7 Ιουλ 2009

Γάλα: Πνιγήκαμε στις εισαγωγές

«Τελικά τι γάλα πίνουμε;», αναρωτιούνται οι κτηνοτρόφοι και οι καταναλωτές χωρίς κανένας κρατικός ελεγκτικός μηχανισμός να μπορεί να τους απαντήσει. Μεγαλύτερο της εγχώριας κατανάλωσης είναι το άθροισμα του εισαγόμενου και του παραγόμενου στην Ελλάδα αγελαδινού γάλακτος. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία για το 2008 του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛΟΓΑΚ), τα οποία έχουν σταλεί στο Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας, μετά από αίτημά του.

Αυτό το γεγονός, σε συνδυασμό με επιθετικές εμπορικές πολιτικές εκ μέρους κάποιων γαλακτοβιομηχανιών, δημιουργεί προβληματισμό για το που οδηγούνται οι μεγάλες εισαγόμενες ποσότητες.
Από τα στοιχεία του ΕΛΟΓΑΚ προκύπτει ότι επί συνόλου 826 μεταποιητών μόνο 32 εισήγαγαν αγελαδινό γάλα από χώρες της ΕΕ και μάλιστα οι πέντε εξ αυτών εισήγαγαν το 90% της συνολικής ποσότητας.
Ο ΕΛΟΓΑΚ επικαλούμενος νομικές δεσμεύσεις δεν γνωστοποιεί τις ποσότητες γάλακτος που εισάγει κάθε «μεταποιητής», ωστόσο είναι σαφές ποιος μπορεί να κάνει εισαγωγές τέτοιου μεγέθους και συνεπώς να επεξεργάζεται μεγάλες ποσότητες γάλακτος.
Όλα αυτά ενισχύουν τις υποψίες του συνεταιριστικού και καταναλωτικού κινήματος για το τι πραγματικά συμβαίνει με το γάλα.

2 σχόλια:

THANASIS MAKEDONAS είπε...

το μισο γαλα που καταναλωνετε στην ελλαδα εισαγετε απο μεγαλες γαλακτοβιομηχανειες.Παρακληση βγαλε την λεκτικη επαληθευση δεν χρισημευει πουθενα και καθυστερει τον αναγνωστη ευχαριστω.

Cosmos είπε...

Είναι ένα ακόμα, από τα πολύ σημαντικά θέματα που θα έπρεπε να απασχολούν εντονότατα, πρωτίστως τον καθέναν μας ως Έλληνα καταναλωτή του προϊόντος και των παραγώγων του και αμέσως μετά τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές.
Αν μη τι άλλο, θα έπρεπε αυτή η πληροφόρηση να υπήρχε στη συσκευασία του ίδιου του προϊόντος, ώστε να μπορεί ο καταναλωτής να γνωρίζει και να κρίνει πιο ολοκληρωμένα.