28 Δεκ 2009

Ερευνάται η πολύνεκρη τραγωδία

Στη διερεύνηση των αιτιών και των συνθηκών του τραγικού συμβάντος στο ελληνικό φορτηγό πλοίο «Aegean Wind», που στοίχισε τη ζωή σε τρεις Έλληνες και έξι Φιλιππινέζους ναυτικούς, ώστε να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή άλλων τέτοιων καταστάσεων στο μέλλον, στρέφει την προσοχή της η ελληνική κυβέρνηση.
Στο πλοίο, το οποίο έπλεε ξημερώματα Χριστουγέννων στα ανοικτά της Βενεζουέλας έχοντας αποπλεύσει από το λιμένα Ponta Do Ubu Βραζιλίας, με προορισμό το λιμένα Χιούστον ΗΠΑ, έμφορτο με σιδηρομετάλλευμα, με πλήρωμα 24 άτομα, εκ των οποίων εννέα Ελληνες, ξέσπασε πυρκαγιά, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία στους χώρους ενδιαίτησης.
Από τη πρώτη στιγμή που στάλθηκε το σήμα κινδύνου στο Ενιαίο Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης στην Ελλάδα, από τον πλοίαρχο του «Aegean Wind», αναφέρθηκε ότι αγνοούνται εννέα ναυτικοί, τρεις εκ των οποίων Ελληνες. Οι σοροί των εννέα ναυτικών βρέθηκαν το Σάββατο, αφού πρώτα κατασβέστηκε η πυρκαγιά.
Το πλοίο κατευθύνεται προς το Κουρακάο στις Ολλανδικές Αντίλλες με ρυμουλκό και αναμένεται να φτάσει σήμερα το μεσημέρι. Παράλληλα για το Κουρακάο ταξιδεύουν ένας ανώτερος αξιωματικός του Λιμενικού με βοηθό εξειδικευμένο σε θέματα πυρασφάλειας τεχνικό αξιωματικό, προκειμένου να διενεργήσουν σχετική έρευνα, για την εξακρίβωση των αιτιών και συνθηκών του ατυχήματος, αναζητώντας, παράλληλα, τη συνεργασία και συνδρομή των αρμοδίων Αρχών της Βενεζουέλας και των Φιλιππίνων, χώρας της οποίας την υπηκοότητα έφεραν έξι εκ των θανόντων ναυτικών. Στις έρευνες αναμένεται να συμμετάσχουν και οι επιθεωρητές του αμερικανικού νηογνώμονα ABS, στην κλάση του οποίου είναι εγγεγραμμένο το πλοίο.
«Όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου έχουν κινητοποιηθεί από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό το συμβάν. Τα αίτια και οι συνθήκες του θα διερευνηθούν σε βάθος, με πρωταρχικό σκοπό τη λήψη οποιουδήποτε μέτρου κριθεί αναγκαίο για αποφυγή άλλων τέτοιων καταστάσεων στο μέλλον», επεσήμανε σε δηλώσεις της η υπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη.
Επίσης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, τόνισε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του Λιμενικού Σώματος, σε συνεργασία με τις τοπικές Αρχές της Βενεζουέλας, θα διερευνήσουν άμεσα τις συνθήκες και τα αίτια που προκάλεσαν το τραγικό αυτό συμβάν.
Το χρονικό
Τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος, έλαβε κλήση κινδύνου, κατόπιν εκδήλωσης πυρκαγιάς στο φορτηγό πλοίο «Aegean Wind» της διαχειρίστριας εταιρείας Atlantic Bulk Carriers το οποίο έπλεε 123 ν.μ. βόρεια των ακτών της Βενεζουέλας, με πλήρωμα 24 ναυτικούς, εκ των οποίων εννέα Έλληνες, έχοντας αποπλεύσει από το λιμένα Ponta Do Ubu Βραζιλίας, με προορισμό το λιμένα Χιούστον ΗΠΑ, έμφορτο με σιδηρομετάλλευμα.
Άμεσα το προσωπικό του ΕΚΣΕΔ / Λ.Σ. επικοινώνησε με τις αρμόδιες Αρχές της Βενεζουέλας για τη διαχείριση του συμβάντος, ενώ επιπλέον, λόγω της σοβαρότητας του περιστατικού, ενημερώθηκαν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Τ. Κατσέλη, καθώς και ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, αντιναύαρχος Αθανάσιος Μπούσιος, οι οποίοι μετέβησαν στις εγκαταστάσεις του Υπουργείου, όπου πληροφορήθηκαν τις τελευταίες εξελίξεις, δίνοντας σχετικές εντολές και οδηγίες, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους. Παράλληλα, ενημερώθηκαν οι αρμόδιες Υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών.
Στις 10.45 το πρωί, στην περιοχή του συμβάντος, κατέφθασε το παραπλέον πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων «Amstelborg» σημαίας Ολλανδίας, το οποίο είχε αποπλεύσει από Μεξικό για Βραζιλία, έμφορτο με εμπορευματοκιβώτια, διαπιστώνοντας ότι η πυρκαγιά είχε εκδηλωθεί στο χώρο ενδιαίτησης του «Aegean Wind». O πλοίαρχος του οποίου δήλωσε ότι αγνοούντο εννέα ναυτικοί, εκ των οποίων τρεις Έλληνες. Λίγο αργότερα, στο σημείο κατέφθασαν ένα ελικόπτερο, ένα υδροπλάνο και ένα περιπολικό σκάφος της Aκτοφυλακής της Βενεζουέλας, καθώς και παραπλέοντα ιδιωτικά σκάφη, που διενήργησαν έρευνα της ευρύτερης περιοχής, προς εντοπισμό τυχόν ναυαγών στη θάλασσα.
Κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης, δύο Ελληνες ναυτικοί, ηλικίας 55 και 22 ετών, ναυτολογημένοι ως Β΄ μηχανικός και δόκιμος καταστρώματος, αντίστοιχα, και δύο αλλοδαποί ναυτικοί μέλη πληρώματος του πλοίου, τραυματίστηκαν ελαφρώς. Και οι τέσσερις καθώς και η 20χρονη Ελληνίδα δόκιμος καταστρώματος του πλοίου, παρελήφθησαν ασφαλώς από το ελικόπτερο και μεταφέρθηκαν στο νησί Margarita της Βενεζουέλας, όπου διεπιστώθη ότι ο 55χρονος έφερε εγκαύματα στις παλάμες και ο 22χρονος είχε υποστεί κάταγμα αριστερού καρπού, ενώ και οι υπόλοιποι τρεις ναυτικοί δεν αντιμετώπιζαν σοβαρό κίνδυνο για την υγεία τους.
Στις 19.40, με τη συνδρομή του πληρώματος του «Amstelborg», κατέστη δυνατή η κατάσβεση της πυρκαγιάς και ακολούθησε έλεγχος των εσωτερικών χώρων του πλοίου. Στις 10 το βράδυ το πλήρωμα του «Aegean Wind» εντόπισε νεκρούς δύο ναυτικούς, χωρίς, αρχικά, να καταστεί δυνατή η ανάσυρση και αναγνώρισή τους, λόγω του πυκνού καπνού και των υψηλών θερμοκρασιών, κάτι που έγινε περί ώρα 00.25 όταν και διεπιστώθη ότι επρόκειτο για δύο αλλοδαπούς, ηλικίας 32 και 23 ετών, αντίστοιχα.
Στις 03.20, ξημερώματα Σαββάτου, κατά τη διάρκεια νέας έρευνας από το πλήρωμα, εντοπίστηκαν και ανασύρθηκαν νεκροί οι τρεις αγνοούμενοι Έλληνες ναυτικοί και συγκεκριμένα ο 23χρονος ανθυποπλοίαρχος, ο 52χρονος Γ΄ μηχανικός και ο 55χρονος ηλεκτρολόγος του πλοίου, ενώ περί ώρα 06.50 εντοπίστηκε, επίσης νεκρός, 31χρονος αλλοδαπός ναυτικός.
Σαράντα λεπτά αργότερα, στην περιοχή κατέφθασε το Ρ/Κ «LONDON» σημαίας Ολλανδίας και με τη συνδρομή του πληρώματός του, πραγματοποιήθηκε νέα έρευνα των εσωτερικών χώρων του πλοίου, στη διάρκεια της οποίας εντοπίστηκαν και ανασύρθηκαν νεκροί οι τρεις εναπομείναντες αλλοδαποί αγνοούμενοι ναυτικοί, ηλικίας 44, 42 και 24 ετών αντίστοιχα.
Η πλοιοκτήτρια εταιρεία, ενημέρωσε τους συγγενείς των θανόντων για τις εξελίξεις και ανέλαβε τις απαιτούμενες ενέργειες για τη μεταφορά των σορών και τον επαναπατρισμό των ναυτικών. Το πλοίο ρυμουλκείται από το ρυμουλκό «London» και αναμένεται σήμερα το μεσημέρι να έχει δέσει σε ασφαλές αγκυροβόλιο στο Κουρακάο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: