καθώς και το αίτημα της ιταλικής κυβέρνησης να χορηγήσει την προσεχή τριετία στους Ιταλούς αγρότες κρατικές ενισχύσεις για την αγορά γεωργικής γης.

Προτάσεις για βαμβάκι

Τις προτάσεις της για τη διαμόρφωση της νέας κοινής υπουργικής απόφασης για τη φετινή σοδειά βαμβακιού υπέβαλε στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η Ένωση Ελλήνων Παραγωγών και Εμπόρων Σπόρων (ΕΕΠΕΣ).
Οι κυριότερες προστάσεις της ΕΕΠΕΣ έχουν να κάνουν με:
• Τη στήριξη της βαμβακοκαλλιέργειας στις παραδοσιακές ζώνες παραγωγής, που πάντα έδιναν μέγιστες αποδόσεις και ποιότητα και τη διατήρησή της με στόχο τα 2,5 έως 3 εκατ. στρέμματα και παραγωγή σύσπορου προϊόντος περί το 1 εκατ. τόνους.
• Την ενθάρρυνση, στις παραπάνω περιοχές, για επαγγελματική ενασχόληση με την καλλιέργεια και μεγιστοποίηση της ηρτημένης σοδειάς, χωρίς τη χρήση υπολογιστικών μοντέλων παραγωγής π.χ. τριετία αναφοράς κ.α.
• Την ενθάρρυνση για παραγωγή τελικού προϊόντος ποιότητας, το οποίο να καλύπτει κάποιες ελάχιστες προδιαγραφές υγρασίας και παρουσίας ξένων υλών.
• Την ενθάρρυνση χρήσης ποικιλιών με υψηλές αποδόσεις και ποιοτικά χαρακτηριστικά της ίνας.
• Τη σύνδεση της συνδεδεμένης με την παραγωγή κοινοτικής επιδότησης με τη χρήση πιστοποιημένου σπόρου, με μόνο αποδεικτικό τις καρτέλες πιστοποίησης.
• Την τροποποίηση της ελάχιστης πυκνότητας φύτευσης από 8.000 φυτά ανά στρέμμα (σ.σ. που απαιτεί η ΚΥΑ σήμερα) σε 16.000 φυτά ανά στρέμμα, σύμφωνα με την ορθή γεωργική πρακτική αλλά και τη συνήθη καλλιεργητική πράξη στη χώρα μας, όπου η σπορά γίνεται με σπόρο για περίπου 2 κιλά/στρέμμα.

Νέος κοινοτικός έλεγχος

Από 1ης έως τις 5 Μαρτίου ελεγκτές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα επισκεφθούν τη χώρα μας, προκειμένου να ελέγξουν την ποιότητα της διαδικασίας ψηφιοποίησης των αγροτεμαχίων, που αποτελεί βασική συνιστώσα του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) των κοινοτικών αγροτικών ενισχύσεων.
Αυτό δήλωσε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κατερίνα Μπατζελή, κατά την ενημέρωση που πραγματοποίησε στη Βουλή στους βουλευτές μέλη της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου.
Παράλληλα, είπε η κ. Μπατζελή, το αργότερο έως τις 15 Μαρτίου θα έχει καταβληθεί στους δικαιούχους αγρότες η δεύτερη δόση της ενιαίας κοινοτικής ενίσχυσης του 2009.
Μετά τις 15 Μαρτίου θα χορηγηθούν οι συνδεδεμένες με την παραγωγή κοινοτικές ενισχύσεις σε βαμβάκι και βιομηχανική τομάτα, καθώς και τα διάφορα ποιοτικά παρακρατήματα, που προβλέπονται από την καινούργια ΚΑΠ.

Πρωτοφανείς πλημμύρες και κατολισθήσεις στη Μαδέιρα

Εικόνες βιβλικής καταστροφής αντικρίζουν οι κάτοικοι της Μαδέιρα μετά τις πλημμύρες του Σαββάτου, οι οποίες οδήγησαν στον θάνατο τουλάχιστον 42 άτομα. Η σφοδρότερη κακοκαιρία που έχει πλήξει τα πορτογαλικά νησιά του Ατλαντικού τα τελευταία 17 χρόνια προκάλεσε πλημμύρες και κατολισθήσεις, με αποτέλεσμα τόνοι βράχων και λάσπης να φράξουν τους δρόμους, ενώ τα σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη με τον χρόνο για τον εντοπισμό αγνοουμένων.
Περίπου 300 άτομα πέρασαν τη νύχτα σε σκηνές και περισσότερα από 100 τραυματίστηκαν, ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός των αγνοουμένων. «Θα συνεχίσουμε να ψάχνουμε για πτώματα, περιμένουμε και ομάδες από τα ηπειρωτικά», πρόσθεσε, και εκτίμησε ότι ο τραγικός απολογισμός θα αυξηθεί.
Μάλιστα ο Πέδρο Μπαρμπόζα, υποδιευθυντής της περιφερειακής υπηρεσίας αστικής προστασίας, δήλωσε ότι υπάρχει ένα χωριό, το Κουράλ ντας Φρέιρας, το οποίο παρέμενε μέχρι χθες αποκλεισμένο. «Ξέρουμε ότι υπάρχουν κάποια θύματα εκεί, όχι υψηλός αριθμός, αλλά θα μάθουμε λεπτομέρειες μόλις τα σωστικά συνεργεία το προσεγγίσουν αργότερα», εξήγησε χθες το μεσημέρι ο Μπαρμπόζα.
Οι δυνατοί άνεμοι, οι οποίοι χθες ξεπερνούσαν τα 100 χιλιόμετρα την ώρα, τα υψηλά κύματα και οι αποκλεισμένοι δρόμοι δυσχέραιναν τις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων.
Τηλεοπτικές εικόνες έδειχναν χείμαρρους λάσπης να πλημμυρίζουν τους δρόμους της πρωτεύουσας Φουντσάλ, μετατρέποντάς τους σε ποτάμια, αναποδογυρίζοντας αυτοκίνητα και ξεριζώνοντας δέντρα.
Σύμφωνα με μαρτυρίες, η πρωτεύουσα, η οποία βρίσκεται μεταξύ των περιοχών που επλήγησαν περισσότερο από τις πλημμύρες, θύμιζε «πόλη- φάντασμα», με κατεστραμμένους δρόμους και γέφυρες, ενώ αρκετές περιοχές δεν είχαν πρόσβαση σε νερό, ηλεκτρικό ρεύμα και τηλέφωνο.

Ήρθε η Άνοιξη και έχουν «ορμές»

Ήρθε η Άνοιξη και άρχισαν οι ορμές τους. Παρακαλούνται όλοι οι «προοδευτικοί» πολίτες αυτής της χώρας να τους φιλοξενούν στα σπίτια τους και να ικανοποιούν τις ορμές τους, γιατί οι υπόλοιποι κάτοικοι δεν φταίνε σε τίποτα να την πληρώσουν, αφού δεν ρωτήθηκαν για την είσοδό τους σε αυτό το σκουπιδοτενεκέ που αποκαλείται οργανωμένο κράτος.
Ώρες τρόμου έζησε μια γυναίκα χθες, λίγο μετά τις 12 τη νύχτα, ενώ βρισκόταν επί της οδού Ισμήνης 10 στο Περιστέρι. Ένας Πακιστανός με τη χρήση βίας την ακινητοποίησε και τη μετέφερε σε δώμα, όπου διαμένει με έτερο ομοεθνή του. Οι δύο αλλοδαποί, αφού ενήργησαν σε βάρος της ασελγείς πράξεις, της αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των 180 ευρώ. Στη συνέχεια διέφυγαν και αναζητούνται από την αστυνομία.
Εσύ φορολογούμενε πολίτη θα περιμένεις να έρθουν να «χτυπήσουν» τα άτομα της οικογένειάς σου για να αντιδράσεις;

Ποδόσφαιρο για γυναίκες

20 Φεβ 2010

Καλό Σαββατοκύριακο












Οι αθλήτριες είναι οι μόνες που δικαιούνται να βγαίνουν από τα ρούχα τους. Έχουν ρίξει τόσο ιδρώτα για να κάνουν αυτά τα σώματα και το αξίζουν.