30 Δεκ 2009

Θέλουν και αυτοί αποζημιώσεις

Να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές της χώρας, πλην εκείνων που χορηγήθηκαν ήδη, αποζημιώσεις για τις ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειες βρώσιμης και ελαιοποιήσιμης ελιάς από τον πυρηνοτρήτη, ζητούν με επιστολές τους προς την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μια σειρά από συνεταιριστικές οργανώσεις και φορείς της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Σε επιστολή που απέστειλε ο Νομάρχης Λέσβου κ. Παύλος Βογιατζής στην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κατερίνα Μπατζελή ζητείται μετά τη χορήγηση κατ΄ εξαίρεση αποζημιώσεων σε ελαιοπαραγωγούς της ηπειρωτικής Ελλάδας, δοθούν από τον ΕΛΓΑ αποζημιώσεις και στους ελαιοπαραγωγούς της Λέσβου, που έχασαν μέρος της φετινής τους παραγωγής από τον πυρηνοτρήτη.

Η επιστολή του Νομάρχη Λέσβου αναφέρει τα εξής:
Σε συνέχεια του ανωτέρου σχετικού εγγράφου μας και με αφορμή την ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Α.Α. & Τ. για την κατ’ εξαίρεση αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών Βοιωτίας, Εύβοιας, Μαγνησίας, Φθιώτιδας Φωκίδας και Χαλκιδικής για ζημιές που οφείλονται στον πυρηνοτρήτη, ζητάμε από τον ΕΛΓΑ, έστω και καθυστερημένα, να προχωρήσει στην καταγραφή των ζημιών της ελαιοπαραγωγής λόγω μειωμένης καρπόδεσης που οφείλεται στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικράτησαν αλλά και το μεγάλο πλήγμα που δέχθηκε το υπόλοιπο της παραγωγής από τις ζημιές που προκάλεσαν κυρίως ο πυρηνοτρήτης καθώς και ο δάκος μαζί με τις δευτερογενείς προσβολές, με αποτέλεσμα την απώλεια παραγωγής κατά 70 έως 80% περίπου. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τη δραματική μείωση του εισοδήματος των παραγωγών καθόσον γνωρίζετε ότι η καλλιέργεια της ελιάς κατά 80% στηρίζει την οικονομία του νησιού μας. Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω είναι βέβαιο ότι οι ελαιοπαραγωγοί του Νομού μας έχουν δεχτεί φέτος το μεγαλύτερο πλήγμα στην παραγωγή τους κατά την τελευταία δεκαετία. Επιπλέον πλήττονται όλο και περισσότερο από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, τις χαμηλές τιμές του ελαιολάδου και τη μη λήψη στο ακέραιο των κοινοτικών αγροτικών ενισχύσεων. Όλοι αυτοί οι λόγοι λοιπόν, καθιστούν απαραίτητη την έγκριση χορήγησης της κατ’ εξαίρεση αποζημίωσης στους ελαιοπαραγωγούς του Νομού μας, όπως εξάλλου έχει ανακοινωθεί για άλλους Νομούς.

Ανάλογο αίτημα υπέβαλε για λογαριασμό των ελαιοπαραγωγών της Αρκαδίας και η ΕΑΣ Κυνουρίας, των οποίων η φετινή σοδειά υπέστη και αυτή ζημιές από την πυρηνοτρήτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: