27 Φεβ 2010

Σεισμός των 8,8 Ρίχτερ συγκλόνισε τη Χιλή

Δεκάδες νεκροί από το σεισμό των 8,8 Ρίχτερ που έπληξε την περιοχή Κονσεπσιόν. Ζημιές σε κτίρια. Προκλήθηκε τσουνάμι. Συνεχείς μετασεισμοί.
Ζημιές αναφέρονται και στο ιστορικό κέντρο του Σαντιάγο, που βρίσκεται 320 χιλιόμετρα βορείως της πόλης Κονσεπσιόν, όπου εντοπίζεται το επίκεντρο της δόνησης. Κοντά στην πρωτεύουσα έχει καταρρεύσει μία γέφυρα σε αυτοκινητόδρομο.
Η χιλιανή τηλεόραση και τοπικοί ραδιοσταθμοί μεταδίδουν ότι έχουν καταρρεύσει αρκετά κτήρια στην πόλη Κουρίκο.
Τοπικοί τηλεοπτικοί σταθμοί μεταδίδουν εικόνες που δείχνουν ζημιές που έχουν προκληθεί σε κτήρια, δρόμους και γέφυρες στην πρωτεύουσα Σαντιάγο και στην πόλη Κονσεπσιόν, που βρίσκεται κοντά στο επίκεντρο της δόνησης.
Στο Σαντιάγο προκλήθηκε διακοπή ηλεκτροδότησης σε μεγάλα τμήματα της πόλης, ενώ δεν είναι δυνατή η τηλεφωνική επικοινωνία με τις περιοχές που βρίσκονται κοντά στο επίκεντρο.
Η επικεφαλής της εθνικής Υπηρεσίας Εκτάκτων Καταστάσεων στη Χιλή είπε ότι ο απολογισμός των νεκρών δεν αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με τον τωρινό. Πρόσθεσε ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον τρείς ημέρες για να αποτιμηθεί η πλήρης έκταση των ζημιών που προκάλεσε ο ισχυρός σεισμός.
Η πόλη Κονσεπσιόν, όπου εντοπίζεται το επίκεντρο του σεισμού έχει πληθυσμό περίπου 670.000 ανθρώπων και είναι μία από τις μεγαλύτερες στη Χιλή.
Εξαιτίας του σεισμού κλειστό θα παραμείνει για 24 ώρες το διεθνές αεροδρόμιο στην πρωτεύουσα, Σαντιάγο, το οποίο έχει υποστεί ζημιές.
Η δόνηση ήταν τόσο ισχυρή ώστε έγινε αισθητή μέχρι την Αργεντινή.
Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 90 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Κονσεπσιόν και σε βάθος 55 χιλιομέτρων.
Το 1960 η Χιλή είχε πληγεί από τον μεγαλύτερο σεισμό που έχει καταγραφεί στην ιστορία του πλανήτη, από το 1900, όταν άρχισε η καταγραφή συγκεκριμένων στοιχείων για τα χτυπήματα του Εγκέλαδου. Ο σεισμός είχε μέγεθος 9,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και είχε ισοπεδώσει την πόλη Βαλδίβια, σκοτώνοντας 1.655 ανθρώπους.
Το Υπουργείο Εξωτερικών, ενεργοποίησε, λόγω του σεισμού στη Χιλή, τη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων.
Οι Ελληνες πολίτες που επιθυμούν να πληροφορηθούν για την τύχη συγγενών τους, ή άλλων προσώπων που τυχόν βρίσκονται στη Χιλή, μπορούν να επικοινωνούν στην ακόλουθη τηλεφωνική γραμμή: 210368 1912.
Δείτε το βίντεο του σεισμού

Δεν υπάρχουν σχόλια: