18 Ιαν 2010

Μεταρρυθμιστής και οπαδός της βιολογικής γεωργίας, δηλώνει o νέος Επίτροπος Γεωργίας της Ε.Ε. Ντάσιαν Τσιόλος

«Είμαι μεταρρυθμιστής και η νέα ΚΑΠ χρειάζεται μεταρρυθμίσεις», διατρανώνει ο υποψήφιος επίτροπος Γεωργίας Ντάτσιαν Τσιόλος λίγες μέρες, πριν την ανάληψη των καθηκόντων του στη θέση του επιτρόπου Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η… μετά Μπόελ εποχή, είναι πλέον γεγονός και ο νέος Ρουμάνος Eπίτροπος λίγο πριν αναλάβει τα καθήκοντά του (αρχές του Φλεβάρη), δηλώνει υπέρ της διατήρησης των άμεσων ενισχύσεων. «Οι ενισχύσεις διαδραματίζουν ένα σημαντικό και συγκεκριμένο ρόλο. Σταθεροποιούν το εισόδημα των αγροτών και για αυτό πρέπει να διατηρηθούν», είπε ο κ. Τσιόλος κατά την τρίωρη ακρόασή του ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου.
Ο υποψήφιος Επίτροπος υποβλήθηκε σε τρίωρη διαδικασία ακρόασης, στην προετοιμασία της οποίας καταγράφηκε έντονη παρουσία του μέλους της Επιτροπής Γεωργίας κ. Δανέλλη με διατύπωση ερωτήσεων που κάλυπταν ένα ευρύ φάσμα γεωργικού ενδιαφέροντος, από τη δομή της μελλοντικής ΚΓΠ, τη στήριξη των παραγωγών και τη χρηματοδότηση της ΚΓΠ μετά το 2013 μέχρι την αντιμετώπιση των προκλήσεων που απορρέουν από τη λειτουργία της αγοράς και της αγροδιατροφικής αλυσίδας, την αστάθεια στις αγορές και την οικονομική κρίση.
Στις απαντήσεις του κατά τη διαδικασία ακρόασης ο κ. Τσιόλος τάχθηκε υπέρ
1. της διατήρησης των άμεσων ενισχύσεων, αλλά με νέα δικαιότερη για τα νέα κράτη μέλη και ορισμένες περιοχές κατανομή, με στόχο τη σταθεροποίηση του εισοδήματος του παραγωγού και τη διατήρηση του παραγωγικού δυναμικού της ΕΕ,
2. της ρύθμισης των αγορών αλλά με σύγχρονους μηχανισμούς, όπως η δημιουργία ταμείου εγγύησης του γεωργικού εισοδήματος στην περίπτωση που κάποιος κλάδος πλήττεται ιδιαιτέρως από αστάθεια των τιμών και
3. μιας αγροτικής ανάπτυξης που εκσυγχρονίζει τις εκμεταλλεύσεις, αξιοποιεί τη διαφορετικότητα, δημιουργεί θέσεις απασχόλησης.

Αναφερόμενος στις εκμεταλλεύσεις μικρού μεγέθους, ο κ. Τσιόλος τόνισε ότι αυτές θα πρέπει να στραφούν στην αξιοποίηση της τοπικής αγοράς και στην ανάπτυξη τοπικών δικτύων εμπορίας και διακίνησης. "Δε χρειάζεται, είπε, οι μικρές εκμεταλλεύσεις να παράγουν για εξαγωγές. Χρειάζεται να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που τους δίνει η δυνατότητα ανάπτυξης της τοπικής αγοράς." Και ως προς αυτό, δεσμεύτηκε να καταστήσει πιο προσβάσιμα τα σχέδια εκσυγχρονισμού, ώστε να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της αγοράς. Συμπλήρωσε, πάντως, ότι το σύστημα πληρωμών ανά εκτάριο επίσης θα βοηθήσει τις μικρές εκμεταλλεύσεις.

Για τα προβλήματα με τον καπνό, δήλωσε ότι δίνεται στα ΚΜ η διακριτική ευχέρεια να αξιοποιήσουν το άρθρο 68 του κανονισμού για τις άμεσες ενισχύσεις, προκειμένου να εφαρμόσουν μέτρα προσαρμογής, ενώ σε σχέση με τη ζάχαρη δεσμεύτηκε να διερευνήσει κατά πόσο υπάρχει περιθώριο για επιπρόσθετους χειρισμούς, με δεδομένη την πρόσφατη μεταρρύθμιση.

Σε σχέση με το δημογραφικό πρόβλημα στο γεωργικό τομέα, τόνισε ότι είναι απαραίτητη η προσέλκυση νέων στη γεωργία και δήλωσε ότι θα πρέπει να γίνουν πιο ελκυστικοί γι αυτούς οι όροι τόσο μέσω του δεύτερου πυλώνα όσο και μέσω εξασφάλισης συνθηκών σταθερότητας και ασφάλειας που θα τους επιτρέψουν να επιδοθούν σε προγραμματισμό και επενδύσεις.

Ως προς τα προβλήματα αδιαφάνειας στη λειτουργία της αγοράς και της αγροδιατροφικής αλυσίδας ο υποψήφιος Επίτροπος ανέφερε ότι θα πρέπει πρώτα να εξαντληθούν οι δυνατότητες επίλυσής τους, ενθαρρύνοντας τις διαπραγματεύσεις με τους διεπαγγελματικούς φορείς.

Όσο για το ενδεχόμενο της συγχρηματοδότησης της ΚΑΠ, ο κ. Τσιόλος απάντησε κατηγορηματικά ότι οι κοινοτικές πολιτικές απαιτούν κοινοτική χρηματοδότηση.

Who is who
Ποιος είναι όμως ο Ντάτσιαν Τσιόλος; Ο 41χρονος Ρουμάνος πολιτικός γεννήθηκε στην πόλη Zalau της Ρουμανίας. Άνθρωπος ο οποίος σύμφωνα με όσους τον γνωρίζουν είναι ένθερμος υποστηρικτής της βιολογικής γεωργίας, σίγουρα γνωρίζει καλά τα αγροτικά θέματα. Το 2007 διετέλεσε υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο υπουργείο Γεωργίας της χώρας του ενώ στην συνέχεια τοποθετήθηκε στην θέση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου και έμεινε για ένα περίπου χρόνο. Από τον Ιούλιο του 2ΟΟ9 είναι επικεφαλής της Προεδρικής Επιτροπής Γεωργικής Ανάπτυξης της Ρουμανίας. Μια θέση που κατέλαβε όντας προσωπική επιλογή του ίδιου του Μανουέλ Μπαρόζο παρά τις επικρίσεις που δέχθηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: