15 Σεπ 2008

Για να εισπράξουν φόρους πρέπει και να κερδίζουν οι φορολογούμενοι


Πολλοί ζητάνε από τον υπουργό Οικονομικών, οι αγρότες να εξαιρούνται του επιβαλλόμενου φόρου 10% στο εισόδημά τους, καθώς και του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων। Εγώ θα θέσω αντίστροφά το ζήτημα και θα αναρωτηθώ, γιατί πρέπει να φορολογείται ο Έλληνας αγρότης. Ποιος ο ρόλος της είσπραξης όλων αυτών των χρημάτων, όταν το κράτος αδιαφορεί πλήρως για τους φορολογούμενους, αλλά και ποιες υπηρεσίες προσφέρει αυτός ο κρατικός μηχανισμός για να θέλει να εισπράττει τόσο μεγάλα ποσά. Κάποιοι θα πούνε ότι τα ξαναμοιράζει πίσω στους πολίτες μέσα από το κρατικό προϋπολογισμό, μα τα νέα μέτρα που επιβάλλει ο υπουργός Οικονομικών σήμερα, φανερώνουν στον κάθε πολίτη ότι ο προϋπολογισμός έχει «μαύρες τρύπες» και εξαφανίζονται χιλιάδες ευρώ, χρήματα που πληρώνουν από τον ιδρώτα τους κάποιοι και σίγουρα δεν τους περισσεύουν.

Στη χώρα μας οι γεωργοί και ο κτηνοτρόφοι παράγουν προϊόντα, αλλά δυστυχώς με υψηλό κόστος, σε σχέση με τα προϊόντα που παράγονται στα γειτονικά κράτη. Ενδιαφέρεται κανείς σοβαρά, από όλους αυτούς που κυβερνάνε, να μειώσει το κόστος παραγωγής των αγροτικών προϊόντων; Όχι με διαφημιστικές ανακοινώσεις, αλλά με μακροχρόνια στρατηγική. Εγώ βλέπω να αφήνονται όλα στη τύχη τους κάθε χρόνο και να «αγωνίζονται» οι παραγωγοί να πιάσουν μια καλή τιμή, μια οι κτηνοτρόφοι με το αρνάκι τις μέρες του Πάσχα, μια οι γεωργοί όταν είναι να μαζέψουν τη σοδειά τους (στάρια, καλαμπόκια, βαμβάκια, κηπευτικά κ.α.).
Είναι ελεύθερη η αγορά κάποιοι υποστηρίζουν, αλλά δεν είναι ο αγροτικός κλάδος ίδιος με το χρηματιστήριο, δεν γνωρίζει ο παραγωγός πριν σπείρει, ποια θα είναι τα επίπεδα της παγκόσμιας παραγωγής και πως θα διαμορφωθούν οι τιμές, αλλά ρισκάρει. Αν ο έμπορος πεισθεί να αγοράσει και να δώσει κάνα ψίχουλο, τότε κάτι θα κερδίσει και ο παραγωγός. Αλλά γιατί να αγοράσει ο έμπορος κάτι ακριβό, όταν μπορεί να το εισάγει από τα γειτονικά κράτη σε μισή τιμή. «Γιατί τα δικά μας αγροτικά προϊόντα είναι καλής ποιότητας», θα απαντήσουν κάποιοι. Αφού λοιπόν είναι καλής ποιότητας, τότε οι Έλληνες βιομήχανοι θα «τρέξουν» να πάρουν την καλή πρώτη ύλη, για να φτιάξουν ένα καλό ποιοτικό προϊόν και να το πουλήσουν σε καλή τιμή. Αν όμως μπορεί κάποιος βιομήχανος να πουλά ακριβά και ένα προϊόν που έχει γίνει από χαμηλής ποιότητας πρώτη ύλη, γιατί να αγοράσει το ποιοτικό προϊόν, αφού θα πουληθούν όλα στην ίδια τιμή. Δεν νομίζω να υπάρχει κάποιος κρατικός μηχανισμός που να ελέγχει τη ποιότητα ενός προϊόντος στη λιανική αγορά. Τα χρήματα που θα έδινε στην ακριβή πρώτη ύλη τα ρίχνει στη διαφήμιση.
Αλλά ακούμε τους υπουργούς Γεωργίας στη χώρα μας, να επαναλαμβάνουν συνέχεια ότι πρέπει οι αγρότες να στραφούν στη ποιοτική γεωργία. Ποιος ο λόγος, αφού πάλι την ίδια αγωνία θα έχουν οι παραγωγοί για να πιάσουν μια καλή τιμή. Προστατεύει το κράτος το ποιοτικό αγροτικό προϊόν και με πιο τρόπο; Στο κάτω κάτω το έχω ξαναγράψει, αν δεν μπορούν οι πολιτικοί που κυβερνάνε να μειώσουν το κόστος παραγωγής των αγροτικών προϊόντων ή να αυξήσουν τη καταναλωτική δύναμη των πολιτών, τότε ας πουν με θάρρος, να σταματήσει αυτή η χώρα να παράγει και ας έχουμε μόνο τουρισμό και υπηρεσίες. Δεν υπάρχει πρόβλημα να πεινάσουμε, οι εισαγωγές να είναι καλά.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση συζητάνε ότι θέλουν μετά το 2013 να καταργήσουν τις αγροτικές επιδοτήσεις. Όπως υποστηρίζουν είναι «αθέμιτος ανταγωνισμός» να στηρίζονται οικονομικά οι Ευρωπαίοι αγρότες, ενώ δεν γίνεται το ίδιο για τους υπόλοιπους αγρότες των τρίτων χωρών. Τότε γιατί να υπάρχει ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός; Σε ποιους θέλουν να μοιράζουν τα χρήματα των Ευρωπαίων φορολογούμενων. Μήπως στους χιλιάδες «μανταρίνους» που έχουν μια καρεκλίτσα στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο; Θέλουμε να προστατεύσουμε τελικά το εισόδημα των πολιτών που φορολογούνται ναι ή όχι.
Αν κάποια στιγμή οι πολιτικοί μας αφήσουν τη πλατεία Κολωνακίου -που πίνουν το καφεδάκι τους- και τις σουίτες στο ξενοδοχείο της Μεγάλης Βρετανίας και κάνουν ταξίδια στην περιφέρεια, τότε θα δουν μια εικόνα ερήμωσης των χωριών, θα ανακαλύψουν το «μαύρο χάλι» της κρατικής υγείας και της δημόσιας παιδείας, θα δουν την ανυπαρξία της κρατικής πρόνοιας και τον σαδισμό της γραφειοκρατείας, μια εικόνα πραγματικής μιζέριας. Σε αυτόν τον κόσμο θα πάτε να βάλετε φόρους; Όταν το χωριό ερημώνει τότε και η πόλη φτωχαίνει. Αν θέλουν κάποιοι να μαζέψουν όλο το πληθυσμό στις μεγάλες πόλεις να το πούνε ειλικρινά.
Πάντως υπάρχουν άλλα κράτη, που ζητάνε έμπειρους αγρότες, για να καλλιεργούνε τα χωράφια και οι Έλληνες -το δείχνουν και οι έρευνες- ξέρουν να δουλεύουν και όταν ασχοληθούν σοβαρά με κάτι, τότε θα τα καταφέρουν. Ας το ξέρουν αυτό οι κυβερνώντες και ας πάρουν τα μέτρα τους, γιατί αν φύγουν μετανάστες οι Έλληνες, δεν θα μπορούν να τους φορολογούνε…. Και τότε πως τα golden boy θα βγάλουν το μεροκάματό τους;

Δεν υπάρχουν σχόλια: