31 Δεκ 2009

Πρόβλημα και στην Ευρώπη

Το πρόβλημα με τους μαζικούς θανάτους μελισσών, που πρωτοεμφανίστηκε στις ΗΠΑ, άρχισε να γίνεται ορατό και σε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία, εντείνοντας τον κίνδυνο για την αγροτική παραγωγή και αναμένεται να έρθει και στην Ελλάδα.
Το 84% περίπου των ειδών που καλλιεργούνται στην Ευρώπη εξαρτώνται σε μικρό ή μεγάλο βαθμό από την επικονίαση μέσω των μελισσών και άλλων εντόμων, όπως οι πεταλούδες. Η μείωση του αριθμού των μελισσών αναμένεται να φέρει ανατροπή στις συνθήκες γονιμοποίησης των φυτών, πλήττοντας έτσι το φυτικό κεφάλαιο. Μερίδα επιστημόνων υποστηρίζει ότι για την ελάττωση του αριθμού των μελισσών ευθύνονται τα αγρό-χημικά που χρησιμοποιούνται στην εντατική γεωργία.
Οι επιστήμονες θεωρούν ότι πρακτικές όπως η εντατική γεωργία, η υπερβόσκηση και η κατάτμηση εκτάσεων, εντείνουν τις αρνητικές πιέσεις στα επικονιαστικά έντομα.
Παράλληλα, σοβαρό πρόβλημα αποτελεί και η εγκατάλειψη της αγροτικής γης σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές της Ευρώπης μεταξύ των οποίων και στην πατρίδα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: