30 Νοε 2010

Πληρώνουν τα κορόιδα οι φορολογούμενοι την ΕΡΤ

Την έκθεσή τους μετά την Επιθεώρηση που πραγματοποίησαν στην ΕΡΤ παρέδωσαν σήμερα... στον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλο Γερουλάνο και τον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού Τηλέμαχο Χυτήρη οι Επιθεωρητές Ελέγχου Δημόσιας Διοίκησης. Η έκθεση εστάλη και στον εισαγγελέα και αφορά τα πορίσματα των Επιθεωρητών Ελέγχου αναφορικά με τις μικτές παραγωγές της ΕΡΤ, τη σύμβαση χορηγίας μεταξύ ΕΡΤ και ανώνυμης εταιρείας, καθώς και το ζήτημα της υλοποίησης των από 27/03/2007 προτάσεων της έκθεσης Επιθεώρησης Ελέγχου σχετικά με τηλεοπτικές παραγωγές της ΕΡΤ που, όπως διαπιστώθηκε, δεν υλοποιήθηκαν. Ειδικότερα, αναφορικά με τις μικτές παραγωγές ελέγχθηκαν λεπτομερώς 13 και διαπιστώθηκε ότι:
- οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΡΤ δεν μεριμνούν για την κοστολόγηση της δικής της συμμετοχής στις μικτές παραγωγές, με αποτέλεσμα να αμφισβητείται σε πολλές περιπτώσεις αν αυτές οι παραγωγές είναι πράγματι οικονομικά συμφέρουσες για την ΕΡΤ.
- οι ίδιες υπηρεσίες δεν φροντίζουν για την παρακολούθηση της πλήρους εκπλήρωσης των υποχρεώσεων των παραγωγών με συνέπειες:
α) να επιβαρυνθεί η ΕΡΤ με την καταβολή πλήρους αμοιβής για επεισόδια που είναι επαναλήψεις προηγούμενων επεισοδίων
β) τη διπλή χρέωση της ΕΡΤ για δαπάνες οδοιπορικών εξόδων
γ) την καταβολή πλήρους αμοιβής στους παραγωγούς, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις προέκυψε ότι δεν απασχόλησαν το σύνολο του προσωπικού που είχαν υποχρεωθεί να απασχολήσουν.
- κατά τη διάρκεια εκπομπών μικτής παραγωγής που προβλήθηκαν στο δορυφορικό πρόγραμμα της ΕΡΤ (2006-2009) και είχαν και ομογενείς τηλεθεατές, πραγματοποιήθηκε σε μεγάλη έκταση απαγορευμένη διαφήμιση ξενοδοχειακών, τουριστικών, ναυτιλιακών, φαρμακευτικών και λοιπών επιχειρήσεων, με συνέπεια την απώλεια εσόδων για την ΕΡΤ, που κανονικά θα εισέπραττε αν ήταν νόμιμη η διαφήμιση, ενώ δεν επιβλήθηκαν κυρώσεις για την παράβαση σχετικού όρου της σύμβασης.
Εξ άλλου, όσον αφορά τη σύμβαση χορηγίας μεταξύ ΕΡΤ και ανώνυμης εταιρείας διαπιστώθηκε εξαιρετικά ευνοϊκή αντιμετώπιση του χορηγού με αποτέλεσμα ζημιά σε βάρος της ΕΡΤ λόγω διαφυγόντων κερδών, ιδιαίτερα όσον αφορά τα διαφημιστικά σποτ των 40 δευτερολέπτων, το λογότυπο του χορηγού και τις προσωπικές αναφορές στον χορηγό και τις υπηρεσίες του από τους παρουσιαστές, που ουσιαστικά συνιστούν διαφήμιση και θα έπρεπε να τιμολογούνται με βάση τα ισχύοντα τιμολόγια της ΕΡΤ.

Περαίωση για 4 κατσίκες 1 τράγο 2 γουρούνια και 1 μουλάρι

Ο μπαρμπα-Γρηγόρης μένει στο πιο φτωχικό σπίτι του χωριού στο Δ.Δ. Καλλιδρόμου Φθιώτιδας. Η σύνταξή του είναι... 345 ευρώ από τον ΟΓΑ. Όλη του η περιουσία είναι 4 κατσίκες, 1 τράγος, 2 γουρούνια και 1 μουλάρι. Το εκκαθαριστικό σημείωμα που πήρε στα χέρια του από τη ΔΟΥ Λαμίας του ζητά την καταβολή 3.500 ευρώ για «να κλείσει τα βιβλία του» για τα οικονομικά έτη 2001 έως 2007, χωρίς την πραγματοποίηση περαιτέρω ελέγχου!!! «Ποτέ μου δεν είχα πάρε-δώσε με την εφορία εκτός από την δήλωση που κάνω κάθε χρόνο. Δηλώνω 345 ευρώ από την σύνταξη αναπηρίας που μου δίνει ο ΟΓΑ. Μέχρι τώρα κάναμε κοινή δήλωση με την κυρά, που έπαιρνε άλλα τόσα επίσης από τον ΟΓΑ. Φέτος θα κάνω μόνος μου, βλέπεις, η κυρά μας «άφησε»πριν ένα μήνα. Δεν πρόλαβε να δει και το χαρτί της εφορίας. Καλά τι καμώματα είναι τούτα! Πού με βρήκανε εμένα εδώ πάνω! Τους λείπουν λεφτά και βγήκαν παγανιά και όποιον πάρει ο χάρος. Αυτή είναι η περιουσία μου. Έτσι έζησα τόσα χρόνια και ποτέ δεν περίμενα πως θα πρέπει να πληρώσω γι’ αυτή την πολυτέλεια. Δεν στεναχωριέμαι, μόνο που με πιάνει το παράπονο, τώρα με θυμήθηκαν;» Αυτά δήλωσε μεταξύ άλλων ο 71χρονος στην εφημερίδα ΗΜΕΡΑ και συνέχισε δείχνοντας το μουλάρι του. «Αυτό είναι το καμάρι μου. Με αυτό πάω για ξύλα, μ’ αυτό κυνήγι, σύντροφός μου στις δουλειές. Δεν πιστεύω να με φορολογήσουν γι’ αυτό», προσθέτει με μια μικρή δόση χιούμορ.

Ταβέρνα στην αρχαία Αθήνα

Όταν ο Αριστοφάνης βάζει στο στόμα του δούλου Παφλαγόνα την αλαζονική φράση «Μόλις φάω ζεστές παλαμιδοφέτες και πιω από πάνω σκέτο κρασί,θα κάμω λιώμα εγώ τους στρατηγούς της Πύλου» κι όταν ο ρήτορας Υπερείδης σημειώνει πως «οι Αρεοπαγίτες απαγόρευαν σε οποιονδήποτε είχε γευματίσει σε καπηλείο να επισκεφθεί τον Αρειο Πάγο», μιλούν, εκτός των άλλων, για έναν λαϊκό θεσμό της αρχαίας Αθήνας ευρύτατα διαδεδομένο και δημοφιλή. Γιατί αν η αριστοκρατία διασκέδαζε στα συμπόσια τρώγοντας και κυρίως πίνοντας, το αντίστοιχο για τους απλούς ανθρώπους ήταν οι ταβέρνες και τα καπηλειά, στα οποία ήταν ελεύθερη η είσοδος για όλους. Κρασί, φαγητό, ενίοτε και τυχερά παιχνίδια- έτσι εξηγείται και η κακή φήμη τους- ήταν οι παροχές αυτών των χώρων. Και επειδή ο κάπηλος μπορούσε να είναι ταυτόχρονα και λιανοπωλητής, οι αρχαίες πηγές λένε ότι τα εμπορεύματά του ήταν το κρασί, το ξύδι και οι πυρσοί με τους οποίους οι πελάτες φώτιζαν τον δρόμο για το σπίτι τους τη νύχτα, ώστε να προστατεύονται από τους κλέφτες μανδυών. Μια τέτοια ταβέρνα εντοπίστηκε στην Αρχαία Αγορά της Αθήνας στις αρχές της δεκαετίας του ΄70 από τον αμερικανό αρχαιολόγο Τ. Λέσλι Σιρ Τζούνιορ κατά τις ανασκαφές της Αμερικανικής Αρχαιολογικής Σχολής. Την απόδειξη μάλιστα για την ύπαρξη της ταβέρνας, η οποία προφανώς ήταν ένα απλό κτίσμα σε μια σειρά καταστημάτων της Αγοράς, την έδωσε ακριβώς η ύπαρξη μεγάλου αριθμού αγγείων για την πόση οίνου αλλά και κατάλοιπα τροφίμων. Τι χρειάζεται μια ταβέρνα; Πρωτίστως καλό κρασί. Δευτερευόντως καλό φαγητό. Και τότε η επιτυχία της είναι εξασφαλισμένη. Ο,τι ισχύει δηλαδή σήμερα, το ίδιο ακριβώς ήταν απαραίτητο και τότε: τον 5ο, τον 4ο, τον 3ο αιώνα π.Χ. και... ως τις μέρες μας. Τόσο στην κωμωδία όσο και στους δικανικούς λόγους επιβεβαιώνεται μάλιστα η ύπαρξη του «καπηλείου της γειτονιάς», τόσο πολλά ήταν διασπαρμένα στο άστυ. Στα ανατολικά της Αγοράς, αποκάλυψε ο Τ. Λέσλι Σιρ Τζούνιορ, την ταβέρνα που επρόκειτο να δώσει με τα ευρήματά της πλήθος πληροφοριών για ό,τι έπιναν και έτρωγαν οι άνθρωποι μεταξύ του 400 και 380 π.Χ. στην Αθήνα. Δεν είναι τυχαίο επομένως που αυτή η ταβέρνα αναφέρεται σήμερα στις επιστημονικές μελέτες για τη ζωή των ανθρώπων εκείνη την εποχή.

29 Νοε 2010

Νεοθωμανισμός υπάρχει στην Θράκη στην Κύπρο και στην Ομόνοια

Καταχειροκροτήθηκε στην παλιά Βουλή λέγοντας ότι «τον νεοθωμανισμό, ποτίζει ο νεοραγιαδισμός του ελληνικού κράτους που υπάρχει σε τρία σημεία της Ελλάδος, στην Κύπρο, στην Θράκη αλλά και στην Ομόνοια, με τους μουσουλμάνους μετανάστες»! Ένα σχεδόν τέταρτο πριν την προγραμματισμένη έναρξη της εκδήλωσης, ήταν γεμάτη η αίθουσας της Παλαιάς Βουλής, στην Πλατεία Κολοκοτρώνη, για την εκδήλωση την οποία συνδιοργάνωναν το περιοδικό "Άρδην" και η εφημερίδα "Ρήξη" του γνωστού "αιρετικού" της Αριστεράς Γιώργου Καραμπελιά. Κύρια πρόσωπα της εκδήλωσης ήταν η "δασκάλα της Θράκης" Χαρά Νικοπούλου και ο εκδότης της εφημερίδας "Αντιφωνητής" Κώστας Καραϊσκος. Όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς, θέμα της εκδήλωσης ήταν η Θράκη και οι εξελίξεις που αναμένονται εκεί, ενώ συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο αντιστράτηγος ε.α. Δημήτρης Αλευρομάγειρος, ενώ το πάνελ συμπληρωνόταν με την παρουσία του πρώην αντιπροέδρου της Βουλής Παναγιώτη Σγουρίδη. Πρώτος από τους ομιλητές, τον λόγο πήρε ο Κώστας Καραίσκος, εκδότης της εφημερίδος "Αντιφωνητής" και νεοεκλεγείς στο δημοτικό Συμβούλιο της Κομοτηνής, ο οποίος ξεκίνησε αναλύοντας την ιδεολογία του Νεοθωμανισμού και το πώς αυτή σήμερα επικρατεί σιγά σιγά στην Θράκη. Τόνισε βέβαια ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τους μουσουλμάνους, οι οποίοι αποτελούν το 1/3 του πληθυσμού της περιοχής, αλλά αυτόματα δημιουργείται κάτι τέτοιο, μέσω των μεθοδεύσεων του Προξενείου. Κυρίως όμως καταφέρθηκε κατά του "άχρηστου" ελληνικού κράτους, το οποίο κατάφερε να χάσει το 1/3 της μειονότητας, τους Πομάκους, σε μια εποχή μάλιστα πολύ πιο εύκολη από την σημερινή. Επόμενη στο βήμα ήταν η Χαρά Νικοπούλου, η οποία είναι περιττό να πούμε ότι καταχειροκροτήθηκε από τους παρισταμένους. Ξεκίνησε λέγοντας ότι είναι συγκινημένη, διότι ανάμεσα στο κοινό, βρίσκονται δύο της μαθήτριες, οι οποίες ως φοιτήτριες πλέον έχουν την δυνατότητα να καταλάβουν τι εννοούσε όταν τους έλεγε ότι υπάρχουν Έλληνες πίσω από το βουνό. Τόνισε ότι τον νεοθωμανισμό, ποτίζει ο νεοραγιαδισμός του ελληνικού κράτους. "Νεοθωμανισμός σήμερα υπάρχει σε τρία σημεία της Ελλάδος, στην Κύπρο, στην Θράκη αλλά και στην Ομόνοια, με τους μουσουλμάνους μετανάστες" είπε, ξεσηκώνοντας τους συγκεντρωμένους που ξέσπασαν σε ένα παρατεταμένο χειροκρότημα. Ενώ αργότερα αναφέρθηκε στην κατάσταση στα πομακοχώρια, όπου το ελληνικό κράτους περιθωριοποιεί του Πομάκους, χαρακτηρίζοντάς τους ως τουρκόφωνους Μίλησε ακόμη για ψευτοιμάμηδες, εγκάθετους του Προξενείου αλλά και για Έλληνες πολιτικούς που ανεβαίνουν στα μνημεία του Μεγάλου Δερείου και αλαλάζουν ότι στην περιοχή κάνει κουμάντο το προξενείο.

Εκτιμήσεις του Διεθνούς Συμβουλίου Δημητριακών

Αυξημένα παραμένουν τα βασικά μεγέθη της αγοράς σιτηρών σύμφωνα με τα όσα αναφέρει την τελευταία έκθεση του Διεθνούς Συμβουλίου Δημητριακών της IGC. Όπως αναφέρει η έκθεση «έχοντας ήδη κερδίσει πάνω από 50% από τον Ιούλιο, οι διεθνείς τιμές των σιτηρών κινήθηκαν σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα στις αρχές Νοεμβρίου, προτού υποχωρήσουν ενόψει μαζικών πωλήσεων στα κυριότερα χρηματιστήρια εμπορευμάτων». Αξίζει να σημειωθεί ότι η αλλαγή πορείας των αγορών αποδίδεται κυρίως σε παράγοντες, όπως οι πρόσφατες αλλαγές στην οικονομική πολιτική της Κίνας και η υψηλή διεθνής οικονομική αβεβαιότητα, τη στιγμή που το δολάριο σημειώνει σημαντικά κέρδη. Όσον αφορά ειδικά το σιτάρι, οι ανησυχίες – σύμφωνα με την IGC – για την επόμενη χειμερινή σοδειά στις ΗΠΑ, ο περιορισμός της προσφοράς των εξαγωγών της ΕΕ και τα μικτά αποτελέσματα στην συγκομιδή της Αυστραλία απέτυχε να σταματήσει την διολίσθηση των τιμών. Σχετικά με τις τιμές στο καλαμπόκι η έκθεση αναφέρει ότι οι τιμές του καλαμποκιού ΗΠΑ έλαβαν κάποια στήριξη από την αναθεώρηση προς τα κάτω της επίσημης εκτίμησης της παραγωγής, ωστόσο οι τιμές στις νότιες Πολιτείες μειώθηκαν κατά 20 δολάρια μέσα στο Νοέμβριο. Οι τιμές του κριθαριού ζωοτροφής ήταν αρκετά σταθερές στην ΕΕ, αντικατοπτρίζοντας τη συνεχιζόμενη έντονη ζήτηση έπειτα από την απότομη πτώση στο διαθέσιμο προϊόν από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Επίσης το ρύζι, αντίθετα με τα άλλα σιτηρά και τους ελαιούχους σπόρους, κατέγραψε σημαντική άνοδο, λόγω της στιβαρής διεθνούς ζήτησης και της μικρότερης διαθεσιμότητας προϊόντος από το Βιετνάμ, την Ταϊλανδη και τις ΗΠΑ.

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν χαρίσει τον ορυκτό μας πλούτο σε ΗΠΑ και Ισραήλ

Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο που δημοσιεύθηκε στις 26.10.2010 στη Σουηδική εφημερίδα Stockholm Daily και αφορά την ύπαρξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ελλάδα, αλλά και το σκηνικό που έχει δημιουργηθεί κατά της χώρας μας από τον Scandic Org (για όσους δε ξέρουν είναι μια εμπορική-οικονομική-πολιτική ένωση των επτά Σκανδιναβικών χωρών: Ισλανδία, Νορβηγία, Δανία, Σουηδία, Φιλανδία, Εσθονία και Λετονία). Σύμφωνα με τρεις δημοσιευμένες εκθέσεις - μελέτες που έκανε το ... Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (με έδρα το Χιούστον του Τέξας) μέσα στο 2010 (η πρώτη έγινε τον Απρίλιο και η τρίτη αρχές Οκτωβρίου 2010) αναφέρεται το ακριβές ποσό φυσικού αερίου που μπορεί να εξορυχθεί άμεσα από τον Ελλαδικό χώρο και μάλιστα ούτε καν στις λεγόμενες "γκρίζες" ζώνες. Οι τρεις αυτές ζώνες που θεωρητικά δεν υπάρχουν αλλά με αδράνεια της εκάστοτε Ελληνικής Κυβέρνησης οριοθετούνται στην Απούλεια Λεκάνη (ΒΔ της Κέρκυρας και μέχρι το σύμπλεγμα των Διαπόντιων Νήσων), στη Λεκάνη του Ηροδότου που περιλαμβάνεται στο τρίγωνο Ανατολικά της Κρήτης και εκτείνεται μέχρι το Καστελόριζο και τα Δυτικά της Κύπρου και τέλος στη Λεκάνη της Σύρτης (περιοχή μεταξύ της Λιβύης και της Κρήτης). Το δημοσίευμα αναφέρει ότι το 2008, η διάσημη σε όλο τον κόσμο Νορβηγική εταιρεία TGS-Nor που κάνει σεισμικές έρευνες ΔΩΡΕΑΝ για λογαριασμό μιας χώρας ζήτησε από την τότε ελληνική κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή και τον αρμόδιο υπουργό ενέργειας (Κ. Χατζηδάκη) να διεξάγει έρευνες βάση πληροφοριών από δορυφορικά συστήματα στις εν λόγω περιοχές συν να προσφέρει τη σάρωση όλου του Ιονίου Πελάγους με σκοπό την κοιτασματική διαστρωμάτωση πετρωμάτων και πιθανών ορυκτών. Να σημειωθεί ότι η εταιρεία αυτή πουλάει μετά τις μελέτες της σε όποιον ενδιαφερόμενο θέλει. Η τότε κυβέρνηση απάντησε με επίσημο έγγραφο που κοινοποιήθηκε στην εφημερίδα μας προ ημερών από το Διευθυντή της TGS-Nor ότι βρίσκεται σε στάδιο αναπροσαρμογών και πολιτικής ρευστότητας και δε μπορούσε τη συγκεκριμένη στιγμή να υπογράψει μια τέτοια συμφωνία. Η Νορβηγική εταιρεία επέστρεψε το Μάρτιο του 2010 υπό τη νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και απευθύνθηκε στον υφυπουργό κ.Μανιάτη ο οποίος τους ζήτησε να περιμένουν 3-4 εβδομάδες μέχρι να υπογραφεί η δημιουργία του Φορέα Διαχείρισης. Στο μήνα που ακολούθησε ο κ.Μανιάτης επισκέφθηκε τις ΗΠΑ και σε νέα όχληση των Νορβηγών τον Απρίλιο του 2010 απάντησε με επίσημο έγγραφο ότι δε μπορεί να υπογράψει οτιδήποτε και ότι τα χέρια του είναι δεμένα από εξωτερικό παράγοντα και δε μπορεί να μιλήσει ανοικτά για το θέμα !!! Το συγκεκριμένο θέμα ήταν γνωστό στα ελληνικά ΜΜΕ μετά από κοινοποίηση των Νορβηγών που προσπαθούσαν να πετύχουν συμφωνία για μια σίγουρη δουλειά και ένα μεγάλο αποτέλεσμα όχι για την Ελλάδα αλλά για όλη την Ευρώπη. Τον Ιούνιο το Γαλλικό Ινστιτούτο Γεωφυσικών Ερευνών δημοσιοποίησε επίσης μια έρευνα - μελέτη που αφορά τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στη Γαύδο σε μια συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Η μελέτη αυτή ανέφερε ότι υπάρχει πλούσιο κοίτασμα μεθανίου καθαρού κατά 99% δηλαδή δεν χρειάζεται καν επεξεργασία και μάλιστα το συγκεκριμένο κοίτασμα όπως και αυτό της Λεκάνης του Ηροδότου ρέει ελεύθερο στη θάλασσα εδώ και εκατομμύρια χρόνια και όσοι περνάνε από τα συγκεκριμένα θαλάσσια σημεία το βλέπουν δια γυμνού οφθαλμού. Η Νορβηγική εταιρεία συνέχισε τον Ιούλιο (προφανώς για δικά της κέρδη) τις οχλήσεις μέσω του Scandic Org μήπως και βρεθεί κάποια άκρη. Αυτή ήταν η δεύτερη (και τελευταία...) φορά που η συγκεκριμένη ένωση κρατών ασχολήθηκε με τη βοήθεια προς την Ελλάδα. Ο Scandic Org πρότεινε εκτός από τη δωρεάν μελέτη, έρευνα, εξόρυξη και εμπορία των κοιτασμάτων, χρηματική ενίσχυση 250 δισεκατομμυρίων ευρώ σε βάθος πέντε ετών με δόσεις χωρίς όρους και απόδοση σε αναλογία 80-20% των κοιτασμάτων (το 20% στην Ελλάδα). Παράλληλα δεσμευόταν για κάλυψη του 90% (εκτός των τεχνογνωσικών θέσεων) των εργαζομένων από την Ελλάδα καθώς και σε οποιαδήποτε συμφωνία πχ ναυπήγησης, μεταφορών να γίνεται αποκλειστικά από την Ελλάδα. Η κυβέρνηση δεν απάντησε ποτέ στο έγγραφο αυτό ενώ αντίθετα ο συγκεκριμένος οργανισμός έλαβε ενημερωτικό δελτίο από μια κοινοπραξία ΗΠΑ-Ισραήλ ότι έχουν αναλάβει αυτοί το συγκεκριμένο θέμα !!! Μετά την επίσκεψη των Ισραηλινών στην Ελλάδα για το θέμα του αγωγού φυσικού αερίου (που προφανώς είχε και άλλα ζητήματα σχετικά με τα κοιτάσματα της Ελλάδας) ήταν σειρά τον Ιούλιο του 2010 του Γαλλικού Ινστιτούτου να ζητήσει αδειοδότηση για θαλάσσιες έρευνες και πιθανή εξόρυξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Και πάλι η Ελληνική κυβέρνηση ήταν αρνητική τοποθετώντας μάλιστα τις τρεις περιοχές ενδιαφέροντος (Απούλειας Λεκάνης, Λεκάνης Ηροδότου και Λεκάνη της Σύρτης) σε γκρίζες ζώνες από μόνη της, βάζοντας ουσιαστικά χωρίς λόγο στο παιχνίδι εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων Αλβανούς, Τούρκους και Λίβυους!!! Σημαντικό στοιχείο είναι ότι το 2008 μια Αμερικανική εταιρεία εξόρυξης φυσικού αερίου, η γνωστή Hamilton υπέγραψε συμφωνία με την Αλβανία για τη συγκεκριμένη περιοχή κοντά στα Διαπόντια Νησιά και ενώ αρχικά αυτά τοποθετήθηκαν από την Αλβανική πλευρά (με την ανοχή της Ελλάδας) εντός δικής της περιοχής η Hamilton δεν αποδέχθηκε παρά μόνο την έρευνα και εξόρυξη εντός Αλβανικής θαλάσσιας πλευράς. Από αυτά καταλαβαίνουμε ότι Αλβανοί, Τούρκοι, Λίβυοι και Ισραηλινοί (για την περίπτωση των κοιτασμάτων στον Κόλπο του Λιβάνου που αφορά την Κύπρο) αλλά και Αιγύπτιοι (Λεκάνη Νείλου) κλέβουν φυσικό αέριο από την Ελλάδα άγνωστο υπό ποια ανοχή. Το μόνο αξιοσημείωτο είναι η αναφορά του TGS-Nor που μιλά για κοίτασμα 6 δισεκατομμυρίων βαρελιών φυσικού αερίου μόνο στην Κρήτη όσο δηλαδή τρεις φορές της Αλάσκας και μισής φοράς του συνόλου της Σιβηρίας. Παράλληλα η ίδια εταιρεία μιλά (μόνο για το Ιόνιο) για περίπου 900.000 βαρέλια φυσικού αερίου ετησίως ! στην περιοχή της Κεφαλλονιάς, 1.200.000 βαρέλια ανοικτά του Κατακώλου, 800.000 στη Ζάκυνθο και περίπου 2.500.000 βαρέλια πάντα ετησίως στους Οθωνούς. Τέλος σημειώστε ότι το φυσικό αέριο είναι καθαρή πηγή φυσικής ενέργειας αντίθετη από το πετρέλαιο και δεν υπάρχει περιβαλλοντική επιβάρυνση!!!

Επιστράτευση των ναυτεργατών

Την πολιτική επιστράτευση των ναυτεργατών ανακοίνωσε ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων Γιάννης Διαμαντίδης, επικαλούμενος λόγους εθνικού συμφέροντος προκειμένου να διασφαλιστεί η συνοχή της Νησιωτικής Ελλάδας με την Ηπειρωτική χώρα. Σημειώνεται ότι μετά την άκαρπη συνάντηση στο Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων η ΠΝΟ ανακοίνωσε τη συνέχιση της απεργίας για ακόμα 48 ώρες, έως τις 6 τα ξημερώματα της Πέμπτης (2/12). Η σχετική απόφαση ελήθφη με ψήφους 11 υπέρ και 4 κατά. Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία επεσήμανε ότι κατέληξε σε αυτήν απόφαση διαπιστώνοντας ότι με εξαίρεση τις τρεις Ενώσεις Εφοπλιστών που έχουν ήδη υπογράψει και για τις οποίες έχει γίνει ήδη αναφορά στο από 25 Νοεμβρίου 2010 σχετικό Δελτίο Τύπου της ΠΝΟ, δεν υπάρχει μέχρι στιγμής καμία ανταπόκριση από την πλευρά των εφοπλιστικών ενώσεων, για τις οποίες εκκρεμεί η υπογραφή των σχετικών ΣΣΕ για το 2010. Από την πλευρά της η Ένωση Επιχειρήσεων Ναυτιλίας εξέφρασε τη θλίψη της που για μία ακόμη φορά «η ΠΝΟ με τη γνωστή της αδιαλλαξία εξήγγειλε την νέα 48ωρη απεργία με αποτέλεσμα να εξωθεί ήδη οξυμένες καταστάσεις στρεφόμενη αποκλειστικά κατά των ταξιδιωτών, των νησιωτών, των παραγωγών και των επιχειρηματιών των νησιών μας, που βλέπουν να χάνονται περιουσίες στις δύσκολες στιγμές που διέρχεται η ελληνική οικονομία». «Αναμέναμε ότι η ΠΝΟ θα ακολουθούσε με την αρμόζουσα για τις περιστάσεις σοβαρότητα και υπευθυνότητα την πρόταση του Υπουργού ΘΥΝΑΛ κ. Ι. Διαμαντίδη για 3ήμερη αναστολή των κινητοποιήσεων προκειμένου να εξευρεθεί σωστή, λογική και δίκαια λύση σε όλα τα χρονίζοντα προβλήματα που απασχολούν την ναυτεργασία και την ακτοπλόο πλοιοκτησία» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της ΕΕΝ.

Τεχνική ανάπλασης τραχείας

Μια ομάδα Γάλλων χειρουργών ανακοίνωσε σήμερα ότι πέτυχε μια παγκόσμια πρωτιά χρησιμοποιώντας με επιτυχία σε ασθενείς που έχουν προσβληθεί από καρκίνο μια τεχνική ανάπλασης ης τραχείας από ένα κομμάτι δέρματος και τμήματα από τα πλευρά του ασθενούς. «Είναι το πρώτο αξιόπιστο υποκατάστατο τραχείας στον κόσμο», διαβεβαίωσε ο καθηγητής Φιλίπ Νταρτεβέλ, επικεφαλής του τμήματος θωρακικής και αγγειακής χειρουργικής στο Κέντρο Μαρί Λανελόνγκ, στο Πλεσίς Ρομπινσόν (περιοχή του Παρισιού) που πραγματοποίησε αυτήν την καινοτομία σε συνεργασία με έναν πλαστικό χειρουργό, τον δρ. Φρεντερίκ Κολμπ. Η τεχνική τελειοποιήθηκε σταδιακά από το 2004. Χρησιμοποιήθηκε σε επτά ασθενείς σε έξι χρόνια. Πέντε από αυτούς, που είχαν προσβληθεί από καρκίνο, είναι ζωντανοί και έχουν ξαναρχίσει τη δραστηριότητά τους. Οι όγκοι της τραχείας - ο «σωλήνας» που οδηγεί από το λάρυγγα στους βρόγχους - είναι ασθένειες που προκαλούν το θάνατο σε σύντομο χρονικό διάστημα από ασφυξία. «Όταν πραγματοποιούμε μια νέα τεχνική, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι λειτουργεί και ότι θα μπορεί να αναπαραχθεί», δήλωσε ο καθηγητής Νταρτεβέλ. Η μεταμόσχευση τραχείας που γίνεται από τον καθηγητή Νταρτεβέλ και τον Δρ. Κολμπ, επικεφαλής του τμήματος πλαστικής και επανορθωτικής χειρουργικής στο Ινστιτούτο Γκιστάβ Ρουσί (περιοχή του Παρισιού), συνίσταται στην αντικατάσταση της κατεστραμμένης η «βουλωμένης» τραχείας από ένα νέο παρόμοιο «σωλήνα» που έχει αναπλαστεί από ιστούς του ίδιου του ασθενούς, για να αποφευχθεί η απόρριψη του μοσχεύματος. Το μόσχευμα δημιουργείται από ένα κομμάτι δέρματος (περίπου 9 x 12 εκατοστά) που λαμβάνεται από το αντιβράχιο του ασθενούς με τα αγγεία που το τροφοδοτούν με αίμα. Στη συνέχεια «ενισχύεται» με κομμάτια χόνδρου που λαμβάνονται αυτή τη φορά από τα πλευρά του ασθενούς και κόβονται σε λεπτές λωρίδες. Αυτή είναι μια τεχνική που χρησιμοποιείται ευρέως στην αναπλαστική χειρουργική για την αποκατάσταση τμημάτων της μύτης. Αυτό το κομμάτι δέρματος με την ενίσχυση του στη συνέχεια κάμπτεται και σταθεροποιείται με ράμματα για να γίνει ο «σωλήνας» αντικατάστασης της τραχείας, που ταυτόχρονα πρέπει να είναι αρκετά ισχυρός για να αντέξει τις πιέσεις της αναπνοής και αρκετά εύκαμπτος ώστε να ακολουθεί τις κινήσεις του αυχένα. Δύο από τους επτά ασθενείς που χειρουργήθηκαν πέθαναν από πνευμονική λοίμωξη. Οι χειρουργοί εξηγούν αυτές τις δύο «αποτυχίες» από το μήκος του «σωλήνα αντικατάστασης» που είχε τοποθετηθεί, και έφθανε μέχρι τους βρόγχους. Ήταν πάρα πολύ μακρύς, για να μπορεί να βγαίνει με το βήχα η βλέννα που εκκρίνεται από τους βρόγχους, και επειδή δεν υπήρχαν τα διάφορα «τριχίδια» που καλύπτουν το εσωτερικό μέρος της κανονικής τραχείας.

Περιμένουν το ΠΑΣΟΚ να λύσει το Σκοπιανό

Τα τηλεγραφήματα φανερώνουν τους παγκόσμιους φόβους των ΗΠΑ και ταυτόχρονα, το πώς χρησιμοποιούν τις πρεσβείες τους στο πλαίσιο ενός παγκόσμιου δικτύου κατασκοπείας. Σε ότι αφορά την Ελλάδα υπάρχουν περίπου 1.700 έγγραφα. Όμως ακόμη να δουν το φως της δημοσιότητας για το τι ακριβως υπάρχουν σε αυτά και σε ποιες χρονικές περιόδους αναφέρονται. Σύμφωνα με πληροφορίες ένα από τα θέματα είναι και το Σκοπιανό. "Ποιός θα μπορούσε να λύσει επιτέλους το σκοπιανό;", φέρονταν να συζητάνε στην απόρρητη αλληλογραφία τους που είδε το φως της δημοσιότητας μέσα από την διαρροή από το Wikileaks, αμερικανοί διπλωμάτες. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, εκτιμούσαν οτι η κυβέρνηση Καραμανλή ήταν αδύναμη να προχωρήσει στην επίλυση ενός τέτοιου ζητήματος που ταλανίζει τα Βαλκάνια δεκαετίες και η λύση του θα άλλαζε ακόμα και τους συσχετισμούς στην περιοχή. Ετσι, σύμφωνα πάντα με τις πρώτες πληροφορίες, οι αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούσαν οτι λύση θα μπορούσε να δώσει μόνο μια νέα κυβέρνηση και μάλιστα σοσιαλιστική. Κι αυτό γιατί υπάρχουν περισσότερα πεδία συννενόησης και πιο ανοικτά μυαλά στους κόλπους των Ελλήνων σοσιαλιστών.Σε ένα από τα διαβαθμισμένα έγγραφα του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών που αποκαλύφθηκαν από την ιστοσελίδα wikileaks, γίνεται αναφορά στις συναντήσεις που είχε στις 11 Σεπτεμβρίου του 2009 ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Φίλιπ Γκόρντον με ανώτατα στελέχη της γαλλικής κυβέρνησης. Στη συνάντηση του κ. Γκόρντον με τον διπλωματικό σύμβουλο της Γαλλικής προεδρίας κ. Ζαν Νταβίντ Λεβίτ στις 11 Σεπτεμβρίου του 2009 στο Παρίσι, συζητήθηκε μεταξύ άλλων και το θέμα των Σκοπίων (Macedonia αναφέρεται στο επίσημο ντοκουμέντο). Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο διαβαθμισμένο σαν απόρρητο έγγραφο που δημοσιεύθηκε από το wikileaks, οι κύριοι Γκόρντον και Λεβίτ αναφέρονται εμμέσως στις (επικείμενες τότε) εκλογές στην Ελλάδα της 4ης Οκτωβρίου του 2009. «Ο Λεβίτ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι μια καινούρια ελληνική κυβέρνηση θα ήταν περισσότερο σταθερή και θα επέτρεπε μεγαλύτερη ευελιξία για πρόοδο στη διαμάχη της Ελλάδας με τα Σκόπια για το ζήτημα της ονομασίας» («in the Greek-Macedonian name dispute», αναφέρεται επακριβώς στο τηλεγράφημα). Απαντώντας, ο Αμερικανός βοηθός υπουργός Εξωτερικών συμφώνησε με το συνομιλητή του ότι «είτε μια πιο στέρεη συντηρητική ή μια σοσιαλιστική κυβέρνηση θα ήταν ένας δυνατότερος και πιο ευέλικτος εταίρος στις διαπραγματεύσεις. Μάλιστα, ο κ. Γκόρντον εξέφρασε την ελπίδα του ότι αν η διεθνής κοινότητα μπορούσε να πείσει την «Μακεδονία» (με τον τρόπο αυτό χαρακτηρίζει τα Σκόπια ο Αμερικανός διπλωμάτης) να εγκαταλείψει την ιδέα της διεξαγωγής δημοψηφίσματος (σσ μέσω του οποίου, όπως έχει πει ο πρωθυπουργός της FYROM, οι πολίτες των Σκοπίων θα εγκρίνουν ή θα απορρίψουν πιθανή συμβιβαστική λύση) και έπειθε την Ελάδα να εγκαταλείψει την αναγκαιότητα της αλλαγής των διαβατηρίων, τότε θα μπορούσε να σημειωθεί πρόοδος. Επί της ουσίας, το αμερικανικό Στέητ Ντηπάρτμεντ και τα Ηλύσια Πεδία προσπαθούσαν να προετοιμάσουν το έδαφος για μια αμοιβαία απόσυρση της αξίωσης για δημοψήφισμα από τα Σκόπια και του ελληνικού αιτήματος για αλλαγή των διαβατηρίων των πολιτών της FYROM, ώστε να επιτευχθεί λύση. Επί της ουσίας όμως, η απειλή του κ. Νίκολα Γκρούεφσκι ότι όποια λύση επιτευχθεί στις συνομιλίες Αθηνών και Σκοπίων με την μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών είναι μία τακτική κίνηση που έχει τεθεί την τελευταία τριετία. Η προσπάθεια των Σκοπιανών είναι να εμφανίσουν την ύπαρξη μακεδονικής γλώσσας και μακεδονικής ταυτότητας, άρα να επιβάλλουν την ύπαρξη μιας δήθεν μακεδονικής εθνότητας. Πλέον ουδείς μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν γνωρίζει τι προσπαθούν να κάνουν χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να λυθεί το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων.

Επικίνδυνα πρόσθετα τροφίμων

Τρώμε καθημερινά πολλά... συνθετικά χρώματα, συντηρητικά και αρώματα. Όλα τα τυποποιημένα τρόφιμα, σνακ, σακχαρώδη, γλυκίσματα, ποτά, αναψυκτικά περιέχουν μεγάλο αριθμό πρόσθετων ουσιών, γνωστότερες ως «Ε».

Τι είναι τα πρόσθετα τροφίμων ή ουσίες Ε;
Είναι οι «φυσικές» ή «συνθετικές» χημικές ουσίες, που προστίθενται στις έτοιμες τροφές, με σκοπό την αύξηση του χρόνου διατήρησης και τη βελτίωση της γεύσης, της οσμής, της υφής, του χρώματος και της εν γένει εμφάνισης. Ο αριθμός των ουσιών αυτών ξεπερνά τις 2900.
Πώς χρησιμοποιούνται;
Η χρήση των υψηλότερης επικινδυνότητας «συνθετικών» προσθέτων επιτρέπεται μόνο σε ορισμένα τρόφιμα, ενώ η χρήση των «φυσικών» υπόκειται σε λιγότερους περιορισμούς. Ένα πρόσθετο μπορεί να επιτρέπεται μέχρι μια καθορισμένη ποσότητα σε ένα τρόφιμο, σε διαφορετική ποσότητα σε άλλο ή να απαγορεύεται πλήρως η προσθήκη του σε κάποιο τρίτο
Είναι ασφαλή τα πρόσθετα Ε;
Υπάρχουν αρκετές μελέτες και έρευνες για τις βραχυπρόθεσμες, αλλά κυρίως τις μακροπρόθεσμες, πιθανές συνέπειες στην υγεία του ανθρώπου και ιδιαίτερα των μικρών παιδιών. Τα «Ε» χρησιμοποιούνται νόμιμα από τους κατασκευαστές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι όλα απολύτως ασφαλή για τον οργανισμό. Απλώς «υποθέτουμε» πως δεν βλάπτουν άμεσα, εφόσον δεν καταναλώνονται σε υπερβολικές ποσότητες!
Όλα είναι αθώα μέχρι ….
Πολλά πρόσθετα έχουν αποσυρθεί οριστικά. Πρόσφατα, η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων απαγόρευσε τη χρωστική Ε128 (ερυθρό 2G), η οποία κρίθηκε ύποπτη για καρκινογενέσεις. Σε πολλές χώρες επιτρέπονται ουσίες που σε άλλες είναι απαγορευμένες. Όμως μέχρι ένα πρόσθετο να κριθεί τελεσίδικα επιβλαβές και να αποσυρθεί, έχει ήδη καταναλωθεί για χρόνια. Πόσα ακόμα καταναλώνουμε χωρίς επαρκή γνώση για τις συνέπειες στην υγεία μας;
Τι επιπτώσεις έχουν στην υγεία μας; Επιστημονικές έρευνες ενοχοποιούν συγκεκριμένα πρόσθετα για διάφορες βλάβες της υγείας, σε παιδιά (υπερκινητικότητα, αλλεργίες, άσθμα, ερυθήματα) και σε ενηλίκους (αλλεργίες, άσθμα, κεφαλαλγίες, ιλίγγους, ταχυσφυγμία, ναυτία, έλκη εντέρου). Τα τελευταία χρόνια, με την ευρεία κατανάλωση έτοιμων φαγητών, έχουν παρουσιαστεί εξαιρετικά πολλά καινούρια πρόσθετα και συντηρητικά. Κάποια από αυτά ενοχοποιούνται για καρκινογενέσεις, νευρολογικές διαταραχές, καρδιακές παθήσεις και πολλές άλλες ασθένειες.
Μπορεί να έχουν μακροχρόνιες συνέπειες;
Υπολογίζεται ότι η κατανάλωση συντηρητικών και προσθετικών τροφίμων κατά άτομο είναι 4-5 κιλά το χρόνο κατά μέσο όρο. Αν και οι αρνητικές επιδράσεις μεμονωμένων προσθέτων θεωρούνται «γνωστές», κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα ούτε τις συνέπειες της χρόνιας άθροισής τους στον οργανισμό ούτε με ποιον τρόπο αλληλεπιδρούν με άλλα πρόσθετα ή συστατικά.
Γιατί τα παιδιά επιβαρύνονται περισσότερο;
Για τις βρεφικές και παιδικές τροφές ισχύουν άλλες αναλογίες και ποσοτικά όρια. Όμως τα παιδιά δεν τρώνε μόνο «παιδικές» τροφές αλλά καταναλώνουν καθημερινά πολλές συσκευασμένες τροφές και σνακ. Αυτό μπορεί να έχει άμεσες αλλά και μακροχρόνιες επιπτώσεις στον αναπτυσσόμενο παιδικό οργανισμό.
Πώς διαβάζουμε τις ετικέτες;
Τα πρόσθετα που περιέχει ένα συσκευασμένο τρόφιμο αναγράφονται υποχρεωτικά στα «συστατικά». Πρώτα αναγράφεται η κατηγορία που ανήκει το πρόσθετο (π.χ. συντηρητικό) και ακολουθεί το πλήρες όνομά του (π.χ. βενζοϊκό νάτριο) ή ο κωδικός του (π.χ. Ε 211).
Οι παγίδες και τα κόλπα των εταιρειών
Οι εταιρείες αποφεύγουν πλέον να αναφέρουν τα πρόσθετα με τον κωδικό Ε αλλά χρησιμοποιούν τα πλήρη ονόματα, ώστε να αποπροσανατολίσουν τους καταναλωτές. Συνήθως οι αρωματικές ουσίες δεν αναφέρονται ονομαστικά στην ετικέτα, αλλά με τον αόριστο όρο «αρώματα». Αναγραφές τύπου «χωρίς συντηρητικά» ή «χωρίς χρωστικές» δεν σημαίνουν ότι το τρόφιμο δεν περιέχει άλλου είδους πρόσθετα!
Ποια πρόσθετα είναι πιο επικίνδυνα, σε ποια τρόφιμα υπάρχουν και ποιες παρενέργειες μπορεί να έχουν;
Χρωστικές ουσίες: 100-199
Πρόκειται για «μπογιές τροφίμων» που χρησιμοποιούνται για αισθητικούς λόγους, επειδή δίνουν χρώμα στο τρόφιμο. Η προσθήκη χρωστικών, σε τροφές, για βρέφη και νήπια, δεν επιτρέπεται. Χρησιμοποιούνται κυρίως σε: παγωτά, γαριδάκια-πατατάκια, αναψυκτικά, μαρμελάδες, σοκολάτες, τυποποιημένα γλυκά, γρανίτες, ζαχαρωτά, ζελέδες, καραμέλες, έτοιμες τούρτες και κέικ, γλειφιτζούρια, τσίκλες, μαργαρίνες, ταραμά, μουστάρδα, διάφορα ποτά (αποστάγματα, λικέρ, κόκα-κόλα), κοκτέιλ φρούτων, λουκάνικα και ψημένα προϊόντα. Οι πιο επικίνδυνες χρωστικές: Ε102 (ταρτραζίνη), Ε104 (κίτρινο κινολίνης), Ε110 (κίτρινο sunset FCF, κιτρινοπορτοκαλί S), Ε120 (κοχελίνη, καρμινικό οξύ, καρμίνες), Ε122 (αζωρουμπίνη, καρμοϊσίνη), Ε123 (αμαράνθη), Ε124 (ερυθρό κοχελίνης Α), Ε127 (ερυθροσίνη), Ε131 (μπλε πατεντέ V), Ε132 (ινδικοτίνη ή ινδικοκαρμίνη), Ε133 (λαμπρό κυανό FCF), Ε150, Ε150Α, Ε150C (καραμελόχρωμα), Ε154 (καστανό FK), Ε155 (καστανό ΗΤ), Ε160 (ανάτο ή μπιξίνη/νορμπιξίνη), Ε160Α, Ε160Β, E160C (εκχύλισμα πάπρικας) Ενδεχόμενες παρενέργειες: καρκινογένεση, αλλεργίες, ερύθημα, υπερκινητικότητα, αϋπνία, άσθμα, γαστρεντερικά προβλήματα, μείωση λευκών αιμοσφαιρίων, προβλήματα θυρεοειδή.
Συντηρητικές ουσίες: 200-299
Χρησιμοποιούνται προκειμένου να αποφευχθεί η αλλοίωση των τροφίμων από μικροοργανισμούς και να αυξηθεί ο χρόνος διατήρησης τους. Χρησιμοποιούνται κυρίως σε: μαρμελάδες, κονσέρβες, αναψυκτικά, κρασιά, μπύρες, ζαμπόν, λουκάνικα, κονσερβοποιημένα κρέατα και ψάρια, είδη ζαχαροπλαστικής, κρουασάν, έτοιμα κέικ, μπισκότα, μαργαρίνες, ψωμί για τοστ, σνακς, σαλάτες, ζελέδες, σάλτσες κ.α. Οι πιο επικίνδυνες: Ε202 σορβικό κάλιο, Ε210 (βενζοϊκό οξύ), Ε211 (βενζοϊκό νάτριο), Ε212 (βενζοϊκό κάλιο), Ε214 (Ρ-υδροξυβενζοϊκό αιθύλιο), Ε215 (άλας Ρ-υδροξυβενζοϊκού αιθυλίου με νάτριο), Ε218 (Ρ-υδροξυβενζοϊκό μεθύλιο), Ε219 (άλας Ρ-υδροξυβενζοϊκού μεθυλίου με νάτριο), Ε220 (διοξείδιο του θείου), Ε249 (νιτρώδες κάλιο), Ε250 (νιτρώδες νάτριο), Ε251 (νιτρικό νάτριο), Ε252 (νιτρικό κάλιο), Ε262 (οξικό νάτριο), Ε270 γαλακτικό οξύ, Ε282 προπιονικό ασβέστιο, Ε296 (μηλικό οξύ).
Ενδεχόμενες παρενέργειες: Τοξικολογική επικινδυνότητα, καρκινογένεση, αλλεργίες, υπερκινητικότητα, νευρικές διαταραχές, προβλήματα συμπεριφοράς, μαθησιακές δυσκολίες, κρίσεις άσθματος, εντερικές διαταραχές, αναιμία.
Αντιοξειδωτικές ουσίες: 300-399
Αποτρέπουν ή επιβραδύνουν τις αλλοιώσεις στην οσμή και τη γεύση που προκαλούνται από την οξείδωση των τροφίμων και επιμηκύνουν το χρόνο διατήρησής τους. Χρησιμοποιούνται κυρίως σε: μπισκότα, καραμέλες, τσίχλες, πατατάκια, ζελεδάκια, αφυδατωμένα προϊόντα (πατάτες, σκόνη για πουρέ κ.ά.), έτοιμα μίγματα για παρασκευή γλυκισμάτων, φυτικά λίπη και έλαια τηγανίσματος. Τα πιο επικίνδυνα: Ε300 (ασκορβικό οξύ), Ε310 (γαλλικός προπυλεστέρας), Ε311 (γαλλικός οκτυλεστέρας), Ε312 (γαλλικός δωδεκυλεστέρας), Ε316 (ερυθορβικό νάτριο ή ισοσκορβικό νάτριο), Ε320 (βουτυλική υδροξυανισόλη ή ΒΗΑ), Ε321 (βουτυλική υδροξυτολουόλη ή ΒΗΤ), Ε330 (κιτρικό οξύ), Ε375 (νιασίνη VitB3)
Ενδεχόμενες παρενέργειες: καρκινογένεση, ηπατική βλάβη, διαβήτη, αλλεργίες, ναυτία, πέτρες στα νεφρά, γαστρικές ενοχλήσεις, άσθμα, αρνητικές επιδράσεις στα οιστρογόνα των κοριτσιών.
Γαλακτωματοποιητές, πηκτικά μέσα και σταθεροποιητές: 400-499
Συντελούν στη δημιουργία ενός ομοιογενούς μίγματος σε ένα τρόφιμο στο οποίο υπάρχουν δύο ή περισσότερα υλικά. Χρησιμοποιούνται κυρίως σε: παγωτά, σοκολάτες, αναψυκτικά, κρουασάν, έτοιμες τούρτες και κέικ Τα πιο επικίνδυνα: Ε407 (καραγενάνη), Ε414 (αραβικό κόμμι), Ε420 (σορβιτόλη και σιρόπι σορβιτόλης) Ε422 (γλυκερόλη), Ε430 (στεατικό πολυοξυαιθυλένιο), Ε440 (πηκτίνη), Ε466 (καρβοξυμεθυλικό κυτταρινικό νάτριο) Ε471 μονο- και διγλυκερίδια λιπαρών οξέων, Ε472Β γαλακτικοί εστέρες. Ενδεχόμενες παρενέργειες: Έλκη, βλάβες εμβρύου, καρκινογένεση, αλλεργίες, άσθμα, κεφαλαλγία, διαβήτη.
Ρυθμιστές οξύτητας: 501-540
Χρησιμοποιούνται κυρίως σε: αναψυκτικά, σοκολάτες, ζαχαρωμένα φρούτα και σε κατεψυγμένα και αφυδατωμένα προϊόντα αυγών. Τα πιο επικίνδυνα: Ε503 (όξινο ανθρακικό αμμώνιο) Ε541 (όξινο φωσφορικό νάτριο) Ενδεχόμενες παρενέργειες:. Επικίνδυνα για βρέφη, ηλικιωμένους και ανθρώπους με προβλήματα στους νεφρούς ή στην καρδιά. Οστεοπόρωση, Αλτσχάιμερ. Ερεθιστικό για τους βλεννογόνους, πιθανή απώλεια ασβεστίου και μαγνησίου
Ενισχυτικά και βελτιωτικά της γεύσης: 620-640
Είναι από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα πρόσθετα σε τρόφιμα που προσφέρονται σε καταστήματα γρήγορου φαγητού. Χρησιμοποιούνται κυρίως σε: γαριδάκια-πατατάκια, αλλαντικά, αρτύματα, κονσέρβες, κύβους γεύσης, σακχαρώδη προϊόντα, σάλτσες και σούπες στιγμιαίας παρασκευής, κατεψυγμένα γεύματα με κρέας, φαγητά εστιατορίων κ.α. Τα πιο επικίνδυνα: Ε612 (γλουταμινικό μονονάτριο ή MSG), Ε620 (γλουταμινικό οξύ), Ε621 (γλουταμινικό νάτριο), Ε622 (όξινο γλουταμινικό κάλιο), Ε623 (όξινο γλουταμινικό ασβέστιο), Ε627 (γουανιλικό νάτριο), Ε631 (ινοσινικό δινάτριο), Ε632 (ινοσινικό νάτριο), Ε635 (ινοσινικό κάλιο), Ε635 (άλατα με νάτριο των 5-ριβοζονουκλεοτιδίων). Ενδεχόμενες παρενέργειες: Βλάβες στο νευρικό σύστημα και τον εγκέφαλο, μείωση πνευματικής απόδοσης, υπερκινητικότητα, αλλεργίες, ναυτίες, πονοκέφαλοι, υπογλυκαιμίες, παχυσαρκία. Υψηλός κίνδυνος για εγκύους, παιδιά, ηλικιωμένους, ασθματικούς, υπογλυκαιμικούς και καρδιοπαθείς.
Γλυκαντικές ουσίες: 950-970
Χρησιμοποιούνται, αντί της ζάχαρης ή της γλυκόζης. Χρησιμοποιούνται κυρίως σε: σε διαιτητικά τρόφιμα, αναψυκτικά-γλυκά- μαρμελάδες-καραμέλες-τσίκλες τύπου Light, σε τρόφιμα για διαβητικούς και τρόφιμα με λίγες θερμίδες, ψημένα προϊόντα, τσίχλες και επιδόρπια ζελατίνης κ.ά. Οι πιο επικίνδυνες: Ε950 (ακετοσουλφαμικό κάλιο), Ε951 (ασπαρτάμη), Ε952 (κυκλαμικό οξύ), Ε962 (άλας ασπαρτάμης-ακετοσουλφάμης), Ε966 (λακτιτόλη).
Ενδεχόμενες παρενέργειες: ημικρανίες, αλλαγές στη διάθεση, ναυτία, διάρροιες, γαστρεντερικές διαταραχές. Η ασπαρτάμη έχει συσχετιστεί με καρκινογένεση σε ανθρώπους και πειραματόζωα και με βλάβες του νευρικού συστήματος.
Τι μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε την κατανάλωση πρόσθετων ουσιών;
Χρησιμοποιούμε ωφέλιμα φυσικά βελτιωτικά και συντηρητικά όπως είναι το μέλι, το λάδι, το λεμόνι, το σκόρδο και τα διάφορα βότανα, ρίγανη, μέντα, λεβάντα, δαφνόφυλλα κ.λπ. Δεν αφήνουμε τα παιδιά να καταναλώνουν ανεξέλεγκτα παγωτά, σνακ, μπισκότα, κρουασάν κ.α. τα οποία εκτός από συντηρητικά και πρόσθετα έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε λιπαρά, αλάτι ή ζάχαρη και προκαλούν παχυσαρκία και μελλοντικές παθήσεις. Πρέπει να γνωρίζουμε πως όσο περισσότερο από την αρχική του μορφή απομακρύνεται ένα τρόφιμο, τόσο αυξάνεται η επικινδυνότητά του. Επιστρέφουμε στην κουζίνα μαγειρεύοντας για μας και τα παιδιά μας, μειώνοντας τα επιβαρυμένα έτοιμα γεύματα. Ακολουθούμε παραδοσιακά πρότυπα διατροφής προτιμώντας φρέσκα, φυσικά προϊόντα εποχής (φρούτα, λαχανικά, ελαιόλαδο, φρέσκο γάλα) και αποφεύγοντας τα επεξεργασμένα.

Ελβετία: Να φεύγουν όσοι μετανάστες διαπράττουν ποινικό αδίκημα

Να φύγουν όσοι μετανάστες διέπραξαν κάποιο αδίκημα σε ελβετικό έδαφος αποφάσισαν οι Ελβετοί σε δημοψήφισμα που διεξήχθη σήμερα στην χώρα των καντονιών. Σε ποσοστό 53%, και με πλειοψηφία σε 18 από τα 26 καντόνια, οι ψηφοφόροι συμφώνησαν με την πρόταση του Ελβετικού Λαϊκού κόμματος του Κέντρου (UDC), για αυτόµατη απέλαση ξένων εγκληματιών που έχουν καταδικαστεί για εγκλήματα, από φόνο µέχρι διεκδίκηση επιδομάτων µε πλαστά στοιχεία. Την ίδια ώρα, καταψήφισαν την πρόταση της Βουλής για εξέταση κάθε περίπτωσης ξεχωριστά και περισσότερα μέτρα ενσωμάτωσης, σε ποσοστό 54%. Το Ελβετικό Λαϊκό Κόμμα με μια καμπάνια που θύμισε την περσινή, με την απαγόρευση των μιναρέδων αλλά και τις αφίσες των εκλογών του 2007 με την εκδίωξη του μαύρου πρόβατου από το κοπάδι, επέλεξαν μια νέα αφίσα. Απεικονίζει έναν αξύριστο άντρα µε µουστάκια που φοράει φανέλα και αλυσίδα στον λαιµό. «Ιβάν Σ: βιαστής - και σύντομαι Ελβετός πολίτης;», ρωτάει το σύνθηµα τον Ελβετό ψηφοφόρο. Φυσικά οι αφίσες αυτές δέχτηκαν για ακόμη μια φορά την κατακραυγή των Σοσιαλιστών και μερίδας των Ευρωπαίων πολιτικών. Η απάντηση της γραμματέως του Λαϊκού Κόμματος σαφής: «Πέρυσι μας απειλούσαν με μέτρα εναντίον της χώρας για τις αφίσες με την απαγόρευση των μιναρέδων. Είδατε να τολμούν να κάνουν τίποτα μέχρι σήμερα;». Με την απόφαση αυτή, επιβεβαιώνεται ακόμη μια φορά το δεδομένο ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες διαφωνούν με την πολιτική της χώρας τους στο θέμα εισόδου και ενσωμάτωσης των μεταναστών.

Πέθανε ο Γιώργος Φούντας

Πέθανε σε ηλικία 86 ετών ο δημοφιλής ηθοποιός Γιώργος Φούντας, ο οποίος νοσηλεύονταν εδώ και λίγο καιρό στο νοσοκομείο Metropolitan. Τα τελευταία χρόνια έπασχε από τη νόσο Αλτσχάιμερ. Η κηδεία θα γίνει την Τρίτη στις 11.00 π.μ στο Πρώτο Νεκροταφείο. Ο Γιώργος Φούντας γεννήθηκε το 1924 στο Μαυρολιθάρι Φωκίδας και σπούδασε υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών.Πρωταγωνίστησε σε περισσότερες από 50 ταινίες (πολλές από τις οποίες έγραψαν Ιστορία και κέρδισαν διακρίσεις σε διεθνή φεστιβάλ), βραβεύτηκε, βρέθηκε στο επίκεντρο του ελληνικού σινεμά για περίπου 20 χρόνια, αγαπήθηκε από κοινό και κριτικούς, κι όμως διατήρησε την ταπεινότητα, την ακεραιότητα και την ευγένειά του. Αυτός ήταν ο Γιώργος Φούντας. Ενας καλλιτέχνης που επέλεξε να μιλάει μόνο μέσα από τη δουλειά του, που απέφευγε τους εντυπωσιασμούς και τα φώτα της δημοσιότητας. Ενας καλλιτέχνης που έζησε αθόρυβα κι έφυγε το ίδιο σιωπηλά. Στο πλευρό του, καθ’ όλη την περιπέτεια της υγείας του, βρισκόταν η πολυαγαπημένη του σύζυγος Χρυσούλα Ζώκα και ο γιος του Πάνος.

27 Νοε 2010

ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΜΥΝΕΣΘΑΙ

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ

Wikileaks: H Τουρκία βοηθά την Αλ Κάιντα στο Ιράκ και οι ΗΠΑ το PKK στην Τουρκία

Σε ενημέρωση των κυβερνήσεων της Βρετανίας, της Αυστραλίας, του Καναδά, της Δανίας, της Νορβηγίας και του Ισραήλ προχώρησε το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ λίγο πριν από την αναμενόμενη τις επόμενες ημέρες δημοσιοποίηση απόρρητων αμερικανικών εγγράφων από την Wikielaks. Σύμφωνα με μήνυμα που η οργάνωση έστειλε μέσω του Twitter, επικαλούμενη τοπικά μέσα ενημέρωσης, αμερικανοί διπλωμάτες ενημέρωσαν στελέχη των κυβερνήσεων των έξι χωρών για τη δημοσιοποίηση. Όπως είπαν πηγές που γνωρίζουν για τα τηλεγραφήματα του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών που έχει η Wikileaks, στη δημοσιοποίηση αναμένεται να περιλαμβάνονται χιλιάδες τηλεγραφήματα που μεταδίδουν πληροφορίες για καταγγελίες περί διαφθοράς πολιτικών στη Ρωσία, το Αφγανιστάν και άλλες χώρες της Κεντρικής Ασίας. Σύμφωνα με αυτές τις πηγές, οι καταγγελίες είναι αρκούντως σημαντικές για να προκαλέσουν αμηχανία σε ξένες κυβερνήσεις, ορισμένες από τις οποίες προετοιμάζονται για τις επιπτώσεις των αποκαλύψεων. Η καθημερινή εφημερίδα του Λονδίνου «al-Hayat» αναφέρει ότι στα υπό δημοσιοποίηση έγγραφα περιλαμβάνονται ορισμένα που δείχνουν ότι η Τουρκία βοήθησε την αλ- Κάιντα στο Ιράκ και η εφημερίδα «Washington Post» γράφει ότι οι ΗΠΑ έχουν υποστηρίξει το PKK, την κουρδική επαναστατική οργάνωση που έχει ξεκινήσει πόλεμο για την απόσχιση από την Τουρκία το 1984. Η ισραηλινή εφημερίδα «Haaretz» γράφει, επικαλούμενη ανώτατο ισραηλινό αξιωματούχο, ότι η αμερικανική πρεσβεία στο Τελ Αβίβ προειδοποίησε το ισραηλινό υπουργείο εξωτερικών ότι τα τηλεγραφήματα ενδέχεται να προκαλέσουν ανησυχία στις αμερικανοϊσραηλινές σχέσεις. Σύμφωνα πάντοτε με το μήνυμα της Wikileaks, στο Tweeter, η νέα δημοσιοποίηση θα είναι επτά φορές μεγαλύτερη από την αντίστοιχη του Οκτωβρίου για τον πόλεμο του Ιράκ που περιλάμβανε 400.000 έγγραφα του Πενταγώνου. Οι προηγούμενες δημοσιοποιήσεις της WikiLeaks, η οποία ιδρύθηκε από τον γεννημένο στην Αυστραλία, χάκερ, Τζούλιαν Ασάντζ, περιείχαν ευαίσθητες πληροφορίες σχετικά με τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, οι οποίες σύμφωνα με την αμερικανική κυβέρνηση, έχουν θέσει σε αμφισβήτηση την εθνική ασφάλεια και σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου εξωτερικών έχει δηλώσει ότι η Ουάσιγκτον έχει ειδοποιήσει ξένες κυβερνήσεις σχετικά με την πιθανή δημοσιοποίηση των εγγράφων.
Και για Ελλάδα
Έγγραφα που "μπορεί να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και θα καταδεικνύουν αυξημένη παρεμβατικότητα στα ελληνικά πολιτικά και αμυντικά πράγματα κατά την περίοδο 2006-2009", περιλαμβάνονται στις αποκαλύψεις του site Wikileaks τα οποία θα δημοσιευθούν τις επόμενες ώρες, αναφέρουν πηγές του ΥΠΕΞ. Στα έγγραφα, σύμφωνα με όσα έχουν γνωστοποιήσει οι Αμερικανοί στην ελληνική πλευρά, εμφανίζονται οι ΗΠΑ να παρεμβαίνουν σε ότι αφορά την ελληνορωσική προσέγγιση της εποχής από την τότε κυβέρνηση Καραμανλή, να υποδαυλίζουν την τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο για να πιέσουν την ελληνική κυβέρνηση, να τοποθετούνται αρνητικά για το σκοπιανό και γενικά να δρουν "σε βάρος των ελληνικών συμφερόντων".

26 Νοε 2010

ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ

Αγώνες αναβλήθηκαν λόγω έλλειψης πετρελαίου

Για το σαββατοκύριακο ήταν προγραμματισμένοι οι περιφερειακοί κολυμβητικοί αγώνες στο κλειστό κολυμβητήριο του Καρπενησίου. Οι αγώνες, όμως, δεν θα πραγματοποιηθούν τελικά, επειδή ο προμηθευτής πετρελαίου αρνήθηκε να γεμίσει τις δεξαμενές αν πρώτα δεν έπαιρνε τα χρήματα που του οφείλονταν από προηγούμενες παραδόσεις. Ο διοργανωτής των αγώνων, Κολυμβητικός Όμιλος Καρπενησίου, αναγκάστηκε να προσφύγει στον εισαγγελέα ενώ ως προσωρινή λύση για τη διεξαγωγή τους προκρίθηκε η λύση της Λαμίας. Εικόνα διάλυσης έχει πια η Ελλάδα και όμως κάποιοι συνεχίζουν να είναι καρφωμένοι στις γλυκές καρέκλες της εξουσίας.

ΤΙΜΗ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

Die Alive

ΜΙΑ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΑ ΑΓΑΠΗΣΑ

Καλό Σαββατοκύριακο














ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΙΑΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΤΟΣΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

Περισσότερα από 100 χρόνια παρέμειναν στον βυθό

Ένας θησαυρός ανακαλύφθηκε στο βυθό της Βαλτικής Θάλασσας . Έπειτα από 150 χρόνια στο βυθό, 168 μπουκάλια από την παλαιότερη σαμπάνια του κόσμου αναζητούν αγοραστές πρόθυμους να διαθέσουν τουλάχιστον 50.000 ευρώ για το καθένα! Πρόκειται για σαμπάνιες Veuve Clicquot και Juglar, οι οποίες "κοιμόντουσαν" άριστα στα βάθη της Βαλτικής, καθώς όπως αναφέρουν οι οινολόγοι που είχαν τη ευκαιρία να τις δοκιμάσουν αποφάνθηκαν ότι είναι κατάλληλη για κατανάλωση. Ωστόσο μόλις 40 με 50 μπουκάλια βρίσκονται σε άριστη κατάσταση. Το πολύτιμο κιβώτιο ανακαλύφθηκε το περασμένο καλοκαίρι κοντά στους νήσους Άλαντ, μιας ημι-αυτόνομης περιοχής της Φινλανδίας. Τα συγκεκριμένα νησιά έως τώρα ήταν γνωστά κρουαζιέρες που διοργάνωναν στα νερά τους Σουηδοί και Φιλανδοί, για να επωφεληθούν από το αφορολόγητο των αλκοολούχων ποτών που ισχύει στην περιοχή.

Απαγορευμένα προϊόντα στα σχολεία

Πάνω από τα μισά κυλικεία σχολείων (το 57%) πωλούν είδη πέραν των επιτρεπόμενων, από τις Υγειονομικές Διατάξεις, όπως σφολιατοειδή, σοκολατοειδή, αναψυκτικά, σνακ, τσίχλες, τσιπς, ροφήματα (καφέδες), σάντουιτς με ακατάλληλο περιεχόμενο κ.ά. Τα προϊόντα αυτά απαγορεύεται να διατίθενται σε παιδιά, καθώς θεωρούνται επιβλαβή για την υγεία και την ανάπτυξή τους και υπεύθυνα για την παχυσαρκία των μαθητών, η οποία έχει φτάσει σε ανησυχητικά επίπεδα. Και σαν να μη φτάνουν όλα αυτά, οι εργαζόμενοι στα κυλικεία δεν τηρούν βασικούς κανόνες υγιεινής, όπως να φορούν γάντια μίας χρήσης και κατάλληλες στολές, δεν έχουν βιβλιάρια υγείας, ενώ στα ψυγεία δεν υπάρχουν τα απαραίτητα θερμότερα, ούτε γίνεται έλεγχος για τη σωστή λειτουργία τους. Το περισσότερο ανησυχητικό είναι πάντως ότι τα ελληνόπουλα εμφανίζονται εθισμένα στις τροφές που βλάπτουν την υγεία τους, και έτσι ακόμη και όταν το κυλικείο του σχολείου τούς προσφέρει φρούτα, σαλάτες, γάλα, ρυζόγαλο, φυσικούς χυμούς, τα… αποφεύγουν και προτιμούν να πηγαίνουν στα κοντινά καταστήματα και να παίρνουν τσιπς και σάντουιτς που συνήθως περιέχουν μεγάλες ποσότητες από λιπαρές ουσίες, γλυκίσματα, παγωτά κ.ά. Ετσι φτάσαμε η χώρα μας να έχει το τρίτο μεγαλύτερο ποσοστό (31%) υπέρβαρων παιδιών στην Ευρώπη μετά την Ιταλία και την Ισπανία. Γι’ αυτό άλλωστε τον λόγο και η Νομαρχία Ανατ. Αττικής επισημαίνει ότι, πέρα από τους ελέγχους στα κυλικεία, η αντιμετώπιση του προβλήματος απαιτεί σωστή διατροφική διαπαιδαγώγηση παιδιών και γονέων.
Οδηγίες Συμβουλές για τους γονείς
  • Με απόφαση της αρμόδιας Σχολικής Επιτροπής του σχολείου, να συγκροτήσουν Επιτροπή Ελέγχου λειτουργίας του σχολικού κυλικείου.
  • Να προσέξουν τις διατροφικές συνήθειες της οικογένειας, ώστε να μην οδηγούνται τα παιδιά στην κατανάλωση βλαβερών προϊόντων.
  • Να ρωτούν σε καθημερινή βάση τα παιδιά τι έφαγαν στο σχολείο και να τα συμβουλεύουν.
  • Η καλύτερη λύση είναι οι γονείς να εφοδιάζουν το παιδί με τρόφιμα από το σπίτι.
  • Τα παιδιά ακολουθούν τις συνήθειες των γονέων. Ας προσέχουν και αυτοί τι τρώνε, βάζοντας παράλληλα στη ζωή τους τη σωματική άσκηση.
Τι επιτρέπεται να πωλούν τα σχολικά κυλικεία
Με βάση την Υγειονομική Διάταξη για τους κανόνες υγιεινής και τον καθορισμό των προϊόντων που διατίθενται, τα κυλικεία δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων (δημοτικών, γυμνασίων, λυκείων, ημερήσιων και νυχτερινών) επιτρέπεται να πωλούν:
1 Σάντουιτς-τοστ, με ψωμί ολικής αλέσεως ή λευκό, τυρί, γαλοπούλα, ντομάτα, χωρίς μαγιονέζα και χωρίς βούτυρο.
2 Απλά αρτοσκευάσματα (φρυγανιές, αρτίδια, φραντζολάκια, σησαμένια κουλούρια, παξιμάδια, κριτσίνια), σε ατομική συσκευασία (μέχρι 50g).
3 Σταφιδόψωμο, μουστοκούλουρα, σε ατομική συσκευασία (έως 60g).
4 Μπισκότα απλά, χωρίς γέμιση, σε ατομική συσκευασία (έως 60g), η περιεκτικότητα των οποίων σε trans λιπαρά δεν πρέπει να υπερβαίνει το 2% των ολικών λιπιδίων.
5 Τυρόπιτα – σπανακόπιτα (έως 200g) με τυρί φέτα ή κασέρι.
6 Γιαούρτι, χωρίς συνθετικές γλυκαντικές ουσίες.
7 Φρέσκα φρούτα, καλά πλυμένα και σε ατομική συσκευασία.
8 Ξερά φρούτα, σε ατομική συσκευασία (έως 50 g).
9 Γάλα χαμηλό σε λιπαρά, πλήρες ή με κακάο, χωρίς συνθετικές γλυκαντικές ουσίες.
10 Ρυζόγαλο, κρέμα χωρίς προσθήκη άλλων συστατικών και σε συσκευασία έως 150ml.
11 Φυσικούς χυμούς φρούτων (100% χυμός), χωρίς πρόσθετη ζάχαρη, σε ατομική συσκευασία (έως 330 ml).
12 Εμφιαλωμένο νερό του 0,5 λίτρου.

Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού παρέπεμψε ο Ρόβλιας τους παραγωγούς

Στον Πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, κ. Δημήτριο Κυριτσάκη, παρέπεμψε ο Υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Ντίνος Ρόβλιας, ψήφισμα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλλιέργειας Παραγωγής και Εμπορίας Ακτινιδίων Άρτας, στο οποίο περιέχονται καταγγελίες για τη λειτουργία καρτέλ στην αγορά ακτινιδίων, που ενεργεί σε βάρος των παραγωγών.

Στους Σοβιετικούς οι ευθύνες για τη σφαγή στο Katyn

Η ρωσική κάτω βουλή εξέδωσε σήμερα ψήφισμα, με το οποίο παραδέχεται ότι οι σφαγές 20.000 Πολωνών αξιωματικών το 1940 στο Katyn κι ενώ μαινόταν ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος, έγιναν υπό τις άμεσες διαταγές του τότε ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης, Ιωσήφ Στάλιν. Με το ψήφισμα αυτό δίνεται ένα τέλος στην πολύχρονη διαμάχη ανάμεσα στη Μόσχα και τη Βαρσοβία σχετικά με το ποιος ήταν υπεύθυνος για τη γενοκτονία του Katyn. Για δεκαετίες, προτού ακόμη καταρρεύσει το κομμουνιστικό καθεστώς στην Ρωσία, οι Σοβιετικοί χρέωναν τη σφαγή του Katyn στους Γερμανούς, μια θεωρία που αργότερα ανατράπηκε, καθώς ιστορικές πηγές απέδιδαν το έγκλημα στην NKVD, τη διαβόητη μυστική αστυνομία του Στάλιν.

«Aνάδειξη» του τεμένους Βαγιαζήτ

Φαίνεται ότι στην ακριτική Θράκη έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα σε σχέση με τις υποδομές, έχουν διαπρέψει οι τοπικοί παράγοντες στην αναπτυξιακή πολιτική και στην πρόταξη των ελληνικών αρχαιοτήτων και του φυσικού κάλλους της περιοχής και αποφάσισαν να κοιτάξουν και όσα έχουν «παραμελήσει». Έτσι, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έδωσε προ ημερών το «πράσινο φως» για την «ανάδειξη» του τεμένους Βαγιαζήτ, στο Διδυμότειχο. Όχι, δεν προσδιόρισαν αν θα το παραχωρήσουν για λατρευτικούς σκοπούς... Προς το παρόν τουλάχιστον. Τα συγχαρητήριά μας στους ανθρώπους που ενδεχομένως να βλέπουν μπροστά και να μας προετοιμάζουν όλους μας για μια νέα πολυπολιτισμική οθωμανική περίοδο.

Έλληνας μπλόγκερ κερδίζει τον ΟΗΕ ενώ το κράτος απουσιάζει

Την εγκατάλειψη του ζητήματος της γλώσσας και της ταυτότητας, σηματοδοτεί ο χειρισμός από την Αθήνα του θέματος που προέκυψε με την κατοχύρωση του προσδιορισμού «Macedonian» για τη γλώσσα της ΠΓΔΜ στην υπηρεσία ορολογίας του ΟΗΕ. Η Αθήνα ουδέποτε επεχείρησε να παρέμβει στον ΟΗΕ από το 1993 που υπήρξε η καταγραφή στην υπηρεσία UNTERM και χρειάστηκε η παρέμβαση ενός απλού πολίτη για να καταδειχθεί ότι υπήρχαν δυνατότητες ανατροπής του δυσάρεστου αυτού «τετελεσμένου» υπέρ της σκοπιανής πλευράς. Ενας Ελληνας μπλόγκερ και ενεργός πολίτης πληροφορήθηκε τυχαία για την ύπαρξη της συγκεκριμένης επίμαχης αναφοράς στην υπηρεσία του ΟΗΕ. Με email στη συγκεκριμένη υπηρεσία στις 11 Νοεμβρίου (13.30 ώρα Ελλάδας) ζητεί να πληροφορηθεί για ποιο λόγο υπάρχει η αναφορά «Macedonian» στη γλώσσα και όχι το «language: of the former Yugoslav Republic of Mace-donia», όπως δηλαδή αναφέρεται και στον προσδιορισμό της εθνικότητας των πολιτών της χώρας. «Θα ήθελα να ενημερωθώ εάν η αναφορά σε ''μακεδονική'' γλώσσα βασίζεται σε επίσημα έγγραφα ή αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών» ανέφερε στο email του ο συγκεκριμένος πολίτης, προσθέτοντας ότι εάν δεν υπάρχει επίσημη ρύθμιση για τον χαρακτηρισμό της γλώσσας της ΠΓΔΜ ως «μακεδονικής», θα περιμένει για την «αντικατάστασή της άμεσα με τον κατάλληλο όρο ...». Ζητεί μάλιστα από τη συγκεκριμένη υπηρεσία του ΟΗΕ το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει τα στοιχεία της επικοινωνίας τόσο προς το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών όσο και προς τη διεύθυνση Διεύρυνσης της ΕΕ. Η απάντηση από την υπηρεσία του ΟΗΕ φθάνει μερικές ώρες αργότερα στις 11 Νοεμβρίου 15.40 (τοπική ώρα): «Κύριε Π....Ευχαριστούμε για την επικοινωνία. Το λάθος έχει διορθωθεί στο UNTERM και μπορείτε να δώσετε αντίγραφα αυτής της απάντησης σε κάθε ενδιαφερόμενο μέρος. Τμήμα Αιτημάτων Ορολογίας, Κεντρικά Γραφεία των Ηνωμένων Εθνών». Ο συγκεκριμένος πολίτης ενημέρωσε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών, τα γραφεία του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών. Ομως η «χαρά» δεν κράτησε πολύ. Επειτα από παρεμβάσεις της σκοπιανής πλευράς, και ενώ είχε αφαιρεθεί ο προσδιορισμός «μακεδονική» για τη γλώσσα, εμφανίζεται ξαφνικά συμπληρωμένη με το former Yugoslav Republic of Macedonia εντός παρενθέσεως.

Πολιτοφυλακή στις Θερμοπύλες

"Έχουμε κάνει ομάδες περιφρούρισης και κάθε βράδυ περιπολούμε με τις καραμπίνες στα χέρια. Μόνο έτσι πλέον μπορούμε να προστατευθούμε, αφού δεν υπάρχει αστυνόμευση", δηλώνει οργισμένος ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Θερμοπυλών, Ανδρέας Μακρής. Το τελευταίο χρονικό διάστημα οι διαρρήκτες έχουν ρημάξει την περιοχή, αφού κλέβουν χρήματα, κοσμήματα, κινητά, υπολογιστές, ηλεκτρικά και γεωργικά εργαλεία. "Έχω κάνει έγγραφο στην Αστυνομική Διεύθυνση, αλλά αστυνόμευση δεν έχουμε", σημειώνει ο πρόεδρος. Δεν είναι λίγοι οι κάτοικοι, που εν μέσω οικονομικής κρίσης, αναγκάστηκαν να πληρώσουν αδρά για να βάλουν συναγερμό, μήπως και γλιτώσουν...

Λουκέτο στο καθημερινό ΒΗΜΑ

Για τελευταία φορά θα κυκλοφορήσει σήμερα η καθημερινή έκδοση της εφημερίδας «Το Βήμα» όπως ανακοίνωσε ο εκδότης της Σταύρος Ψυχάρης στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ.Ο κ. Ψυχάρης μάλιστα δεν δεσμεύτηκε για την απορρόφηση και των 163 δημοσιογράφων που εργάζονται στο καθημερινό φύλλο σε άλλες εκδόσεις του ΔΟΛ. Πριν από λίγο πάντως φαίνεται να υπήρξε και πρόταση προς τους δημοσιογράφους να αποδεχτούν μείωση μισθών 10-15%, ανάλογα με την μισθολογική κλίμακα, ώστε να μην υπάρξουν απολύσεις.

Πτώση ρώσικης παραγωγής σιταριού

Στοιχεία για την φετινή σοδειά σιτηρών – τα οποία έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την παγκόσμια αφορά – έδωσε η ρωσίδα υπουργός Γεωργίας Ελένα Σκρίνικ. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η σοδειά σιτηρών στη Ρωσία το 2010 έπεσε κατά 38% σε σχέση με το 2009, στους 60,3 εκατομμύρια τόνους, λόγω της άνευ προηγουμένου ξηρασίας και των πυρκαγιών που έπληξαν τη χώρα. Το 2009 η σοδειά της Ρωσίας ήταν 97,1 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών συνολικά. Η σοδειά σιταριού - η Ρωσία ήταν ο τρίτος εξαγωγέας παγκοσμίως πέρυσι - μειώθηκε κατά περίπου ένα τρίτο στους 43,5 τόνους, σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας. Το 2009 η σοδειά σταριού ανερχόταν σε περίπου 58 εκατομμύρια τόνους.

ΣΕΔΗΚ για προώθηση του ελαιολάδου

Η προώθηση του Κρητικού ελαιολάδου. Η ανάδειξη του πολιτισμού της ελιάς. Η ανάδειξη των «Δρόμων της ελιάς» με στόχο την ανάπτυξη τουρισμού στην ενδοχώρα. Η προστασία των μνημειακών ελαιοδέντρων. Η αναγνώριση ως ΠΟΠ με την ενιαία ονομασία «Κρήτη» συνολικά του Κρητικού ελαιολάδου, είναι μερικοί από τους στόχους του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ) οι οποίοι επιβεβαιώθηκαν και στην πρώτη συνεδρίαση του νέου σχήματος του ΣΕΔΗΚ υπό τη μορφή Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου. Στην διάρκεια της συνεδρίασης έγινε και η εκλογή της 5/μελούς Εκτελεστικής Επιτροπής. Οι αντιπρόσωποι των Δήμων της Κρήτης που συμμετέχουν στον ΣΕΔΗΚ ομόφωνα εξέλεξαν ως πρόεδρο της Εκτελεστικής Επιτροπής τον κ. Γιώργο Μαρινάκη, Δήμαρχο Ρεθύμνης ο οποίος είναι και πρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΕΔΗΚ με την μορφή ΝΠΙΔ όπως λειτουργεί μέχρι σήμερα. Αντιπρόεδρος εξελέγη ο κ.Φαν. Οικονομάκης, δήμαρχος Ρούβα, ενώ μέλη της Επιτροπής εξελέγησαν από τον Νομό Ηρακλείου ο κ.Χάρης Ροδιτάκης δήμαρχος Επισκοπής, από τον Νομό Χανίων ο κ.Ευαγ. Σαματάς αντιδήμαρχος Δήμου Χανίων και από τον Νομό Λασιθίου ο κ.Νίκος Αφορδακός μέλος του ΔΣ του Δήμου Αγίου Νικολάου. Αναπληρωματικοί εξελέγησαν οι κ.κ. Στέφανος Σημαντήρας δήμαρχος Κουρητών και Βασίλειος Κλάδος μέλος ΔΣ Δήμου Ηρακλειου.

25 Νοε 2010

ΔΕΙΞΕ ΣΕΒΑΣΜΟ

Tomorrow Belongs To Me

Λέσχη Bilderberg

Παγωμένες οι τιμές κρέατος

Σημαντικά μειωμένες εμφανίζονται οι πρόσοδοι των κτηνοτρόφων και των πτηνοτρόφων από την πώληση κρέατος, κατά το δεκάμηνο του 2010 (περίοδος Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2010), σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του αρμόδιου οργανισμού του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του ΕΛΟΓΑΚ. Βάσει των στοιχείων του ΕΛΟΓΑΚ, οι παραγωγοί των βασικών ειδών κρέατος είδαν το εισόδημά τους να μειώνεται μέσα στο 2010, σε σύγκριση με το περασμένο έτος. Αυτό που αξίζει ν’ αναφερθεί είναι ότι για το χοιρινό κρέας η ανώτερη τιμή εντός του 2009 ήταν 2 ευρώ το κιλό, ενώ το τρέχον έτος 1,8 ευρώ, για το πρόβειο, ενώ τον Αύγουστο του 2009 ο παραγωγός εισέπραξε 7,5 ευρώ ανά κιλό, η αντίστοιχη ανώτερη τιμή δεν ξεπέρασε τα 6,11 ευρώ μέσα στο 2010. Ίδια η εικόνα και στο γίδινο κρέας, με ανώτερη τιμή παραγωγού τα 7 ευρώ το κιλό το 2009 και τα 5 ευρώ/κιλό το 2010, ενώ στο κοτόπουλο οι τιμές το 2010 δεν ξεπέρασαν τα 1,8 ευρώ/κιλό, το 2009 έφτασαν τα 2 ευρώ. Τέλος, στη γαλοπούλα το περασμένο έτος ο παραγωγός εισέπραξε στην καλύτερη των περιπτώσεων 5,5 ευρώ και μόλις 5 ευρώ το 2010.

Οι Έλληνες στην Πλατεία Βάθη

Με συνθήματα «Φύγετε από την Ελλάδα, είστε ανεπιθύμητοι» και «Φτάνει πια», οι κάτοικοι της Πλατείας Βάθη, διατράνωσαν σήμερα νωρίς το απόγευμα τη θέλησή τους να προστατέψουν τη γειτονιά τους από τις ορδές της παγκόσμιας διακυβέρνησης. Η συγκέντρωση που έγινε σε ώρα αιχμής και τράβηξε την προσοχή των περαστικών, πολλοί εκ των οποίων σταμάτησαν και συνομίλησαν με τους κατοίκους, παίρνοντας και το υλικό που αυτοί μοίραζαν. Σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής, η κατάσταση στην Πλατεία Βάθη έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο, λόγω της παρουσίας πολύ μεγάλου αριθμού λαθρομεταναστών από χώρες του Τρίτου Κόσμου. Οι λαθρομετανάστες, καταστρέφουν την Πλατεία, ενώ πρωταγωνιστούν σε ανθρωποκτονίες, κλοπές και διαρρήξεις οικιών και καταστημάτων, ληστείες, βιασμούς και διακίνηση ναρκωτικών. Η αστυνομία, που ήταν σήμερα παρούσα στην συγκέντρωση των κατοίκων με διμοιρίες ΜΑΤ, μοτοσικλετιστές και αστυνομικούς με πολιτικά, αδιαφορεί εντελώς για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή, ενώ είναι ιδιαίτερα επιφυλακτική, λόγω των πιέσεων που δέχεται, όταν βρίσκεται αντιμέτωπη με αλλοδαπούς, ώστε να μην κατηγορηθεί για «ρατσισμό».

Πλαστικός εφιάλτης

Βραδυφλεγής βόμβα κρύβεται ανάμεσα στα πλαστικά σκεύη, τις κονσέρβες και τα αναψυκτικά, τα οποία, σύμφωνα με τους επιστήμονες, εκλύουν μία επικίνδυνη ουσία-δηλητήριο απευθείας στις τροφές και στα υγρά. Σύμφωνα με νέες επιστημονικές μελέτες σε πειραματόζωα αλλά και σε ανθρώπους, η ουσία δισφαινόλη Α ευθύνεται για μια σειρά σοβαρών προβλημάτων υγείας, όπως αποβολές, μεταβολές στο ανοσοποιητικό σύστημα, εμφάνιση καρκίνου του μαστού και του προστάτη, παχυσαρκία, πρόωρη έναρξη της εφηβείας, ακόμη και για διαβήτη. Η ουσία - δηλητήριο κρύβεται στην οικογένεια των πλαστικών από την οποία παρασκευάζονται μπιμπερό, τάπερ, μπουκάλια νερού που χρησιμοποιούν οι αθλητές, πλαστικά μαχαιροπίρουνα, πλαστικά πιάτα, πλαστικά δοχεία, ακόμα και σφραγίσματα. Παράλληλα, υπάρχει στις εποξειδικές ρητίνες που επικαλύπτουν τα κουτάκια των αναψυκτικών και τις κονσέρβες. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας Τροφίμων, ωστόσο, δεν έχει πάρει ακόμα θέση για την επικινδυνότητα της δισφαινόλης Α, καθώς έχει επαναπαυθεί στο όριο των 50 μg/kg ημερήσιας πρόσληψης που είχε θεσπίσει η Ε.Ε. το 1986! Στα επιστημονικά φόρουμ έχουν ανάψει οι συζητήσεις, καθώς τα νέα επιστημονικά δεδομένα αποδεικνύουν ότι τα πλαστικά που χρησιμοποιούσαμε τόσα χρόνια άφοβα τόσο ως ενήλικες αλλά και ως βρέφη, πρέπει να μπουν εκ νέου στο μικροσκόπιο.

Το φυσικό ξανθό πουλάει

Στη Ρωσία, το φυσικό ξανθό µαλλί αποτελεί προνόµιο για ορισµένες γυναίκες. Όχι γιατί είναι πιο εντυπωσιακές ούτε επειδή οι άνδρες τις προτιµούν. Αλλά γιατί µπορούν να ενισχύσουν το πενιχρό εισόδηµά τους πουλώντας τις χρυσές τούφες τους. Καθώς τα εξτένσιον είναι η τελευταία τάση της µόδας στα µαλλιά, οι ανθρώπινες τρίχες έχουν ολοένα και µεγαλύτερη ζήτηση τατελευταία χρόνια στιςανεπτυγµένες χώρες. Διάσηµες και άσηµεςκυρίες του δυτικού κόσµου «επενδύουν» στο τριχωτό της κεφαλής τους πληρώνοντας αδρά στα κοµµωτήρια για µερικές έξτρα τούφες από φυσικό µαλλί. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνουν οι πελάτισσες στο χρώµα, το µήκος και την ποιότητα της τρίχας, ενώ για την προέλευση, ουδόλως ενδιαφέρονται. Τα σκουρόχρωµα µαλλιά από την Ινδία και την Κίνα διατίθενται σε µεγάλη αφθονία. Όμως τα φυσικά ξανθά µαλλιά ξεχωρίζουν αφενός για τη σπανιότητά τους καιαφετέρου επειδή, αν βαφτούν, µπορούν να δώσουν όλους τους φυσικούς τόνους. Για όλους αυτούς τους λόγους, καιακόµη περισσότερο γιατί υπάρχουν γυναίκες διαθέσιµες να πουλήσουν τα µαλλιά τους έναντι λίγωνευρώ, στιςφτωχογειτονιές της Κεντρικής Ρωσίας ανθείη βιοµηχανία, το εµπόριο και η εξαγωγή φυσικών µαλλιών.

Το ασύρματο δίκτυο σκοτώνει τα δέντρα

Το ασύρματο Ίντερνετ «αρρωσταίνει» τα δέντρα, προκαλώντας σημαντικές ανωμαλίες στην ανάπτυξή τους. Σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων, η ακτινοβολία που εκπέμπουν τα ασύρματα δίκτυα (Wi-Fi) είναι ιδιαίτερα επιβλαβής για τα δέντρα και τα φυτά που βρίσκονται μέσα στον αστικό ιστό. Ερευνητές του Πανεπιστημίου Wageningen στην Ολλανδία απέδειξαν ότι η «ασθένεια του Wi Fi» πλήττει όλα τα φυλλοβόλα δέντρα στον δυτικό κόσμο, προκαλώντας αιμορραγία και ρωγμές στο φλοιό τους. Την έρευνα είχε παραγγείλει ο δήμαρχος της πόλης Alphen aan den Rijn, μετά τον εντοπισμό «ανεξήγητων ανωμαλιών» στα δέντρα της περιοχής. Οι επιστήμονες απέκλεισαν το ενδεχόμενο τα δέντρα να έχουν προσβληθεί από κάποια ασθένεια και διαπίστωσαν, έπειτα από συστηματική παρατήρηση, ότι τα ασύρματα δίκτυα «ενοχοποιούνται» για την κατάσταση. Πρόσθετες έρευνες διαπίστωσαν ότι το φαινόμενο αυτό έχει εμφανιστεί σε όλο τον δυτικό κόσμο. Στην Ολλανδία, περίπου το 70% των δέντρων στις αστικές περιοχές παρουσιάζουν τα ίδια συμπτώματα, σε σύγκριση με το 10% που είχε καταγραφεί πριν από πέντε χρόνια. Αντιθέτως, τα δέντρα που βρίσκονται στα δάση - όπου δεν υπάρχει κάλυψη Wi Fi - επηρεάζονται ελάχιστα ή καθόλου. Εκτός από τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία που δημιουργούν τα ασύρματα δίκτυα LAN και τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, την κατάσταση επιβαρύνουν και οι ρύποι που εκπέμπουν τα αυτοκίνητα. Οι επιστήμονες εξέτασαν 20 δέντρα (μελίες) τα οποία εξέθεσαν επί τρεις μήνες σε διάφορες πηγές ακτινοβολίας. Όσα βρίσκονταν εντός εμβέλειας δικτύου Wi-Fi υπέστησαν χρωματικές αλλοιώσεις στα φύλλα τους, οι οποίες προκλήθηκαν από τη νέκρωση της άνω και κάτω επιδερμίδας τους. «Αυτό οδηγεί σταδιακά στο θάνατο των συγκεκριμένων τμημάτων των φύλλων», διαπίστωσαν οι επιστήμονες. Παράλληλά, η έρευνα κατέδειξε ότι η ακτινοβολία των ασύρματων δικτύων μπορεί να αναστείλει την ανάπτυξη των καλαμποκιών.

Τέσσερις σαρκοφάγους έφερε στο φως η ανασκαφή

Νέες ταφές του Δημόσιου Σήματος, συγκεκριμένα τέσσερις σαρκοφάγους που χρονολογούνται από το τρίτο τέταρτο του 4ου αιώνα π.Χ., έφερε στο φως η αρχαιολογική έρευνα σε οικόπεδο της οδού Μυκάλης 66-68 απέναντι από τον Κεραμεικό. Γιατί η περίφραξη γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού δεν σημαίνει κατ' ανάγκην ότι αποτελεί και το όριο του επίσημου νεκροταφείου της Αρχαίας Αθήνας, του περίφημου Δημοσίου Σήματος, όπου ενταφιάζονται οι επιφανείς πολίτες. Αντιθέτως, οι ανασκαφές στη γύρω περιοχή αποκαλύπτουν διαρκώς νέους τάφους, οι οποίοι ανήκουν στο νεκροταφείο. Στην προκειμένη περίπτωση μάλιστα, όπως αναφέρει Το Βήμα, η μία από τις τέσσερις ταφές ήταν ασύλητη, ενώ όλες οι άλλες περιελάμβαναν σκελετικό υλικό. Οι τάφοι βρίσκονται σε περίβολο, γεγονός που ενδεχομένως σημαίνει την ταφή οικογένειας, ενώ μεταξύ των ευρημάτων ήταν μια επιτύμβια λήκυθος και ένα μεγάλο επιτύμβιο λιοντάρι (μήκους 2 μ. και ύψους 1,5 μ.) και τα δύο μαρμάρινα. Η ύπαρξη του λέοντος δείχνει ότι συνόδευε την ταφή επιφανούς νεκρού. Το σύνολο βρίσκεται σε έναν από τους αρχαίους παράδρομους του Δημόσιου Σήματος με πλάτος 3 μέτρα, καθώς εντοπίστηκαν και τα αναλλήμματά του. Το οικόπεδο, πάντως, θα απαλλοτριωθεί σύμφωνα με απόφαση του ΚΑΣ, καθώς μάλιστα το υπουργέιο Πολιτισμού στοχεύει στην αναβάθμιση της περιοχής και στην ενοποίηση του Κεραμεικού με την Ακαδημία Πλάτωνος.

Καρδιακή επιδημία

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η πιο συχνή καρδιακή αρρυθμία, η κολπική μαρμαρυγή, αναμένεται να εξελιχθεί σε επιδημία. Όπως αναφέρει η καρδιολογική μελέτη «Framingham», ένας στους τέσσερις άνδρες και γυναίκες άνω των 40 ετών, κινδυνεύουν να εμφανίσουν κολπική μαρμαρυγή. Η ασθένεια αυτή αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας και εμβολών, μεταξύ των οποίων και του εγκεφαλικού επεισοδίου. Ένα στα έξι εγκεφαλικά επεισόδια παρουσιάζεται σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Αnnals of Internal Medicine». Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 20 ετών, οι εισαγωγές σε νοσοκομείο λόγω κολπικής μαρμαρυγής, με βάση νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Epidemiology», αυξήθηκαν κατά 66%, εξαιτίας της γήρανσης του πληθυσμού, της αυξανόμενης συχνότητας χρόνιων καρδιακών νόσων και της καλύτερης διάγνωσης μέσω συσκευών περιπατητικής καταγραφής του καρδιακού ρυθμού. Ωστόσο, η ύπαρξη της ασθένειας συχνά διαπιστώνεται μόνο μετά την εμφάνιση μιας συνδεόμενης με αυτήν επιπλοκής, όπως εμβολικού επεισοδίου ή καρδιακής ανεπάρκειας.

Ταρίφα περαίωσης για τους αγρότες

Είπαμε να λέμε yes man στο ΔΝΤ, αλλά αυτό που κάνατε στους αγρότες μας είναι μεγάλη βλακεία. Ανεξάρτητα από το αν ένας αγρότης έχει δέκα, εκατό ή χίλια ζώα και μόνο το γεγονός ότι έχει βιβλία τρίτης κατηγορίας, του ήρθε περαίωση πέντε χιλιάδες ευρώ …ταρίφα... Είναι δυνατόν τέτοια προχειρότητα; Είναι δυνατόν να φέρεστε με τέτοια αναλγησία προς τον αγροτικό κόσμο, όταν αυξάνονται οι ζωοτροφές μήνα με το μήνα και η τιμή του γάλακτος στον παραγωγό…πέφτει; Πως θα ενισχυθεί η ελληνική ύπαιθρος;

H λύκαινα του Δομοκού

Μόλις δύο ετών και διανύει καθημερινά πάνω από 40 χιλιόμετρα. Τρέχει επικεφαλής της ομάδας της, συμβάλλει στην ανατροφή και στην εκπαίδευση των μικρών, παραμονεύει στο σκοτάδι τα θηράματά της και μέσα σε τουλάχιστον 10 ημέρες έχει περιοδεύσει στην «επικράτειά» της, η οποία, ούτε λίγο ούτε πολύ, περιλαμβάνει 450 τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους, υψιπέδων, βουνοπλαγιών και λιβαδιών. Και όλα αυτά τα απολύτως φυσιολογικά και καθημερινά για εκείνη περνούν με ένα απλό σήμα ραδιοεντοπισμού από το ειδικό κολάρο που περιβάλλει τον λαιμό της στις συσκευές καταγραφής της ομάδας βιολόγων που έχουν αναλάβει να προφυλάξουν την απρόσκοπτη μετακίνησή της στα βουνά της Στερεάς Ελλάδας. Η λύκαινα για την οποία γίνεται λόγος είναι το ζώο που επελέγη από την ομάδα «Καλλιστώ», την περιβαλλοντική οργάνωση για την άγρια ζωή και τη φύση, προκειμένου να συμβάλει με την καθημερινή συμπεριφορά της στην προστασία των πληθυσμών των ομοίων της στην ευρύτερη περιοχή του Δομοκού, από όπου τα αμέσως επόμενα χρόνια θα διέρχονται ένας νέος αυτοκινητόδρομος και μια νέα γραμμή τρένου υψηλής ταχύτητας.
«Κατάσκοπος» της αγέλης της
Εδώ και μερικούς μήνες, μετά την ολιγόωρη σύλληψή της από τους βιολόγους της ομάδας «Καλλιστώ» προκειμένου να περιβληθεί τον ειδικό μηχανισμό σε σχήμα κολάρου για τον εντοπισμό της, η λύκαινα είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Δίνει άθελά της τα πλέον πολύτιμα δεδομένα για τις συνήθειες των υπόλοιπων ζώων της αγέλης της. Σκοπός αυτής της παρατήρησης και της καταγραφής είναι η διέλευση των δύο νέων συγκοινωνιακών γραμμών, η κατασκευή των οποίων έχει δρομολογηθεί στην περιοχή, να επηρεάσει στο ελάχιστο κυρίως την επικοινωνία και την αναπαραγωγή των λύκων της συγκεκριμένης περιοχής, οι οποίοι, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής του προγράμματος κ. Γιώργος Ηλιόπουλος, «δεν ξεπερνούν αριθμητικά τα 12 άτομα,χωρισμένα σε δύο αγέλες των πέντε και των επτά ατόμωναντίστοιχα». Η πρώτη αγέλη είναι εκείνη στην οποία ανήκει και η λύκαινα. «Είναι ένα από τα δύοενήλικα θηλυκά της αγέλης, το άτομο που στη δική μας ορολογία αναφέρεται ως βοηθός ή τροφός δίπλα στη λύκαινα μητέρα. Στην αγέλη ανήκουν επίσης ένα αρσενικό και δύο μικρά, καρπός του ζευγαριού». Η αγέλη κινείται εντός της περιοχής που ορίζεται από τα υψώματα της Λαμίας και τον Δομοκό, στα νότια και ανατολικά, ως την Ανάβρα Καρδίτσας και το χωριό Σμόκοβο, στα βόρεια και τα δυτικά. «Η επικράτεια αυτή ξεπερνά τα 450 τετραγωνικά χιλιόμετρα, την οποία κατορθώνουν να "επισκεφθούν" ολόκληρη, από τη μία άκρη στην άλλη, μέσα σε περίπου 10 ημέρες. Είναι εντυπωσιακό ότι καθημερινάη αγέλη διανύει τουλάχιστον 40-50 χιλιόμετρα, κυρίως για την αναζήτηση τροφής» τονίζει ο κ. Ηλιόπουλος. Και με αυτή την ευκαιρία η «Καλλιστώ» διαπιστώνει ότι, είτε λόγω της ελαχιστοποίησης των άγριων, χορτοφάγων θηραμάτων είτε λόγω των αβλεψιών και των άστοχων επιλογών των κτηνοτρόφων, οι λύκοι τρέφονται κυρίως με ζώα των κοπαδιών. «Γίναμε και οι ίδιοι μάρτυρες μιας τέτοιας επίθεσης. Τοποθετώνταςμέσα στη νύχτα και πριν από λίγες εβδομάδεςειδικές παγίδες σύλληψηςστην περιοχή του Δομοκού, διαπιστώσαμε ότι κάποιος κτηνοτρόφος είχε αφήσει ένα μεγάλο τμήμα του κοπαδιού του στο ύπαιθρογια να βοσκήσει. Η αγέλη εντόπισε,από απόσταση μάλιστα αρκετών χιλιομέτρων, το κοπάδι και επιτέθηκε. Μόνο η οχλαγωγία και ο φωτισμός που ανάψαμεαπέτρεψαν τη θανάτωση των αρνιών». Η βασική επιδίωξη πάντως του προγράμματος της ομάδας «Καλλιστώ» είναι να συμπεριληφθούν στην κατασκευή των δύο συγκοινωνιακών γραμμών έργα κατάλληλα ώστε να διατηρηθούν η επικοινωνία και η αναπαραγωγή ανάμεσα στους ολιγάριθμους πληθυσμούς.
Πράσινες γέφυρες σωτηρίας
«Ο λύκος είναι προστατευόμενο είδος και ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη διατήρηση του είδους, πέρα από εκείνους των ανθρωπογενών παρεμβάσεων,είναι να αποκόψεις ένα τμήμα των πληθυσμών του από τα άλλα.Ετσιμεγιστοποιούνται οι πιθανοί κίνδυνοι αποδεκατισμού του είδους λόγω μειωμένης αναπαραγωγής και επιδημιών.Οι συνέπειες βέβαια αυτές δεν θα είναι ορατές παρά μόνο ύστερα από μία ή δύο δεκαετίες από την ολοκλήρωση των έργων. Οι μετακινήσεις της λύκαινας, η καταγραφή των οποίων θα συνεχιστεί ως και τα μέσα του 2012, θα υποδείξει τις συνηθέστερες διαδρομές τους. Εκεί θα κατασκευαστούν δύο τουλάχιστον "πράσινες γέφυρες", υπέργεια δηλαδή περάσματα αρμονικά συνδεδεμένα με το φυσικό περιβάλλον, και επτά κάτω διαβάσεις, ενώ ήδη έχει προγραμματιστεί η κατασκευή "δίδυμων" διαβάσεων επάνω τόσο από τον αυτοκινητόδρομο όσο και από τη σιδηροδρομική γραμμή» . Πέρα από τη λύκαινα που έχει σημανθεί με το ειδικό κολάρο ραδιοεντοπισμού, η «Καλλιστώ» έχει τοποθετήσει σε διάφορα σημεία και περάσματα συσκευές ψηφιακής καταγραφής και φωτογραφικής αποτύπωσης των αγελών, καθώς και συσκευές ειδοποίησης και ασύρματης και εξ αποστάσεως παρατήρησης των ζώων.

24 Νοε 2010

Απαγορεύθηκε το κινητό τηλέφωνο στις ανύπαντρες γυναίκες

Το συμβούλιο μιας ομάδας χωριών στη βόρεια Ινδία απαγόρευσε στις ανύπαντρες γυναίκες να έχουν κινητό τηλέφωνο για να μην μπορούν να δημιουργήσουν σχέση με άνδρες διαφορετικής κάστας, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα ινδικής εφημερίδας. Το συμβούλιο του Μπαλιγιάν, στο κρατίδιο Ουτάρ Πραντές της βόρειας Ινδίας, αποφάσισε να λάβει το μέτρο αυτό επειδή 23 ζευγάρια το έσκασαν πέρυσι για να παντρευτούν χωρίς τη συγκατάθεση των γονιών τους. «Η συνέλευση είναι πεπεισμένη ότι τα ζευγάρια αυτά είχαν σχεδιάσει τη φυγή τους ύστερα από συνεννοήσεις μέσω κινητών τηλεφώνων», δήλωσε ένας αρχηγός του χωριού στην εφημερίδα Calcutta Telegraph. Τα έθιμα όσον αφορά τους γάμους είναι πολύ αυστηρά σε πολλές αγροτικές κοινότητες της Ινδίας, όπου οι διακρίσεις λόγω της κάστας ισχύουν ακόμα σε μεγάλο βαθμό, και μπορεί να φθάσουν ως το «έγκλημα τιμής». «Έγινε παράκληση σε όλους τους γονείς να φροντίσουν, ώστε οι ανύπαντρες κόρες τους να μην έχουν κινητό τηλέφωνο. Τα αγόρια μπορούν να χρησιμοποιούν κινητό τηλέφωνο αλλά μόνον υπό την επίβλεψη των γονιών τους», δήλωσε εκπρόσωπος της συνέλευσης.

Οι υπάλληλοι της Ε.Ε. κέρδισαν δικαστική μάχη για τις αυξήσεις των αποδοχών τους

Οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είχαν το δικαίωμα να περικόψουν τις αυξήσεις στις αποδοχές δεκάδων χιλιάδων υπαλλήλων της ΕΕ, πέρυσι, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, αποφάνθηκε σήμερα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Λουξεμβούργο. Η απόφαση αυτή αποτελεί νίκη για περίπου 40.000 αξιωματούχων, αλλά μπορεί να ενοχλήσει συναδέλφους τους σε πολλές εθνικές κυβερνήσεις, οι οποίοι απολύονται ή βλέπουν τις αποδοχές τους να μειώνονται εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Βάσει κανονισμών, το προσωπικό της ΕΕ θα έπρεπε να είχε λάβει από τον Ιούλιο του 2009 ετήσια αύξηση των αποδοχών κατά 3,7%. Οι κυβερνήσεις έδωσαν αύξηση 1,85% και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βασιζόμενη σε έναν τρόπο υπολογισμού που καθορίζουν οι ευρωπαϊκές συνθήκες, προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. «Είμαστε ικανοποιημένοι με την απόφαση αυτή», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μάικλ Μαν. Οι μισθοί στην ΕΕ κυμαίνονται από 2.500 ευρώ καθαρά για ένα γραμματέα μέχρι 25.000 ευρώ για έναν Επίτροπο.

Ο παππούς και το Viagra

Λέει ο παππούς στον εγγονό "Θέλω να μου βρεις Viagra. Για κάθε χάπι εγώ θα σου... αφήνω ένα πεντοχίλιαρο κάτω από το μαξιλάρι σου."
Πάει λοιπόν ο εγγονός, βρίσκει ένα Viagra και το δίνει στον παππού. Την επόμενη μέρα κοιτάει κάτω από το μαξιλάρι και βλέπει ότι ήταν τίγκα στο πεντοχίλιαρο.
Τα μετράει, βλέπει ότι είναι 55 χιλιάδες και σκέφτεται ότι ο παππούς τα χασε από τη χαρά του και σκορπάει τη σύνταξη.
Πάει λοιπόν, τον βρίσκει και του λέει:
- "Αφού ρε παππού είπαμε ένα πεντοχίλιαρο για κάθε χάπι, τι ήταν αυτό που έκανες;".
- Κοίταξε, λέει ο παππούς, εγώ ένα πεντοχίλιαρο σου άφησα, τα υπόλοιπα είναι της γιαγιάς σου...