27 Μαΐ 2009

Οικονομική ενίσχυση ζητάνε οι Ευρωπαίοι αγρότες


Συνεδρίασε στις Βρυξέλλες, το Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας - Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό την προεδρία του Τσέχου υπουργού Γεωργίας, Jakub Šebesta, όπου συζητήθηκαν κυρίως θέματα που αφορούν την απλοποίηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, αλλά και την κατάσταση στον τομέα των γαλακτοκομικών και του χοίρειου κρέατος। Κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής του Συμβουλίου Υπουργών, περίπου 900 γαλακτοπαραγωγοί από διάφορες χώρες διαδήλωσαν έξω από το κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, ζητώντας την περαιτέρω ενίσχυση του τομέα των γαλακτοκομικών.


Συγκεκριμένα οι Ευρωπαίοι παραγωγοί ζητούσαν να δοθεί παράταση στην κοινοτική δημόσια παρέμβαση στο βούτυρο και το αποκορυφωμένο γάλα σε σκόνη που λήγει τον Αύγουστο και αύξηση των επιδοτήσεων που προορίζονται για το σχέδιο δωρεάν διανομής γάλακτος στα σχολεία। Οι υπουργοί της Γαλλίας, Γερμανίας και Αυστρίας, άσκησαν πίεση στην Επίτροπο για θέματα γεωργίας, Μαριάν Φίσερ Μπόελ, προκειμένου να λάβει μέτρα που θα ενισχύσουν τους κτηνοτρόφους που ζητούν πιο δίκαιες τιμές παραγωγού. Ωστόσο, η Επίτροπος δήλωσε πριν το Συμβούλιο πως δεν φταίνε οι ποσοστώσεις γάλακτος για τις μειωμένες τιμές παραγωγού αλλά η χαμηλή ζήτηση και κάλεσε τους παραγωγούς να παράγουν λιγότερο γάλα. Ενώ συνέβαιναν αυτά στις Βρυξέλλες εικόνες αγροτικών μπλόκων υπήρξαν και στην Γερμανία. Η Unter den Linden, η υπέροχη λεωφόρος του Βερολίνου που καταλήγει στην πύλη του Βρανδεμβούργου, πλημμύρισε από 700 τρακτέρ. Οι Γερμανοί αγρότες διαμαρτύρονται για την αγροτική πολιτική και τις χαμηλές τιμές που δεν καλύπτουν το αυξημένο κόστος παραγωγής. Συγκεκριμένα ζητάνε πακέτο οικονομικής βοήθειας ειδικά σχεδιασμένο για τον αγροτικό τομέα αφού όπως υποστηρίζουν η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση έχει φέρει μεγάλη πτώση τιμών παραγωγού. Μόλις τέσσερις μήνες πριν τις βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να ζητήσει από τη Κομισιόν να υπάρξουν φορολογικές ελαφρύνσεις που θα ανακουφίσουν τους αγρότες, οι οποίοι βλέπουν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται. Εκπρόσωπος του υπουργείου οικονομικών της Γερμανίας εκτιμά ότι το «πακέτο» φοροαπαλλαγών θα κοστίσει στην κυβέρνηση 525 εκατ. ευρώ.

Το Συμβούλιο των 27 υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες, υιοθέτησε κατ΄ αρχήν τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την απλοποίηση των διαδικασιών εφαρμογής της καινούργιας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ)। Οι προτάσεις για την απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών εφαρμογής της ΚΑΠ αναμένεται να εγκριθούν τον ερχόμενο Νοέμβριο, επί σουηδικής προεδρίας, αφού προηγουμένως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβεί σε ορισμένες βελτιώσεις, με βάση τις παρατηρήσεις που διατυπώθηκαν από ορισμένα κράτη μέλη।

Μετά από κοινό αίτημα της Γαλλίας, Γερμανία και Αυστρίας, που υποστηρίχθηκε από την Ελλάδα, Λιθουανία, Σλοβακία, Κύπρο, Λουξεμβούργο, Πολωνία, Ουγγαρία, Βέλγιο, Ιταλία, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ισπανία, Λετονία και Ρουμανία, εξετάσθηκε η κατάσταση της ευρωπαϊκής αγοράς αγελαδινού γάλακτος και ιδίως η σημαντική μείωση των τιμών παραγωγού, που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα. Πολλές εθνικές αντιπροσωπείες επισήμαναν ότι ενώ οι τιμές για τους κτηνοτρόφους έχουν υποχωρήσει μέχρι και 50%, η μείωση αυτή δεν έχει περάσει στο σύνολό της στην κατανάλωση, ενώ οι αγελαδοτρόφοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα εισοδήματος με τις χαμηλές τιμές. Το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων για την αντιμετώπιση της κάμψης των τιμών στο αγελαδινό γάλα εξήγγειλε η Επίτροπος Γεωργίας κ. Μάριαν Φίσερ Μπόελ, που τόνισε ότι ήδη έχουν ληφθεί μέτρα για την τόνωση της αγοράς γάλακτος και τη συγκράτηση της κάμψη των τιμών (εξαγωγικές ενισχύσεις για βούτυρο, τυριά, γάλα σκόνη, έναρξη της ιδιωτικής αποθεματοποίησης και κοινοτικής παρέμβασης στο βούτυρο και το γάλα σε σκόνη), ενώ παράλληλα άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο λήψης περαιτέρω μέτρων. Ανάμεσα σε αυτά ανέφερε: πρώτο να δοθεί η δυνατότητα χορήγησης προκαταβολής 70% της ενιαίας ενίσχυσης στους κτηνοτρόφους από τις 16 Οκτωβρίου 2009, δεύτερο η δωρεάν διανομή γάλακτος στα ευρωπαϊκά σχολεία και τρίτο την παράταση της χρονικής διάρκειας λειτουργίας της κοινοτικής παρέμβασης και πέραν της 31η Αυγούστου και της ιδιωτικής αποθεματοποίησης βουτύρου πέραν της 15ης Αυγούστου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: