31 Μαΐ 2009

Η γενιά του Πολυτεχνείου κάνει πορτιέρηδες τα παιδιά της


Πέντε πορτιέρηδες του κλαμπ Island, ανάμεσα στους οποίους είναι και ο γιος του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Μίμη Ανδρουλάκη, προσέρχονται σήμερα στον εισαγγελέα. Συνελήφθησαν χθες λίγο μετά τα μεσάνυχτα με την κατηγορία της εξύβρισης, μετά από καταγγελία που έκανε πελάτης του μαγαζιού. Όπως ισχυρίζεται, όταν μαζί με την παρέα του θέλησαν να μπουν στο μαγαζί οι πορτιέρηδες δεν τους επέτρεψαν την είσοδο


Ο άνδρας τηλεφώνησε στην Άμεσο Δράση και κατήγγειλε το περιστατικό. Από τα κεντρικά δόθηκε σήμα σε περιπολικό και άνδρες του ΑΤ Βάρης συνέλαβαν τα πέντε άτομα με τη διαδικασία του αυτοφώρου. Ο καταγγέλλων κατέθεσε μήνυση για εξύβριση κατά των πέντε συλληφθέντων.
Επειδή και εγώ έχω φάει πόρτα πολλές φορές στη ζωή μου, βλέπετε δεν ανήκω στους επώνυμους και διάσημους, στηρίζω τον πελάτη και αν χρειαστεί θα προσέλθω εθελοντικά σαν μάρτυρας। Πάμε για να διασκεδάσουμε και το κάθε ρεμάλι μας φέρεται σαν να είμαστε ζώα μας περιγελούν και μας καταπατούν τη προσωπικότητα. Αν είναι λέσχη μόνο για μέλη αυτό πρέπει να ισχύσει για όλους και να γνωρίζουμε ποια είναι τα μέλη της λέσχης που μπορούν να εισέρχονται. Αυτά για να ξέρουμε το σύνταγμα και τους νόμους. Για όσους ξέρουν από νύχτα να πούμε εδώ και πολλά χρόνια το συγκεκριμένο μαγαζί παρανομεί και το παίζει «σκληρή πόρτα» υπό την ανοχή των αστυνομικών αρχών.
Όσο για τον «αγωνιστή» της προοδευτικής αριστεράς δήλωσε στο φίλο του Μάκη «δεν ήταν στη λίστα των πελατών και δεν τον έβαλε. Δεν φταίει ο γιος μου, φταίει το μαγαζί που του έδωσε τη λίστα ποιοι να μπουν και ποιοι να μην μπουν». Δηλαδή μεγάλε προοδευτικέ επαναστάτη, θέλει λίστα για να μπει κάποιος Έλληνας και να διασκεδάσει σε ένα κλαμπ; Α ρε ισότητα που σας χρειάζεται…….

29 Μαΐ 2009

Την κοπάνησε

Η επιτροπή ξεπλύματος μαύρου χρήματος ανακοίνωσε ότι ο άνθρωπος για τον οποίο έχει βγει ένταλμα σύλληψης (πρώην διευθυντής της siemens) Χ.Καραβέλας έχει αγοράσει μέσω οff shore ένα ακίνητο πολλών εκατομμυρίων ευρώ στην Λατινική Αμερική! Τόσο καιρό κανένας δεν μπορούσε να δώσει διαταγή να απαγορευτεί η έξοδος από την χώρα.

Άλωση της Πόλης


Πήραν την Πόλη! Και οι άγγελοι της Αγιάς Σοφιάς πετούν μακριά απ' τη νίκη των απίστων।Πήραν την Πόλη! Και γυναίκες, παιδιά και γέροι γεμίζουν τα λιθόστρωτα δρομάκια με τις ξεσκισμένες σάρκες τους.Πήραν την Πόλη! Και οι ήρωες πολεμιστές της, οι τουρμάρχες οι κόμητες, οι κατάφρακτοι και οι απλοί τοξότες, ξεκουράζονται αγναντεύοντας από τα γυάλινα μάτια τους, τα κορμιά των εχθρών που σκότωσαν.

Φοβάσαι το θάνατο;

Και που ζεις τι κάνεις;

Κάλλιο μια ώρα ελεύθερος παρά μια ζωή σκλάβος

Παραγωγοί ροζέ κρασιού εναντίον ΕΕ


Για αρκετά χρόνια το ροζέ κρασί ήταν «παραμελημένο», αλλά τώρα γίνεται πεδίο αντιπαράθεσης των παραγωγών κρασιού, από τη Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που σχεδιάζει να χαλαρώσει τους κανόνες που διέπουν την οινοποίησή του। Καθώς η ζήτηση του ροζέ έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, η Επιτροπή «απειλεί» ότι θα επιτρέψει στους οινοπαραγωγούς όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να το παράγουν απλώς ανακατεύοντας κόκκινο και λευκό κρασί. Αυτή η πρακτική οινοποίησης ήδη εφαρμόζεται στην Αυστραλία και τη Νότια Αφρική. Η κρίσιμη ψηφοφορία από την αρμόδια επιτροπή των ειδικών, για την αποδοχή αυτής της τεχνικής, αναμένεται να γίνει στις 19 ή 26 Ιουνίου.

Όπως υποστηρίζουν οι Ευρωπαίοι οινοπαραγωγοί που παράγουν τα ροζέ κρασιά, αυτή η απόφαση θα οδηγήσει στην ανεργία εκατοντάδες εργαζόμενους αλλά και θα χαθούν παραδοσιακές τεχνικές οινοποίησης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Προβηγκία, όπου η παραγωγή ροζέ από μαύρα σταφύλια, γίνεται με μια περίπλοκη μέθοδο, όπου τα στέμφυλα αναμειγνύονται με τον μούστο μέχρι να επιτευχθεί το σωστό ροζ χρώμα.
«Είμαστε σοκαρισμένοι, θυμωμένοι και ανήσυχοι», λέει ο Ζαν-Ζακ Μπρεμπάν, πρόεδρος της Ένωσης Οινοπαραγωγών Προβηγκίας. «Αν αλλάξουν οι κανόνες, δεν θα μπορούμε να ανταγωνιστούμε με τις παραδοσιακές μεθόδους μας, η βιομηχανία μας θα πεθάνει και η οικονομία της Προβηγκίας θα πληγεί σοβαρά. Αν δεκάδες χιλιάδες οινοπαραγωγοί υποχρεωθούν να κλείσουν, το τοπίο θα αλλάξει διότι μεγάλοι αμπελώνες θα ξεριζωθούν. Η περιοχή μας θα αλλάξει για πάντα».
«Εδώ δεν πειραματιζόμαστε ανακατεύοντας τα κόκκινα με τα άσπρα κρασιά», δηλώνει ο Γάλλος οινοπαραγωγός Φιλίπ Πουσέν, που εδώ και τριάντα χρόνια φτιάχνει το ροζέ του στις πλαγιές του Εξ-αν-Προβάνς. «Αναζητούμε το χρώμα και τα αρώματα στο δέρμα του σταφυλιού, αφήνοντας τα στέμφυλα μέσα στον μούστο από μερικά λεπτά ως και μερικές ώρες. Αυτός είναι ο σωστός τρόπος για να φτιάξεις ένα ροζέ». Το κρασί που παράγεται με τον τρόπο αυτόν είναι ντελικάτο, με ζωηρά αρώματα λευκών λουλουδιών, εσπεριδοειδών και αχλαδιών.
Ωστόσο από την πλευρά της Κομισόν, ο Μίχαελ Μαν, εκπρόσωπος της Επιτροπής για τα αγροτικά ζητήματα, υποστηρίζει ότι «πολλές χώρες του κόσμου χρησιμοποιούν αυτήν την τεχνική, η οποία είναι αναγνωρισμένη από τον Διεθνή Οργανισμό Αμπέλου και Οίνου. Ο στόχος του μέτρου είναι να δοθούν στους Ευρωπαίους παραγωγούς τα μέσα για να αντιμετωπίσουν ισότιμα τους ξένους ανταγωνιστές τους, όπως η Αυστραλία ή η Νότιος Αφρική».
Η Γαλλία έχει αποφασίσει στην ψηφοφορία να προσφύγει σε βέτο και υποστηρίζει ότι έχει τη συμπαράσταση της Ελληνικής και Ιταλικής κυβέρνησης, αλλά θα χρειαστεί τη βοήθεια της Γερμανίας και της Ισπανίας για να καταφέρει να «μπλοκάρει» αυτή την απόφαση.

Πόσο κοστίζει μια γέννα;


Παρά το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας μας, που κατά γενική ομολογία χρειάζεται αντιμετώπιση τόσο άμεσα όσο και μακροπρόθεσμα με την λήψη μέτρων που ενθαρρύνουν την τεκνοποίηση, στην πράξη, το κάθε ζευγάρι που επιθυμεί να αποκτήσει παιδιά, καλείται να κάνει αυστηρούς υπολογισμούς εκ των προτέρων για να αντιμετωπίσει τα έξοδα της εγκυμοσύνης και του τοκετού. Ποια και πόσα είναι αυτά;

Βάσει της έρευνας της ΕΚΠΟΙΖΩ (πρώτη του είδους στην χώρα μας) με θέμα: «Τι πληρώνουν οι μέλλουσες μητέρες στους μαιευτήρες τους;» καταδεικνύεται ότι ο μέσος όρος της αμοιβής του γιατρού σε δημόσια και ιδιωτικά μαιευτήρια ήταν 1.556 ευρώ (1.579 ευρώ, αν συμπεριληφθεί και ξεχωριστή αμοιβή της μαίας που παραβρέθηκε στην γέννα).

Από τις 148 περιπτώσεις που ερευνήθηκαν (σε δημόσια και ιδιωτικά μαιευτήρια):
· 16% των γυναικών πλήρωσε ποσά κάτω των 1.000 ευρώ,
· 59% των γυναικών πλήρωσε από 1.000 μέχρι 1.999 ευρώ,
· 18% των γυναικών πλήρωσε από 2.000 μέχρι 2.999 ευρώ,
· 7% των γυναικών πλήρωσε από 3.000 ευρώ και πάνω.

Η μέγιστη αμοιβή γιατρού που αναφέρθηκε ήταν 4।000 ευρώ, ενώ η κατώτερη, 700 ευρώ (και οι δύο σε δημόσιο νοσοκομείο). Οι τιμές δεν συμπεριλαμβάνουν τα ποσά που δόθηκαν σαν «δώρο» σε μαιευτήρες δημόσιων μαιευτηρίων που δεν ζήτησαν «φακελάκι».

Ειδικότερα:



Στα ιδιωτικά μαιευτήρια, ο μέσος όρος της αμοιβής του γιατρού ήταν 1.773 ευρώ (1.811 ευρώ, αν συμπεριληφθεί και ξεχωριστή αμοιβή της μαίας). Από τις γυναίκες που γέννησαν σε ιδιωτικά μαιευτήρια:
· 8% πλήρωσαν κάτω των 1.000 ευρώ,
· 54% πλήρωσαν από 1.000 μέχρι 1.999 ευρώ,
· 25% πλήρωσαν από 2.000 μέχρι 2.999 ευρώ,
· 13% πλήρωσαν άνω των 3.000 ευρώ.

Δεν μπορεί να υπολογιστεί ο αντίστοιχος μέσος όρος αμοιβής γιατρού στα δημόσια μαιευτήρια γιατί πολλές γυναίκες που γέννησαν σε δημόσιο μαιευτήριο δεν πλήρωσαν τον γιατρό ή έδωσαν μόνο ένα συμβολικό ποσό σαν «δώρο».

Στα ιδιωτικά μαιευτήρια ο γιατρός μπορεί να ορίσει την αμοιβή του και να την συμφωνήσει με την μέλλουσα μητέρα Στα δημόσια μαιευτήρια ο γιατρός λαμβάνει κανονικό μισθό από το νοσοκομείο και δεν πληρώνεται ξεχωριστά από την μέλλουσα μητέρα, αλλά δυστυχώς πολλοί γιατροί ζητάνε παράνομα «φακελάκι» Με τα «φακελάκια» μερικοί γιατροί έχουν καταλήξει και στην φυλακή



Ενώ είναι κοινός τόπος πως η αμοιβή του γιατρού για τα ιδιωτικά μαιευτήρια είναι “όσο και το δωμάτιο”, η έρευνα μας το διαψεύδει, αφού
· 71% των γυναικών πλήρωσαν λιγότερο τον γιατρό από το κόστος του δωματίου,
· 19% των γυναικών πλήρωσαν το γιατρό ακριβώς ‘όσο και το δωμάτιο’, και
· 10% των γυναικών πλήρωσαν το γιατρό περισσότερο από το κόστος του δωματίου।



Αναφορικά με τις τιμές των μαιευτηρίων, ένα μήνα νωρίτερα πραγματοποιήσαμε σχετική έρευνα, με τα ακόλουθα αποτελέσματα (οι τιμές αναφέρονται για ένα σύνολο 4 διανυκτερεύσεων για φυσιολογικό τοκετό και 5 διανυκτερεύσεων για τοκετό με καισαρική τομή):

· Δημόσια μαιευτήρια: από 300 ευρώ μέχρι 650 ευρώ,
· Ιδιωτικά μαιευτήρια: από 1।000 ευρώ μέχρι 13.000 ευρώ.



Εν κατακλείδι, το συνολικό κόστος μίας γέννας παραμένει τεράστιο εξαιτίας των αμοιβών των γιατρών και των εξόδων μαιευτηρίου.

Στα ιδιωτικά μαιευτήρια, το μέσο συνολικό κόστος της γέννας (έξοδα μαιευτηρίου, γιατρού και μαίας) ήταν 4.372 ευρώ, ενώ η κατώτερη τιμή που αναφέρθηκε ήταν 1.800 ευρώ και η μέγιστη 9.050 ευρώ.

Από τις γυναίκες που γέννησαν σε ιδιωτικά μαιευτήρια:
· 3% πλήρωσαν κάτω των 2.000 ευρώ,
· 11% πλήρωσαν από 2.000 μέχρι 2.999 ευρώ,
· 38% πλήρωσαν από 3.000 μέχρι 3.999 ευρώ,
· 47% πλήρωσαν από 4।000 ευρώ και πάνω.



Στην έρευνα λένε πολλοί καταναλωτές πως πιστεύουν ότι το «φακελάκι» δεν θα τους προσφέρει μια καλύτερη γέννα και θέλουν αυτή η πρακτική να σταματήσει.

28 Μαΐ 2009

Γυναίκες δύο ταχυτήτων


Η Ελλάδα είναι μία χώρα με ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΔΥΟ ταχυτήτων Τις δημοσίους υπαλλήλους και τις υπόλοιπες. Ειδικότερα στο θέμα της μητρότητας έχουν σκανδαλωδώς μεγαλύτερη άδεια εγκυμοσύνης (και συνήθως όλες οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν επαπειλούμενη» εγκυμοσύνη και κάθονται στο σπίτι καθόλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης). Οι γυναίκες του ιδιωτικού τομέα αν και δικαιούνται μειωμένο ωράριο μετά την «τεράστια» άδεια των 4 μηνών, τις περισσότερες φορές δεν τολμούν να την διεκδικήσουν με το φόβο της απόλυσης.


Γιατί κανένας ποτέ δεν έχει πει να εξισωθούν όλα τα προνόμια των γυναικών? Των μεν δημοσίων υπαλλήλων προς τα κάτω και των δε του ιδιωτικού τομέα προς τα πάνω? Γιατί η αγρότισσα να πηγαίνει στο χωράφι μέχρι τα 65 και να παίρνει 400Ε και η άλλη του δημοσίου να βγαίνει στα 50 και να παίρνει τα τριπλά ως απόφοιτος λυκείου?

Γνωρίζεις ελληνικά;


«Bαφτίσια» φέτας στην αγορά της Σουηδίας


Η προτίμηση των Σουηδών για κατανάλωση φέτας γίνεται εντονότερη με την πάροδο του χρόνου Σε αυτή την κατεύθυνση βοηθά μια γενικότερη στροφή των Σουηδών προς υγιεινότερες διατροφικές συνήθειες (μεσογειακή κουζίνα, ελαιόλαδο, κ.λ.π.) και προς νέες κουζίνες και γεύσεις. Όμως στη σουηδική αγορά εξακολουθούν να κυκλοφορούν παράνομα αρκετά λευκά τυριά με την επωνυμία «φέτα», παρά το γεγονός ότι η ελληνική φέτα έχει κατοχυρωθεί ως προϊόν ΠΟΠ πανευρωπαϊκά, όπως μας ενημερώνει έγγραφο από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (Ο.Ε.Υ.) Στοκχόλμης του υπουργείου Εξωτερικών, που διερευνά το θέμα.


Η εισαγωγή φέτας γίνεται κυρίως από τις ομογενειακές επιχειρήσεις εισαγωγής ελληνικών τροφίμων (Fontana Food κ.ά.), ενώ η λιανική διακίνηση γίνεται από τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ-μάρκετ ειδών διατροφής στη Σουηδία (ICA, COOP κ.λπ.).Όλο και συχνότερο είναι το ενδιαφέρον Ελλήνων παραγωγών για εξαγωγή βιολογικής φέτας, δεδομένης της ευαισθησίας των Σουηδών σε βιολογικά προϊόντα. Αρμόδιος οργανισμός για την πιστοποίηση βιολογικών ειδών διατροφής στη Σουηδία είναι ο KRAV, στην ιστοσελίδα του οποίου και στην κατηγορία «τυριά διάφορα» (δηλαδή εκτός των σκληρών) αναφέρονται αρκετά τυριά φέροντα την επωνυμία «φέτα». Όπως υποστηρίζει το έγγραφο «η ελληνική προέλευση ορισμένων εξ αυτών είναι γνωστή (π.χ. Fontana), όχι όμως άλλων, για τα οποία βρισκόμαστε σε διαδικασία διερεύνησης. Το ζήτημα αυτό της παραβίασης της κατοχυρωμένης σε επίπεδο ΕΕ ονομασίας προέλευσης έχει ήδη παρατηρηθεί από το Γραφείο μας και σε περιπτώσεις άλλων προϊόντων, π.χ. γιαούρτι από τη σουηδική εταιρία γαλακτοκομικών Lindahls Mejeriprodukter AB, η οποία εισάγει τα εν λόγω προϊόντα από τη Γερμανία σε συσκευασίες εμφανίζουσες τον Παρθενώνα και άλλα ελληνικά σύμβολα και τα διαθέτει στη σουηδική αγορά. Ενέργειές μας ως Γραφείου προς τον Σουηδικό Οργανισμό Τροφίμων (Livsmedelsverket), δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα και για το λόγο αυτό προτείνουμε την ανάθεση σε έμπειρο σουηδικό δικηγορικό γραφείο της επίσημης καταγγελίας του φαινομένου στο Σουηδικό Εμπορικό Δικαστήριο (Marknadsdomstolen)».

27 Μαΐ 2009

Οικονομική ενίσχυση ζητάνε οι Ευρωπαίοι αγρότες


Συνεδρίασε στις Βρυξέλλες, το Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας - Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό την προεδρία του Τσέχου υπουργού Γεωργίας, Jakub Šebesta, όπου συζητήθηκαν κυρίως θέματα που αφορούν την απλοποίηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, αλλά και την κατάσταση στον τομέα των γαλακτοκομικών και του χοίρειου κρέατος। Κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής του Συμβουλίου Υπουργών, περίπου 900 γαλακτοπαραγωγοί από διάφορες χώρες διαδήλωσαν έξω από το κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, ζητώντας την περαιτέρω ενίσχυση του τομέα των γαλακτοκομικών.


Συγκεκριμένα οι Ευρωπαίοι παραγωγοί ζητούσαν να δοθεί παράταση στην κοινοτική δημόσια παρέμβαση στο βούτυρο και το αποκορυφωμένο γάλα σε σκόνη που λήγει τον Αύγουστο και αύξηση των επιδοτήσεων που προορίζονται για το σχέδιο δωρεάν διανομής γάλακτος στα σχολεία। Οι υπουργοί της Γαλλίας, Γερμανίας και Αυστρίας, άσκησαν πίεση στην Επίτροπο για θέματα γεωργίας, Μαριάν Φίσερ Μπόελ, προκειμένου να λάβει μέτρα που θα ενισχύσουν τους κτηνοτρόφους που ζητούν πιο δίκαιες τιμές παραγωγού. Ωστόσο, η Επίτροπος δήλωσε πριν το Συμβούλιο πως δεν φταίνε οι ποσοστώσεις γάλακτος για τις μειωμένες τιμές παραγωγού αλλά η χαμηλή ζήτηση και κάλεσε τους παραγωγούς να παράγουν λιγότερο γάλα. Ενώ συνέβαιναν αυτά στις Βρυξέλλες εικόνες αγροτικών μπλόκων υπήρξαν και στην Γερμανία. Η Unter den Linden, η υπέροχη λεωφόρος του Βερολίνου που καταλήγει στην πύλη του Βρανδεμβούργου, πλημμύρισε από 700 τρακτέρ. Οι Γερμανοί αγρότες διαμαρτύρονται για την αγροτική πολιτική και τις χαμηλές τιμές που δεν καλύπτουν το αυξημένο κόστος παραγωγής. Συγκεκριμένα ζητάνε πακέτο οικονομικής βοήθειας ειδικά σχεδιασμένο για τον αγροτικό τομέα αφού όπως υποστηρίζουν η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση έχει φέρει μεγάλη πτώση τιμών παραγωγού. Μόλις τέσσερις μήνες πριν τις βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να ζητήσει από τη Κομισιόν να υπάρξουν φορολογικές ελαφρύνσεις που θα ανακουφίσουν τους αγρότες, οι οποίοι βλέπουν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται. Εκπρόσωπος του υπουργείου οικονομικών της Γερμανίας εκτιμά ότι το «πακέτο» φοροαπαλλαγών θα κοστίσει στην κυβέρνηση 525 εκατ. ευρώ.

Το Συμβούλιο των 27 υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες, υιοθέτησε κατ΄ αρχήν τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την απλοποίηση των διαδικασιών εφαρμογής της καινούργιας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ)। Οι προτάσεις για την απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών εφαρμογής της ΚΑΠ αναμένεται να εγκριθούν τον ερχόμενο Νοέμβριο, επί σουηδικής προεδρίας, αφού προηγουμένως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβεί σε ορισμένες βελτιώσεις, με βάση τις παρατηρήσεις που διατυπώθηκαν από ορισμένα κράτη μέλη।

Μετά από κοινό αίτημα της Γαλλίας, Γερμανία και Αυστρίας, που υποστηρίχθηκε από την Ελλάδα, Λιθουανία, Σλοβακία, Κύπρο, Λουξεμβούργο, Πολωνία, Ουγγαρία, Βέλγιο, Ιταλία, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ισπανία, Λετονία και Ρουμανία, εξετάσθηκε η κατάσταση της ευρωπαϊκής αγοράς αγελαδινού γάλακτος και ιδίως η σημαντική μείωση των τιμών παραγωγού, που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα. Πολλές εθνικές αντιπροσωπείες επισήμαναν ότι ενώ οι τιμές για τους κτηνοτρόφους έχουν υποχωρήσει μέχρι και 50%, η μείωση αυτή δεν έχει περάσει στο σύνολό της στην κατανάλωση, ενώ οι αγελαδοτρόφοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα εισοδήματος με τις χαμηλές τιμές. Το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων για την αντιμετώπιση της κάμψης των τιμών στο αγελαδινό γάλα εξήγγειλε η Επίτροπος Γεωργίας κ. Μάριαν Φίσερ Μπόελ, που τόνισε ότι ήδη έχουν ληφθεί μέτρα για την τόνωση της αγοράς γάλακτος και τη συγκράτηση της κάμψη των τιμών (εξαγωγικές ενισχύσεις για βούτυρο, τυριά, γάλα σκόνη, έναρξη της ιδιωτικής αποθεματοποίησης και κοινοτικής παρέμβασης στο βούτυρο και το γάλα σε σκόνη), ενώ παράλληλα άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο λήψης περαιτέρω μέτρων. Ανάμεσα σε αυτά ανέφερε: πρώτο να δοθεί η δυνατότητα χορήγησης προκαταβολής 70% της ενιαίας ενίσχυσης στους κτηνοτρόφους από τις 16 Οκτωβρίου 2009, δεύτερο η δωρεάν διανομή γάλακτος στα ευρωπαϊκά σχολεία και τρίτο την παράταση της χρονικής διάρκειας λειτουργίας της κοινοτικής παρέμβασης και πέραν της 31η Αυγούστου και της ιδιωτικής αποθεματοποίησης βουτύρου πέραν της 15ης Αυγούστου.

Ιδιωτική αποθεματοποίηση για εξάμηνη περίοδο προτείνει η ΕΕ


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε κατ’ αρχήν αποδεκτό το ισπανικό αίτημα για την ενεργοποίηση του κοινοτικού μηχανισμού της ιδιωτικής αποθεματοποίησης στο ελαιόλαδο και προτείνει στην αρμόδια διαχειριστική επιτροπή λιπαρών ουσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης η αποθεματοποίηση να ισχύσει για 110।000 τόνους ελαιολάδου εμπορίας 2008/09. Η ιδιωτική αποθεματοποίηση, σύμφωνα με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα έχει να κάνει με το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και το παρθένο και θα αφορά μια εξάμηνη περίοδο (180 ημέρες) παραμονής του προϊόντος στις δεξαμενές της αποθεματοποίησης, αρχής γενομένης από τον μήνα Ιούνιο.

Η κοινοτική ενίσχυση για την ιδιωτική αποθεματοποίηση ελαιολάδου θα καθοριστεί μέσω προσφορών, που θα υποβάλουν οι αποθεματοποιητές του προϊόντος, ενώ η καταβολή της θα γίνεται μετά το τέλος της αποθηκευτικής περιόδου। Το μέτρο της ιδιωτικής αποθεματοποίησης ελαιολάδου πιστεύεται ότι θα συμβάλει στη συγκράτηση της διαρκούς πτώσης των τιμών παραγωγού, που σε ορισμένες ελαιοπαραγωγικές περιοχές της Κοινότητας έπεσαν μέχρι το 1,77 ευρώ το κιλό (1779 ευρώ ανά τόνο) για το έξτρα παρθένο και το 1,71 ευρώ το κιλό (1710 ευρώ ανά τόνο) για το παρθένο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν διευκρίνισε ποιες ποσότητες από τους προτεινόμενους προς αποθεματοποίηση 110.000 τόνους αφορούν την Ισπανία και ποιες τις άλλες ελαιοπαραγωγικές χώρες μέλη.


Οι Ευρωπαϊκές αγροτικές οργανώσεις Copa και Cogeca, χαιρετίζουν την απόφαση της Commission να ενεργοποιήσει το μέτρο της ιδιωτικής αποθεματοποίησης, αν και τονίζουν ότι «ο χαρακτήρας της ιδιωτικής αποθεματοποίησης είναι μεταβατικός και δεν επαρκεί ώστε να εγγυηθεί αξιοπρεπές εισόδημα στους ελαιοπαραγωγούς»।

Ειδικότερα οι δύο οργανώσεις προτείνουν να εφαρμοστεί όπως το 2001, δηλαδή, να καλύπτει περίοδο ενός έτους και όχι 180 ημερών που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τακτικές αναθεωρήσεις της κατάστασης κάθε δίμηνο, ώστε να υπάρξει ευελιξία για τους συμμετέχοντες στο εν λόγω μέτρο. Επίσης, ζητούν αναθεώρηση των τιμών ενεργοποίησης της αποθεματοποίησης, καθώς παραμένουν ίδιες εδώ και δέκα χρόνια. Ο Γενικός Γραμματέας των δύο οργανώσεων κ. Pekka Pesonen, ανέφερε χαρακτηριστικά «Οι τιμές παραγωγού για το ελαιόλαδο είναι πολύ καιρό κάτω από το επίπεδο ενεργοποίησης της ιδιωτικής αποθεματοποίησης, όπως προβλέπεται στην κοινή οργάνωση αγοράς του προϊόντος. Εάν αναλογιστείτε πως αυτές οι τιμές δεν έχουν αναθεωρηθεί εδώ και δέκα χρόνια θα καταλάβετε πως σύντομα η κατάσταση θα αποβεί καταστροφική για την ελαιοπαραγωγή. Γι αυτό ζητάμε και την αναθεώρηση των τιμών ενεργοποίησης του μέτρου της ιδιωτικής αποθεματοποίησης».

26 Μαΐ 2009

Μειώνονται τα περσινά αποθέματα ελληνικού βαμβακιού


Κάμψη σημειώνουν τα αποθέματα από την περυσινή παραγωγή εκκοκκισμένου βαμβακιού, τα οποία υπολογίζεται ότι προσεγγίζουν πλέον τους 60।000 τόνους. Πάντως η φετινή παραγωγή βαμβακιού προχωρά ικανοποιητικά και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, ενώ με τα μέχρι στιγμής στοιχεία φέτος οι καλλιεργηθείσες εκτάσεις με βαμβάκι στη χώρα μας, είναι λιγότερες, τόσο σε σχέση με πέρυσι, όσο και με πρόπερσι. Την ίδια στιγμή οι αγοραπωλησίες ελληνικού βαμβακιού έχουν ουσιαστικά «παγώσει», καθώς οι διακυμάνσεις που σημειώνονται στις χρηματιστηριακές τιμές του προϊόντος, έχουν οδηγήσει τους αγοραστές σε στάση αναμονής.


Από την άλλη πλευρά, οι εκκοκκιστές δεν νιώθουν πλέον την πίεση να προβούν σε πωλήσεις, καθώς έχει μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των αποθεμάτων. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν εκπρόσωποι του κλάδου, τα υψηλότερα επίπεδα τιμών ήταν αυτά που είδαμε τις τελευταίες εβδομάδες και προς το παρόν δεν αναμένεται αντίστοιχη άνοδος. Αυτές τις ημέρες πραγματοποιούνται φορτώσεις για τις ποσότητες που κλείσθηκαν κατά τις προηγούμενες εβδομάδες. Στο μεταξύ στη διεθνή αγορά βαμβακιού ενδιαφέρον προκαλεί η απόφαση της Κίνας να βγάλει σε πλειστηριασμό αποθέματα 600.000 τόνων, που έχει από περασμένες εσοδείες. Πάντως συνεχίζεται η καθοδική πορεία των καλλιεργούμενων εκτάσεων βαμβακιού σύμφωνα με την Διεθνή Συμβουλευτική Επιτροπή Βάμβακος (ICAC). H ICAC εκτιμά ότι οι καλλιεργούμενες εκτάσεις βάμβακος θα συνεχίσουν να μειώνονται για τρίτη συνεχή χρονιά. Συγκεκριμένα, οι μειωμένες αποδόσεις σε βαμβάκι, οι ελκυστικότερες τιμές παραγωγού των ανταγωνιστικών καλλιεργειών καθώς και οι αναμενόμενες δυσκολίες στη χρηματοδότηση των εισροών, είναι οι κύριοι λόγοι για τους οποίους οι αγρότες στρέφονται σε άλλες καλλιέργειες. Πιο αναλυτικά, οι καλλιεργούμενες εκτάσεις βάμβακος εμφανίζονται μειωμένες κατά 3% για την εμπορική περίοδο 2009/10, ήτοι 30,1 εκατομμύρια ανά δέκα στρέμματα, ενώ και η παραγωγή βαμβακιού εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 1% στους 23,5 εκατ. τόνους.

20 Μαΐ 2009

Ισπανικό αίτημα ιδιωτικής αποθεματοποίησης και κρίση σε Sos Cuetara


Αλλαγές και ραγδαίες εξελίξεις αναμένεται να υπάρξουν στο ευρωπαϊκό εμπόριο ελαιολάδου το επόμενο χρονικό διάστημα। Τεράστια οικονομικά προβλήματα αντιμετωπίζει ο ισπανικός κολοσσός Sos Cuetara, τα οποία οδήγησαν σε αναστολή της διαπραγμάτευσης των μετοχών της εταιρείας στο ισπανικό χρηματιστήριο. Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, η σχετική απόφαση στο ισπανικό αίτημα για το άνοιγμα της ιδιωτικής αποθεματοποίησης, θα ληφθεί σε επίπεδο υπουργών Γεωργίας κατά το τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου.


Προφανώς η όλη κατάσταση που δημιουργείται με το ισπανικό αίτημα αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον και στην περίπτωση της χώρας μας και ιδιαίτερα στο κατά πόσον στη σχετική απόφαση των Βρυξελλών θα υπάρχει πρόβλεψη για άνοιγμα του καθεστώτος και για το ελληνικό ελαιόλαδο. Ενώ αναμένονται οι αποφάσεις από τις Βρυξέλλες, στην Ιταλία, το μοντέλο εμπορίου που επέβαλλε η Sos Cuetara βρίσκεται «εν τρικυμία» και για πρώτη φορά παράγοντες της ελληνικής αγοράς εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη ενδεχομένως να συμβάλλει σε «άνοιγμα» της αγοράς και στην αύξηση των τιμών παραγωγού. Σύμφωνα με ιταλικά δημοσιεύματα, το Διοικητικό Συμβούλιο της Sos Cuetara απέπεμψε τον Πρόεδρο και το Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας (αδελφοί Salazar, κύριοι μέτοχοι) με την κατηγορία της εικονικής διαπραγμάτευσης μετοχών της εταιρείας, ύψους 280 εκ. ευρώ, που ως αποτέλεσμα είχε και την αναστολή της διαπραγμάτευσης των μετοχών της εταιρείας στο ισπανικό χρηματιστήριο. Η ισπανική εταιρεία, μετά τις επενδύσεις της στην Ιταλία το 2008 (εξαγορά εμπορικών σημάτων Bertolli, Carapelli, Dante κ.α.) δημιούργησε υποχρεώσεις ύψους περίπου 1,3 δις δολαρίων, ένεκα δε της διεθνούς οικονομικής κρίσης, αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα έναντι των πιστωτικών της ιδρυμάτων. Για το λόγο αυτό, προχώρησε στην πώληση στον ιταλικό όμιλο Mataluni,του ιταλικού εμπορικού σήματος “Dante” αντί του ποσού των 30 εκ. ευρώ με το οποίο διακινείται το 15% της αγοράς ελαιολάδου στην Ιταλία, ενώ ανακοινώθηκε η πρόθεση για την πώληση του 25% των μετοχών της Carapelli. Οι ανωτέρω εξελίξεις, σύμφωνα πάντα με τα δημοσιεύματα, θέτουν σε αμφισβήτηση το μοντέλο της εμπορίας ελαιολάδου που εφαρμόζει τα τελευταία έτη η Sos Cuetara, βασιζόμενο στο τρίπτυχο, της μείωσης του κόστους παραγωγής, της τυποποίησης του προϊόντος και σε εξαγορές εταιρειών και εμπορικών σημάτων. Με πολύ ενδιαφέρον αναμένεται η πολιτική που θα ακολουθηθεί από τη νέα διεύθυνση της εταιρείας, ώστε να μπορεί να γίνει εκτίμηση ως προς το κατά πόσο αυτή θα επηρεάσει, ενδεχομένως, την τιμή του ελαιολάδου διεθνώς. Σημειώνεται ότι, η Sos Cuetara είναι ηγέτιδα εταιρεία στη εμπορία του ελαιολάδου και διακινεί το 22%, περίπου, της παγκόσμιας αγοράς (50% ιταλικής αγοράς, 25% ισπανικής αγοράς 20% Καναδά και 19% αγοράς ΗΠΑ).

19 Μαΐ 2009

ΟΧΙ σε γνώστες αγροτικών θεμάτων στα ψηφοδέλτια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Την πίκρα τους εκφράζουν οι 900।000 αγρότες της Ελλάδας αλλά και το σύνολο των φορέων του αγροτικού τομέα, που δεν υπάρχει σε εκλόγιμη θέση ένας εκπρόσωπός τους ή κάποιος που να γνωρίζει τα αγροτικά θέματα, στα ψηφοδέλτια των δύο μεγάλων (κυβερνητικών) κομμάτων, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, για την Ευρωβουλή. Ακόμη και αυτοί που υπήρχαν «μεταγράφηκαν» στις λίστες των υποψηφίων για το εθνικό κοινοβούλιο. Να υπενθυμίζουμε ότι σε αυτή τη θητεία η Ευρωβουλή θα αποφασίσει για τις μεγάλες αλλαγές που θα υπάρξουν μετά το 2013 στις αγροτικές ενισχύσεις, με τη νέα μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Ο Πρωθυπουργός κ. Καραμανλής, κατά την ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο, ανέφερε ότι «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, από τη στιγμή που θα εφαρμοστεί η μεταρρυθμιστική συνθήκη, γίνεται πιο ισχυρό, καθώς αποτελεί τον θεματοφύλακα των δικαιωμάτων του Ευρωπαίου πολίτη, και, μέσα από το οποίο, μεταφέρεται η φωνή των πολιτών της Ευρώπης και των Ελλήνων πολιτών». Φαίνεται όμως ότι στη φωνή των Ελλήνων πολιτών δεν έχει θέση το επάγγελμα του αγρότη. «Πρόκειται για ένα ευρωψηφοδέλτιο μάχης, νίκης, σιγουριάς για τον Έλληνα και την Ελληνίδα», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη παρουσίαση των υποψηφίων του κόμματός του. Στη νίκη αυτή όμως δεν χωράνε όσοι ασχολούνται με τον πρωτογενή αγροτικό τομέα. Όλα αυτά τα χρόνια μας μιλούσαν για «άλλη γεωργία» ο ένας και για «πράσινη ανάπτυξη» ο άλλος, αλλά μείνανε στα συνθήματα. Μην απορήσετε κύριοι για τα αποτελέσματα την επομένη των Ευρωεκλογών . Οι Έλληνες αγρότες, όπως και όλοι οι άνθρωποι της υπαίθρου, έχουν υπομονή και κατανόηση αλλά έχουν και μνήμη.

18 Μαΐ 2009

Λίστα «εκατομμυριούχων» των αγροτικών επιδοτήσεων της Ε.Ε.


Η Γαλλία μπορεί να είναι η χώρα που εισπράττει τις περισσότερες κοινοτικές αγροτικές επιδοτήσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), όμως επιδοτήσεις αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ έχουν ως αποδέκτες επιχειρήσεις κυρίως της Ιταλίας και της Ισπανίας, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε ο όμιλος Farmsubsid Το συμπέρασμα της έρευνας είναι πως το 5 -10% της ΚΑΠ απορροφούν 707 μεγάλες αγροτικές επιχειρήσεις. Το αξιοπερίεργο είναι ότι η Ελλάδα απουσιάζει πλήρως από τους πίνακες, κάτι που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν τέτοιου μεγέθους επιχειρήσεις στη χώρα μας.


Τα στοιχεία για τους ευνοημένους των αγροτικών επιδοτήσεων της Ε।Ε. αποτελούσαν μέχρι πριν λίγο καιρό τα μεγάλα μυστικά που υπήρχαν στην Ε.Ε. των 27 κρατών μελών, αλλά από τις 30 Απριλίου 2009, οπότε οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις κλήθηκαν να δημοσιεύσουν τα εν λόγω στοιχεία, αποκαλύφθηκαν. Η Farmsubsidy.org προσπάθησε να ρίξει φως στους «εκατομμυριούχους» των αγροτικών επιδοτήσεων της Ε.Ε., δηλαδή τους 710 πιο ωφελημένους από κοινοτικές αγροτικές επιδοτήσεις αξίας άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ. Η συγκεκριμένη ομάδα των ευνοημένων έλαβε συνολικά πέρυσι 3,2 δισ. ευρώ ή λίγο λιγότερο από το 10% των 35,81 δισ. ευρώ των επιδοτήσεων που η Farmsubsidy.org κατάφερε να εξετάσει. Στην Ευρώπη, οι εταιρείες ζάχαρης εμφανίζονται στις πρώτες θέσεις της λίστας με τους μεγαλύτερους ωφελημένους από τις κοινοτικές επιδοτήσεις, ως αποτέλεσμα της αναδιάρθρωσης, η οποία τις ανταμείβει με οικονομική βοήθεια, λόγω της μείωσης της παραγωγικότητάς τους. Και καθώς η Ιταλία έχει σημειώσει τη μεγαλύτερη πρόοδο στην αναδιάρθρωση της εγχώριας βιομηχανίας ζάχαρης, οι Ιταλοί παραγωγοί ζάχαρης έλαβαν τη μεγαλύτερη βοήθεια. Ο συνολικός προϋπολογισμός της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής ανήλθε πέρυσι στα 55 δισ. ευρώ. Όμως η Γερμανία δεν αποκάλυψε το μερίδιό της, αλλά και άλλες χώρες, όπως Κύπρος, Τσεχία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Ολλανδία, Πολωνία και Σλοβακία, δημοσίευσαν ελλιπή στοιχεία. Επίσης, μολονότι η Γαλλία είναι ο μεγαλύτερος ωφελημένος από τις κοινοτικές αγροτικές επιδοτήσεις, η χώρα με τους περισσότερους «εκατομμυριούχους σε αγροτικές επιδοτήσεις» είναι η Ιταλία με 180 στον αριθμό ή 18% επί του συνόλου. Οι τρεις μεγαλύτερες επιδοτήσεις που δόθηκαν το 2008 πήγαν σε δύο ιταλικές επιχειρήσεις ζάχαρης και σε έναν χαμηλού προφίλ τραπεζικό όμιλο στο Μιλάνο. Πιο αναλυτικά, η ιταλική εταιρεία ζάχαρης Zuccheri έλαβε 139,8 εκατ. ευρώ πέρυσι και η Eridania Sadam 125 εκατ. ευρώ, σύμφωνα πάντα με την έρευνα. Στην τρίτη θέση βρέθηκε η ιταλική τράπεζα Istituto Centrale delle Banche Popolari με επιδότηση 96 εκατ. ευρώ, μολονότι οι συνολικές επιδοτήσεις που έλαβε καθ΄ όλη τη διάρκεια του 2008 ανέρχονται σε 276,4 εκατ. ευρώ. Μετά την Ιταλία, ακολουθούν η Ισπανία με 165, η Γαλλία με 142, η Ολλανδία με 47, το Βέλγιο με 22 και η Ιρλανδία με έξι. Στη Γαλλία εξάλλου, το μεγαλύτερο ποσό που έλαβε μία εταιρεία είναι η Doux Group (62.8 εκ.) που πουλά κοτόπουλα. Τελευταία στη λίστα είναι μια εταιρεία παραγωγής τυριών στην Αυστρία (1 εκ.).

Η λίστα των επιχειρήσεων

15 Μαΐ 2009

Aντισυλληπτικά για τη μάστιγα των αγριοκούνελων στη Λήμνο

Λύση με… αντισυλληπτικά χάπια προτείνει ο Δήμαρχος Μούδρου, Κώστας Αδαμίδης, για να αντιμετωπιστεί η μάστιγα των αγριοκούνελων στη Λήμνο. Αυτό αναφέρει σε επιστολή του που απέστειλε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πριν από λίγες εβδομάδες.

Συγκεκριμένα ο Δήμαρχος αναφέρεται σε μια πρακτική που χρησιμοποιείται ήδη στην Δυτική Κίνα για την αντιμετώπιση τρωκτικών, η αύξηση του πληθυσμού των οποίων απειλεί το εύθραυστο οικοσύστημα της περιοχής. Οι αρχές της τεράστιας επαρχίας Ξινγιάγκ ανακοίνωσαν ότι σπέρνουν αντισυλληπτικά χάπια δίπλα στα λαγούμια των ζώων, ώστε να προληφθούν επικίνδυνες εγκυμοσύνες.Στην επιστολή του ο κ. Αδαμίδης προς τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μιχάλη Παπαδόπουλο προτείνει να ζητηθούν επίσημα πληροφορίες απ' το αρμόδιο Υπουργείο της Κίνας. Σε αυτό, όπως προστίθεται, θα μπορούσε να βοηθήσει και η ελληνική πρεσβεία στην Κίνα. «Το θέμα είναι μείζονος σημασίας για την επιβίωση των αγροτοκτηνοτρόφων της Λήμνου και πιστεύουμε ότι θα αντιμετωπιστεί ανάλογα», σημειώνει χαρακτηριστικά και ζητεί να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες από πλευράς Υπουργείου για τη διερεύνηση πιθανής λύσης. «Θεωρώ ότι δεν έχουμε να χάσουμε τίποτε διερευνώντας την πιθανότητα να μεταφέρουμε την πρακτική των Κινέζων και στη Λήμνο. Αντίθετα εάν είναι αποδοτική έχουμε να κερδίσουμε πάρα πολλά», δήλωσε σχετικά ο Δήμαρχος Μούδρου.

13 Μαΐ 2009

Συμπόσιο για το Κρόκο


Όλα τα πρόσφατα επιστημονικά ευρήματα σχετικά με τη βιολογία και την καλλιέργεια του φυτού Κρόκου, καθώς και τους τρόπους χρήσης των αποξηραμένων στιγμάτων του στα τρόφιμα και στη φαρμακευτική θα παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια του 3ου Διεθνούς Επιστημονικού Συμποσίου, με τίτλο: «3rd International Symposium on Saffron: Forthcoming challenges for cultivation, research and economics», που διοργανώνεται από το Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων του Τμήματος Χημείας του Α।Π।Θ. και την Αν. Καθηγήτρια Μαρία Τσιμίδου, σε συνεργασία με την Παγκόσμια Οργάνωση Φυτοκομικών Επιστημόνων.


Το Συμπόσιο θα πραγματοποιηθεί από τις 20 έως και τις 23 Μαΐου 2009, στον Κρόκο του Νομού Κοζάνης। Η έναρξη θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 20 Μαΐου 2009 και ώρα 16:00, στις εγκαταστάσεις του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης, στον Κρόκο Κοζάνης, στο πλαίσιο τοπικών εκδηλώσεων για τον εορτασμό των αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Οι εργασίες του Συμποσίου πρόκειται να συγκεντρώσουν το ενδιαφέρον ερευνητών από όλο τον κόσμο που μελετούν τις πολυποίκιλες ιδιότητες και χρήσεις του Κρόκου. Η γνώση τους θα βοηθήσει τους καλλιεργητές να αναπτύξουν σοδειές με μεγαλύτερη απόδοση και καλύτερη ποιότητα και θα συνεισφέρει σε εναλλακτικούς τρόπους αξιοποίησής του σε βιομηχανική κλίμακα. Το Συμπόσιο καλύπτει 5 βασικές θεματικές ενότητες: α) το φυτό Crocus sativus L. και συγγενή είδη, β) αγρονομικά θέματα, γ) συστατικά του Crocus sativus L. και ευεργετικές για την υγεία ιδιότητες, δ) σύγχρονες τάσεις στις μεθόδους ελέγχου ποιότητας όπως προκύπτουν από τις απαιτήσεις για εμπορική διακίνηση, ε) οικονομικά θέματα-μελλοντικές προκλήσεις. Η θεματολογία των ενοτήτων πρόκειται να καλυφθεί με προφορικές ομιλίες από 36 επιστήμονες με διεθνή αναγνώριση και να εμπλουτιστεί από μεγάλο αριθμό αναρτημένων εργασιών.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΜΠΟΣΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΡΟΚΟ

ΤΕΤΑΡΤΗ-20 Μαΐου 2009 16:00-19:00: Αφιξη συνέδρων-Εγγραφές 17:00:18:00: Συνάντηση των μελών της Διοικούσας Επιτροπής του ISSBB 18:00-19:00: Εναρκτήριος χαιρετισμός από τη Διοργανώτρια του Συμποσίου, Μαρία Τσιμίδου, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Α।Π.Θ.) Χαιρετισμοί εκπροσώπου ISHS, Προέδρου Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης, Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γ.Γ. Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας και Δημάρχου Ελίμειας Κοζάνης. 19:00-20:00: Εναρκτήρια ομιλία: Φυτά στις προϊστορικές κοινωνίες της Ελλάδας με έμφαση στον «κρόκο». Σ. Μ. Βαλαμώτη, Α.Π.Θ. & Α. Σαρπάκη, Αρχαιολόγος-Αρχαιοβοτανολόγος 20:00: Εναρκτήρια τελετή και δείπνο υποδοχής προσφορά του Δήμου Ελίμειας στο πλαίσιο του εορτασμού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης (τοπικό πανηγύρι)


ΠΕΜΠΤΗ-21 Μαΐου 2009 ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ: ΤΟ ΦΥΤΟ Crocus sativus L। ΚΑΙ ΣΥΓΓΕΝΗ ΕΙΔΗ 8:30: 10:00: Προφορική παρουσίαση επιστημονικών εργασιών σχετικών με τη βιολογία του φυτού Crocus sativus L. 10:00-10:15: Συζήτηση 10:15-11:00: Καφές και παρακολούθηση αναρτημένων επιστημονικών εργασιών 11:00-11:30: Κεντρική ομιλία: Διατηρησιμότητα της βιοποικιλότητας του φυτού Crocus sativus L: παρουσίαση του ερευνητικού έργου «CROCUSBANK» και της παγκόσμιας συλλογής του Crocus sativus L. και συγγενών ειδών. J. A. Fernandez, University of Castilla-La Mancha, Ισπανία 11:30-12:45: Προφορική παρουσίαση επιστημονικών εργασιών σχετικών με τη βιολογία του φυτού Crocus sativus L. και συγγενών ειδών 12:45-13:15: Συζήτηση 13:15-14:30: Ελαφρύ γεύμα


ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ: ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΦΥΤΟΥ Crocus sativus L। 14:30-16:15: Προφορική παρουσίαση Ιρανικών επιστημονικών εργασιών σχετικών με καλλιεργητικές πρακτικές (κατεργασία εδάφους, ανόργανη/οργανική θρέψη και λίπανση, άρδευση, ζιζανιοκτονία) 16:15-16:45: Συζήτηση 16:45-17:30: Καφές και παρακολούθηση αναρτημένων επιστημονικών εργασιών 17:30-19:00: Προφορική παρουσίαση άλλων επιστημονικών εργασιών σχετικών με καλλιεργητικές πρακτικές (κατεργασία εδάφους, ανόργανη/οργανική θρέψη και λίπανση, άρδευση, ζιζανιοκτονία) 19:00-19:30: Συζήτηση Επίσημο δείπνο προσφορά της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 Μαΐου 2009 ΤΡΙΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ-ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ ΤΡΑΠΕΖΙ: ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΦΥΤΟΥ Crocus sativus L। [8:30-10:30] 10:30-11:00: Καφές και παρακολούθηση αναρτημένων επιστημονικών εργασιών


ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ: ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΠΡΟΤΥΠΩΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ 11:00-11:30: Κεντρική ομιλία: Παρουσίαση του ερευνητικού έργου «SAFFIC»: αποτελέσματα μεθοδολογιών για την εφαρμογή διεθνών εμπορικών προτύπων ποιότητας και γνησιότητας του αρτύματος saffron। M. Carmona, University of Castilla-La Mancha, Ισπανία 11:30-12:45: Προφορική παρουσίαση επιστημονικών εργασιών σχετικών με τον έλεγχο ποιότητας και γνησιότητας του αρτύματος saffron, τη νομοθεσία, τις εμπορικές προδιαγραφές και τις νέες αναλυτικές τεχνικές. 12:45-13:15: Συζήτηση 13:15-14:30 Ελαφρύ γεύμα


ΠΕΜΠΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ-ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ 14:30-15:00: Κεντρική ομιλία: Μελλοντικές προκλήσεις για βελτίωση των συστημάτων καλλιέργειας του φυτού Crocus sativus L. στο Κασμίρ. F. A. Nehvi, University of Agricultural Sciences and Technology of Kashmir, Ινδία 15:00-16:15: Προφορική παρουσίαση επιστημονικών εργασιών σχετικών με κοινωνικο-οικονομικά θέματα και την αντιμετώπιση μελλοντικών προκλήσεων για το εμπόριο του τελικού προϊόντος. 16:15-16:45: Συζήτηση 16:45-17:45: Τελετή βράβευσης καλύτερης αναρτημένης εργασίας Αποχαιρετιστήριο πάρτυ προσφορά του Δήμου Κοζάνης (Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης)

Δυο αυτόχθονες φυλές ίππων καταγράφηκαν στο νομό Τρικάλων


Δυο αυτόχθονες φυλές ίππων, οι οποίες έχουν αναπτυχθεί από αρχαιοτάτων χρόνων, η φυλή Θεσσαλίας και η φυλή Πίνδου, καταγράφηκαν στο νομό Τρικάλων από ερευνητική ομάδα του Τομέα Ζωικής Παραγωγής του Τμήματος Γεωπονίας ΑΠΘ, με χρηματοδότηση προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), του Υπουργείου Γεωργίας και της Φιλίππου Ενώσεως Ελλάδος.
Κατά την καταγραφή των ίππων λαμβάνονταν υπόψη τα φαινοτυπικά χαρακτηριστικά τους, βάσει των οποίων γινόταν η ταυτοποίηση τους κατά φυλή και στη συνέχεια η καταχώρισή τους στα αρχεία της Διεύθυνσης Ζωικής Παραγωγής του Υπουργείου Γεωργίας, με όλα τα στοιχεία τους σε ατομικά δελτία. Μάλιστα, οι ιδιοκτήτες των ίππων έχουν εφοδιασθεί με αντίγραφο του δελτίου καταγραφής. Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Τρικαλινός στην καταγωγή ομότιμος καθηγητής στο ΑΠΘ, κ. Απόστολος Ζαφράκας, "στο εργαστήριό μας και σε εργαστήριο του Kεντάκι των ΗΠΑ, με την ειδική μέθοδο εξέτασης του DNA της αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης (Polymerase Chain Reaction, PCR) διερευνάται η προέλευση των φυλών, η γενετική σύστασή τους και οι αποκλίσεις μεταξύ των φυλών χρησιμοποιώντας το τυχαία ενισχυμένο πολύμορφο DNA (Random Amplified Polymorphic DNA, RAPDs)". Πάντως, σύμφωνα με τον ίδιο, η παρουσία των δυο αυτών φυλών ίππων στην περιοχή των Τρικάλων είναι γνωστή από την αρχαιότητα, σύμφωνα με αρχαίους συγγραφείς. Στην Ιλιάδα του Ομήρου αναφέρεται ότι από την Τρίκκη, την Ιθώμη και την Οιχαλία, πολλοί άνδρες, με επικεφαλής τους γιους του Ασκληπιού Ποδαλείριο και Μαχάονα, έλαβαν μέρος στην εκστρατεία προς την Τροία και φυσικά με άλογα έφθασαν στην Αυλίδα, από όπου ξεκίνησαν με τα πλοία για την Τροία. Κατά τους βυζαντινούς χρόνους πολλοί συγγραφείς αναφέρουν ότι οι θεσσαλικές πεδιάδες και τα γύρω βουνά ήταν τα πλέον κατάλληλα για την εκτροφή ίππων. Η 'Αννα Κομνηνή αναφέρει ότι ιππείς του στρατηγού Νικηφόρου Βρυεννίου ίππευαν άλογα από τη Θεσσαλία.

11 Μαΐ 2009

Οι αγρότες θα πληρώσουν πάλι για την ενεργοποίηση δικαιωμάτων; Ας αναλάβουν κάποιοι τις ευθύνες τους

Τελικά ποιοι κυβερνούν αυτή τη χώρα; Οι αγρότες για μια ακόμη χρονιά καλούνται να πληρώσουν το κόστος ενεργοποίησης δικαιωμάτων। 'Αλλα αποφασίζουν στη Βουλή και άλλα γίνονται στην πράξη. Τροπολογία που κατατέθηκε πρόσφατα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο από τη κυβέρνηση λέει ότι το κόστος ενεργοποίησης για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες καλύπτει ο κρατικός προϋπολογισμός. Η ΠΑΣΕΓΕΣ και οι ΕΑΣ υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν πια να περιμένουν τον ΟΠΕΚΕΠΕ να βρει τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και αποφάσισαν να βγάλουν κοινή λίστα και ….αν και όποτε βρεθούν θα τους επιστραφούν τα χρήματα. Όπως τονίζουν μεγαλύτερη καθυστέρηση θα δημιουργούσε πρόβλημα στη καταβολή των ενισχύσεων που ανέρχονται στα 3 δις ευρώ.

Από τον Αύγουστο, με το νομοσχέδιο της κτηνοτροφίας, ήξεραν στο ΥπΑΑΤ ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η δημιουργία μηχανογραφικού συστήματος για τη διάκριση των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών αλλά ήρθε ο Μάιος και ακόμη τίποτα.
Οι τιμές που καθόρισε η ΠΑΣΕΓΕΣ είναι (σε ευρώ, συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠΑ) :
Αξία ατομικού δικαιώματος ποσό για ενεργοποίηση
0 έως 100 17,85
101 έως 200 35,70
201 έως 300 59,50
301 έως 400 83,30
401 έως 500 95,20
501 έως 800 130,90
801 έως 1000 166,60
1.001 έως 2.000 238,00
2.001 έως 3.000 309,40
3.001 και πάνω 333,20
Για «Προχειρότητα και αδιαφάνεια στις αγροτικές επιδοτήσεις», κάνει λόγο σε επιστολή του ο πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Παράρτημα Πελοποννήσου & Δυτικής Στερεάς Ελλάδος κ. Γεώργιος Σιγαλός και καλεί «τους συνδικαλιστικούς φορείς των αγροτών, όλα τα κόμματα και τους εκπροσώπους της Πολιτείας να πάρουν θέση ανοιχτή και ξεκάθαρη στο μεγάλο αυτό θέμα που αφορά τις επιδοτήσεις των αγροτών ώστε επιτέλους να ξεκαθαρίσει το τοπίο με διαφάνεια, όπως χρόνια τώρα επιβάλλεται και ζητείται» .
Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΓΕΩΤΕΕ Παράρτημα Πελοποννήσου & Δυτικής Στερεάς Ελλάδος αναφέρει τα εξής:
«Με πρόσφατη απόφασή της (30/4/2009), η ΠΑΣΕΓΕΣ απέστειλε στις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, κοστολόγιο εργασιών υποστήριξης ενεργοποίησης δικαιωμάτων για το έτος 2009, ακόμη και για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες!!! Απορίας άξιον είναι όμως, γιατί μόλις πριν έναν μήνα, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, καλύπτει το κόστος ενεργοποίησης για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, από τον κρατικό προϋπολογισμό. Το Επιμελητήριό μας, χρόνια τώρα, έχει καταδείξει τα προβλήματα που δημιουργούνται με τα μνημόνια συνεργασίας που υπογράφονται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων με την ΠΑΣΕΓΕΣ, τα πρόστιμα τα οποία πληρώνει η χώρα μας για τη μη ορθή διαχείριση του προγράμματος των επιδοτήσεων, για τους λανθασμένους χειρισμούς, για τα χρήματα που χάνει κάθε έτος ο Έλληνας αγρότης λόγω της κακής πληροφόρησης αλλά και των λαθών των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών και του ΟΠΕΚΕΠΕ και έχει ζητήσει πάρα πολλές φορές να μπει μια τάξη στο χάος αυτό. Κατόπιν αυτών των εξελίξεων, τίθενται τα ακόλουθα εύλογα ερωτήματα:
Είναι ή δεν είναι αλήθεια ότι κάθε χρόνο οι δηλώσεις ενεργοποίησης των δικαιωμάτων γίνονται την τελευταία στιγμή κυριολεκτικά, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται δεκάδες λάθη;
Είναι ή δεν είναι γεγονός ότι πρέπει όλοι οι δικαιούχοι επιδοτήσεων (αγρότες ή μη) να δηλώσουν στα γραφεία των Ενώσεων Γεωργικών Συνεταιρισμών έως το αργότερο 15 Μαΐου 2009, λόγω ότι την τρέχουσα χρονιά θα γίνει ψηφιοποίηση όλων των αγροτεμαχίων; Τι νόημα έχουν τότε, ανακοινώσεις των ΕΑΣ ότι καλούνται στα γραφεία τους μόνο οι νέοι αγρότες ή αυτοί που έχουν κάνει μεταβιβάσεις δικαιωμάτων και οι υπόλοιποι εν ευθέτω χρόνω;
Είναι ή δεν είναι αλήθεια ότι η ΠΑΣΕΓΕΣ έδωσε εντολή στις ΕΑΣ να εισπράξουν χρήματα από τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και την φετινή χρονιά, με κοστολόγιο που τους απέστειλε;
Είναι ή δεν είναι αλήθεια ότι υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας ΠΑΣΕΓΕΣ με ΥΠΑΑΤ, με το οποίο το Δημόσιο θα καταβάλλει στην ΠΑΣΕΓΕΣ και στις ΕΑΣ ποσό 25.000.000 ευρώ, για περίπου 300.000 αιτήσεις των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών;
Είναι ή δεν είναι αλήθεια ότι μετά τις καταγγελίες τόσων ετών, το υπουργείο απεφάσισε το 2008 να προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό για την διεκπεραίωση του έργου του ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης και ελέγχου των επιδοτήσεων, ο οποίος έβριθε δεκάδων παρατυπιών με αποτέλεσμα να ακυρωθεί;
Είναι ή δεν είναι αλήθεια ότι καλύπτεται από το κράτος, το κόστος προμήθειας και εγκατάστασης του λογισμικού για την επεξεργασία των δεδομένων στις 71 ενώσεις της χώρας;
Από πού απορρέει το δικαίωμα της ΠΑΣΕΓΕΣ να ζητεί υπεύθυνη δήλωση από τον αγρότη όπου θα παρέχεται στην Ένωση η έγκριση να κάνει χρήση των προσωπικών δεδομένων εκάστου;
Είναι ή δεν είναι αληθές ότι με τους συνεχιζόμενους πειραματισμούς επίκειται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή άμεση μείωση των επιδοτήσεων και συνεχιζόμενα πρόστιμα εκατομμυρίων ευρώ;
Είναι ή δεν είναι αλήθεια ότι στις 3/5/2009 κατατέθηκε επερώτηση από 43 βουλευτές της Ν.Δ. στη Βουλή των Ελλήνων που ζητούν να εφαρμοσθεί άμεσα η νομοθετική ρύθμιση για κάλυψη των αιτήσεων των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, από τον κρατικό προϋπολογισμό;
Κατόπιν όλων των ανωτέρω, το ΓΕΩΤΕΕ Πελοποννήσου και Δυτικής Στερεάς Ελλάδας στηλιτεύει τη μεγάλη προχειρότητα και αδιαφάνεια που κυριαρχούν στα θέματα της καταβολής των επιδοτήσεων στους αγρότες και διερωτάται γιατί δεν ενεργοποιείται η διάταξη που ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων και καλούνται οι αγρότες να πληρώσουν για μία ακόμη φορά την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων, σε μια περίοδο που είναι γνωστό ότι αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Καλούμε τους συνδικαλιστικούς φορείς των αγροτών, όλα τα κόμματα και τους εκπροσώπους της Πολιτείας να πάρουν θέση ανοιχτή και ξεκάθαρη στο μεγάλο αυτό θέμα που αφορά τις επιδοτήσεις των αγροτών ώστε επιτέλους να ξεκαθαρίσει το τοπίο με διαφάνεια, όπως χρόνια τώρα επιβάλλεται και ζητείται».
Θυμίζουμε ακόμη ότι στην πρόσφατη συνεδρίασης του Δ.Σ. του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. αποφασίστηκαν μεταξύ άλλων τα εξής: «Το Δ.Σ. αποφασίζει ομόφωνα να προβεί στην άσκηση Αίτησης Ακύρωσης κατά του εγγράφου 719/9-2-2009 του Υπουργού Α.Α.Τ., «Ανάθεσης των δημοσίων συμβάσεων Υπηρεσιών του ΟΣΔΕ στην ΠΑΣΕΓΕΣ και τις ΕΑΣ» και κάθε άλλης σχετικής διάταξης ή ρύθμισης και στην υποβολή Καταγγελίας στις αρμόδιες Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για τις συντελεσθείσες με το ανωτέρω έγγραφο και την ανωτέρω νομοθετική ρύθμιση, κατάφωρες παραβιάσεις του κοινοτικού δικαίου ανάθεσης των Δημοσίων Συμβάσεων».
Τα μέλη του Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου σε δηλώσεις τους κάνουν λόγο για προκλητικό τιμοκατάλογο και επισημαίνουν ότι αποτελεί «άλλο ένα χαράτσι, που επιβαρύνει και πάλι το ήδη βεβαρημένο οικονομικό κλίμα και αδιέξοδο, στο οποίο έχει περιέλθει τα τελευταία χρόνια ο Έλληνας Αγρότης. Για άλλη μια φορά ο εμπαιγμός και η αναξιοπιστία του Υ.Π.Α.Α.Τ., αθετώντας άλλη μία υπόσχεση - δέσμευση, για μη πληρωμή της ενεργοποίησης των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, προκαλεί το λαϊκό αίσθημα, κάνοντάς τους πιο συνειδητοποιημένους και μαχητικά ενεργούς στις δύσκολες μέρες των διεκδικήσεων που τους περιμένουν».

6 Μαΐ 2009

Oι αγρότες της Κρήτης ζητάνε 100 εκατ. ευρώ και παρέμβαση για τα χρέη

«Δεν έχουμε πάρει ούτε ένα ευρώ», μας είπαν οι αγρότες της Κρήτης που ήρθαν στην Αθήνα, την Τετάρτη (6/5), διαψεύδοντας τις ανακοινώσεις του ΥπΑΑΤ. Εκτός από οικονομικές ενισχύσεις ζητάνε ακόμη από τη Κυβέρνηση να πάρει μέτρα για τα αγροτικά χρέη. Πάντως αυτή τη φορά δεν θέλησαν να συναντηθούν με τον υπουργό κ. Χατζηγάκη, βλέπετε θυμούνται ακόμη τον τρόπο «διαφυγής» του στις Βρυξέλλες όταν ήρθαν τη πρώτη φορά. «Ανεβάσαμε ψηλά το πήχη», δήλωσαν οι εκπρόσωποί τους μετά τη συνάντηση μια ώρας που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον κ। Ανδριανό και τον κ. Αγγέλου. «Ζητάμε ένα πρόσθετο πακέτο 100 εκ. ευρώ για τα προϊόντα της Κρήτης», είπαν και πρόσθεσαν «αναμένουμε απαντήσεις και αν χρειαστεί θα ξανάρθουμε, το δρόμο τον έχουμε μάθει πλέον. Οι Σύμβουλοι του Πρωθυπουργού θα συνεννοηθούν με τα υπουργεία Οικονομίας και Αγροτικής Ανάπτυξης και θα μας απαντήσουν».
Πρόκειται για τους ίδιους αγρότες που την προηγούμενη φορά που είχαν έρθει από τη Κρήτη τους «υποδέχτηκαν» με δακρυγόνα «Υπάρχει μια πινακίδα στη Κύπρο που λέει «δεν ξεχνώ» το ίδιο λέμε και εμείς «δεν ξεχνούμε». Οι κινητοποιήσεις έχουν παρελθόν παρόν και μέλλον. Την επόμενη φορά αν χρειαστεί να ξανάρθουμε μπορεί να μείνουμε περισσότερο». Μετά το Μαξίμου οι εκπρόσωποι των αγροτών -αντιπροσωπεία των τεσσάρων Ομοσπονδιών των νομών της Κρήτης και ο πρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ γ. Γωνιωτάκης- πήγαν στη Βουλή και συνάντησαν το Πρόεδρο κ. Σιούφα και τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων προκειμένου να τους ενημερώσουν για τα αιτήματά τους. Τα κύρια αιτήματα των αγροτών είναι τα εξής: 1) Ένα δις ευρώ, από τα 28 δις που δίνονται για τις τράπεζες, να διοχετευθεί στον αγροτικό τομέα για την κάλυψη των βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων αγροτικών δανείων της περιόδου 2009 – 2010 2) Να υπάρξει άμεσα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών των αγροτών που βαρύνονται με δάνεια, με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής 3) Πάγωμα όλων των ενήμερων δανείων των αγροτών για τρία χρόνια 4) Επέκταση των παραπάνω ρυθμίσεων για συνεταιρισμούς, ομάδες παραγωγών κ.λ.π. 5) Επέκταση του ΤΕΜΠΕ και στις επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα 6) Αύξηση από 7% σε 15% της επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες 7) Χορήγηση ουσιαστικού επιδόματος θέρμανσης από 300 έως 500 ευρώ σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, ανάλογα τη γεωγραφική περιοχή 8) Επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου σε ποσοστό 5% επί των τιμολογίων πώλησης των αγροτικών προϊόντων για τους παραγωγούς 9) Κατάργηση του ΕΤΑΚ για τους αγρότες 10) Αναδιαμόρφωση του ΕΛΓΑ 11) Προστασία προϊόντων από τη νοθεία 12) Έλεγχο των καρτέλ 13) Ενίσχυση από τη Κυβέρνηση της αποθεματοποίησης όπως αυτή εφαρμόζεται επίσημα από την Ισπανία, πράγμα που σημαίνει ότι ένα σημαντικό μέρος θα μεταφερθεί στους παραγωγούς. Ακόμη αναγνώριση ελαιολάδου ΠΟΠ Κρήτης για να υπάρχει δυνατότητα πώλησης σε υψηλές τιμές 14) Το όριο των 1,778 ευρώ που θέτουν οι κανονισμοί θα πρέπει να ανέλθει πάνω από 2,5 ευρώ 15) Συντονισμός από τη Κυβέρνηση για να υπάρχει σε όλη τη Κρήτη ένα είδος λαδιού π.χ. «Έξτρα Παρθένο ή Βιολογικό Λάδι Κρήτης». Αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί με το συντονισμό των Ενώσεων 16) Επιδότηση του μεταφορικού κόστους ζωοτροφών για τις μειονεκτικές περιοχές17) Συντονισμό ΥπΑΑΤ με Γεωπόνους και Πρεσβείες για προγραμματισμό του είδους παραγωγής και μεγέθους της ζήτησης

5 Μαΐ 2009

Περίεργη....... συνέντευξη

«Υπήρξαν πέντε φορτία από τη χώρα μας που είχαν πρόβλημα με τα υπολείμματα και από εκεί ξεκίνησαν τα προβλήματα», είπε ο υφυπουργός Κωνσταντίνος Κιλτίδης στη συνέντευξη τύπου που έδωσε στο ΥπΑΑΤ, τη Δευτέρα (4/5), απαντώντας σε ερώτηση μου και ζήτησε τη συνεργασία όλων των φορέων (παραγωγών και εξαγωγέων) «ώστε να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει από τη συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Ρωσίας, για την υπολειμματικότητα των φυτοφαρμάκων». Ο υφυπουργός υπενθύμισε ότι τέλος του έτους εναρμονίζεται ο ευρωπαϊκός κατάλογος φυτοπροστατευτικών προϊόντων στην ΕΕ.

Από τη πλευρά του ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ κ। Θ। Μαρκόπουλος, απαντώντας στην ερώτησή μου, προανήγγειλε συνάντηση με την Κομισιόν για να βρεθεί τρόπος «υπεύθυνης ενημέρωσης του καταναλωτή, από τα παιχνίδια που παίζουν οι αλυσίδες των ευρωπαϊκών σούπερ μάρκετ, αλλάζοντας τα όρια MLRs που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή». Παράλληλα ανέφερε ότι η Ε.Ε. έχει την πιο υπεύθυνη πολιτική σε σχέση με τα MLRs και τα ευρωπαϊκή τρόφιμα είναι τα ασφαλέστερα στην παγκόσμια αγορά.
«Κατεβάλλαμε τιτάνια προσπάθεια, μαζί με το υπουργείο Εξωτερικών και την ελληνική πρεσβεία στη Μόσχα, να αντιστραφεί το αρνητικό κλίμα της ρωσικής κυβέρνησης και να δεχτούν οι ρωσικές αρχές τα έξι ιδιωτικά διαπιστευμένα εργαστήριά μας. Η αποδοχή κατ αρχάς έχει γίνει έτσι αποφασίσαμε και ήρθε εξαμελής αντιπροσωπεία από τη Ρωσία, που θα επισκεφτεί την ελληνική επικράτεια και ειδικότερα τα εργαστήρια και τους εξαγωγικούς φορείς της χώρα μας. Με την επόμενη επίσκεψή μου στη Μόσχα θα συναντηθώ με τους εκεί υπευθύνους και θα υπογραφεί η τελική συμφωνία, που θα λύσει σε διαδικαστικό επίπεδο το πρόβλημα, ώστε να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις του μνημονίου της Ε.Ε. με την Ρωσία», είπε ο υφυπουργός κ. Κιλτίδης σχετικά με την προσπάθεια της χώρας μας να αποδεχτούν οι Ρώσοι τα έξι ιδιωτικά εργαστήρια για τις φυτοϋγειονομικές αναλύσεις.
Ωστόσο πριν από λίγο καιρό, υποστήριζε ότι το θέμα είχε λυθεί και έχει τη θετική γραπτή απάντηση από τους αρμόδιους φορείς της ρωσικής κυβέρνησης για τα έξι εργαστήρια ανάλυσης υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων. Αυτό είχε ανακοινώσει άλλωστε και στην Βουλή ο βουλευτής Ημαθίας της Ν.Δ. Ηλίας Φωτιάδης. Συγκεκριμένα ο κ. Φωτιάδης είχε πει ότι ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Κωνσταντίνος Κιλτίδης του γνωστοποίησε ότι έχει πλέον στα χέρια του την επίσημη γραπτή απάντηση από τους αρμόδιους φορείς της Ρωσικής Κυβέρνησης, για τη διαπίστευση και έξι ιδιωτικών εργαστηρίων στην Ελλάδα, τα οποία προστίθενται στα τρία κρατικά. Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του βουλευτή που εξεδόθη στις 22 Απριλίου 2009, έχει ως εξής: «Οριστικό και αίσιο τέλος λαμβάνει το φλέγον για τον αγροτικό κόσμο ζήτημα της διαπίστευσης από τη Ρωσία και ιδιωτικών εργαστηρίων για τον έλεγχο των υπολειμμάτων από φυτοφάρμακα. Την θετική αυτή εξέλιξη γνωστοποίησε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κωνσταντίνος Κιλτίδης στον Βουλευτή του Ν. Ημαθίας και Αναπλ. Γεν. Γραμμ. της ΚΟ της ΝΔ κ. Ηλία Φωτιάδη σε σημερινή τους επικοινωνία, ενημερώνοντας τον ότι έχει πλέον στα χέρια του την επίσημη γραπτή απάντηση από τους αρμόδιους φορείς της Ρωσικής Κυβέρνησης, για τη διαπίστευση και έξι ιδιωτικών εργαστηρίων στην Ελλάδα, τα οποία προστίθενται στα τρία κρατικά. Η εξέλιξη αυτή, σφραγίζει την πλέον γόνιμη λύση στο μείζον θέμα της προώθησης των εξαγωγών των αγροτικών προϊόντων προς τις αγορές της Ρωσίας». Παράλληλα ο υφυπουργός κ. Κιλτίδης, στην ίδια συνέντευξη τύπου, χαρακτήρισε «βαθιά πληγή» για τη χώρα μας τους ελέγχους τροφίμων και υποστήριξε ότι έχει στείλει μνημόνιο προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από τα μέσα Απριλίου, για την εναρμόνιση της Ελλάδας με τους ευρωπαϊκούς κανόνες της ασφάλειας τροφίμων, που αφορούν τη φυτοπροστασία και την κτηνοτροφία. Χαρακτήρισε ακόμη ως χρυσή ευκαιρία που ο ΕΦΕΤ ανήκει στο ΥπΑΑΤ. Ο ΕΦΕΤ με τη νέα του μορφή θα αποτελέσει την δικλείδα ασφαλείας στους οριζόντιους ελέγχους, για την διασφάλιση της υγιεινής των τροφίμων και την προστασία του καταναλωτή. «Δεν πρόκειται για ένα ακόμη οργανισμό του Υπουργείου αλλά μια νέα δομή στους ελέγχους», δήλωσε.
«Η Ε.Ε. θέλει την καθετοποίηση των ελέγχων στα τρόφιμα και την αύξηση του προσωπικού των ελεκτικών μηχανισμών. Εντός ολίγων ημερών θα υπογραφεί το Προεδρικό Διάταγμα για τον «εγκεκριμένο κτηνίατρο». Τα χρήματα έχουν δεσμευθεί για να διατεθούν σε αυτή τη προσπάθεια ώστε να υπάρξει άμεση αντιμετώπιση των ζωοανθρωπονόσων», είπε ο υφυπουργός προσθέτοντας ότι «ελπίζουμε σε ένα έτος τα ελληνικά σφαγεία να λειτουργούν σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα».
Τέλος όσον αφορά τη γρίπη ο υφυπουργός ανέφερε ότι «πολύ ορθή αποδεικνύεται η στάση που κρατήσαμε στην εμφάνιση της νέας γρίπης. Μετά τη σύσκεψη που είχαμε στο ΥπΑΑΤ τονίσαμε ότι για τη νέα γρίπη πρέπει να απενοχοποιηθεί η ελληνική χοιροτροφία και τελικά δικαιωθήκαμε. Είπαμε ότι λανθασμένα αποκαλείται γρίπη των χοίρων αφού πρόκειται για μια νέα γρίπη».