29 Δεκ 2009

Ζούμε σε ένα ανύπαρκτο κράτος που τα λαμόγια κυριαρχούν

Εργοστάσιο - φάντασμα αποτελούσε για τα αρχεία των υπηρεσιών της Μαγνησίας η ΧΑΛΒΑΔΟΠΟΙΪΑ ΒΟΛΟΥ ΑΕΒΕ, η οποία εμπλέκεται σε μεγάλο διατροφικό σκάνδαλο με διακίνηση μολυσμένου και ακατάλληλου για τη δημόσια υγεία σουσαμιού.
Η υπόθεση για τη Χαλβαδοποιία Βόλου, η οποία διακινούσε νύχτα, σύμφωνα με πληροφορίες, την επιμολυσμένη πρώτη ύλη, ενώ συνέχιζε να προμηθεύει μεγάλες εταιρίες παραγωγής αρτοσκευασμάτων ακόμη και όταν τη μονάδα είχε σφραγίσει ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), δεν είναι πρόσφατη.
Την ταυτότητα της μονάδας, στις εγκαταστάσεις της οποίας στη Α’ Βιομηχανική Περιοχή Βόλου ελεγκτές του ΕΦΕΤ εντόπισαν το 2007 δεκάδες τόνους σουσαμιού από το Σουδάν, το οποίο «συνόδευαν» περιττώματα σκύλων και τρωκτικών, αποκάλυψε πρόσφατα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μετά την υπογραφή προστίμου 80.000 ευρώ.
Όμως, αναζητώντας χθες στα αρχεία τους την εταιρία, οι Διευθύνσεις Εμπορίου και Ανάπτυξης της Νομαρχίας Μαγνησίας ανακάλυψαν ότι δεν υπάρχει! Τα ίχνη της - επίσημα - χάθηκαν το 2000, όταν με απόφαση του τότε νομάρχη ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας της μονάδας λόγω περιβαλλοντικής ρύπανσης.
Η εταιρία ωστόσο άλλαξε επωνυμία και επανάρχισε τη λειτουργία της δύο χρόνια αργότερα κάτω από τη μύτη των υπηρεσιών.
Το Περιφερειακό Κέντρο το καλοκαίρι του 2007 σταμάτησε τη διακίνηση στην εγχώρια αγορά φορτίου 190 τόνων σουσαμιού, ακατάλληλου για τη δημόσια υγεία. Η ποσότητα δεσμεύτηκε και επέστρεψε στη χώρα εξαγωγής, την Αιθιοπία. Ήταν το δεύτερο εκείνες τις ημέρες φορτίο με σουσάμι που δεσμεύτηκε ως ακατάλληλο. Το πρώτο, 54 τόνων, επέστρεψε όπως ήταν μέσα στο κοντέινερ, όταν οι αναλύσεις δειγμάτων έδειξαν περιεκτικότητα σε σαλμονέλα.
Μετά τα αλλεπάλληλα «μπλόκα», οι εισαγωγές σουσαμιού μειώθηκαν κατακόρυφα και πιθανότατα ο προμηθευτής βρήκε άλλα τελωνεία για την είσοδο στη χώρα της πρώτης ύλης.
Για τις τοπικές υπηρεσίες έκτοτε η μονάδα δεν υπήρχε. Ο αρμόδιος αντινομάρχης ενημερώθηκε χθες από τη διαχειριστική εταιρία της ΒΙ.ΠΕ. ότι επανάρχισε τη λειτουργία της από το 2002 έως το 2005, αλλάζοντας την επωνυμία σε Χαλβαδοποιία Βόλου ΑΕΒΕ. Το 2005 υποτίθεται ότι η εταιρία έκλεισε τη μονάδα.
Στις αρχές του 2007, μετά από ανώνυμη καταγγελία για διακίνηση των προϊόντων της τη νύχτα, έλεγχος του ΕΦΕΤ εντόπισε στους αποθηκευτικούς της χώρους 35 τόνους σουσάμι με περιττώματα ζώων. Με εντολή εισαγγελέα και παρουσία του δημάρχου Αισωνίας η επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία ποσότητα καταστράφηκε στο ΧΥΤΑ, ενώ ο Φορέας εισηγήθηκε την επιβολή προστίμου, που μέχρι προχθές δεν είχε υπογραφεί.
Μετά τη σφράγιση της μονάδας θεωρήθηκε ότι η υπόθεση έληξε. Όμως σε έλεγχο ρουτίνας σε αρτοβιομηχανία της Βόρειας Ελλάδας ελεγκτές ανακάλυψαν εκατοντάδες σάκους με σουσάμι που προέρχονταν από τη «σφραγισμένη» εταιρία, συνολικής ποσότητας 31.550 κιλών. Ο συγκεκριμένος προμηθευτής φέρεται να εφοδίαζε από την αποθήκη του σειρά γνωστών εταιριών σε όλη τη χώρα, οι οποίες παρασκευάζουν προϊόντα με πρώτη ύλη το σουσάμι, όπως κουλουράκια, παστέλια, λουκούμια, ψωμιά κ.ά. Ακόμη χρησιμοποιείται για την παραγωγή σησαμελαίου και ταχινιού, τα οποία περιέχονται σε πολλά άλλα τρόφιμα.
Ντροπή σε όλους αυτούς που κυβερνούν και έφτασαν την πατρίδα μας σε αυτά τα αίσχη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: