6 Ιουλ 2009

Κατάρρευση του αμπελοοινικού κλάδου


Αντιμέτωπος με τον εφιάλτη της κατάρρευσης στον επερχόμενο τρυγητό θα βρεθεί ο αμπελοοινικός κλάδος αν δεν ληφθούν μέτρα στήριξης, δυο από τα οποία μάλιστα έχουν επείγοντα χαρακτήρα και αποτελούν δημόσιες δεσμεύσεις της κυβέρνησης από πέρυσι αλλά ακόμη δεν έχουν υλοποιηθεί.


Στη δραματική αυτή επισήμανση προέβη η Γενική Συνέλευση της ΚΕΟΣΟΕ, που έγινε την Παρασκευή (3/7) στην Αθήνα, καλώντας την κυβέρνηση να υλοποιήσει άμεσα τις δεσμεύσεις της ορίζοντας «εθνική συνδρομή στο ύψος της ενιαίας ενίσχυσης και προχωρώντας κατ’ αρχήν στην απόφαση για απόσταξη κρίσης 20 χιλιάδων τόνων κρασιού στους νομούς Αχαΐας, Κορίνθου και Ηρακλείου». Πάντως, η ΚΕΟΣΟΕ ζητά η απόφαση για την απόσταξη να διευρυνθεί, αφού, σύμφωνα με τελευταία στοιχεία που παρουσίασε, υψηλά αποθέματα υπάρχουν και σε άλλες περιοχές της χώρας, αποθέματα που εμποδίζουν τη διενέργεια ακόμη και του τρυγητού.
Στο σχετικό ψήφισμα της Συνέλευσης τονίζεται μάλιστα ότι «σε περίπτωση κυβερνητικής υπαναχώρησης λόγω της δημοσιονομικής κρίσης, οι οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις θα είναι τεράστιες θέτοντας σε αμφιβολία ακόμη και την πραγματοποίηση του τρυγητού σε ορισμένες περιοχές»


Στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ κ. Χρ। Μάρκου επισήμανε, μεταξύ άλλων, την αστάθεια που χαρακτηρίζει την οινική αγορά εξ αιτίας των υψηλών αποθεμάτων, της πτώσης της κατανάλωσης και των προβλημάτων ρευστότητας των συνεταιρισμών. Πέραν της εθνικής συνδρομής και της απόσταξης κρίσης (απ’ την οποία θα πρέπει να εξαιρεθούν οι εισαγόμενοι οίνοι και κρασιά που προέρχονται από μη οινικές ποικιλίες), ο κ. Μάρκου αναφέρθηκε και σε 4 ακόμη προτεραιότητες και συγκεκριμένα: την διευκόλυνση όσων αμπελουργών επιθυμούν να αποχωρήσουν από τον κλάδο με κοινοτική ενίσχυση, στη δημιουργία Οργανισμού Οίνου και Αμπέλου, στην εφαρμογή του στρατηγικού σχεδίου χωρίς παρεμβάσεις καθώς επίσης και στο θέμα του εθνικού φακέλου για την ΚΟΑ.


Ψήφισμα Γενικής Συνέλευσης
«Εμείς, οι Έλληνες αμπελουργοί, εκπρόσωποι των οινικών συνεταιρισμών απ΄ όλες τις περιοχές της χώρας, που πραγματοποιήσαμε σήμερα (3/7/2009) την ετήσια Γενική Συνέλευσή μας, εκφράζουμε την βαθιά μας ανησυχία για την κατάσταση που διαμορφώνεται στον κλάδο και τις διαφαινόμενες προοπτικές του επερχόμενου τρυγητού. Είμαστε ανήσυχοι γιατί τα προβλήματα που χαρακτηρίζουν συνολικά την ελληνική γεωργία (διόγκωση καλλιεργητικού κόστους, στρεβλώσεις στην αγορά κλπ) εμφανίζονται και στον κλάδο μας με ιδιαίτερη ένταση, ενώ ταυτόχρονα δεν υπάρχει καμία πρόοδος στην αντιμετώπιση των ειδικότερων προβλημάτων της αμπελουργίας και του κρασιού που σχετίζονται με τη νέα ΚΟΑ και τη λειτουργία της οινικής αγοράς. Είναι χαρακτηριστικό ότι παραμένουν ακόμη σε εκκρεμότητα δύο δηλώσεις δεσμεύσεις από πέρυσι της Κυβέρνησης για τον κλάδο, και συγκεκριμένα ο καθορισμός και η καταβολή Εθνικής συνδρομής στην Ενιαία Ενίσχυση καθώς επίσης και η απόφαση για την απόσταξη κρίσης 20.000 τόνων κρασιού. Εάν δεν δοθούν άμεσα λύσεις και στα δύο αυτά ζητήματα, αφ΄ ενός η αμπελοκαλλιέργεια θα απαξιωθεί και αφ΄ ετέρου θα προκληθούν σε τρεις τουλάχιστον νομούς δυσεπίλυτα προβλήματα στον τρυγητό, με τεράστιες οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις. Το γεγονός ότι ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Χρ. Αυγουλάς επανέλαβε στην σημερινή Γενική Συνέλευση ότι πρόκειται για «εκκρεμότητες» και ότι «το υπουργείο εξακολουθεί να παλεύει και να διεκδικεί την υλοποίησή τους» όχι μόνο δεν μας καθησυχάζει αλλά απεναντίας εντείνει την ανησυχία και τους φόβους μας ότι πιθανόν λόγω της δημοσιονομικής κρίσης, οι κυβερνητικές δεσμεύσεις να μείνουν στα χαρτιά. Ο αμπελοοινικός κλάδος, όπως κάθε παραγωγικός κλάδος άλλωστε, στις σημερινές συνθήκες της οξύτατης κρίσης έχει ανάγκη όσο ποτέ άλλοτε στήριξης με άμεσα υλοποιήσιμα μέτρα. Σε αντίθετη περίπτωση, αν αφεθεί αβοήθητος στην κρίση εκατοντάδες τοπικές κοινωνίες της περιφέρειας θα κλυδωνιστούν και κάποιες θα οδηγηθούν σε αφανισμό. Για αυτό ζητάμε από την κυβέρνηση, να προχωρήσει στην υλοποίηση της δέσμευσής της έναντι του κλάδου. Είναι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει για να αποφευχθεί η κατάρρευση του τομέα».

1 σχόλιο:

Daniel είπε...

Νίκαια καλό blog, καλό επιστολή Ελλάδα. Μου αρέσει

Nice good blog, good letter Greece. I liked