3 Ιουλ 2009

Ρεύμα από τον ήλιο της Σαχάρας

Ένα σενάριο για την ικανοποίηση των ενεργειακών αναγκών, αφορά τη χρήση της τεχνολογίας Συγκεντρωτικών Κατόπτρων Ηλιακής Ενέργειας (Concentrated Solar Power, CSP), μέχρι και τα μέσα του αιώνα, στην περιοχή της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Βορείου Αφρικής, δηλαδή στη Λεκάνη της Μεσογείου H κατανάλωση ενέργειας στη Μέση Ανατολή και Βόρειο Αφρική είναι πιθανό να φτάσει έως το 2050 γύρω στις 3000 TWh/έτος, τιμή συγκρίσιμη με τη σημερινή κατανάλωση ενέργειας στην Ευρώπη Από την άλλη, η ενεργειακή κατανάλωση στην Ευρώπη αναμένεται να αυξηθεί και να σταθεροποιηθεί στις 4000 TWh/έτος.

Η παραγωγή ηλεκτρισμού από την ηλιακή ενέργεια κυριότερα στηρίζεται στην χρήση φωτοβολταϊκών στοιχείων. Επιπλέον όμως υπάρχουν συστήματα τα οποία συνδυάζουν την παραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας, τα συγκεντρωτικά κάτοπτρα (Concentrating Solar Power Systems) τα οποία συγκεντρώνουν την ηλιακή ισχύ. Οι τεχνολογίες CSP χρησιμοποιούν τα αντανακλαστικά υλικά όπως οι καθρέφτες για να συγκεντρώσουν την ενέργεια του ήλιου και να την μετατρέψουν σε ηλεκτρική ενέργεια. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιούνται κινητήρες Stirling, αεριοστρόβιλοι, ατμοστρόβιλοι ή συστήματα συνδυασμένου κύκλου.
Οι τεχνολογίες CSP είναι περισσότερο αποδοτικές από τους φωτοβολταϊκών σταθμούς παραγωγής. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ προβλέπεται η δημιουργία τουλάχιστον 7.000 MW σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με την χρήση τεχνολογιών συγκεντρωτικών κατόπτρων ως το 2020.
Βασικό κριτήριο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί η δυνατότητα της να είναι διαθέσιμη ανά πάσα στιγμή ανάλογα με τη ζήτηση. Σήμερα, αυτό επιτυγχάνεται με την κατανάλωση, κυρίως, ορυκτών και πυρηνικών καυσίμων, η δυνατότητα των οποίων να αποθηκεύονται τα καθιστά ικανή πηγή για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, εξασφαλίζοντας την ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού. Ωστόσο, η κατανάλωση των ορυκτών ενεργειακών αποθεμάτων έχει υψηλό τίμημα, καθώς εξαντλούνται γρήγορα και τα κατάλοιπά τους ρυπαίνουν τον πλανήτη. Με εξαίρεση την υδροηλεκτρική ενέργεια, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) δε χρησιμοποιούνται ευρέως για ηλεκτροπαραγωγή μεγάλης κλίμακας, καθώς οι περισσότερες δεν μπορούν να αποθηκευτούν, σε αντίθεση με τα ορυκτά και πυρηνικά καύσιμα.
Το πρόγραμμα σύνδεσης ηλιακής ενέργειας από τη Σαχάρα με καταναλωτές στην Ευρώπη και την Αφρική ενδέχεται να δημιουργήσει έως και 240.000 θέσεις εργασίας στη Γερμανία μέχρι το 2050, αλλά και πολύ περισσότερες παγκοσμίως και να παράγει ισχύ αξίας 2 τρισ. ευρώ, σύμφωνα με έκθεση του Ινστιτούτου για το Κλίμα του Βούπερταλ, που εκπονήθηκε για λογαριασμό της Greenpeace και της Λέσχης της Ρώμης.
«Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορούν να καταστούν ο κορυφαίος βιομηχανικός κλάδος του 21ου αιώνα για τη Γερμανία», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου, ο ειδικός της Greenpeace για θέματα ενέργειας κ. Αντρέ Μπέλινγκ. «Και η τεχνολογία συγκεντρωτικών κατόπτρων ηλιακής ενέργειας (CSP) μπορεί να γίνει η νέα μεγάλη εξαγωγική επιτυχία της Γερμανίας, μετά τα φωτοβολταϊκά και την αιολική ενέργεια», πρόσθεσε.
Η έκθεση υποστηρίζει ότι, μέχρι τα μέσα του αιώνα, στην τεχνολογία CSP ενδέχεται να δημιουργηθούν περισσότερες από 580.000 θέσεις εργασίας παγκοσμίως.
Τα τελευταία δέκα χρόνια, η Γερμανία απέκτησε ηγετική θέση, παγκοσμίως, στην τεχνολογία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Απασχολούνται, σήμερα, περί τους 214.000 εργαζόμενοι στον τομέα των ΑΠΕ ενώ ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας, ο κορυφαίος βιομηχανικός κλάδος στη μεγαλύτερη εξαγωγική οικονομία του πλανήτη, απασχολεί πάνω από 750.000 εργαζομένους.