16 Ιουλ 2008

Κινητοποιήσεις κτηνοτρόφων, με νομοσχέδιο απαντά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

«Μέρα κτηνοτροφικής διαμαρτυρίας», βαπτίσθηκε από το Πανελλήνιο Συντονιστικό Όργανο των Κτηνοτρόφων η Τετάρτη, 9 Ιουλίου, με συγκεντρώσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας στις κατά τόπους Νομαρχίες της χώρας. Εν όψει των κινητοποιήσεων και με καθυστέρηση τριών ετών (!) κατατέθηκε στη Βουλή, από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, το νομοσχέδιο για την κτηνοτροφία. Η επόμενη πανελλαδική κινητοποίηση αναμένεται να αποφασιστεί σε σχετική σύσκεψη που θα πραγματοποιήσουν οι κτηνοτρόφοι στις 16 Ιουλίου, στα Γρεβενά.

Τα κυριότερα αιτήματά των κτηνοτρόφων είναι τα εξής: Οικονομική ενίσχυση 50 ευρώ ανά αιγοπρόβατο και 300 ευρώ ανά αγελάδα. Αύξηση των τιμών γάλακτος στα 1,30 ευρώ/κιλό πρόβειο, 0,85 ευρώ/κιλό κατσικίσιο και 0,55 ευρώ/κιλό αγελαδινό. Αύξηση της τιμής των κρεάτων και να επεκταθεί η επιστροφή του φόρου κατανάλωσης καυσίμων στη ζωϊκή και φυτική παραγωγή, με ταυτόχρονη επιστροφή του ΦΠΑ σε ποσοστό 15%.
Ζητούν, επίσης, εντατικοποίηση των ελέγχων στα ισοζύγια παραγωγής και κατανάλωσης του γάλακτος, με επέκταση του συγκεκριμένου μέτρου και στο κρέας, όπως και άμεση εφαρμογή του μέτρου των ταμειακών μηχανών στα κρεοπωλεία, με αναγραφή των ντόπιων ή εισαγόμενων κρεάτων.

Επιπλέον, οι κτηνοτρόφοι θίγουν για ακόμη μια φορά την ύπαρξη και λειτουργία καρτέλ και κάνουν λόγο για φαινόμενα νοθείας και αισχροκέρδειας, για τα οποία, όπως σημειώνουν, «οι μόνοι που δεν φταίνε, είναι οι παραγωγοί».

Αφού αυτοί που μας κυβερνάνε θέλουν να μην κάνουν πολιτική αλλά δημόσιες σχέσεις, εμείς θα ασχοληθούμε με μια διαφημιστική καταχώρηση, που έκανε μια εκ των γαλακτοβιομηχανιών που «έπαιζε» στην ιστορία του καρτέλ γάλακτος. Αν θυμάστε κάποτε κάποιοι που τους λέγανε «κουμπάρους» και οδηγήθηκαν με χειροπέδες στη φυλακή, ενώ ήταν και οι κάμερες της τηλεόρασης εκεί να τους δούμε. Τότε έμπαιναν στη «στενή» αλλά τώρα κυκλοφορούν ελεύθεροι και πίνουν τις φραπεδιές τους στη παραλία.

Για να επανέρθουμε στο κειμενάκι που έγραψαν οι διαφημιστές, μας λέει ότι για πρώτη φορά καταγράφηκαν ζημιές στη συγκεκριμένη γαλακτοβιομηχανία οι οποίες οφείλονται «στην αύξηση της τιμής γάλακτος» !!!!! δηλαδή δεν οφείλονται στις καταγγελίες για καρτέλ, αφού ότι και να κάνουν οι βιομηχανίες θεωρούν σίγουρους τους πελάτες (καταναλωτές) τους. Παρ΄ όλα αυτά η γαλακτοβιομηχανία αποφάσισε τη ζημιά να μην τη μετακυλήσει στα προϊόντα της, αλλά «επιθυμώντας να συμβάλει στη μείωση των πιέσεων που δέχεται ο Έλληνας καταναλωτής, αποφάσισε να προβεί σε εκπτώσεις». Δηλαδή οι διαφημιστές μας ενημερώνουν ότι ο γενικός κανόνας στη χώρα μας είναι, αν έχουμε «χασούρα» να αυξάνουμε τις τιμές, αλλά αν είμαστε καλοί τότε «ρίχνουμε» και κάποια έκπτωση και μειώνουμε τα κέρδη.

Αλήθεια οι κτηνοτρόφοι αν έχουν χασούρα θα μπορούν να ανεβάσουν τις τιμές ή τότε θα τους λένε κερδοσκόπους; Πάντως μου κάνει εντύπωση πόσο αδιαφορούν οι γαλακτοβιομηχανίες για τους παραγωγούς, για αυτούς που τους δίνουν τη πρώτη ύλη και ενδιαφέρονται για τους καταναλωτές. Ποτέ δεν είδαμε μια διαφημιστική καταχώρηση που να λέει ότι δώσαμε αύξηση στους κτηνοτρόφους που μας δίνουν το γάλα τους. Φαίνεται ότι δεν δέχονται καμιά πίεση από τους κτηνοτρόφους, αλλά αμέσως με ένα μποϋκοτάζ των καταναλωτών ενδιαφέρθηκαν και τους «χάιδεψαν» με καλύτερες τιμές. Ας πάρουν και κάνα μάθημα οι παραγωγοί.

Όσο για το υπουργείο στην Αχαρνών, επικοινωνιακά οχυρώνεται. Μία διαφημιστική στον έκτο και άλλη μια στον πέμπτο. Ένας δημοσιογράφος στον έκτο στον υπουργό, δύο δημοσιογράφοι στον πέμπτο στον υφυπουργό, και ακόμη ένας στο γραφείο τύπου. Και το μεγάλο «ντηλ» ένας τηλεοπτικός μεγαλοδημοσιογράφος που έγινε σύμβουλος με καλή αμοιβή και κάνει διακοπές στο σκάφος του. Με τόσα όπλα το υπουργείο αντέχει γερά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: