13 Μαΐ 2009

Συμπόσιο για το Κρόκο


Όλα τα πρόσφατα επιστημονικά ευρήματα σχετικά με τη βιολογία και την καλλιέργεια του φυτού Κρόκου, καθώς και τους τρόπους χρήσης των αποξηραμένων στιγμάτων του στα τρόφιμα και στη φαρμακευτική θα παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια του 3ου Διεθνούς Επιστημονικού Συμποσίου, με τίτλο: «3rd International Symposium on Saffron: Forthcoming challenges for cultivation, research and economics», που διοργανώνεται από το Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων του Τμήματος Χημείας του Α।Π।Θ. και την Αν. Καθηγήτρια Μαρία Τσιμίδου, σε συνεργασία με την Παγκόσμια Οργάνωση Φυτοκομικών Επιστημόνων.


Το Συμπόσιο θα πραγματοποιηθεί από τις 20 έως και τις 23 Μαΐου 2009, στον Κρόκο του Νομού Κοζάνης। Η έναρξη θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 20 Μαΐου 2009 και ώρα 16:00, στις εγκαταστάσεις του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης, στον Κρόκο Κοζάνης, στο πλαίσιο τοπικών εκδηλώσεων για τον εορτασμό των αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Οι εργασίες του Συμποσίου πρόκειται να συγκεντρώσουν το ενδιαφέρον ερευνητών από όλο τον κόσμο που μελετούν τις πολυποίκιλες ιδιότητες και χρήσεις του Κρόκου. Η γνώση τους θα βοηθήσει τους καλλιεργητές να αναπτύξουν σοδειές με μεγαλύτερη απόδοση και καλύτερη ποιότητα και θα συνεισφέρει σε εναλλακτικούς τρόπους αξιοποίησής του σε βιομηχανική κλίμακα. Το Συμπόσιο καλύπτει 5 βασικές θεματικές ενότητες: α) το φυτό Crocus sativus L. και συγγενή είδη, β) αγρονομικά θέματα, γ) συστατικά του Crocus sativus L. και ευεργετικές για την υγεία ιδιότητες, δ) σύγχρονες τάσεις στις μεθόδους ελέγχου ποιότητας όπως προκύπτουν από τις απαιτήσεις για εμπορική διακίνηση, ε) οικονομικά θέματα-μελλοντικές προκλήσεις. Η θεματολογία των ενοτήτων πρόκειται να καλυφθεί με προφορικές ομιλίες από 36 επιστήμονες με διεθνή αναγνώριση και να εμπλουτιστεί από μεγάλο αριθμό αναρτημένων εργασιών.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΜΠΟΣΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΡΟΚΟ

ΤΕΤΑΡΤΗ-20 Μαΐου 2009 16:00-19:00: Αφιξη συνέδρων-Εγγραφές 17:00:18:00: Συνάντηση των μελών της Διοικούσας Επιτροπής του ISSBB 18:00-19:00: Εναρκτήριος χαιρετισμός από τη Διοργανώτρια του Συμποσίου, Μαρία Τσιμίδου, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Α।Π.Θ.) Χαιρετισμοί εκπροσώπου ISHS, Προέδρου Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης, Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γ.Γ. Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας και Δημάρχου Ελίμειας Κοζάνης. 19:00-20:00: Εναρκτήρια ομιλία: Φυτά στις προϊστορικές κοινωνίες της Ελλάδας με έμφαση στον «κρόκο». Σ. Μ. Βαλαμώτη, Α.Π.Θ. & Α. Σαρπάκη, Αρχαιολόγος-Αρχαιοβοτανολόγος 20:00: Εναρκτήρια τελετή και δείπνο υποδοχής προσφορά του Δήμου Ελίμειας στο πλαίσιο του εορτασμού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης (τοπικό πανηγύρι)


ΠΕΜΠΤΗ-21 Μαΐου 2009 ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ: ΤΟ ΦΥΤΟ Crocus sativus L। ΚΑΙ ΣΥΓΓΕΝΗ ΕΙΔΗ 8:30: 10:00: Προφορική παρουσίαση επιστημονικών εργασιών σχετικών με τη βιολογία του φυτού Crocus sativus L. 10:00-10:15: Συζήτηση 10:15-11:00: Καφές και παρακολούθηση αναρτημένων επιστημονικών εργασιών 11:00-11:30: Κεντρική ομιλία: Διατηρησιμότητα της βιοποικιλότητας του φυτού Crocus sativus L: παρουσίαση του ερευνητικού έργου «CROCUSBANK» και της παγκόσμιας συλλογής του Crocus sativus L. και συγγενών ειδών. J. A. Fernandez, University of Castilla-La Mancha, Ισπανία 11:30-12:45: Προφορική παρουσίαση επιστημονικών εργασιών σχετικών με τη βιολογία του φυτού Crocus sativus L. και συγγενών ειδών 12:45-13:15: Συζήτηση 13:15-14:30: Ελαφρύ γεύμα


ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ: ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΦΥΤΟΥ Crocus sativus L। 14:30-16:15: Προφορική παρουσίαση Ιρανικών επιστημονικών εργασιών σχετικών με καλλιεργητικές πρακτικές (κατεργασία εδάφους, ανόργανη/οργανική θρέψη και λίπανση, άρδευση, ζιζανιοκτονία) 16:15-16:45: Συζήτηση 16:45-17:30: Καφές και παρακολούθηση αναρτημένων επιστημονικών εργασιών 17:30-19:00: Προφορική παρουσίαση άλλων επιστημονικών εργασιών σχετικών με καλλιεργητικές πρακτικές (κατεργασία εδάφους, ανόργανη/οργανική θρέψη και λίπανση, άρδευση, ζιζανιοκτονία) 19:00-19:30: Συζήτηση Επίσημο δείπνο προσφορά της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 Μαΐου 2009 ΤΡΙΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ-ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ ΤΡΑΠΕΖΙ: ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΦΥΤΟΥ Crocus sativus L। [8:30-10:30] 10:30-11:00: Καφές και παρακολούθηση αναρτημένων επιστημονικών εργασιών


ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ: ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΠΡΟΤΥΠΩΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ 11:00-11:30: Κεντρική ομιλία: Παρουσίαση του ερευνητικού έργου «SAFFIC»: αποτελέσματα μεθοδολογιών για την εφαρμογή διεθνών εμπορικών προτύπων ποιότητας και γνησιότητας του αρτύματος saffron। M. Carmona, University of Castilla-La Mancha, Ισπανία 11:30-12:45: Προφορική παρουσίαση επιστημονικών εργασιών σχετικών με τον έλεγχο ποιότητας και γνησιότητας του αρτύματος saffron, τη νομοθεσία, τις εμπορικές προδιαγραφές και τις νέες αναλυτικές τεχνικές. 12:45-13:15: Συζήτηση 13:15-14:30 Ελαφρύ γεύμα


ΠΕΜΠΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ-ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ 14:30-15:00: Κεντρική ομιλία: Μελλοντικές προκλήσεις για βελτίωση των συστημάτων καλλιέργειας του φυτού Crocus sativus L. στο Κασμίρ. F. A. Nehvi, University of Agricultural Sciences and Technology of Kashmir, Ινδία 15:00-16:15: Προφορική παρουσίαση επιστημονικών εργασιών σχετικών με κοινωνικο-οικονομικά θέματα και την αντιμετώπιση μελλοντικών προκλήσεων για το εμπόριο του τελικού προϊόντος. 16:15-16:45: Συζήτηση 16:45-17:45: Τελετή βράβευσης καλύτερης αναρτημένης εργασίας Αποχαιρετιστήριο πάρτυ προσφορά του Δήμου Κοζάνης (Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης)

Δεν υπάρχουν σχόλια: