31 Μαΐ 2010

Αιματηρή επίθεση του Ισραήλ

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, κάλεσε στο γραφείο του τον Ισραηλινό πρέσβη Αλί Γιαχία από τον οποίο ζήτησε επίσημη ενημέρωση και εξηγήσεις για τις στρατιωτικές ενέργειες του Ισραήλ κατά της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα, στην οποία υπήρχε και ελληνική συμμετοχή. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έχει ενεργοποιήσει τη μονάδα διαχείρισης κρίσεων, προς το παρόν όμως, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κ. Δελαβέκουρας μιλώντας στο ΘΕΜΑ 9.89, δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για την τύχη των ελλήνων ακτιβιστών. Οι πολίτες που έχουν συγγενείς στα καράβια μπορούν να επικοινωνούν στον αριθμό 210 36.81.730. Την ίδια ώρα, με απόφαση του υπουργείου Αμυνας, διεκόπη η ελληνο-ισραηλινή άσκηση με την επωνυμία "Μίνωας 2010", που επρόκειτο να ολοκληρωθεί στο Ιόνιο στις 3 Ιουνίου, με αφορμή τις εξελίξεις με την ανθρωπιστική βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους στη Γάζα. Είναι η δεύτερη φορά που έχουμε κοινά γυμνάσια με το Ισραήλ.

Ιστορικό
01.01: Ο διεθνής στολίσκος που μεταφέρει 10.000 τόνους με ανθρωπιστική βοήθεια για την λωρίδα της Γάζας, αγνοεί τις προειδοποιήσεις του Ισραηλινού Πολεμικού Ναυτικού
05.37: Το Ισραηλινό Πολεμικό Ναυτικό επιτίθεται κατά του στολίσκου
06.08: Το πρώτο αίμα. Καταδρομείς του Ναυτικού ανοίγουν πυρ κατά μελών του πληρώματος τουρκικού πλοιαρίου. Οι αρχικές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 2 νεκρούς και 30 τραυματίες. Σε λίγη ώρα ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται. Οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν πως οι ναύτες τους αμύνθηκαν σε επίθεση με μαχαίρι που δέχθηκαν.
06.43: Επίσημη λογοκρισία του Τύπου από τις ισραηλινές αρχές. Το Ισραηλινό κρατικό ραδιόφωνο, ανακοίνωσε ότι η στρατιωτική λογοκρισία απαγορεύει τη διάδοση πληροφοριών σχετικά με τους νεκρούς και τους τραυματίες που μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία στο Ισραήλ.
Αντιδράσεις
Ο πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, δήλωσε ότι η επιδρομή του Ισραήλ εναντίον των πλοίων της διεθνούς νηοπομπής που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας είναι «απάνθρωπη» και θα συμβάλλει στον αφανισμό του Ισραήλ.«Οι απάνθρωπες ενέργειες του σιωνιστικού καθεστώτος εναντίον των Παλαιστινίων και η παρεμπόδιση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς το λαό της Γάζας δεν αποδεικνύει την ισχύ αυτού του σιωνιστικού καθεστώτος αλλά την αδυναμία του», δήλωσε ο πρόεδρος του Ιράν στο κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο.«Όλες αυτές οι ενέργειες», συνεχίζει ο Ιρανός πρόεδρος επαναλαμβάνοντας τη δήλωσή του περί καταστροφής του Ισραήλ, «καταδεικνύουν το τέλος ενός ειδεχθούς και ψεύτικου καθεστώτος και ωθούν όλο και περισσότερο προς το τέλος της ύπαρξής του».
Έρευνα για τους θανάτους των επιβαινόντων στα πλοία που κατευθύνονταν στη Γάζα αλλά καταλήφθηκαν από τον ισραηλινό στρατό ζήτησε η Ευρωπαϊκή Ένωση, καταδικάζουν ο ΟΗΕ και ευρωπαϊκές χώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: