18 Ιουλ 2008

Λειψυδρία: Αγωνία αγροτών πιέσεις βουλευτών και ραστώνη υπουργών

Βλέποντας την αδράνεια εκ μέρους των αρμόδιων υπουργείων, να πάρουν κάποια μέτρα για την εξοικονόμηση νερού, το «διαχειριστικό σχέδιο λεκανών απορροής ποταμών» να μην είναι έτοιμο, οι αγρότες «πήραν την κατάσταση στα χέρια τους» και άρχισαν να ποτίζουν με κάρτα προπληρωμένου νερού, ενώ οι κυβερνητικοί βουλευτές -κάτω από την πίεση του κόσμου- ζητάνε από τους υπουργούς τους να ληφθούν μέτρα, για την αντικατάσταση των δικτύων διανομής αρδευτικού νερού με άλλα ποιο σύγχρονα και αποδοτικά, τα οποία μπορούν να περιορίσουν την σπατάλη.

Με τον εφιάλτη της λειψυδρίας να είναι ορατός τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, ξεκίνησαν με «νεροκάρτα» να ποτίζονται πλέον δεκάδες χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών σε διάφορες περιοχές της Μακεδονίας, όπως στο Νευροκόπι Δράμας, στα Σέρβια Κοζάνης και στη Δήμητρα του Καρπερού Γρεβενών. Ένα σύστημα που επιφέρει μείωση των κυβικών καταναλισκόμενου νερού κατά 30% - 40%, μειώνοντας και τον λογαριασμό της ΔΕΗ (με το οποίο τροφοδοτούνται τα αγροτικά αντλιοστάσια). Οι αγρότες δεν έχουν παρά να αποκτήσουν την προσωπική κάρτα τους, που τη «φορτώνουν» με προπληρωμένες μονάδες νερού έναντι 0,03 - 0,06 ευρώ/κυβικό και να την εισάγουν στο ειδικό υδροστόμιο της ηλεκτρονικής υδροληψίας («καρτο - βάνας»). Το υδροστόμιο, εγκατεστημένο στο χωράφι τους από τον Τοπικό Οργανισμό Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) της περιοχής τους, καταγράφει το νερό που καταναλώνουν. Η κάρτα, την οποία μπορούν να εκδώσουν στον Τ.Ο.Ε.Β, έχει και πιστωτικό όριο: η «οροφή» είναι τα 9.999 κυβικά, αλλά αν αδειάσει, οι παραγωγοί μπορούν να τη «γεμίσουν» ξανά. Πώς μειώνεται στην πράξη η σπατάλη νερού; Σήμερα το νερό από τα αρδευτικά δίκτυα στους μεγάλους κάμπους της Ελλάδας, χρεώνεται βάσει έκτασης του αρδευόμενου χωραφιού και όχι των κυβικών που καταναλώνονται, γεγονός που ενθαρρύνει τη σπατάλη. Η διαφορά στο συγκεκριμένο σύστημα είναι ότι, μέσω της κάρτας, οι αγρότες προπληρώνουν πλέον για τον όγκο του καταναλισκόμενου νερού. Έτσι, μη έχοντας πια το «ελεύθερο», είναι πιο προσεκτικοί στη διαχείρισή του. Το σύστημα θεωρείται «χρυσή» λύση σε μια περίοδο ελάττωσης των υδάτινων πόρων και επαπειλούμενης ερημοποίησης σε περιοχές της Ελλάδας και λειτουργεί από το 2006-2007 στους Τ.Ο.Ε.Β Νευροκοπίου, Σερβίων και Δήμητρας - Καρπερού.

16 Ιουλ 2008

Κινητοποιήσεις κτηνοτρόφων, με νομοσχέδιο απαντά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

«Μέρα κτηνοτροφικής διαμαρτυρίας», βαπτίσθηκε από το Πανελλήνιο Συντονιστικό Όργανο των Κτηνοτρόφων η Τετάρτη, 9 Ιουλίου, με συγκεντρώσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας στις κατά τόπους Νομαρχίες της χώρας. Εν όψει των κινητοποιήσεων και με καθυστέρηση τριών ετών (!) κατατέθηκε στη Βουλή, από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, το νομοσχέδιο για την κτηνοτροφία. Η επόμενη πανελλαδική κινητοποίηση αναμένεται να αποφασιστεί σε σχετική σύσκεψη που θα πραγματοποιήσουν οι κτηνοτρόφοι στις 16 Ιουλίου, στα Γρεβενά.

Τα κυριότερα αιτήματά των κτηνοτρόφων είναι τα εξής: Οικονομική ενίσχυση 50 ευρώ ανά αιγοπρόβατο και 300 ευρώ ανά αγελάδα. Αύξηση των τιμών γάλακτος στα 1,30 ευρώ/κιλό πρόβειο, 0,85 ευρώ/κιλό κατσικίσιο και 0,55 ευρώ/κιλό αγελαδινό. Αύξηση της τιμής των κρεάτων και να επεκταθεί η επιστροφή του φόρου κατανάλωσης καυσίμων στη ζωϊκή και φυτική παραγωγή, με ταυτόχρονη επιστροφή του ΦΠΑ σε ποσοστό 15%.
Ζητούν, επίσης, εντατικοποίηση των ελέγχων στα ισοζύγια παραγωγής και κατανάλωσης του γάλακτος, με επέκταση του συγκεκριμένου μέτρου και στο κρέας, όπως και άμεση εφαρμογή του μέτρου των ταμειακών μηχανών στα κρεοπωλεία, με αναγραφή των ντόπιων ή εισαγόμενων κρεάτων.

Επιπλέον, οι κτηνοτρόφοι θίγουν για ακόμη μια φορά την ύπαρξη και λειτουργία καρτέλ και κάνουν λόγο για φαινόμενα νοθείας και αισχροκέρδειας, για τα οποία, όπως σημειώνουν, «οι μόνοι που δεν φταίνε, είναι οι παραγωγοί».

Αφού αυτοί που μας κυβερνάνε θέλουν να μην κάνουν πολιτική αλλά δημόσιες σχέσεις, εμείς θα ασχοληθούμε με μια διαφημιστική καταχώρηση, που έκανε μια εκ των γαλακτοβιομηχανιών που «έπαιζε» στην ιστορία του καρτέλ γάλακτος. Αν θυμάστε κάποτε κάποιοι που τους λέγανε «κουμπάρους» και οδηγήθηκαν με χειροπέδες στη φυλακή, ενώ ήταν και οι κάμερες της τηλεόρασης εκεί να τους δούμε. Τότε έμπαιναν στη «στενή» αλλά τώρα κυκλοφορούν ελεύθεροι και πίνουν τις φραπεδιές τους στη παραλία.

Για να επανέρθουμε στο κειμενάκι που έγραψαν οι διαφημιστές, μας λέει ότι για πρώτη φορά καταγράφηκαν ζημιές στη συγκεκριμένη γαλακτοβιομηχανία οι οποίες οφείλονται «στην αύξηση της τιμής γάλακτος» !!!!! δηλαδή δεν οφείλονται στις καταγγελίες για καρτέλ, αφού ότι και να κάνουν οι βιομηχανίες θεωρούν σίγουρους τους πελάτες (καταναλωτές) τους. Παρ΄ όλα αυτά η γαλακτοβιομηχανία αποφάσισε τη ζημιά να μην τη μετακυλήσει στα προϊόντα της, αλλά «επιθυμώντας να συμβάλει στη μείωση των πιέσεων που δέχεται ο Έλληνας καταναλωτής, αποφάσισε να προβεί σε εκπτώσεις». Δηλαδή οι διαφημιστές μας ενημερώνουν ότι ο γενικός κανόνας στη χώρα μας είναι, αν έχουμε «χασούρα» να αυξάνουμε τις τιμές, αλλά αν είμαστε καλοί τότε «ρίχνουμε» και κάποια έκπτωση και μειώνουμε τα κέρδη.

Αλήθεια οι κτηνοτρόφοι αν έχουν χασούρα θα μπορούν να ανεβάσουν τις τιμές ή τότε θα τους λένε κερδοσκόπους; Πάντως μου κάνει εντύπωση πόσο αδιαφορούν οι γαλακτοβιομηχανίες για τους παραγωγούς, για αυτούς που τους δίνουν τη πρώτη ύλη και ενδιαφέρονται για τους καταναλωτές. Ποτέ δεν είδαμε μια διαφημιστική καταχώρηση που να λέει ότι δώσαμε αύξηση στους κτηνοτρόφους που μας δίνουν το γάλα τους. Φαίνεται ότι δεν δέχονται καμιά πίεση από τους κτηνοτρόφους, αλλά αμέσως με ένα μποϋκοτάζ των καταναλωτών ενδιαφέρθηκαν και τους «χάιδεψαν» με καλύτερες τιμές. Ας πάρουν και κάνα μάθημα οι παραγωγοί.

Όσο για το υπουργείο στην Αχαρνών, επικοινωνιακά οχυρώνεται. Μία διαφημιστική στον έκτο και άλλη μια στον πέμπτο. Ένας δημοσιογράφος στον έκτο στον υπουργό, δύο δημοσιογράφοι στον πέμπτο στον υφυπουργό, και ακόμη ένας στο γραφείο τύπου. Και το μεγάλο «ντηλ» ένας τηλεοπτικός μεγαλοδημοσιογράφος που έγινε σύμβουλος με καλή αμοιβή και κάνει διακοπές στο σκάφος του. Με τόσα όπλα το υπουργείο αντέχει γερά.

2 Ιουλ 2008

Οι Ευρωπαίοι πάνε για Ε' ΚΠΣ εμείς πήραμε παράταση για το Γ'

Στις Βρυξέλλες ξεκίνησε η διεκδίκηση της διανομής του 5ου πακέτου κοινοτικών πόρων (2014 - 2020), με την Ελλάδα να παρουσιάζει «καθυστέρηση» δύο περιόδων, αφού η κυβέρνηση τώρα ολοκλήρωσε τη διαπραγμάτευση για την παράταση του Γ' ΚΠΣ. Τελικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το αίτημα της Ελλάδας για την παράταση των επιχειρησιακών προγραμμάτων του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, εξαιτίας των καταστροφικών πυρκαγιών του περασμένου καλοκαιριού.

Η διαπραγμάτευση για την Ε΄ Προγραμματική Περίοδο θα είναι πολύ κρίσιμη, γιατί αν δεν αλλάξει ο τρόπος διανομής του χρήματος (σε όσες περιφέρειες έχουν εισόδημα χαμηλότερο του 75% του μέσου κοινοτικού) θα πρέπει να ξεχάσουμε τα πλουσιοπάροχα κοινοτικά κονδύλια που συντηρούσαν τη χώρα επί δεκαετίες. Όμως και τα «πλούσια» κοινοτικά κράτη έχουν το ίδιο πρόβλημα με την Ελλάδα και επεξεργάζονται νέο τρόπο υπολογισμού του εισοδήματος, τέτοιο που είναι σίγουρο ότι θα ευνοεί και την Ελλάδα.

Όσον αφορά τα επενδυτικά σχέδια της Δ' Προγραμματικής Περιόδου «2007-2013» στον αγροτικό τομέα, συνολικού ύψους 6 δισ. ευρώ, το φετινό καλοκαίρι αναμένεται να «τρέξουν» οι πρώτες προκηρύξεις. Συγκεκριμένα τον Ιούλιο, θα πρέπει, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του ΥΠΑΑΤ, να αρχίσουν οι προκηρύξεις του νέου προγράμματος Leader συνολικού προϋπολογισμού 295 εκατ. ευρώ (76,13% κοινοτική συμμετοχή), που εκτός από τη στήριξη ορεινών και μειονεκτικών αγροτικών περιοχών θα ενισχύει πλέον και πεδινές και νησιωτικές. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο πληθυσμός της κάθε επιλέξιμης περιοχής θα πρέπει να κυμαίνεται από 5.000 έως 150.000 κατοίκους, ενώ οι σχετικές παρεμβάσεις θα μπορούν να υλοποιηθούν σε Δημοτικά Διαμερίσματα μέχρι 5.000 κατοίκους.

Αμέσως μετά, υποστηρίζουν παράγοντες του υπουργείου, θα ακολουθήσει προετοιμασία ώστε να προκηρυχθούν και τα νέα Ολοκληρωμένα Προγράμματα Ανάπτυξης Αγροτικού Χώρου - ΟΠΑΑΧ συνολικού προϋπολογισμού 709,8 εκατ. ευρώ (τα 510,8 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο - Αγροτικής Ανάπτυξης). Οι προκηρύξεις των ΟΠΑΑΧ τοποθετούνται χρονικά το φθινόπωρο, ενώ τα προγράμματα θα εστιάζουν σε μέτρα που αποσκοπούν στην αναζωογόνηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές.

Συνολικά, στις βασικές προτεραιότητες του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης περιλαμβάνονται: Η προστασία του περιβάλλοντος από την άσκηση της γεωργικής δραστηριότητας, με τη χρηματοδότηση δράσεων ύψους 900 εκατ. ευρώ. Οι δράσεις που προβλέπονται αφορούν στη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, στη μείωση της νιτρορύπανσης, στην περιβαλλοντική προστασία παραλίμνιων εκτάσεων, καθώς και στην προστασία παραδοσιακών ελαιώνων και αμπελώνων. Η αντιμετώπιση της λειψυδρίας και η αξιοποίηση των υδάτινων πόρων. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η διάθεση ποσού 750 εκατομμυρίων ευρώ και περιλαμβάνει δράσεις για την κατασκευή φραγμάτων, λιμνοδεξαμενών, αρδευτικών δικτύων, εμπλουτισμό των υπόγειων υδροφορέων. Η προστασία και η αποκατάσταση του δασικού πλούτου της χώρας με τη χρηματοδότηση δράσεων ύψους 500 εκατ. ευρώ. Η ανάπτυξη και ο εκσυγχρονισμός της ελληνικής γεωργίας. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται πρόγραμμα νέων αγροτών, επενδύσεις στη γεωργία, πιστοποίηση της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων, κατάρτιση και ενημέρωση των αγροτών, παροχή υπηρεσιών γεωργικών συμβουλών στους αγρότες και στην προώθηση και προβολή αγροτικών προϊόντων.