2 Ιουλ 2009

Από τέλος Ιουλίου η επιστροφή φόρου πετρελαίου


Προς το τέλος Ιουλίου αναμένεται το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών να παραλάβει τις συμπληρωματικές διορθωμένες καταστάσεις των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, προκειμένου να προχωρήσει στην πληρωμή των δικαιούχων για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) για το πετρέλαιο κίνησης.


Με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, οι επιβεβαιωμένοι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ανέρχονται σε 249.000. Συνεχίζονται όμως να γίνονται ενστάσεις (ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει δώσει προθεσμία μέχρι 20 Ιουλίου) και είναι δύσκολο να προσδιοριστεί ο ακριβής τελικός αριθμός τους. Αυτός είναι και ο λόγος που καθυστερεί η επιστροφή του ΕΦΚ. Το σύνηθες λάθος στις φορολογικές δηλώσεις που έχουν κατατεθεί εστιάζεται στο γεγονός ότι αντί να αναγράφεται ο κωδικός για το αγροτικό εισόδημα, αναγράφεται κάποιος άλλος κωδικός κι έτσι το μηχανογραφικό σύστημα του υπουργείου Οικονομικών δεν δέχεται τους αγρότες στην κατηγορία των κατά κύριο επάγγελμα.

Οι αγρότες που κάνουν ένσταση προσέρχονται στην Ένωση που ανήκουν, προσκομίζοντας φορολογική ενημερότητα (ώστε να αποδεικνύεται ότι το 50,01% του εισοδήματός τους προέρχεται από αγροτικές εργασίες) και βεβαίωση ότι είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ. Οι υπάλληλοι της ΕΑΣ «σκανάρουν» τις βεβαιώσεις και τις στέλνουν ηλεκτρονικά στον ΟΠΕΚΕΠΕ για να εξετάσει και επιβεβαιώσει ότι όντως από λάθος τα ονόματα αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται στη λίστα. Εφ' όσον αυτό επιβεβαιωθεί, ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα συμπεριλάβει το όνομα στη λίστα και θα ενημερώσει την οικεία Ένωση προκειμένου να επιστρέψει στον αγρότη τα χρήματα αν βεβαίως έχει πληρώσει για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: