10 Σεπ 2013

Σαντορίνη: Η παραγωγή σταφυλιών το 2013 ανήλθε σε 2.750 τόνους

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης Συνεταιρισμός Θηραϊκών Προϊόντων «Santo Wines» ο φετινός τρύγος στη Σαντορίνη ήταν ο πλέον πρώιμος των τελευταίων ετών.:

Έναρξη Τρύγου

  • 30 Ιουλίου Αθήρι (λευκή)
  • 30 Ιουλίου Ασύρτικο (λευκή)
  • 5 Αυγούστου Μαυροτράγανο (ερυθρή)
  • 5 Αυγούστου Βουδόματο (ερυθρή)
  • 16 Αυγούστου Αηδάνι (λευκή)
  • 19 Αυγούστου Μαντηλαριά (ερυθρή)
Όλες οι ποικιλίες από το σύνολο των αμπελώνων τρυγήθηκαν με το χέρι και παραδόθηκαν στο οινοποιείο της Ένωσης έως τις 25 Αυγούστου.
Σχετικά με τις κλιματολογικές συνθήκες της χρονιάς:
  • Ήπιος χειμώνας με αρκετές βροχοπτώσεις
  • Ζεστή άνοιξη με λίγες βροχές
  • Τυπικό ελληνικό καλοκαίρι με παρατεταμένα δροσερά μελτέμια που διατηρούσαν μια ιδανική μέση θερμοκρασία. Απουσία καύσωνα.
Η ανάπτυξη των αμπελιών έλαβε χώρα σε καλές συνθήκες που δεν στρέσαραν τα φυτά, διαφυλάσσοντας μια ομαλή διαδικασία φωτοσύνθεσης, χωρίς ασθένειες, και καταλήγοντας σε γρήγορη και ποιοτική ωρίμανση των σταφυλιών. Τα σάκχαρα παρέμειναν σε καλά επίπεδα ανά ποικιλία, γεγονός που συμβάλλει στην παραγωγή οίνων χωρίς εξάρσεις στον αλκοολικό τίτλο.

Σύντομα η παραγωγή του 2013:

Η συνολική παραγωγή σταφυλιών στη Σαντορίνη για το 2013 ανήλθε στους 2.750 τόνους περίπου. Η απόδοση είναι μειωμένη κατά 20% σε σχέση με την περσινή χρονιά, φτάνοντας περίπου τα 200 κιλών/στρέμμα κατά μέσο όρο. Αυτό το αποτέλεσμα οφείλεται στη σφοδρή ανεμοθύελλα που έπληξε τη Σαντορίνη στις 18 Απριλίου 2012, που κατέστρεψε τους νεαρούς βλαστούς και δεν άφησε υλικό για κλάδεμα. Η Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων (Santo Wines) παρέλαβε το 40% της συνολικής παραγωγής σταφυλιών του νησιού σε σύνολο δέκα οινοποιείων που δραστηριοποιούνται στη Σαντορίνη.


Δεν υπάρχουν σχόλια: