25 Φεβ 2010

«Πράσινο φως» από την Επιτροπή για την ένταξη της Ισλανδίας στην ΕΕ

Έτοιμη για την έναρξη διαπραγματεύσεων προσχώρησης στην ΕΕ κρίθηκε η Ισλανδία των 320 χιλιάδων κατοίκων. Οι διαπραγματεύσεις θα διαρκέσουν περί τον έναν χρόνο και εφόσον το αποτέλεσμα είναι θετικό, η Ισλανδία σκοπεύει να διενεργήσει δημοψήφισμα.
Σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής, η χώρα θα πρέπει να καταβάλει «σοβαρές προσπάθειες» για να εναρμονίσει τους νόμους της με τη νομοθεσία της Ένωσης σε τομείς όπως η αλιεία, η γεωργία και οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.
Με τη σύσταση αυτή, η Επιτροπή ολοκληρώνει την εξέταση της υποψηφιότητας της Ισλανδίας για προσχώρηση, η οποία αποτελεί το πρώτο βήμα της ενταξιακής διαδικασίας.
Αν και τέτοιες μελέτες χρειάζονται συχνά περισσότερο από έναν χρόνο για να ολοκληρωθούν, η σημερινή σύσταση διατυπώνεται μόλις επτά μήνες μετά την υποβολή της ισλανδικής αίτησης.
Στη έκθεση αναγνωρίζεται ότι η Ισλανδία συμμερίζεται πολλές αξίες της ΕΕ, όπως καλά εδραιωμένη δημοκρατία και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ως μέλος του εμπορικού συνασπισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, η χώρα αυτή έχει ήδη ενταχθεί στην αγορά της Ένωσης και εφαρμόζει το μεγαλύτερο μέρος της νομοθεσίας της.
Η τουρκομογγολία ακολουθεί αλλά λέτε να προηγηθεί;

Δεν υπάρχουν σχόλια: