31 Οκτ 2010

Με σορτσάκι στους δρόμους

Με μαύρο αθλητικό outfit, γυαλί ηλίου και πορτοκαλί αθλητικό πατούμενο, ο Γιώργος Παπανδρέου πήρε μέρος στην διαδρομή των 10χλμ. στο πλαίσιο του Μαραθώνιου της Αθήνας! Μάλιστα, φρόντισε να έχει και τσαντάκι μέσης, από το οποίο ξεχώριζε το mp3 playerμε τα πορτοκαλί ακουστικά, ενώ στην ίδια κούρσα έτρεξαν η Τίνα Μπιρμπίλη και ο Δημήτρης Δρούτσας. Η εμφάνιση του πρωθυπουργού και των δύο υπουργών μεταξύ των δρομέων ήταν γνωστή εδώ και λίγες ημέρες. Πάντως, στην γραμμή εκκίνησης ο κ. Παπανδρέου ξεχώριζε από τους υπόλοιπους - είναι και το πρωθυπουργικό παράστημα βλέπετε, που τον έβαλε μπροστά μπροστά και όχι πιο πίσω... Μαύρο το σορτσάκι, μαύρο το ελαστικό κοντομάνικο, μαύρο και το γυαλί ηλίου του Γιώργου Παπανδρέου, που μάλλον ντύθηκε ανάλογα με την μαύρη μαυρίλα που έχει πλακώσει τους πολίτες με τα μέτρα. High νότα πάντως ήταν τα πορτοκαλί αθλητικά, ενώ high tech νότα ήταν το mp3 player, τα ακουστικά του οποίου μάλιστα ήταν στο ίδιο χρώμα με τα πρωθυπουργικά πατούμενα. Μετά από μερικές ασκήσεις για ζέσταμα, ο κ. Παπανδρέου πήρε θέση και άρχισε να τρέχει στους δρόμους της Αθήνας! Είδατε τι έκανε τόσο κανό και τόσο κολύμπι όσο το καλοκαίρι; Όχι παίζουμε! Πώς να μην φοβηθεί μετά η Μέρκελ και η κάθε Μέρκελ στην Ε.Ε. τον τόσο fit πρωθυπουργό μας; Πάντως, κατά την διάρκεια της διαδρομής αυτόπτες μάρτυρες λένε πως ο πρωθυπουργός δεν έβγαλε λεπτό τα ακουστικά από τα αυτιά. Μήπως τρέχει καλύτερα μετά μουσικής ή μήπως ήταν ένας τρόπος... ηχομόνωσης από όσα θα άκουγε να λένε οι πολίτες; Στην ίδια κούρσα είδαμε και την υπουργό Περιβάλλοντος, αυτή τη φορά χωρίς τα παπούτσια - σήμα κατατεθέν που φορά από το Προεδρικό Μέγαρο μέχρι το Υπουργικό Συμβούλιο. Για την περίσταση, η κυρία της «πράσινης ανάπτυξης» έβαλε μπλε σορτσάκι, λαχανί μπλουζάκι, γκρι απλό λιτό κι απέριττο αθλητικό και έπιασε το μαλλί κότσο. Πάντως, πλάκα θα είχε ο κ. Παπανδρέου να κουβαλήσει σύσσωμο το Υπουργικό Συμβούλιο να τρέξει... Κάτι τέτοιο άλλωστε συζητούσαν στα «πηγαδάκια» δρομείς και θεατές, με κάποιους να λένε πως θα ήταν μια καλή... πρόβα, σε περίπτωση που ο λαός ξεσπάσει....
ΠΑΝΤΩς ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΡΕΜΟΥΝ ΤΑ ΚΟΚΚΑΛΑ ΤΩΝ ΠΟΛΕΜΙΣΤΩΝ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ

Εις τα Βάθη της Καρδιάς μου

29 Οκτ 2010

Καλό Σαββατοκύριακο













ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΝΕΜΟΡΦΗ ΚΑΡΜΕΝ ΗΛΕΚΤΡΑ

Παραγωγή ενέργειας από περιττώματα κοτόπουλων

Στον αγώνα για καθαρή ενέργεια, οι Βρετανοί επιστρατεύουν τώρα και... τα πουλερικά. Από τον προσεχή μήνα, σταθμός παραγωγής ενέργειας από βιοαέριο στο Γκλόστερσιρ θα επεξεργάζεται μεταξύ άλλων τα περιττώματα χιλιάδων κοτόπουλων από εκτροφεία της περιοχής προκειμένου να καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες 350 σπιτιών στο γραφικό χωριό Κότσγουλντς. Το πρόγραμμα θα βοηθήσει παράλληλα τους εκτροφείς να μειώσουν το λειτουργικό τους κόστος και το ενεργειακό τους αποτύπωμα. Στο εργοστάσιο παραγωγής βιοαερίου του ομίλου Alfagy, το οποίο θα τεθεί σε λειτουργία την 1η Νοεμβρίου, η ηλεκτρική ενέργεια θα παράγεται τόσο από την κοπριά όσο και από τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούν οι εκτροφείς της περιοχής, όπως καλαμπόκι ή σιτάρι, αλλά και από αγροτικά απόβλητα. Σύμφωνα με τον όμιλο, οι εκτροφείς θα πληρώνονται για τη βιομάζα, ενώ θα τους παρέχεται και θέρμανση για τα σπίτια και τους στάβλους τους. Ο σταθμός που χρησιμοποιεί σύστημα συνδυασμένης παραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας, αναμένεται να παράγει περίπου 1 MW ηλεκτρικής ενέργειας το χρόνο. «Αυτό που καθιστά το πρόγραμμα συναρπαστικό είναι ότι οι εκτροφείς προμηθεύουν με ενέργεια το αστικό περιβάλλον», δήλωσε ο διευθυντής της Alfagy Πίτερ Κιντ. «Πιστεύουμε πως αυτό είναι ένα πρότυπο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε τοπικό επίπεδο στο μέλλον». Τυχόν υπολείμματα από τη διαδικασία θα χρησιμοποιούνται ως λίπασμα, το οποίο επίσης θα «επιστρέφεται» στους εκτροφείς. Χάρη στον τρόπο παραγωγής του, το συγκεκριμένο λίπασμα (γνωστό και ως digestate) είναι τόσο ισχυρό που οι αγρότες θα εξοικονομούν έως και το 100% των χρημάτων που δαπανούσαν έως σήμερα για συμβατικό λίπασμα, προερχόμενο από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Κάτι τέτοιο ωστόσο θα είναι προς όφελος και του περιβάλλοντος, αφού - πέρα από την μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που θα παράγονταν κατά τη μεταφορά του - για την παραγωγή λιπάσματος απαιτούνται τεράστιες ποσότητες ορυκτών καυσίμων, ενώ παράγονται εξίσου μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα. Το τελευταίο διάστημα, το βιοαέριο που είναι αρκετά διαδεδομένο σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Σουηδία και η Γερμανία, κερδίζει έδαφος και στη Βρετανία. Εδώ και λίγες ημέρες μάλιστα, οι κάτοικοι μιας μικρής πόλης λίγο έξω από την Οξφόρδη έγιναν οι πρώτοι στη χώρα που... ζεσταίνονται χάρη στα περιττώματά τους. Στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος, οι ενεργειακές ανάγκες εκατοντάδων νοικοκυριών καλύπτονται πλέον από βιοαέριο που παράγεται από βοθρολύματα και το οποίο φθάνει στα σπίτια μέσω του εθνικού δικτύου.

Yπέρ της μαριχουάνας o Σόρος

Σημαντική ώθηση στην εκστρατεία υπέρ της νομιμοποίησης της μαριχουάνας στην Καλιφόρνια έδωσε ο δισεκατομμυριούχος μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος, με δωρεά ύψους 1 εκατ. δολαρίων, μια εβδομάδα πριν από το δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί ταυτόχρονα με τις ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο. Αν οι ψηφοφόροι της Καλιφόρνιας εγκρίνουν στις 2 Νοεμβρίου τη λεγόμενη «Πρόταση 19», οι άνω των 21 ετών θα μπορούν να καλλιεργούν και να έχουν στην κατοχή τους μικρή ποσότητα μαριχουάνας, αυστηρά για «προσωπική χρήση», ενώ οι Αρχές θα εισπράττουν τεράστια ποσά από τη φορολόγησή της. Το στρατόπεδο του «ναι» έχει συγκεντρώσει περί τα 3,8 εκατ. δολάρια, συμπεριλαμβανομένης της δωρεάς του Σόρος. Οι πολέμιοι της νομιμοποίησης έχουν συγκεντρώσει 300.000 δολάρια. Βλέπω και τον Παπανδρέου να ακολουθεί το παράδειγμα του διεθνή τοκογλύφου άλλωστε το έχει ζητήσει και στο παρελθόν.

Τουρκικό Προξενείο προκαλεί

Τα Παρακάτω δημοσιεύθηκαν στο μειονοτικό περιοδικό Ρόντοπ Ρούζγκαρι:

Πραγματοποιήθηκε με 100% συμμετοχή η απόφαση των κηδεμόνων των μαθητών του χωριού Λύκειο της 27ης Οκτωβρίου για αποχή από τον εορτασμό του ¨ΟΧΙ¨ Οκτωβρίου, λόγω των... εθνικιστικών ποιημάτων που χριστιανοί δάσκαλοι έδωσαν σε παιδιά. Οι κηδεμόνες των μαθητών συγκεντρωθέντες στο καφενείο του χωριού ανέφεραν πως είναι ενάντιοι σε τέτοιου είδους ....εθνικιστικά ποιήματα και πως αν συνεχιστεί η κρίση με τα ποιήματα δεν θα στείλουνε τα παιδιά τους και στην γιορτή της 25ης Μαρτίου. Όλοι οι δάσκαλοι του σχολείου ήρθαν. Η τελετή έγινε με την κατάθεση στεφάνου από τον διευθυντή του σχολείου Μεχμέτ Ντερντιμάν και με την απόδοση φόρου τιμής από τους δασκάλους.
Σχόλιο: Σε αυτήν την ιστορία φέρεται να έχει παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο ο κύριος πρόεδρος των αποφοίτων της ΕΠΑΘ Μεχμέτ Ντερντιμάν που υπηρετεί και ως δάσκαλος-διευθυντής στο συγκεκριμένο χωριό.

Διαμαρτυρίες για τη διακοπή της παρέλασης

Την έντονη διαμαρτυρία του κόσμου, που συγκεντρώθηκε υπό βροχή για να παρακολουθήσει την παρέλαση στην Καβάλα, δέχθηκαν οι τοπικές αρχές της πόλης και του νομού, όταν μετά από απόφαση του αντινομάρχη Γιώργου Τσαλουχίδη και με τη σύμφωνη γνώμη όλων των παριστάμενων τοπικών αρχών, αποφασίστηκε να διακοπεί η παρέλαση. Η παρέλαση είχε ξεκινήσει κανονικά, κάτω από ψιλόβροχο, αμέσως μετά την επιμνημόσυνη δέηση και την κατάθεση στεφάνων στο ηρώο της πόλης, παρουσία του υφυπουργού Υγείας Μιχάλη Τιμοσίδη, που εκπροσώπησε την κυβέρνηση. Ωστόσο, λίγα λεπτά μετά την έναρξη, η ένταση της βροχής αυξήθηκε με αποτέλεσμα να υπάρξει πρόβλημα με τη διέλευση των πεζοπόρων τμημάτων στην παραλιακή λεωφόρο Εθνικής Αντιστάσεως. Τότε, ο αντινομάρχης, έχοντας τη σύμφωνη γνώμη του υφυπουργού και όλων των τοπικών αρχών, ζήτησε τη διακοπή της παρέλασης, από τον προϊστάμενο του Γραφείου Φυσικής Αγωγής της Νομαρχίας Καβάλας. Η απόφαση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κόσμου που άρχισε αποδοκιμάζει τους επισήμους, ενώ κάποιοι κινήθηκαν και προς την εξέδρα.

Σύσκεψη για το ροδάκινο

Πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σύσκεψη για το ροδάκινο με θέματα:
  • Εκκρεμότητες της περασμένης περιόδου διακίνησης του προϊόντος
  • Προγραμματισμός ενεργειών κάθε πλευράς (Υπουργείο - παραγωγοί - βιομηχανία), την επόμενη καλλιεργητική περίοδο, με τη συμμετοχή Εκπροσώπων Συνεταιριστικών Οργανώσεων, Αγροτικών Συλλόγων, της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας και Υπηρεσιακών παραγόντων.
Αποφασίστηκαν τα εξής:
  1. Να τηρηθούν οι συμφωνίες σε ότι αφορά την τιμή του προϊόντος και να πληρωθούν οι παραγωγοί το αργότερο μέχρι 31/12/2010.
  2. Να συσταθεί μόνιμη επιτροπή- ομάδα διαλόγου σε αντιπροσωπευτική βάση, ώστε να αποτελέσει το όργανο διαμόρφωσης πολιτικής και προτάσεων για την παραγωγή, τη διακίνηση και τη βιομηχανική επεξεργασία του ροδάκινου με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της παραγωγής και την εδραίωση του προϊόντος στην εσωτερική και τις διεθνείς αγορές.

Aγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια

Τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια αποτελούν μια «σύγχρονη παγκόσμια πανδημία», η οποία απειλεί, όχι μόνο την επιβίωση, αλλά και την ποιότητα ζωής των συνανθρώπων μας, αναφέρει η Ελληνική Νευρολογική Εταιρεία, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων, σήμερα 29 Οκτωβρίου. Τα στοιχεία είναι ανησυχητικά, καθώς τα Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια αποτελούν τη δεύτερη πιο συχνή αιτία θανάτου, σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και την πιο συχνή αιτία αναπηρίας. Επίσης είναι η 5η πιο συχνή αιτία θανάτου σε άτομα ηλικίας 15-59 ετών. Κάθε χρόνο, σχεδόν 6 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν από αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ ένας στους έξι συνανθρώπους μας κινδυνεύει να υποστεί αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο κάποια στιγμή στη ζωή του. Κάθε χρόνο το άθροισμα των θανάτων που οφείλονται σε φυματίωση, ελονοσία και σύνδρομο επίκτητης ανοσοανεπάρκειας (AIDS), είναι μικρότερο από τον αριθμό των θανάτων που οφείλονται σε αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια. Κάθε 6 δευτερόλεπτα, ένα θανατηφόρο αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο συμβαίνει κάπου στον κόσμο. Επιπρόσθετα, τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια θεωρούνται η δεύτερη συχνότερη αιτία άνοιας και προκαλούν σοβαρές σωματικές, ψυχικές, κοινωνικές αλλά και οικονομικές επιπτώσεις, όχι μόνο στους επιζώντες ασθενείς αλλά και στις οικογένειές τους. Ως αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο (ΑΕΕ) ορίζεται η βλάβη του εγκεφαλικού παρεγχύματος αγγειακής αιτιολογίας, που οφείλεται είτε σε διακοπή της παροχής του αίματος στην πάσχουσα περιοχή (ισχαιμικό ΑΕΕ), είτε από αιμορραγία ως επακόλουθο της ρήξης ενός αγγείου (αιμορραγικό ΑΕΕ). Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αγγειακών Εγκεφαλικών Νόσων (World Stroke Organization) έχει πρόσφατα οργανώσει μια παγκόσμια εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού, με στόχο την ελάττωση της επίπτωσης των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων σε όλες τις χώρες του κόσμου. Η εκστρατεία αυτή ενημέρωσης, θα έχει διετή διάρκεια και θα αποσκοπεί στην επίτευξη των παρακάτω στόχων:
  • Κατανόηση των παραγόντων κινδύνου για εκδήλωση αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου (π.χ. υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης)
  • Αύξηση της σωματικής άσκησης
  • Διακοπή καπνίσματος
  • Περιορισμό της κατανάλωσης αλκοόλ
  • Υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών, με στόχο την αποφυγή της παχυσαρκίας
  • Ενημέρωση για τα προειδοποιητικά συμπτώματα κατά την εκδήλωση αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου

27 Οκτ 2010

ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΛΕΜΑΝΕ

ΨΗΛΑ ΣΤΟ ΜΕΤΩΠΟ

ΤΟ ΣΑΛΠΙΣΜΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ

Μια ακόμη αυτοκτονία

Ακόμη ένας ελεύθερος επαγγελματίας έβαλε τέλος στη ζωή του, γιατί τον έπνιξαν τα χρέη. Πρόκειται για έναν 57χρονο ιδιοκτήτη φορτηγού, ο οποίος βρέθηκε νεκρός μέσα στο αυτοκίνητό του στη Νέα Ζωή Ασπροπύργου. Το φορτηγό ήταν σταθμευμένο κοντά στο σπίτι του και στα χέρια του αυτόχειρα βρέθηκε το πιστόλι, ενώ δίπλα του είχε αφήσει ένα ιδιόχειρο σημείωμα στο οποίο εξηγούσε τους λόγους που τον οδήγησαν στην αυτοκτονία. Σύμφωνα με την οικογένειά του, ο 57χρονος βρισκόταν σε τραγική οικονομική κατάσταση, καθώς πέρυσι είχε καεί το φορτηγό του και είχε χρεωθεί, για να αγοράσει άλλο. Η πρόσφατη αναγγελία για απελευθέρωση του επαγγέλματος τον οδήγησε σε απόγνωση, αφού κατάλαβε ότι δεν θα μπορούσε με τίποτα να ξεπληρώσει τα χρέη του.

Μέσω της αγροτικής οικονομίας η έξοδος από την κρίση

Την άποψη ότι η ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας της Σερβίας, είναι η μόνη λύση για την έξοδο από την οικονομική κρίση, εξέφρασε ο αρμόδιος υπουργός, Σάσα Ντράγκιν, κατά την εναρκτήρια ομιλία του, σε συνέδριο για τη ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας. «Η αγροτική οικονομία αποτελεί αναπτυξιακή ευκαιρία για τη Σερβία και αυτό φαίνεται από τα οικονομικά αποτελέσματα του κλάδου, κατά την τελευταία διετία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός, τονίζοντας ότι οι αγροτικές εξαγωγές της χώρας, έφτασαν στα 2 δισ. δολάρια το 2009. Σημειώνεται ότι ο κλάδος παρουσίασε συναλλαγματικό πλεόνασμα από τις εξαγωγές 650 εκατ. δολαρίων, ενώ η πορεία των αγροτικών εξαγωγών κατά το πρώτο εξάμηνο του 2010, έχει αυξηθεί κατά 25%, σε σύγκριση με το επίπεδο των αγροτικών εξαγωγών, την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2009.

ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ 40

Βίντεο του Ελληνο-ιταλικού πολέμου του 1940

Ξέχασαν τους συνταξιούχους ΟΓΑ

Ατυχή χαρακτηρίζεται από πολλούς η εξαίρεση των χαμηλοσυνταξιούχων αγροτών του ΟΓΑ από το έκτακτο επίδομα των 100 - 300 ευρώ. Ως αιτία μη χορήγησης του έκτακτου επιδόματος κατά τα προσεχή Χριστούγεννα προβλήθηκε, ατύπως πάντως, η δικαιολογία της αύξησης των 30 ευρώ ανά συνταξιούχο πέρυσι τον Νοέμβριο. Έστω και αν στη συνέχεια δεν δόθηκε η δεύτερη δόση της νομοθετημένης, και υπεσχημένης προεκλογικά, αύξησης των 20 ευρώ από την 1η Ιουλίου 2010. Θυμίζουμε ότι οι χαμηλοσυνταξιούχοι του ΟΓΑ συνταξιοδοτούνται στο 65ο έτος της ηλικίας, το μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό όριο που επιφυλάσσει ασφαλιστικό ταμείο στη χώρα, ανεξαρτήτως ετών ασφάλισης, τα οποία δύνανται να ξεπεράσουν ακόμη και τα 47 πραγματικά έτη. Επίσης, οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ δεν λαμβάνουν επίδομα αλληλεγγύης ΕΚΑΣ.

Νιγηρία: Μουσουλμάνοι σφάξαν χριστιανούς

Άγνωστοι εξοπλισμένοι με ματσέτες σκότωσαν απόψε έξι ανθρώπους σε ένα χωριό της κεντρικής Νιγηρίας, μια επίθεση που έχει όλα τα χαρακτηριστικά θρησκευτικής σύγκρουσης, εξ αιτίας της οποίας εκατοντάδες άνθρωποι βρήκαν το θάνατο, στις αρχές του χρόνου, δήλωσε στρατιωτικός εκπρόσωπος. Κτηνοτρόφοι που εκτιμάται ότι αποτελούνται κυρίως από την ομάδα των μουσουλμάνων Χάουσα Φουλάνι, επέδραμαν στο μικρό χριστιανικό χωριό Ραουχίνκου, περίπου 10 χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης Τζος τις πρώτες πρωινές ώρες. «Έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν σε παρόμοιες επιδρομές στο Ντόγκο Ναχάουα. Τρεις ακόμα έχουν υποστεί πολλά και ποικίλης σοβαρότητας τραυματισμούς», δήλωσε ο Κίνσλεϊ Ουμόχ, εκπρόσωπος της ειδικής στρατιωτικής και αστυνομικής ομάδας κρούσης στην περιοχή. Το Ντόγκο Ναχάουα, λίγο νοτιότερα από το Τζος, είναι ένα από τα χωριά που υπέστησαν τις μεγαλύτερες απώλειες από τις σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ μουσουλμάνων κτηνοτρόφων και χριστιανών χωρικών στη διάρκεια του περασμένου Ιανουαρίου και Μαρτίου.

Συγκρούσεις αυτοκινήτων με... ζαρκάδια

Οι Βρετανοί οδηγοί κλήθηκαν σήμερα να πατήσουν φρένο για να σωθούν τα ζαρκάδια της χώρας, αφού σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, κάθε χρόνο σε όλη τη χώρα ανεύθυνοι οδηγοί που τρέχουν υπερβολικά συγκρούονται με τα συμπαθή αυτά ζώα, με αποτέλεσμα να σημειώνονται τουλάχιστον 74 χιλιάδες τέτοιου είδους συγκρούσεις - με κακά αποτελέσματα για τα ζαρκάδια φυσικά. Σύμφωνα με στατιστική αρμόδιων βρετανικών υπηρεσιών και υπηρεσιών οδικής βοήθειας, το σοκ από τις συγκρούσεις προκαλεί τουλάχιστον 700 σοβαρούς τραυματισμούς στα ζώα (ζαρκάδια, ελάφια κ.α.) και αρκετούς θανάτους, ενώ οι ζημιές που προκαλούνται στα οχήματα αγγίζουν το ποσό των 21 εκατομμυρίων λιρών (23,5 εκατομμύρια ευρώ) ετησίως. «Είναι πιθανό, με βάση στατιστικές, να γίνονται τουλάχιστον 200 συγκρούσεις ημερησίως αυτοκινήτων με μεγάλα κερασφόρα ζώα», αναφέρει εκπρόσωπος οργανισμού οδικής βοήθειας. «Είναι ένα πρόβλημα πολύ πιο διαδεδομένο από όσο μπορεί να φανταστεί κανείς και όχι ένα περίεργο τρακάρισμα που ανακύπτει μια φορά στις τόσες», επιβεβαίωσε εκπρόσωπος οργάνωσης προστασίας των ζαρκαδιών.

Νερό και βιοκαύσιμα

Το νερό είναι καθοριστικός παράγοντας για τη συνεισφορά της βιοενέργειας στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής μέσω του περιορισμού της εξάρτησης του κόσμου από τα ορυκτά καύσιμα, σύμφωνα με έκθεση που παρουσίασε το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP) στη 10η συνάντηση των μερών της Σύμβασης για τη Βιοποικιλότητα στη Ναγκόγια, στην Ιαπωνία. Στην έκθεση, με τίτλο «Νερό και βιοενέργεια», διατυπώνεται η εκτίμηση ότι η αυξανόμενη ζήτηση νερού για παραγωγή βιοκαυσίμων σε περιοχές στις οποίες έχει ήδη παρατηρηθεί ανεπάρκεια νερού, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των περιβαλλοντικών και κοινωνικών πιέσεων. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχει ανάγκη να μειώσουμε τη εξάρτησή μας από τα ορυκτά καύσιμα και να κινηθούμε προς καθαρότερες, πιο φιλικές προς το περιβάλλον επιλογές, αλλά πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι δεν δημιουργούμε περισσότερα προβλήματα από αυτά που επιλύουμε», προειδοποίησε ο εκτελεστικός διευθυντής της UNEP Άχιμ Στάινερ. Οι συντάκτες της έκθεσης επικαλούνται έρευνα που δείχνει ότι το 2% - 44 κυβικά χιλιόμετρα - της παγκόσμιας άντλησης νερού για άρδευση χρησιμοποιείται για την παραγωγή βιοενέργειας. Στην περίπτωση, ωστόσο, που υλοποιηθούν τα σημερινά πρότυπα και οι στόχοι για τη βιοενέργεια, θα χρειαστούν επιπλέον 180 κυβικά χιλιόμετρα νερού για άρδευση. Καθώς το αποτύπωμα νερού της βιοενέργειας μπορεί να αποδειχθεί έως και 400 φορές μεγαλύτερο από το αντίστοιχο των παραδοσιακών ορυκτών καυσίμων, οι μεγαλύτερες προκλήσεις που προκύπτουν είναι η κάλυψη της μελλοντικής ζήτησης χωρίς να υπάρξει υπερεκμετάλλευση και συνεπακόλουθη ζημιά στους υδατικούς πόρους. Σε δεύτερη έκθεση με τίτλο «Κέρδη ή Ζημίες: τα βιοκαύσιμα και τα ξενικά είδη», η UNEP διαπιστώνει ότι αν και πολλά από τα βιοκαύσιμα που διατίθενται σήμερα παράγονται από καλλιέργειες τροφίμων που απαντώνται για αιώνες, ορισμένα από τα φυτικά είδη που εξετάζονται για τα εξελιγμένα βιοκαύσιμα είναι εν δυνάμει ξενικά είδη. Αυτά τα ίδια τα χαρακτηριστικά που καθιστούν τα εν λόγω φυτικά είδη ιδανικά για την παραγωγή βιοκαυσίμων σημαίνει ότι μπορεί να γίνουν ξενικά σε ένα δεδομένο τοπίο. Και τα ξενικά είδη μπορεί να επιφέρουν σοβαρές ζημιές στο περιβάλλον, στα μέσα συντήρησης των τοπικών κοινοτήτων και στις τοπικές οικονομίες. Στην τρίτη έκθεση, με τίτλο «Περνώντας στην πράξη: εμπλέκοντας τους ενδιαφερόμενους στην ανάπτυξη των βιοκαυσίμων», η UNEP εξετάζει τη σύνδεση της βιοποικιλότητας με τα μέσα συντήρησης των κοινοτήτων ανά τον κόσμο. Καθώς τα προγράμματα βιοενέργειας κάνουν την εμφάνισή τους στην «πίσω αυλή» αυτών των κοινοτήτων, πρέπει να εμπλακούν κατάλληλα αυτές οι κοινότητες για να εξασφαλιστεί ότι αυτές οι πρακτικές δεν θα είναι επιζήμιες για αυτές, ότι θα διασφαλιστεί το δικαίωμα γαιοκτησίας και ότι θα διατηρηθούν οι υπηρεσίες των τοπικών οικοσυστημάτων. Στην έκθεση, τέλος, με τίτλο «Χρήση γης, αλλαγή χρήσης γης και βιοενέργεια», η UNEP υπογραμμίζει ότι, στη βάση των σημερινών τάσεων και με τις σημερινές τεχνολογίες, η βιοενέργεια μπορεί να δεσμεύσει ως και το 36% των αρδεύσιμων εκτάσεων, μέχρι το 2030, εξέλιξη η οποία ενδέχεται να έχει σοβαρή επίπτωση στη βιοποικιλότητα.

Ξηρασία στον Αμαζόνιο

Ένας από τους σημαντικότερους παραποτάμους του Αμαζονίου, ο Ρίο Νέγκρο, εκπέμπει SOS. Η στάθμη των υδάτων του άγγιξε τα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα, όταν άρχισαν οι μετρήσεις. Την περιοχή της βόρειας και δυτικής Αμαζονίας πλήττει σφοδρή ξηρασία, η οποία περιγράφεται ως μία από τις χειρότερες των τελευταίων 40 ετών. Ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης είναι ότι μέσα σε μόλις 24 ώρες, η στάθμη του ποταμού κοντά στο Μανάους, πρωτεύουσα της πολιτείας Αμαζόνας, έπεσε κατά 6 εκατοστά αγγίζοντας τα 13,63 μέτρα. Σύμφωνα με υπαλλήλους της αρμόδιας γεωλογικής υπηρεσίας, πιο κοντά στην πηγή ο «Μαύρος Ποταμός» ενδέχεται ακόμη και να έχει ξεραθεί. Περίπου 30 από τους 62 δήμους της πολιτείας έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς δεκάδες χιλιάδες οικογένειες έχουν πληγεί εξαιτίας της υποχώρησης της στάθμης των υδάτων στον παραπόταμο. Πολλές κοινότητες που εξαρτώνται από αυτόν για τις μεταφορές, την εργασία ή την προμήθεια ειδών πρώτης ανάγκης, έχουν απομονωθεί. Τα αίτια της ξηρασίας έχουν διχάσει μετεωρολόγους και οικολογικές οργανώσεις. Κάποιοι την αποδίδουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη λέγοντας πως οι συνέπειές της ήδη γίνονται αισθητές στην περιοχή. Υπάρχουν όμως και οι πιο επιφυλακτικοί που χαρακτηρίζουν την άνοδο και την πτώση της στάθμης των υδάτων φυσιολογική διαδικασία. Άλλοι «δείχνουν» τους κυκλώνες στον Ατλαντικό ή τις πυρκαγιές στον Αμαζόνιο.

Σούπερ μικρόβιο στην Κίνα

Η Κίνα επιβεβαίωσε σήμερα τα τρία πρώτα κρούσματα του σούπερ μικροβίου NDM-1 ανθεκτικού στα αντιβιοτικά σε δύο βρέφη και έναν ηλικιωμένο άντρα, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης. Δείγματα από περιττώματα των δύο βρεφών που γεννήθηκαν ελλειποβαρή σε νοσοκομείο της Νινγκσία, στη βορειοδυτική Κίνα τον περασμένο Μάρτιο ήταν θετικά στο μικρόβιο αυτό, γράφει η εφημερίδα China Daily επικαλούμενη τον Νι Ντασίν από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών. Και τα δύο βρέφη παρουσίασαν συμπτώματα διάρροιας και μόλυνσης του αναπνευστικού, αλλά "τώρα πάνε καλά και έχουν βγει από το νοσοκομείο", διευκρίνισε ο Νι. Το τρίτο κρούσμα NDM-1 επιβεβαιώθηκε σε 83χρονο άντρα που πέθανε τον Ιούνιο από καρκίνο των πνευμόνων στη νοτιοανατολική επαρχία Φουτζιάν.

26 Οκτ 2010

Η παρακμή της δύσης και ο εθνοκεντρικός σοσιαλισμός των χαρακωμάτων

Γόνος οικογένειας ανθρακωρύχων και τεχνικών ορυχείων, ο Όσβαλντ Σπένγκλερ σπούδασε ευρύ φάσμα θετικών και ανθρωπιστικών επιστημών προτού αφοσιωθεί στη συγγραφή ιστορικών έργων, θυσιάζοντας για το πάθος του τη θέση καθηγητή Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Γκέτιγκεν, που του είχε προταθεί. Στο πολύκροτο έργο του διατύπωσε την εκτίμηση πως ο 19ος αιώνας ήταν «ο χειμώνας της Δύσης, η νίκη του υλισμού και του σκεπτικισμού, του σοσιαλισμού, του κοινοβουλευτισμού και του χρήματος». Η πεσιμιστική - ρομαντική οπτική του είχε έντονες επιρροές από τον Νίτσε και συνοδευόταν από την εχθρότητα απέναντι στην τεχνολογία και στις «έγχρωμες φυλές».


«Αυτό το βιβλίο θα επιχειρήσει για πρώτη φορά να προβλέψει την Ιστορία»! Με αυτήν τη βαρύγδουπη δήλωση παρουσίαζε το έργο του «Η παρακμή της Δύσης» ο Γερμανός ιστορικός Οσβαλντ Σπένγκλερ, το 1918. Η κεντρική του ιδέα, κατά την οποία όλοι οι πολιτισμοί διανύουν, όπως οι βιολογικοί οργανισμοί, τον κύκλο της γέννησης, της ωρίμασης, της ακμής, της παρακμής και του θανάτου, άσκησε τεράστια επιρροή σε έναν αβέβαιο κόσμο, την περίοδο του Μεσοπολέμου, και λειτούργησε παρηγορητικά σε μια ηττημένη Γερμανία, που ήταν πρόθυμη να δει την ταπείνωσή της, με τη συνθήκη των Bερσαλλιών, ως σύμπτωμα μιας σκληρής αλλά οικουμενικής μοίρας. Ο νόμος στον οποίο αναφέρεται ο Όσβαλντ Σπένγκλερ δεν είναι τίποτα άλλο από την Οργανική Πολιτεία, που αποτελεί την έκφραση του Έθνους-Φυλή. Όταν έγραφε αυτά ο Γερμανός φιλόσοφος και ιστορικός στα χρόνια του μεσοπολέμου, ήδη είχε αρχίσει η κοσμογονική μάχη ανάμεσα στον νόμο και στο χρήμα. Στο χρήμα, που ανεδείχθη τελικά νικητής, δηλαδή, στο χρηματιστηριακό κεφάλαιο, που σήμερα χωρίς σύνορα πλέον έχει κυριαρχήσει στα πάντα και παίρνει μορφή εξουσίας με την περίφημη «παγκοσμιοποίηση». Γράφει επί τούτου προφητικά: «Η μηχανή με την ανθρώπινη συνοδεία της, η πραγματική βασίλισσα του αιώνα, κινδυνεύει να υποκύψει σε μια ισχυρότερη δύναμη: Στο χρήμα, στο χρήμα που ωστόσο, αρχίζει και αυτό να χάνει την κυριαρχία του και έτσι πλησιάζει η στιγμή της τελευταίας σύγκρουσης, όπου ο πολιτισμός (civilisation) παίρνει την οριστική του μορφή: Την μορφή της σύγκρουσης ανάμεσα στο χρήμα και το αίμα». Ήδη, ζούμε την εποχή λίγο πριν την σύγκρουση του «χρήματος» με το «Αίμα» και αυτό που κυρίως θέλουν οι εξουσιαστές του χρήματος να επιτύχουν, είναι την καταστροφή της Αξίας «Αίμα» και για να επιτύχουν αυτό επιδιώκουν την πανσπερμία των λαών, την παγκόσμιο επιμειξία, την καταστροφή κάθε Εθνικής ταυτότητος. Θα το επιτύχουν; Κανείς δεν ξέρει. Πάντως ο Όσβαλντ Σπένγκλερ προβλέπει μία καινούργια εποχή Καισάρων, που θα δώσει διέξοδο στο σημερινό αδιέξοδο της Λευκής Φυλής, που μοιραία είναι ο φορέας του Ελληνικού Πολιτισμού στις ημέρες μας. Γράφει σχετικά: «Η άφιξη του Καισαρισμού, τσακίζει την δικτατορία του χρήματος και το πολιτικό της όπλο, την δημοκρατία».

Πρόκειται για μια νέα μορφολογία της παγκόσμιας ιστορίας όπου ο Spengler παρουσιάζει την κυκλική ιστορία των πολιτισμών και διατυπώνει τη θέση του ότι οι πολιτισμοί είναι ζωντανοί οργανισμοί που γεννιούνται, ακμάζουν, παρακμάζουν και στη συνέχεια πεθαίνουν. Ο κάθε πολιτισμός έχει την «ψυχή» του, μέσα από την οποία εκφράζεται κα τον χαρακτηρίζει. Από αυτήν την αρχή την οποία στοιχειοθετεί με πλήθος ιστορικών παραδειγμάτων αντλεί όλους τους υπόλοιπους προβληματισμούς του σχετικά με τη φύση των πολιτισμών, της εξουσίας, της τέχνης, της παιδείας, των πολιτευμάτων και τελικά του ανθρώπου. Διαφαίνεται λοιπόν ότι ο σύγχρονος ωρίμασε, έφτασε στην ακμή του και τώρα οδεύει προς το θάνατό του, αφού παρουσιάζει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που προδίδουν τη Δύση ενός πολιτισμού όπως η ύπαρξη αχανών μεγαλουπόλεων, η επιστροφή του ανθρώπου στην ύπαιθρο, ο εκφυλισμός της δημοκρατίας, η κρίση της παιδείας, η αδυναμία παραγωγής τέχνης, η επικράτηση άγριων και πρωτόγονων συναισθημάτων.

Ο Κόλλινς, ο Μίκης και το «Γελαστό Παιδί»

«Ήταν πρωί του Αυγούστου, κοντά στην ροδαυγή βγήκα να πάρω αέρα, στην ποτισμένη γη. Βλέπω μία κόρη κλαίει, σπαρακτικά θρηνεί Σπάσε καρδιά μου εχάθη, το γελαστό παιδί». Συμπληρώθηκαν στις 16 Οκτωβρίου, 120 χρόνια από την γέννηση του Μάικλ Κόλλινς, του στρατιωτικού ηγέτη του IRA στη διάρκεια του Αγώνα για την Ιρλανδική Ανεξαρτησία (1919- 1921) και βουλευτή του Σιν Φέιν. Υπήρξε ο άνθρωπος για τον οποίο έχει λεχθεί ότι μόνος του γονάτισε μια ολόκληρη Αυτοκρατορία. Υπήρξε όμως και ο πραγματικός ήρωας του «Γελαστού Παιδιού» του Θεοδωράκη, κάτι που αγνοείται τόσο από τους εθνικιστές, όσο και από τους αριστερούς. To 1961, o Θεοδωράκης θα έγραφε μουσική για το θεατρικό έργο «Ο Όμηρος» του Ιρλανδού επαναστάτη Μπρένταν Μπέαν (1923-1964), με στίχους του ιδίου του Μπέαν, μεταφρασμένους από τον Βασίλη Ρώτα. Σε αυτό, ο IRA συλλαμβάνει ένα Εγγλέζο στρατιώτη για να τον ανταλλάξει με κρατουμένους συναγωνιστές. Στη διάρκεια του έργου, ένας από τους επαναστάτες τραγουδά «Το Γελαστό Παιδί» για κάποιον, που όπως λέει χαρακτηριστικά, «σκοτώθηκε από τους δικούς μας». Ιδού οι αρχικοί στίχοι: «Ανάθεμα την ώρα, κατάρα την στιγμή / σκοτώσαν οι δικοί μας το γελαστό παιδί». «Γελαστό παιδί» ήταν το παρατσούκλι που έδωσε στον Κόλλινς η μητέρα του Μπέαν, στενή φίλη του Ιρλανδού ηγέτη. Όμως στη «Μαγική Πόλη» του Θεοδωράκη που κυκλοφόρησε την επόμενη χρονιά, οι στίχοι μεταλλάχτηκαν σε «σκοτώσαν οι εχθροί μας το γελαστό παιδί». Στις δε συναυλίες της Μεταπολίτευσης, «σκοτώσαν οι φασίστες το γελαστό παιδί». Αυτό όμως δεν συνάδει με τους στίχους: «Μόνο να'ταν σκοτωμένο στου αρχηγού το πλάι / και μόνον από βόλι Εγγλέζου να'χε πάει/ κι από απεργία πείνας μέσα στη φυλακή / θα' ταν τιμή μου που έχασα το γελαστό παιδί». Υπ' όψιν ότι οι πρωτότυποι στίχοι του The Laughing Boy αντί για «αρχηγό», μιλούσαν για τον Πάτρικ Πηρς και την ανατίναξη του Ταχυδρομείου. Μετά από όλα αυτά, δεν μένει αμφιβολία για το ποιος είναι το αληθινό «Γελαστό Παιδί». Νομίζουμε λοιπόν ότι είναι καιρός να σταματήσει η αριστερή μεταπολιτευτική καπηλεία.

Πληρωμές αγροτών

Άρχισε από την Τρίτη (26/10) η πληρωμή των κοινοτικών επιδοτήσεων στους αγρότες. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκανδαλίδης παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου το χρονοδιάγραμμα για τις πληρωμές των αγροτών μέχρι τον Ιούλιο του 2011.

Η ενιαία ενίσχυση του 2010. Τα χρήματα της προκαταβολής μπήκαν στους λογαριασμούς από την Τρίτη το απόγευμα, για να ολοκληρωθεί η διαδικασία σε συνεργασία με την ΑΤΕbank μέσα σε ένα 24ωρο. Η εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης θα γίνει στα μέσα Δεκεμβρίου του 2010.

Οι εκκρεμότητες πληρωμών για τα έτη 2006 – 2009 που ανέρχονται στα 15 εκατ. ευρώ, καθώς και οι πληρωμές Αγροπεριβαλλοντικών Μέτρων του έτους 2009 που ανέρχονται στα 150 εκατ. ευρώ (αφορούν εξισωτική αποζημίωση, βιολογική γεωργία, βιολογική κτηνοτροφία, μείωση νιτρορύπανσης), θα γίνουν μέχρι τις 31/12/2010.

Πληρωμές Αγροπεριβαλλοντικών Μέτρων του 2010, αυτές θα γίνουν από 1/2/2011 μέχρι 31/7/2011, «για πρώτη φορά τόσο νωρίς», όπως τόνισε ο υπουργός και θα ανέρχονται στα 180 εκατ. ευρώ.

Πληρωμές του προγράμματος Νέων Αγροτών, σύμφωνα με το ΥπΑΑΤ, μέχρι 15 Οκτωβρίου καταβλήθηκαν για όσους αγρότες έχουν υποβάλλει φάκελο οι περιφέρειες, ενώ μέχρι τέλος του 2010 θα πληρωθούν και οι υπόλοιποι δικαιούχοι (προϋπολογισμός 100 εκατ. ευρώ).

Μέχρι τις 28/2/2011 θα καταβληθεί η πληρωμή της συνδεδεμένης ενίσχυσης στους βαμβακοπαραγωγούς συνολικού ύψους 200 εκατ. ευρώ και στους τοματοπαραγωγούς που θα είναι ύψους 10.500.000 ευρώ.

Νωρίς την άνοιξη του 2011 θα χορηγηθεί η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο των αγροτών, συνολικού ύψους 160 εκατ. ευρώ και όπως ανέφερε ο υπουργός «θα γίνει τη στιγμή που οι παραγωγοί θα αρχίσουν να προμηθεύονται το πετρέλαιο για τις εργασίες τους».

Η επιστροφή του ΦΠΑ θα γίνει την Άνοιξη του 2011 αμέσως μετά την υποβολή των δικαιολογητικών στις κατά τόπους ΔΟΥ. Υπενθυμίζεται ότι η επιστροφή ΦΠΑ έχει αυξηθεί από το 2009 σε 11%, αντί του 7% που ίσχυε πριν. Το συνολικό ποσό σύμφωνα με το ΥπΑΑΤ θα ανέρχεται σε 330 εκατ. ευρώ.

Οι πληρωμές των Μέτρων Ειδικής Στήριξης του άρθρου 68 φυτικής και ζωικής παραγωγής, που ανέρχονται στα 77 εκατ. ευρώ, θα γίνουν από 1/3/2011 μέχρι 30/6/2011.

Οι πληρωμές της εξισωτικής αποζημίωσης 2010 που ανέρχονται σε 160 εκατομμύρια ευρώ θα πληρωθούν από 1/5/2011 μέχρι 31/7/2011.

Οι πληρωμές λοιπών μέτρων Αγροτικής Ανάπτυξης (Σχέδια Βελτίωσης, Δημόσια έργα, Πρόγραμμα leader) συνολικού ύψους 70 εκατομμυρίων ευρώ θα γίνει επίσης από 1/5/2011 μέχρι 31/7/2011.

Έφυγε η Δραγώνα, δεν θα μας λείψει

Η Υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, έκανε σήμερα δεκτή την παραίτηση της Θάλειας Δραγώνα από τη θέση της Ειδικής Γραμματέως Ενιαίου Διοικητικού Τομέα Θεμάτων Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού, Εκπαίδευσης Ελληνοπαίδων Εξωτερικού, Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης και Αποκέντρωσης, του Υπουργείου Παιδείας. Η Υπουργός μετά τη συνάντηση με την κυρία Δραγώνα δήλωσε: Η κυρία Θάλεια Δραγώνα, μου εξέθεσε τους προσωπικούς λόγους για τους οποίους αποφάσισε να υποβάλει την παραίτηση της και οφείλω να πω ότι, παρότι χάνω μία πολύτιμη συνεργάτιδα, οι λόγοι είναι απολύτως σεβαστοί. Θέλω να εκφράσω και δημόσια τις ευχαριστίες μου για την προσφορά της στο συνολικό έργο του Υπουργείου για την αναμόρφωση του εκπαιδευτικού μας συστήματος.

Δωρεάν έλεγχος για την εκφύλιση ωχράς κηλίδας από το «Γ. Γεννηματάς»

Πρόγραμμα δωρεάν ελέγχου του κοινού για την πρόληψη της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και ενημέρωση για την υγεία των ματιών, διοργανώνει για τρίτη συνεχή χρονιά το Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς». Το πρόγραμμα υλοποιείται με τη συνεργασία της Κρατικής Οφθαλμολογικής Κλινικής, του Τμήματος Βυθού και Παθήσεων Ωχράς της Α' Οφθαλμολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Γραφείο Πρόληψης και Αγωγής Υγείας του Νοσοκομείου. Σκοπός της δράσης είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού και των ασθενών για την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και για την προστασία και τον έλεγχο της υγείας των ματιών. Από 1η έως και 5 Νοεμβρίου και ώρες 9 πμ - 12 μμ σε χώρο κοντά στη Γραμματεία των Τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων, οφθαλμίατροι και νοσηλευτές θα ενημερώνουν το κοινό για τη σημασία της υγείας των ματιών, θα διανέμουν ενημερωτικό φυλλάδιο και θα διενεργούν διαγνωστικό τεστ για την πρόωρη ανίχνευση εκδηλώσεων της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Πληροφορίες σχετικά με τη δράση δίδονται στο τηλέφωνο 2132032628 και 210 7752464 τις ώρες 7.30 - 9.30 πμ καθημερινά μέχρι της έναρξης της δράσης.

FIAT: Tο κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα

Το δόγμα ότι «το κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα» βάλθηκε να επιβεβαιώσει ο Ιταλο-καναδός διευθύνων σύμβουλος της Fiat, Σέρτζιο Μαρκιόνε, ξεσηκώνοντας εναντίον του συνδικάτα και πολιτικό κόσμο. «Η Fiat θα είχε καλύτερες επιδόσεις αν εγκατέλειπε την Ιταλία! Ούτε ένα ευρώ από τα 2 δισεκατομμύρια προβλεπόμενου τζίρου του 2010 δεν προέρχεται από τη χώρα μας», ισχυρίστηκε ο αμφιλεγόμενος επιχειρηματίας σε κυριακάτικη εκπομπή της RAI 3. Διέπραξε έτσι έγκλημα καθοσιώσεως στα μάτια εκατομμυρίων Ιταλών, που ένιωσαν να βεβηλώνεται η εθνική τους αυτοκινητοβιομηχανία, ιδρυμένη στο Τορίνο από τον Τζιοβάνι Ανιέλι το 1899. Ο Μαρκιόνε ισχυρίστηκε ότι τη διετία της κρίσης 2008-2009 η Fiat ήταν η μόνη αυτοκινητοβιομηχανία που δεν έλαβε κρατική επιχορήγηση και τόνισε ότι θα προσπαθήσει να προσαρμόσει στα «(ανατολικο)ευρωπαϊκά επίπεδα» τους μισθούς των Ιταλών εργατών, δεδομένης της «βουτιάς» της Ιταλίας στους διεθνείς δείκτες παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας. Ο πρόεδρος της Βουλής, Τζανφράνκο Φίνι, και ο ηγέτης της κεντροαριστερής «Ιταλίας των Αξιών», Αντόνιο Ντι Πιέτρο, του υπενθύμισαν πως το 2008 η Fiat σώθηκε από το λουκέτο με χρήματα του κράτους και των Ιταλών φορολογουμένων. «Μιλάει περισσότερο σαν Καναδός παρά σαν Ιταλός. Είναι τουλάχιστον παράδοξο να λέει τέτοια πράγματα ο επικεφαλής μιας εταιρείας με την επωνυμία «Φάμπρικα Ιταλιάνα Αουτομόμπιλι Τορίνο», είπε χαρακτηριστικά ο Φίνι. Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται και η -εμβληματική πλέον στην Ιταλία- διαμάχη του με τρεις απολυμένους εργάτες που δικαιώθηκαν στα δικαστήρια και «πολιορκούν» το εργοστάσιο του Πομιλιάνο. Υπογραμμίζεται ότι το 2009 η Fiat απέκτησε το 20% της Chrysler και σημείωσε καθαρά κέρδη 839 εκατ. ευρώ. Είναι η έκτη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο, κατασκευάζοντας επίσης φορτηγά, τρακτέρ κι έχοντας επεκταθεί σε εκδόσεις και διαφήμιση. Απασχολεί 200.000 εργαζομένους σε όλο τον κόσμο με γραμμές παραγωγής σε Ιταλία, Βραζιλία, Αργεντινή, Πολωνία και μεικτές επιχειρήσεις σε Γαλλία, Τουρκία, Ινδία, Πακιστάν, Κίνα, Σερβία και Ρωσία.

Διακρίθηκε το φασόλι

Το «εθνικό» μας όσπριο, το φασόλι, κέρδισε προ ημερών μια διεθνή διάκριση. Ανάμεσα σε παραδοσιακά προϊόντα από 122 χώρες το φασόλι Πρεσπών τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο, το «Νew Μillennium Αward, Οctober 2010», κατά τις εργασίες του 38ου Ιnternational Τrophy for Quality που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη την περασμένη εβδομάδα. «Η βράβευσή του ως του καλύτερου παραδοσιακού προϊόντος μάς έχει δώσει φτερά. Πλέον μας αναγνωρίζουν παγκοσμίως, παρ΄ ότι στην Ελλάδα ακόμη δεν είναι ευρέως γνωστά τα φασόλια Πρεσπών», λέει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού παραγωγών φασολιού Πρεσπών «Πελεκάνος» κ. Ν. Στεργίου. Οι 27 παραγωγοί του συνεταιρισμού - όλοι τους κάτω των 40 ετών - παλεύουν εδώ και χρόνια για την αναγνώριση των προϊόντων τους. «Με τη βράβευση αυτή μάς δίδεται η δυνατότητα να προχωρήσουμε και στην εξαγωγή των προϊόντων μας», επισημαίνει ο κ. Στεργίου. Σκοπός του συνεταιρισμού είναι η διασφάλιση της ποιότητας των φασολιών Πρεσπών και η προώθησή τους στην αγορά. Τα φασόλια παράγονται σε «καθαρά» χώματα απαλλαγμένα από χημικά. Η διαφοροποίηση των δύο φασολιών (του μεγαλόσπερμου πλακέ και του γίγαντα-ελέφαντα) τα οποία παράγονται στις Πρέσπες από τα υπόλοιπα φασόλια της αγοράς οφείλεται στον συνδυασμό του μικροκλίματος και της εδαφολογικής σύστασης της περιοχής. Για αυτό το 1994 το τότε υπουργείο Γεωργίας τα αναγνώρισε ως προϊόντα Προστατευμένης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), ενώ από το 1999 κυκλοφορούν ως φασόλια Προστατευμένης Γεωγραφικής Ενδειξης (ΠΓΕ).

Δεν δίνουν στοιχεία για το νερό στα Οινόφυτα

Ο Δήμος Οινοφύτων καθυστερεί να παραδώσει τα στοιχεία για την ποιότητα νερού που καταναλώνουν οι κάτοικοι της περιοχής. Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα επιβλήθηκε πρόστιμο στον δήμο από τους επιθεωρητές περιβάλλοντος για την κακή λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού. Σύμφωνα με έγγραφο του Συνηγόρου του Πολίτη προς τη δημοτική αρχή, ο δήμος οφείλει να παρουσιάσει στοιχεία για την ποιότητα του νερού στις μονάδες επεξεργασίας σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα ως οφείλει για την προστασία της δημόσιας υγείας.

25 Οκτ 2010

Μαθήματα καμάκι

Άσε κάτω την τυρόπιτα

Albinoni- Adagio

Ιρανοί αντικαθεστωτικοί με PRADA

Το κέντρο της Αθήνας αίφνης γέμισε με πανάκριβες έγχρωμες αφίσες Ιρανών «πολιτικών προσφύγων» που είχαν ράψει το στόμα τους. Στα δε Εξάρχεια, εκεί να δείτε... Τίγκα στην αφίσα! Είναι να απορεί κανείς που βρέθηκαν αυτά τα χρήματα και πως συνεργάζονται κάποιοι στην προαναφερόμενη περιοχή (άντρο των αριστεριστών και των αντιεξουσιαστών) με συμφέροντα εμφανώς υποκινούμενα από τη CIA... Αυτό από μόνο του λέει πάρα πολλά για το ποιοι υποκινούν τις προσπάθειες αποσταθεροποίησης στο κέντρο της Αθήνας.

Πόντος... η απαγορευμένη ταινία

ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ

Το βιομηχανικό τριαντάφυλλο αποδίδει καρπούς

"Την επόμενη χρονιά θα ικανοποιήσουμε και τις γαλλικές εταιρίες που μας χτύπησαν την πόρτα, αλλά δυστυχώς…. καθυστερημένα", δήλωσε, φανερά ενθουσιασμένος για το αυξημένο ενδιαφέρον που καταγράφεται για το ροδέλαιο και το ροδόνερο, ο πρόεδρος Συνεταιρισμού Αρωματικών Φυτών Βοΐου, Νίκος Ξανθόπουλος. Όπως δήλωσε ο ίδιος η φετινή παραγωγή κάλυψε την εγχώρια ζήτηση και μέρος αυτής από την Κύπρο. Κι ενώ η καλλιέργεια βιομηχανικού τριαντάφυλλου λειτούργησε αρχικά ως διέξοδος για τον κ. Ξανθόπουλο, που διαρκώς "έμπαινε μέσα", όπως χαρακτηριστικά μας λέει, με την ενασχόλησή του με τα καπνά και τα σιτηρά, σήμερα το ρίσκο που πήρε πριν από μια τριετία, φαίνεται να αποδίδει καρπούς. "Παράτησα τις παραδοσιακές καλλιέργειες και το βραχνά των επιδοτήσεων και ησύχασα", τονίζει χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι το ροδέλαιο δίκαια αποκαλείται και "ρευστός χρυσός", αφού ένα λίτρο κοστολογείται σε περισσότερες από 5.000 ευρώ σε τιμές χονδρικής, ενώ στη λιανική πώληση η τιμή "εκτοξεύεται" έως και τις 10.000 ευρώ. Η ιδέα ενασχόλησης με το συγκεκριμένο έλαιο ήταν "δανεική" από τους γείτονές μας τους Βούλγαρους, που το παράγουν εδώ και δύο δεκαετίες, μας εξομολογήθηκε ο κ. Ξανθόπουλος, διευκρινίζοντάς μας ότι, την πρώτη χρονιά αποστάχθηκε μια μικρή ποσότητα ροδέλαιου, την οποία και εξέτασε το Χημείο του Κράτους, προτού ανάψει το "πράσινο φως", πιστοποιώντας την ποιότητά του.

8% η παρακράτηση

Στο 8% αυξάνεται για φέτος η παρακράτηση (δυναμική διαφοροποίηση) επί των ποσών των κοινοτικών ενισχύσεων – ενιαία ενίσχυση της καινούργιας ΚΑΠ – που θα εισπράξουν οι αγρότες, για ποσά ενιαίας ενίσχυσης πάνω από 5.000 ευρώ. Για χαμηλότερα ποσά δεν επιβάλλεται παρακράτηση.

Η προκαταβολή της φετινής ενιαίας ενίσχυσης (50%) προβλέπεται, σύμφωνα με παράγοντες του ΟΠΕΚΕΠΕ, θα ξεκινήσει να καταβάλεται από σήμερα.

Βρέθηκε λευκή τρούφα στην Ελλάδα

Αίσθηση έχει προκαλέσει στους μανιταρόφιλους η ανακάλυψη «λευκής» τρούφας στην Ελλάδα. Την ύπαρξη της, ανακάλυψε πριν κάποιες μέρες ο πρόεδρος του Συλλόγου Μανιταρόφιλων της Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Σέκτος, στα βουνά της περιοχής. Αυτό το είδος μανιταριού, έχει βρεθεί μέχρι τώρα μόνο σε 5 χώρες(Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Κροατία και Σλοβενία). Μετά από εσωτερική και εξωτερική εξέταση, του μανιταριού, η ύπαρξή της έγινε και επίσημη και έλαβε τον αριθμό 5002. Η καταγραφή φέρει την ονομασία «tuber magnatum Pico» που σημαίνει «βολβός των μεγίστων», δηλαδή της ανώτερης τάξης. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη καταλήξει στους λόγους για τους οποίους η «λευκή» τρούφα ευδοκιμεί σε ένα συγκεκριμένο μικροκλίμα, που δεν έχει καμία σχέση με το μικροκλίμα που ευνοεί την ανάπτυξη των υπολοίπων μανιταριών. Χαρακτηριστικό είναι πάντως το γεγονός ότι η συγκεκριμένη τρούφα δεν πουλήθηκε αλλά την… απόλαυσαν σε ταβέρνα των Γρεβενών, ο κ. Σέκτος και οι προσκεκλημένοι του, από τον Μανιταρολογικό Σύνδεσμο Κύπρου.

Εγκλήματα πολέμου στο Ιράκ

Μια ιδιαίτερα ζοφερή κατάσταση - µε βασανισµούς, βιασµούς και θανάτους αµάχων - που έχει διαµορφωθεί στο Ιράκ µε την παρουσία των αµερικανικών στρατιωτικών δυνάµεων αποκαλύπτουν τα 400.000 απόρρητα έγγραφα που δηµοσιοποίησε η ιστοσελίδα Wikileaks. Τα απόρρητα αµερικανικά στρατιωτικά έγγραφα που δόθηκαν στη δηµοσιότητα περιγράφουν βασανιστήρια, εικονικές εκτελέσεις, βιασµούς και εγκλήµατα πολέµου για τα οποία προφανώς οι αµερικανικές αρχές είχαν γνώση, δεν έκαναν όµως τίποτα για να τα διερευνήσουν. Τα ντοκουµέντα πιστεύεται ότι έφθασαν στην ιστοσελίδα από την ίδια πηγή - κατά πάσα πιθανότητα έναν αναλυτή των στρατιωτικών µυστικών υπηρεσιών - από την οποία είχαν προέλθει άλλες 90.000 απόρρητα ντοκουµέντα για τον πόλεµο στο Αφγανιστάν, που είχαν δηµοσιοποιηθεί πριν από λίγους µήνες. Στις πολλές αναφορές βασανισµών και κακοποίησης κρατουµένων από τις ιρακινές αρχές, στις οποίες ήταν παρόντες αµερικανοί στρατιωτικοί οι οποίοι και τις κατέγραψαν και συχνά συνοδεύονται από ιατρικές αποδείξεις, περιλαµβάνονται σκηνές όπου οι κρατούµενοι ήταν δεµένοι στα χέρια, τα πόδια και τα µάτια, κρεµασµένοι από τους καρπούς ή τους αστραγάλους και οι ιρακινοί στρατιώτες ή αστυνοµικοί τους µαστίγωναν, τους έδερναν, τους κλώτσαγαν ή τους έκαναν ηλεκτροσόκ στα πόδια και στα γεννητικά όργανα. Σε τουλάχιστον έξι τέτοιες περιπτώσεις καταγράφηκε ο θάνατος των κρατουµένων. Πολλά θύµατα κατήγγειλαν ότι βασανίστηκαν µε χηµικά, καυτό νερό, µπουκάλια και πένσες. Βάσει συµφωνιών που υπογράφηκαν για την αποχώρηση των συµµαχικών δυνάµεων, περισσότεροι από 9.200 κρατούµενοι παραδόθηκαν στις ιρακινές αρχές. Σύµφωνα µε εκπροσώπους ανθρωπιστικών οργανώσεων, αυτό παραβιάζει τη συνθήκη του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια, καθώς ήταν προφανές ότι οι ιρακινές δυνάµεις έκαναν συστηµατικούς βασανισµούς. Ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια Μάνφρεντ Νόβακ δήλωσε ότι «µια χώρα παραβιάζει τη συνθήκη όταν παραδίδει κρατουµένους σε µια άλλη χώρα, ξέροντας ότι κινδυνεύουν να υποστούν βασανισµούς». Εντονη ήταν και η αντίδραση του αντιπροέδρου της βρετανικής κυβέρνησης Νικ Κλεγκ, ο οποίος δήλωσε σχετικά µε τις αποκαλύψεις που περιείχαν τα έγγραφα: «Η ανάγνωσή τους είναι θλιβερή και λυπόµαστε για τον τρόπο µε τον οποίο έγιναν οι διαρροές, όµως η φύση των ισχυρισµών για τις καταπατήσεις δικαιωµάτων που διατυπώθηκαν είναι εξαιρετικά σοβαρή». Οι συµµαχικές δυνάµεις πρόκειται να δεχθούν µεγάλη πίεση και λόγω της επιθετικής χρήσης πυρών από αέρος στο Ιράκ. Σε ένα περιστατικό στην επαρχία Σαλαχουντίν, βορείως της Βαγδάτης, τον Φεβρουάριο του 2008, έξι παιδιά που µάζευαν ξύλα για τη φωτιά δέχθηκαν επίθεση από αµερικανικά ελικόπτερα Απάτσι, όταν το πλήρωµά τους θεώρησε πως τα παιδιά βάζουν βόµβες στην άκρη του δρόµου. Δύο από τα παιδιά αυτά σκοτώθηκαν επί τόπου. Στα περιστατικά που αναφέρονται στα έγγραφα της Wikileaks υπάρχει, σε περιορισµένο αριθµό, συµµετοχή και βρετανικών στρατευµάτων και για αυτό ο βρετανός δικηγόρος Φιλ Σάινερ ανακοίνωσε ότι πρόκειται να καταφύγει στα βρετανικά δικαστήρια εκ µέρους κρατουµένων που ισχυρίζονται ότι έχουν βασανιστεί στις φυλακές του Ιράκ, βασιζόµενος στα αµερικανικά στρατιωτικά έγγραφα που τώρα δηµοσιοποιήθηκαν.
Αξιωµατούχοι του Πενταγώνου δήλωσαν ότι τα ντοκουµέντα αυτά αποκαλύπτουν κάποια «στιγµιότυπα» των γεγονότων, δεν δίνουν όµως όλη την ιστορία. Το βρετανικό υπουργείο Άµυνας επέκρινε τη δηµοσίευση των απόρρητων εγγράφων, ανέφερε όµως ότι όλες οι υποθέσεις που αφορούν τη συµµετοχή βρετανικών στρατευµάτων πρόκειται να διερευνηθούν.
Η Σερβία οδηγήθηκε στο δικαστήριο άραγε οι ΗΠΑ θα πάνε; Όχι βέβαια αφού είναι οι νικητές!

Εμένα δεν με σκέφτηκες...

Νέο ρεκόρ η διεθνή τιμή βάμβακος

Κάθε προηγούμενο ρεκόρ καταρρίπτει καθημερινά η τιμή βάμβακος διαψεύδοντας τους ανά τον κόσμο αναλυτές οι οποίοι έσπευσαν λίγο καιρό πριν, να χαρακτηρίσουν απόλυτο ρεκόρ την τιμή των 119,8 σεντς ανά λίμπρα που άγγιξε η χρηματιστηριακή τιμή του προϊόντος στο Σικάγο την περασμένη Παρασκευή 15 Οκτωβρίου. Ειδικότερα χθες, Παρασκευή 22 Οκτωβρίου, σύμφωνα με πληροφορίες από τη ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ η διεθνής τιμή στο βαμβάκι άγγιξε τα 131,2 σεντς ανά λίμπρα. Η τιμή αυτή σύμφωνα με τους ανθρώπους της αγοράς αποτελεί την υψηλότερη τιμή από την έναρξη των διαπραγματεύσεων πριν από 140 χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρωτοφανής αυτή άνοδος στηρίζεται κυρίως από την Κίνα, η οποία αγοράζει μεγάλες ποσότητες προϊόντος όπου υπάρχουν διαθέσιμες. Να σημειωθεί ότι - σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ - η τιμή του εκκοκκισμένου βάμβακος έφτασε τα 2,07 ευρώ το κιλό και η τιμή του σύσπορου - με βάση απόδοση 33% σε εκκοκκισμένο- τα 0,68 ευρώ το κιλό.

24 Οκτ 2010

Βασίλης Τσιρώνης: Να 'ταν τρελός ή παλικάρι;

Μας έχουν μάθει ότι μόνο οι αντιεξουσιαστές αγωνίζονται στην Ελλάδα και πεθαίνουν αλλά για να δούμε και μια παλιά και ξεχασμένη ιστορία. Η ιστορία έχει σχέση με τις εκλογές και τα παιχνίδια ενός δικομματικού συστήματος όπως επίσης και με την απαξίωση της δημοσιογραφίας και την παρακμή των εφημερίδων.
Ένα μικρό χρονικό...
  • 30 Νοέμβρη 1977: Συνεχίζεται η πολιορκία του σπιτιού του γιατρού Τσιρώνη. ΜΑΤ και ελεύθεροι σκοπευτές αποκλείουν την περιοχή όταν ο Τσιρώνης πυροβολεί εναντίον του πληρώματος περιπολικού που πάει να τον συλλάβει
  • 5 Φλεβάρη 1978: Ανεξάρτητο κράτος κηρύσσει το σπίτι του ο γιατρός Τσιρώνης
  • 11 Ιουλίου 1978: Αστυνομικοί εισβάλλουν στο σπίτι του γιατρού Τσιρώνη στις 4 το πρωί, με δικαστική απόφαση και παρουσία εισαγγελέα. Ο διευθυντής της αστυνομίας Λεμονής έχει δώσει εντολή να μη πλησιάσει δημοσιογράφος σε μεγάλη ακτίνα από το σπίτι του γιατρού, ενώ ρόλο επόπτη στην οργάνωση της επιχείρησης έχει παίξει ο ίδιος ο υπουργός δημόσιας τάξης Μπάλκος. Ο γιατρός Τσιρώνης «αυτοκτονεί». Η επιχείρηση «επιτυγχάνει».
  • 12 Ιουλίου 1978: Συλλαμβάνονται 2 άτομα μέλη της οργάνωσης του γιατρού Τσιρώνη. Είναι οι Γ. Σκάνδαλης 26 χρόνων και Δ. Νικολούλης 21 χρόνων.
  • 13 Ιουλίου 1978: 1.000 περίπου άτομα με συνθήματα κατά της αστυνομίας και του κράτους, κηδεύουν το γιατρό Τσιρώνη.
Ο Βασίλης Τσιρώνης γεννήθηκε στις 15 του Αυγούστου του 1929 στην Αθήνα από Μικρασιατική οικογένεια. Δεκαεπτά ετών μπήκε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών με πολύ καλή σειρά ανάμεσα στους 1.300 υποψήφιους του 1947, παρά την επιθυμία του πατέρα του - αλλά και όλης της οικογένειας – που προτιμούσαν να μπει στη Σχολή Ευελπίδων, για αξιωματικός καριέρας. (Σημειώσατε ότι ο πατέρας του ήταν στρατιωτικός).
Στις 12 Δεκέμβρη του 1962 ιδρύει το ΚΟΜΜΑ ΤΩΝ ΑΔΕΣΜΕΥΤΩΝ που η δραστηριότητά του σε κείνη την ανώμαλη περίοδο είναι μάλλον συμβολική και ανθρωπιστική παρά κομματική και αργότερα το 1969 σε ηλικία 40 χρόνων κάνει τη γνωστή αεροπειρατεία του υποχρεώνοντας το αεροπλάνο να τον πάει μαζί με την οικογένειά του στην ονομαζόμενη τότε «Κόκκινη» Αλβανία. Από την Αλβανία πηγαίνει στη Σουηδία όπου κατέφευγαν τότε σχεδόν όλοι οι πολιτικοί φυγάδες και μετονομάζει το κόμμα του σε Ε.Α.Κ. (Εθνικό Αστικό Κόμμα) και αργότερα το μετονομάζει σε Ο.Ε.Μ. αρχικά του πασίγνωστου Ουδετερόφιλου Ελλαδικού Μετώπου. Προηγουμένως όμως ήταν γνωστός στους κομματικούς κύκλους και στην αστυνομία από μια απεργία πείνας που είχε κάνει επί κυβέρνησης Γεωργίου Παπανδρέου και που είχε κρατήσει 50 μέρες, που ζητούσε τον άμεσο επαναπατρισμό των πολιτικών προσφύγων από τη Ρωσία και μερικά δευτερεύοντα αιτήματα. Στη Σουηδία, το 1973, καταδικάζεται από εμβόλιμο σουηδικό δικαστήριο για τις πολιτικές του πεποιθήσεις που δεν συντάσσονται μ’ αυτές των διαφόρων «αντιστασιακών» και κλείνεται μέχρι τον Σεπτέμβρη του ’74 στις σουηδικές φυλακές, ενώ οι πολιτικοί Έλληνες εξόριστοι της Σουηδίας κάνουν τα πάντα για να τον κρατούν μέσα. Συνολικά έχει καθίσει φυλακή πεντέμισι χρόνια από το 1949 μέχρι το 1974. Έχει υπηρετήσει ως γιατρός του Ερυθρού Σταυρού και μετά τη μεταπολίτευση δραστηριοποιεί το Ο.Ε.Μ. όπου μέχρι τις εκλογές του 1977 ρίχνει το σύνθημα της αποχής με λευκή ψήφο και οι κάλπες φανερώνουν της Β’ εκλογικής περιφέρειας Αθηνών το μαγικό αποτέλεσμα 251.000 λευκών ψηφοδελτίων που τις διεκδικεί ο Βασίλης Τσιρώνης και το Ουδετερόφιλο Ελλαδικό Μέτωπο. Μια βδομάδα μετά τις εκλογές και αμέσως μετά από μια επίσημη ανακοίνωσή του ότι αυτές οι 251.000 λευκών ψήφων του ανήκουν επιχειρείται μια σύλληψή του ανακινούμενη από μια παλιά χουντική καταδίκη του σχετική με την αεροπειρατεία του. Ο Βασίλης Τσιρώνης αντιστέκεται στη σύλληψη αυτή διότι θεωρεί τελείως σκόπιμη και άδικη χρησιμοποιώντας στην εξωτερική πόρτα της πολυκατοικίας του, στην οδό Άρεως 35, στο Παλ. Φάληρο, ένοπλη βία και αντίσταση, τραυματίζοντας επιπόλαια τον επι κεφαλής αξιωματικό της υπηρεσίας που θα εκτελούσε την σύλληψη μαζί με τον δικαστικό υπάλληλο. Από τον Δεκέμβρη 1977 μέχρι το βράδυ της 11ης Ιουλίου του 1978 βρίσκεται κλεισμένος – ταμπουρωμένος με την οικογένειά του μέσα στο σπίτι του, όπου καθημερινά έκανε κάθε απόγευμα 7 ως 8 μια εκπομπή του ΟΕΜ, μιλώντας με πολύ δυνατά μεγάφωνα στο λαό αναπτύσσοντας τις ιδέες του σχολιάζοντας την επικαιρότητα, αναφερόμενος στις ραδιουργίες και τις προστυχιές του ημερήσιου και περιοδικού τύπου.
Στις 11 Ιουλίου 1978 αποφασίζεται από την Πολιτεία η βιαία είσοδος στο σπίτι του από τις Μονάδες Ειδικής Αποστολής (Μ.Ε.Α.), όπου αφού καταστρέφουν ολοκληρωτικά το διαμέρισμά του εισέρχονται μέσα σ’ αυτό και τον υποχρεώνουν σε αυτοκτονία.
Η επιχείρηση που κατέληξε σε αιματηρή επιδρομή και στο θάνατο του Τσιρώνη έγινε το βράδυ της 11ης Ιουλίου του ’78. Μερικές μέρες πριν στην εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ», 7 Ιουλίου, γραφόταν σαν ερωτηματικό για το «ζήτημα Τσιρώνη ότι υπονομεύεται η έννοια του κράτους από το γεγονός ότι οι αρμόδιες αρχές επιτρέπουν στον ιδιότυπο αυτό γιατρό όχι μόνο να ζει υπό το κράτος ποινικής ασυλίας (αφού δικαστικές αποφάσεις σε βάρος του για αδικήματα του κοινού ποινικού νόμου παραμένουν ανεκτέλεστες), αλλά και να μεταβάλλεται σε ελευθέρως δρώντα, στην περιοχή του Παλ. Φαλήρου ελεύθερος σκοπευτής.
Την ίδια μέρα ο Υπουργός Δημοσίας Τάξης με επιστολή του προς το ΒΗΜΑ έλεγε ότι «παραδέχομαι τα περιστατικά που αναφέρετε κι ότι για να εκλείψει αυτή η καταφανής παρανομία χρειάζομαι άδεια του Εισαγγελέα και τέτοια μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί…» Το Σάββατο δημοσιεύτηκε αυτή η επιστολή (δηλαδή την επομένη) και λίγες ώρες αργότερα ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών ανταπαντάει γραπτά στον Υπουργό Δημοσίας Τάξης αποκαλύπτοντας ότι «όχι μόνο μία αλλά πολλές φορές ζητήθηκε από την αστυνομία να εκτελέσει τα εντάλματα που υπάρχουν σε βάρος του «πιστολέρο» του Παλ. Φαλήρου και έχει από καιρό εγγράφως διαπιστώσει την απορία του για την διωκτική απραξία των οργάνων της τάξεως και ότι όχι μόνο δεν ζητήθηκε από την αστυνομία εισαγγελική συνδρομή αλλά κι όταν εγγράφως της προτάθηκε η συνδρομή αυτή δεν έγινε δεκτή».
Όλα τα παραπάνω βαρύνουν προφανώς τον τότε Υπουργό Δημοσίας Τάξης τον κ. Μπάλκο, ο οποίος φυσικά ισχυριζόταν μετά ότι για να μπορέσει η αστυνομία να κάνει μια τέτοια επιδρομή χρειαζόταν η πίεση της «κοινής γνώμης» που του την έδωσε ουσιαστικά το δημοσίευμα του ΒΗΜΑΤΟΣ της Παρασκευής, 7 Ιουλίου 1978.
Όμως γιατί το ΒΗΜΑ αποφάσισε να φτιάξει ένα τέτοιο «πράσινο» φως στον κ. Μπάλκο. Όπως είναι γνωστό το δημοσιογραφικό συγκρότημα Λαμπράκη με την ειδησεογραφία του είχε κατασπαράξει αρκετές φορές τον Βασίλη Τσιρώνη και το ΟΕΜ. Δεν παραδεχότανε – ακόμα ούτε σαν ουτοπία – ότι οι 251.000 λευκές ψήφοι θα μπορούσαν ν’ ανήκουν έστω και εν ποσοστοίς στον Βασίλη Τσιρώνη. Από την εποχή της αεροπειρατείας κι όταν ακόμη ο Τσιρώνης βρισκόταν στις φυλακές της Σουηδίας οι λεκανοκάθιστοι δημοσιογράφοι του ΒΗΜΑΤΟΣ και των ΝΕΩΝ υπακούοντας στα κελεύσματα των «αντιστασιακών» καταρράκωναν με αλλεπάλληλα δημοσιεύματα την υπόληψη και τους αγώνες του Βασίλη Τσιρώνη.
Σήμερα το ΒΗΜΑ και τα ΝΕΑ διώχνουν κόσμο και πάνε για λουκέτο.......

23 Οκτ 2010

ΛΕΥΤΕΡΙΑ

Τη σπάθα σήκωσε και πάλι

Η μάχη του Μαραθώνα 490 π.Χ.

Ξαναγεννήθηκα

Η Εθνικιστική Εργατική Δημοκρατία

Ο Έρνστ Γιούνκερ ήταν Γερμανός συγγραφέας. Γεννήθηκε στη Χαϊδελβέργη στις 29/3/1895 και πέθανε στις 17/2/1998. Aποτέλεσε δε μία από τις κεντρικές μορφές του ρεύματος που έμεινε γνωστό ως Συντηρητική Επανάσταση. Κατά τη διάρκεια του Α’ ΠΠ υπηρέτησε στον Αυτοκρατορικό Γερμανικό Στρατό και για τη δράση του παρασημοφορήθηκε με τον Σιδηρού Σταυρό Α’ Τάξεως καθώς και με το παράσημο Pour Le Merite που αποτελούσε την ανώτατη τιμητική διάκριση στον τότε Γερμανικό Στρατό. Το 1923 απολύθηκε από τη Reichswehr ως υπολοχαγός και σπούδασε θαλάσσια βιολογία, βοτανολογία και φιλοσοφία. Κατά τη διάρκεια της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης, την οποία επέκρινε για την αστάθειά της και την αδυναμία της,αρθρογράφησε σε διάφορα εθνικιστικά έντυπα προπαγανδίζοντας την ανάγκη για έναν επαναστατικό και ριζοσπαστικό εθνικισμό. Επίσης διατηρούσε επαφές με διάφορες ομάδες όπως με την ένωση βετεράνων Stahlhelm και τους Εθνικομπολσεβίκους του Έρνστ Νίκις. Στο βιβλίο του «In Stahlgewittern» (1924) περιγράφει τις εμπειρίες του από τον πόλεμο και στο «Der Arbeiter» (1932) αναλύει τις απόψεις του για μια πλήρως κινητοποιημένη κοινωνία που θα καθοδηγείται από πολεμιστές - εργάτες - διανοούμενους. Κατά τον Β’ ΠΠ υπηρέτησε στην Wehrmacht απ’ όπου απολύθηκε το 1944 μετά την απόπειρα δολοφονίας κατά του Α. Χίτλερ. Στην μεταπολεμική Γερμανία αντιμετώπισε απαγορεύσεις από τις Βρετανικές Δυνάμεις Κατοχής,, καθώς και εχθρότητα από κομμάτι της γερμανικής διανόησης, λόγω της εθνικιστικής του σκέψης και δράσης και θεωρήθηκε αντιδραστικός και μιλιταριστής. Υπήρξε ένας από τους προδρόμους του μαγικού ρεαλισμού και συνεισέφερε την έννοια του «Κυρίαρχου Ατόμου».

Τα βυθισμένα έλατα της λίμνης Kaindy


Η λίμνη Kaindy βρίσκεται στο νότιο μέρος του Καζακστάν, σε υψόμετρο δύο χιλιομέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Η επιφάνειά της έχει μήκος περίπου 400 μέτρα, ενώ το βάθος της σε κάποια σημεία φτάνει τα 30 μέτρα. Σχηματίστηκε πριν από έναν αιώνα, όταν ένας σεισμός στην περιοχή προκάλεσε μεγάλες κατολισθήσεις βράχων που δημιούργησαν ένα φυσικό φράγμα στο δρόμο ενός ποταμού. Τα νερά του ποταμού γέμισαν τη λεκάνη που σχηματίστηκε, δημιουργώντας τη λίμνη Kaindy. Τα έλατα που βρισκόταν στην περιοχή πριν τη δημιουργία της λίμνης, είναι τώρα κάτω από την επιφάνειά της. Επειδή η λίμνη είναι σχετικά πρόσφατη, τα δέντρα δεν έχουν σαπίσει ακόμα και οι κορμοί των πιο ψηλών από αυτά υψώνονται πάνω από το νερό, δημιουργώντας ένα μοναδικό τοπίο, το οποίο έλκει πολλούς τουρίστες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Αλλά ακόμα και κατά τους πιο κρύους μήνες του χειμώνα, η περίεργη αυτή λίμνη αποτελεί πόλο έλξης για κάποιους τολμηρούς τουρίστες. Οι «δύτες των πάγων» όπως αποκαλούνται, βουτάνε στη Kaindy για να θαυμάσουν τους βυθισμένους κορμούς κάτω από την παγωμένη επιφάνειά της.

Λέιζερ κατά της πρεσβυωπίας

Τρεις πρωτοποριακές τεχνικές λέιζερ που παρουσιάστηκαν στο Σικάγο υπόσχονται όραση «αετού» και μετά τα 50 Θεραπείες με λέιζερ υπόσχονται… όραση «αετού» σε άτομα 50 ετών και άνω τα οποία συχνά εμφανίζουν πρεσβυωπία και σήμερα χρειάζονται ειδικά γυαλιά προκειμένου να κάνουν απλά πράγματα όπως το να διαβάσουν ένα βιβλίο ή μια εφημερίδα. Η νέα hi-tech εποχή στη διόρθωση της πρεσβυωπίας παρουσιάστηκε στο Σικάγο κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώθηκαν χθες. Και είναι σημαντικό ότι μεταξύ των πρωτεργατών αυτής της νέας εποχής είναι και έλληνες ειδικοί της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης με επικεφαλής τον καθηγητή Οφθαλμολογίας και πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Ι. Παλλήκαρη. Ως σήμερα οι τεχνικές λέιζερ ήταν ευρέως χρησιμοποιούμενες στην αντιμετώπιση της μυωπίας, ωστόσο τώρα φαίνεται ότι μπορούν να σημάνουν μελλοντικά το τέλος των γυαλιών και στην πρεσβυωπία. Τρεις διαφορετικές μελέτες που παρουσιάστηκαν στο Σικάγο, μεταξύ των οποίων και μία με κρητική υπογραφή, δείχνουν προς αυτή την κατεύθυνση. Η τομή για την τοποθέτηση των φακών γίνεται με εξελιγμένο λέιζερ μεγάλης ακρίβειας. «Οι φακοί αυτοί μοιάζουν με ένα πολύ μικρό λέπι ψαριού και είναι πλήρως συμβατοί με τον οργανισμό, όπως δείχνουν τα μέχρι στιγμής στοιχεία μας» τονίζει ο καθηγητής. Σύμφωνα με την ανακοίνωση των ειδικών από την Κρήτη, έναν χρόνο μετά την τοποθέτηση των φακών στους ασθενείς το 99% δήλωσε ικανοποιημένο με την όρασή του ενώ το 69% ανέφερε ότι έχει «τέλεια» όραση. Το 92% των συμμετεχόντων… πέταξε τα γυαλιά της πρεσβυωπίας.

Οι επαναστάτες ζητάνε την φύλαξη της αστυνομίας

Γιαούρτωμα Αλαβάνου στον Άγιο Παντελεήμονα

22 Οκτ 2010

Καλό Σαββατοκύριακο









ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΛΕΜΕ ΣΤΗΘΟΣ ΜΑΡΜΑΡΟ

Έβαλαν ΦΠΑ στους αγρότες των λαϊκών

Δόθηκε στη δημοσιότητα η απόφαση του ΥΠΟΙΚ με τις λεπτομέρειες για την επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος, για πωλήσεις που υπάγονται στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ. Σύμφωνα με τα όσα γίνονται γνωστά, η απόδοση και η επιστροφή του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, για αγρότες του ειδικού καθεστώτος οι οποίοι πωλούν προϊόντα παραγωγής τους από δικό τους κατάστημα ή από λαϊκές αγορές ή τα εξάγουν ή τα παραδίδουν σε άλλο κράτος, θα γίνεται δια συμψηφισμού με το φόρο εκροών που προκύπτει για κάθε φορολογική περίοδο. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, στην περίπτωση που προκύπτει πιστωτικό υπόλοιπο, αυτό επιστρέφεται. Παράλληλα γίνεται γνωστό ότι το τιμολόγιο (ειδικό στοιχείο) θα εκδίδεται θεωρημένο για κάθε παράδοση. Επίσης στη περίπτωση που έχουν εκδοθεί Δελτία Αποστολής, μπορεί να εκδίδεται ανά εβδομάδα, δεκαήμερο, δεκαπενθήμερο, ή μήνα, για τις παραδόσεις που πραγματοποιήθηκαν εντός των χρονικών αυτών διαστημάτων. Στην περίπτωση που το εν λόγω στοιχείο εκδίδεται κάθε μήνα, μπορεί να εκδίδεται μέχρι την 15η ημέρα του επόμενου μήνα με ημερομηνία έκδοσης την τελευταία ημέρα του προηγούμενου. Η αρίθμηση του ειδικού στοιχείου είναι αύξουσα προοδευτική τουλάχιστον ανά έτος. Για τις επιστρεφόμενες ποσότητες αγροτικών προϊόντων στην αγροτική εκμετάλλευση, στην περίπτωση που το ειδικό στοιχείο εκδίδεται για κάθε παράδοση, εκδίδεται ειδικό στοιχείο με αρνητικό πρόσημο.

Έπιασαν πάτο οι εξαγωγές μας στις ΗΠΑ

Τις χαμένες ευκαιρίες για εξαγωγές υψηλής προστιθέμενης αξίας προς τις ΗΠΑ και την έλλειψη σύγχρονων πρακτικών προώθησης-προβολής, καταγράφει πιλοτική έρευνα της αμερικανικής αγοράς που διεξήγαγε για λογαριασμό του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ), η εταιρεία Kairos Consumers, επικεντρώνοντας σε 4 παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα, όπως η φέτα, το κρασί, οι ελιές και το ελαιόλαδο. Σύμφωνα με την έρευνα, αμερικανικές εταιρείες αποσπούν σημαντικά μερίδια στη δυναμική αγορά της φέτας, εκμεταλλευόμενες μάλιστα ελληνοκεντρικά στοιχεία στην προώθηση - προβολή, ενώ παράλληλα, οι Αμερικανοί καταναλωτές δείχνουν να μην γνωρίζουν το ελληνικό κρασί. Θετικές είναι οι προοπτικές για τις ελιές και το ελαιόλαδο, όπου σημειώνεται ταύτιση ελληνικής προέλευσης και ποιότητας του προϊόντος, αλλά ωστόσο, σημειώνεται σημαντική απώλεια προστιθέμενης αξίας, εξαιτίας του αναποτελεσματικού σε πολλές περιπτώσεις marketing. Στόχος της έρευνας ήταν να διακριβώσει το βαθμό διείσδυσης και αναγνωρισιμότητας των παραδοσιακών ελληνικών προϊόντων σε μία σημαντική αγορά-στόχο, όπως οι ΗΠΑ και παράλληλα να καταγράψει καταναλωτικές τάσεις και αποτελεσματικές πρακτικές προώθησης προβολής τους, με βάση τις ανάγκες και τις απαιτήσεις των Αμερικανών καταναλωτών.
Όπως προκύπτει από την έρευνα που διενήργησε για λογαριασμό του ΠΣΕ, η αμερικανική εταιρεία με έδρα το Σικάγο, οι Αμερικανοί καταναλωτές δε δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην προέλευση των προϊόντων που καταναλώνουν, αλλά επίσης αδυνατούν να συνδέσουν την Ελλάδα, με συγκεκριμένα προϊόντα. Αντίθετα, συνδέουν την Ιταλία με τα ζυμαρικά και το ελαιόλαδο, τη Γαλλία με τα τυριά και τα κρασιά και την Ισπανία με τα αλλαντικά-κρεατικά και το ελαιόλαδο. Μόλις 1 στους 100 ερωτηθέντες -σε αυθόρμητη απάντηση- συνέδεσε την Ελλάδα με ένα συγκεκριμένο προϊόν (ελαιόλαδο).

Αντίθετα, μιλώντας για τη χώρα μας, οι περισσότεροι καταναλωτές αναφέρθηκαν στην ιστορία/αρχαία μνημεία, εστιατόρια και φαγητό, ομορφιά. Στα αρνητικά στοιχεία της έρευνας η ισχυρή σύνδεση της Ελλάδας ως χώρα με την έννοια «κρίση/οικονομία». Το 38% των ερωτηθέντων δεν εκφράζει σαφή γνώμη για την Ελλάδα, ενώ το 36% αναφέρει ότι η γνώμη του παραμένει θετική παρά την οικονομική κρίση. Το 20% εκτιμά ότι ενισχύθηκε η θετική του άποψη για την Ελλάδα και το 4% ότι πλέον έχει πιο αρνητική εικόνα για τη χώρα.
Εστιάζοντας στα προϊόντα της έρευνας και στην ερώτηση «όταν σκέφτομαι κάποιο Made In Greece προϊόν», με επιλογή μεταξύ των προϊόντων της έρευνας, το 60% απάντησε τη Φέτα, το 52% ελαιόλαδο, 39% τις ελιές, το 23% το κρασί και το 18% το γιαούρτι. Αντίθετα, στην ερώτηση «σκεφτείτε αυθόρμητα 3 προϊόντα και προσθέστε τη λεζάντα Made In Greece», οι απαντήσεις ήταν ποικίλες, καθώς αναφέρθηκαν: «ο γύρος, το ούζο, το χταπόδι, οι ελιές, η φέτα, τα αμπελόφυλλα, το ελαιόλαδο, το τζατζίκι, αλλά και το orzo (κριθαράκι), ο μπακλαβάς, η πίτα (για γύρο), το κασέρι και το χούμους». Χαρακτηριστική είναι απάντηση ενός καταναλωτή: «Ελιές, Ελαιόλαδο, Φέτα, Γιαούρτι. Συνεπώς τρόφιμα. Δεν μπορώ να σκεφτώ κάποιο άλλο προϊόν που να παράγεται στην Ελλάδα πέρα από τρόφιμα».Σε ότι αφορά το branding των ελληνικών τροφίμων στις ΗΠΑ. Το 26% των καταναλωτών δήλωσε ότι «δεν έχω αγοράσει κάποιο προϊόν που ξέρω ότι είναι ελληνικό», ενώ πολύ υψηλά στη σχετική λίστα είναι προϊόντα αμερικανικών εταιρειών (Athenos, Oikos, Chobani). Εξαίρεση αποτελεί το γιαούρτι ΦΑΓΕ, με αναγνωρισιμότητα στο 11% του κοινού και η Μπύρα Mythos (3%). Ως ελληνικά προϊόντα αναφέρονται το ελαιόλαδο, η φέτα, οι ελιές Καλαμών, ο γύρος, το κριθαράκι και το ούζο, αλλά δεν συνδέονται με κάποιο συγκεκριμένο brand. Σε ότι αφορά τη γενικότερη εξοικείωση των Αμερικανών καταναλωτών με τα Ελληνικά προϊόντα, το 42% των Αμερικανών καταναλωτών αναφέρει ότι «δεν έχω δει ή δεν είμαι σίγουρος αν έχω δει» κάποια από αυτά στα ράφια των αμερικανικών καταστημάτων. Σε αυτούς που απάντησαν θετικά, το 39% αναγνώρισε την ελληνική φέτα, το 37% τις ελληνικές ελιές, το 28% το ελληνικό ελαιόλαδο και μόλις το 11% το ελληνικό κρασί. Σε περίπτωση που έβρισκαν ελληνικά προϊόντα στα ράφια λιανικής πώλησης των ΗΠΑ, οι καταναλωτές σε ποσοστό 45% δήλωσαν ότι πολύ πιθανόν θα αγόραζαν Ελληνικό Ελαιόλαδο, με τις Ελιές και τη Φέτα να ακολουθούν με ποσοστό 40% και 38% αντίστοιχα. Ελληνικό κρασί θα αγόραζε μόλις το 14% των καταναλωτών, ενώ το 27% των ερωτηθέντων εμφανίζονται από διστακτικοί ως αρνητικοί να αγοράσουν κάποιο ελληνικό προϊόν. Γενικά, οι Αμερικανοί καταναλωτές δεν δίνουν βαρύνουσα σημασία στη χώρα προέλευσης των προϊόντων που καταναλώνουν με κάποιες εξαιρέσεις (κρασιά, τυροκομικά κ.α.). Αντίθετα, ενδιαφέρονται σε μεγάλο βαθμό για τη διατροφική αξία των τροφίμων, την ενσωμάτωσή τους στα διατροφικά τους πρότυπα (σνακ, ευκολία παρασκευής, επεξήγηση τρόπων παρασκευής στη συσκευασία) και την ευκολία-εγγύτητα πρόσβασής τους σε αυτά (διαθεσιμότητα από διαφορετικά δίκτυα διανομής). Ορισμένοι ερωτηθέντες αναφέρθηκαν στο ζήτημα τόπου παραγωγής, ειδικά για προϊόντα με κοντινή ημερομηνία λήξης. Για παράδειγμα, μπορεί να συνδυάζουν το γιαούρτι με την Ελλάδα, αλλά αντιλαμβάνονται ότι το γιαούρτι που καταναλώνουν στις ΗΠΑ μπορεί και να μην παρασκευάζεται στην Ελλάδα. Ανάλογη είναι και η κατάσταση με τη φέτα.