22 Ιουλ 2009

Απόψεις για ΚΑΠ

Οι επιδοτήσεις να μείνουν κοντά στη παραγωγική διαδικασία, επιλογή του περιφερειακού μοντέλου (και υπό προϋποθέσεις μια ενδεχόμενη προσαρμογή του υβριδικού), κατώτατο όριο άμεσων ενισχύσεων τα 100 ευρώ και να παρέχεται η δυνατότητα να χορηγούνται ενισχύσεις σε όλους όσους ασκούν γεωργική δραστηριότητα και παράγουν προϊόντα για την αγορά, είναι οι κύριες προτάσεις του ΓΕΩΤΕΕ που ανακοινώθηκαν στη σύσκεψη εργασίας, που έγινε την Τρίτη (21/7/2009) σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, σε σχέση με τις εξελίξεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Στην συνάντηση υπήρχαν εκπρόσωποι από τα κοινοβουλευτικά κόμματα αλλά απουσίασε η ηγεσία του ΥπΑΑΤ.

Το ΓΕΩΤΕΕ υποστηρίζει ότι πρέπει να επιβραβεύει την ποιοτική παραγωγή. Το ζήτημα είναι ότι πέρα από τα ΠΟΠ και ΠΓΕ πρέπει να υπάρχουν και άλλα «εργαλεία» στην ΚΑΠ που θα στηρίζουν τη ποιότητα.
Ο γενικός διευθυντής της ΠΑΣΕΓΕΣ κ. Τσιφόρος, υποστήριξε την πρόταση της ΠΑΣΕΓΕΣ, για ένα υβριδικό μοντέλο που θα βοηθήσει να γίνει σταδιακά η εναλλαγή από το ιστορικό στο περιφερειακό μοντέλο. Σύντομα θα ανοίξει η συζήτηση για την πληρωμή των ενισχψύσεων μετά το 2010. Δεν θα καταργηθούν οι ενισχύσεις αλλά το ερώτημα είναι που θα πάνε. Η ΠΑΣΕΓΕΣ υποστηρίζει οι ενισχύσεις να πάνε στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Επίσης υποστήριξε ότι δεν πρέπει η αλλαγή του τρόπου καταβολής των ενισχύσεων να γίνει το 2010, αλλά να καθυστερήσει ένα χρόνο για να γίνει πιο ήπια προσαρμογή. Ακόμη ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΕΓΕΣ υποστήριξε την κατάργηση του άρθρου 69 (ποιοτικό παρακράτημα) αφού, όπως είπε, το ΥπΑΑΤ δεν έχει μηχανισμό να ελέγχει τη ποιότητα.
«Ο αγροτικός τομέας βρίσκεται σε αναβρασμό και πρέπει να απαντήσουμε τι ζητάμε από την ελληνική γεωργία», τόνισε η εκπρόσωπος της ΣΥΔΑΣΕ, προσθέτοντας ότι στο μέλλον θα υπάρξει πρόβλημα με το κόστος παραγωγής.
«Κάνουμε διάλογο που δεν το έκανε το κράτος», τόνισε στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ κ. Γωνιωτάκης προσθέτοντας ότι: «εδώ κάνουμε μια κουβέντα για θέματα που στα άλλα κράτη της Ε.Ε. τα έχουν λύσει. Έχουμε σύγκρουση συμφερόντων καθένας προσπαθεί να πάρει κάτι από την πίτα. Συζητάμε για θέματα ουσιώδη αλλά δεν ξέρουμε τον κοινοτικό προϋπολογισμό. Η ΚΑΠ δείχνει πόσο αναξιόπιστη είναι η Κομισιόν. Δεν μπορεί να μιλά από τη μια για ασφάλεια τροφίμων και από την άλλη να γίνονται ελεύθερα εισαγωγές από τρίτες χώρες χωρίς ελέγχους. Θέλουμε αύξηση του κοινοτικού προϋπολογισμού και τα χρήματα να μείνουν στον Α΄ Πυλώνα. Αν γίνει αυτό που «ψιθυρίζουν» κάποιοι κύκλοι στις Βρυξέλλες όλη η Ευρώπη μια περιφέρεια και δίνονται οι ενισχύσεις σύμφωνα με το περιφερειακό μοντέλο τότε η Ελλάδα θα χάσει πολλά κονδύλια. Για αυτό θέλουμε για διαπραγματευτικούς λόγους να παραμείνουμε στο ιστορικό μοντέλο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: