28 Δεκ 2009

Οι ΗΠΑ τους ξέχασαν, η Ταϊλάνδη τους στέλνει πίσω ομαδικά

Ο στρατός της Ταϊλάνδης ξεκίνησε σήμερα να απελαύνει προς το Λαός περίπου 4.000 Χμονγκ, μία μειονότητα της νοτιοανατολικής Ασίας, που είχαν βρει καταφύγιο σε καταυλισμούς, πολλοί για περισσότερα από 30 χρόνια, δήλωσε εκπρόωπος Τύπου του στρατού της Ταϊλάνδης.
Οι δυνάμεις του στρατού της Ταϊλάνδης είχαν κινητοποιηθεί τις τελευταίες ημέρες γύρω από τον καταυλισμό Χουάι Ναμ Κάο, στην επαρχία Πετσχαμπούν, περίπου 280 νοτιοανατολιά της Μπανγκόκ, για αυτή την επιχείρηση που έχει καταδικάσει η διεθνής κοινότητα.
Περίπου 100 λεωφορεία θα μεταφέρουν τους Χμονγκ στο Λάος.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η αμερικανική κυβέρνηση και η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (UNHCR) έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους για αυτή την απέλαση.
Η μειονότητα των Χμονγκ, που ζούσε στη βόρεια ορεινή επαρχία του Λάος για αιώνες, χρησιμοποιήθηκε από τις αμερικανικές δυνάμεις στον «μυστικό τους πόλεμο» κατά των κομμουνιστικών δυνάμεων του Λάος.
Το 2003 οι ΗΠΑ δέχθηκαν να υποδεχθούν 14.000 Χμονγκ που ζούσαν στη νοτιοανατολική Ταϊλάνδη, ενώ από τότε περισσότεροι από 8.000 Χμονγκ ζήτησαν καταφύγιο στην Ταϊλάνδη. Συγκεντρώθηκαν στον καταυλισμό Χουάι Ναμ Κάο.
Περίπου 3.000 πρόσφυγες επέστρεψαν στο Λάος το 2008-2009. Σύμφωνα με διμερή συμφωνία με το Λάος οι υπόλοιποι 4.000 πρέπει να επαναπατριστούν μέχρι το τέλος του χρόνου.
Αν μπορεί ένα φτωχό σαν την Ταϊλάνδη κράτος να κάνει μαζικές απελάσεις ας προβληματιστούν κάποιοι και στην χώρα μας. Αν συνεχίσουν οι πολιτικοί που μας κυβερνούν την πολιτική.... ανοικτών συνόρων τότε αναμένεται να έχουμε κοινωνικές εκρήξεις με απρόβλεπτες συνέπειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: