17 Μαρ 2009

Στην αναμονή οι ελαιοπαραγωγοί ενώ Σωματεία της Κρήτης ζητάνε ΠΟΠ


Στον ΕΛΓΑ «συνεδριάζει» η περιβόητη Επιτροπή εμπειρογνωμόνων, που είχε προαναγγείλει από τα μπλόκα ακόμη ο Χατζηγάκης, και όλοι περιμένουν τις αποφάσεις που θα βγάλει και πως θα δοθούν τα χρήματα του «πακέτου» στους δικαιούχους ελαιοπαραγωγούς από όλη την Ελλάδα, που βλέπουν τις τιμές του ελαιολάδου να έχουν φθάσει σε τόσο χαμηλά επίπεδα। Στο μεταξύ δύο από τα μεγαλύτερα σωματεία της Κρήτης -η Πακρήτιος Ένωσις και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Κρητικών Σωματείων (στην οποία υπάγονται 203 Πολιτιστικοί Σύλλογοι και Σωματεία Κρητών της χώρας)- με επιστολή τους προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ζητάνε την επίσπευση της προώθησης του Φακέλου αναγνώρισης Ελαιόλαδου ΠΟΠ Κρήτη.

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα γίνει επιτόπια επίσκεψη στην Κρήτη της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τον προσδιορισμό των ζημιών στις ελαιοκαλλιέργειες। Όμως ενώ οι ελαιοπαραγωγοί αναμένουν στο ακουστικό τους… πιστώθηκαν στους λογαριασμούς καπνοπαραγωγών και βαμβακοπαραγωγών οι κατ’ εξαίρεση αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ που αντιστοιχούν σε 100 ευρώ ανά στρέμμα για τον καπνό, και 45 ευρώ το στρέμμα για το βαμβάκι. Τις επόμενες μέρες αναμένεται να πιστωθούν και οι λογαριασμοί για τα δημητριακά. Οι αποζημιώσει για τα δημητριακά αντιστοιχούν σε: 25 ευρώ το στρέμμα για το καλαμπόκι, 10 ευρώ για το σκληρό σιτάρι, 12 ευρώ για το μαλακό σιτάρι, τη σίκαλη, το κριθάρι, τη βρώμη και το ρύζι. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη έχουν πληρωθεί οι σπαραγγοπαραγωγοί με 200 ευρώ το στρέμμα.Σημειώνεται ότι από τις ενισχύσεις θα αφαιρείται το 3%, μέσω των οποίων γίνεται η πληρωμή των εργαζομένων στον ΕΛΓΑ.Έτσι ολοκληρώνεται η πρώτη φάση υλοποίησης των εξαγγελιών του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σωτήρη Χατζηγάκη. Σε ότι αφορά τη δεύτερη φάση ακολουθούν οι δενδρώδεις καλλιέργειες, ενώ για τους ελαιοπαραγωγούς θα υπάρξουν ανακοινώσεις μετά τα αποτελέσματα επιστημονικής επιτροπής.

Επιστολές προς Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
ΠΑΚΡΗΤΙΟΣ ΕΝΩΣΙΣΚύριε Υπουργέ Όπως πληροφορούμαστε από τους Φορείς της Κρήτης και από δημοσιεύματα στα ΜΜΕ, εκκρεμεί, στο Υπουργείο σας Φάκελος ο οποίος σας έχει υποβληθεί από αρμόδιους Φορείς της Κρήτης για την αναγνώριση από την ΕΕ Ελαιολάδου Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) «Κρήτη». Επειδή κύριε Υπουργέ στην Κρήτη, η γεωργία και ιδιαίτερα η ελαιοκαλλιέργεια εξακολουθεί, παρά τον τουριστικό χαρακτήρα του νησιού, να διατηρεί και ορθώς, κυρίαρχη θέση στην κοινωνική και οικονομική του ζωή του νησιού, τα θέματα που την αφορούν ενδιαφέρουν άμεσα όλους τους Κρητικούς, ανεξάρτητα από τον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους. Έτσι και τα πολυάριθμα Μέλη του Συλλόγου μας, καίτοι κάτοικοι Αττικής τυγχάνουν και παραγωγοί αλλά και καταναλωτές Κρητικού ελαιολάδου και φροντίζουν, επιβλέπουν και συντηρούν με μεγάλη αγάπη τους πατρογονικούς ελαιώνες τους στο νησί, καταβάλλοντας πολλές φορές κόστος πολύ υψηλότερο από τα έσοδα που έχουν από αυτούς. Γιαυτό, στα πλαίσια και της σημερινής συγκυρίας, με τις τιμές του ελαιολάδου να έχουν φθάσει σε επίπεδα πολύ χαμηλά, εύλογα διατυπώνουν τις απορίες τους γιατί ενέργειες όπως η προώθηση του Φακέλου για την αναγνώριση ελαιολάδου ΠΟΠ Κρήτη, που οπωσδήποτε ενώ δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, θα συμβάλλουν σημαντικά στην βελτίωση της κατάστασης, δεν προχωρούν όσο γίνεται ταχύτερα. Βέβαια, όπως πληροφορούμαστε, υπάρχουν και κάποιοι ελάχιστοι που έχουν τις αντιρρήσεις τους. Όμως, αυτό που έχει σημασία είναι ότι, όλοι οι επίσημοι Φορείς του νησιού, οι Νομαρχίες, ο ΣΕΔΗΚ (που εκπροσωπεί το σύνολο σχεδόν των Δήμων της Κρήτης), ο ΣΠΑΚΕ (που εκπροσωπεί την πλειοψηφία των Συνεταιρικών Οργανώσεων του νησιού) και οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων της Κρήτης, σε αλλεπάλληλες συναντήσεις τους έχουν εκφράσει την σύμφωνη γνώμη και την υποστήριξη τους για την προώθηση της ονομασίας ΠΟΠ Κρήτη και μάλιστα σας έχουν υποβάλλει σχετικά Υπομνήματα. Κύριε Υπουργέ Η «Παγκρήτιος Ένωσις», που κατά τεκμήριο εκπροσωπεί τους 500.000 Κρητικούς της Αττικής, συμπαρατάσσεται με τους παραπάνω Φορείς της Κρήτης και σας παρακαλεί να πράξετε ότι είναι δυνατό όχι μόνο για την ταχεία προώθηση του Φακέλου αλλά και για την υποστήριξη του στην ΕΕ.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΡΗΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝΚύριε Υπουργέ, Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Κρητικών Σωματείων στην οποία υπάγονται 203 Πολιτιστικοί Σύλλογοι και Σωματεία Κρητών της χώρας όπως αντιλαμβάνεστε παρακολουθεί με ενδιαφέρον τα θέματα που απασχολούν την Κρήτη δεδομένου ότι όλα σχεδόν τα Μέλη μας διατηρούν ισχυρούς οικογενειακούς, κοινωνικούς αλλά και οικονομικούς δεσμούς με το νησί. Μεταξύ των θεμάτων αυτών επομένως περιλαμβάνονται και τα θέματα που απασχολούν και τους αγρότες και ιδιαίτερα τους Ελαιοπαραγωγούς αφού όπως είναι γνωστό η Ελαιοκομία και ο Τουρισμός αποτελούν τους κυριότερους οικονομικούς πόρους του νησιού. Τελευταία, πληροφορηθήκαμε ότι μέσα στα πολλά και σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ελαιοπαραγωγοί μας είναι και ένα θέμα που ενώ δεν απαιτεί οικονομικές επιβαρύνσεις του Υπουργείου σας μπορεί να βοηθήσει και να συμβάλλει τα μέγιστα στην προώθηση του Κρητικού Ελαιολάδου ως τυποποιημένου στις αγορές του Εξωτερικού και επομένως να ωφελήσει τους ελαιοπαραγωγούς και την οικονομία του νησιού. Το θέμα αυτό είναι η αναγνώριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση μιας Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) για το Ελαιόλαδου «Κρήτη» για την οποία σας έχει υποβληθεί σχετικός Φάκελος από τους αρμοδίους Φορείς της Κρήτης τώρα και τέσσερα χρόνια. Δεν γνωρίζουμε ποιοι είναι οι λόγοι μιας τόσο μεγάλης καθυστέρησης σε ένα θέμα που η κοινή λογική θεωρεί ότι έπρεπε όχι μόνο να διεκπεραιωθεί άμεσα αλλά και να υποστηριχθεί από το Υπουργείο σας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι αντιρρήσεις που ακούγονται ότι στην Κρήτη υπάρχουν και άλλα ΠΟΠ μικρότερων αλλά άγνωστων στο εξωτερικό περιοχών της Κρήτης δεν θα έπρεπε να εξεταστούν καθόλου. Και αυτό γιατί ότι το όνομα Κρήτη είναι γνωστό ιστορικά και τουριστικά σε όλο τον κόσμο και αυτό μπορούμε να προβάλουμε τόσο εμείς όσο και τα Σωματεία των Κρητών, στην Ευρώπη, Αμερική, Καναδά και Αυστραλία που είναι κυριότερες αγορές ελαιολάδου στον κόσμο. Εξάλλου παντού στο εμπόριο και στους καταναλωτές αυτό που ακούγεται είναι Ελαιόλαδο Κρήτης το οποίο μάλιστα θεωρούν εξαιρετικής ποιότητας. Για τους λόγους αυτούς Κύριε Υπουργέ παρακαλούμε όπως επισπεύσετε την υποβολή του σχετικού Φακέλου στην ΕΕ και παράλληλα υποστηρίξετε την έγκριση του και από τις αρμόδιες υπηρεσίες της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: