5 Αυγ 2014

Οι τροφές που βοηθούν να καεί το λίπος

Η γυμναστική σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή παραμένουν οι ακρογωνιαίοι λίθοι της απώλειας βάρους. Ωστόσο, το σώμα σας αντιμετωπίζει τα τρόφιμα με διαφορετικούς τρόπους και αυτό έχει να κάνει με το πώς καίγεται και αποθηκεύεται το λίπος.
Μερικές τροφές λέγεται ότι καίνε τα λίπη, σύμφωνα με την Adele McGrath, διατροφολόγο και διευθύντρια του γυμναστηρίου Thirtysevendegrees Health & Fitness. «Η πρωτεΐνη παράγει ένα θερμικό αποτέλεσμα έως και 30%, που είναι σαφώς υψηλότερο από τα άλλα δύο μακροθρεπτικά συστατικά: τα λίπη και τους υδατάνθρακες. Αυτό σημαίνει πως θα κάψετε περισσότερες θερμίδες για να χωνέψετε τις πρωτεΐνες απ’ ότι για την πέψη λιπών ή υδατανθράκων. Με άλλα λόγια, εάν τρώτε περισσότερες πρωτεΐνες, θα αυξήσετε τον μεταβολισμό σας.
Αν εξαιρέσουμε την ελεύθερη μέρα σας (η οποία καλό είναι να συμβαίνει μόνο μια φορά την εβδομάδα), είναι επίσης σημαντικό να περιορίσετε την κατανάλωση υδατανθράκων. Προσπαθείτε να μην καταναλώνετε παραπάνω από 25 γραμμάρια υδατανθράκων τη μέρα. Το σώμα σας προτιμάει να μεταβολίζει τα μακροθρεπτικά συστατικά με την ακόλουθη σειρά: υδατάνθρακες, λίπη και μετά πρωτεΐνες. Εάν καταναλώνετε λοιπόν πολλούς υδατάνθρακες, η ενέργεια από τα λίπη και τις πρωτεΐνες, θα αποθηκεύονται ως σωματικό λίπος.
Μην ανησυχείτε εάν καταναλώνετε λίπος από υγιεινά φαγητά. Το λίπος είναι αυτό που θέλει το σώμα σας να κάψει. Εάν δεν καταναλώνετε πολλούς υδατάνθρακες, η κατανάλωση λίπους δεν θα σας παχύνει. Περαιτέρω, το λίπος δεν προκαλεί απότομη άνοδο ινσουλίνης, και η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που αποθηκεύει λίπος.
«Τέλος, η σωστή γυμναστική αυξάνει τον μεταβολικό ρυθμό σας».

Γλυκοπατάτα
Οι γλυκοπατάτες είναι η καλύτερη πηγή αντιοξειδωτικών τροφίμων με Β-καροτένιο, μια ουσία που καταπολεμά το οξειδωτικό στρες και τις φλεγμονές που συνδέονται με αυξημένη αποθήκευση λίπους. Οι λαχανίδες και τα καρότα είναι επίσης καλές πηγές Β-καροτίνης.

Αυγά
Αυτό που λένε για τη χοληστερίνη και τα αυγά είναι μύθος. 'Έρευνες δείχνουν ότι με το να τρώτε ένα ή δύο αυγά τη μέρα, η χοληστερίνη σας δεν θα αυξηθεί καθόλου. Επίσης, τα αυγά έχουν την υψηλότερη βιολογική αξίας σε πρωτεΐνη απ' ότι οποιοδήποτε άλλο φαγητό. Αυτό σημαίνει ότι τα αυγά υποστηρίζουν τις ανάγκες του σώματός σας για πρωτεΐνη, σας βοηθάνε να χτίσετε τους μύες σας, πράγμα που με τη σειρά του σας βοηθάει στο να καίτε λίπος. Τα αυγά είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνη Β12, μια θρεπτική ουσία για να διασπάται το λίπος

Λιπαρά Ψάρια
Ο σολομός και τα άλλα λεγόμενα 'παχιά ψάρια' περιλαμβάνουν υψηλά ποσοστά από Ω-3 λιπαρά οξέα, που απ' τη φύση τους καίνε τα λίπη. 'Τα Ω-3 λιπαρά οξέα μειώνουν το μέγεθος της λιπώδους μάζας στο σώμα σας. Πέρα απ' τον σολομό, άλλα ψάρια πλούσια σε Ω-3 λιπαρά είναι το σκουμπρί, ο τόνος και η ρέγκα.

Ελαιόλαδο
Το ελαιόλαδο σας βοηθά να χάσετε λίπος, επειδή περιέχει υψηλά επίπεδα μονοακόρεστων λιπαρών και αυτό βοηθάει στο να ελέγχετε τις λεγόμενες λιγούρες. Μπορείτε είτε να μαγειρεύετε με ελαιόλαδο, και να το χρησιμοποιείτε στις σαλάτες σας.

Αμύγδαλα και άλλοι ξηροί καρποί
Ξηροί καρποί και αμύγδαλα, ειδικότερα, κόβουν την όρεξη πιο αποτελεσματικά. Τρώγοντας περίπου 24 αμύγδαλα, αρκούν για να σας κόψουν την όρεξη. Διαλέξτε ωμά, χωρίς γεύση και χωρίς αλάτι. Αντί να τα φάτε σκέτα, μπορείτε να τα ψιλοκόψετε και να τα βάλετε στις σαλάτες σας, σε δημητριακά ή και γιαούρτι.

Φασόλια και άλλα όσπρια
Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες και τη χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες τα φασόλια -όλων των ειδών- είναι ιδανικά τρόφιμα που καίνε τα λίπη. Οι φυτικές ίνες θα σας χορτάσουν, κι έτσι θα καταναλώσετε λιγότερες θερμίδες με το υπόλοιπο γεύμα σας. Είναι, επίσης, πλούσιες σε πρωτεΐνες και σίδηρο, το οποία βοηθάνε στην απώλεια βάρους.

Σπανάκι και λοιπά πράσινα λαχανικά
Παρομοίως με τα φασόλια, τα πράσινα λαχανικά είναι χαμηλά σε θερμίδες και πλούσια σε φυτικές ίνες. Βοηθάνε στο να κόβουν την όρεξη, κι έτσι τρώτε λιγότερο. Τα πράσινα λαχανικά που είναι επίσης υψηλά σε βιταμίνες, μέταλλα και άλλα θρεπτικά συστατικά είναι το μπρόκολο, το μαρούλι, η ρόκα, το κάρδαμο, τα αντίδια και η κράμβη.

Φρούτα
Πολλά φρούτα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη, ένα φυσικό σάκχαρο που μπορεί να επιβραδύνει την απώλεια βάρους. Ωστόσο, υπάρχουν διάφορα φρούτα που -όπως και για κάποια λαχανικά- απαιτούν περισσότερες θερμίδες για να χωνευτούν απ' όσες έχουν, οπότε αυτό τα καθιστά τροφές που καίνε τα λίπη. Τέτοια φρούτα είναι τα μήλα, τα βερίκοκα, τα ροδάκινα και τα αχλάδια.

Φακές
Οι φακές είναι πλούσιες σε σίδηρο -ένα απαραίτητο θρεπτικό στοιχείο- το οποίο  λείπει σε πολλούς από εμάς. Κι ο μεταβολισμός σας επιβραδύνεται όταν σας λείπει ένα θρεπτικό στοιχείο, γιατί αυτό οδηγεί σε αύξηση του σωματικού σας βάρους, οπότε να τρώτε φακές.

Σκόρδο
Το σκόρδο είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό, που μειώνει τα επίπεδα της κορτιζόλης - μιας ορμόνης στρες που κάνει το σώμα σας να αποθηκεύει τις θερμίδες ως κοιλιακό λίπος.

Κόκκινο κρασί
Είναι καλή είδηση ότι η ρεσβερατρόλη -ένα αντιοξειδωτικό που βρέθηκε στις φλούδες των σταφυλιών- αναστέλλει την παραγωγή των λιποκυττάρων. Ωστόσο, εάν χρειάζεστε μια δικαιολογία για να πιείτε κρασί (αντί να τρώτε σταφύλια) αυτή λέγεται πυρουβικό ασβέστιο: που βρέθηκε στο κόκκινο κρασί και επίσης βοηθάει στο να καίνε περισσότερη ενέργεια τα λιπώδη κύτταρα.

Καρπούζι
Η υψηλή περιεκτικότητα νερού στο καρπούζι, λέει στο σώμα σας ότι έχετε χορτάσει, πράγμα που σημαίνει ότι θα φάτε λιγότερο. Το καρπούζι περιέχει επίσης και αντιοξειδωτικό λυκοπένιο.

Νερό

Γνωρίζατε ότι μπορείτε να αυξήσετε τον μεταβολισμό του σώματός σας κατά 30% απλά πίνοντας ένα μεγάλο ποτήρι νερό; Η αφυδάτωση μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε πεινασμένη, οπότε μην σταματάτε να πίνετε νερό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: