18 Ιαν 2010

Θεσμικά θέματα, στήριξη αγροτικών προϊόντων και κτηνοτροφίας και σύνταξη στα 30 έτη ασφάλισης ζητάνε οι αγρότες της Θεσσαλονίκης

Οι κινητοποιήσεις των αγροτών του Νομού Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθούν τη Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2010 σε τρία σημεία του Νομού, τα οποία είναι: Τα πράσινα φανάρια (Ανατολική Θεσσαλονίκη), Μάλγαρα - Χαλάστρα και ο κόμβος της Χαλκηδόνας (Δυτική Θεσσαλονίκη). Σε δελτίο που εξέδωσε η Επιτροπή Αγώνα των αγροτών του νομού Θεσσαλονίκης αναφέρει τα εξής: Η γεωργία και γενικότερα ο αγροτικός τομέας αποτελεί για τη χώρα μας τόσο από κοινωνική, όσο και από οικονομική πλευρά εξαιρετικά σημαντικό παράγοντα. Οι μελλοντικές προοπτικές του κλάδου εξαρτώνται από τις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά, αλλά πρωτίστως από το βαθμό αντιμετώπισης των υπαρχόντων προβλημάτων της χώρας μας. Η γεωργία μας πρέπει και μπορεί να ανακτήσει το χαμένο έδαφος και να πάρει τη θέση που της αρμόζει. Μέσα σε ένα κλίμα συνεργασίας οι εκπρόσωποι του Νομού Θεσσαλονίκης, που απαρτίζουν την Επιτροπή Αγώνα, χώρισαν τα αιτήματά τους σε τέσσερα βασικά επίπεδα.
1) Θεσμικά θέματα (αυστηρός έλεγχος ψαλίδας παραγωγού - καταναλωτή, άμεση εξόφληση και ξεπάγωμα των προγραμμάτων, άμεση αποπληρωμή της ενιαίας ενίσχυσης και άμεση έναρξη στης σύνταξης του ΟΣΔΕ 2010, κατανομή εθνικού αποθέματος στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, μεγαλύτερη επιστροφή φόρου κατανάλωσης καυσίμων, αύξηση του ΦΠΑ των αγροτών, , συνέχεια των ενισχύσεων και μετά το 2013, μείωση του κόστους παραγωγής).
2) Στήριξη των Ελληνικών αγροτικών προϊόντων (σιτάρι, καλαμπόκι, ρύζι, βαμβάκι, κηπευτικά, μηδική, λάδι, τεύτλα, αμπέλια)
3) Στήριξη κτηνοτροφίας
4) Σύνταξη στα 30 έτη ασφάλισης

Δεν υπάρχουν σχόλια: