29 Μαΐ 2009

Παραγωγοί ροζέ κρασιού εναντίον ΕΕ


Για αρκετά χρόνια το ροζέ κρασί ήταν «παραμελημένο», αλλά τώρα γίνεται πεδίο αντιπαράθεσης των παραγωγών κρασιού, από τη Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που σχεδιάζει να χαλαρώσει τους κανόνες που διέπουν την οινοποίησή του। Καθώς η ζήτηση του ροζέ έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, η Επιτροπή «απειλεί» ότι θα επιτρέψει στους οινοπαραγωγούς όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να το παράγουν απλώς ανακατεύοντας κόκκινο και λευκό κρασί. Αυτή η πρακτική οινοποίησης ήδη εφαρμόζεται στην Αυστραλία και τη Νότια Αφρική. Η κρίσιμη ψηφοφορία από την αρμόδια επιτροπή των ειδικών, για την αποδοχή αυτής της τεχνικής, αναμένεται να γίνει στις 19 ή 26 Ιουνίου.

Όπως υποστηρίζουν οι Ευρωπαίοι οινοπαραγωγοί που παράγουν τα ροζέ κρασιά, αυτή η απόφαση θα οδηγήσει στην ανεργία εκατοντάδες εργαζόμενους αλλά και θα χαθούν παραδοσιακές τεχνικές οινοποίησης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Προβηγκία, όπου η παραγωγή ροζέ από μαύρα σταφύλια, γίνεται με μια περίπλοκη μέθοδο, όπου τα στέμφυλα αναμειγνύονται με τον μούστο μέχρι να επιτευχθεί το σωστό ροζ χρώμα.
«Είμαστε σοκαρισμένοι, θυμωμένοι και ανήσυχοι», λέει ο Ζαν-Ζακ Μπρεμπάν, πρόεδρος της Ένωσης Οινοπαραγωγών Προβηγκίας. «Αν αλλάξουν οι κανόνες, δεν θα μπορούμε να ανταγωνιστούμε με τις παραδοσιακές μεθόδους μας, η βιομηχανία μας θα πεθάνει και η οικονομία της Προβηγκίας θα πληγεί σοβαρά. Αν δεκάδες χιλιάδες οινοπαραγωγοί υποχρεωθούν να κλείσουν, το τοπίο θα αλλάξει διότι μεγάλοι αμπελώνες θα ξεριζωθούν. Η περιοχή μας θα αλλάξει για πάντα».
«Εδώ δεν πειραματιζόμαστε ανακατεύοντας τα κόκκινα με τα άσπρα κρασιά», δηλώνει ο Γάλλος οινοπαραγωγός Φιλίπ Πουσέν, που εδώ και τριάντα χρόνια φτιάχνει το ροζέ του στις πλαγιές του Εξ-αν-Προβάνς. «Αναζητούμε το χρώμα και τα αρώματα στο δέρμα του σταφυλιού, αφήνοντας τα στέμφυλα μέσα στον μούστο από μερικά λεπτά ως και μερικές ώρες. Αυτός είναι ο σωστός τρόπος για να φτιάξεις ένα ροζέ». Το κρασί που παράγεται με τον τρόπο αυτόν είναι ντελικάτο, με ζωηρά αρώματα λευκών λουλουδιών, εσπεριδοειδών και αχλαδιών.
Ωστόσο από την πλευρά της Κομισόν, ο Μίχαελ Μαν, εκπρόσωπος της Επιτροπής για τα αγροτικά ζητήματα, υποστηρίζει ότι «πολλές χώρες του κόσμου χρησιμοποιούν αυτήν την τεχνική, η οποία είναι αναγνωρισμένη από τον Διεθνή Οργανισμό Αμπέλου και Οίνου. Ο στόχος του μέτρου είναι να δοθούν στους Ευρωπαίους παραγωγούς τα μέσα για να αντιμετωπίσουν ισότιμα τους ξένους ανταγωνιστές τους, όπως η Αυστραλία ή η Νότιος Αφρική».
Η Γαλλία έχει αποφασίσει στην ψηφοφορία να προσφύγει σε βέτο και υποστηρίζει ότι έχει τη συμπαράσταση της Ελληνικής και Ιταλικής κυβέρνησης, αλλά θα χρειαστεί τη βοήθεια της Γερμανίας και της Ισπανίας για να καταφέρει να «μπλοκάρει» αυτή την απόφαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: