18 Ιαν 2010

Βιωσιμότητα του Έλληνα αγρότη ζητάνε οι αγρότες στο μπλόκο του κόμβου της Ριτσώνας

Οι αγρότες του Αγροτικού Συνεταιρισμού Άρμα – Ελαιώνα, που έχουν συγκεντρωθεί στην Εθνική Οδό Αθήνας – Λαμίας, στον κόμβο της Ριτσώνας (70ο χιλιόμετρο), δεν ζητάνε κάποιο «πακέτο» ενισχύσεων, αλλά να υπάρξει διαβούλευση για εθνική στρατηγική και σχεδιασμό ώστε να γίνει βιώσιμο το αγροτικό επάγγελμα.
«Δεν θέλουμε οι αγρότες να βρισκόμαστε σε κάποιο ειδικό καθεστώς», τόνισαν στον ΑγροΤύπο και πρόσθεσαν ότι ζητάνε να έχουν τις υποχρεώσεις που έχουν και οι υπόλοιποι επιχειρηματίες, δηλαδή την υποχρεωτική τήρηση βιβλίων 2ης κατηγορίας.
Ακόμη ζητάνε συγκεκριμένα μέτρα που θα οδηγήσουν στην μείωση του κόστους παραγωγής, δηλαδή να υπάρξει μείωση στις τιμές των λιπασμάτων, των φυτοφαρμάκων, του ηλεκτρικού ρεύματος, αφορολόγητα καύσιμα κ.α.
Επίσης ένα άλλο αίτημα είναι να υπάρξουν έλεγχοι στην αγορά και για τα ελληνικά προϊόντα και για τα εισαγόμενα. Οι τιμές καταναλωτή στο ράφι να είναι προσαρμοσμένες βάσει της τιμής παραγωγού.
Να γίνεται έλεγχος ιχνηλασιμότητας και ποιότητας των προϊόντων και τήρηση ισοζυγίων για όλα τα προϊόντα. Τέλος οι αγρότες ζητάνε να υπάρξει νομική απαγόρευση όλων των γενετικά τροποποιημένων προϊόντων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: