18 Ιαν 2010

Εμπαιγμός αγροτών με επιστροφή ΕΦΚ πετρελαίου

«Ούτε ένα ευρώ δεν θα λάβουν 11.000 δικαιούχοι αγρότες από την επιστροφή φόρου κατανάλωσης πετρελαίου», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο βουλευτής Λάρισας κ. Α. Ροντούλης.
Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΛΑΟΣ, «παρόλο που δεν υπάρχει το παραμικρό κώλυμα από την πλευρά τους, αφού τα όποια προβλήματα τυχόν υπήρξαν στις δηλώσεις τους, διευθετήθηκαν μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο, 11.000 αγρότες από όλη την χώρα, δεν πρόκειται να λάβουν την επιστροφή του ειδικού φόρου καυσίμων που δικαιούνται». Την απάντηση αυτή έδωσε ο Υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου, σε ερώτηση που κατέθεσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. και βουλευτής Λάρισας κ. Αστέριος Ροντούλης. Στην ερώτηση του κ. Ροντούλη για το αν τελικά, θα πάρουν και πότε οι 11.000 δικαιούχοι αγρότες τα χρήματα που τους οφείλει η ελληνική Πολιτεία, ο κ. Παπακωνσταντίνου στην απάντησή του αναφέρει τα εξής: «Η ΚΥΑ με την οποία καθορίζονται μεταξύ άλλων οι όροι, οι προϋποθέσεις, τα δικαιούχα προς επιστροφή πρόσωπα και οι ποσότητες για τις οποίες υπολογίζεται η επιστροφή εκδόθηκε στις 12/8/2009. Για την επιστροφή του ποσού ΕΦΚ στα ανωτέρω πρόσωπα, χρησιμοποιήθηκαν τα στοιχεία των γεωργών, ασφαλισμένων στον ΟΓΑ, που είναι καταχωρημένα στην κεντρική βάση δεδομένων του ΟΠΕΚΕΠΕ με βάση τις αιτήσεις-δηλώσεις τους για την ενιαία ενίσχυση (Παράρτημα Ι), για τις κατηγορίες των αγροτικών δραστηριοτήτων που συμπεριλαμβάνονται στα Παραρτήματα ΙΙ και ΙΙΙ της ΚΥΑ. Τέλος, σημειώνεται ότι θέματα σχετικά με την εγκυρότητα των ανωτέρω στοιχείων εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων».
Σχολιάζοντας την απάντηση του Υπουργού Οικονομικών ο κ. Ροντούλης δήλωσε τα εξής:
«Ακολουθώντας την προσφιλή τακτική της μετάθεσης των ευθυνών, το Υπουργείο Οικονομικών ρίχνει τα βάρη, της μη απόδοσης των χρημάτων στους δικαιούχους αγρότες, στην προηγούμενη Κυβέρνηση, στον ΟΠΕΚΕΠΕ και στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Βέβαια, από τον αξιότιμο Υπουργό Οικονομικών διαφεύγει το γεγονός, ότι οι αγρότες ποσώς ενδιαφέρονται για το ποιος φταίει. Εκείνο που τους ενδιαφέρει είναι, ότι δεν έλαβαν και δεν πρόκειται και στο μέλλον να λάβουν τα χρήματα τα οποία δικαιούνται. Δεν θα έπρεπε λοιπόν να νίπτει τας χείρας του, αλλά να φροντίσει να βρεθεί η κατάλληλη φόρμουλα έτσι ώστε οι αδικημένοι παραγωγοί να βρουν το δίκιο τους. Δυστυχώς, για τον αγροτικό κόσμο τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης όσον αφορά τον αγροτικό τομέα δεν είναι καθόλου καλά. Βέβαια, στις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση του φθινοπώρου του 2010, οι νέοι κυβερνώντες θα λάβουν τα επίχειρα των πολιτικών τους. Οι αγρότες ξύπνησαν πια, κανείς δεν μπορεί να τους εμπαίζει. Όσο γρηγορότερα το καταλάβουν οι αρμόδιοι, τόσο το καλύτερο και για τους ίδιους και για τη χώρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: